فهرست مطالب

نشریه پرستاری کودکان
سال دهم شماره 1 (پاییز 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/07/09
  • تعداد عناوین: 8
|
  • میعاد سیفی پور، ایلناز سجادیان*، محمدعلی نادی صفحات 1-12
    مقدمه

    پژوهش حاضر، با هدف تعیین اثربخشی آموزش مهارت های تفکر و استدلال یانگ بر توجه انتخابی، بی تکانشگری و علایم اختلال بیش فعالی  در کودکان سنین 8 تا 12 سال مبتلا به نقص توجه - بیش فعالی شهر اصفهان انجام شد.

    روش

    روش پژوهش، نیمه آزمایشی از نوع پیش آزمون - پس آزمون  با گروه کنترل و پیگیری 3 ماهه بود. بدین منظور 30 نفر از بین کلیه کودکان 8 تا 12 سال دارای علایم اختلال نقص توجه و بیش فعالی که در بازه زمانی مهر تا آذر ماه 1400به کلینیک های  تخصصی کاردرمانی شهر اصفهان مراجعه کرده و دارای معیارهای ورود به مطالعه بودند به صورت نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند و به طور تصادفی به گروه آزمایش (آموزش مهارت های تفکر و استدلال یانگ)، جایگزین شدند(هر گروه 15 نفر). کلیه شرکت کنندگان پرسشنامه علایم بیش فعالی، مقیاس سنجش تکانشگری بارت، آزمون (رنگ -واژه) استروپ را در سه مرحله تکمیل کردند. گروه آزمایش تحت آموزش مهارت های تفکر و استدلال یانگ قرار گرفتند.

    نتایج

    یافته های پژوهش با نرم افزار SPSS23 و با روش تحلیل واریانس با اندازه گیری مکرر تحلیل شد. نتایج حاکی از اثربخشی مداخله بر مشکلات توجه انتخابی، تکانشگری و علایم کودکان دارای اختلال نقص توجه- بیش فعالی و نیز پایداری اثربخشی در مرحله پیگیری باشد (0.001> P). میزان تفاوت مراحل در گروه ها در نقص توجه، تکانشگری و علایم بیش فعالی به ترتیب برابر با72 درصد ، 83 درصد و 82درصد به دست آمده است.   

    نتیجه گیری

    بنابر نتایج این پژوهش از این نوع آموزش می توان برای کاهش مشکلات کودکان دارای اختلال نقص توجه - بیش فعالی استفاده کرد.

    کلیدواژگان: اختلال نقص توجه- بیش فعالی، توجه انتخابی، رفتارهای تکانشگری
  • میلاد خالقیان، ریحانه یزدی*، عشرت کریمی افشار، سعید احمد خسروی صفحات 13-21
    مقدمه

    اختلال بیش فعالی با فعالیت فیزیکی بیش از حد، عدم توانایی در حفظ توجه و رفتارهای تکانشی مشخص می شود. هدف پژوهش حاضر اثربخشی موسیقی درمانی بر مهارت های اجتماعی و سلامت روانشناختی دانش آموزان مبتلا به اختلال کم توجهی- بیش فعالی شهر کرمان بود.

    روش

    روش این تحقیق نیمه تجربی و به روش پیش آزمون - پس آزمون با گروه کنترل بود. جامعه آماری شامل کلیه دانش آموزان بیش فعال (12-7 سال) شهر کرمان در سال 1399 بودند. با استفاده از روش هدفمند تعداد 30 نفر (15 نفر گروه آزمایش و 15 نفر گروه کنترل) انتخاب شدند. 10 جلسه آموزش 90 دقیقه ای مداخله بر روی گروه آزمایشی انجام شد. آزمودنی ها به پرسشنامه های کانزر والدین، مهارت اجتماعی ماتسون و سلامت عمومی گلدبرگ و هیلر، قبل و بعد از مداخله پاسخ دادند. نمرات آزمودنی ها با استفاده از تحلیل کوواریانس با استفاده از 25- SPSS تحلیل شد.

    نتایج

    نتایج نشان داد میانگین و انحراف معیار مهارت های اجتماعی در پس آزمون گروه آزمایش از (5/74) 22/41به (6/42) 30/86افزایش یافت. میانگین و انحراف معیار سلامت روانشناختی در پس آزمون گروه آزمایش از (4/99) 18/46به (4/54) 27/86افزایش یافت. نتایج تحلیل کوواریانس نشان داد موسیقی درمانی موجب افزایش مهارت های اجتماعی و سلامت روانشناختی دانش آموزان بیش فعال می شود (0/01 >p).

    نتیجه گیری

    بنابراین، از موسیقی درمان می توان برای افزایش مهارت های اجتماعی و بهبود سلامت روانی دانش آموزان بیش فعال در مراکز درمانی استفاده کرد.

    کلیدواژگان: دانش آموزان بیش فعال، سلامت روانشناختی، موسیقی درمانی، مهارت های اجتماعی
  • حسین حاتمی، منصور رضایی، کتایون جلیلی* صفحات 22-31
    مقدمه

    پژوهش حاضر با هدف بررسی ویژگی های اپیدمیولوژیک، بالینی و پاراکلینیکی در کودکان 6-1 ساله بستری در بیمارستان با تست PCR مثبت انجام شد.

    روش

    مطالعه مشاهده ای از نوع توصیفی همبستگی است. بررسی بر روی 288 کودک بیمار با تشخصیص قطعی COVID-19 و بستری در بیمارستان رفرانس فوق تخصصی دکتر محمد کرمانشاهی انجام شد. نمونه گیری به شیوه ی غیرتصادفی در دسترس و جمع آوری اطلاعات بالینی و دموگرافیک با بررسی پرونده های بالینی آن ها با در نظر گرفتن معیارهای ورودی (کودکان6-1ساله مشکوک کرونا بستری با تست RT-PCR مثبت) انجام شد. با استفاده از نرم افزار آماری SPSS نسخه 25 و آزمون های آماری مجذورکای اسکویر و فیشر تحلیل شد.

    نتایج

    63% کودکان  COVID-19 مورد مطالعه پسر و 37% دختر بودند. 8/%23 کودکان در ICU بستری و 7.5% از دستگاه ونتیلاتور استفاده می کردند. 21.7% از کودکان دارای سابقه بیماری زمینه ای بودند. در این مطالعه، میزان مرگ و میر کودکان 3/5% بود. بالاترین درصد تظاهرات بالینی گزارش شده در این کودکان، 74/4% تب، 33/8% سرفه و 21/4% اسهال بود. نتایج آزمایشگاهی نشان دهنده 342/3% لکوپنی، 29/5%CRP، 22/1%LFT، 11% DDIMR و10/3% فریتین، 40/6% ESR غیرطبیعی بود.. بین حساسیت دارویی و مصرف داروهای ضدویروس با مرگ و میر ناشی از کووید 19 در کودکان ارتباط معناداری مشاهده نشد (0/05<P). بین مصرف آنتی بیوتیک، سفتریاکسون و آزیترومایسین با مرگ و میر ناشی از کووید 19 در کودکان ارتباط معناداری وجود نداشت (0/05<P).

    نتیجه گیری

    براساس نتایج این مطالعه، نسبت بالایی از کودکان با تب و علایم تنفسی و یافته ها باراکلینیکیCT، WBCو ESR غیر ظبیعی همراه بودند. بیشترین درصد ابتلا به بیماری و مرگ و میر بر اثر عوارض کرونا در رده سنی 3-1 ساله پسر بوده است. به نظر می رسدجهت کاهش مرگ و میر آنان تجهیز و تقویت بخش های مراقبت های ویژه کودکان در بیمارستان ضروری می باشد و همچنین انجام مراقبت ها و پیگیری های مستمر پس از ترخیص و درمان برای کلیه کودکان بیمار مبتلا به کووید19 در بخش بهداشت تا حصول بهبودی کامل توصیه می شود.

    کلیدواژگان: کودکان، عفونت تنفسی، همه گیری، COVID-19، PCR
  • لیدا سبکتکین* صفحات 32-39
    مقدمه

    با توجه به نتایج مطالعات انجام شده مبنی بر کاهش سطوح ویتامین دی در میان کودکان منطقه آذربایجان شرقی و همچنین افزایش شیوع چاقی در کودکان طی دهه اخیر در این منطقه، ما فرض را بر این گذاشتیم که آیا این پایین بودن سطوح ویتامین دی با چاقی کودکان ارتباط دارد یا خیر؛ لذا مطالعه حاضر با هدف بررسی ارتباط چاقی با سطوح ویتامین دی در کودکان آذربایجان شرقی طراحی شده است.

    روش

    این مطالعه به صورت توصیفی همبستگی در طی بازه زمانی سال 1400 با مشارکت 202کودک چاق (شاخص توده بدنی بالاتر از 30) سنین بین 5 تا  15 سال که به روش نمونه گیری در دسترس وارد مطالعه شدند، انجام شد. ارتباط شاخص توده بدنی با سطوح ویتامین دی به کمک ضریب همبستگی پیرسون ارزیابی شد.

    نتایج

    میانگین شاخص توده بدنی (42/11±38/5) با میانگین ویتامین دی (45/65±18/2) به صورت معکوس و قوی ارتباط دارند به طوری که با افزایش شاخص توده بدنی (0/895-=r و 0/001=P) سطوح ویتامین دی به صورت معنادار و قویی کاهش می یابند.

    نتیجه گیری

    نتایج این مطالعه حاکی از آن بود که هرچه کودکان با سنین 5 تا 15 دارای شاخص توده بدنی بالاتری باشند، سطوح ویتامین دی نیز در آنان کاهش می یابد؛ به عبارتی بین افزایش چاقی و کاهش سطوح ویتامین دی، ارتباط قویی وجود دارد.

    کلیدواژگان: شاخص توده بدنی، چاقی، کودک، ویتامین دی
  • ضرغام بهنام مقدم، سید سلیمان حسینی نیک*، علیرضا ماردپور، عزیز بهنام مقدم صفحات 40-49
    مقدمه

    کودکان مبتلا به اختلال نقص توجه/  بیش فعالی حافظه کاری و بازداری پاسخ ضعیفی دارند که ارتباط زیادی با عملکرد تحصیلی و اجتماعی در آنان دارد. این پژوهش با هدف بررسی تاثیر آموزش چرتکه بر حافظه کاری و بازداری پاسخ در دانش آموزان دبستانی مبتلا به اختلال نقص توجه و بیش فعالی انجام شد.

    روش کار

    پژوهش حاضر از نوع نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون و پس آزمون با گروه کنترل بود. جامعه آماری این پژوهش دانش اموزان مدارس غیرانتفاعی شهر یاسوج در سال 1400 بودند. با روش نمونه گیری در دسترس 40 نفر دانش اموز مقطع ابتدایی مبتلا به  اختلال نقص توجه/  بیش فعالی بودند، بصورت تصادفی در دو گروه آزمایش و کنترل قرار گرفتند (هرگروه 20 نفر). گروه آزمایش  تحت آموزش 12 جلسه 45 دقیقه ای چرتکه قرار گرفتند. مشارکت کنندگان با فرم اطلاعات جمعیت شناختی، آزمون حافظه کاری وکسلرکودکان (WISC-R) و آزمون استرپ (Stroup test) در 2 مرحله مورد ارزیابی قرار گرفتند.

    نتایج

    نتایج تحلیل کواریانس نشان داد که نمره حافظه کاری و نمره بازداری پاسخ در گروه ازمایش نسبت به گروه کنترل بطور معنا داری بهبود یافته است (0/001>p)، اندازه اثر حافظه کاری 0/81 و بازداری پاسخ 0/47 بود.

    نتیجه گیری

    به مسولین آموزش و پرورش توصیه می شود با بکارگیری متخصصان آموزش چرتکه در مدارس ابتدایی این اموزش را به سر انجام برسانند. این آموزش منجر به تقویت حافظه کاری، بازداری پاسخ و احتمالا عملکرد بهتر تحصیلی و اجتماعی در آنان می شود.

    کلیدواژگان: آموزش چرتکه، حافظه کاری، بازداری پاسخ، دانش آموزان، اختلال نقص توجه، بیش فعالی
  • رضا بشارتی* صفحات 50-59
    مقدمه

    برای مدیریت بهینه فشارخون بالا در کودکان در سال 2017 دستورالعمل جدیدی توسط آکادمی اطفال آمریکا جایگزین دستورالعمل سال 2004 گردید.این مطالعه با هدف مقایسه شیوع فشارخون بالا در کودکان شهرستان کاشمر براساس دستورالعمل سال های 2004 و 2017 آکادمی اطفال آمریکا انجام شد.

    روش

    در این مطالعه توصیفی-تحلیلی و مقطعی در سال 1400 تعداد 1287 دانش آموز 7 تا 12 ساله به روش نمونه گیری خوشه ای از 49 مدرسه ابتدایی دخترانه و پسرانه به صورت تصادفی انتخاب شدند. پرسشنامه اطلاعات فردی کودکان تکمیل و متغیرهای قد،وزن،شاخص توده بدنی و فشارخون آن ها به روش استاندارد اندازه گیری شد.داده های به دست آمده براساس دو دستورالعمل مورد مقایسه قرارگرفت. جهت بررسی عوامل موثر بر فشارخون از آزمون تحلیل واریانس با سطح معنی داری کمتر از 05/0 استفاده شد.

    نتایج

    براساس دستورالعمل سال 2017،فشارخون طبیعی به میزان 9/6 درصدنسبت به دستورالعمل سال 2004 کاهش یافته است،شیوع پیش پرفشاری خون از 4/2 به 4/8 درصد و پرفشاری خون از 6/3 به 12/7 درصد افزایش یافت،19/8 درصد کودکانی که براساس دستورالعمل 2017 در دسته پرفشاری خون قرار گرفتند دچار اضافه وزن وچاقی بودند،براساس نتایج آزمون تحلیل واریانس عوامل شاخص توده بدنی،قد و وزن بر فشارخون تاثیر داشتند. در سن 7 سالگی قد و شاخص توده بدنی و در 11 سالگی اندازه قد بر فشارخون دیاستولیک تاثیر نداشت،عامل جنسیت در تمامی سنین بر فشارخون تاثیر داشت.

    نتیجه گیری

    شیوع پیش پرفشاری و پرفشاری خون بر اساس دستورالعمل 2017 افزایش یافته است،بنابراین با به کار بستن آن می توان موارد بیشتری از پرفشاری خون را به موقع تشخیص داده و اقدامات پیشگیرانه را به عمل آورد.

    کلیدواژگان: کودکان، فشارخون بالا، شیوع
  • سوسن کردبچه، سحر صفرزاده*، مرجان علیزاده صفحات 60-70
    مقدمه

    آموزش بازی درمانی ، تاثیر درخورتوجهی بر نگرش آنها درباره کودکان با اختلال یادگیری دارد؛ چراکه این کودکان با مشکلات عمدهای در رفتار و تعامل با والدین مواجه هستند. هدف از این مطالعه تعیین اثربخشی بازی درمانی فیلیال بر ابعاد مدیریت هیجان، شایستگی اجتماعی دانش آموزان دارای اختلالات یادگیری خاص است.

    روش

    در یک مطالعه نیمه تجربی بود 30 نفر از دانش آموزان دارای ناتوانایی یادگیری خاص در کلاس اول و دوم مقطع ابتدایی درسال تحصیلی 1401-1400 در مطالعه مشارکت داشتند . ابتدا مشارکت کنندگان به شیوه نمونه گیری دردسترس انتخاب و سپس به طور تصادفی ساده در دو گروه مداخله و گروه شاهد گمارده شدند. هر دو گروه براساس  پرسشنامه های مهارت مدیریت هیجان زمن و همکاران (2001) ، شایستگی اجتماعی کودکان کوهن و رسمن (1972) پیش آزمون به عمل آمد و گروه مداخله 8 جلسه90 دقیقه ای در معرض متغیر مستقل (بازی درمانی فیلیال) قرار گرفتند سپس از هر دو گروه پس آزمون به عمل آمد و یک ماه بعد نیز پیگیری انجام شد.

    نتایج

    تفاوت میانگین هر سه بعد مهارت مدیریت هیجان در دو گروه بازی درمانی فیلیال و کنترل به لحاظ آماری در سطح 0/01 معنادار است. ابعاد بازداری (0/377= 2 h، 0/001= P ، 12/73 = F)، بیان آشفته(0/203= 2 h، 0/001= P ، 5/36 = F) و کنار آمدن (0/303= 2 h، 0/001= P ، 9/14= F) مهارت مدیریت هیجان معنادار است. تفاوت میانگین مولفه ها و نمره کل شایستگی اجتماعی در دو گروه بازی درمانی فیلیال و کنترل به لحاظ آماری معنادار است. مولفه تمایل/کناره گیری (0/519= لامبدای ویلکز ، 0/279= 2 h، 0/001= P ، 7/94 =F)،  مولفه همکاری/مخالفت (0/508= لامبدای ویلکز ، 0/327= 2 h، 0/001= P ، 8/27 =F) و نمره کل شایستگی اجتماعی (0/392= لامبدای ویلکز ، 0/374= 2 h، 0/001= P ، 12/22=F) معنادار است.

    نتیجه گیری

    آموزش بازی درمانی فیلیال مدیریت هیجان، شایستگی اجتماعی و مشکلات رفتاری کودکان را بهبود بخشید؛ بنابراین، برنامه ریزی به منظور استفاده از آموزش بازی درمانی فیلیال برای کودکان دارای اختلال یادگیری اهمیت ویژه ای دارد.

    کلیدواژگان: فیلیال درمانی، مدیریت هیجان، شایستگی اجتماعی، اختلالات یادگیری
  • محمد ابراهیمی، میترا کامیابی*، نجمه حاجی پور، امان الله سلطانی صفحات 71-79
    مقدمه

    نوجوانان بدسرپرست دارای مشکلات رفتاری و روان شناختی متعددی می باشند. از این رو هدف از این پژوهش پیش بینی سازگاری اجتماعی بر اساس هوش موفق، هوش اخلاقی و سخت رویی روانی در نوجوانان بدسرپرست بود.

    روش

    پژوهش حاضر از نوع همبستگی می باشد. جامعه پژوهش حاضر شامل کلیه نوجوانان بدسرپرست مقیم مراکز شبانه روزی بهزیستی استان کرمان در سال 1400 بود که از بین آن ها 250 نفر به روش نمونه ‏گیری تصادفی طبقه ای به عنوان نمونه انتخاب گردیدند. از پرسشنامه های فرم کوتاه مقیاس سازگاری اجتماعی کالیفرنیا، پرسشنامه هوش موفق استرنبرگ، پرسشنامه هوش اخلاقی لنیک و کیل و مقیاس سخت رویی کوباسا استفاده شد.

    نتایج

    نتایج نشان داد که هوش موفق، هوش اخلاقی و سخت رویی روانی قادر به پیش بینی سازگاری اجتماعی هستند. هوش موفق با مقدار ضریب رگرسیونی 0/33=B (0/001<p)، هوش اخلاقی با مقدار 0/34=B  (0/01<p) و سخت  رویی روانی با مقدار 0/51=B  (0/01<p) به طور مستقیم توانستند سازگاری اجتماعی را پیش بینی کنند (0/01<p).

    نتیجه گیری

    می توان نتیجه گرفت که هوش موفق، هوش اخلاقی و سخت  رویی روانی پیش بینی کننده سازگاری اجتماعی در نوجوانان بدسرپرست می باشند. پیشنهاد می شود دوره های آموزشی سازگاری اجتماعی برای افزایش هوش موفق، هوش اخلاقی و سخت رویی روانی نوجوانان بدسرپرست برگزار شود.

    کلیدواژگان: هوش موفق، هوش اخلاقی، سخت رویی روانی، سازگاری اجتماعی، نوجوانان بدسرپرست
|
  • Meead Saifipour, Ilnaz Sajjadian*, MohammadAli Nadi Pages 1-12
    Introduction

     The aim of the present study was to determine the effectiveness of Young's thinking and reasoning skills training on selective attention, impulsivity, and symptoms of hyperactivity disorder in children aged 8 to 12 years with attention deficit hyperactivity disorder in Isfahan city.

    Method

    The research method was a semi-experimental pre-test-post-test type with a control group and a 3-month follow-up. For this purpose, 30 people among all children aged 8 to 12 years with symptoms of attention deficit and hyperactivity disorder, who visited specialized occupational therapy clinics in Isfahan between October and December 1400 and met the criteria for inclusion in the study, were available in the form of sampling. Were selected and randomly replaced to the experimental group (training of thinking and reasoning skills of Yang) (15 people in each group). All participants completed the Hyperactivity Symptoms Questionnaire, Barrett's Impulsivity Scale, and Stroop (Color-Word) Test in three stages. The experimental group was trained in Yang's thinking and reasoning skills.

    Results

    The findings of the research were analyzed with SPSS23 software and with the method of analysis of variance with repeated measurements. The results indicated a significant difference (P < 0.01) between the two groups in the post-test and follow-up stages, which can indicate the effectiveness of the intervention on selective attention problems, impulsivity, and symptoms of children with attention deficit hyperactivity disorder, as well as the stability of the effectiveness in the follow-up stage. The level of difference between groups in attention deficit, impulsivity, and hyperactivity symptoms was equal to 72%, 83%, and 82%, respectively.

    Conclusion

    Young thinking and reasoning skills training effectively improves selective attention problems, impulsivity, and symptoms of children with attention deficit hyperactivity disorder. Therefore, this type of training can be used to reduce the problems of children with attention deficit hyperactivity disorder.

    Keywords: Attention Deficit Disorders with Hyperactivity, selective attention, Impulsive Behavior
  • Zahra Ghanbari, Reyhaneh Yazdi*, Eshrat Karimi, Saeid Ahmad Khosravi Pages 13-21
    Introduction

    ADHD is characterized by excessive physical activity, inability to maintain attention, and impulsive behaviors. The purpose of this study was to investigate the effectiveness of music therapy on the social skills and psychological health of children with ADHD in Kerman.

    Method

    This study was a quasi-experimental study with pre-test and post-test with the control group. The statistical population consisted of all high school students (7-12 years) in Kerman City. A purposive method was used to select 30 subjects (15 experimental and 15 control). The experimental group received 10 sessions of 90-minute intervention. The control group received no training. Subjects responded to the Conners Parenting Questionnaire, Matson Social Skills Questionnaire, and Goldberg and Hiller General Health Questionnaire before and after the intervention. Subjects' scores were analyzed by covariance analysis using SPSS-25.

    Results

    The results showed that the mean and standard deviation of social skills in the post-test of the experimental group increased from 22.41 (5.74) to 30.86 (6.42). The mean and standard deviation of psychological health in the post-test of the experimental group increased from 18.46 (4.99) to 27.86 (4.45). The results of ANCOVA showed that music therapy increases the social skills and psychological health of hyperactive students (p<0.01).

    Conclusion

    Therefore, music therapy can be used to increase social skills and improve the mental health of overactive children in health centers.

    Keywords: Music Therapy, Social Skills, Psychological Health, Overactive Children
  • Hossein Hatami, Mansour Rezaei, Katayoon Jalili* Pages 22-31
    Introduction

    The present study was conducted with the aim of investigating the epidemiological, clinical,and Para-clinical characteristics of 1-6 years old children with

    Method

    The present observational study is a cross-sectional correlational work. The participants in this study were 288 children with a definitive diagnosis of COVID-19 admitted to Dr. Mohammad Kermanshahi Referral Hospital. Sampling was done in a non-random way available and clinical and demographic information was collected by examining their clinical files, taking into account the entry criteria (1-6-year-old children with suspected coronavirus hospitalized with a positive RT-PCR test). It was analyzed using SPSS statistical software version 25 and chi-square and Fisher statistical tests.

    Result

    In total, 63% of the cases were male and 37% were female; 23.8% were in the ICU and 7.5% were connected to a ventilator. In addition, 21.7% had an underlying disease. The mortality rate was 5.3%. The highest clinical demonstrations were fever (74.4%), coughing (33.8%), and diarrhea (21.4%). The laboratory results showed abnormal leukopenia (42.3%), CRP (29.5%), LFT (22.1%), DDIMR (11%), ferritin (10.3%), and ESR (40.6%). In addition, 5.4% of them died so the recovery rate was 94.6%. There was no significant relationship between drug sensitivity and antiviral drug use and mortality due to COVID-19 in children (P >0.05). There was no significant relationship between using antibiotics, ceftriaxone, and azithromycin and mortality due to COVID-19 in children (P >0.05).

    Conclusion

    Based on the results of this study, a high proportion of children were associated with fever and respiratory symptoms and abnormal para-clinical CT, WBC, and ESR findings. The highest percentage of illness and death due to complications of corona was in the age group of 1-3 years old boys. It seems to reduce their mortality it’s essential to equip and strengthen children's special care departments in the hospital, as well as continuous care and follow-up after discharge and treatment for all sick children with covid-19 in the health department until full recovery is recommended.

    Keywords: Children, Respiratory Infection, Epidemic, COVID-19, PCR
  • Lida Saboktakin* Pages 32-39
    Introduction

    According to the results of studies conducted on the reduction of vitamin D levels among children in the East Azerbaijan region, as well as the increase in the prevalence of obesity in children during the last decade in this region, we hypothesized whether this low level of vitamin D is associated with obesity in children. Is it related or not? Therefore, the present study was designed with the aim of investigating the relationship between obesity and vitamin D levels in East Azerbaijan children.

    Method

    This descriptive correlational study was conducted during the period 2021 with the participation of 202 obese children (body mass index above 30) aged between 5 and 15, who were included in the study using an available sampling method. The relationship between body mass index and vitamin D levels was evaluated using Pearson's correlation coefficient.

    Results

    The average body mass index (38.42±5.11) is inversely and strongly related to the average vitamin D (18.45±2.65) so that with the decrease in vitamin D levels, the body mass index (r=-0.895 and P=0.001) increase significantly and strongly.

    Conclusion

    The results of this study indicated that the more children aged 5 to 15 have a higher body mass index, the lower their vitamin D levels; In other words, there is a strong relationship between increasing obesity and decreasing vitamin D levels.

    Keywords: body mass index, obesity, child, vitamin D
  • Zargham Behnammoghadam, Sayed soliman Hossiyninik*, Alireza Maredpour, Aziz Behnammoghadam Pages 40-49
    Introduction

    Children with attention deficit hyperactivity disorder have poor working memory and response inhibition, which has much to do with their academic and social performances. This study was conducted to investigate the effectiveness of abacus training on the working memory and inhibition of primary school students with attention deficit hyperactivity disorder.

    Method

    The present study is a semi-experimental one with pre-test, post-test and a control group. The statistical population of this research is the student non-profit schools in Yasouj city in 1400. Using convenience sampling, 40 primary school students with attention deficit hyperactivity disorder were randomly selected and divided into two groups of 20 members in experimental and control groups. The experimental group went under 12 sessions of 45 minutes of abacus training. The participants were evaluated with the demographic information form and Wechsler working memory test for children (WISC-R) and the Stroup test in 2 stages.

    Result

    The results of covariance analysis showed significant score improvement in working memory and response inhibition in the experimental group compared to the control group as the (p<0.001) meanwhile the effect size of working memory and response inhibition were 0.81 and 0.47 respectively.

    Conclusion

    we recommend that educational officials accomplish abacus training with the help of experts in this field. This training will lead to the improvement of working memory, response inhibition, and probably better academic and social performances

    Keywords: Abacus Training, Working Memory, Response Inhibition, Students, Attention Deficit Hyperactivity Disorder
  • Reza Besharati* Pages 50-59
    Introduction

    For the optimal management of high blood pressure in children in 2017, a new guideline was replaced by the 2004 guideline by the American Academy of Pediatrics. This study was conducted with the aim of comparing the prevalence of high blood pressure in children in Kashmir based on the 2004 and 2017 guidelines of the American Academy of Pediatrics.

    Methods

    In this descriptive-analytical and cross-sectional study in 2022, 1287 students aged 7 to 12 years were randomly selected from 49 girls' and boys' elementary schools by cluster sampling. Children's personal information questionnaire was completed and their height, weight, body mass index, and blood pressure variables were measured according to the standard method. The obtained data were compared based on two instructions. Analysis of variance test with a significance level of less than 0.05 was used to investigate the factors affecting blood pressure.

    Result

    According to the guidelines of 2017, normal blood pressure has decreased by 6.9 percent compared to the guidelines of 2004, the prevalence of prehypertension has increased from 4.2 to 4.8 percent, and hypertension has increased from 6.3 to 12.7 percent. It was found that 19.8% of children who were placed in the high blood pressure category based on the 2017 guidelines were overweight and obese, according to the results of the analysis of variance, body mass index factors, height, and weight had an effect on blood pressure. At the age of 7, height and body mass index and at the age of 11, height had no effect on diastolic blood pressure, gender factor had an effect on blood pressure at all ages.

    Conclusion

    The prevalence of prehypertension and hypertension has increased based on the 2017 guideline, so by applying it, more cases of hypertension can be diagnosed on time and preventive measures can be taken.

    Keywords: children, high blood pressure, prevalence
  • Sosan Korbacheh, Sahar Safarzadeh*, Marjan Alizadeh Pages 60-70
    Introduction

    play therapy training has a significant effect on their attitude toward children with learning disabilities; Because these children are facing major problems in their behavior and interaction with their parents. The purpose of this study is to determine the effectiveness of filial play therapy on the dimensions of emotion management and social competence of students with special learning disorders.

    Method

    In a semi-experimental study, 30 students with special learning disabilities in the first and second grades of elementary school participated in the study in the academic year 2021-2022. First, the participants were selected by available sampling and then randomly assigned to two intervention groups and the control group. Both groups were pre-tested based on Zeman et al.'s emotional management skill questionnaires (2001), and the social competence of children by Cohen and Resman (1972), and the intervention group was exposed to the independent variable (filial play therapy) for 8 sessions of 90 minutes. Both groups were given a post-test and a follow-up was done one month later.

    Result

    The average difference of all three dimensions of emotion management skill in two groups of filial play therapy and control is statistically significant at 0.01 level. Dimensions of inhibition (F = 12.73, h2 = 0.377, P = 0.001), disturbed expression (h2 = 0.203, P = 0.001, F = 5.36) and coping (h2=0/303, P=0.001, F=9.14) emotion management skill is significant. Inclination/withdrawal component (Wilks lambda = 0.519, h2 = 0.279, P = 0.001, F = 7.94), cooperation/opposition component (Wilks lambda = 0.508, h2 = 0.327, P = 0.001, F = 8.27) and  The total score of social competence (Wilks lambda = 0.392, h2= 0.374, P = 0.001, F = 12.22) is significant.

    Conclusion

    play therapy training improved emotion management, social competence, and dimensions of parent-child relationships and children's behavioral problems; Therefore, it is important to plan for the use of affiliate play therapy training for children with learning disabilities.

    Keywords: Filial therapy - Emotion management - Social competence - Learning disorders
  • Mitra Kamiabi, Mitra Kamiabi*, Najmeh Hajipoor, Amanollah Soltani Pages 71-79
    Introduction

    Abused teenagers have many behavioral and psychological problems. Therefore, the purpose of this research was to predict social adjustment based on successful intelligence, moral intelligence, and psychological toughness in abused teenagers.

    Method

    The present research is of the correlation type. The current study population included all the abused teenagers living in day and night welfare centers of Kerman province in 2021, out of which 250 people were selected as a sample by stratified random sampling method. Short-form questionnaires of the California Social Adaptation Scale, Sternberg's Successful Intelligence Questionnaire, Lenik and Kiel's Moral Intelligence Questionnaire, and Kubasa's Hardness Scale were used.

    Results

    The results showed that successful intelligence, moral intelligence, and mental toughness are able to predict social adjustment. Successful intelligence, with a regression coefficient value of B=0.33 (P<0.001), moral intelligence with a value of B=0.34 (P<0.001), and mental toughness with a value of B=0.51 (P0.001). They could directly predict social adjustment (P<0.001).

    Conclusion

    It can be concluded that successful intelligence, moral intelligence, and mental toughness are predictors of social adjustment in abused teenagers. It is suggested that social adaptation training courses be held to increase the successful intelligence, moral intelligence, and mental toughness of abused teenagers.

    Keywords: successful intelligence, moral intelligence, mental toughness, social adaptation, misbehaved teenagers