فهرست مطالب

دانش نامه علوم سیاسی - پیاپی 11 (تابستان 1402)

دانش نامه علوم سیاسی
پیاپی 11 (تابستان 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/07/25
  • تعداد عناوین: 6
|
  • روابط اقتصادی ایران و ارمنستان در چارچوب همگرایی اوراسیایی پس از بحران قره باغ 2020
    مسعود جباری ملکی، مهدی هدایتی شهیدانی صفحه 0

     تاثیرپذیری عمیق روابط (از جمله اقتصادی) تهران و ایروان جنگ قره باغ باعث شده است تا این پرسش مطرح شود که روابط اقتصادی ایران و ارمنستان در چارچوب همگرایی اوراسیایی پس از بحران قره باغ 2020 چگونه خواهد بود؟ همچنین این سوال که آیا اتحادیه اقتصادی اوراسیایی موجب رشد روابط ارمنستان و ایران می شود و یا موجب کاهش آن خواهد شد؟ می توان چنین فرضیه ای را مطرح ساخت که روابط اقتصادی ایران و ارمنستان در چارچوب همگرایی اوراسیایی پس از بحران قره باغ 2020 متاثر از نحوه مدیریت منازعه باکو و ایروان بوده است. در صورتی که در مدیریت مسیله قفقاز نقش و جایگاه جمهوری اسلامی ایران مورد ملاحظه قرار نگیرد، شاهد اثرگذاری منفی بر روابط اقتصادی ایران و ارمنستان خواهیم بود. چراکه ورای نقش آفرینی ترکیه به سود آذربایجان و در تقابل با ایران، حضور فدراسیون روسیه نیز به عنوان اصلی ترین بازیگر در اتحادیه اقتصادی اوراسیایی و همچنین مدیریت بحران 2020 قره باغ (با توجه به میزان نفوذ روسیه در ارمنستان) به مثابه تنظیم کننده روابط ایران و ارمنستان محسوب خواهد شد. این مقاله به روش توصیفی-تحلیلی و با اسناد کتابخانه ای گردآوری شده است.

    کلیدواژگان: قفقاز، ارمنستان، ایران، روابط اقتصادی، بحران قره باغ
  • ابوذر غفاری راد *، محمدحسن دهقان صفحات 1-30

    در بررسی و تحلیل تاریخ معاصر ایران، شناخت شخصیت ها و بازیگران این دوران و نقش آن ها در وقوع جریان ها و رخدادهای ماندگار، مسیله ای است که می تواند ما را در شناخت دقیق تر علت ها و عوامل عقب ماندگی ها، پیشرفت ها و تغییرات اجتماعی یاری رساند. یکی از چهره های تاریخی که به عنوان پدر اصلاحات ایران شناخته می شود، میرزا تقی خان فراهانی معروف به امیرکبیر است. میرزا تقی خان عنوان امیرکبیر را به سبب لیاقت و اقدامات بزرگش کسب کرد. وی اصلاحات بنیادی و همه جانبه ای در راستای توسعه فرهنگ سیاسی، اصلاحات اداری، مسایل اقتصادی، اصلاح امور مالی و اصلاح وضع قشون، انجام داد به نحوی که قریب به اتفاق به واسطه اقداماتی نظیر احیاء روزنامه، تاسیس مدرسه دارالفنون، انتشار کتب فنی، بهداشتی، اعزام محصلان به اروپا و استخدام معلمان اروپایی، امیر را بنیان گذار اندیشه و فرهنگ نوین ایران می دانند. این نوشتار می کوشد با استفاده از روش جستاری اسپریگنز به تبیین عملکرد سیاسی امیرکبیر به عنوان یکی از شخصیت های اصلاح گر و توسعه خواه در تاریخ سیاست ایران بپردازد

    کلیدواژگان: امیر کبیر، توسعه، روش جستاری اسپریگنز
  • بهاره حیاتلو *، زهرا زارع، مهدی مختارپور قهرودی، داور رضاخانی، معزالدین باباخانی تیموری صفحات 31-64

    یکی از مهم ترین راهکارها برای حل معضل مصرف بالای برق درکشور، توجه ویژه به سرمایه اجتماعی به منظور گسترش مشارکت و انسجام و اعتماد اجتماعی در مدیریت مصرف برق می باشد. هدف از تحقیق حاضر، بررسی تاثیر همزمان سرمایه اجتماعی شامل متغیرهای مشارکت و انسجام و اعتماد و متغیرهای جمعیت شناختی بر مصرف برق در بخش خانگی مناطق شهر تهران با استفاده از روش پیمایشی والگوی نظری پیربوردیو است.که ازسیستم نمونه برداری خوشه ایی سیستماتیک استفاده شده است. سوال اصلی این پژوهش عبارت است ازاینکه میزان فرهنگ وسرمایه اجتماعی چه تاثیری درمصرف بهینه برق درشهرتهران دارد؟ فرضیه این پژوهش عبارت است ازاینکه :میزان فرهنگ وتجربه زیسته افراد در سبک زندگی ان ها تاثیرگذاراست وهرچه قدر فرهنگ بالاتر باشد ،سبک زندگی به عقلانیت نزدیک می شود وباعث می شود مصرف برق بهینه شود. طبق نتایج حاصله، سرمایه اجتماعی تاثیر معنی داری بر مدیریت مصرف برق دارد. نتایج نشان داد سرمایه اجتماعی موجود در ارتباطات افراد و به دنبال آن انسجام و مشارکت و اعتماد حاصله در راستای مصرف برق، یکی از ضرورت هایی است که می تواند باعث کاهش مصرف برق شود. نتایج نشان می دهند متغیرهای اعتماد اجتماعی، انسجام و مشارکت اجتماعی و سطح تحصیلات افراد نقش مهمی در الگوی رفتار مصرفی برق دارد ولی متغیرهای جمعیت شناختی جنسیت و سن تاثیری بر الگوی رفتار مصرفی برق ندارند.

    کلیدواژگان: مدیریت مصرف برق، سرمایه اجتماعی، اعتماد اجتماعی، انسجام اجتماعی، مشارکت اجتماعی، بوردیو
  • حسین همتی * صفحات 65-99

    در میان کشورهای آسیای مرکزی و قفقاز کشور جمهوری آذربایجان، با توجه به موقعیت جغرافیایی و قرار گرفتن بر سر راه های غرب و شرق از اهمیت ویژه ای برای اسراییل برخوردار است. اسراییل، آذربایجان را دروازه ورود به منطقه آسیای مرکزی و قفقاز می داند و به همین جهت این رژیم با توسعه روابط اقتصادی، نظامی و امنیتی با آذربایجان سعی دارد بتواند از طریق عمل کردن به دکترین بن گورین و همچنین نزدیک شدن به مرزهای ایران عمق استراتژیک خود را تقویت کند. در سوی دیگر از منظر نو واقع گرایی اولین دغدغه کشورها بیشینه ساختن قدرت نیست، بلکه حفظ جایگاهشان در نظام بین الملل است بنابراین راهبرد آذربایجان در نزدیکی به اسراییل به نیازهای ذاتی این کشور برای حفظ امنیت پس از استقلال از شوروی از طریق کسب فناوری های جدید و نظامی، تقویت قدرت خود در برابر ارمنستان به خاطر مسیله بحران قره باغ و نزدیکی به غرب بازمی گردد. حال سوال این پژوهش که به روش توصیفی و تحلیلی گردآوری شده این است که روابط اسراییل و جمهوری آذربایجان در چه حوزه هایی توسعه یافته است؟ نتایج نشان می دهد که گسترش همکاری ها در حوزه های نظامی و امنیتی آذربایجان و اسراییل روی داده است.

    کلیدواژگان: اسرائیل، قره باغ، بحران، امنیت، فغفاز جنوبی
  • مرتضی کریمی *، محمد مجاور شیخان، محمدجواد آقاجری سید محمد کمال آرا صفحات 100-139

    رودخانه ارس جزو رودخانه های مرزی یا همجوار و بین المللی محسوب می شود؛ به طوری که چهار واحد سیاسی مستقل ایران، ترکیه، آذربایجان و ارمنستان با توجه به کارکردهای متعدد رودخانه مزبور، به دنبال منافع خاص، مشترک و متداخل خودشان هستند و از این رو دو موضوع آب و سیاست، یکسری منازعات و مناقشات (هیدروپلیتیک منفی) و مناسبات و همکاری ها (هیدروپلیتیک مثبت) را در بین دولت های ساحلی رودخانه مزبور سبب شده است . این رودخانه از نظر همکاری های منطقه ای، حساس و مهم می باشد؛ زیرا در عبور از مرز کشورها، طول زیادی از مرزها را تشکیل می دهد. ماهیت سیال آب، حل مسایل پیرامون آن را در بین واحدهای سیاسی از جمله دولتها را بسیار دشوار، پیچیده و چند بعدی نموده است. بر همین اساس، با توجه به پیچیدگی هیدروپلیتیک ایران و کشورهای همسایه در منطقه قفقاز (آذربایجان و ارمنستان) و کشور آسیا-اروپایی ترکیه را با چالش مواجه نموده است. این مفاله به بررسی زمینه های همگرایی و واگرایی متاثر از مولفه های ژیوپلیتیکی مختلف میان کشورهای حوضه ارس و ارایه الگوهای پیشنهادی پرداخته است. نتایج بدست آمده حاکی از آن است که این رودخانه بستر جذابیت های ویژه گردشگری و تاثیرات مثبت اکوسیستمی می باشد. همکاری های دوجانبه در بهره برداری از پتانسیل های آن در بخش کشاورزی و انرژی بین ایران و جمهوری آذربایجان بطور متساوی انجام می گیرد و ارمنستان با ترکیه همکاری مشترک دارند. ولی کیفیت آب رودخانه ارس بر اثر اقدامات و بهره برداری هایی که عمدتا از سوی ارمنستان و ترکیه صورت می گیرد، تنزل یافته و کمیت آب نیز تحت تاثیر سد سازیهای ناهماهنگ و استفاده بی رویه برای مقاصد گوناگون، قرار گرفته است. فرسایش کرانه ها ، جابجایی و انباشت رسوبات و بروز سیلاب ممکن است مشکلاتی را پدید آورد، ولی عدم شرکت ارمنستان و ترکیه در کمیسیون های مشترک بهره برداری، آلودگی رود ارس، مناقشه قره باغ و... از مهمترین عوامل واگرایی در میان کشورهای حوضه رود ارس می باشد. بنابراین استفاده مشترک و حفاظت زیست محیطی از رود ارس و نقش آفرینی آن در سایر حوزه ها نیازمند بازنگری و رویکرد همگرایی در روابط همه جانبه است تا بهره برداری اصولی از منابع آن تحت یک چارچوب قانونی مشخص انجام گیرد و از وقوع منازعه در سال های آتی پیشگیری شود.

    کلیدواژگان: ارس، ایران، ترکیه، آذربایجان، ارمنستان
  • جعفر سعادتی رازیان *، معصومه قره داغی صفحات 140-171

    میرزاعلی ثقه الاسلام تبریزی از اندیشمندان و مبارزان مشروطه خواه مذهبی تبریزاست که در صف مجاهدان مشروطه قرار داشت و از مخالفان استبداد و استعمار محسوب می شد. درکشورهای اسلامی ازجمله ایران عصر قاجاریه استبداد را عامل عقب ماندگی دانسته واین که برقراری نظام مشروطه می تواند از آن جلوگیری کند. مشارالیه نقش قابل توجهی در شکل گیری مشروطیت تبریز بر عهده داشت و تلاش نمود تا بین علماء تبریز اتحاد برقرار و اختلافات را حل وفصل و با مشروطه هماهنگی کنند. یافته ها و نتایج این تحقیق نشان می دهد که مشارالیه حفظ استقلال ایران و اسلام را از طریق مبارزه با استبداد و برقراری مشروطه میسر می داند. معتقداست حفظ استقلال ایران و نظام مشروطه، اتحاد اسلام استقلال مذهب و طریقه جعفری را برای کشوردراولویت می داند. مشارالیه یکی از نمایندگان مجاهدین و انجمن تبریز برای مذاکره با عین الدوله بود که در تامین بخشی از مایحتاج مردم تبریز در محاصره یازده ماهه این شهر نقش بسزایی ایفا و نامه های متعددی به محمدعلی شاه نوشته و پیامدهای منفی حضور روس ها رابیان می کند. قونسول روس استخلاص ثقه الاسلام را مشروط به امضای نوشته ای می کند که بر پایه آن آغازکننده جنگ رابه مجاهدان نسبت می داد اما با عدم قبول آن از سوی ثقه الاسلام در روز دهم محرم سال 1330 ق/1290 ش در میدان باغ شمال تبریز روس ها وی را به دار آویخته و به شهادت رساندند.

    کلیدواژگان: اندیشه سیاسی، ثقه الاسلام، مشروطه، استبداد، شهر تبریز
|
  • Economic relations between Iran and Armenia in the framework of Eurasian convergence after the 2020 Nagorno-Karabakh crisis
    Masoud Jabari Maleki, Mehdi Hedayati Shahidani Page 0

    The deep impact of the relations (including economic) between Tehran and Yerevan due to the Nagorno-Karabakh war has led to the question of how the economic relations between Iran and Armenia will be in the framework of Eurasian integration after the Nagorno-Karabakh crisis in 2020. Also, the question of whether the Eurasian Economic Union will lead to the growth of relations between Armenia and Iran or will it lead to its decline? It can be hypothesized that the economic relations between Iran and Armenia in the framework of Eurasian convergence after the 2020 Karabakh crisis were affected by the way Baku and Yerevan managed the conflict. If the role and position of the Islamic Republic of Iran is not considered in the management of the Caucasus issue, we will witness a negative impact on the economic relations between Iran and Armenia. Because beyond the role of Turkey for the benefit of Azerbaijan and in opposition to Iran, the presence of the Russian Federation as the main actor in the Eurasian Economic Union as well as the management of the 2020 Nagorno-Karabakh crisis (considering the extent of Russian influence in Armenia) will be considered as a regulator of relations between Iran and Armenia. became. This article was compiled using descriptive-analytical method and library documents.

    Keywords: Caucasus, Armenia, Iran, economic relations, Karabakh crisis
  • Mohsen Abouzar Ghaffari Rad *, Mohammad Hasan Dehghan Pages 1-30

    In the study and analysis of the contemporary history of Iran, knowing the characters and actors of this era and their role in the occurrence of lasting currents and events is an issue that can help us in knowing more precisely the causes and factors of backwardness, progress and social changes. One of the historical faces known as the father of Iran's reforms is Mirza Taqi Khan Farahani known as Amir Kabir. Mirza Taqi Khan earned the title of Amir Kabir due to his merit and great actions. He carried out fundamental and all-round reforms in the direction of the development of political culture, administrative reforms, economic issues, reforming financial affairs and reforming the situation of the army, in such a way that mostly through measures such as revitalizing the newspaper, establishing Dar al-Funun school, publishing technical books, health, sending students to Europe and hiring European teachers, Amir is considered the founder of modern Iranian thought and culture. This article tries to explain the political performance of Amir Kabir as one of the reformist and developmental characters in the history of Iranian politics by using Spriggan's research method.

    Keywords: Amir Kabir, development, Spriggans research method
  • Bahareh Hayatlu *, zahrah.zare, Mehdi Mokhtarpour Gahroodi, Davar Rezakhani, Moezeddin Babakhani Teymouri Pages 31-64

    One of the most important solutions to solve the problem of high electricity consumption in the country is to pay special attention to social capital in order to expand participation, cohesion and social trust in the management of electricity consumption. The purpose of this research is to investigate the simultaneous effect of social capital, including the variables of participation, cohesion, and trust, and demographic variables on electricity consumption in the household sector of Tehran, using the Pierre Bourdieu theoretical model survey method, which uses a systematic cluster sampling system. . The main question of this research is what effect does the level of culture and social capital have on the optimal consumption of electricity in Tehran?The hypothesis of this research is that: the level of culture and lived experience of people has an effect on their lifestyle, and the higher the culture, the closer the lifestyle is to rationality, and it leads to the optimization of electricity consumption. According to the results, social capital has a significant effect on electricity consumption management. The results showed that the social capital in people's communication, followed by cohesion, participation and trust in electricity consumption, is one of the necessities that can reduce electricity consumption. The results show that the variables of social trust, cohesion and social participation and the level of education of people play an important role in the behavior pattern of electricity consumption, but the demographic variables of gender and age do not have an effect on the behavior pattern of electricity consumption.

    Keywords: Electricity consumption management, social capital, social trust, social cohesion, social participation, peiere Bourdieu
  • Hossein Hemmati * Pages 65-99

    Among the countries of Central Asia and the Caucasus, the Republic of Azerbaijan is of special importance for Israel due to its geographical location and its location on the roads of the West and the East. Israel considers Azerbaijan to be the gateway to Central Asia and the Caucasus region, and for this reason, this regime, by developing economic, military and security relations with Azerbaijan, is trying to increase its strategic depth by following the Ben-Gurin doctrine and also by getting closer to Iran's borders. strengthen On the other hand, from the point of view of new realism, the first concern of countries is not to maximize their power, but to maintain their position in the international system, so Azerbaijan's strategy in being close to Israel meets the inherent needs of this country to maintain security after independence from the Soviet Union through the acquisition of new military technologies. Strengthening its power against Armenia is due to the issue of the Nagorno-Karabakh crisis and its proximity to the West. Now, the question of this research, which was compiled in a descriptive and analytical way, is in what areas have the relations between Israel and the Republic of Azerbaijan been developed? The results show that there has been an expansion of cooperation in the military and security fields of Azerbaijan and Israel.

    Keywords: Israel, Karabakh, crisis, security, South Caucasu
  • Morteza Karimi *, Mohammad Mojaver Sheikhan, Mohammad Javad Aghajari, Seyed Mohammad Kamal Ara Pages 100-139

    The Aras River is considered as one of the border or neighbouring and international rivers; so that the four independent political entities of Iran, Turkey, Azerbaijan and Armenia are looking for their own special, common and overlapping interests due to the multiple functions of the said river and thus the two issues of water and politics, a series of conflicts and controversies (negative hydropolitics). And it has generated relations and cooperation (positive hydropolitics) among the riparian states of the said river. This river is sensitive and important in terms of regional cooperation, because it crosses the borders of countries and forms a long length of border. The fluid nature of water has made it very difficult, complex and multidimensional to resolve the issues surrounding it among political entities, including governments. Based on this, due to the complexity of the hydropolitics of Iran and the neighbouring countries in the Caucasus region (Azerbaijan and Armenia) and the Asian-European country, Turkey has faced a challenge. This paper examines the areas of convergence and divergence influenced by different geopolitical components among the countries of the Aras Basin and presents proposed models. The results show that this river is the bed of special tourist attractions and positive ecosystem effects. Bilateral cooperation in exploiting its potentials in the agricultural and energy sectors is carried out equally between Iran and the Republic of Azerbaijan, and Armenia has joint cooperation with Turkey. However, the water quality of the Aras River has been degraded as a result of actions and exploitation mainly carried out by Armenia and Turkey, and the quantity of water has also been affected by uncoordinated dam construction and indiscriminate use for various purposes. The erosion of the banks, the movement and accumulation of sediments and the occurrence of floods may cause problems, but the non-participation of Armenia and Turkey in the joint exploitation commissions, the pollution of the Aras River, the Karabakh conflict, etc. are among the most important factors of divergence between the countries of the basin. It is the Aras River. Therefore, the joint use and environmental protection of the Aras River and its role in other areas require a review and a convergence approach in all relations, so that the principled exploitation of its resources is carried out under a specific legal framework and conflicts are avoided in the coming years.

    Keywords: Aras, Iran, Turkey, Azerbaijan, Armenia
  • Jafar Saadati Razian *, Masoume Qara Daghi Pages 140-171

    Mirza Ali Thagha-ul-Islam of Tabriz is one of the religious constitutionalist thinkers and fighters of Tabriz, who was in the ranks of the constitutional Mujahideen and was considered one of the opponents of tyranny and colonialism. In Islamic countries, including Iran, the Qajar era considered tyranny to be the cause of backwardness and the establishment of a constitutional system could prevent it. Misharaliyeh played an important role in the formation of constitutionalism in Tabriz and tried to establish unity among the scholars of Tabriz, resolve differences and coordinate with the constitution. The findings and results of this research show that Masharaliyeh believes it is possible to preserve the independence of Iran and Islam by fighting tyranny and establishing the constitution. He believes that the preservation of Iran's independence and constitutional system, the unity of Islam, the independence of religion and the Jafari method are priorities for the country. Masharalieh was one of the representatives of the Mujahideen and Tabriz Association who negotiated with Ain al-Dawlah, which played an important role in providing some of the needs of the people of Tabriz during the 11-month siege of that city, and wrote several letters to Mohammad Ali Shah explaining the negative consequences of the presence of the Russians. The Russian consul made Thaqa-ul-Islam's release conditional on his signing a document blaming the mujahideen for the war. They were hanged and martyred.

    Keywords: political thought, Thaqah al-Islam, constitutionalism, tyranny, city of Tabriz