فهرست مطالب

جاده - سال سی و یکم شماره 4 (پیاپی 117، زمستان 1402)

فصلنامه جاده
سال سی و یکم شماره 4 (پیاپی 117، زمستان 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/08/01
  • تعداد عناوین: 23
|
  • آذین چیت سازان* صفحات 1-12
    در چند دهه گذشته، مخلوط آسفالت نیمه گرم1 به عنوان یک فناوری پیشرفته جایگزین برای آسفالت مخلوط گرم 2 به دلیل دماهای نسبتا پایین مورد نیاز برای گرم کردن آسفالت در فرآیند تولید و اجرا، کاهش آسیب محیطی را در حالی که مزایای آسفالت مخلوط گرم را حفظ می کند، به چشم می خورد. با این حال، دماهای پایین تولید و اجرا ممکن است منجر به خرابی آسفالت در برابر رطوبت شود. هدف این مطالعه ارزیابی ویژگی های آسفالت حاوی زیولیت طبیعی و مقایسه آن با زیولیت مصنوعی و افزودنی های آلی و شیمیایی مخلوط آسفالت نیمه گرم در مقابل خرابی در برابر رطوبت بود. خواص مقاومتی  نمونه ها در برابر حساسیت رطوبتی با استفاده از آزمایش عریان شدگی نیکلسون و آزمایش لاتمن اصلاح شده ارزیابی شدند.
    کلیدواژگان: قیر اصلاح شده، زئولیت طبیعی، خواص عملکردی، زئولیت مصنوعی، حساسیت رطوبتی، افزودنی شیمیایی نیمه گرم
  • امیر محجوب، فواد کیلانه ئی* صفحات 13-30
    یکی از مهمترین دلایل عدم پایداری و تخریب پلهای رودخانه ای، وقوع آبشستگی در اطراف پایه ها و کوله های آن در زمان وقوع سیلاب است. مسیله آبشستگی موضعی در سالهای اخیر بطور گسترده ای توسط محققین مختلف بررسی شده است که نتیجه آن ارایه روش های مختلف برای کنترل آبشستگی نظیر استفاده از سنگ چین، گابیون، طوق، بلوک های بتنی، ساخت ریزشمع ها در جلوی پایه، ایجاد شکاف در پایه، استفاده از کابل، صفحات مستغرق، صفحات هدایت کننده سطحی و اصلاح شکل پایه بوده است. در این مقاله ضمن معرفی و بررسی مطالعات انجام شده بر روی انواع روش های مقابله با آبشستگی، از منظر کاربردی و اجرایی، استفاده از سنگ چین، بلوک های بتنی، گابیون و احداث رادیه و برید که از راهکارهای موجود و رایج برای کاهش عمق آبشستگی در حالت وجود پی های سطحی و نیمه سطحی (پی های فاقد شمع) در کوله و پایه پل های واقع در رودخانه ها می باشند، مورد بررسی و مقایسه قرار گرفته است. تمامی روش های مذکور در دسته روش های مقاوم کننده بستر در مقابل تنش برشی ناشی از عبور جریان در سطح مشترک سیال و خاک، قرار می گیرند. نکات طراحی و اجرایی در هر مورد ارایه گردیده و مزایا و معایب هر کدام از روش ها بیان شده است. در نهایت نیز با عنایت به شرایط مختلف رودخانه و سازه پل، مناسب ترین حالت به لحاظ اجرایی، اقتصادی و نگهداری پیشنهاد گردیده است.
    کلیدواژگان: مقاوم سازی بستر، پل های رودخانه ای، تثبیت، آبشستگی، پی سطحی
  • حامین چوبدار، امین فرج اللهی، علیرضا عاملی* صفحات 31-44
    با توجه به مشکلات هزینه بالا، پردازش دشوار و پایداری ذخیره سازی نامطلوب قیر اصلاح شده با1SBS، تحقیقات زیادی بر روی قیر ترکیبی صورت گرفته است تا عملکردی برتر در روسازی را به دست آورد. در این مطالعه، مخلوط آسفالتی توسط نانوسیلیس، گیلسونایت و SBS تغییر یافته است. آزمایش های عملکرد اصلی قیر، آزمون های شیارشدگی، آزمون های خمش در دمای پایین، آزمایش های حساسیت به رطوبت، آزمایش های خستگی و آزمایش های دوام مخلوط آسفالتی اصلاح شده با SBS، گلیسونایت، نانوسیلیکا/گیلسونایت و نانوسیلیکا/گیلسونایت/SBS انجام شد تا عملکرد سازه آنها ارزیابی شود. با مقایسه نتایج آزمایش های با خواص مخلوط آسفالتی اصلاح نشده، نانوسیلیکا و گیلسونایت منجر به بهبود عملکرد سازه شدند. مخلوط آسفالتی تغییر یافته با نانوسیلیکا/ گیلسونایت/SBS دمای پایداری بالاتری، مقاومت در برابر ترک خوردگی در دمای پایین، حساسیت کمتر به رطوبت و دوام بیشتری نسبت به قیر اصلاح شده با 5٪ SBSداشت.
    کلیدواژگان: قیر اصلاح شده، نانوسیلیس، خواص عملکردی، حساسیت رطوبتی، خواص مکانیکی، مخلوط آسفالتی
  • شهریار افندیزاده*، مجتبی سعادتی، سعید عبدالهی لاشکی، احمدرضا الماسی صفحات 45-64

    تاثیرجابه جایی برانتشار ویروسها مسیله ای بسیار مهم است که توسط جوامع مختلف به منظور شناسایی عوامل تاثیرگذاردر انتشار بیماری مورد بررسی قرار گرفته است. استفاده از مدلهای آمار فضایی یکی از روش های مدلسازی چگونگی انتشار ویروس در سطح نواحی یک شهربراساس داده های مکان مبنا میباشدکه ازمهمترین ویژگی این مدلها بومی سازی براساس ارتباط بین داده های مکانی افراد مبتلا به ویروس ومتغیرهای توضیحی محلی تاثیرگذاربرانتشارویروس است.دراین مطالعه درگام اول ازبین 12 متغیرتوضیحی دردسترس با استفاده از روش رگرسیون اکتشافی 1795 مدل فضایی ساخته شدتا براساس آن وابستگی مکانی، همخطی متغیرهای توضیحی درنظرگرفته شودودرنهایت 5 متغیرکه کمترین همبستگی خطی و مکانی و همچنین بیشترین اثرگذاری درانتشار بیماری داشتند جهت ادامه مدلسازی انتخاب گردید.در گام دوم به منظور مدلسازی اثرمتغیرهای شناسایی شده بر انتشار ویروس کرونا از 3 مدل آماری مکان مبنا رگرسیون وزن دارجغرافیایی(GWR) و رگرسیون پوآسن وزن دار جغرافیایی(GWPR) استفاده گردید. نتایج مطالعه نشان داد میزان جا به جایی، جمعیت افراد سالخورده در هر ناحیه ترافیکی و سپس تعداد خودرو هر خانوار بیشترین تاثیردر انتشارویروس کرونادارد همچنین با ایجاد محدودیت شدید جا به جایی در نواحی ترافیکی آلوده به منظور قطع زنجیره انتقال به سایر نواحی و همچنین کاهش میزان جا به جایی در سایرنواحی مانند آموزش مجازی مدارس ودانشگاه ها و دورکاری در ادارات می تواند در بازه 6 ماهه تاثیر چشمگیری بر کنتزل انتشار ویروس کرونا داشته باشد.در انتهای مطالعه 3 سناریو پیشنهادی جهت جلوگیری از انتشار ویروس در شرایط بحرانی برای مناطق 22 گانه شهر تهران و همچنین 603 ناحیه ترافیکی ارایه گردید.

    کلیدواژگان: آمار فضایی، حمل و نقل، ویروس کرونا، نواحی ترافیکی
  • جلال ایوبی نژاد*، علی اکبری مطلق صفحات 65-82
    علیرغم اینکه بسیاری از مطالعات تلاش کرده اند تا سیستم بازرسی فعلی مدیریت روسازی را بهبود بخشند، ولی این بهبود موقتی است و نیاز به قضاوت ذهنی دارد؛ آنها خطر بازرسی ناگهانی را ارزیابی نمی کنند و دلایل فیزیکی را در پیش بینی وضعیت روسازی در نظر نمی گیرند. هدف این مقاله استفاده کامل از مجموعه بزرگ اطلاعات ترافیک از فناوری های ITS و مدل های پیش بینی جریان با دقت بالا است. با استفاده از این منابع، می توان مدل مکانیکی تری را برای پیش بینی وضعیت روسازی پیاده سازی کرد که متغیرهایی را که در واقع در فرآیند خرابی نقش دارند، مانند ویژگی های ترافیکی، ویژگی های ساختاری روسازی ها و عوامل محیطی، تطبیق می دهد. بنابراین، باتوجه به ضعف موجود در روش های ارایه شده قبلی، این مقاله چهارچوبی را برای بهینه سازی یک برنامه بازرسی انعطاف پذیر پیشنهاد می کند که هدف اصلی آن به حداقل رساندن هزینه چرخه عمر بازرسی و جلوگیری از خطر بازرسی ناگهانی است. به طور خلاصه، از مقایسه بین بازرسی منظم 1 ساله، بازرسی منظم 2 ساله و بازرسی بهینه مشخص می شود که : الف) بازرسی بهینه شده از نظر بازده کل که شامل راندمان بازه ای، راندمان توزیع و جریمه ریسک است، بهتر از بازرسی های معمولی عمل می کند ب) کارآیی کل برای بازرسی بهینه نسبتا قوی تر از بازرسی های معمولی با سناریوهای مختلف ترافیک است و پ) کارآیی کل برای سه بازرسی مختلف به شدت تحت تاثیر میانگین جریان ترافیک شبکه جاده ای است. نتایج بدست آمده نشان می دهد که بازرسی انعطاف پذیر از نظر بازده کل که شامل راندمان بازه ای، راندمان توزیع و جریمه ریسک است، بهتر از بازرسی های معمولی عمل می کند و کارآیی کل این نوع بازرسی نسبتا قوی تر از سایر روش های بازرسی است.
    کلیدواژگان: بازرسی روسازی، تقاضای ترافیک، تعمیر و مرمت روسازی، بهینه سازی
  • علی توکلی کاشانی*، امیرحامد جوان، کامران زندی صفحات 83-94
    ت
    تحلیل های مکانی و زمانی تصادفات به منظور کشف دقیق تر نحوه ارتباط بین متغیرها و ارایه راهکار جهت بهبود وضع موجود امری ضروری در ایمنی ترافیک محسوب می شود. در تحلیل های مکانی یک پدیده با توجه به موقعیت و پیرامونش تحلیل می شود. به طوری که علاوه بر خود پدیده، تاثیر همسایگی ها و محیط نیز درنظرگرفته می شود. هدف این پژوهش بررسی مکانی و زمانی تصادفات درون شهری قزوین و شناسایی لکه های داغ مربوط به متغیرهای مختلف با توجه به بازه سنی رانندگان برای داده های مربوط به سه سال اخیر است. برای تحلیل های مکانی از ابزار تابع چگالی کرنل در نرم افرار ArcGIS و برای توزیع های زمانی از نمودار عنکبوتی نرم افزار اکسل استفاده شده است. ابتدا لکه های داغ و زمان های پر ریسک برای متغیرهای مختلف با توجه به بازه های سنی رانندگان شناسایی شدند. در مرحله بعد لکه های داغ بین سه ناحیه شهری تعریف شده، توزیع شدند و مناطق پر ریسک شهر به ترتیب معرفی شدند. طبق نتایج، مسیرهای حومه ای و به طور خاص بزرگراه جمهوری اسلامی بیشترین سهم را در لکه های داغ تصادفات قزوین داشتند که نیاز به کنترل ترکیب وسایل نقلیه در این مسیرها احساس می شود. همچنین ساعت 12 تا 14 مهم ترین زمان برای تصادفات بازه های سنی مختلف بوده و دو بازه سنی جوان تر (زیر 26سال و 34-26 سال) نقش بیشتری در لکه های داغ داشتند و نیاز به آموزش و نظارت بر این دو گروه سنی احساس می شود.
    کلیدواژگان: ایمنی ترافیک، تحلیل های زمانی، تحلیل های مکانی، سن رانندگان
  • محمدرضا کی منش*، پیمان پژمان زاد، امین نظیفی صفحات 95-106
    عابرین پیاده در کشورهای در حال رشد، یکی از آسیب پذیرترین گروه های فعال در حمل ونقل محسوب می شوند. از مجموع تلفات رانندگی در یک سال در ایران، (16 هزار و 201نفر)، 20.8 درصد یعنی سه هزار و 370 نفر عابر پیاده و23.8 درصد یعنی سه هزار و 862 نفر موتورسیکلت سوار بودند. ازاین رو هدف از انجام این پژوهش، شناسایی عوامل مرتبط با تصادفات عابر پیاده و ارتقای ایمنی حاشیه راه های برون شهری می باشد. به منظور دستیابی به هدف موردنظر، جاده دماوند محدوده پلیس راه جاجرود تا قبل از ورودی پردیس ازنظر تصادفات عابر پیاده موردبررسی قرارگرفته است. یافته ها نشان داد درمجموع، در محور موردمطالعه در ظرف 5 سال 159 تصادف عابر پیاده به وقوع پیوسته بود. بعد از بازرسی نقاط و بررسی چک لیست ها، عواملی همچون عدم وجود دید کافی وسایل نقلیه، پله های نامناسب پل عابر پیاده، عدم تامین روشنایی، عدم حفاظ ایمنی مناسب در کنار پله پل عابر پیاده از عوامل موثر در این نقاط بوده است. از راهکارهای پیشنهادی نیز می توان به بهبود وضعیت روگذر ازنظر ایمنی و تامین روشنایی و ایجاد خط کندرو در حاشیه راه اشاره داشت.
    کلیدواژگان: عابر پیاده، تصادف، ایمنی، نقاط حادثه خیز
  • سید یعقوب ذوالفقاری فر*، نوید شنبدی صفحات 107-118

    امروزه افزایش عمر سرویس دهی مفید، دوام پذیری و نگهداری روسازی جاده ها مسایل مهم تحقیقی متخصصین و متولیان این زمینه هست. هدف از این تحقیق بررسی و اولویت بندی عوامل موثر بر عمر مفید روسازی جاده های برون شهری با رویکرد سلسله مراتبی فازی برای مسیر قایمیه - شیراز بود. روش انجام تحقیق به لحاظ اجرا توصیفی- پیمایشی و به لحاظ هدف از نوع تحقیق کاربردی بود که بصورت پرسشنامه وکمی انجام شد. بدلیل اینکه موضوع تحقیق حاضر یک موضوع خاص در زمینه راهسازی (مهندسی و جاده) بود، نمونه گیری غیراحتمالی از نوع قضاوتی بود. جامعه آماری تحقیق شامل 12 خبره شامل متخصصان و مهندسان حوزه راهسازی در استان فارس بود و روش تحلیل سلسله مراتبی فازی برای اولویت بندی عوامل موثر استفاده شد. نتایج عوامل موثر بر عمر مفید روسازی جاده های برون شهری نشان داد که نوع قیر و مصالح مورد استفاده، پیمانکار، تجهیزات و ماشین آلات راهسازی، آب و هوا و نوع خودروهای تردد کننده بترتیب رتبه های اول تا پنجم عوامل موثر بر عمر مفید روسازی جاده های برون شهری را در راه قایمیه - شیرازبودند. که پیشنهاداتی کاربردی جهت عمر مفید روسازی جاده های برون شهری برای مسیر قایمیه - شیراز ارایه شد.

    کلیدواژگان: عمر سرویس دهی مفید، دوام پذیری، نگهداری، روسازی راه، جاده برون شهری
  • محمد عبدلی، حمید مهرنهاد*، محمد حاذقیان صفحات 119-130
    در جهان امروزی، جاده ها به عنوان شریان های اصلی جامعه جهانی در نظر گرفته می شوند. یکی از پرکاربرد ترین روش ها برای ساخت این شریان ها، پایدارسازی شیروانی های اطراف جاده ها است. استفاده از انکرهای مارپیچ چند صفحه ای در پایدارسازی شیروانی های اطراف جاده، یکی از شیوه هایی است که اخیرا مورد استفاده بسیاری از مهندسین راه و ژیوتکنیک قرار گرفته است. افزایش روز افزون استفاده از انکرهای مارپیچ موجب مطالعه های متعددی در زمینه های آزمایشگاهی، عددی و میدانی شده است. از این رو، این مطالعه با استفاده از نرم‏افزار FLAC3D به بررسی عددی سه‏بعدی ظرفیت باربری انکرهای مارپیچ چندصفحه تحت زاویه های نصب متفاوت در خاک ماسه ای می‏پردازد. همچنین در مطالعه حاضر تاثیر دست خوردگی خاک، که هنگام نصب انکرهای مارپیچ چند صفحه ای در خاک ایجاد می شود، بر روی ظرفیت باربری بیرون کشش این انکرها نیز مورد مطالعه قرار گرفته است. بدین منظور، ابتدا یک آزمون صحت‏سنجی برای تایید شیوه مدل‏سازی انجام می‏شود. سپس با انجام یک مطالعه پارامتری، تاثیر زاویه های نصب مختلف و همچنین دست خوردگی خاک بر ظرفیت باربری انکرهای مارپیچ پرداخته می‏شود. نتایج مطالعه حاضر نشان می‏دهد که بیشترین ظرفیت باربری انکرهای مارپیچ تحت زاویه های 5 و 10 درجه حاصل می گردد. علاوه بر این، با اعمال و بررسی دست خوردگی خاک ظرفیت باربری انکرهای مارپیچ به طور فزاینده ای کاهش یافت که میزان آن با توجه به تعداد صفحات مارپیچ نصب شده بر روی انکر مارپیچ و همچنین نوع خاک متغیر است.
    کلیدواژگان: انکر مارپیچ چند صفحه ای، ظرفیت باربری (بیرون کشش)، مدلسازی عددی، نرم‏افزارFLAC 3D، دست خوردگی خاک
  • محمد شفیع خانی، علیرضا رشیدی کمیجان*، حسن جوانشیر صفحات 131-142

    یکی از فرآیندهای اصلی در سیستم بانکداری، برنامه ریزی و انتقال پول از خزانه به شعبه و برگشت آن به خزانه در بازه زمانی مشخص و محدود است. بر این اساس، هدف اصلی اغلب بانک ها حداقل کردن ریسک مسیر می باشد. زیرا، روزانه حجم بالایی وجه نقد توسط خودروهای پولرسان جابه جا می شود. در این پژوهش، یک مدل ریاضی برای حمل و نقل پول فیزیکی  با در نظر گرفتن ریسک مسیر توسعه داده شده است. در مدل پیشنهادی سه مفهوم ارایه شده است که عبارتند از:1) وسیله نقلیه در سه حرکت اول مسیرهای طولانی را به دلیل اینکه پول بیشتری حمل می کند طی نکند،2) به یک شعبه در دو روز متوالی، در زمان یکسان سرویس دهی نشود، 3) یک مسیر در دو روز متوالی تکرار نشود. این امر امکان تعیین الگویی ثابت برای سرویس دهی را کاهش داده و امنیت سرویس دهی را افزایش می دهد.همچنین، از الگوریتم فراابتکاری ژنتیک برای حل مدل استفاده شده است. برای نشان دادن کیفیت جواب الگوریتم ، مسایل مختلفی در ابعاد متنوع تولید و با نرم افزار گمز و متلب حل شده است.  نتایج نشان می دهد که الگوریتم ژنتیک در این مسایل به طور میانگین 0.93درصد و حداکثر 1.87درصد اختلاف با جواب بهینه دارد.

    کلیدواژگان: الگوریتم ژنتیک، کالای ارزشمند، ریسک، مسیریابی وسایط نقلیه
  • واحد قیاسی*، ایلیا زکوی صفحات 143-170

    در دهه های اخیر رشد زیرساختها در مناطق شهری و کلانشهرها منجر به افزایش چشمگیر ارزش زمین و فقدان مکانهای مناسب برای توسعه شده است. این عوامل موجب میشود که صنعت ساختمانسازی به دنبال زمینهای ارزان برای احداث ساختمان باشد؛ در نتیجه ساختمان بر خلاف تمایل قبلی بر روی زمین سست اجرا میشود یکی از روش هایی که در سالهای اخیر در نهشته های سست و خاکهای ریزدانه مورد استفاده قرارگرفته است ستونهای سنگی میباشد که به صورت گسترده در کاهش نشست و افزایش ظرفیت باربری خاک زیر سازه هایی مانند مخازن ذخیرهسازی مایعات، خاکریزها، پیهای گسترده و سازه های سبک مورد استفاده قرار میگیرند. استفاده از ستونهای سنگی به عنوان یک روش بهسازی خاک در طول بیش از 40 سال گذشته موضوع تحقیق بسیاری از پژوهشگران قرار گرفته است. روش های تحلیلی، آنالیزهای عددی و آزمون های آزمایشگاهی زیادی برای بررسی تاثیر پارامترهای مختلف خاک و ستون سنگی در ظرفیت باربری و نشست ستونهای سنگی انجام گرفته است. یکی از مهمترین دستاوردهای تحقیقات در این زمینه، ایده مسلح سازی ستونهای سنگی با پوشش ژیوسنتتیکی می باشد که بیش از 25 سال پیش مطرح و در طول این مدت روابطی برای طراحی این ستونهای سنگی مسلح و در نظر گرفتن اثر پوشش ژیوسنتتیکی ارایه شده است. در این مقاله نتایج تحقیقات پژوهشگران در مورد تاثیر پارامترهای مختلف در ظرفیت باربری و نشست ستونهای سنگی ارایه می گردد.

    کلیدواژگان: ستون سنگی مسلح، پوشش ژئوسنتیک، ظرفیت باربری، نشست
  • اشکان رحیم زاده*، سید مهدی سجادی، علی شهنواز صفحات 171-180
    هدف این تحقیق بررسی تاثیر عملکرد اقتصادی و توسعه انسانی بر تلفات ترافیک جاده ای در ایران می باشد. داده های آماری بکار گرفته شده در این تحقیق از بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران و بانک جهانی برای سال های 1400-1379 و به صورت سالیانه بوده و از نرم افزار Eviews 10 برای برآورد مدل پیشنهادی استفاده شده است. داده های سری زمانی این مطالعه همگی ایستا نبوده و بر این اساس به منظور برآورد الگوی موردنظر، از رهیافت خود توزیع با وقفه های گسترده استفاده می شود. الگوی خودرگرسیو با وقفه های توزیعی (0,0,0,1) بر اساس معیار شوارز-بیزین انتخاب گردید. نتایج برآورد با چنین رویکردی در کوتاه مدت نشان می دهد، تلفات جاده ای با وقفه و نرخ بیکاری بر تلفات جاده ای تاثیر مثبت معنی دار ایجاد می نماید. این تاثیر در کوتاه مدت برای متغیرهای تولید ناخالص داخلی سرانه و شاخص توسعه انسانی منفی معنادار به دست آمده است. ضرایب بلندمدت برآورد شده در تاثیرگذاری بر تلفات جاده ای برای متغیرهای تولید ناخالص داخلی سرانه و توسعه انسانی منفی معنی دار و برای متغیر توضیحی نرخ بیکاری مثبت معنی دار می باشد. نتایج نشان می دهد توسعه پایدار که یکی از ابعاد آن حفظ تامین امنیت جانی افراد در سیستم حمل ونقل جاده ای می باشد، الزاما می بایست از کانال یا مسیر سرمایه گذاری در توسعه انسانی گذر نموده و این سرمایه گذاری رکن و هسته اصلی و محوری در کاهش تلفات ترافیک جاده ای می باشد. نتایج تحلیل در چارچوب الگوی تصحیح خطا بیانگر مقدار 174/0- برای ضریب تصحیح خطا بوده که بیانگر سرعت نسبتا پایین تعدیل می باشد.
    کلیدواژگان: تولید ناخالص داخلی سرانه، نرخ بیکاری، شاخص توسعه انسانی، تلفات ترافیک جاده ای، ARDL
  • زهره غلامی*، آیدین پارساخو، مجید لطفعلیان، ایوب رضایی مطلق صفحات 181-194

    جاده های جنگلی عامل اصلی افزایش نرخ فرسایش و برهم زننده پایداری دامنه های طبیعی هستند. فرسایش فرآیندی است که طی آن ذرات خاک از بستر اصلی خود جدا شده و به کمک یک عامل انتقال دهنده به مکان دیگر حمل می شوند. این تحقیق به بررسی روش های زیست-مهندسی تثبیت شیروانی های خاکی جاده های جنگلی می پردازد. با توجه به مروری بودن این مقاله از روش کتابخانه ای و اسنادی و با استفاده از موتور های جستجو گر و سایت های مختلف برای دسترسی به مقالات مانند مگیران، جهاد دانشگاهی، گوگل اسکولار، ساینس دایرکت و... مقالات مختلفی در زمینه فرسایش خاک، روش های تثبیت خاک با استفاده از تکنیک های زیست مهندسی و... مورد بررسی و تجزیه و تحلیل قرار گرفت و نتایج به دست آمده عبارت است از: زیست مهندسی با شرایط زیست محیطی سازگار است. این روش علاوه بر کارکرد اصلی خود، باعث زیبایی منظر می شود. پروژه های مهندسی زیستی کمتر به تجهیزات و ماشین آلات سنگین نیاز دارند، بنابراین در هزینه و اثرات منفی ناشی از استفاده این نوع تجهیزات صرفه جویی می شود. استفاده از گیاهان بومی موجب صرفه جویی در هزینه می شود.

    کلیدواژگان: تثبیت خاک، تکنیک های زیست مهندسی، جاده های جنگلی، زیست مهندسی، فرسایش خاک
  • مرتضی اویسی فر، محمد عابدینی* صفحات 195-212
    سرعت وسایل نقلیه می تواند بر عملکرد و خرابی روسازی تاثیرگذار باشد، دو معیار مهم در خرابی های ناشی از عبور بار در روسازی انعطاف پذیر، ترک های خستگی و شیارشدگی است. کرنش کششی زیر لایه رویه و کرنش فشاری روی خاک بستر در برابر خستگی و شیارشدگی به عوامل مختلفی مانند خصوصیات بارگذاری وسایل نقلیه نظیر سرعت و مقدار بار عبوری وفشار سطح تماس بستگی دارد. در این پژوهش از الگوریتم های یادگیری ماشین برای مدل پیش بینی خرابی بحرانی روسازی انعطاف پذیر مبتنی بر سرعت وسایل نقلیه استفاده شده است. در فرآیند استفاده از شبکه های عصبی، داده های شبکه عصبی ابتدا یک سری مقادیر تصادفی را به عنوان وزن ها و بایاس های اولیه شبکه انتخاب می کند و این یکی از معایب آن است. در این راستا از الگوریتم بهینه سازی ازدحام ذرات برای بهینه سازی وزن شبکه های عصبی استفاده می شود. در مقایسه با الگوریتم های بهینه سازی، الگوریتم بهینه سازی ازدحام ذرات (PSO) برای پیاده سازی ساده تر است و می تواند نقطه بهینه را به سرعت پیدا کند. با توجه به نتایج در سرعت های پایین وسایل نقلیه، احتمال وجود خرابی های خستگی، شیارشدگی و افت و خیزروسازی بیشتر می شود و هرچه سرعت وسیله نقلیه کمتر شود، تعداد تکرار بار منجر به خرابی نیز کاهش می یابد و افزایش سرعت باعث می شود که خرابی در روسازی کمتر شود.
    کلیدواژگان: سرعت وسایل نقلیه، خرابی بحرانی، روسازی انعطاف پذیر، شبکه عصبی-فازی، الگوریتم بهینه سازی ازدحام ذرات
  • علی لکی روحانی*، فرزاد موسی خانی، علیرضا معظمی صفحات 213-230
    اندازه ذرات خاک های دانه ای و دانه بندی آنها تاثیر زیادی بر رفتار برشی آنها دارند. تحقیق در مورد ناحیه برش در آزمایش برش مستقیم، اهمیت زیادی در پروژه های مرتبط با تسلیح خاک با استفاده از ژیوگرید دارد. هدف این مقاله بررسی آزمایشگاهی رفتار برشی خاک های دانه ای با اندازه ذرات متفاوت می باشد. آزمایشات برش مستقیم بزرگ مقیاس در سه بخش انجام شده اند. بخش اول آزمایشات مربوط به 4 نوع خاک دانه ای با دانه بندی و اندازه ذرات متفاوت می باشد. بخش دوم مربوط به آزمایشات انجام شده بر روی نمونه های ترکیبی است و در بخش سوم تاثیر یک قطعه بتنی بر روی مقاومت برشی خاک دانه ای بررسی می شود. مطابق با نتایج بدست آمده با بزرگترشدن اندازه ذرات، پوش گسیختگی برشی بالاتر رفته و نمونه از مقاومت برشی بالاتری برخوردار می شود، با بزرگ شدن اندازه ذرات، زاویه اصطکاک مصالح و زاویه اتساع نیز افزایش می یابد. یافته اصلی پژوهش انجام شده اینست که مصالح قرار گرفته در ناحیه برش تاثیر زیادی در مقاومت و رفتار نمونه دارد. در نمونه های ترکیبی اگر ماسه در ناحیه برش قرار داشته باشد، اگرچه بالا و پایین نمونه از شن باشد، رفتار و مقاومت نمونه نزدیک به ماسه خالص است و اگر شن در ناحیه برش قرار گیرد هرچند بالا و پایین نمونه ماسه باشد، رفتار و مقاومت برشی نمونه ترکیبی نزدیک به نمونه شنی می شود. همچنین ضخامت ناحیه برش وابسته به ابعاد ذرات است، با بزرگ شدن دانه بندی ضخامت ناحیه برش افزایش می یابد. وجود قطعه بتنی در ناحیه برش، باعث افزایش مقاومت برشی و زاویه اصطکاک داخلی نمونه ماسه ای می شود.
    کلیدواژگان: پوش گسیختگی، اثر اندازه، زاویه اتساع، آزمایش برش مستقیم بزرگ مقیاس، صفحه برش
  • فضل الله اسمعیلی، جواد حاجی علی زاده، مهدی خداداد* صفحات 231-242

    توتوسعه ی حمل و نقل عمومی در کاهش ترافیک و آلودگی صوتی و بصری ، کاهش ازدحام درون بافت شهری ، رضایت مندی شهروندان از امکان سرویس دهی مناسب ، امکان دستیابی به اهداف روستای الکترونیک ، تمرکز فعالیت ها و کاربری های متنوع مورد نیاز فضای دهستان اختیارآباد و مدیریت پارکینگ و ایجاد آن با محوریت برنامه ریزی توسعه ی حمل و نقل عمومی ضروری است مورد توجه قرار گیرد؛ بدین ترتیب روش تحقیق در مقاله ی حاضر، از نوع توصیفی تحلیلی است. روند تحقیق با مراجعه به منابع معتبر کتابخانه ای و اسنادی و مطالعات میدانی گرداوری آغاز شده است. داده ها با روش تحلیلی برنامه ریزی استراتژیک کمی و در قالب تکنیک سوات مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفته است. نتایج تحقیق نشان داد، اگر تسهیلات حمل و نقل عمومی را جهت بهبود کیفیت زندگی و حمایت برنامه ریزی راهبردی در روند تهیه طرح های هادی روستایی و شهری قابل اهمیت بدانید بسیاری از جوامع از جمله دهستان اختیارآباد یکی از دهستان هایی است برای توسعه ی حمل و نقل محور و دخالت برنامه ریزی راهبردی در آن طبق نتایج بدست آمده لازم و ضروری است . تا مشکلات ازدحام ترافیکی در سطح دهستان اختیارآباد و آلودگی های ناشی از استفاده خودروهای شخصی ، کاهش عمر درختان و... راهکارها و سیاست هایی پیشنهاد شده است .

    کلیدواژگان: برنامه ریزی راهبردی، توسعه حمل و نقل محور (TOD)، تکنیک SWOT
  • اسماعیل احسانپور*، مجید حق شناس صفحات 243-262
    زمینه و هدف
    آموزش حرفه ای، مستمر و اثربخش از مهمترین راهکارهای پیشگیری پایدار از تصادفات موتورسیکلت سواران است که در این زمینه اساسی ترین گام اجرای صحیح فرآیند نیازسنجی است . لذا هدف اصلی تحقیق حاضر نیازسنجی و اولویت بندی آموزشی موتورسیکلت سواران می باشد.
    روش
    این تحقیق از نظر هدف کاربردی، از نظر روش آمیخته-اکتشافی بود. جامعه آماری بخش-کیفی خبرگان پلیس راهور تهران بزرگ و دانشگاه پلیس، در بخش-کمی کارشناسان عالی تصادفات مناطق 28گانه راهور تهران بودند. نمونه گیری در بخش کیفی به روش هدفمند مبتنی بر معیار تا رسیدن به اشباع نظری و در بخش کمی به روش تصادفی ساده برابر جدول مورگان به تعداد 274نفر بود. تحلیل داده ها در بخش کیفی تحقیق توسط نرم افزار MAXQDA ودر بخش کیفی از مدل یابی معادلات ساختاری توسط نرم افزار Smart PLS انجام شد.
    یافته ها
    بارهای عاملی ابعاد جامعیت با مقدار 866/0، ارزش واعتبار با مقدار 861/0، مشارکت فرهنگی با مقدار879/0 و واقع بینی با مقدار756/0 در سطح 95/0 معنی دار بوده و به ترتیب بیشترین تاثیر مربوط به بعد جامعیت آموزش-رابطه بسیار قوی- و سپس مربوط به ارزش و اعتبار آموزش-رابطه قوی- و بعد از آن مربوط به مشارکت فرهنگی-رابطه متوسط- و در نهایت کمترین تاثیر مربوط به بعد واقع بینی در الگوی نیازسنجی و اولویت بندی آموزشی موتورسیکلت سواران می باشد.
    نتایج
    موتورسیکلت سواران نیاز بیشتری به کسب دانش فنی و کاربردی در خصوص خودمراقبتی و پیشگیری از سوانح ترافیکی داشته که لازم است این امر مورد توجه متولیان آموزش تخصصی ایمنی قرار گرفته و برنامه های آموزش تیوری و عملی ارایه شده در آموزشگاه های رانندگی متناسب با نیازهای عمومی، واقعی و کاربردی آنها در دامنه ای متنوع از استانداردهای آموزشی تغییر یابد.
    کلیدواژگان: موتورسیکلت سواران، نیازسنجی آموزشی، آموزش کاربردی، ایمنی ترافیک
  • محمدرضا پورغلامی سروندانی*، یوسف علیپور صفحات 263-284
    تصادفات جاده ای یک عامل اصلی مرگ ومیر در استان بوشهرمحسوب می شود. هدف اصلی تحقیق، دستیابی به الگوی زمانی-مکانی مخاطرات آب وهوایی در بروز تصادفات جاده ای در استان بوشهرمی باشد.جامعه آماری این پژوهش شامل تمام تصادفات جاده ای به وقوع پیوسته شده درمحورهای مواصلاتی استان بوشهر در دوره زمانی 5 ساله (1398-1394) که توسط پلیس راهورثبت شده است. متغیرهای هواشناسی شامل، دید افقی، رطوبت، میزان ابرناکی، سرعت باد، دما و فشار سطح دریا در دوره 5 ساله (1398-1394) به صورت ماهانه است. برای تجزیه وتحلیل آماری داده های تصادفات و هواشناسی از نرم افزار آماری و تحلیل فضایی داده ها از نرم افزار ArcGIS استفاده گردیده است. برای پهنه بندی نقشه های تصادفات و عناصر اقلیمی از روش کرنل استفاده شده است. در روش های آمار استنباطی ازآزمون کای-اسکویر و آنووا برای بررسی و مقایسه فراوانی های و روابط بین متغیرهای طبقه بندی شده، استفاده شده است. نتایج نشان داد در پهنه بندی برخی از فصول سال، اثرات عناصری مانند دما، رطوبت و فشار هوا و دید افقی تاثیراتی را در وقوع انواع تصادفات گذاشت. نتایج آزمون های آماری فقط دو متغیر باد و دید افقی در انواع تصادفات را نشان داد. نتایج نشان داد، میزان تصادفات و متغیرهای زمانی تفاوت معناداری باهم دارند و بیشترین تصادفات در سه ماهه سوم سال رخ داده است؛ زیرا در فصل پاییز عنصرگردوغبار غالب می باشد که باعث کاهش دید افقی گردید.
    کلیدواژگان: الگوی زمانی و مکانی، آب وهوا، جاده، تصادف، بوشهر
  • ابوالفضل خسروی*، محمدرضا فتحی، هادی غفاری، نادر سواری صفحات 285-298

    هدف از تحقیق حاضر بررسی تاثیر صداقت سازمانی و رفتار رهبری بر تعالی سازمانی با نقش واسطه ای عجین شدن با شغل می باشد. روش تحقیق این پژوهش توصیفی-پیمایشی از نوع کاربردی می باشد. جامعه آماری تحقیق حاضر را کارکنان بخش مسافری شرکت راه آهن جمهوری اسلامی ایران تشکیل می دهند. که 110 نفر به عنوان نمونه انتخاب شدند. ابزار جمع آوری داده ها پرسشنامه بوده و روایی و پایایی سازه از طریق تحلیل عاملی مورد بررسی قرار گرفت. تجزیه و تحلیل داده های پژوهش نیز با استفاده از روش معادلات ساختاری و نرم افزار Spss و pls انجام شد. یافته های این تحقیق نشان داد که تمام فرضیه های تحقیق تایید شد. به طوری که صداقت سازمانی با نقش میانجی عجین شدن با شغل بر تعالی سازمانی، رفتار رهبری با نقش میانجی عجین شدن با شغل بر تعالی سازمانی، صداقت سازمانی بر عجین شدن با شغل، صداقت سازمانی بر تعالی سازمانی، رفتار رهبری بر عجین شدن با شغل، رفتار رهبری بر تعالی سازمانی و عجین شدن با شغل بر تعالی سازمانی تاثیر مثبت و معنادار دارد. پیشنهاد می شود مدیران و معاونان بخش مسافری شرکت راه آهن جمهوری اسلامی ایران باید یک فرهنگ خلاقانه ای ایجاد کنند تا کارکنان پیشنهادهای جدید خود را در زمینه بهبود بهره وری و سبک رهبری مناسب ارایه دهند و به کار گیرند. برای توسعه خلاقیت فردی کارکنان باید تا حدی ریسک پذیری آنها افزایش یابد. مدیران سازمان باید کارکنان را آموزش دهند و از توانایی ها و نظرات خلاقانه آنها برای حل مسایل سازمانی استفاده کنند.

    کلیدواژگان: صداقت سازمانی، عجین شدن با شغل، رفتار رهبری، تعالی سازمانی
  • شهاب حسن پور*، محسن قاسمی، فرهاد حدادی صفحات 299-312

    در راه ها، میزان درک رانندگان از تابلوهای مختلف یکسان نیست و میزان درک از تابلویی به تابلوی دیگر متفاوت است. بنابراین، به منظور افزایش ایمنی و استفاده حداکثر از راه ها توسط رانندگان، پژهش حاضر به بررسی میزان درک رانندگان از تابلوها و تاثیر میزان کاربرد تابلوها بر درک رانندگان می پردازد. تابلوها در سه گروه تابلوهای "پر کاربرد "، تابلوهای "با کاربرد متوسط"، و تابلوهای "کم کاربرد"دسته بندی می شوند و برای هر گرو ه 4 تابلو مورد بررسی قرار می گیرد. روش پژوهش حاضر مبتنی بر پرسشنامه، بررسی آزمون های کای دو و ضریب همبستگی اسپیرمن می باشد. همچنین، در طول 5 روز پرسش-گری در محل پلیس راه محور همدان - کرمانشاه، تعداد 380 پرسشنامه با مصاحبه رانندگان تکمیل شد. برای اعتبارسنجی داده ها نیز مطالعه مشابهی در محور ملایر -همدان با پر کردن 50 پرسشنامه انجام گرفت. سپس داده های حاصل با استفاده از آزمون کای دو و ضریب همبستگی مورد تحلیل قرار گرفتند. نتایج محاسبه شده نشان داد که درک کلی رانندگان از تابلوها 31/54 درصد به دست آمد. با این حال؛ درک رانندگان از تابلوهای "پرکاربرد"، تابلوهای "با کاربرد متوسط " و تابلوهای "کم کاربرد " یکسان نبوده و به ترتیب 6/88، 60/49 و 97/22 درصد می-باشد. همچنین نتایج حاصل از آزمون های کای دو و ضریب همبستگی اسپیرمن نشان داد که با افزایش میزان کاربرد تابلو، درک رانندگان از تابلوها افزایش می یابد که این مقدار ضریب برابر با 59/0 است.

    کلیدواژگان: تابلوهای راهنمایی و رانندگی، درک رانندگان، میزان کاربرد تابلو، روش های پرسشنامه ای و آماری
  • رضوان باباگلی*، سعید حامدی صفحات 313-328
    در سال های اخیر، مواد نانومتری مختلف در بسیاری از زمینه های علمی و مهندسی استفاده شده اند. به دلیل اندازه کوچک و سطح بزرگ آنها، نانوماده ها باعث بهبود ویژگی های زیرساختی نسبت به نسخه های بزرگتر و میکرویی خود می شوند. نانوماده ها ویژگی های بی نظیری دارند که آنها را به عنوان مواد افزودنی در مخلوط های آسفالت مناسب می کند. این مطالعه اهمیت نانوماده ها را با تاکید بر استفاده از نانو لوله های  کربن به عنوان ماده اصلاح کننده آسفالت توصیف می کند. روش های مختلفی برای سنتز نانو لوله های  کربن مانند تخلیه قوسی، تابش لیزر و رسوب گذاری بخار شیمیایی توضیح داده شده و انواع مختلفی از تکنیک های استفاده شده برای پخش نانو لوله های  کربن در قیر شرح داده شده است. نتایج تست های معمولی مانند درجه نفوذ، نقطه نرمی، انعطاف پذیری و لزومیت به منظور تعیین عملکرد مکانیکی ماده اصلاح شده با نانو لوله های  کربن در این کار نیز خلاصه شده است. تاثیر اصلاح های نانو لوله های  کربن بر ویژگی های ریولوژیکی قیر نیز توصیف شده است. یک بررسی سیستماتیک از مطالعات تجربی در مورد اصلاح قیر با استفاده از نانو لوله های کربن انجام شده است. افزودن نانو لوله های  کربن سختی قیر را بهبود می بخشد و این باعث افزایش مقاومت آن در برابر سایش می شود. پارامترها/متغیرهای مختلفی مانند نوع قیر، تکنیک مخلوط کردن، نوع مخلوط کن، ویژگی های نانو لوله های  کربن و زمان مخلوط کردن نقش های کلیدی در اصلاح قیر با نانو لوله های کربن ایفا می کنند و به طور چشمگیری عملکرد قیر نهایی را تحت تاثیر قرار می دهند.
    کلیدواژگان: نانو لوله کربنی، نانو ماده، عملکرد قیر، نقطه نرمی، انعطاف پذیری
  • مصطفی آدرسی*، حامد مرادی صفحات 329-344

    در این تحقیق ابتدا به بررسی عوامل اسیدی و سولفاته موثر بر فرآیند خوردگی بتن پرداخته شده است. سازه های بتنی زیادی در معرض این نوع خوردگی هستند، پس با توجه به اهمیت موضوع چهار آزمایش غوطه وری، سولفات ثابت، pH ثابت و آزمایش تسریع شده جهت شبیه سازی محیط اسیدی و خورنده معرفی شده اند که هر کدام به نوبه خود استاندارد ها و شرایط محیطی خاصی دارد. و در نهایت روش های پراش اشعه ایکس، رزونانس مغناطیسی هسته ای، استفاده از محلول فنل فتالیین و استفاده از میکروسکوپ الکترونی روبشی جهت تجزیه و تحلیل فیزیکی، مکانیکی و ریز ساختاری نمونه های مورد آزمایش شرح داده شده است. در همه آزمایش های یاد شده استفاده از محلول اسیدی یا سولفات اجتناب ناپذیر است کنترل میزان pH محلول مورد استفاده و مقایسه آن با محدوده مجاز آزمایش به صورت مداوم از اهمیت ویژه برخوردار است و باعث می شود نتایج آزمایش قابل اعتنا تر باشد.

    کلیدواژگان: حملات اسیدی، حملات سولفاته، ریز ساختار، روش های آزمایشگاهی
  • محسن عموزاده عمرانی*، رضوان باباگلی، مهراوه حصیرچیان، سجاد آلکا صفحات 345-358
    امروزه حمل و نقل جاده ای اهمیت زیادی در زندگی انسا ن ها از نظر اجتماعی، مادی و... دارد. پیشرفت یک کشور می تواند ارتباط مستقیمی با حمل ونقل جاد ه ای داشته باشد. برای داشتن معابر مناسب، تامین یک رویه ی خوب بسیار مهم می باشد. برای رسیدن به این هدف، رویه های صلب بتنی که مزایای اقتصادی، زیست محیطی و ایمنی دارند، مدنظر قرار گرفت. در این پژوهش، سعی شد با اضافه کردن یک افزودنی نانو، خصوصیات مقاومتی و دوام افزایش یابد تا بتوان عمر روسازی صلب را  افزایش داد. بدین منظور، با انجام آزمایشهایی بر روی اجزای تشکیل دهنده بتن رویه؛ مانند، سنگدانه،  آب و سیمان، مقادیر مناسب آن از جداول استاندارد مشخص شد. در این پژوهش، ماده نانو لوله کربنی تک لایه جهت بهبود و تغییر خواص بتن رویه انتخاب گردید. پس از اضافه کردن نانو لوله با نسبت های مختلف (3-5-7 درصد وزن سیمان) به بتن رویه، آزمایش های مقاومت فشاری، کششی، دوام و مویینگی روی نمونه شاهد و اصلاح شده انجام شد. نتایچ حاکی از افزایش 20% در مقاومت فشاری و افزایش 13% در مقاومت کششی بود. همچنین دوام رویه ها 30% افزایش یافت، که قابل توجه بود. علاوه بر آن، نتایج نشان داد که با افزودن نانولوله کربنی جذب آب به میزان 28% کاهش می یابد.
    کلیدواژگان: رویه های صلب بتنی، نانو لوله کربنی، مقاومت فشاری، مقاومت کششی، دوام، جذب آب
|
  • Azin Chitsazan * Pages 1-12
    In the past few decades, warm mix asphalt (WMA) has been used as advanced technology alternative to hot mix asphalt (HMA) due to the relatively low temperatures required heating the asphalt in the production and application process, reducing environmental damage while providing benefits. Asphalt maintains the hot mix, it is noticeable. However, low manufacturing and processing temperatures may result in asphalt deterioration from moisture. The aim of this study was to evaluate the characteristics of asphalt containing natural zeolite and compare it with synthetic zeolite and WMA organic and chemical additives against deterioration against moisture. Resistance properties of samples against moisture sensitivity using tests.
    Keywords: modified bitumen, Natural zeolite, Functional Properties, Synthetic Zeolite, Moisture Sensitivity, Chemical Warm Mix Additive
  • Amir Mahjoob, Fouad Kilanehei * Pages 13-30
    One of the most important reasons for the instability and failure of river bridges is the scouring around its piers and abutments during floods. In the recent years, the issue of local scouring has been widely studied by various researchers and different methods have been proposed to control scouring, such as the use of riprap, gabion, collars, concrete blocks, sacrificial piles, groove and cables. In this article, firstly, various methods of protection against scouring have been introduced and previous studies have been reviewed. In the following, from a practical and executive point of view, the use of riprap, concrete blocks, gabion and the construction of apron and cut off wall, which are among the existing and common methods to reduce bridge scouring in the presence of shallow foundations (foundations without piles) are reviewed and compared. All the mentioned methods are classified in the category of bed-armoring. The design and executive considerations are presented in each case and the advantages and disadvantages of each method are stated. Finally, according to the different conditions of the river and the bridge structure, the most appropriate method has been proposed in terms of execution, economy and maintenance.
    Keywords: bed reinforcement, River Bridges, Stabilization, Scour, Shallow foundation
  • Hamin Chobdar, Amin Farajollahi, Alireza Ameli * Pages 31-44
    Due to the problems of high cost, difficult processing and unfavorable storage stability of bitumen modified with 1SBS, a lot of research has been done on composite bitumen to achieve superior pavement performance. In this study, the asphalt mixture was modified by nanosilica, gilsonite and SBS. Asphalt binder main performance tests, rutting tests, low temperature bending tests, moisture sensitivity tests, fatigue tests, and durability tests of asphalt mixture modified with SBS, gilsonite, nanosilica/rock asphalt, and nanosilica/ gilsonite/SBS were conducted to determine the performance Their structure should be evaluated. By comparing the results of the tests with the properties of the unmodified asphalt mixture, nano-silica and stone asphalt led to the improvement of the structure performance. The modified asphalt mixture with nanosilica/gilsonite/SBS had higher stability temperature, low temperature cracking resistance, lower moisture sensitivity, and longer durability than asphalt binder modified with 5% SBS, except for similar fatigue life.
    Keywords: modified Asphalt binder, nano silica, Performance characteristics, Moisture susceptibility, Mechanical properties, Asphalt Mixture
  • Shahriar Afandizadeh *, Mojtaba Saadati, Saeed Abdulahi Lashki, Ahmadreza Almasi Pages 45-64

    The effect of displacement on the spread of viruses is a very important issue that has been studied by different societies in order to identify the factors influencing the spread of the disease. The use of spatial statistical models is one of the most recent modeling of how the virus spreads in the regions of a city or country based on location data, and one of the most important features of these models is localization based on the relationship between data. The location of people infected with the virus and local explanatory variables affecting the spread of the virus. In this study, in the first step, among the 12 available explanatory variables, 1795 spatial models were built using the exploratory regression method, so based on that spatial dependence, collinearity of the explanatory variables are considered, and finally, 5 variables that have the least linear and spatial correlation And also, they had the most effect on the spread of the disease and were selected to continue the modeling. In the second step, in order to model the effect of the identified variables on the spread of the coronavirus, three location-based statistical models, geographically weighted regression (GWR) and geographically weighted Poisson regression (GWPR) were used. The results of the study showed that the amount of movement, the population of elderly people in each traffic area and then the number of cars per household has the greatest impact on the spread of the coronavirus. Also, by creating severe restrictions on travel in polluted traffic areas in order to cut off the chain of transmission to other areas, as well as reducing the amount of travel in other areas, such as virtual education in schools and universities and remote work in offices, it can have a significant impact in 6 months. to prevent the spread of the coronavirus. At the end of the study, 3 scenarios were proposed to prevent the spread of the virus in critical conditions for 22 areas of Tehran and 603 traffic areas.

    Keywords: Spatial Statistics, Transportation, Coronavirus, Traffic Zone
  • Jalal Ayoubinejad *, Ali Akbari Motlagh Pages 65-82
    Although many studies have tried to improve the current pavement management inspection system, this improvement is temporary and requires subjective judgment; they do not assess the risk of sudden inspection and do not consider the physical reason in predicting the condition of the pavement. The aim of this paper is to make full use of the large collection of traffic information from ITS technologies and high-accuracy flow prediction models. Using these resources, it is possible to implement a more mechanistic model for pavement condition prediction that accommodates variables that contribute to the failure process, such as traffic characteristics, structural characteristics of pavements, and environmental factors. Therefore, considering the weakness of the previously presented methods, this paper proposes a framework for optimizing a flexible inspection schedule, the main objective of which is to prevent the sudden inspection risk from predicting the pavement condition while minimizing the inspection life cycle cost. The obtained results show that flexible inspection performs better than conventional inspections in terms of total efficiency, which includes interval efficiency, distribution efficiency, and risk penalty, and the overall efficiency of this type of inspection is relatively stronger than other inspection methods.
    .
    Keywords: Pavement inspection, Traffic Demand, Pavement repair, restoration, optimization
  • Ali Tavakoli Kashani *, Amirhamed Javan, Kamran Zandi Pages 83-94
    Spatial and temporal analyzes of accidents are considered essential in traffic safety in order to discover the relationship between variables more accurately and provide a solution to improve the current situation. In spatial analysis, a phenomenon is analyzed according to its position and surroundings. So that in addition to the phenomenon itself, the impact of neighborhoods and environment is also considered. The purpose of this study is to investigate the location and time of Qazvin urban accidents and to identify hotspots related to various variables according to the age range of drivers for the data of the recent three years. For spatial analysis, the kernel density function tool in ArcGIS software is used and for temporal distributions, the spider plot of Excel software is used. First, hotspots and hot-times for different variables were identified according to the age ranges of the drivers. In the next step, hotspots were distributed among the three defined urban areas, and high-risk areas of the city were introduced, respectively. According to the results, suburban roads and in particular the Islamic Republic Highway had the largest share in the hotspots of Qazvin accidents and the need to control the combination of vehicles on these routes is felt. 12 to 14 was also the most important time for accidents of different age groups, and the two younger age groups (under 26 years old and 26-34 years old) played a greater role in hotspots and the need to educate and supervise these two age groups is felt.
    Keywords: traffic safety, temporal analysis of accidents, spatial analysis of accidents, hotspots identification
  • Mohammad Reza Keymanesh *, Peyman Pejmanzad, Amin Nazifi Pages 95-106
    Pedestrians in developing countries are one of the most vulnerable groups in transportation. Of the total traffic fatalities in one year in Iran (16 thousand 201 people), 20.8 percent (3 thousand 370 people) were pedestrians and 23.8 percent (3 thousand 862 people) were riding motorcycles. Therefore, the purpose of this research is to identify the factors related to pedestrian accidents and improve the safety of suburban roads. In order to achieve the desired goal, the Damavand Road in Jajrood police area before the campus entrance has been examined for pedestrian accidents. The findings showed that in total, 159 pedestrian accidents had occurred in the studied road within 5 years. After inspecting the points and making the checklists, factors such as lack of sufficient visibility of vehicles, inappropriate steps of the pedestrian bridge, lack of lighting, lack of proper safety protection next to the steps of the pedestrian bridge have been effective factors in these points. Among the proposed solutions, we can mention the improvement of the condition of the overpass in terms of safety and lighting and the creation of a curb line on the side of the road.
    Keywords: Pedestrians, Accidents, safety, black spots
  • Sayyed Yaghoub Zolfegharifar *, Navid Shanbedi Pages 107-118

    Nowadays, increasing useful service life, durability and maintenance of road pavements are important research issues of experts and trustees in this field. The purpose of this research is to investigate and prioritize the factors affecting the useful life of suburban road pavements with a fuzzy hierarchical approach for the Ghaemieh -Shiraz route. The research method was descriptive-survey in terms of execution and applied research in terms of purpose, which was done in the form of a questionnaire and quantitative. Due to the fact that the topic of this research was a specific topic in the field of road construction (engineering and roads), non-probability sampling was a judgmental type. The statistical population of the research included 12 experts, including specialists and engineers in the field of road construction in Fars province, and the fuzzy hierarchical analysis method was used to prioritize the effective factors. The results of factors affecting the service life of suburban road pavements showed that the type of bitumen and materials used, contractor, road construction equipment and machinery, weather and the type of traffic vehicles ranked first to fifth in the order of factors affecting the service life of road pavements. They were in suburban areas on the road from Ghaemieh to Shiraz, that practical suggestions for the useful service life of suburban road pavements for Ghaemieh -Shiraz route were presented.

    Keywords: Useful Service Life, Durability, maintenance, Road Paving, Suburban Road
  • Mohammad Abdoli, Hamid Mehrnahad *, Mohammad Hazeghian Pages 119-130
    In today’s world, roads are considered the main arteries of the global community. One of the most typical methods to build these routes is stabilizing the excavations on two sides of the roads. Using multiple helical anchors in excavation stabilization is one of the means recently used by many road and geotechnical engineers. The increasing use of multiple helical anchors has led to several laboratories, numerical, and field studies. Therefore, this study employed the FLAC 3D software also a three-dimensional numerical investigation of bearing capacity under different inclination angles in sandy soil. In the present study, the effect of soil installation, which is caused by installing helical anchors in the soil, has been studied on the load-bearing capacity of these helical anchors. For this purpose, first, a verification test is done to validate the modeling approach. Then, by performing a parametric analysis, the effect of different inclination angles, as well as the installation effect on the bearing capacity of the multiple helical anchors, are studied. The present study results show that the maximum bearing capacity of the helical anchors is achieved by the angle of 5 and 10 degrees. In addition, by investigating the installation effect, the bearing capacity of the helical anchors has been significantly reduced with respect to the number of helical plates and the density of soil.
    Keywords: helical multiple anchors, loading capacity (pullout), Numerical modeling, FLAC 3D software, installation effect
  • Mohammad Shafikhani, Alireza Rashidi Komijan *, Hassan Javanshir Pages 131-142

    .
    One of the main processes in the banking system is the planning and transfer of money from the treasury to the branch and its return to the treasury within a specific and limited time frame. Accordingly, the main goal of most banks is to minimize route risk. Because, daily, a large amount of cash is moved by cash vehicles. In this research, a mathematical model for the transportation of physical money has been developed considering the route risk. In the proposed model, three concepts are presented, which are: 1) the vehicle should not travel long distances in the first three trips because it carries more money, 2) a branch should not be serviced on two consecutive days at the same time 3) A route should not be repeated in two consecutive days. This reduces the possibility of determining a fixed pattern for servicing and increases the security of servicing. Also, a genetic meta-heuristic algorithm has been used to solve the model. In order to show the quality of the algorithm's answer, various problems have been solved in various dimensions of production and with GAMS and MATLAB software. The results show that the genetic algorithm has an average of 0.93% and a maximum of 1.87% difference with the optimal solution in these problems.

    Keywords: Genetic Algorithm, Valuable commodity, risk, Vehicle routing
  • Vahed Ghiasi *, Ilia Zakavi Pages 143-170

    In recent decades, the growth of infrastructure in urban and metropolitan areas has led to a significant increase in the value of land and the lack of suitable places for development. These factors cause the construction industry to look for cheap land for construction; As a result, the building is run on the loose ground against the previous tendency. One of the methods that have been used in recent years in loose deposits and fine soils is stone columns, which are widely used to reduce subsidence and increase the soil bearing capacity of structures such as fluid storage tanks. Embankments, broad foundations, and light structures are used. The use of rock columns as a soil improvement method has been the subject of research by many researchers for the past 40 years. Numerous analytical methods, numerical analyze, and laboratory tests have been performed to investigate the effect of different soil and rock column parameters on the bearing capacity and subsidence of rock columns. One of the most significant research achievements in this field is the idea of reinforcing stone columns with geosynthetic cover, which was proposed more than 25 years ago. During this period, relations have been provided for designing these reinforced stone columns and considering the effect of geosynthetic cover. This paper presents the results of researchers' research on the effect of various parameters on the bearing capacity and subsidence of stone columns.
    In recent decades, the growth of infrastructure in urban and metropolitan areas has led to a significant increase in the value of land and the lack of suitable places for development. These factors cause the construction industry to look for cheap land for construction; As a result, the building is run on the loose ground against the previous tendency. One of the methods that have been used in recent years in loose deposits and fine soils is stone columns, which are widely used to reduce subsidence and increase the soil bearing capacity of structures such as fluid storage tanks. Embankments, broad foundations, and light structures are used. The use of rock columns as a soil improvement method has been the subject of research by many researchers for the past 40 years. Numerous analytical methods, numerical analyze, and laboratory tests have been performed to investigate the effect of different soil and rock column parameters on the bearing capacity and subsidence of rock columns. One of the most significant research achievements in this field is the idea of reinforcing stone columns with geosynthetic cover, which was proposed more than 25 years ago. During this period, relations have been provided for designing these reinforced stone columns and considering the effect of geosynthetic cover. This paper presents the results of researchers' research on the effect of various parameters on the bearing capacity and subsidence of stone columns.
    .

    Keywords: Reinforced rock column, Geosynthetic, Load Capacity, settlements
  • Ashkan Rahimzadeh *, Seyed Mahdi Sajjadi, Ali Shahnavaz Pages 171-180
    The purpose of this research is to investigate the impact of economic performance and human development on road traffic fatalities (RTF) in Iran. The statistical data used in this research is from the Central Bank of the Islamic Republic of Iran and the World Bank for the years 1379-1400 and it is annual and Eviews 10 software is used to estimate the proposed model. The time series data of this study are not all stationary, and based on this, in order to estimate the desired pattern, the self-distribution approach with wide intervals is used. The ARDL (1,0,0,0) model was chosen based on the Schwartz-Bayesian criterion. The estimation results with such an approach in the short term show that RTF (-1) and unemployment rate have a significant positive effect on road fatalities. This effect has been obtained negative significant for the variables of GDP per capita and human development index in the short term. The estimated long-term coefficients in affecting road fatalities for the variables of GDP per capita and human development are negative and significant, and for the explanatory variable of unemployment rate is positive and significant. The results show that sustainable development is one of the dimensions of maintaining the safety of people's lives in the road transportation system, It is necessary to pass through the channel or path of investment in human development and this investment is the main pillar and core in reducing road traffic fatalities. The results of the analysis in the framework of the error correction model indicate the value of -0.174 for the coefficient of the error correction, which indicates a relatively low speed of adjustment.
    Keywords: GDP per Capita, Unemployment Rate, Human Development Index, Road Traffic Fatalities, ARDL
  • Zohreh Gholami *, Aidin Parsakoo, Majid Lotfalian, Aiub Rezaei Motlagh Pages 181-194

    Forest roads are a major factor in increasing erosion rates and disrupting the stability of natural slopes. Erosion is the process by which soil particles are separated from their original bed and transported to another location by a transport agent. This study investigates the bioengineering methods of stabilizing earthen slopes of forest roads. Due to the fact that this article is a review of library and documentary methods and using search engines and various sites to access articles such as learners, academic jihad, Google scholar, Science Direct, etc., various articles on soil erosion, methods Soil stabilization was studied and analysed using bioengineering techniques, etc., and the results are: bioengineering is compatible with environmental conditions. This method, in addition to its main function, makes the landscape beautiful. Bioengineering projects require less heavy equipment and machinery, thus saving costs and the negative effects of using this type of equipment. Using native plants saves money.

    Keywords: Soil stabilization, Bioengineering techniques, Forest Roads, Bioengineering, Soil erosion
  • Morteza Oveysifar, Mohammad Abedini * Pages 195-212
    The speed of vehicles can affect the performance and damage of the pavement, The two major failures in flexible pavements are fatigue cracks and rutting. The tensile stress under overlay and the compressive stress on the subgrade depend on various factors such as the speed and amount of passing load and contact surface pressure. In this research, machine learning algorithms have been used to predict the critical failure of flexible pavement based on vehicle speed. In the process of using neural networks, the data of neural networks first selects a series of random values as the primary weights and biases of the network which is one of its deficiencies. Therefore, Particle Swarm Optimization (PSO) algorithm is used to optimize the weight of neural networks. In comparison with optimization algorithms, PSO is simpler for implementation and can rapidly find optimal point. According to the modeling results, at low vehicle speeds, the probability of fatigue failures, rutting, and  settling increases, while the lower the speed of the vehicle, the number of repetitions is reduced, and the increase in speed causes that Less damage to the pavement.
    Keywords: Vehicle Speed, critical failure, Flexible pavement, Neural-Fuzzy Network, Particle Swarm Optimization Algorithm
  • Ali Lakirouhani *, Farzad Mousakhani, Alireza Moazzami Pages 213-230
    The particle size of granular soils have a great effect on their shear behavior. The purpose of this article is to investigate the shear behavior of granular soils with different particle sizes. The large-scale direct shear tests are conducted in three parts. The first part of the experiments is related to 4 types of granular soil with different particle size. The second part is related to the tests performed on composite samples and in the third part, the effect of a concrete block on the shear strength of granular soil is investigated. According to the results, as the particle size of the material increases, the push of the shear failure increases and the sample has a higher shear strength, in the same way, as the size of the particles increases, the friction angle of the materials and the dilation angle increases. The main finding of this article is that the materials located in the shear zone have a great impact on the strength of the sample. In composite samples, if the sand is compacted in the shear zone, although the top and bottom of the sample is gravel, the behavior and strength of the sample is close to that of pure sand. The thickness of the shear zone is dependent on the size of the particles, the thickness of the shear zone increases as the grain size increases. The concrete block in the shear zone increases the shear strength and internal friction angle of the sand sample.
    Keywords: Failure push, size effect, Dilation Angle, Large scale direct shear test, Shear plane
  • Fazllolah Esmaieli, Javad Hajializadeh, Mehdi Khodadad * Pages 231-242

    Development of public transportation in reducing traffic and noise and visual pollution, reducing congestion within the urban context, citizens' satisfaction with the possibility of proper service, the possibility of achieving the goals of the electronic village, concentration of activities and use It is necessary to pay attention to the various requirements for the space of Ekhtiarabad district and parking management and its creation with the focus on public transportation development planning; Thus, the research method in the present article is descriptive-analytical. The research process has started by referring to reliable library and documentary sources and collecting field studies. Data were analyzed by quantitative strategic planning analytical method in the form of SWOT technique. The results showed that if you consider public transportation facilities important to improve the quality of life and support strategic planning in the process of preparing rural and urban master plans, many communities, including Ekhtiarabad, is one of the villages for Transport-oriented development and the involvement of strategic planning in it is necessary according to the results obtained. To solve the problems of traffic congestion in Ekhtiarabad district and the pollution caused by the use of private cars, reducing the life of trees, etc., solutions and policies have been proposed.

    Keywords: Strategic Planning, transportation-based development (TOD), SWOT technique, Ekhtiarabad district
  • Ismail Ehsanpoor *, Majid Haghshenas Pages 243-262
    Professional, continuous and effective training is one of the most important solutions for self-protection and sustainable prevention of violations and accidents of motorcycle riders, and in this context, the most basic step in compiling and implementing their training program is the correct implementation based on the reality of the needs assessment process. . Therefore, the main goal of this research is to assess the needs and prioritize training of motorcycle riders. This research was exploratory in terms of applied purpose and mixed method. The statistical population of the experts of the qualitative section of Tehran Traffic Police and Imam Hasan Mojtabi University of Officers and Police Training (AS), in the quantitative section, were the excellent accident experts of the 28 districts of the Tehran Traffic Police. Sampling in the qualitative part by a purposeful method based on criteria until reaching theoretical saturation and in the quantitative part by a simple random method equal to Morgan's table were 274 people. The factor loadings of comprehensiveness with a value of 0.866, value and credibility with a value of 0.861, cultural participation with a value of 0.879, and realism with a value of 0.756 are significant at the level of 0.95 and respectively have the greatest impact. to the comprehensiveness dimension of education - a very strong relationship - and then related to the value and validity of education, a strong relationship, and then related to cultural participation, an average relationship, and finally, the least impact related to the realism dimension in the educational needs assessment and prioritization model It is motorcycle riders. Motorcycle riders need more technical and practical knowledge about self-care and prevention of traffic accidents, which needs to be taken into the attention of those in charge of specialized safety training and the theoretical and practical training programs provided in driving schools are appropriate to Their general, real and practical needs should be changed in a diverse range of educational standards.
    Keywords: Motorcycle riders, Educational needs assessment, Practical Training, traffic safety
  • Mohammad Reza Pourghoulami Sarvandani *, Yusef Alipour Pages 263-284
    Road accidents are a major cause of death in Bushehr province. The main goal of the research is to obtain the temporal-spatial pattern of weather hazards in the occurrence of road accidents in Bushehr province. The statistical population of this research includes all road accidents that occurred in the transportation axes of Bushehr province in a period of 5 years (1394-1398) the traffic police is registered. Meteorological variables include horizontal visibility, humidity, cloudiness, wind speed, temperature and sea level pressure in a 5-year period (2014-2016) on a monthly basis. Statistical software and spatial analysis of data from ArcGIS software have been used for statistical analysis of accident and meteorological data. Cornell method has been used for zoning maps of accidents and climatic elements.  In inferential statistics methods, chi-square test and ANOVA have been used to examine and compare frequencies and relationships between classified variables. The results showed that in the zoning of some seasons of the year, the effects of elements such as temperature, humidity, air pressure and horizontal visibility had an impact on the occurrence of accidents. The results of statistical tests showed only two variables of wind and horizontal visibility in all types of accidents. The results showed that the amount of accidents and time variables has a significant difference and the most accidents occurred in the third quarter of the year; because in the autumn season, the element of dust prevails, which reduces the horizontal visibility.
    Keywords: Weather, temporal, spatial pattern, Bushehr, Road accident
  • Abolfazl Khosravi *, Mohammad Reza Fathi, Hadi Ghaffari, Nader Savari Pages 285-298

    The purpose of this study is to investigate the effect of organizational honesty and leadership behavior on organizational excellence with the mediating role of job involvement. The research method of this research is descriptive-survey of applied type. The statistical population of the present study consists of the employees of the passenger department of the Railway Company of the Islamic Republic of Iran. 110 people were selected as a sample. The data collection tool was a questionnaire and the validity and reliability of the structure were assessed through factor analysis. Analysis of research data was performed using structural equation method and SPSS and PLS software. The findings of this study showed that all the hypotheses of the research were confirmed. So that organizational honesty with the mediating role of job engagement on organizational excellence, leadership behavior with the mediating role of job engagement on organizational excellence, organizational honesty on job engagement, organizational honesty on organizational excellence, leadership behavior on job engagement Leadership behavior has a positive and significant effect on organizational excellence and organizational involvement in job excellence. It is suggested that the managers and deputies of the passenger department of the Railway Company of the Islamic Republic of Iran should create a creative culture so that employees can present and apply their new proposals in the field of improving productivity and appropriate leadership style. To develop employees' individual creativity, their risk-taking must be increased to some extent.

    Keywords: organizational honesty, job involvement, leadership behavior, organizational excellence
  • Shahab Hassanpour *, Mohsen Ghasemi, Farhad Hadadi Pages 299-312

    In addition to ensuring traffic safety, it is also possible to use the maximum capacity of the road with these signs. Drivers' perception of different signs is not the same on roads, and their understanding is different from one sign to another one. Thus, to increase road safety and reaching the maximum capacity of roads by drivers, the present study aims at evaluating drivers' perception of traffic signs and the percentage usage of traffic signs regarding drivers' perception on roads. For these purposes, traffic signs were classified as '' all-purpose signs'', '' average usage signs'', and '' less common signs'' and 4 traffic signs were considered for each classification. The methodology of the present study is based on a questionnaire method, using the chi-square test and correlation coefficient. During the 5 days of questioning on Hamadan-Kermanshah highway police station, 380 questionnaires were completed by interviewing drivers. To validate the data, a similar study was conducted on Hamadan-Malayer highway by filling out 50 questionnaires. The results showed 54.31% of drivers' overall perception of the traffic signs. Further, Drivers' perceptions of '' all-purpose signs'', '' average usage signs'', and '' less common signs'' were not the same and were obtained at 88.60, 49.60, and 22.97%, respectively. Further, the results showed that by increasing the usage of the traffic signs, drivers' perception of traffic signs increases and the correlation is about 0.59.

    Keywords: Traffic Signs, Drivers' Perception, the Usage of Traffic Signs, Questionnaire, Statistical Methods
  • Rezvan Babagoli *, Saeid Hamedi Pages 313-328
    In recent years, various nanometer materials have been used in many scientific and engineering fields. Because of their small size and large surface area, Nanomaterials provide improved structural properties over their larger, micro-sized counterparts. Nanomaterials have unique properties that make them suitable as additives in asphalt mixtures. This study describes the importance of Nanomaterials with an emphasis on the use of carbon nanotubes as an asphalt modifier. Different methods for the synthesis of carbon nanotubes such as arc discharge, laser irradiation and chemical vapor deposition (CVD) are described and different types of techniques used to disperse carbon nanotubes in bitumen are described. The results of typical tests such as penetration degree, softening point, flexibility and necessity in order to determine the mechanical performance of the material modified with carbon nanotubes are also summarized in this work. The effect of carbon nanotube modifications on bitumen rheological properties is also described. A systematic review of experimental studies on bitumen modification using carbon nanotubes has been carried out. The addition of carbon nanotubes improves the hardness of bitumen, which increases its wear resistance. Various parameters/variables such as bitumen type, mixing technique, mixer type, carbon nanotube properties and mixing time play key roles in the modification of bitumen with carbon nanotubes and significantly affect the performance of the final bitumen.
    Keywords: Carbon Nanotube, nanomaterial, Bitumen Performance, softening point, flexibility
  • Mostafa Adresi *, Hamed Moradi Pages 329-344

    In this study, an examination has been conducted on the factors of Sulfuric acid and sulfates that influence the process of concrete corrosion. Given that numerous concrete structures are subject to this form of corrosion, the most prevalent four simulated acidic and corrosive environment procedures, namely Immersion, Constant Sulfate, Constant pH, and Accelerated TAP Methods, have been reviewed. Ultimately, the techniques of X-ray diffraction, nuclear magnetic resonance, phenolphthalein solution, and scanning electron microscope have been delineated for the physical, mechanical, and microstructural analysis of the tested samples. In all of the aforementioned procedures, the utilization of an acidic or sulfate solution is unavoidable. Regulating the pH level of the solution and comparing it to the permissible range of the test standards enhances the reliability of the test results. Consequently, through the comparison of the aforementioned simulations of the acidic environment, it is apparent that the immersion test is less costly than the other tests, and this method necessitates simpler equipment for its execution.

    Keywords: acid attacks, sulfate attacks, Microstructure, laboratory methods
  • Mohsen Amouzadeh Omrani *, Rezvan Babagoli, Mehraveh Hasirchian, Sajjad Alka Pages 345-358
    Road transport is important in people's lives, socially and materially. The progress of a country can be directly related to road transportation. It is very important to have a good procedure for proper passages, and to achieve this goal, they choose rigid concrete procedures that are economic, environmental and safe. In current research adding a nano additive increases the resistance and durability properties so that we can also increase the life of the solid surface, for this purpose, from the tests on the constituent components of the top concrete (aggregate, water, cement) suitable for it from the tables The standard is specified. With the study done on the research and examination of professors, single-layer carbon nanotube material was selected to improve and change the properties of concrete. After adding nanotubes with different ratios (3-5-7 percent of cement weight) to the concrete, the compressive strength test was performed on the control and modified sample and a 20% increase was observed, and the tensile strength improved by 13%. Also, the durability of the procedures increased by 30%, which was very impressive and significant, and showed a 28% reduction in water absorption.
    Keywords: Rigid Concrete Surfaces, Carbon nanotubes, Compressive strength, tensile strength, Durability, water absorption