فهرست مطالب

مجله علمی پژوهان
سال بیست و یکم شماره 3 (تابستان 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/06/10
  • تعداد عناوین: 8
|
  • مطهره زمانیان، نیلوفر ثانی، مرضیه برزگر، حدیث آذری، ملیحه صفری، طیبه حسن تهرانی* صفحات 141-148
    سابقه و هدف

     سرطان یکی از علت اصلی مرگ در جهان و سومین علت مرگ کودکان در ایران است. ابتلای کودک به سرطان موجب بروز احساس اضطراب در کودک می شود و تهدیدی برای سلامت روان والدین است؛ بنابراین، هدف از این مطالعه تعیین بررسی ارتباط بین سلامت روان والدین و اضطراب کودکان مبتلا به سرطان در مرکز آموزشی درمانی بعثت همدان در سال 1401 بود.

    مواد و روش ها

     در مطالعه ی توصیفی مقطعی حاضر، 100 کودک 6 تا 18 ساله ی مبتلا به سرطان که به همراه والدینشان به درمانگاه و بخش هماتولوژی بیمارستان بعثت همدان مراجعه کردند و دارای معیارهای ورود بودند، با روش نمونه گیری در دسترس و هدفمند انتخاب شدند. ابزار گردآوری داده ها شامل پرسش نامه ی اطلاعات دموگرافیک، سلامت روان گلدبرگ (GHQ-28) و پرسش نامه ی چندبعدی اضطراب کودکان مارچ و همکاران (MASC) بود. داده ها با نرم افزار SPSS-26 و آزمون های هم بستگی و رگرسیون آنالیز شدند.

    یافته ها

     میانگین و انحراف معیار سن کودکان مورد مطالعه 2/88 ± 9/59 سال بود و اکثر کودکان مطالعه پسر (55 درصد) و مبتلا به سرطان خون (42 درصد) بودند. میانگین و انحراف معیار سلامت روان 27/56 (10/66) اضطراب کودکان 60/8 (14/93) بود. بین سلامت روان والدین و اضطراب کودکان مبتلا به سرطان ارتباط آماری معناداری مشاهده نشد (0/05<P).

    نتیجه گیری

     نتایج نشان داد که بین سلامت روان والدین و اضطراب کودکان ارتباط معناداری وجود ندارد؛ بنابراین، پیشنهاد می شود در مطالعات آینده، این ویژگی ها در حجم نمونه ی بیشتر و جامعه ی آماری متفاوت بررسی شود.

    کلیدواژگان: سلامت روان، اضطراب، سرطان، کودک، والدین
  • فاطمه کیمیایی اسدی، داوود تقوایی*، ذبیح پیرانی صفحات 149-159
    سابقه و هدف

     یکی از مسیولیت های نظام آموزشی در کنار خانواده، آموزش مهارت های زندگی به کودکان و نوجوانان است. روش تدریس بدیعه پردازی، یک روش جدید آموزشی و تمرینی در تقویت خلاقیت است. اثربخشی آموزش مهارت های زندگی به روش بدیعه پردازی بر مدارای اجتماعی، خردمندی و کنترل عواطف نوجوانان پسر دوره ی متوسطه ی اول هدف اصلی این پژوهش بوده است.

    مواد و روش ها

     این پژوهش یک پژوهش نیمه آزمایشی است با جامعه آماری شامل تمامی دانش آموزان پسر دوره اول متوسطه شهر همدان به تعداد 5000 نفر. حجم نمونه آماری 50 نفر (2 گروه 25 نفری) است که از طریق روش نمونه گیری خوشه ای چندمرحله ای انتخاب شده اند. برای گردآوری داده ها از پرسش نامه های مدارای اجتماعی، خردمندی و کنترل عواطف و برای تحلیل داده ها از آزمون تحلیل کوواریانس چند متغیره MANCOVA و آزمون تعقیبی شفه استفاده شده است.

    یافته ها

     با توجه به داده های به دست آمده از آزمون شفه، میانگین پس آزمون گروه تحت آموزش به روش بدیعه پردازی و تاثیر آن بر مدارای اجتماعی و میزان خردمندی و کنترل عواطف (که شامل کنترل خشم، عاطفه مثبت، خلق افسرده و اضطراب نوجوانان است) به ترتیب 10/08، 28/16، 12/32، 11/11،64/8 و 96/13 نمره بیشتر از گروه کنترل است.

    نتیجه گیری

     آموزش مهارت های زندگی به روش بدیعه پردازی به عنوان یک روش اثربخش بر بهبود مدارای اجتماعی و خردمندی و کنترل عواطف نوجوانان پسر مطرح است که در طراحی مداخلات آموزشی پیشنهاد می گردد.

    کلیدواژگان: بدیعه پردازی، خردمندی، کنترل عواطف، مدارای اجتماعی، مهارت های زندگی، نوجوانان
  • محدثه قاسمی نژاد رائینی، نجمه صادقی*، محمدامین سرپوش صفحات 160-169
    سابقه و هدف

     کیفیت زندگی مفهومی وسیع است و به صورت پیچیده ای با سلامت جسمانی، وضعیت روان شناختی، میزان استقلال، روابط اجتماعی، باورهای شخصی فرد و عوامل محیطی درآمیخته و مرتبط است. هدف مطالعه ی حاضر تعیین عوامل مرتبط با کیفیت زندگی دانشجویان معلول  استان کرمان است.

    مواد و روش ها

     این مطالعه از نوع توصیفی مقطعی بود. جامعه ی پژوهش شامل 307 نفر از دانشجویان دارای معلولیت استان کرمان بودند که با روش سرشماری انتخاب شدند. جمع آوری داده ها با استفاده از پرسش نامه ی دوقسمتی شامل مشخصات جمعیت شناختی و پرسش نامه ی استاندارد (WHOQOL-BREF 26) صورت گرفت.  برای تجزیه وتحلیل داده ها نسخه ی 19 نرم افزار SPSS و آزمون های آماری تحلیل واریانس، تی و آنالیز رگرسیون چندمتغیره  به کار گرفته شد.

    یافته ها

     نتایج نشان داد نمره ی کل کیفیت زندگی دانشجویان مطالعه شده (9/5117±46/4831) بود. بیشترین میانگین کیفیت زندگی در میان ابعاد کیفیت زندگی، مربوط به بعد سلامت اجتماعی (20/69675±67/5207) و کمترین میانگین مربوط به سلامت کلی (21/01655±34/0798) است. همچنین کیفیت زندگی دانشجویان به وضوح به جنسیت، مقطع تحصیلی، وضعیت سکونت، تعداد فرزندان خانواده،  وضعیت اقتصادی، نوع معلولیت، علت و شدت معلولیت آن ها مرتبط است (0/05>P). نتایج آنالیز رگرسیون چندمتغیره نشان داد متغیرهای محل سکونت، وضعیت اقتصادی، شدت معلولیت، علت معلولیت، تعداد فرزندان خانواده و نوع معلولیت به طور معنی داری کیفیت زندگی دانشجویان را پیش بینی می کنند (2/36=R).

    نتیجه گیری

     پژوهش حاضر به منظور شناسایی عوامل موثر بر کیفیت زندگی دانشجویان برای برنامه ریزی و اجرای سیاست های بهداشتی می تواند مفید باشد.

    کلیدواژگان: کیفیت زندگی، دانشجویان، معلولیت
  • الهه آزادیان*، مهدی مجلسی، سوده صابری فر صفحات 170-178
    سابقه و هدف

     مطالعات گذشته ضعف تعادلی و تغییر در الگوی گام برداری کودکان ناشنوا به دلیل اختلال در سیستم دهلیزی را روشن کرده اند. هدف این مطالعه بررسی تعادل ایستا و گام برداری در کودکان ناشنوای حسی عصبی با دو روش ارزیابی خطی و غیرخطی کنترل وضعیت بود.

    مواد و روش ها

     این مطالعه توصیفی بود و در آن، 20 پسر شنوا (سن: 1/46± 10/80) و 20 پسر با اختلال ناشنوایی بیشتر از 75 دسی بل (سن: 1/98± 11/30) شرکت کردند. تعادل ایستا با آزمون ایستادن تندم و جفت پا روی سطح ناپایدار با استفاده از تخته ی نیرو ارزیابی شد. همچنین، متغیرهای کینتیکی و کینماتیکی گام برداری بررسی شدند. از روش تی تست مستقل و وابسته برای بررسی اختلاف بین گروهی و درون گروهی و نرم افزار SPSS با 0/05>P استفاده شد.

    یافته ها

     نتایج در تعادل ایستا نشان دهنده ی اختلاف معنی دار بین گروهی در متغیرهای خطی بود. مقدار نوسانات، مسیر، مساحت و سرعت حرکات مرکز فشار در افراد ناشنوا به طور معنی داری بیشتر از گروه کنترل بود (0/05>P)؛ اما آنتروپی (ارزیابی غیرخطی) فقط در آزمون تندم در جهت میانی جانبی معنی دار بود و در سایر موارد، اختلاف معنی داری یافت نشد (0/05<P). کمتربودن سرعت گام برداری و افزایش مولفه ی میانی جانبی نیروی عکس العمل زمین در گروه ناشنوا مشاهده شد (0/05>P).

    نتیجه گیری

     با توجه به نتایج تحقیق، متغیرهای خطی ارزیابی شده در ناشنوایی و اختلال سیستم دهلیزی حساسیت بیشتری نسبت به متغیر غیرخطی آنتروپی نمونه داشتند. آنتروپی نشانه ی تغییرپذیری و بی نظمی در عملکرد فرد است؛ بنابراین ممکن است افراد ناشنوا به علت بیشتربودن بی نظمی در جهت میانی جانبی احتمال بیشتری برای آسیب پذیری در این جهت داشته باشند.

    کلیدواژگان: ناشنوایی، حسی-عصبی، آنتروپی، تغییرپذیری، کنترل قامت
  • الهام پاک راد، کیوان صالحی*، راب میجر، بلال ایزانلو، علی مقدم زاده صفحات 179-187

    اعتبار نمرات به دست آمده از یک آزمون صحت و تناسب استنباط های انجام شده درباره ی آزمون شونده را بر اساس نمره ی آزمون وی تعیین می کند. تجزیه وتحلیل برازش فرد آماره های متعددی را ارایه می کند که بستری را برای ارزیابی تطابق نمره ی آزمون با یک مدل اندازه گیری معین یا با گروهی از آزمون شوندگان به عنوان شاخص اعتبار نمره ی آزمون فراهم می کند. بسته ی PerFit در نرم افزار R برای دسترسی آسان به اکثر آماره های برازش فرد تدوین شده است. در این مقاله مروری نظری از آماره های برازش فرد ارایه شده است. با یک مثال عملا نشان داده خواهد شد که چگونه می توان از عملگرهای اصلی PerFit استفاده کرد. هر دو ابزار عددی و گرافیکی با استفاده از نمرات درس زیست شناسی داوطلبان آزمون سراسری سال 1401 توصیف و نشان داده شده اند. هدف این است که بسته ی PerFit به عنوان ابزاری قدرتمند برای سنجش برازش فرد معرفی شود و نشان دهیم چگونه آماره های برازش فرد را می توان به راحتی برای آزمون های پیشرفت تحصیلی به کار برد.

    کلیدواژگان: برازش فرد، الگوی پاسخ، نوجوانان، آزمون سراسری
  • فرناز مومنی، حمیدرضا جوشقانی، سراج الدین عارف نیا* صفحات 188-193
    سابقه و هدف

     دیابت نوع یک اختلال متابولیکی در متابولیسم گلوکز است. کنترل ضعیف گلایسمیک در دیابت نوع یک (DT1) معمولا به استرس اکسیداتیو و عوارض دیابتی بیشتر منجر می شود. عناصر کمیاب مانند منیزیم(Mg) ، روی (Zn) و مس (Cu) در فرایند پراکسیداسیون لیپیدها، پاتوژنز و تشدید عوارض دیابتی نقش دارند. هدف از این مطالعه بررسی عناصر کمیاب در کودکان و نوجوانان مبتلا به دیابت نوع یک در استان گلستان در سال 1401 بود.

    مواد و روش ها

     این مطالعه ی موردشاهدی بر روی 26 کودک مبتلا به دیابت نوع یک و 26 کودک غیرمبتلا انجام شد. بعد از 12 ساعت ناشتایی در طی شب، 2 میلی لیتر خون وریدی از نمونه ها گرفته شد. داده ها در نرم افزار SPSS نسخه ی 18 با آزمون های کای اسکور و رگرسیون لجستیک در سطح معناداری 0/05 آنالیز شدند.

    یافته ها

     سطح سرمی روی در 42/3 درصد کودکان مبتلا به دیابت و 15/4 درصد گروه غیرمبتلا پایین تر از سطح نرمال قرار داشت. همچنین، سطح سرمی مس و منیزیم به ترتیب در 7/7 و 11/5 درصد کودکان مبتلا به دیابت در سطح پایین تر از نرمال قرار داشت. نمایه ی توده ی بدنی، جنسیت و طول مدت ابتلا به دیابت با سطوح عناصر روی، مس و منیزیم ارتباط معنی دار نداشتند.

    نتیجه گیری

     ابتلا به دیابت نوع یک سبب کاهش سطح سرمی روی و مس در کودکان می شود. به نظر نمایه ی توده ی بدنی، جنسیت و طول مدت ابتلا به دیابت با این کاهش سرمی عناصر مرتبط نیستند.

    کلیدواژگان: روی، مس، منیزیم، کودکان، دیابت نوع 1
  • ارسطو کاکی*، محمد دلیلی، نجات مهدیه، مهرداد نوروزی نیا صفحات 194-201
    سابقه و هدف

     کاردیومیوپاتی هیپرتروفیک بیماری قلبی شایعی است. این بیماری در بزرگ سالان جوان تشخیص داده می شود و به ندرت در دوران کودکی قابل تشخیص است. کاردیومیوپاتی هیپرتروفیک تنوع درخور توجهی را در ویژگی های بالینی و ژنتیکی خود نشان می دهد. تاکنون، جهش در ژن های متعدد مرتبط با این بیماری کشف شده است که ژن های شایع آن MYBPC3 و MYH7 هستند. هدف از این مطالعه استفاده از توالی یابی کل اگزوم برای انجام آنالیز ژنتیکی کاردیومیوپاتی هیپرتروفیک در چهار کودک متعلق به خانواده های ایرانی است.

    مواد و روش ها

     بیماران ارزیابی پزشکی، از جمله ارزیابی بالینی و اکوکاردیوگرافی شدند و نوار قلب آن ها بررسی شد. آزمایش ژنتیکی پس از استخراج DNA با استفاده از توالی یابی کل اگزوم برای شناسایی تغییرات ژنتیکی ای انجام شد که ممکن است باعث این بیماری شده باشند. علاوه بر این، بررسی بیوانفورماتیکی تغییرات ژنتیکی با نرم افزارهای مطابقت سازی، فراخوانی کننده و تفسیرکننده واریانت صورت پذیرفت و درنهایت، روش توالی یابی سنگر برای تایید تغییر ژنتیکی بر روی افراد خانواده بیمار انجام شد.

    یافته ها

     بیماران، کودکانی با علایم اولیه ای نظیر سنکوپ و تپش قلب بودند که برای آنها تشخیص کاردیومیوپاتی هیپرتروفیک نوع 3 و 4 براساس نتایج نوار قلب و اکوکاردیوگرافی داده شد. نتایج حاصل از آزمایش ژنتیکی تغییری نوپدید(De novo) و بدمعنی (c.1208G>A, p.Arg403Gln) را در ژن MYH7 نشان داد. همچنین، تغییر ژنتیکی هموزیگوت بی معنی (c.3811C>T, p.Arg1271Ter) دیگری که ایجادکننده بیماری است، در ژن MYBPC3 شناسایی شد که باعث تولید یک پروتیین زودرس می شود.

    نتیجه گیری

     مطالعه ی حاضر نه تنها طیف تغییرات ژنی مرتبط با بیماری کاردیومیوپاتی هیپرتروفیک را گسترش می دهد و به مشاوره ژنتیکی خانواده های مبتلا به این بیماری کمک می کند، بلکه اولین گونه های ژن سارکومر را در کودکان ایرانی ارایه می دهد.

    کلیدواژگان: هایپرتروفیک کاردیومیوپاتی، کودکان، توالی یابی کل اگزوم، MYH3، MYBPC3
  • سایه ناز صنیعی آباده، ایلناز سجادیان*، منصوره بهرامی پور اصفهانی صفحات 202-210
    سابقه و هدف

     اختلال بی نظمی خلق اخلالگر از جمله اختلالات خلقی است که علی رغم ایجاد مشکلات عملکردی در زمینه های مختلف دارای چالش های متعدد درمانی است. این پژوهش با هدف بررسی اثربخشی طرح واره درمانی بر تنظیم هیجان و کفایت اجتماعی در کودکان دارای اختلال بی نظمی خلق اخلاگر انجام شد.

    مواد و روش ها

     روش پژوهش نیمه تجربی با طرح پیش آزمون، پس آزمون و پیگیری با گروه کنترل بود. جامعه آماری پژوهش شامل پسران 8 تا 11 سال دارای اختلال بی نظمی خلق اخلالگر شهر اصفهان بودند که به مراکز تخصصی مشاوره کودک شهر اصفهان مراجعه کردند. از میان آن ها 30 کودک به همراه مادرشان به شیوه هدفمند انتخاب شده و در دو گروه 15 نفره (آزمایش و گواه) به صورت تصادفی قرار گرفتند. ابزارهای پژوهش شامل پرسشنامه تنظیم شناختی هیجان Garnefski و همکاران (2007) و پرسشنامه کفایت اجتماعی ادراک شده Anderson Boucher و همکاران (2007) بود. گروه آزمایش طی 10 جلسه (60 دقیقه برای کودک و 30 دقیقه برای مادر) تحت درمان قرار گرفتند و گروه کنترل هیچ مداخله ای دریافت نکردند. داده ها با استفاده از تحلیل واریانس اندازه های تکراری تحلیل شد.

    یافته ها

     نتایج نشان داد تاثیر طرح واره درمانی بر تنظیم هیجان و کفایت اجتماعی معنادار و در مرحله پیگیری پایداری خود را حفظ کرده است (0/001>p).

    نتیجه گیری

     بنا بر نتایج این پژوهش، برای بهبود تنظیم هیجان و کفایت اجتماعی کودکان دارای اختلال بی نظمی خلق اخلالگر می توان از طرح واره درمانی استفاده نمود.

    کلیدواژگان: طرحواره درمانی، تنظیم هیجان، کفایت اجتماعی، اختلال بی نظمی خلق اخلالگر
|
  • Motahare Zamanian, Niloofar Sani, Marzieh Barzegar, Hadis Azari, Malihe Safari, Tayebeh Hasan Tehrani* Pages 141-148
    Background and Objectives

    Cancer is among the main causes of death worldwide and the third cause of children’s death Iran. Children who suffer from cancer experience anxiety, and their parents’ mental health will be put in danger. Therefore, the present study aimed to investigate the relationship between parents’ mental health and anxiety in children with cancer in Hamadan, Iran, 2023.

    Materials and Methods

    In this descriptive cross-sectional study, 100 children aged between 6-18 years old with cancer who were accompanied by their parents and referred to the Hematology Ward of Besat Hospital, Hamadan, Iran, and had inclusion criteria were selected through available sampling. Data collection tools included the Demographic Information Questionnaire, Goldberg mental health questionnaire (GHQ-28), and multidimensional anxiety scale for children (MASC). The collected data was analyzed using SPSS (version 26) and correlation and regression tests.

    Results

    The mean and SD of the age of the children was 9.59 ± 2.88 years, and most (55%) of the studied children were boys and had leukemia (42%). The mean and SD of parents' mental health was 27.56 (10.66), and children's anxiety was 60.8 (14.93). No statistically significant relationship was observed between the mental health of parents and the anxiety of children with cancer (P>0.05).

    Conclusion

    The obtained results showed that there was no statistically significant relationship between parents' mental health and children's anxiety. Therefore, it is suggested to investigate these characteristics in a larger sample size and a different statistical population in future studies.

    Keywords: Mental health, Anxiety, Cancer, Child
  • Fatemeh Kimiaei Asadi, Davood Taghvaei*, Zabih Pirani Pages 149-159
    Background and Objectives

    Teaching life skills to children and adolescents is one of the key responsibilities of the education systems and families. Synectics teaching method is a new training approach to enhance creativity in individuals. These exercises are designed to enable the person to use creativity to understand metaphors and analogies for creating new (“groundbreaking”) alternatives. The present study aimed to assess the effectiveness of life skills training using the Synectics method on social tolerance, wisdom, and emotion control in junior high school male students.

    Materials and Methods

    The statistical population in this quasi-experimental study included all the first-year high school male students (n=5,000) in Hamadan, Iran, of whom 50 students (2 groups of 25 students) were selected using a multi-stage cluster sampling method. Social tolerance, wisdom, and emotion control questionnaires were used to collect data. The multivariate analysis of covariance and Scheffé’s post hoc test were used to analyze the collected data.

    Results

    Based on the obtained results from Scheffé's test, the mean post-test scores in the group who were trained in social tolerance, wisdom, and emotion control for anger control, positive emotion control, depressed mood control, and adolescent anxiety control, using the Synectics method, were higher than the control group by 10.08, 28.16, 12.32,1.8, 11.64 and 96.13 scores, respectively.

    Conclusion

    Teaching life skills through Synectics method is considered an effective method in improving social tolerance, wisdom, and emotion control of adolescents, and it is suggested to use this method in designing educational interventions.

    Keywords: Emotion control, Life skills, Social tolerance, Synectics, Wisdom
  • Mohadeseh Ghasemi, Najmeh Sadeghi*, Mohammad Amin Serpoosh Pages 160-169
    Background and Objectives

    Quality of life is a comprehensive concept related to physical health, psychological status, level of independence, social relations, personal beliefs, and environmental factors.  This study aimed to investigate the factors affecting the quality of life of students with disabilities in the universities of Kerman, Iran.

    Materials and Methods

    The present study was a descriptive cross-sectional study. The study population (n=307) consisted of students with disabilities in Kerman province selected by the census method. The required data were collected using a two-part questionnaire that included demographic characteristics and the World Health Organization Quality of Life Brief Version. The collected data were analyzed in SPSS19 software    using analysis of variance, t-test, and multivariate regression analysis.

    Results

    The results showed that the total score of quality of life of the students was (46.4831±9.5117). Among the dimensions of quality of life, the highest mean score was related to social health (67.5207±20.69675), while the lowest mean score was obtained for general health (34.0798±21.01655). In addition, the quality of life of students was associated with gender,  education level, residence status, number of children in the family, family income, type of disability, and cause and severity of their disability (P<0.05). The results of multivariate regression analysis showed that residence status, family income, number of children in the family, and severity, cause, and type of disability significantly predicted the quality of life of students (R2=0.36).

    Conclusion

    This study provides useful evidence for identifying the factors that influence the quality of life and makes it possible to plan and implement appropriate health policies to improve the quality of life of students.

    Keywords: Quality of life, disability, students
  • Elaheh Azadian*, Mahdi Majlesi, Soudeh Saberifar Pages 170-178
    Background and Objectives

    Balance weakness and changes in the walking pattern of deaf children due to vestibular disorders have been clarified by past studies. This study aimed to investigate static balance and walking in sensorineural deaf children with two methods of linear and non-linear assessment of posture control.

    Materials and Methods

    This descriptive study was conducted on 20 hearing and healthy boys (10.80±1.46 years old) and 20 boys with deafness greater than 75 dB (11.30±1.89 years old). Static balance was evaluated during tandem stance and with feet together on an unstable surface using a force plate. Kinetic and kinematic variables of gait were also investigated. The independent and dependent t-tests were used to assess the inter-group and between-group differences in SPSS21 software with p < 0.05.

    Results

    The results of static balance showed a significant difference between groups in linear variables. The amount of sway, path, area, and speed of the center of pressure movement in the deaf was significantly higher than that in the control group (P<0.05). However, entropy (non-linear evaluation) was only significant in the medial-lateral direction of tandem test (P<0.05). Lower gait speed and an increase in the medial-lateral component of the ground reaction force were observed in the deaf (P<0.05).

    Conclusion

    According to the results, the evaluated linear variables were more sensitive to deafness and vestibular system disorder than the nonlinear variable. Entropy is a sign of variability and irregularity in a person's performance; therefore, deaf people may be more likely to be vulnerable in the medial-lateral direction due to more irregularity in this direction.

    Keywords: Hearing loss, Sensorineural, Entropy, Variability, Postural control
  • Elham Pakrad, Keyvan Salehi*, Rob Meijer, Balal Izanloo, Ali Moghadamzadeh Pages 179-187

    The validity of the scores obtained from a test determines the accuracy and appropriateness of the inferences made about the examinee based on his test score. Person fit analysis offers several statistics that provide a basis for evaluating the conformity of the test score with a certain measurement model or with a group of examinees as an indicator of the validity of the test score. The PerFit package has been developed in R software for easy access to most of the person fit statistics. In this article, a review of person fit statistics is provided. With an example, it will be practically demonstrated how to use the main PerFit operators. Both numerical and graphic tools are described and shown using the biology scores of the applicants of the Iranian university entrance exam in 2022. The goal is to introduce the PerFit package as a powerful tool for measuring person fit and show how person fit statistics can be easily used for academic achievement tests.

    Keywords: person fit, response pattern, teenagers, Iranian University entrance exam
  • Momeni Farnaz, Joshghani Hamid Reza Joshghani Hamid Reza, Arefnia Serajaddin* Pages 188-193
    Background and Objectives

    Type 1 diabetes is a metabolic disorder in glucose metabolism. Poor glycemic control in type 1 diabetes mellitus (T1DM) commonly leads to oxidative stress and further diabetic complications. Trace elements, such as magnesium (Mg), zinc (Zn), and copper (Cu), play a role in the process of lipid peroxidation, pathogenesis, and exacerbation of diabetic complications. The present study aimed to investigate trace elements in children and adolescents with type 1 diabetes in Golestan province in 2022.

    Materials and Methods

    This case-control study was conducted on 26 children with type 1 diabetes and 26 non-diabetic children. After 12 hours of overnight fasting, 2 ml of venous blood was taken from the samples. Data were analyzed in SPSS software (version 18) using chi-score and logistic regression tests at a significance level of 0.05.

    Results

    The serum level of zinc was lower than the normal level in 42.3% of children with diabetes and 15.4% of the non-diabetic group. Moreover, the serum levels of copper and magnesium were lower than normal in 7.7% and 11.5% of children with diabetes, respectively. Body mass index, gender, and duration of diabetes demonstrated no significant relationship with zinc, copper, and magnesium levels.

    Conclusion

    Having type 1 diabetes causes a decrease in serum levels of zinc and copper in children. According to body mass profile, gender and duration of diabetes are not associated with this serum reduction.

    Keywords: zinc, copper, magnesium, children, type 1 diabetes
  • Arastoo Kaki*, Mohammad Dalili, Nejat Mahdieh, Mehrdad Noruzinia Pages 194-201
    Background and Objectives

    Hypertrophic cardiomyopathy is a common cardiac disease diagnosed in young adults and rarely detectable in childhood. Hypertrophic cardiomyopathy exhibits considerable diversity in its clinical and genetic characteristics. To date, mutations in multiple genes associated with HCM have been discovered, with the most common ones being MYBPC3 and MYH7 genes. The present study aimed to utilize whole exome sequencing for conducting a genetic analysis of Hypertrophic cardiomyopathy in four children belonging to Iranian families.

    Materials and Methods

    Patients underwent medical evaluation, including clinical assessment, electrocardiography, and echocardiography. Genetic testing was performed after DNA extraction using whole exome sequencing to identify genetic alterations that may be responsible for this disease. In addition, bioinformatic analysis of the genetic changes was carried out using software tools for alignment, variant calling, and interpretation. Finally, the Sanger sequencing method was employed to confirm the genetic variations in the affected individual's family members.

    Results

    The patients were children presenting with initial symptoms, such as syncope and palpitations. They were diagnosed with Hypertrophic cardiomyopathy type 3 and 4 based on the results of electrocardiography and echocardiography. The genetic testing results revealed a pathogenic de novo mutation (c.1208G>A, p.Arg403Gln) in the MYH7 gene. In addition, another disease-causing homozygous nonsense genetic variation (c.3811C>T, p.Arg1271Ter) was identified in the MYBPC3 gene, resulting in the production of a premature protein.

    Conclusion

    This study not only expanded the spectrum of genetic variations associated with Hypertrophic cardiomyopathy disease and aided in genetic counseling for families affected by it but also presented the first variations of the sarcomere gene in Iranian children.

    Keywords: Hypertrophic Cardiomyopathy, Children, Whole Exome Sequencing, MYH7, MYBPC3
  • Sayehnaz Saniei Abadeh, Ilnaz Sajjadian*, Mansoureh Bahramipour Esfahani Pages 202-210
    Background and Objectives

    Disruptive mood dysregulation is one of the mood disorders which causes functional problems and has many treatment challenges. This study aimed to investigate the effectiveness of schema therapy on emotion regulation and social competence in children with disruptive mood dysregulation disorder.

    Materials and Methods

    This study employed a quasi-experimental research design with a pretest-posttest, follow-up, and a control group. The statistical population consisted of 8-11-year-old boys with disruptive mood dysregulation disorder in Isfahan, Iran, and their mothers who were referred to specialized child counseling centers in Isfahan. Thirty children and their mothers were selected purposefully and then randomly placed in two groups of 15 (one experimental group and one control group). The research tools included the Cognitive Emotion Regulation Questionnaire by Garnefski et al. (2007) and the Perceived Social Competence Scale by Anderson Boucher et al. (2007). The experimental group was treated in 10 sessions (60 min for the child and 30 min for the mother), and the control group did not receive any intervention. Data were analyzed using repeated measures analysis of variance.

    Results

    The results showed that the effect of schema therapy on emotional regulation and social competence was significant and remained stable in the follow-up phase (P<0.001).

    Conclusion

    According to the results of this study, schema therapy can be used to improve the emotional regulation and social competence of children with disruptive mood dysregulation disorder.

    Keywords: Schema Therapy, Emotion Regulation, Social Competence, Disruptive Mood Dysregulation Disorder