فهرست مطالب

نشریه ادیان و عرفان
سال پنجاه و پنجم شماره 2 (پاییز و زمستان 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/09/01
  • تعداد عناوین: 12
|
  • قربان علمی* صفحات 269-292
    این مقاله به بررسی ماهیت، مولفه ها و کارکرد دین در چین باستان، به ویژه دوره شانگ پرداخته است. بنابر آنچه از مطالعه و تحلیل آثار باقیمانده از دوره شانگ از جمله شمایل نگارهای روی ظرف های برنزی آیینی، نوشته استخوان های پیشگویی، آرامگاه های سلطنتی و برخی از آثار متاخر (مانند کتاب شعر) اطلاعاتی درباره برخی عقاید و شعایر دینی آن ها به دست می آید. آیین دینی مردم شانگ دربردارنده باور به  شانگ تی، خدای متعالی، ارواح نیاکان، ارواح و خدایان طبیعت و اعتقاد به زندگی پس از مرگ بود. خدای متعالی در راس و بقیه ارواح و خدایان در مرتبه پایین تر بوده و کارگزار و تابع او بودند. ارتباط با ارواح، ایزدان و خدا جهت به دست آوردن شرایط زندگی مساعد، یا دست کم در امان ماندن از بلاها، در یک رابطه متقابل، با به جای آوردن مناسک همراه بوده است که مهم ترین آن ها خاک سپاری بسیار دقیق، پرستش خدا و ارواح و آیین قربانی بوده که شمن ها و خاندان سلطنتی، مخصوصا  شاه، در آن ایفای نقش نموده و بر انجام شعایر دینی نظارت داشتند. این نشان می دهد دین شانگ مولفه های لازم برای دین بودن را داراست، و باور به شانگ دی هم آن را در زمره یکتاپرستی قرار می دهد. پیوند محکمی میان دین و قدرت برقرار بود، به گونه ای که مذهب قدرت پادشاه را از نظر سیاسی محکم تر و در عین حال کنترل می کرد و قدرت سیاسی پادشاه نیز نفوذ مذهبی را تقویت می نمود.
    کلیدواژگان: دین، باورهای دینی، مناسک دینی، شانگ دی
  • اعظم فولادی پناه، محمدعلی کاظم بیگی*، جمال موسوی صفحات 293-314

    میسیونرهای آمریکایی در سال های1250-1344 ق./1834-1925 م. بیش از نیم قرن در ایران عصر قاجار حضور داشتند که طی این دوره فعالیت های گوناگونی در حوزه های مذهبی، آموزشی، فرهنگی و بهداشتی انجام دادند. با وجود اینکه مناطق مختلف به ویژه در غرب و شمال ایران، از جمله ایالات آذربایجان، کردستان، همدان، کرمانشاه و گیلان عرصه فعالیت ایشان بود؛ اما منطقه آذربایجان اولین و مهم ترین حوزه فعالیت میسیونرهای آمریکایی محسوب می شد. ایالت آذربایجان از دیرباز محل سکونت اقلیت های مختلف مسیحی همچون ارامنه، آسوریان و کلدانیان به شمار می رفت. مبلغان کاتولیک همچون کشیشان کرملیت از دوره صفویه در این منطقه فعالیت می کردند. میسیونرهای آمریکایی که بیشتر به دنبال احیای کلیسای نسطوری بودند، به ارایه خدمات آموزشی فرهنگی و بهداشتی در میان مسیحیان آذربایجان پرداختند. این مبلغان، از طریق حضور طولانی مدت و ارتباطات نزدیک، توانستند جامعه آسوری آذربایجان را تحت تاثیر خود قرار دهند. مقاله حاضر سعی دارد با تکیه بر روش توصیفی تحلیلی و با استناد به منابع کتابخانه ای، فعالیت های میسیونرهای آمریکایی در جامعه آسوری آذربایجان و نیز نتایج آن ها را مورد بررسی قرار دهد. یافته های پژوهش نشان می دهد جامعه آسوری آذربایجان در نتیجه اقدامات هییت تبلیغی آمریکا دست خوش تحولاتی شد. آسوریان در حالی توانستند جایگاه اجتماعی خود را بازیابند که انسجام سنتی جامعه شان دچار ازهم گسیختگی گردید. افزون آنکه تغییرات مذکور رویارویی آسوریان با هم وطنان مسلمان ایشان را در پی آورد.

    کلیدواژگان: قاجاریه، میسیونرهای آمریکایی، آذربایجان، آسوریان
  • مریم احمدی کافشانی*، عبدالرسول کشفی، محمدرضا بیات صفحات 315-333
    نیایش از منظر «خداباوری کلاسیک» نوعی «تخاطب» با امر الوهی/ مقدس است. در برابر، «همه خداباوری» به دلیل نفی شخص وارگی امر الوهی از پذیرش این تعریف امتناع و آن را به «ژرف اندیشی» تعریف می کند. نیایش به معنای «ژرف اندیشی» با چالش هایی روبه رو است. این معنا از نیایش افزون بر ناسازگاری مفهومی الوهیت ناشخص وار، با فهم متعارف از نیایش و واقعیت میدانی رفتار مومنان نیز ناسازگار است. ازاین رو، ژرف اندیشی نه تنها «همه خداباوری» را در موضعی برتر از «خداباوری کلاسیک» قرار نمی دهد بلکه آن را در تعریف دین نیز دست خوش چالش می کند. اگر در تعریف یک دین نتوان جایگاه بایسته ای برای نیایش یافت، می توان به ناسازگاری آن حکم داد و این اشکالی است که «همه خداباوری» را، به طور جدی، تهدید می کند. در این مقاله با مرور معناشناسی نیایش در دو تصور «خداباوری کلاسیک» و «همه خداباوری» به بررسی نقدهای مطرح خواهیم پرداخت و در پایان ضمن نشان دادن قوت اشکالات وارد بر معنای نیایش در «همه خداباوری» نشان می دهیم که معنای این مقوله در «خداباوری کلاسیک» قابل دفاع تر است.
    کلیدواژگان: نیایش، امر الوهی، شخص وارگی، ناشخص وارگی، تخاطب، ژرف اندیشی
  • سیده سوزان انجم روز، قربان علمی*، مجتبی زروانی صفحات 335-362

    از زمانی‎که طومارهای بحرالمیت کشف شده‎اند، متخصصان همواره در پی بررسی ارتباط میان ادبیات طومارها، انجمن قمران و یهودیت رسمی بوده ‎اند. در این راستا، پژوهش حاضر «مفهوم حکمت» را در قطعه حکمی 4Q185 طومارهای بحرالمیت مورد واکاوی، تحلیل و نقادی قرار داده است. اهمیت این متن حکمی قمران در این است که با فراهم کردن و ارایه نمونه جدیدی از دستورالعمل‎های حکمی، نشان‎دهنده جایگاه ویژه آموزه‎ های حکمی در دوره معبد دوم است. این آموزه ‎ها، از یک‎سو پیوند نزدیکی با آموزه ‎های حکمی کتاب‎های امثال و بن‎سیرا دارند و از سوی دیگر مفهوم جدیدی از حکمت را به‎دست می‎ دهند. این جستار با بررسی و تحلیل مولفه‎ های گوناگون و به‎هم پیوسته قطعه 4Q185 نتایج به ‎دست آمده از مفهوم حکمت را ارایه داده و سپس با در نظر داشتن شرایط تاریخی و نشان دادن ارتباط این طومار با جامعه قمران، مولفه‎ های قطعه 4Q185 را مورد نقد و ارزیابی نیز قرار می‎دهد و چشم‎انداز جدیدی از یهودیت سده نخست میلادی را عرضه می‎کند: با تحلیل و ژرف‎نگری در مولفه ‎های قطعه 4Q185 به‎ این نتیجه نایل شده‎ایم که چگونه برخی سنت‎های خاص در یهودیت گسترش و تکامل می‎یابند و زمانی‎که آنها با چالش‎های جدید دینی، فرهنگی و اجتماعی مواجه می‎شوند، دگر باره از سنت یهودیت باستان شکل می‎گیرند. بنابراین براساس بررسی و تحلیل مولفه ‎های حکمی جدیدی در قطعه 4Q185  طومارها، به‎ فهم یکی از مفاهیم مهم تاریخی و جامعه ‎شناختی یهودیت در دوره معبد دوم نایل شده ‎ایم و آن را مورد نقد قرار داده ‎ایم.

    کلیدواژگان: طومارهای بحرالمیت، جامعه قمران، قطعه 4Q185، حکمت، دوره معبد دوم
  • اکرم گلی، هادی وکیلی* صفحات 363-383
    در فاصله دوره مشروطه تا پهلوی، تجدد و مدرنیسم مهم ترین دغدغه حکومت و دین مداران بوده است. صوفیان نیز در حوزه عینی اجتماعی مانند آموزش نوین، موسیقی، نوع پوشش، احزاب و انجمن ها؛ و در حوزه نظری و مبانی تفکر نوین، مانند ناسیونالیسم و اومانیسم واکنش نشان داده اند. صفی علیشاهی و سلطان علیشاهی مهم ترین شاخه های طریقت نعمت اللهیه بودند که هر یک دیدگاه و عملکرد متفاوتی داشتند. پرسش این است که آنان با تکیه بر مبانی اعتقادی خود چه رویکردی در مواجهه با موج مدرنیسم در عصر مشروطه و سپس دوره پهلوی داشتند؟ فرض بر این است که صوفیان ضمن پرهیز از اقدامات انقلابی دوره مشروطه، از موج مدرن گرایی آن کاملا منفک نشدند و در دوره پهلوی موافقتها و مخالفتها با مسایل عمدتا فرهنگی آنان را به بازبینی مبانی اعتقادی واداشت. دستاورد این پژوهش با روش توصیفی تحلیلی، نشان می دهد صوفیان ضمن پذیرش ظواهر نوگرایی، تغییرات ساختاری و بنیادینی را در اعتقادات دینی نپذیرفتند.
    کلیدواژگان: صوفیان، تجدد، مدرنیسم، مشروطه، پهلوی، ایران
  • لیلا نوروزپور* صفحات 385-403
    قاعده زرین بر دوگانه خود - دیگری استوار است. سعدی به تصریح در یکی از قطعات خود به این قاعده با بیانی سلبی اشاره کرده است. با پیش فرض گرفتن توجه سعدی به قاعده زرین پرسش این است که اصولا علت توجه به دیگری در اندیشه سعدی چیست؟ و این قاعده با نظر به ساحت های پنج گانه وجود انسان یعنی باورها، احساسات، خواسته ها، گفتار و کردار، در روایت ها و حکمت های سعدی چگونه انعکاس یافته است؟ پاسخ به این پرسش ها با روش توصیفی تحلیلی انجام شده است. نتایج نشان می دهد توجه سعدی به دیگری از سه منشا توجه به امر الهی، خویش کامی و اهمیت عدالت اجتماعی مایه می گیرد. سعدی در اشعارش در قالب حکمت ها، تمثیل ها و سخنان شخصیت های داستان قاعده زرین را به صورت امری انضمامی و همچون تجربه زیسته ارایه کرده است و درنتیجه امکان همذات پنداری و تاثیر عاطفی آن افزون شده است؛ یعنی خود را به جای دیگری انگاشتن و آنچه مطلوب است برای دیگری خواستن.
    کلیدواژگان: قاعده زرین، سعدی، دیگری، اخلاق
  • حسین حیدری، فاطمه حاجی اکبری* صفحات 405-422

    یکی از عام ترین آموزه های کهن اخلاقی برابر دانستن خود با دیگران، قاعده زرین نام دارد که در گستره زمانی و مکانی از دیرباز مورد توجه مکاتب مختلف قرار گرفته است. این قاعده به عنوان ارزش و هنجار مهم اخلاقی با اتخاذ دیدگاه دیگری سبب ساز درک متقابل افراد از یکدیگر شده و خود سنگ بنای موازین دیگر اخلاقی به شمار می رود. لازمه ی اجرای این قاعده شناخت دقیق نیازها، خیر و شر دیگران با وجدان خویشتن است. قاعده زرین یعنی با دیگران آن گونه رفتار کن که دوست داری با تو رفتار شود و قاعده سیمین، آنچه را برای خود نمی پسندی برای دیگران مپسند، بطور صریح و یا با تقریرهای مختلف در نهج البلاغه مورد تاکید قرار گرفته است. این پژوهش با روش توصیفی و تحلیلی و از طریق گردآوری اطلاعات کتابخانه ای سعی در تببین تقریرهای مختلف قاعده زرین و سیمین در نهج البلاغه را دارد. بر اساس نتایج این بررسی انصاف، عدالت، یکسان انگاری منافع خویشتن با دیگران، عیب پوشی، هم نشینی با اقشار مختلف جامعه و ادب آموزی خویشتن از جمله صورت های مفهومی قاعده زرین در کلام امام علی (ع) است.

    کلیدواژگان: قاعده زرین، قاعده سیمین، نهج البلاغه، همدلی انگیزشی، اتخاذ دیدگاه دیگری
  • هادی جعفری*، علی ارشد ریاحی صفحات 423-441
    اگرچه در عرفان ابن عربی وجه ملکوتی انسان از اهمیت ویژه ای برخوردار است و غالب عرفا به تبیین و تشریح این وجه انسان می پردازند، منتهی در آثار ابن عربی اهمیت و نقش وجه جسمانی انسان نیز قابل توجه است. در راستای اهمیت وجه جسمانی انسان در عرفان نظری این سوال به ذهن می آید که آیا بعد جسمانی انسان به عنوان واقعیتی مهم، از منظر ابن عربی تاثیری در واقعیات پیرامونی خود دارد؟ و اساسا آیا نسبتی میان این بعد با واقعیات پیرامونی وجود دارد؟ این مقاله که بر اساس روش کتابخانه ای و تحلیل محتوا نگارش یافته به دنبال پاسخ به این نوع سوالات است و در نهایت این نتیجه به دست آمده است که بعد جسمانی انسان براساس مبانی مهم عرفان نظری ابن عربی، نقش مهمی در عالم هستی از جمله تحقق نظام احسن، کمال عالم، کمال آخرت، امتیاز بخشی نور الهی در عالم، ظهور افعال و مخلوقات، نمایان ساختن صورت حق تعالی، انطباق عالم صغیر با عالم کبیر، غایت و مقصد طبیعت، کامل ترین ظهور و پوشاندن حقیقت حق تعالی جهت بقاء عالم دارد. این نوشتار نشان می دهد نقش و کارکرد بعد جسمانی انسان دارای ابعاد گسترده ای است که شامل همه مراتب هستی می شود.
    کلیدواژگان: ابن عربی، هستی، بعد جسمانی، انسان، نظام احسن، عالم صغیر
  • ایوب حسن تبار درزی، سید حسن شجاعی دیو کلائی*، رضا شجری قاسم خیلی صفحات 443-464

    اصلاحات اکبرشاه در اواخر قرن دهم ه.ق در هند مساله ای حایز اهمیت است. این اصلاحات با مخالفت علمای مذهبی مسلمان مواجه شد. برآیند این مخالفت ها در دوران سلطنت اورنگ زیب منجر به حاکم شدن جریان علمای محافظه کار بر ضد اصلاحات دینی اکبرشاه شد. پیامد این وضعیت بروز نشانه های انحطاط در میان جوامع مسلمان هند بود. در چنین شرایطی بود که شاه ولی الله دهلوی در پی کشف دلایل انحطاط با نگاهی از درون متون دینی به رهیافتی نوگرایانه از سنت اسلامی دست زد. این پژوهش درصدد است با استفاده از روش تحقیق تاریخ و کاربست نظریه دیالکتیک هگل با تکیه بر منابع تاریخی و آثار ولی الله به بررسی تاثیر  اصلاحات اکبرشاه گورکانی بر نواندیشی دینی ولی الله دهلوی بپردازد. یافته های پژوهش نشان می دهد که اصلاحات اکبرشاه را می توان به عنوان برنهاد (تز)، مخالفت علمای مسلمان با آن را به عنوان برابرنهاد (آنتی تز) و درنهایت نوگرایی ولی الله به عنوان هم نهاد (سنتز) تبیین کرد.

    کلیدواژگان: اکبرشاه، علمای محافظه کار، دیالکتیک تاریخی هگل، ولیالله دهلوی، نواندیشی دینی
  • کاظم سام دلیری* صفحات 465-485
    موضوع عرفی شدن از دیرباز دستمایه ی تحقیقات فراوان بوده است با این توضیح که اغلب تحقیقات برای سنجش عرفی شدن میزان دین داری جامعه را می سنجند و حالت معکوس دین داری را عرفی شدن قلمداد می کنند. اما مقاله ادعا دارد که عرفی شدن پدیده ای مستقل از دین داری است و برای سنجش آن نیز باید سنجه های مناسب احصا شوند. لذا نویسنده تلاش دارد با تحدید معنایی عرفی شدن، سطوح، ابعاد و مولفه های آن را نشان دهد. مقاله نشان می دهد که عرفی شدن در سه سطح کلان، میانه و خرد و در سه بعد اجتماعی (جامعوی)، دینی و فردی حادث می شود. عرفی شدن اجتماعی دارای سه مولفه ساختاری، فرهنگی و سازمانی است و در سه حوزه اجتماع، سیاست و اقتصاد اتفاق می افتد. عرفی شدن دینی نیز که در شکل «پذیرش ارزش ها، معیارها و قواعد عرفی» و «منفعت طلبی» نمود پیدا می کند به دو سطح کلان و میانه مربوط می باشد. عرفی شدن فردی، به عرفی شدن انگیزه ها، ارزش ها، عقاید، احساسات، شناخت ها و رفتارهای فرد اشاره دارد.
    کلیدواژگان: عرفی شدن، عرفی شدن فردی، عرفی شدن اجتماعی (جامعوی)، عرفی شدن دینی
  • سمیرا بختیاری نسب، خیرالله محمودی* صفحات 487-506

    روزبهان بقلی عارفی جمال پرست است. موضوع اصلی این پژوهش بررسی و تحلیل مهم ترین ویژگی های مشرب عرفانی او است و به طور دقیق بر یافتن پاسخ این پرسش متمرکز است که: روزبهان درباره ی رابطه ی انسان با خداوند و هستی چگونه می اندیشد که منجر به تمرکز مشرب عرفانی اش بر «کشف و شهود»، «عشق» و «رجا» می شود؟ برای رسیدن به پاسخ با رویکردی محتوامحور و با تمرکز بر مفاهیم بنیادین «خدا»، «انسان» و «هستی» به تحلیل عبهرالعاشقین پرداخته ایم. نتیجه پژوهش نشان می دهد که مشرب عرفانی او بر محور «ازلیت» شکل گرفته است. او به دو نوع تجلی ذاتی و فعلی معتقد است که اولی منجر به پدیدآمدن مفاهیم قدیم و دیگری منجر به پدیدآمدن حادث می شود. ازلیت در نگاه روزبهان  با زیبایی و نور درک می شود و زیبایی حادث و قدیم رابطه ای استعاری دارند. تمام وجوه این رابطه در اصطلاح «التباس» گرد آمده است. اما همین مفهوم نیز مبتنی بر ساحت «خیال» انسان است که درنهایت مشرب عرفانی کشف گونه روزبهان را پدید می آورد که با دو مفهوم اساسی «عشق» و «رجا» شناخته می شود. زبان پراستعاره او نیز متاثر از همین رابطه ی استعاری ازل و حادث است و شاهدی بر تاثر عمیق زبان  عارف از مبانی معرفت شناختی اوست.

    کلیدواژگان: التباس، عشق، خیال، زیبایی، نور، مشرب عرفانی، عبهرالعاشقین
  • عبدالواحد بامری*، سید زین العابدین سجادی، سید اکبر حسینی قلعه بهمن صفحات 507-527
    فرقه باطنی گرای «ذکریه»، که در قرن دهم هجری در منطقه ای به نام «تربت» در بلوچستان پاکستان پا به عرصه حیات نهاده است، از فرقه هایی است که باورهای دینی آن اقتباس از برخی فرقه های مطرح در جهان اسلام می باشد. پیروان فرقه ذکریه در اعمال عبادی و مناسک دینی بدعت هایی را پدید آورده اند که اعتقادات آنان نیازمند به واکاوی علمی و ارزیابی است در همین راستای از باورهای مذهبی این فرقه، اعتقاد به خاتمیت به شمار می رود که در این عرصه دو رویکرد در منابع علمی آنان گزارش شده است. در نوشتار حاضر به نقد و تحلیل دیدگاه این فرقه در مورد خاتمیت اشاره می شود. از نتایج جستار حاضر آن است که دیدگاه ذکری ها پیرامون خاتمیت با معارف قرآن و عترت نبوی واگرایی دارد و ادعای آنان موجب تحریف در تعالیم حیات بخش دین اسلام و با آموزه های دینی در تعارض است.
    کلیدواژگان: ذکریه، بلوچستان، خاتمیت، محمد اتکی، عقائد
|
  • Ghorban Elmi * Pages 269-292
    This article studies the nature, components and function of religion in ancient China, especially the Shang period. Therefore, the study and analysis of works left from that period, including iconography on ritual bronze vessels, writings on oracle bones, royal tombs, and some late works (such as poetry book), show information about their religious beliefs and rituals. The religion of Shang included the belief in Shang Di, the Supreme God, the spirits of ancestors, the spirits and gods of nature, and the belief in life after death. The Supreme God was at the top and the rest of the spirits and gods were at a lower level and were his agents and subordinates. Communicating with spirits, gods and God in order to obtain favorable living conditions, or at least to be safe from evils, in a mutual relationship, has been associated with the implementation of rituals; the most important of which is very detailed burial, worshiping God and spirits, and ritual of sacrifice, in which shamans and the royal family, especially the king, played a role and supervised the performance of religious rituals. This shows that the Shang religion has the necessary components of being a religion; and the belief in Shang-di also puts it in the category of monotheism. There was a strong link between religion and power, in such a way that religion strengthened the king's power politically and at the same time controlled it, and the king's political power strengthened the religious influence.
    Keywords: Religion, religious beliefs, religious rituals, Shang Ti
  • Azam Fooladi-Panah, MohammadAli Kazim-Beygi *, Jamal Moosavi Pages 293-314

    During 1250-1344 A.H./1834-1925 AD, i.e., for more than half a century, American missionaries were active in the Qajar Iran. Within this relatively long period, they initiated various activities in those fields of religion, education, culture and public health in Iran. Although different regions in the west and north of Iran, especially the provinces of Azerbaijan, Kurdistan, Hamedan, Kermanshah and Gilan, were the scene of their measures, the former was considered as the first and most important region of their activities. Azerbaijan had long been the home of various Christian minorities such as Armenians, Assyrians and Chaldeans. Catholic missionaries, like the Carmelite priests, were present in this province since the Safavid period. The American missionaries, who mostly sought to revive the Nestorian Church, provided educational-cultural as well as health services for the Christians of Azerbaijan. These missionaries, through their long presence and close connections in the province, were able to influence the Assyrian society of the province. The present article, based on descriptive-analytical method, intends to study both activities of American missionaries among the Assyrians and their results as well. The findings show that the Assyrian society, as a result of the cultural measures of the American Mission Board, experienced changes. While the Assyrians became able to regain their social status, the traditional consistent of their society was disintegrated. Moreover, these changes brought about the confrontation of the Assyrians with their fellow Muslim countrymen.

    Keywords: the Qajars, Azerbaijan, American Missionaries, Assyrians
  • Maryam Ahmadi Kafshani *, Abdul Rasool Kashfi, Mohammadreza Bayat Pages 315-333
    For "theism" prayer is a kind of conversation with a deity. Against this, "pantheism" dismisses this definition and defines it as "meditation" due to its negation of personality. Prayer as, meaning "meditation,"  also faces challenges. This meaning of prayer is not only conceptually incompatible with the impersonal divinity but is also contradictory to the conventional understanding of the prayer and field reality of the believers’ behaviors. Hence, meditation not only does not place "pantheism" in superior standing as compared to “theism,” but also subjects it to challenges under the heading of the definition of religion. . If, by definition, religion fails to reveal a worthy standing for prayer, it is said to be incompatible, and this is a shortcoming that seriously threatens “pantheism”. This article reviews the semantics of prayer in two conceptions of “theism” and “pantheism” to investigate the criticism raised, finally demonstrating shortcomings of the meanings of prayer in “pantheism”, as its meaning in “theism” is more defensible.
    Keywords: prayer, deity, Personality, impersonality, Conversation, meditation
  • Seyyedeh Susan Anjomeruz, Ghorban Elmi *, Mojtaba Zarvani Pages 335-362

    Ever since the Dead Sea Scrolls were discovered, experts have always sought to investigate the relationship between scroll literature, the Qumran Cummunity, and formal Judaism. In this regard, the present research has analyzed, analyzed and criticized the "concept of wisdom" in the 4Q185 sapiential fragment of the Dead Sea Scrolls. The importance of this Qumran text is that by providing and presenting a new example of sapiential instructions, it shows the position and importance of sapiential teachings in the Second Temple period. On the one hand, these teachings are closely related to the prescriptive teachings of the books of Proverbs and Bin Sira, and on the other hand, it gives a new concept of wisdom. This essay presents the results obtained from the concept of wisdom by examining and analyzing the various and interconnected components of the 4Q185 fragment, and then considering the historical conditions and showing the connection of this scroll with Qumran Cummunity, the components of the fragment It also criticizes and evaluates 4Q185 and opens a new perspective of Judaism in the first century AD: by analyzing and looking deeply into the components of 4Q185, we have come to the conclusion that how some traditions in Judaism develop and evolve, and when they are faced with new religious, cultural and social challenges, they are once again formed from the ancient Jewish tradition. Therefore, based on the examination and analysis of new sapiential components in the scrolls 4Q185, we have reached an understanding of one of the important historical and sociological issues of Judaism in the Second Temple period and have criticized it.

    Keywords: Dead Sea scrolls, Qumran community, piece 4Q185, Hikmat, Second Temple period
  • Akram Goli, Hadi Vakili * Pages 363-383
    Between Constitutional Revolution and Pahlavi, modernity and modernism were important concerns of the administration and religious people. Sufis reacted in fields like modern education, clothing, and parties, as well as in theoretical areas and foundations of modern thinking like nationalism and humanism. Safi ‘Alishahi and Sultan ‘Alishahi, the main branches of Nematullahiyya Tariqat, each had different perspectives and practices. The question is that based on their religious foundations, what approach they assumed regarding the wave of modernism in constitutional revolution and Pahlavi period?  Sufis avoided revolutionary measures of constitutional revolution but were not detached from the wave of modernization; during the Pahlavi period, conformities and oppositions with mainly cultural issues forced them to revise their religious foundations. The results show that Sufis accepted the manifestations of modernization but not the structural and fundamental changes in religious beliefs.
    Keywords: Sufis, Approach, Modernity, modernism, Iran
  • Leila Nowruzpur * Pages 385-403
    The golden rule is based on self-other duality. Saadi has explicitly mentioned this rule in one of his pieces with a negative expression. Assuming Saadi's attention to the golden rule, the question is, what is the reason for paying attention to the other in Saadi's thought? And how has this rule been reflected in his narratives and wisdom with regard to the five areas of human existence, namely beliefs, feelings, desires, speech and actions? The answers to these questions have been done with a descriptive-analytical method. The results of this article show that Saadi's attention to another of the three sources of attention to the divine, selfishness, and the importance of social justice. Saadi has presented the golden rule in the form of wisdom, parables and the words of the characters in the story, as a concrete thing and as a lived experience, and as a result, the possibility of identification and its emotional impact has increased; It means thinking of oneself as someone else and wanting what is desirable for someone else.
    Keywords: Golden Rule, Saadi, The other, Morals
  • Hossein Heydari, Fatemeh Haji Akbari * Pages 405-422

    One of the most common ancient moral teachings of considering oneself as equal with others is called the Golden Rule, which has long been the focus of different schools in time and world. This rule, as an important moral value and norm, by "adopting another perspective" (perspective_taking) causes the mutual understanding of individuals and is the cornerstone of other moral standards. . The implementation of this rule requires accurate knowledge of the needs, good and evil of others with one's own conscience. In fact, to implement this rule, one must imagine oneself in another position, which causes a kind of epistemological-motivational empathy. The golden rule means "treat others as you would like to be treated" and the golden rule "do not like what others do not like for themselves" is explicitly or with different interpretations in Nahj al-Balaghah. This research uses a descriptive and analytical method and through the collection of library information to try to explain the different interpretations of the golden and silver rules in Nahj al-Balagheh. According to the results of this study, fairness, justice, compassion, identification of self-interests with others, forgiveness, meeting with different sections of society and self-discipline are among the conceptual forms of the golden rule in the words of Amir.

    Keywords: Golden Rule, Simin Rule, Nahjul Balagha, Moral Development, Adopting Another’s Perspective
  • Hadi Jafari *, Ali Arshad Ryahi Pages 423-441
    Although in the mysticism of Ibn Arabi, the aspect of super-sensible world of man has of special importance, and most of the mystics explain this aspect of man, but in the works of Ibn Arabi, the importance and role of the bodily aspect of man is also significant. About the importance of the bodily aspect of man in theoretical mysticism, this question appears in the mind: Does the physical dimension of man as an important reality have an effect on the surrounding realities from Ibn Arabi's point of view? And basically, is there a relationship between this dimension and the surrounding realities? This article, which is written based on the library and content analysis method, seeks to answer these types of questions, and finally it is concluded that the bodily  aspect of man, based on the important principles of Ibn Arabi's theoretical mysticism, plays an important role in the world of existence; such as, the realization of the best design, the perfection of the world, the perfection of the hereafter, giving distinction by divine light in the world, the appearance of actions and creatures, the manifestation of the face of the Allah the Exalted, the adaptation of the microcosm to the macrocosm, the goal and destination of nature, the most complete manifestation and hiding the truth of the Allah the Most High for surviving the world. This article shows that the role and function of the human bodily aspect has wide aspects that include all levels of existence.
    Keywords: Ibn Arabi, Existence, bodily aspect, human being, the best design, Microcosm
  • Job Hassantabar Darzi, Seyed Hassan Shojaee Divkalaee *, Reza Shajariqasemkheili Pages 443-464

    Akbar the Great's reforms at the end of the 16th century in India is an important issue. These reforms were opposed by Muslim religious scholars. During Aurangzeb's reign, these oppositions led to the dominance of conservative scholars against Akbar's religious reforms. The consequence of this situation was the emergence of signs of degeneration among the Muslim communities of India. It was in such a situation that Shah Valiullah Dehlavi, in order to discover the causes of degeneration, started a modernist approach to the Islamic tradition by looking from within the religious texts. This research aims to investigate the impact of Akbar Shah Gorkani's reforms on the religious innovation of Valiullah Dehlavi by using the historical research method and the application of Hegel's dialectic theory, relying on historical sources and the works of Wali Allah. The findings of the research show that Akbar Shah's reforms can be explained as a thesis, Muslim scholars' opposition to it as an antithesis, and finally Wali Allah's modernization can be explained as a synthesis.

    Keywords: Akbar the Great, Conservative scholars, Hegel’s Historical Dialectic, Shah Waliullah Dehlavi, Religious Innovation
  • Kazem Samdaliri * Pages 465-485
    The secularization in Iran has been the subject of much research, explaining that most studies to measure secularization measure the degree of religiosity of society and the reverse of religiosity is considered secularization. This article claims that secularization is a phenomenon independent of religiosity, and appropriate measures must be taken to measure it. Therefore, the author attempts to show its levels, dimensions and components by limiting the meaning of secularization. The article shows that secularization occurs in three levels: macro, medium and micro, and in three dimensions: social, religious and individual. Social secularization has three components: structural, cultural and organizational, and occurs in three areas: society, politics, and economics. Religious secularization, which manifests itself in the form of "acceptance of customary values, norms and rules" and "utilitarianism", is related to both macro and medium levels. Personalization refers to the secularization of one's motives, values, beliefs, feelings, cognitions, and behaviors.
    Keywords: secularization, individual secularization, social (societal) secularization, religious secularization
  • Samira Bakhtiyari Nasab, Khairollah Mahmoodi * Pages 487-506

    Roozbehan is a mystic who loves beauty, and "revelation and intuition", "love" and "hope" are the three distinctive features of his mysticism. The current research is focused on this fundamental question: how does Roozbehan think about "God", "man" and "being", when his mysticism focuses on the aforementioned three characteristics? In order to find the answer, we have analyzed Abar al-Asheqeen with a descriptive and analytical approach and focusing on the fundamental concepts of "God", "man" and "being". In Roozbehan’s view, on the one hand, eternity is understood with beauty and light, and on the other hand, creation is the result of the manifestation of eternity in two intrinsic and current forms, which leads to the emergence of old and created concepts. "Manifestation of works" implies love and hope, and "metaphorical relationship" of accidental and eternal beauty implies discovery and intuition in the mystical view of Rozbahan. Also, all aspects of the metaphorical relationship between accidental and eternal beauty are gathered in the term "Eltebas". This concept is also based on the field of human "imagination" which ultimately creates the kind of discovery of Roozbehan.

    Keywords: Roozbehan, beauty, Light, creation, manifestation, Eternity, intuition
  • Abdolvahed Bameri *, Sayyed Zeinolabedin Sajjadi, Seyyed Akbar Hosseyni Ghale Bahman Pages 507-527
    The esoteric sect of "Zhikriya" which started in the 10th century of Hijri in an area called "Torbat" in Baluchistan, Pakistan, is a sect whose religious beliefs have been taken from some prominent sects in the Islamic world. The followers of the Zhikriya sect have created heresies in their acts of worship and religious rituals, whose beliefs require scientific analysis and evaluation. One of the religious beliefs of this sect is the belief in the end of prophethood, in which two approaches have been reported in their religious sources. In this article, the criticism and analysis of its point of view about the end of prophethood is discussed. One of the results of the present research is that the views of the Zhikriya regarding the end of prophethood with the teachings of the Quran and Prophetic progeny are divergent. Their claim has caused a distortion in the resuscitative teachings of Islam and is in conflict with religious teachings.
    Keywords: Zhikriya, Baluchistan, End of Prophethood, Mohammad Atka, beliefs