فهرست مطالب

نشریه علوم تربیتی از دیدگاه اسلام
سال یازدهم شماره 1 (پیاپی 20، بهار 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/03/24
  • تعداد عناوین: 6
|
  • فاطمه شاکری صفت، منصوره حاج حسینی*، محمد خدایاری فرد صفحات 5-33

    پژوهش حاضر به منظور بررسی نقش خانواده و مدرسه در تربیت دینی و ادراک دانش آموزان درباره همایندی میان آن‏ها با رویکرد کیفی و با استفاده از روش پدیدارشناختی انجام شد. مشارکت کنندگان در این تحقیق، هجده دانش آموز دختر از مقطع متوسطه بوده اند که با استفاده از روش انتخاب هدفمند گزینش و براساس اصل اشباع به فرایند پژوهش وارد شدند. ابزار گردآوری اطلاعات، مصاحبه نیمه ساختاریافته بود و داده های به دست آمده با استفاده از روش اسمیت تحلیل شد. یافته های پژوهش در چهار مقوله نقش خانواده و مدرسه در دین‏داری، همایندی/ تعارض میان آن ها، راهبرد دانش آموزان در مواجهه با تعارض و راهکار پیشنهادی جهت ارتقای همایندی دسته‏ بندی شد. نقش خانواده در بعد مثبت، شامل الگوی عمل‏گرا، جلب مشارکت خانوادگی و انعطاف ‏پذیری در آداب دینی، و در بعد منفی، مشتمل بر انفعال در تربیت دینی و تعارض های خانوادگی بوده است. نقش مدرسه در بعد ثمربخش با توانمندی های معلم، انعطاف پذیری و احترام در رفتار مرتبط بوده و در بعد تخریب کننده، رفتارهای خشن و تبعیض آمیز، و اجبار بدون آگاهی بخشی شناسایی شد. در بعد همایندی مدرسه و خانواده، طیفی وسیع، از همایندی کامل تا اختلاف در روش های تربیتی و مبانی اعتقادی دیده شد و اهداف این دو بافت نیز دارای تنوع و طیفی وسیع بود. نتیجه همایندی، تقویت و رشد دانش آموزان در باورهای دینی و نتیجه ناهمایندی، سردرگمی آنان، اجبار به گزینش یک سو و گاه انحراف آن ها از مسیر برنامه ریزی شده به سمت دین‏داری بوده است. در بعد راهبردها، سه شیوه قانون مداری، همراهی با خانواده و انتخاب مسیر بهینه دیده شد. جهت ارتقای همایندی، سه راهکار آگاهی از ویژگی های نوجوانان، تعامل بهتر خانواده و مدرسه، و تشویق دانش آموزان پیشنهاد شد.

    کلیدواژگان: تربیت دینی، همایندی خانواده و مدرسه، تعامل خانواده و مدرسه، تعارض تربیتی
  • مرتضی سلیمانی نسب*، مسعود نورعلی زاده میانجی، مجید همتی صفحات 35-64

    پژوهش حاضر به منظور دستیابی به شیوه های خویشتن‏داری جنسی ناظر به ساحت های سه گانه تربیت با رویکرد اسلامی انجام شده است. این تحقیق به لحاظ داده های مورداستفاده در آن، ازنوع کیفی است و برای گردآوری اطلاعات از روش کتابخانه‎ ای استفاده کرده ایم. داده های پژوهش توسط روش تحلیل محتوا به شیوه جهت دار تجزیه‏ وتحلیل شده اند. آیات قرآن کریم ، روایات و آثار اندیشمندان مسلمان که مرتبط با موضوع تحقیق بوده اند، به عنوان جامعه مطالعاتی انتخاب شدند و نمونه گیری به روش هدفمند صورت گرفته است. یافته ها نشان می دهد خویشتن‏داری جنسی ازدیدگاه اسلام، یک فضیلت نفسانی است که با تولید و تصحیح شناخت از خود، هستی و خالق هستی آغاز می شود و با ایجاد احساس ارزشمندی و نگرش مثبت، به ایجاد رفتار خویشتن مدارانه ازسوی فرد می انجامد؛ همچنین درپی مطالعه متون دینی، چهارده کد به ‏عنوان روش‏های کسب این فضیلت اخلاقی یافت شد: چهار روش در ساحت بینش، شامل تعقل، دوام ذکر، یاد مرگ و ضبط خیال؛ چهار روش در ساحت گرایش، شامل نعمت سپاسی، فعال کردن احساسات مثبت، دوربین مخفی، و تقویت شوق و خوف؛ شش روش در ساحت کنش، شامل کنترل کانال های ورودی، خودمشغولی در مسیر اهداف، تنظیم حضور و خلوت، مدیریت کردن ارتباط و معاشرت، محاسبه و خودتنبیهی- خودتشویقی؛ بنابراین، روش‏هایی که در متون دینی برای مصون سازی رفتار جنسی ذکر شده اند، به جهت همه جانبه نگری و پیشگیرانه بودن می توانند یاریگرانی مفید برای عبور سالم افراد از وسوسه های جنسی به‏ ویژه در دوره های نوجوانی و جوانی باشند.

    کلیدواژگان: خویشتن‏داری جنسی، ساحت های تربیت، بینش، گرایش، کنش، رویکرد اسلامی
  • لیلا تنهائی*، اکرم گودرزی، فاطمه وجدانی صفحات 65-97

    هدف از پژوهش حاضر، شناسایی چالش‎ها و کژکارکردهای فرهنگی- تربیتی مدرسه براساس تجارب زیسته مدیران مدارس در چهار دهه بعداز انقلاب اسلامی ایران (1358-1398) بوده است. پژوهش پیش روی، کیفی و ازنوع پدیدارشناسی تفسیری است و برای انجام دادن آن از ابزار مصاحبه نیمه ساختاریافته استفاده شد. جامعه مطالعاتی تحقیق، شامل مدیران مدارس دخترانه و پسرانه‎ از طبقات فرهنگی، اجتماعی و اقتصادی مختلف از مناطق22گانه تهران بود و نمونه ها به صورت هدفمند تا رسیدن به اشباع مقوله ای انتخاب شد. اطلاعات براساس رویکرد تحلیلی و تفسیری دیکلمن درسطح کدهای باز، مولفه ها و تم‎های مضمونی تحلیل شد. یافته ها در بخش چالش‎ها و موانع کارکردها شامل ده مولفه مالی، مذهبی و اخلاقی، فرهنگ پذیری و پرورشی، انگیزشی، رسانه ای، اجرایی- محتوایی، مدیریتی، شناختی، سخت افزاری و نرم ساختاری بوده است؛ همچنین هشت مولفه مضمونی با تقسیم بندی کژکارکردهای مشترک، شامل انواع اجتماعی، مذهبی و اخلاقی، هویت فرهنگی، اقتصادی و ساختاری، و کژکارکردهای اختصاصی تحت عناوین شناختی، شخصی و شخصیتی، و هدایت تحصیلی شناسایی شد. یافته های مقاله، بیانگر آن است که روند چالش‎ها، موانع و کژکارکردهای فرهنگی- تربیتی مدارس طی چهاردهه موردنظر، عرصه ای وسیع از فعالیت ها و برنامه های فرهنگی- تربیتی مدرسه را تحت الشعاع قرار می دهد و برای مواجهه وحل آن ها هوشیاری رهبران تربیتی و برنامه ریزی راهبردی در هریک از موارد ضرورت دارد.

    کلیدواژگان: کارکرد فرهنگی- تربیتی مدرسه، کژکارکرد مشترک، کژکارکرد اختصاصی، چالش های فرهنگی- تربیتی
  • محمدحسین بخشی زاده مقدم، فهیمه انصاریان*، معصومه صمدی صفحات 99-132

    هدف از پژوهش حاضر، بررسی امکان و جایگاه پرورش تفکر مبتنی ‏بر فلسفه تربیتی اسلام در رسانه تلویزیون با تکیه بر آرای حکمت متعالیه و با تاکید بر قرایت علامه طباطبایی بوده است و برای انجام دادن تحقیق، از روش استنتاجی و تحلیل مضمون استفاده کرده ایم. این پژوهش کیفی با رویکرد استنتاجی- تحلیلی در دو بخش کیفی اجرا شده است: در بخش اول، برپایه ادبیات نظری پژوهش درخصوص مفهوم و هدف تفکر که در پژوهش دیگر استنتاج شده است، مولفه های پایه تفکر با استفاده از روش بازسازی فرانکنا استنتاج شد. این مولفه ها عبارت اند از: تفکر حسی، خیال انگیزی خلاقانه و تفکر منطقی- استدلالی. در بخش دوم کوشیده ایم برپایه گزاره های مفهوم، هدف و مولفه های تفکر، با بهره گیری از دیدگاه های خبرگان حوزه رسانه و تربیت، نسبت پرورش تفکر با تلویزیون و امکان آن را بررسی کنیم. با استفاده از روش تحلیل مضمون، طی مصاحبه عمیق نیمه ساختاریافته با خبرگان، در سه مرحله کدگذاری پایه، سازمان دهنده و فراگیر، امکان پرورش یافتن تفکر در تلویزیون ذیل سه دیدگاه اصلی استنباط شد. نتایج پژوهش به شبکه مضامین مستخرج از دیدگاه های خبرگان، شامل «تلویزیون، جایگاه پرورش تفکر»، «تلویزیون، جایگاه واسطی پرورش تفکر» و «تلویزیون، عدم جایگاه پرورش تفکر» می پردازد و درمجموع، براساس تحلیل نتایج مضامین و برپایه ادبیات نظری پژوهش، دیدگاه مختار این پژوهش با دیدگاه دوم تناسب داشته است. تلویزیون دارای جایگاه واسطی در پرورش یافتن تفکر است که می توان آن را عبارت از «جایگاه دستیاری تربیتی در نظام تربیتی برمدار برانگیختگی و گشودگی» تعریف کرد و پنج اصل محوری بدین شرح را برای آن برشمرد: رابطه دستیاری با نهاد سنتی تربیت، نقش مقدماتی و برانگیختگی در فرایند پرورش تفکر، حد گشودگی در فراروندگی (سیر ظاهر به باطن)، مقابله با تهدیدها در دوسویه «تلویزیون- مخاطب»، و ساختارچینی طراحی برپایه فرصت نگری و مخاطب فعال.

    کلیدواژگان: پرورش تفکر، تلویزیون واقع بینی فرارونده، خیال انگیزی خلاقانه، تفکر منطقی، دستیاری تربیتی، برانگیختگی
  • مهدیه حسینی، مریم برهمن* صفحات 133-162

    حقیقت جویی و طلب دانش از ویژگی های ذاتی و فطری بشر است که براساس موقعیت او و میزان بهره مندی اش از پرورش، به صورت های متفاوت در وجودش رشد می‏ کند. شدت و ضعف این ویژگی بر بینش افراد اثر می گذارد و مسیله ای قابل بررسی است. بسیاری از شاخصه های رفتاری نیز در بینش انسان ها ریشه دارند. تحقیق حاضر به منظور تبیین مبانی ضعف بینشی انسان، و اصول و روش های تربیتی اصلاح آن براساس قرآن کریم  صورت گرفته است. این پژوهش به‏ لحاظ رویکرد درزمره پژوهش های کیفی قرار دارد و برای انجام دادن آن از روش تحلیلی با به‏ کارگیری روش تحلیل مضمون استفاده کرده ایم. جامعه مطالعاتی تحقیق، مشتمل بر نمونه هایی از آیات مرتبط با ضعف بینشی انسان بوده است. برای پاسخ‏گویی به سوال ها داده های اولیه را کدگذاری کردیم و طبقه ‏بندی مضامین پایه، سازمان دهنده و فراگیر را در سه محور مبانی، اصول و روش ها انجام دادیم. طبق یافته های پژوهش، درحوزه مبانی ضعف بینشی، پنچ مبنا به دست آمد: ضعف قوای علمی از تولد تا پیری، تقلید کورکورانه، شرک ورزیدن به خداوند متعال، شک کردن به قرآن  و تردیدداشتن در واقعی بودن عذاب های الهی. درحوزه اصول، پنج اصل، شامل ارتقای سطح معرفت متناسب با ظرفیت یادگیرنده، بصیرت، تعقل، تفکر و عدالت ورزی تعیین شد. درحوزه روش نیز هفت روش تربیتی، شامل گفت وشنود، بیان داستان های اخلاقی و ضداخلاقی، توجه دادن به منابع هوشیارکننده، تدبیر، تعلیم حکمت، تلاوت قرآن کریم  توام با تامل در آن و انذار درباره مرگ شناسایی شد. براساس نتایج پژوهش، مبانی مذکور، خاستگاه اصول یادشده هستند و از اصولی که برشمردیم، روش های تربیتی استخراج شده اند که در شناخت و تسریع اصلاح ضعف های بینشی، موثرند.

    کلیدواژگان: ضعف بینشی، قوای ادراکی، بصیرت، مبانی، اصول و روش های تربیتی، ظرفیت یادگیرنده
  • لیلا زمانی کوخالو*، مژگان سپاه منصور، خدیجه ابوالمعالی الحسینی صفحات 163-185

    این پژوهش با هدف تعیین اثربخشی آموزش تلفیقی صلح و حسن گزینی بر جهت گیری مثبت درخصوص مدرسه در دانش آموزان دختر دوره اول متوسطه در شهر تهران صورت گرفته و روش پژوهش ازنوع نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون- پس آزمون با گروه آزمایش و گواه، و پیگیری یک ماهه بوده است. جامعه آماری تحقیق، دانش آموزان دختر دوره اول متوسطه منطقه نوزده از شهر تهران در سال تحصیلی 1398-1399 را شامل می شود و برای تعیین نمونه، چهل دانش آموز به صورت تصادفی ساده در دو گروه بیست نفره قرار گرفته اند. ابزار پژوهش، «مقیاس ارزیابی جهت گیری مثبت درخصوص مدرسه» در تحقیق احمدی و ابوالمعالی الحسینی (1396) بوده و برای گروه آزمایش، برنامه مداخله آموزش تلفیقی صلح و حسن گزینی، شامل هشت جلسه نوددقیقه ای طی هشت هفته مداوم اجرا شده است. در پایان از هردو گروه، پس آزمون و یک ماه بعد، آزمون مرحله پیگیری گرفته شد. داده های گردآوری شده به روش تحلیل واریانس با اندازه گیری های مکرر و آزمون تعقیبی بونفرونی تحلیل شده اند و یافته ها نشان می دهند آموزش تلفیقی صلح و حسن گزینی بر جهت گیری مثبت درخصوص مدرسه در‏‏ دانش آموزان دختر دوره اول متوسطه اثر مثبت داشته است (01/0>P). از آموزش تلفیقی صلح و حسن گزینی می توان به عنوان روشی کارآمد برای افزایش دادن جهت گیری مثبت دانش آموزان درخصوص مدرسه استفاده کرد.

    کلیدواژگان: تلفیق آموزش، صلح، حسنگزینی، جهت گیری مثبت درخصوص مدرسه
|
  • Fatemeh Shakeri sefat, Mansureh Hajhosseini*, Mohammad Khodayarifard Pages 5-33

    This research is about the role of family and school in religious education and student’s perception about congruency of the two. Qualitative research method in general and phenomenology in particular has been used. For this purpose, 18 female high school students have been selected through targeted selection until saturation. The data collection tool was a semi-structured interview and the obtained data were analyzed using Smith's method. All information has been grouped in four categories in terms of the role of family and school in religiousness, congruence/conflict among them, student’s strategies in the face of conflict and a suggested solution to promote congruency. The Positive role of family includes pragmatic ideal, attraction of family participation and flexibility in practicing religious rituals and negative role of family includes passiveness in religious education and family conflicts. Effectiveness of the role of school was related to the ability of teachers, flexibility and respect in their behavior. But its destructive effect was related to violent behaviors, discrimination and enforcement without convincement. The congruency of family and school consist a wide spectrum which starts from a complete congruency up to a difference in educational methods and beliefs. The goals of the two have also wide variety. The result of the congruence is persistence of religious belief in students and the result of the conflict is student’s confusion, forcing to choose one side and deviation from the designed rout towards religiosity. In terms of strategies, three methods of law-abiding, accompanying the family and choosing the optimal path were observed. In order to promote congruency, three strategies were proposed which are better knowledge of the characteristics of students, better interaction between family and school, and encouragement of students.

    Keywords: religious education, family, school congruency, school interaction, educational conflict
  • Morteza Soleymaninasab*, Masoud Nouralizadeh Mianaji, Majid Hemti Pages 35-64

    The current research was conducted with the aim of achieving sexual abstinence matters, considering the three dimensions of education from the perspective of Islam. This research is qualitative in terms of the type of data used and the information was collected by library method. The research data was analyzed using the content analysis method. Verses from the Qur'an, narrations and works of Muslim scientists related to the research topic were selected as the research community and targeted sampling was used. The findings indicate that sexual abstinence from the Islamic perspective is a psychological virtue that begins with self-knowledge, knowledge of existence and the creator of existence, and by creating self-worth and a positive attitude, it leads to control in one's behavior. Also, following the study of religious texts, fourteen codes were found as methods of acquiring this moral virtue. Four methods in the field of insight include rationality, continuous recall, memory of death, and imagination control. Four methods in the field of tendency include gratitude for blessings, activation of positive emotions, hidden camera and reinforcement of excitement and fear. The six methods of action include controlling input channels, being busy in achieving goals, regulating presence and solitude, managing communication and socializing, calculating and self-punishment-self-encouragement. Therefore, the methods mentioned in religious texts to prevent sexual behaviors, due to their comprehensiveness and preventive nature, can be a useful helper for people in overcoming sexual temptations, especially in adolescence and youth.

    Keywords: sexual abstinence, fields of education, insight, tendency, action, Islamic approach
  • Leila Tanhaei *, Akram Goodarzi, Fateme Vojdani Pages 65-97

    The purpose of the current research is to identify the challenges and cultural-educational malfunctions of the school based on the lived experiences of school principals in the four decades after the Islamic Revolution of Iran (1358-1398) and the research is qualitative and interpretive phenomenology.The research tool was a semi-structured interview and the study community, including principals of girls' and boys' schools from different cultural, social and economic classes from the 22 districts of Tehran, and the samples were selected purposefully until reaching category saturation. The information has been analyzed based on Dickelman's analytical and interpretive approach at the level of open codes, components and thematic themes.The findings in the challenges and obstacles section of the functions included ten financial, religious and moral, acculturation and educational, motivational, media, executive-content, managerial, cognitive, hardware and soft structural components; Also, eight thematic components were identified by dividing common dysfunctions, including social, religious, and moral types, cultural, economic, and structural identity, and specific dysfunctions under the headings of cognitive, personal, and personality, and academic guidance. The findings of the article indicate that the trend of challenges and obstacles and cultural-educational dysfunctions of schools during the four decades in question overshadows a wide field of school cultural-educational activities and programs, and in order to face them and solve them, the vigilance of the educational leaders and strategic planning are necessary in each case.

    Keywords: cultural-educational function of school, common dysfunction, specific dysfunction, cultural-educational challenges
  • Mohammadhosein Bakhshizade Moghadam, Fahime Ansarian*, Masoome Samadi Pages 99-132

    The aim of the present research is to investigate the possibility and position of cultivating thinking based on Islamic educational philosophy, relying on the views of the Supreme Wisdom and emphasizing the interpretation of Allamah Tabatabai, on television media using inferential and thematic analysis methods. This qualitative research was conducted in two qualitative sections. In the first section, based on the theoretical literature of the research on the concept and purpose of thinking - which has been inferred in another study - the basic components of thinking were reconstructed using Frankena's method of inference. In the second section, an attempt was made to investigate the possibility of developing thinking in television based on the propositions of the quiddity, the purpose, and the components of thinking, using the views of experts in the field of media and education, and then using the " content analysis" method for analyzing.Based on the results of the first part, basic components of thinking are; Sensual thinking, creative imagination and logical-argumentative thinking. The results of the research in the second part addresses the network of subjects extracted from the experts' point of view including "Television; The place of Thinking training " and "Television; The intermediary position of Thinking training " and "Television; the lack of position in thinking cultivation ". Overall, based on the analysis of the implications and based on the theoretical literature of the research, the position of television in Thinking training is; "Educational assistance in an educational system based on stimulation and openness" which is identified five fundamental principles for them,which include : the assistant relationship with the traditional educational institution, the preliminary and stimulation role in the process of Thinking training, the extent of openness in the process of moving from manifestation to concealment, dealing with threats in the television-audience dualism,and designing structure based on opportunity-oriented and active audience.

    Keywords: thinking training, television, creative thinking, deductive thinking, educational assistant, thinking Excitation
  • Mahdiye Hosseini, Maryam Brahman* Pages 133-162

    Truth-seeking and knowledge-seeking exists in the human body and it grows differently based on the conditions and benefits of upbringing. The degree of its intensity and weakness affects the vision of each person and can be checked. Many behavioral characteristics are also rooted in people's insight. The current research was written with the aim of explaining the basics of human vision weakness and the principles and educational methods of its correction in the Holy Quran. This research is among the qualitative researches in terms of approach. To do it, an analytical method using thematic analysis method has been used. The statistical community includes the Holy Qur'an and examples of verses related to vision impairment. In order to answer the questions, the primary data were coded and the basic, organizing and inclusive themes were classified in the three axes of basics, principles and methods. According to the findings of the research, in the field of the basics of vision weakness, five basics of the weakness of scientific powers from birth to old age, blind imitation, polytheism with God Almighty, doubting the Qur'an, and doubting the reality of divine punishments were found. In the field of principles, five principles of improving the level of knowledge according to the learner's capacity, insight, rationality, thinking and justice were determined. In the field of methods, seven methods of conversation and listening, telling moral and anti-moral stories, paying attention to sobering sources, planning, teaching wisdom, meditative recitation of the Holy Quran and warnings about death were identified. Based on the results of the research, the aforementioned foundations are the origin of the aforementioned principles, and from the mentioned principles, methods have been extracted that are effective in recognizing and accelerating the correction of vision weaknesses.

    Keywords: weakness of vision, perceptive powers, insight, basics, educational principles, methods, learner's capacity
  • leila Zamani khokhalo *, Mojgan Sepah Mansour, Khadijeh Abolmaali Alhosseini Pages 163-185

    This research was conducted with the aim of determining the effectiveness of integrated peace and good choice education on positive orientation towards school in female students of the first year of high school in the 19th district of Tehran, and the research method was a semi-experimental type with a pre-test-post-test design with an experimental and control group, and a one-month follow-up. The statistical population of the research includes female students of the first year of high school in Nineteen region of Tehran in the academic year 2018-2019, and to determine the sample, 40 students were randomly divided into two groups of 20 people. The research tool was the positive orientation evaluation scale regarding Ahmadi and Abul Maali al-Husseini school (2016) and for the experimental group, the integrated peace and good choice education intervention program was implemented, including eight ninety-minute sessions during eight continuous weeks. At the end, a post-test and a follow-up test were taken from both groups one month later. The collected data were analyzed using variance analysis with repeated measurements and Bonferroni post hoc test. The findings show that the combined education of peace and good choices had a positive effect on the positive orientation towards school in the female students of the first year of high school (P<0.01). The integrated education of peace and good choices can be used as an efficient method to increase the positive orientation of students about school.

    Keywords: integration of education, peace, good choice, positive orientation about school