فهرست مطالب

نشریه زمین شناسی کاربردی پیشرفته
سال سیزدهم شماره 48 (تابستان 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/06/29
  • تعداد عناوین: 13
|
  • رضا میرزایی محمودآبادی *، افشین آرمون صفحات 384-407

    امروزه استفاده از روش های مدل سازی مخازن هیدروکربوری جهت تولید بهینه، پیش بینی رفتار مخزن و مدیریت تولید از جایگاه ویژه ای برخوردار است. در این مطالعه، زمین شناسی مخزن بنگستان (سازندهای سروک و ایلام) به سن کرتاسه بالایی به همراه مدل سه بعدی زمین شناسی ایجادشده توسط نرم افزار RMS (مدل های ساختمانی و پتروفیزیکی) میدان نفتی کبود مورد ارزیابی و تجزیه وتحلیل قرار گرفت. بررسی پتروگرافی نمونه های موردمطالعه نشان می دهد که عمده سنگ شناسی مخزن بنگستان در این میدان شامل سنگ آهک، شیل، دولومیت و سنگ آهک پلاژیک است. با استفاده از ترکیب داده های زمین شناسی (پالیولاگ ها)، پتروفیزیکی، ساختمانی و خروجی نرم افزار RMS، مخزن بنگستان به 8 زون و 4 زیرزون تقسیم شد. نتایج حاصل از مطالعه مدل های ژیواستاتیک تهیه شده توسط نرم افزار RMS نشان داد که بهترین زون مخزنی ازنظر ویژگی های پتروفیزیکی در مخزن بنگستان زون شماره 4 است. تطابق چینه شناسی مخزن بنگستان میدان کبود بر اساس چاه های موردمطالعه نشان داد که این زون بیشترین ضخامت را در چاه 1 و کمترین ضخامت را در چاه 5 دارد. در برش عرضی تهیه شده با توجه به نسبت سنگ های مفید به حجم کل سنگ مخزن، کیفیت مخزنی بهتری به طرف شرق میدان مشاهده می شود. محاسبات حجمی نشان داد که حجم درجای نفت در شرایط متعارف 048/308/72 بشکه و مربوط به زون شماره 4 مخزن است.

    کلیدواژگان: مدل سازی، مخزن بنگستان، میدان نفتی کبود، نرم افزار RMS
  • مصطفی کابلی زاده *، کاظم رنگزن، عظیم صابری، مجید ابره دری صفحات 408-422

     استخراج و بازسازی اتوماتیک عوارض از داده های هوایی و ماهواره ای می تواند نقش انسان را در تولید اطلاعات مکانی بزرگ مقیاس شهری به حداقل رسانده و هزینه و زمان تولید آنها را به شدت کاهش دهد. شناسایی اشیاء هدف از تصاویر هوایی و ماهواره ای به خصوص در مناطق شهری با استفاده از تکنیک های پردازش تصاویر کامپیوتری و الگوریتم های هوش مصنوعی یکی از پرکاربردترین حوزه های تحقیقاتی به شمار می رود. از انواع این الگوریتم ها، شبکه های عصبی پیچشی (Convolution Neural Networks) هستند که از توان بالایی برای استخراج ویژگی های سطح بالا در انواع تصاویر برخوردارند. در این پژوهش بیش از 850 نمونه آموزشی از عوارض ساختاری مهم شهری شامل ساختمان، راه و تک درخت تهیه شده است. در این تحقیق از میان انواع مختلف شبکه های موجود، با توجه به سرعت بالاتر انجام پردازش، از شبکه عصبی کانولوشون بر مبنای آشکاساز چندباکس تک شات با پایه شبکه ResNet به منظور کشف و استخراج خودکار محدوده این عوارض استفاده شده است. مدل پیشنهادی توسط نمونه های آموزشی بر مبنای 85 درصد داده آموزشی و 15 درصد داده اعتبارسنجی، با 120 دوره تکرار و دقت 93 درصد آموزش داده شده است. مدل آموزش دیده بر روی تصاویر مختلف از منطقه مورد مطالعه برای کشف عوارض هدف اجرا شده است. نتایج ارزیابی مدل بر اساس معیار دقت برابر 86/0 و معیار بازیابی برابر 82/0 و معیار F1Score برابر 83/0 می باشد. نتایج نشان دهنده آنست که الگوریتم پیشنهادی می تواند در زمینه هایی چون تولید و بروزرسانی نقشه های بزرگ مقیاس شهری و همچنین کشف تغییرات در مناطق شهری مورد استفاده قرار گیرد.

    کلیدواژگان: شبکه عصبی کانولوشن، آشکاساز چندباکس تک شات، عوارض شهری، ResNet، تصاویر پهپاد
  • سعیده سنماری *، بهزاد سعیدی رضوی صفحات 423-438

    پژوهش حاضر  با هدف بررسی تغییرات محیطی براساس نانوفسیل های آهکی انجام شده است. بدین منظور برشی از سازند کژدمی در جنوب غرب یاسوج نمونه برداری گردید. در نتیجه مطالعه 60 اسمیراسلاید، 42 گونه متعلق به 21 جنس از نانوفسیل های آهکی، از نهشته های دریایی شناسایی شدند. با توجه به نانو فسیل های ثبت شده، سن آلبین برای سازند کژدمی در برش مورد مطالعه تعیین گشت. علاوه بر این، مطالعه مذکور منجر به شناسایی و تمایز زیست زون های Prediscosphaera columnata  Zone  و Eiffelithus turriseiffelii Zone شد. همچنین در مطالعه حاضر، بررسی چینه شناسی سنگی، تغییرات سریع سطح دریا را نشان می دهد. از سویی دیگر به نظر می رسد فعالیت گسل کازرون سبب تغییراتی در شرایط رسوبی و ایجاد رخساره های مختلف در طول اشکوب آلبین شده است. بنابراین، داده های فسیلی به همراه مطالعات چینه نگاری سنگی بیان کننده تغییرات رسوبی از یک سیستم کربناته کم عمق تا رسوبات دریایی عمیق است.

    کلیدواژگان: زیست چینه نگاری، سازند کژدمی، کرتاسه، نانو فسیل های آهکی
  • امین جمشیدی * صفحات 439-454

    شاخص شکنندگی یکی ار پارامترهای مهم در مهندسی سنگ است که بر قابلیت حفاری سنگ ها در پروژه های مختلف ژیوتکنیکی مانند تونلها، مغارها، سدها، چاه های نفت و گاز، ترانشه جاده ها و معادن سنگ ساختمانی تاثیر گذار است. بررسی قابلیت حفاری سنگ ها قبل از عملیات حفاری می تواند کمک قابل توجهی به برنامه ریزی و مدیریت اجرای پروژه های ژیوتکنیکی داشته باشد که این منجر به صرفه جویی زمان و هزینه عملیات اکتشافی خواهد شد. در این مقاله قابلیت حفاری دو نمونه ماسه سنگ لامیناسیون دار (با فواصل لامیناسیون متفاوت) بر اساس شاخص شکنندگی با در نظر گرفتن جهت و فواصل لامیناسیون بررسی شده است. به این منظور با تهیه مغزه های استوانه ای شکل، مقاومت فشاری تک محوری و مقاومت کششی برزیلی نمونه های ماسه سنگ در زوایای لامیناسیون (β) °0، °30، °45، °60 و °90 تعیین و سپس بر اساس نتایج این مقاومت ها، مقادیر شاخص شکنندگی در βهای مختلف محاسبه شدند. بر اساس تجزیه و تحلیل داده ها، جهت لامیناسیون نقش بسزایی در قابلیت حفاری دارد به طوری که در βهای °30 و °90 به ترتیب آسان ترین و سخت ترین شرایط قابلیت حفاری حاصل شده است. همچنین نتایج حاکی از آن است که نمونه ماسه سنگ با فواصل لامیناسیون کمتر در مقایسه با نمونه ماسه سنگ دیگر، شرایط مناسبتری از لحاظ قابلیت حفاری داشته است. در پایان، یافته های پژوهش حاضر می تواند در عمل برای پروژه های ژیوتکنیکی که برای اجرای آنها نیاز به حفاری در سنگهای لامیناسیون دار است، مفید و کارآمد باشد.

    کلیدواژگان: ماسه سنگ، لامیناسیون، شاخص شکنندگی، قابلیت حفاری، ناهمسانگردی
  • احمد خیاط زاده، احمد عباس نژاد *، حجت الله رنجبر، حمید احمدی پور، بهنام عباس نژاد صفحات 455-468

    استراتوولکان بزمان یکی از آتشفشان های متعدد تشکیل دهنده قوس آتشفشانی زون فرورانشی مکران است. براساس شواهد مربوط به فوران های قبلی، فوران های احتمالی آتی آن می توانند با خروج گدازه، خاکستر و تولید ابر سوزان همراه باشند. شواهدی نظیر میزان سر پا بودن، وجود چشمه های آبگرم، وجود زبانه های گدازه نسبتا تازه و ادامه فرورانش صفحه اقیانوسی عمان موید این نکته می باشند که بزمان می تواند در آینده فعال شود. فوران احتمالی آن از نوع ولکانو تا نیمه پلینی و با شدت (VEI) در حد 3 تا 5 برآورد می شود. به منظور پهنه بندی خطرهای احتمالی مرتبط با بزمان از مدل های ارتفاعی رقومی (DEM)، تصاویر ماهواره ای و نرم افزارهای Arc GIS، ENVI و VORIS استفاده گردید. برای تهیه نقشه گسترش خاکسترهای آن مدل فرارفت- انتشار و برای تهیه نقشه پراکنش ابر سوزان از مدل مالین و شریدان (1982) استفاده شد. همچنین، مدل شبیه سازی جریان برای تهیه نقشه گسترش جریان گدازه به کار گرفته شد. براساس این مطالعه، خاکسترهای این آتشفشان تحت تاثیر جریان بادهای غربی مرتفع حاکم بر منطقه به سمت شرق آن حرکت می کنند، ولی گدازه های خروجی از آن به سمت شمال، غرب و شرق آن پخش می شوند. امکان انتشار ابرهای سوزان در بسیاری از سطوح اطراف این آتشفشان وجود دارد. این مطالعه نشان داد شهر بزمان در معرض هیچ تهدیدی قرار ندارد. البته، امکان بروز مشکلاتی در بخش هایی از جاده بم- ایرانشهر توسط خاکسترها و احتمالا گدازه ها مطرح است. خاکسترها می توانند به چند روستای کوچک در دور دست شرق آتشفشان برسند، ولی به علت بعد مسافت مشکل مهمی ایجاد نمی کنند.

    کلیدواژگان: آتشفشان بزمان، خطر گدازه، خطر تفرا، خطر ابر سوزان، مدل سازی
  • حمیدرضا جعفری زاده، ایرج مغفوری مقدم *، سید محسن آل علی، زهرا ملکی صفحات 469-482

    سازند تله زنگ یک واحد کربناته می باشد که حاصل پیشروی دریا در ابتدای سنوزوییک در حاشیه شمالی و شرقی پهنه لرستان می باشد. این واحد بر روی سازند توربیدایتی امیران و در زیر نهشته های تخریبی و قاره ای سازند کشکان با مرز ناپیوسته قرار می گیرد . رخساره و سن سازند تله زنگ در مناطق مختلف پهنه لرستان تفاوت های مهمی را نشان می دهد. به منظور بررسی رخساره ها و محیط رسوبی سازند تله زنگ در شمال پهنه لرستان، 2 برش چینه شناسی قبله و دارابی به ترتیب در غرب و شمال کوهدشت مورد بررسی دقیق قرار گرفتند. محتویات روزنداران بزرگ کف زی این برش ها نشان دهنده سن تانتین می باشد. مطالعه سنگ شناسی و تحلیل مجموعه زیستی سازند تله زنگ منجر به شناسایی 6 رخساره مربوط به محیط های پهنه کشندی، رمپ داخال و میانی گردید. در برش مورد مطالعه مانند نهشته های تانتین تتیس خاوری و بر خلاف همین نهشته ها در تتیس باختری، تنوع روزن داران کف زی بسیار و در مقابل فراوانی جلبک های آهکی و مرجانها بسیار کم می باشد.

    کلیدواژگان: سازند تله زنگ، زاگرس، پهنه لرستان، تانتین
  • حسینعلی بگی *، کورش رشیدی صفحات 483-501

    در راستای پیشرفت در فهم تحولات اقلیم تتیس مرکزی در ژوراسیک بالایی ،مطالعه اسفنجهای کلسیفای در پلاتفرم کربناته اسفندیار بررسی گردید. برای اولین بار گونه کلسیفای Neuropora lusitanica به همراه تجمع قابل توجهی از اسفنج های دمواسپونژی که در تفسیر محیط دیرینه پلاتفرم کربناته سازند اسفندیار (در منطقه گزو در کوه های شتری در ایران مرکزی) می توانند نقش موثری داشته باشند، شناسایی گردید. در بین این گروه از نمونه های اسفنجی، پس از Chaetetid های هیپرکلسفای ، گونه Cladocoropsis mirabilis فراوانی قابل توجهی دارند و گونه نوروپورا لوسیتانیکا به صورت نادر در سازند اسفندیار گسترش دارند. دراین پژوهش مشخص گردیده که نوسانات ورود مواد مغذی تاثیر مهمی در فهم تطابق و سازش شکلی اسفنج ها دارد. به طوری که پالیواکولوژی و محیط دیرینه متفاوت ، نقش موثری در الگوی پراکندگی گونه های اسفنجی در تتیس مرکزی در پلاتفرم کربناته اسفندیار در جنوب تتیس داشته است. در غیاب شبکه ریفی عظیم این گروه از اسفنجهای کلسیفای ، شکل آنها تحت تاثیر همزیستان، دیگر گروه های زیستی و نوسانات تولید کربنات در تتیس قرار داشته است. اشکال مختلف اسفنجی ، عدم تشکیل شبکه گسترده ریفی و همچنین وجود فرامینیفر Alveosepta jaccardi (Schrodt, 1894)در این سازند آهکی نشانگر تداوم پلاتفرم اسفندیار در طی اکسفوردین میانی-کیمریدجین پایینی در شرایط آب و هوایی نسبتا گرم و خشک می باشد.

    کلیدواژگان: سازنداسفندیار، پالیواکولوژی، Cladocoropsis mirabilis، Neuropora lusitanica، تتیس
  • محمد خلج *، مژگان پورمنصوری صفحات 502-516

    منطقه حسن آباد- شجاع آباد در کمربند ماگمایی ارومیه– دختر قرار دارد. در خصوص چگونگی تشکیل این پهنه، دو نظریه ریفتی و فرو رانش مطرح شده است. در این مقاله داده های حاصل از مطالعات صحرایی، پتروگرافی، ژیوشیمیایی و زمین‎ساخت ماگمایی با یکدیگر تلفیق و مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند. با استفاده از نمودارهای متعدد ژیوشیمیایی و زمین ‎ساخت ماگمایی، نوع سنگ های منطقه و سری های ماگمایی سنگ های نفوذی و آتشفشانی تعیین شد. سنگ های نفوذی و آتشفشانی در منطقه حسن آباد از نوع کالک آلکالن و حاصل تفریق ماگمای بازیک با منشا گوشته لیتوسفری هستند. این سنگ ها متعلق به محیط زمین ساختی فرورانش در مراحل انتهایی گسترش جزیره کمانی می باشند. سنگ های آتشفشانی و توده های نفوذی در منطقه شجاع آباد از نوع شوشونیتی می باشند و حاصل ذوب بخشی پوسته زیرین تونالیتی بوده و در یک جایگاه زمین ساختی حاشیه پشت کمان قاره ای شکل گرفته اند. بنابراین منطقه مورد مطالعه حاصل فشارش مایل در لبه فرورانش و نواحی پشت کمان بوده است که حسن آباد در ناحیه لبه فرورانش و شجاع آباد در ناحیه پشت کمان واقع شده است.

    کلیدواژگان: حسن آباد - شجاع آباد، زمین ساخت، پتروگرافی، فرورانش، زمین ساخت ماگمایی
  • محمدامین جعفری *، حامد کاچار، علی زینالی، مجید فخری، حکمت الله محمدخانلو، علیرضا زراسوندی صفحات 517-536

     بخش میامی (شمال شرق شاهرود) که بخشی از پهنه جغتای-سبزوار را تشکیل می دهد میزبان ذخایر کرومیت انبانه ای (Padiform) متعددی با سنگ میزبان هارزبورژیتی (افیولیتی) هستند که دگرسانی سرپانتینی در آن ها به شدت گسترش یافته است. در این مطالعه جهت شناسایی نواحی امیدبخش معدنی کرومیت از نقشه های شاهد سنگ میزبان (لیتولوژی)، دگرسانی سرپانتینی حاصل از پردازش داده های سنجش از دور (تصویر ASTER)، چگالی گسل ها، ژیوفیزیک-مغنطیس هوابرد و ژیوشیمی Cr استفاده شده است. سپس با بهره گیری از تابع Fuzzy-Gamma و مقدار گامای 0/85 نقشه های شاهد وزن دار شده و بین 0 و 1 فازی سازی و در محیط GIS با یکدیگر تلفیق شدند. با توجه به نقشه نهایی پتانسیل یابی کرومیت، راه های دسترسی و شرایط زمین شناسی 11 منطقه به عنوان اهداف اکتشافی تعیین شدند. بر اساس پی جویی های صورت گرفته مشخص شد از 11 منطقه تعیین شده سه معدن فعال، شش نواحی امیدبخش و دو منطقه فاقد کانه زایی کرومیت بودند. نتایج آنالیز XRF از دو نمونه شاهد S4 و S5 نشان داد عیار کرومیت در این نواحی به ترتیب 40/02 و 52/44 درصد است که نشان دهنده عیار اقتصادی کرومیت، دقت بالا و روش صحیح تلفیق نقشه های شاهد در این مطالعه می باشد. همچنین مطالعه ژیوشیمی نشان داد که مقادیر MgO، Al2O3، TiO2، Fe2O3 و Cr2O3 با کرومیت های تیپ انبانه ای همخوانی دارد و کرومیت های منطقه غنی از Cr و تا حدودی Fe و فقیر از Al می باشند.

    کلیدواژگان: GIS، نواحی امیدبخش معدنی، سینگولاریتی، آنومالی ژیوشیمی کروم، شمال شرق شاهرود
  • رامین کرمی، غلامرضا لشکری پور *، محمد غفوری، ناصر حافظی مقدس صفحات 537-555

    در اکثر پروژه ها از میان فاکتورها ، عوامل و شاخص هایی که برای ارزیابی زیست محیطی پروزه ها در نظر گرفته میشوند، غالبا به آنهایی پرداخته می شود که بیشتر جنبه زیست محیطی محض دارند. به نظر می رسد در مرحله انتخاب و برای تصمیم گیری در مورد برتری نسبی یک پروژه نسبت به سایر موارد، در کنار ارزیابی های زیست محیطی می توان از پارامترها و تکنیک های دیگری نیز کمک طلبید. ژیوتکنیک زیست محیطی بخشی از دانش زمین شناسی مهندسی است که به مسایل زیست محیطی و ژیوتکنیکی نگاهی توام دارد. در این تحقیق برای نخستین بار تلاش شده است مسایل و فاکتورهای زیست محیطی در کنار دیدگاه های ژیوتکنیک مد نظر قرار گیرد. برای این منظور استانداردهای مختلف مربوط به آب و خاک در زمینه های مختلف شرب و کشاورزی و ژیوتکنیک مورد بررسی قرار گرفته و به کمک تکنیک تصمیم گیری چند شاخصه تاپسیس فازی ارزیابی شده است. چهار شبکه های آبیاری و زهکشی خیرآباد (جنوب شرق خوزستان) اوان(شمال غرب خوزستان)، رامهرمز (شرق خوزستان) و دشت آزادگان(غرب خوزستان)، در این تحقیق مورد استفاده قرار گرفت. در رتبه بندی نهایی فازی بر اساس شاخص شباهت، شبکه آبیاری و زهکشی اوان در شمال غرب خوزستان با بیشترین مقدار شاخص شباهت، بهترین شرایط و شبکه آبیاری دشت آزادگان در غرب خوزستان بدترین شرایط را به خود اختصاص دادند.

    کلیدواژگان: تصمیم گیری چند شاخصه فازی، آنتروپی، تاپسیس، ژیوتکنیک زیست محیطی، شبکه های آبیاری و زهکشی
  • حسن حاجی حسینلو *، محمد محمد علیزاده مقدم صفحات 556-575

    منطقه حصار - کوچوک ما بین طول جغرافیایی 44 30 تا "34 35 44 شمالی و عرض جغرافیایی  30 38  تا "34 35  38 شرقی در شمال غربی ایران، تقریبا در 45 کیلومتری جنوب غربی خوی قرار داد. منطقه حصار - کوچوک در بخشی از افیولیت ملانژ خوی واقع شده است. در این منطقه ساختارهای برشی فراوانی وجود دارد که با توجه به اطلاعات حاصله از مطالعات ساختارهای برشی در طول پهنه گسلی حصار – کوچوک مشخص شد که ساختارهای حاصله هم از نوع دمای بالا و هم از نوع دمای پایین می باشند به طوری که از مهم ترین نشانگرهای سوی برش دمای بالا می توان به باندهای برشی S-C، کشیدگی و نواری شدن فلدسپارها، پورفیروکلاست های گوشته ای از نوع d شکل، بودین های سیگموییدال و نامتقارن اشاره کرد. از مهم ترین نشانگرهای سوی برش دمای پایین در این منطقه می توان پورفیروکلاست های گوشته ای از نوع s شکل در میلونیت های منطقه، خرد شدن دینامیکی فلدسپار و کوارتز، خاموشی موجی در کوارتز اشاره کرد. مدل پیشنهادی منطقه مورد پژوهش از نوع رژیم تکتونیکی امتدادلغز-فشارشی راست بر است. وجود نشانگرهای سوی برش همانند پورفیروکلاست های گوشته ای  شکل، باندهای برشی C-S و بلورهای ماهی گون حرکات امتدادلغز شدیدی را در منطقه نمایان می کنند و همچنین مشاهده زون گسلی حصار- کوچوک بیان گر راندگی در این منطقه می باشد.

    کلیدواژگان: مطالعه ساختارهای برشی، زون گسل حصار- کوچوک، نشانگرهای سوی برش، مکانیسم های دگرشکلی، رژیم تکتونیکی امتدادلغز-فشارشی
  • حمید کریم زاده *، محمد رهگشای، ایمان منصف صفحات 576-599

    در مناطق چشمه انجیر، بندان و زلفقاری مجموعه افیولیتی نهبندان، پریدوتیت های میزبان کرومیتیت ها از نوع هارزبورژیت هستند. این هارزبوژیت ها از کانی هایی مانند الیوین، ارتوپیروکسن و کلینوپیروکسن و اسپینل تشکیل شده اند. اسپینل موجود در پریدوتیت های مناطق چشمه انجیر و بندان از نوع کروم- اسپینل و در منطقه زلفقاری از نوع کرومیت آلومینیوم دار است. و اسپینل موجود در کرومیتیت های مناطق چشمه انجیر، بندان و زلفقاری همگی از نوع کروم- اسپینل است. فقط تعدادی از نمونه های بندان از نوع کرومیت آلومینیوم دار هستند. کرومیتیت های این مناطق از نوع انبانه ای یا آلپی می باشند. با توجه به مطالعات ژیوشیمیایی و تعیین خاستگاه تکتونیکی، اسپینل های موجود در هارزبورژیت های منطقه زلفقاری، درجه تهی شدگی و ذوب بخشی بالاتر و از نوع SSZ هستند، اسپینل های موجود در هارزبورژیت های منطقه بندان، درجه تهی شدگی و ذوب بخشی پایین تر و از نوع N-MORB می باشند و اسپینل های موجود در پریدوتیت های منطقه چشمه انجیر، حالت گذار بین این دو را نشان می دهند. اسپینل های موجود در کرومیتیت های منطقه بندان نیز از نوع SSZو Cr بالاتری دارند. اسپینل های موجود در کرومیتیت های مناطق چشمه انجیر و زلفقاری از نوع N-MORB می باشند. ولی در عین حال، به نوع SSZ نیز بسیار شبیه هستند. در کرومیتیت های مناطق چشمه انجیر و زلفقاری میزان Al بالاتر از کرومیتیت های منطقه بندان است.

    کلیدواژگان: کانی شناسی، ژیوشیمی، اسپینل، کرومیتیت، مجموعه افیولیتی نهبندان
  • سیده نرگس ساداتی *، احمد حسینخانی صفحات 600-623

    معدن زغال سنگ چاه بادام استان یزد از لحاظ زمین شناسی ساختاری بخشی از زون ایران مرکزی است. رخنمون اصلی محدوده معدن ماسه سنگ های میکادار، شیل همراه با لایه های زغال سنگی با سن ژوراسیک آغازین می باشد. بر اساس مطالعات پتروگرافی ویترینیت مهم ترین ماسرال تشکیل دهنده زغال سنگ های منطقه مورد مطالعه است و ماسرال اکسینیت و اینرتینیت فراوانی کمتری دارند. لیتوتیپ زغال سنگ کلارودوریت است. مطالعات XRD حاکی از وجود کانی های کوارتز، ایلیت، دولومیت و ژیپس در زغال ها و شیل های زغالی منطقه است. در این پژوهش عنصر Pb با ضریب غنی شدگی بیش از 7برابر نسبت به میانگین جهانی زغال (CC>7) در نمونه های زغال سنگ یافت شده است. اغلب نمونه ها از سایر عناصر کمیاب شامل Bi, Mo, Sc, Zn, W نیز اندکی غنی شده اند (CC=2-5). عناصری مانند Pb, Mo, Zn, Ag, As, Cu, Mo, Mn, Se, Ti, Zn, Co, B, Ba همبستگی مثبتی با SO3 نشان می دهند که نشان دهنده همراهی این عناصر با فازهای سولفیدی و سولفاته است. نتایج آنالیز ژیوشیمیایی برای تمام عناصر کمیاب خاکی دارای مقادیر پایین تری از میانگین زغال سنگ قیری جهان بودند که متاثر از طبیعت کانی های اولیه تشکیل دهنده آنهاست که تحت تاثیر فرسایش به صورت آواری وارد حوزه زغال سنگی شده اند. همبستگی مثبت بین عناصر خاکی کمیاب با اکسیدهایی مانند SiO2, Al2O3, K2O و همبستگی منفی این عناصر با SO3 و CaO نشانگر منشا آواری (حضور کانی های رسی مانند کایولینیت و ایلیت) برای عناصر خاکی کمیاب است.

    کلیدواژگان: زغال سنگ، عناصر خاکی نادر، عناصر کمیاب، ماسرال، چاه بادام
|
  • REZA Mirzaee Mahmoodabadi *, Afshin Armoon Pages 384-407

    Today, hydrocarbon reservoir modeling methods used for optimal production, predicting reservoir behavior, and production management is very important. In this study, the geology of the Bangestan reservoir was analyzed along with the evaluation of a 3D geological model created by RMS software (structural and petrophysical models) of the Kaboud oil field. The petrographic study of the concerned samples indicates that the main lithology of Bangestan Reservoir in this field consists of limestone, shale, dolomite, and pelagic limestone. Using the merge of geological (paleologs), petrophysical, structural, and RMS output data, the Bangestan Reservoir was subdivided into 8 zones and 4 subzones. The results obtained by the geostatic models prepared by RMS showed that the most proper reservoir zone considering petrophysical features in Bangestan Reservoir is zone No. 4. The stratigraphic correlation of Bangistan Reservoir in Kabud oil field based on the studied wells showed that this zone has the highest thickness in well 1 and the least thickness in well 5. In the prepared cross-section prepared according to NTG, it is observed that the more the layers move towards the east of the field, the better the reservoir quality would be. Volumetric calculations verified that the volume in place of oil in normal conditions is 048/308/72 barrels which correspond to zone No. 4.

    Keywords: Modeling, Bangestan reservoier, Kabud oil field, RMS Software
  • Mostafa Kabolizadeh *, Kazem Rangzan, Azim Saberi, Majid Abrehdary Pages 408-422

    Automatic extraction and reconstruction of these objects from aerial and satellite data can diminish the role of humans in the production of large-scale urban spatial information and reduce the cost and time, reduce their production drastically. Identifying target objects from aerial and satellite images using computer image processing techniques and neural networks is one of the most widely used algorithms for identifying urban features. Among these types of networks are Convolution Neural Networks, which have a high power to extract high-level features in all kinds of images. In this research, more than 850 educational examples of important urban structural features including buildings, roads and single trees have been prepared. In this research, among the different types of existing networks, due to the higher speed of processing, Convolution Neural Network based on one-shot multi-box detector with ResNet network base has been used in order to automatically discover and extract the range of these complications. The proposed model is trained by training samples based on 85% training data and 15% validation data, with 120 iterations and 93% accuracy. The trained model has been implemented on different images of the study area to discover the target complications. The evaluation results of the model are based on the accuracy criterion equal to 0.86, the recovery criterion equal to 0.82, and the F1Score criterion equal to 0.83. The results show that the proposed algorithm can be recruited in fields such as producing and updating large-scale urban maps and change detection in urban areas.

    Keywords: Convolutional neural network, single-shot multibox detector, urban objects, ResNet, UAV images
  • saeedeh senemari *, Behzad Saeedi Razavi Pages 423-438

    The current research was conducted with the aim of investigating environmental changes based on calcareous nannofossils. For this purpose, a section of the Kazhdumi Formation was sampled southwest of Yasouj. As a result of the study of 60 smear slides, 42 species belonging to 21 genera of calcareous nannofossils were identified from marine deposits. According to the recorded nannofossils, the age of Albian for Kazhdumi Formation in the studied section was determined. In addition, this study led to the establishment and differentiation of the following bio-zones: Prediscosphaera columnata Zone and Eiffelithus turriseiffelii Zone. Also, the evaluation of facies in the present study shows rapid sea-level changes. On the other hand, it seems that the activity of the Kazerun fault has caused changes in the sedimentary conditions and the creation of different facies during the Albian stage. Therefore, fossil data together with lithostratigraphic studies indicate sedimentary changes from a shallow carbonate system to deep marine sediments.

    Keywords: Biostratigraphy, Kazhdumi Formation, Cretaceous, calcareous nannofossil, Iran
  • Amin Jamshidi * Pages 439-454

    Brittleness index is one of the important parameters in rock engineering, which affects the drillability of the rocks in various geotechnical projects such as tunnels, caves, dams, oil and gas wells, road trenches, and building stone quarries. Investigating the drillability of the rocks before drilling operations can significantly help planning and managing the implementation of geotechnical projects, which will save time and cost of exploration operations. In this paper, the drillability of two laminated sandstone samples (with various lamination spacing) has been investigated based on the brittleness index, considering the orientation and spacing of lamination. For this purpose, after preparing cylindrical cores, uniaxial compressive strength and Brazilian tensile strength of sandstone samples at lamination angles (β) of 0°, 30°, 45°, 60°, and 90° were determined. Next, based on the results of these strengths, the brittleness index values were calculated in the various βs. Based on the data analysis, lamination orientation plays a significant role in the drillability, so that the easiest and hardest drilling conditions are obtained at β of 30° and 90°, respectively. Also, the results indicate that the sandstone sample with lesser lamination spacing had more suitable conditions in terms of drillability compared to other sandstone samples. In the end, the findings of the present research can be useful and efficient in practice for geotechnical projects that require drilling in laminated rocks.

    Keywords: Sandstone, Lamination, Brittleness index, Drillability, Anisotropy
  • Ahmad Khaiatzadeh, Ahmad Abbasnejad *, Hojjatolah Ranjbar, Hamid Ahmadipour, Behnam Abbasnejad Pages 455-468

    Bazman volcano is a member of the volcanic arc of Makran subduction zone. According to previous eruptions, its future likely eruption may be accompanied by lava flow, tephra, and nuee ardente generation. Such indicators as mild erosion, thermal springs, fresh lavas, and continued subduction of the oceanic plate of the Oman sea reveal that Bazman can be reactivated in the future. Its eruption is estimated to be the volcano to sub-Plinian type with VEI of 3-5. For zoning the hazards, ARC GIS, ENVI as well as VORIS softwares were employed by using DEM and satellite pictures. For the construction of the tephra fallout map the convection-dispersion model, and for the construction of nuee ardente spread-out map, the Malin and Sheridan (1982) model were employed. Also, a simulation model was used for the generation of lava spreading map. According to the study, in accordant with prevailing western winds, the ashes will move towards the east. However, lava flows may spread in the north, west, and east direction. Nuee ardentes can spread in almost all directions. Bazman town is not under threat, but some parts of Bam-Iranshahr road may be threatened by ashes and lava flows. Additionally, ashes may reach several remote and small villages but the risk to them is low.

    Keywords: Bazman volcano, Lava flow hazard, Tephra hazard, Nuee ardente hazard, modeling
  • Hamid Reza Jafari Zadeh, Iraj Maghfouri Moghaddam *, Seiyed Mohsen Aleali, Zahra Maleki Pages 469-482

    The Zang Trap Formation is a carbonate unit that is the result of the first transgression of the sea at the beginning of the Cenozoic on the northern and eastern margins of the Lorestan area. This unit is located on the Amiran turbidite Formation and below the clastic and continental deposits of the Kashkan Formation with a discontinuous boundary. The facies and age of the Taleh Zang Formation in different areas of Lorestan area show important differences. In order to study the facies and sedimentary environment of Taleh Zang Formation in the north of Lorestan area, two stratigraphic sections of Qableh and Darabi in the west and north of Kuh Dasht, respectively, were studied. Based on the recognized large foraminifera the age of the Taleh Zang Formation in the study stratigraphic sections is assigned to the Thaetian (late Paleocene). The petrographic analysis and fauna association of the Taleh Zang Formation led us to identify 6 microfacies that are belonged to to the tidal zone, inner and mid ramps.The absence of corals and the low abundance of calcareous algae and the high abundance of benthic foraminifer indicate that the bio assemblage of the Taleh Zang Formation was similar to that of the eastern Tethys.

    Keywords: Taleh Zang Formation, Zagros, Lorestan Zone, Thanetian
  • hoseinali Bagi *, koorosh Rashidi Pages 483-501

    Significance of paleoecological calcified sponges (Neuropora lusitanica, Cladocoropsis mirabilis) in Esafandiar carbonate platform in Gazu area( east central Iran)
    To progress in the knowledge of Upper Jurassic, evolution of the central Tethys realm an integrated approach which includes calcified sponges and microfacies has described in east central Iran.A rich poriferan that are compsed of Neuropora lusitanica, Cladocoropsis mirabilis and Chaetetid was identified within the Esfandiar Carbonate Platform of Iran. The excellent preservation state of most poriferans here led to recognize the some sponges and to the identification of previously unknown diagnostic features .N. lusitanica for the first time from the Upper Jurassic carbonates of the Esfandiar Carbonate Platform. The sedimentary input fluctuations and the nutrient competition had an important role in understanding the morphological adaptations of the analysed species. The existing palaeoecological and palaeoenvironmental conditions generated different distribution patterns of sponges. The absence of reef framework in Esfandiar platform may be contribute to high-temperature drying and the fluctuation of nutrient in middle Oxfordian- lower

    Keywords: Esfandiar carbonate platform, Cladocoropsis mirabilis, Neuropora lusitanica, Paleoecology, Tethys
  • Mohammad Khalaj *, Mozhgan Poormansouri Pages 502-516

    Hassanabad-Shojaabad region is located in Urmia-Dokhtar magmatic belt. Regarding the formation of this area, two theories of rifting and subduction have been proposed. In this article, data obtained from desert, petrography, geochemical and magmatic tectonic studies were combined and analyzed. Using several geochemical and magmatic tectonic charts, the type of rocks in the region and the magmatic series of intrusive and volcanic rocks were determined. The intrusive and volcanic rocks in Hassan Abad region are of calc-alkaline type and the result of subtraction of basic magma with the origin of lithospheric mantle, these rocks belong to the subduction tectonic environment in the final stages of expansion of Komani Island. Volcanic rocks and intrusive masses in Shujaabad area are of shoshonite type and are the result of tonalitic melting of the lower crust, these rocks belong to the tectonic environment of the continental arc margin. Therefore, the area under study has been inclined to pressure at the edge of subduction and back arc areas, where Hassan Abad is located in the area of the edge of subduction and Shoja Abad is located in the back arc area.

    Keywords: Hassanabad-Shojaabad, tectonics, petrography, subduction, magmatic tectonics
  • MohammadAmin Jafari *, Hamed kachar, ali Zeinali, majid fakhri, Hekmatollah Khanlu, alireza zarasvandi Pages 517-536

    The Mayamey area (northeast of Shahrud), which forms a part of the Joghatay-Sabzevar zone, hosted Padiform chromite deposits with Harzburgite (ophiolitic) host rock, in which serpentine alteration is strongly spread. In this study, in order to identify the promising areas of chromite mineralization, host rock evidence maps (lithological), serpentine alteration resulting from remote sensing data processing, fault density, geophysics-magnetism, and geochemical of Cr have been used. Then, using the Fuzzy-Gamma function and the gamma value of 0.85, the evidence maps were weighted and fuzzified between 0 and 1 and integrated with each other in the GIS environment. According to the final map of chromite potential, the access roads and geological conditions of 11 areas were determined as exploration targets. Based on the searches, it was found that out of the 11 designated areas, there were three active mines, six promising areas, and two areas without chromite mineralization. The results of XRF analysis of two control samples S4 and S5 showed that the grade of chromite in these areas is 40.02% and 52.44%, respectively, which shows the economic grade of chromite, high accuracy, and the correct method of combining the selected observer maps in this is study. Also, the geochemical study showed that the amounts of MgO, Al2O3, TiO2, Fe2O3, and Cr2O3 are consistent with the accumulation type chromites and the chromites of the study area are rich in Cr and to some extent Fe and poor in Al.

    Keywords: GIS, Promising mineral areas, Singularity, Cr geochemical anomaly, northeast of Shahrud
  • Ramin Karami, Gholam Reza Lashkaripour *, Mohammad Ghafoori, Naser Hafezi Moghaddas Pages 537-555

    Among the factors and indexes considered for the environmental evaluation of projects mostly the factors with environmental aspects are chosen. Decision making on relative superiority of a project compared to other factors requires going beyond investigation of the exclusive environmental consequences. Environmental Geotechnics is a part of Engineering Geology that considers Environmental and Geotechnical issues concurrently. In this research it has been tried for the first time to investigate environmental factors and issues besides geotechnical viewpoints. For doing so, the water and soil different standards in different scopes including drinking water, agriculture and geotechnics have been investigated and evaluated by the help of Fuzzy Multiple Attribute Decision Making Technique of TOPSIS. Also, their differences and features have been referred while comparison of the mentioned techniques results.As an environment of appropriate decision, 4 networks of irrigation and drainage from Khuzestan province with the name of irrigation and drainage networks of Evan (North- West of Khuzestan), Dasht-e Azadegan (west of Khuzestan), Ramhormoz (east of Khuzestan) and Kheir Abad (South-east of Khuzestan) was used as a platform of necessary information.

    Keywords: Fuzzy multiple criteria decision making, Entropy, TOPSIS, Environmental geotechnics, Irrigation, drainage networks
  • Hassan Haji Hosseinlou *, Mohammad Mohammad Alizadehmoghaddam Pages 556-575

    The Hesar-Kuchok area is located between 38◦ 35\ 34\\ - 38◦30/ north and 44◦ 35\ 34\\ - 34◦30/ east in northwestern Iran, approximately 45 km south west of Khoy. Hesar-Kuchuk area is located in a part of Khoy melange ophiolite. There are many shear structures in this area. According to the information obtained from the studies of shear structures along the Hesar-Kouchok fault zone (HKFZ which the structures were both high temperature and low temperature, so that the most important shear sense markers high temperatures include S-C shear bands, mineral fish, elongated feldspar bands, -type mantle porphyroclasts, sigmoid and asymmetric boudins. The most important shear sense markers in low grade shear zones are -type mantle porphyroclasts, undulose extinction at quartz. The model as proposed in research area as dextral transpression tectonic regime. The presence shear sense indicators such as -type mantle porphyroclasts, S-C fabrics and mineral fish indicate strong strike-slip movements in the region. Also, the observation of the HKFZ indicates thrusting in this area.

    Keywords: Shear structures study, Hesar-Kuchok fault zone, shear sense indicators, deformation mechanism, transpression tectonic regime
  • Hamid Kaeimzadeh *, Mohamad Rahgoshay, Iman Monsef Pages 576-599

    In the Chesmeh-anjir, Bandan and Zolfaqari of Nehbandan ophiolitic complex areas, host peridotites of chromitites are of harzburgite type. These harzbogites are composed of olivine, orthopyroxene, clinopyroxene, and spinel. The spinel from Chesmeh-anjir and Bandan aera peridotites is chrome-spinel and in Zulfaqari aera of Al-chromite type, nd the spinel found in the chromitites of Chesmeh-anjir, Bandan and Zolfaqari are all of Cr-spinel type. Only a few samples of Bandan are of Al-chromite type. The chromitites of these areas are alpine type. According to the geochemical studies and determining the tectonic setting, the spinels in the harzburgites of the Zolfaqari aera show a high degree of depletion and partial melting and are of the SSZ type. Spinels in harzburgites of Bandan area have a low degree of depletion and partial melting and are N-MORB type. In the peridotites of Chesmeh-anjir aera, they show the transition state between the two. The spinels in the chromitites of Bandan aera are also SSZ type and have higher Cr. The spinels in the chromitites of Chesmeh-anjir and Zulfaqari are of N-MORB type, nevertheless, they are very similar to SSZ type. In the chromitites of Chesmeh-anjir and Zolfaqari aeras, the amount of Al is higher than in those from the chromitites of Bandan aera.

     

    Keywords: Mineralogy, Geochemistry, Spinel, Chromitite, Nehbandan Ophiolitic Complex
  • Seyedeh Narges Sadati *, Ahmad Hosseinkhani Pages 600-623

    Chah Badam coal mine of Yazd province is a part of central Iran zone. The main outcrop of the mining area is micacious sand shale with coal veins belong to early Jurassic age. According to petrographic studies, vitrinite is the most important maceral in the coals of the study area, and exinite and inertinite macerals are less abundant, thease coals belong to the clarodorite lithotype XRD studies indicate the presence of quartz, illite, dolomite and gypsum minerals in the coals and shaly coal of the study area. In this research, the Pb element was found with concentration coefficient more than 7 (CC>7) compared to the global average of coal. Most of the samples are slightly enriched (CC=2-5)with other rare elements including Bi, Mo, Sc, Zn, W. Elements such as Pb, Mo, Zn, Ag, As, Cu, Mo, Mn, Se, Ti, Zn, Co, B, Ba show a positive correlation with SO3, which indicates the association of these elements with sulfide and sulfate phases. The results of geochemical analysis for all rare earth elements had lower values than the average of bituminous coal in the world, which is affected by the nature of their primary constituent minerals, which entered the coal field in the form of debris under the influence of erosion.The positive correlation between rare earth elements with oxides such as SiO2, Al2O3, K2O and the negative correlation of these elements with SO3 and CaO indicates the detrital origin (presence of clay minerals such as kaolinite and illite) for rare earth elements.

    Keywords: coal, rare earth elements, trace elements, maceral, Chah Badam