فهرست مطالب

مطالعات رهبری فرهنگی - سال پنجم شماره 3 (پیاپی 16، پاییز 1402)

نشریه مطالعات رهبری فرهنگی
سال پنجم شماره 3 (پیاپی 16، پاییز 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/10/13
  • تعداد عناوین: 6
|
  • صدیقه طوطیان اصفهانی، لیلا سعیدی، سید علیرضا حسینی صفحات 3-24

    رهبری اخلاقی و ابهام اخلاقی دو عامل مهم در سازمان هستند که به طور مستقیم و غیرمستقیم بر استرس شغلی و کیفیت عملکرد کارکنان تاثیر می گذارند. رهبری اخلاقی با ایجاد محیطی اخلاقی و شفاف در سازمان، از یک سوء به کاهش استرس شغلی کارکنان کمک می کند و از سوی دیگر، با تامین ارزش های اخلاقی در سازمان، بهبود کیفیت عملکرد کارکنان را به همراه دارد. از این رو هدف این پژوهش تاثیر رهبری اخلاقی و ابهام اخلاقی بر استرس شغلی و کیفیت عملکرد در سازمان می باشد. این پژوهش از لحاظ هدف کاربردی و از نظر روش، توصیفی – پیمایشی است. جامعه آماری تحقیق شامل کلیه کارکنان شهرداری شهر جدید هشتگرد به تعداد 320 می باشند. حداقل حجم نمونه طبق نرم افزار جی پاور 107 نفر برآورد گردید و روش نمونه گیری تصادفی ساده که مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. در این پژوهش برای گردآوری اطلاعات از پرسش نامه استفاده شده است. نتایج نشان داد که رهبری اخلاقی تاثیر مثبت و معناداری بر کاهش استرس شغلی و افزایش عملکرد کیفیت دارد. همچنین، ابهام اخلاقی بر نقش میانجی رهبری اخلاقی و استرس شغلی و عملکرد کیفیت تاثیر مثبت و معناداری داشت. با توجه به این نتایج، می توان نتیجه گرفت که تامین رهبری اخلاقی و کاهش ابهام اخلاقی در سازمان می تواند به کاهش استرس شغلی و افزایش عملکرد کیفیت کارکنان کمک کند. در نتیجه، مدیران سازمان ها می توانند با اجرای برنامه هایی برای تامین رهبری اخلاقی و کاهش ابهام اخلاقی در سازمان، بهبود وضعیت روانی و عملکرد کارکنان را تسهیل کنند.

    کلیدواژگان: رهبری اخلاقی، استرس شغلی، عملکرد کیفیت، ابهام اخلاقی، سازمان شهرداری
  • احسان صابری نصرآباد سفلی، مریم صابری صفحات 25-49

    این پژوهش با هدف مطالعه نقش جانشین پروری بر بالندگی کارکنان دانشگاه دولتی شیراز انجام گرفته است. تحقیق حاضر از نظر هدف ، کاربردی و از نظر گردآوری داده ها توصیفی - پیمایشی است. جامعه آماری تحقیق کلیه پرسنل دانشگاه شیراز می باشند که تعداد آن ها 900 نفر است. با استفاده از جدول گرجسی مورگان حجم نمونه برابر 269 نفر به دست آمد. روایی پرسشنامه از طریق ضریب آلفای کرونباخ و پایایی از طریق روش تنصیف سنجش شده است. برای تجزیه وتحلیل داده ها از فن های آمار توصیفی و فن های آمار استنباطی استفاده شده است. با نرم افزار spss21 ابتدا متغیرهای تحقیق به روش های آمار توصیفی مورد آزمون قرارگرفته است. برای نرمال بودن یا نبودن داده ها از آزمون کولموگروف و برای بررسی فرضیه های نرمال از پارامتری و فرضیه های غیر نرمال از نا پارامتری استفاده شده است. نتیجه آماری پژوهش نشان داد که بین جانشین پروری و بالندگی پرسنل ارتباط معنادار و مثبتی وجود دارد. سطح معنی داری این متغیر کمتر از 05/0 است و با اطمینان 95% می توان گفت ارتباط معنی داری بین دو متغیر وجود دارد. به عبارتی جانشین پروری بر بالندگی کارکنان تاثیر دارد. بنابراین پیشنهاد می شود مدیران و برنامه ریزان دانشگاه دولتی شیراز با بهبود جانشین پروری در این دانشگاه، بالندگی کارکنان آن را بهبود یابند.

    کلیدواژگان: بالندگی، بالندگی کارکنان، جانشین پروری، دانشگاه دولتی شیراز
  • شناسایی و اعتباریابی عوامل موثر بر ترویج فرهنگ گفت و گو در دوره ابتدایی
    مریم زارعی، منیژه میرزاپور، مریم رحیم پور، زهره پور میرعلی صفحات 50-68

    دغدغه های فزاینده و پایدار نسبت به حفظ و ارتقای امکان همزیستی مسالمت آمیز و عادلانه در سطح فروملی، ملی و فرا ملی، اهمیت گفت و گو را به شکل بی سابقه ای برجسته کرده است. پژوهش حاضر با هدف، شناسایی و اعتباریابی عوامل موثر بر ترویج فرهنگ گفت وگو در بین دانش آموزان دوره ابتدایی منطقه نمین (استان ادربیل) انجام گرفت. مطالعه حاضر، به روش آمیخته و از نوع طرح های تحقیق آمیخته اکتشافی می باشد که در دو مرحله پیایی کیفی -کمی صورت گرفت. در مرحله اول به مطالعه کیفی پرداخته و در این گام با بررسی و ارزیابی مطالعات انجام شده در زمینه فرهنگ گفت و گو، همچنین مصاحبه عمیق با صاحب نظران حوزه تعلیم و تربیت، اطلاعات لازم گردآوری، و با استفاده از روش گراندد تیوری مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفته و مدل مفهومی پژوهش تدوین شد. مرحله دوم مطالعه به صورت کمی و به روش مدل سازی معادلات ساختاری بود، بدین منظور داده های جمع آوری شده از پرسشنامه محقق ساخته مبتنی بر مدل مفهومی پژوهش مورد ارزیابی قرار گرفت. در نهایت بر اساس پارادایم زمینه ای، کدگذاری انجام شد و 3 کد انتخابی تحت عناوین: جو سازمانی، عوامل مداخله ای و پیامدها بدست آمد. اثر مستقیم جو سازمانی بر عوامل مداخله ای 56/0 با مقدار تی (21/13) و اثر مستقیم عوامل مداخله ای بر روی پیامد 61/0 با مقدار تی (61/12)، همچنین اثر غیرمستقیم جو سازمانی بر پیامد 34/0 با مقدار تی (34/8) به دست آمده است.

    کلیدواژگان: فرهنگ، فرهنگ گفت و گو، جو سازمانی، عوامل مداخله ای، پیامد
  • داریوش نظرپور اجیرلو*، رضا کنعانی اجیرلو، سعیده انصاری صفحات 69-82

    کودکان اغلب نیاز دارند که افکار و رفتارهای خود را با شرایط در حال تغییر زندگی روزمره خود تطبیق دهند. برای انجام این کار، آنها به انعطاف پذیری شناختی نیاز دارند. انعطاف پذیری شناختی یکی از کارکردهای اجرایی را شامل می شود. تحقیق حاضر با هدف مطالعه انعطافپذیری شناختی دانش آموزان دارای اختلال یادگیری در مدارس ابتدایی انجام گرفته است. جامعه مورد مطالعه 80 نفر از دانش آموزان دارای ناتوانی یادگیری مدارس ابتدایی شهرستان پارس آباد بود. نمونه پژوهش شامل 40 دانش آموز بود که به صورت تصادفی انتخاب شدند. ابزار مقیاس انعطاف پذیری شناختی بر اساس مطالعات قبلی و فرمول بندی مجدد آنها در راستای اهداف مطالعه حاضر و محیط جدید آن، توسعه داده شد. برای تجزیه و تحلیل سوالات تحقیق از آزمون واریانس دو طرفه استفاده گردده است. یافته های تحقیق نشان می دهد نسبت دادن شرایط استرس زای اجتماعی و تحصیلی دانش آموزان مبتلا به ناتوانی های یادگیری که توانایی آنها را برای سازگاری با شرایطی که آینده تحصیلی و اجتماعی آنها را تحت تاثیر قرار می دهد افزایش داده و در نتیجه سطح انعطاف پذیری شناختی را افزایش می دهد. همچنین نتایج تفاوت های آماری معنی داری را در سطح انعطاف پذیری شناختی به دلیل تاثیر جنسیت نشان می دهد.

    کلیدواژگان: انعطافپذیری شناختی، اختلال یادگیری، یادگیری، مدارس ابتدایی
  • سمیه صوری گیگلو، حوری آقائی فرد، یوسف پری پیرایواتلو صفحات 83-102

    هدف از انجام این تحقیق بررسی رابطه بین معنویت در محیط کار و کارآمدی مدارس راهنمایی و ابتدایی بود. جامعه آماری تحقیق حاضر را معلمان تشکیل می دهند که تعداد آن ها بالغ بر 1500 نفر بوده و با استفاده از جدول مورگان حجم نمونه برابر با 306 نفر می باشد. روش نمونه گیری در تحقیق حاضر تصادفی نسبی بود. جامعه آماری را معلمان مدارس راهنمایی و ابتدایی پارس آباد تشکیل می دهند. در این تحقیق برای معنویت در محیط کار از پرسشنامه معنویت در محیط کار میلیمن و همکاران (2003) و برای کارآمدی مدارس از پرسشنامه دانش فرد و محجوب (1388) استفاده شد. در این تحقق به منظور تهیه و تدوین مبانی نظری و سوابق تحقیقات انجام شده از روش کتابخانه ای و به منظور جمع آوری اطلاعات جهت آزمون فرضیه ها از روش میدانی بهره گرفته می شود. داده های جمع آوری شده به صورت جدول آمار توصیفی و برای آزمون فرضیه ها از ضریب همبستگی پیرسون و آزمون تی تک دو جامعه مستقل استفاده گردید. یافته های تحقیق نشان داد که بین معنویت در محیط کار و کارآمدی مدارس رابطه مثبت و معناداری وجود دارد. و همچنین بین معلمان مدارس راهنمایی و ابتدایی از لحاظ کارآمدی تفاوت معنی داری وجود دارد.

    کلیدواژگان: معنویت در محیط کار، کارآمدی مدارس، معلمان، مدارس ابتدایی و راهنمایی
  • محمد حسینی، محمد سرباز*، ابوذر فرزانه صفحات 103-116

    از دیدگاه سازمانی مشارکت شغلی به عنوان کلیدی برای ایجاد انگیزش کارکنان و افزایش بهره وری، مد نظر قرار گرفته شده است. از دیدگاه فردی، مشارکت شغلی، به طور مهمی با درگیر کردن عمیق کارکنان در کارشان و ایجاد تجربه با معنا بودن و کامروایی، به اثر بخشی سازمانی، بهره وری و روحیه آنان کمک می کند. تحقیق حاضر به بررسی تاثیر کمال گرایی رهبر بر مشارکت کاری کارکنان آموزش و پرورش پرداخته است. جامعه آماری تحقیق حاضر را کارکنان اداری آموزش و پرورش پارس اباد مغان تشکیل می دهند. حجم نمونه با استفاده از جدول مورگان 92 نفر برآورد گردیده و روش نمونه گیری، تصادفی ساده می باشد. برای جمع آوری اطلاعات از پرسشنامه استاندارد استفاده شده است. روایی پرسشنامه با گرفتن مشاوره در این زمینه تقویت وپایایی آن با استفاده از ضریب آلفای کرونباخ و بازآزمایی مورد تایید قرار گرفت. برای تجزیه و تحلیل داده ها از آمار توصیفی برای طبقه بندی، تهیه نمودارها وجداول فراوانی استفاده و از آمار استنباطی رگرسیون خطی چندگانه برای تحلیل فرضیه ها استفاده شد. یافته های تحقیق حاکی از آن است که کمال گرایی رهبر بر مشارکت کاری کارکنان آموزش و پرورش تاثیر دارد.

    کلیدواژگان: رهبری، کمال گرایی رهبر، مشارکت شغلی، آموزش و پرورش
|
  • Siddiqa Tutian Isfahani, Leila Saeedi, Seyed Alireza Hosseini Pages 3-24

    Municipal Organizations Ethical leadership, by fostering an ethical and transparent environment within the organization, not only reduces employees' job stress but also enhances the quality of their performance by instilling moral values. Therefore, the aim of this research is to examine the impact of moral leadership and moral ambiguity on job stress and performance quality within the organization. This research has an applied purpose and uses a descriptive-survey method. The statistical population of the research includes all 320 employees of Hashtgerd New City Municipality. The minimum sample size was estimated to be 107 people using GPower software, and a simple random sampling method was used for analysis. In this study, a questionnaire was utilized to gather information. The results indicate that ethical leadership has a positive and significant impact on reducing job stress and improving quality performance. Furthermore, moral ambiguity had a positive and significant impact on the mediating role of ethical leadership in job stress and quality performance. According to these results, it can be concluded that offering moral leadership and minimizing moral ambiguity in the organization can help alleviate job stress and enhance the quality of employees' performance. As a result, organizational managers can enhance employees' mental well-being and performance by implementing programs that offer moral leadership and reduce moral ambiguity within the organization.

    Keywords: ethical leadership, job stress, quality performance, moralambiguity, municipal organization
  • Ehsan Saberi Nasrabad Sofla, Maryam Saberi Pages 25-49

    This study was conducted with the aim of studying the role of succession planning on the growth of employees of Shiraz State University. The present research is applied in terms of purpose and descriptive-survey in terms of data collection. The statistical population of the research is all the personnel of Shiraz University, whose number is 900 people. A sample size of 269 people was obtained by using the Georgia-Morgan table. The validity of the questionnaire was measured by Cronbach's alpha coefficient and reliability by the split method. Descriptive statistics and inferential statistics techniques were used to analyze and analyze the data. With spss21 software, the research variables have been tested by descriptive statistics methods. To check whether the data is normal or not, use the Kolmogorov test, and to check the normal hypotheses from parametric and non-normal hypotheses from A non-parameter is used. The statistical result of the research showed that there is a significant and positive relationship between succession and staff growth. The significance level of this variable is less than 0.05 and with 95% confidence it can be said that there is a meaningful relationship between the two variables. In other words, succession planning affects the growth of employees. Therefore, it is suggested that managers and planners of Shiraz State University improve the growth of its employees by improving succession planning in this university.

    Keywords: growth, employee growth, succession planning, Shiraz StateUniversity
  • Dariush Nazarpour Ajirlou*, Reza Kanani Ajirlou, Saeeda Ansari Pages 69-82

    Children often need to adjust their thoughts and behaviors to the changing circumstances of their daily lives. To accomplish this, they need cognitive flexibility. Cognitive flexibility is one of the executive functions. The present study aimed to investigate the cognitive flexibility of students with learning disabilities in primary schools. The study focused on a population of 80 students with learning disabilities in the elementary schools of Pars Abad city. The research sample comprised 40 students who were randomly selected. The Cognitive Flexibility Scale tool was developed based on previous studies and reformed in line with the goals of the current study and its new environment. A two-way analysis of variance test was used to analyze the research questions. Research findings indicate that attributing the stressful social and academic conditions of students with learning disabilities can enhance their ability to adapt to the challenges that impact their academic and social future, thereby increasing their level of cognitive flexibility. The results also indicate statistically significant differences in cognitive flexibility levels due to gender.

    Keywords: cognitive flexibility, learning disorders, elementaryschools
  • Somia Soori Giglo, Hori Aghaei Fard, and Youssef Pari Pirayavatlo Pages 83-102

    The aim of this research was to examine the correlation between workplace spirituality and the effectiveness of middle and elementary schools. The statistical population of the current research consists of more than 1500 teachers. According to Morgan's table, the sample size is determined to be 306 people. The sampling method in this research was relatively random. The statistical population consists of middle and primary school teachers in Parsabad. In this study, the Spirituality in the Workplace Questionnaire developed by Milliman and colleagues (2003) was utilized to assess spirituality in the workplace, while the knowledge questionnaire created by Fard and Mahjoub (2008) was employed to measure school efficiency. In this study, the library method is utilized to establish and compile the theoretical foundations and research findings, while the field method is employed to gather data for testing the hypotheses. The data was collected in the form of a descriptive statistics table, and the Pearson correlation coefficient and the t-test of two independent populations were used to test the hypotheses. The research findings revealed a positive and significant correlation between spirituality in the work environment and school efficiency. Additionally, there is a notable contrast in efficiency between middle school and elementary school teachers.

    Keywords: spirituality in the workplace, school efficiency, teachers, elementary, middle schools
  • Mohammad Hosseini, Mohammad Sarbaz, and Abuzar Farzaneh Pages 103-116

    From an organizational standpoint, job participation is considered a key factor in motivating employees and increasing productivity. From an individual standpoint, job engagement significantly contributes to organizational effectiveness, productivity, and employee morale by fully involving them in their work and creating a meaningful and rewarding experience. The present study investigated the impact of a leader's perfectionism on the work participation of education staff. The statistical population for the current research consists of the administrative staff of the education sector in Parsabad, Moghan. The sample size is estimated to be 92 people using Morgan's table, and the sampling method is simple random sampling. A standard questionnaire was utilized to gather information. The questionnaire's validity was enhanced by seeking advice in the field, and its reliability was confirmed through the use of Cronbach's alpha coefficient and retesting. For data analysis, descriptive statistics were used for categorization, graphs and frequency tables were utilized, and multiple linear regression was employed for inferential statistics in hypothesis analysis. The research findings indicate that the leader's perfectionism affects the work participation of the education staff.

    Keywords: leadership, leader perfectionism, job engagement, education