فهرست مطالب

مطالعات رهبری فرهنگی - سال پنجم شماره 2 (پیاپی 15، تابستان 1402)

نشریه مطالعات رهبری فرهنگی
سال پنجم شماره 2 (پیاپی 15، تابستان 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/07/24
  • تعداد عناوین: 6
|
  • زهرا محمدی *، علی شوقی، اسرافیل شبانی، پریسا ایمانی صفحات 3-17

    سازمان های امروزی به کارمندان با انرژی و علاقمند نیاز دارند افرادی که نسبت به کارشان شوق و احساس خوب بالای دارند. به عبارتی، کارمندان علاقمند به طور کامل جذب کارشان می شوند و فعالیت های کاریشان را به شکل مناسبی انجام می دهند. هدف پژوهش حاضر مدلسازی تاثیر رهبری اخلاقی و فرهنگ اخلاقی بر اشتیاق شغلی معلمان با میانجی آوای سازمانی می باشد. هدف پژوهش حاضر از نظر هدف، کاربردی و از لحاظ نوع و روش پژوهش، همبستگی از نوع مدل یابی معادلات ساختاری است. جامعه آماری تحقیق را کلیه ی آموزگاران زن و مرد مقطع ابتدایی شهرستان نمین به تعداد 350 نفر تشکیل می دهند که در سال تحصیلی 1402-1401مشغول به تدریس می باشند. نمونه آماری پژوهش با استفاده از جدول مورگان و از طریق نمونه گیری خوشه ای یک مرحله ای که در این روش، فهرست مدارس تنظیم گردید و به عنوان خوشه در نظر گرفته شدند و از بین آن ها مدرسه ها به طور تصادفی انتخاب شدند و پرسشنامه ها به طور تصادفی در بین 183 نفر از معلمان این مدارس توزیع گردید. در این پژوهش جهت جمع آوری داده ها از چهار پرسشنامه استاندارد استفاده شد. نتایج به دست آمده حاکی از آن است که رهبری اخلاقی و فرهنگ اخلاقی با میانجی آوای سازمانی به ترتیب با مقدار ضرایب مسیر 29/0 و 24/0 بر اشتیاق شغلی معلمان تاثیر غیر مستقیم دارند. همچنین آوای سازمانی با مقدار ضریب مسیر 68/. با مقدار t=4/73 بر اشتیاق شغلی معلمان تاثیر مستقیم دارد. به طور کلی سازمان های آموزشی برای بهبود اشتیاق شغلی بهتر است فرهنگ اخلاقی را در سازمان نهادینه کرده و سبک رهبری اخلاقی را بکار ببندند.

    کلیدواژگان: رهبری اخلاقی، فرهنگ اخلاقی، آوای سازمانی، اشتیاق شغلی
  • نسرین خدابخشی هفشجانی *، محمدکاظم زحمتکش صفحات 18-33

    انعطاف پذیری به معنی همه کاره و چند منظوره بودن کارکنان است؛ به عبارت دیگر این الگو به معنی تطبیق پذیری کارکنان و توانایی آنها برای انجام وظایف گوناگون و جابجایی در مشاغل است، هدف از تحقیق حاضر بررسی تاثیر انعطاف پذیری منابع انسانی بر مدیریت دانش با نقش تعدیلگر تبادل رهبر و پیرو است، جامعه آماری این تحقیق کلیه کارکنان شرکت نفت مناطق مرکزی است، که حجم نمونه با استفاده از فرمول کوکران حجم نمونه برابر با به دست آمد. ابزا اصلی گردآوری اطلاعات پرسش نامه مدیریت دانش لاوسن می باشد که این پرسشنامه شامل 26 سوال با پاسخ بسته بر اساس طیف پنج درجه ای لیکرت می باشد. پرسشنامه سه بعد درونی سازی دانش، بیرونی سازی دانش و اجتماعی سازی دانش را مورد سنجش قرار میدهد، پایایی پرسش نامه با استفاده از ضریب آلفای کرونباخ 0.81 درصد به دست آمد؛ که شامل سه پرسش نامه مدیریت دانش، انعطاف پذیری منابع انسانی و تبادل رهبر و پیرو بود، که به صورت تصادفی بین حجم نمونه پخش شد. روایی پرسسش نامه توسط اساتید و پایایی با استفاده از ضریب آلفای کرونباخ تایید شد. نتایج تحقیق نشان داد که انعطاف پذیری منابع انسانی بر مدیریت دانش در شرکت نفت مناطق مرکزی تاثیر دارد(R2 =0.44, T=10.19) ، همچنین تاثیر تبادل رهبر پیرو بر مدیریت دانش مثبت و معنادار است(R2 =0.50, T=14.14). آنالیز آماری مبتنی بر معادلات ساختاری نشان داد که انعطاف پذیری منابع انسانی با نقش تعدیلگر تبادل رهبر پیرو بر مدیریت دانش تاثیر دارد(R2 =0.56, T=11.90).

    کلیدواژگان: انعطاف پذیری، منابع انسانی، مدیریت دانش، تبادل رهبر و پیرو
  • محسن فرجی، صدیقه طوطیان اصفهانی *، لیلا سعیدی صفحات 34-53

    روش تحقیق در این پژوهش آمیخته است که در بخش کیفی از تحلیل تم و در بخش کمی از روش توصیفی- پیمایشی استفاده شد. روش گردآوری داده ها، کتابخانه ای و میدانی است. ابزار گردآوری داده ها، پرسش نامه و مصاحبه است جامعه آماری، سازمان مرکزی دانشگاه آزاد اسلامی می باشد که با روش نمونه گیری هدفمند از طریق اشباع نظری، حجم نمونه در بخش کیفی 13 نفر خبره دانشگاهی انتخاب شد و در بخش کمی نمونه گیری تصادفی ساده که با استفاده از ضرایب جدول مورگان به تعداد 310 نفر به عنوان حجم نمونه انتخاب شد. یافته های تحقیق با بهره گیری از روش براون و کلارک حاکی از 8 مضامین پایه، 5 مضامین سازمان دهنده شامل مشارکت فرهنگی، قانون مداری، رصد سازمانی، شایستگی پروری، توجه به مولفه های اولیه سازمانی بود. مدل طراحی شده با استفاده از روش مدل سازی معادلات ساختاری و نرم افزارهای Smart pls نسخه سه و SPSS نسخه 23 تجزیه و تحلیل شد. از نتایج تحقیق می توان به نقش اساسی فرهنگ سازمانی در سازمان اشاره کردکه بعنوان یکی از عوامل هدایت کارکنان توسط مدیران، بسمت اهداف، انتظارات و ارزش های سازمان درجهت رشدو تحول منابع انسانی نام برد.

    کلیدواژگان: فرهنگ سازمانی، منابع انسانی، دانشگاه آزاد اسلامی، سازمان مرکزی
  • فاطمه شنبدی *، نسرین ارشدی صفحات 54-65

    هدف از پژوهش حاضر بررسی تاثیر رهبری تحول آفرین بر رفتار شهروندی سازمانی و با در نظر گرفتن نقش میانجی مالکیت روان شناختی بود. روش پژوهش از لحاظ هدف، کاربردی و از حیث ماهیت گردآوری داده ها، توصیفی- همبستگی بود. جامعه آماری پژوهش را کلیه کارکنان اداره بنادر و دریانوردی استان بوشهر(610نفر) تشکیل می دادند. برای تعیین حجم نمونه از فرمول کوکران استفاده شد و تعداد 242 نفر به عنوان نمونه انتخاب شدند. گردآوری داده ها بر مبنای سه پرسشنامه رهبری تحول آفرین، رفتار شهروندی سازمانی و مالکیت روان شناختی صورت پذیرفت که ضریب آلفای کرونباخ آن ها به ترتیب 93/0، 83/0 و 95/0 به دست آمد. تحلیل داده ها از طریق الگوی معادلات ساختاری انجام شد. نتایج یافته ها نشان داد که رهبری تحول آفرین به صورت مستقیم و غیرمستقیم از طریق مالکیت روان شناختی بر رفتار شهروندی سازمانی تاثیرگذار است. رهبران تحول آفرین می توانند با تغییر نگرش و تقویت حس مالکیتی نسبت به سازمان، آگاهی فردی را افزایش دهند و با ایجاد دل بستگی شناختی و عاطفی بین فرد و هدف بر رفتار فرد تاثیر بگذارند و زمینه لازم برای تسهیل فرآیند سازمانی و افزایش رفتار شهروندی سازمانی را فراهم نمایند .

    کلیدواژگان: مالکیت روان شناختی، رهبری تحول آفرین، رفتار شهروندی سازمانی
  • رقیه اعیادی گیگلو*، شهلا اعیادی گیگلو، علی اعیادی گیگلو صفحات 66-79

    آموزش برای توسعه پایدار یک رویکرد آموزشی یا یک فرایند یادگیری متصل بر اصول توسعه پایدار است که با تمامی سطوح و انواع یادگیری مرتبط است و قصد دارد آموزش با کیفیتی را به منظور دست یابی به توسعه انسانی پایدار یادگیری دانستن، بودن، زندگی جمعی، اقدام کردن و تحول فردی و اجتماعی را فراهم کند. تحقیق حاضر به لحاظ هدف از نوع تحقیقات کاربردی و از لحاظ اجرا از نوع همبستگی می باشد. جامعه آماری این پژوهش را مدیران و معاونین مدارس شهری پارس آباد تشکیل می دهند و حجم نمونه به روش تصادفی ساده یک گروه 20 نفره در گروه آزمایش و یک گروه 20 نفره در گروه کنترل قرار می گیرند. روش نمونه گیری در این تحقیق بر مبنای هدف است. ابزار گردآوری اطلاعات از طریق پرسشنامه محقق ساخته بود. جهت تجزیه و تحلیل آماری داده های پژوهش از روش‏های آمار توصیفی و آزمون تی دو جامعه مستقل استفاده شد. یافته های تحقیق نشن می دهد که نقش شورای آموزش و پرورش پارس آباد در برنامه ریزی آموزشی و یادگیری مشارکتی، تحقیق و ارزشیابی ، بازخورد کلیدی، جنبه های سازمانی و اجتماعی، و فعالیت نهادی برای توسعه پایدار آموزشی در بین گروه های آزمایش و کنترل متفاوت است. همچنین یافته ها نشان می دهد که شورای آموزش و پرورش در توسعه پایدار آموزشی نقش دارد.

    کلیدواژگان: توسعه پایدار، آموزش، آموزش و پرورش، شورای آموزش و پرورش
  • عذرا وثوقی حمزه خانلو*، زهرا محبوبی، جهانک شریفی توبنق صفحات 80-94

    سازمانی که در آن روح اعتماد حاکم است، همواره برای بقای خود با مشکالت موجود، در ارتباط با محیط خارجی و داخلی سازمان مبارزه می کند و برای ادامه حیات خود قادر است به اهداف و مقاصد خود دست یابد، موانع را شناسایی کرده و آنها را از پیش پای خود بردارد. این تحقیق با هدف بررسی اهمیت نسبی پاسخگویی آموزش و پرورش در افزایش اعتماد معلمان انجام گرفته است. حجم نمونه بر اساس فرمول کوکران 199 نفر انتخاب گردید و پاسخ دهندگان با روش نمونه گیری تصادفی ساده انتخاب شدند. برای جمع آوری اطلاعات از پرسشنامه های استاندارد استفاده شد. برای آزمون فرضیه تحقیق از آزمون ضریب همبستگی پیرسون برای یافتن ارتباط بین متغیرهای مستقل و وابسته و از تکنیک اهمیت نسبی استفاده شد. بنابراین فرضیه تحقیق مبنی بر یکسان نبودن وزن نسبی ابعاد پاسخگویی سازمانی در تاثیر بر افزایش اعتماد سازمانی مورد تایید واقع گردید. یافته ها نشان داد که ابعاد پاسخگویی آموزش و پرورش تاثیر معنی داری بر افزایش اعتماد سازمانی معلمان ابتدایی دارند.

    کلیدواژگان: پاسخگویی سازمانی، اعتماد سازمانی، آموزش و پرورش، اهمیت نسبی
|
  • Zahra Mohammadi *, Ali Shoghi, Esrafil Shabani, Parisa Imani Pages 3-17

    Today's organizations need energetic and interested employees, people who have high enthusiasm and good feeling towards their work. In other words, interested employees are completely absorbed in their work and perform their work activities properly. The purpose of the present study is to model the effect of ethical leadership and ethical culture on teachers' job enthusiasm through the mediation of organizational voice. The purpose of the current research is applied in terms of purpose, and in terms of the type and method of the research, it is correlation of the type of structural equation modeling. The statistical population of the research consists of all male and female primary school teachers of Nemin city, numbering 350 people, who are engaged in teaching in the academic year 1402-1401. The statistical sample of the research was done using Morgan's table and through one-stage cluster sampling, in which the list of schools was set and considered as clusters, and schools were randomly selected from among them, and the questionnaires were randomly selected among 183 Some of the teachers of these schools were distributed. In this research, four standard questionnaires were used to collect data. The obtained results indicate that ethical leadership and ethical culture with the mediation of organizational voice have an indirect effect on teachers' job enthusiasm with path coefficients of 0.29 and 0.24, respectively. Also, organizational voice with the path coefficient value of 68/. With a value of t=4.73, it has a direct effect on teachers' job enthusiasm. In general, educational organizations should institutionalize ethical culture in the organization and use ethical leadership style to improve job enthusiasm.

    Keywords: ethical leadership, ethical culture, organizational voice, job passion
  • Nasreen Khodabakhshi Hefeshjani *, Mohammad Kazem Zahtakash Pages 18-33

    Flexibility means versatile and multi-purpose employees; In other words, this model means the versatility of employees and their ability to perform various tasks and move in jobs, the purpose of this research is to investigate the impact of flexibility of human resources on knowledge management with the role of moderator of leader and follower exchange, the statistical population of this research is all The employees of the oil company in the central regions, the sample size was obtained using the Cochran formula. The main data collection tool included three questionnaires of knowledge management, flexibility of human resources and leader-follower exchange, which were randomly distributed among the sample size. The validity of the questionnaire was confirmed by the professors and the reliability was confirmed using Cronbach's alpha coefficient. The results of the research showed that the flexibility of human resources has an effect on knowledge management in the Central Regions Oil Company (R2 = 0.44, T = 10.19), and the effect of leader-follower exchange on knowledge management is positive and significant (R2 = 0.50, T = 14.14). . Statistical analysis based on structural equations showed that the flexibility of human resources with the moderator role of leader-follower exchange has an effect on knowledge management (R2=0.56, T=11.90).

    Keywords: flexibility of human resources, knowledge management, leader, follower exchange
  • Mohsen Faraji, Sadigheh tootian Isfahani *, Leila Saiedi Pages 34-53

    The research method is mixed in this research, which used theme analysis in the qualitative part and descriptive-survey method in the quantitative part. The data collection method is library and field. The tools of data collection are questionnaires and interviews. The statistical population is the central organization of Islamic Azad University. The sample size in the qualitative section was 13 university experts and random sampling was selected in the quantitative section. Simple, which was selected as the sample size by using the coefficients of Morgan's table with the number of 310 people. The findings of the research using the Brown and Clark method indicated 8 basic themes, 5 organizing themes including cultural participation, rule of law, organizational monitoring, competence cultivation, attention to the basic organizational components. The designed model was analyzed using structural equation modeling method and Smart pls version 3 and SPSS version 23 software. From the results of the research, we can mention the fundamental role of organizational culture in the organization, which is one of the factors of guiding employees by managers, according to the goals, expectations and values of the organization, in order to grow and develop human resources.

    Keywords: organizational culture, human resources, Islamic Azad university, central organization
  • Fatemeh Shanbedi *, Nasrin Arshadi Pages 54-65

    The aim of this research is to study and examine the relationship between Transformational Leadership and Organizational Citizenship Behavior with the Mediator role of Psychological Ownership.The research method in terms of applied purpose and the nature of the research is descriptive -correlative. The population consists staff of Ports and Maritime Organization Busher Province. Cochran's formula was used to determine the sample size and 242 people were selected as a sample. Data collection was based on three questionnaires of transformational leadership, organizational citizenship behavior, and psychological ownership, whose Cronbach's alpha coefficients were 0.93, 0.83, and 0.95, respectively. Data were analyzed with use of Structural Equation Modeling (SEM) and Results showed that Transformational leadership has a direct and indirect effect on Organizational Citizenship Behavior through Psychological Ownership. Transformational leaders can increase individual awareness by changing the attitude and strengthening the sense of ownership towards the organization, and by creating cognitive and emotional attachment between the individual and the goal, they can influence the individual's behavior and provide the necessary ground to facilitate the organizational process and increase organizational citizenship behavior.

    Keywords: Psychological Ownership, Transformational Leadership, Organizational Citizenship Behavior
  • Ruqiyeh Eyadi Ghiglo *, Shahla Eyadi Ghiglo, Ali Eyadi Ghiglo Pages 66-79

    Education for Sustainable Development is an educational approach or a learning process connected to the principles of sustainable development that is related to all levels and types of learning and intends to provide quality education in order to achieve sustainable human development learning to know, be, live collectively, take action, and transform individually and socially. The present research is objective in terms of the type of Applied Research and in terms of implementation of the type of correlation. The statistical community of this study is made up of the heads and assistants of the Parsabad municipal schools, and the sample size is randomly simplified by a group of 20 people in the test group and a group of 20 people in the control group. The sampling method in this research is based on purpose. The data collection tool was created through the researcher's questionnaire. Descriptive statistical methods and the T-test of two independent societies were used to statistically analyze the research data. The findings of the study show that the role of the Parsabad Education Council in Educational Planning and participatory learning, research and evaluation, key feedback, organizational and social aspects, and institutional activity for sustainable educational development differ among experimental and control groups. The findings also show that the Education Council plays a role in sustainable educational development.

    Keywords: sustainable development, development, education, Training, Education Council
  • Ozra Vousoghi Hamzah Khanlou *, Zahra Mahboubi, Jahank Sharifi Tobanq Pages 80-94

    An organization in which the spirit of trust Reigns, always fights for its survival with the existing problems, in relation to the external and internal environment of the organization, and in order to continue its life, it is able to achieve its goals and goals, identify obstacles and remove them from its forefront. The research aims to examine the relative importance of education accountability in increasing teacher trust. The sample size was selected based on the Cochran formula of 199 people, and the respondents were selected by a simple random sampling method. Standard questionnaires were used to collect information. The Pearson correlation coefficient test was used to test the research hypothesis to find a correlation between independent and dependent variables and the relative importance technique. Therefore, the research hypothesis that the relative weight of Organizational Accountability dimensions is not the same as the impact on increasing organizational trust was confirmed. The findings showed that the dimensions of Education Accountability have a significant impact on increasing the organizational trust of primary teachers.

    Keywords: organizational accountability, organizational trust, education, training, relative importance