فهرست مطالب

نقد ادبی - پیاپی 62 (تابستان 1402)

فصلنامه نقد ادبی
پیاپی 62 (تابستان 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/08/23
  • تعداد عناوین: 7
|
  • حمیده دهقانی، آرمان حیدری*، رضا رضایی، رامین مرادی صفحات 1-41

    ضمن آنکه کیفیت زندگی زنان و مقام و منزلت آنان می تواند یکی از نشانه ها و ضوابط برجسته ویژگی های فرهنگی و تمدنی آن جامعه باشد، در بیشتر جوامع و به خصوص جوامع مردسالار، شاهد نوعی برزخی، بلاتکلیفی و «جاماندگی» زنان بین برخوداری از فرصت های عینی و مواجهه با محدودیت های انگاره ای و ایماژی هستیم. از آن جایی که ژانر رمان یکی از مهم ترین خاستگاه هایی است که به صورت غیر مستقیم نمود و نمادهای این وضعیت را بازتاب می دهد، مطالعه حاضر با منظری جامعه شناختی و با استفاده از رویکرد تحلیل گفتمان انتقادی، نحوه بازنمایی زنان و پیش فرض های غالب اما ضمنی را در رمان های منتخب دوره پهلوی اول (سه گانه محمد حجازی) واکاوی می کند. تحلیل داده ها به شیوه تماتیک، واحد تحلیل «جمله» و  تطبیق و بهره گیری از پیشینه تحقیق، شیوه اعتباریابی پژوهش حاضر بوده است. نتایج این مطالعه نشان داد که زنان داستان های حجازی حول دال برتر و سه گانه دین سنت مدرنیته، در دسته بندی های دوگانه و سه گانه، بازنمایی می شوند و برخلاف انگاره ذهنی رایج «زن تحت ستم»، از کلی گویی و انتساب فقط یک صفت، نقش، کارویژه و روایت واحد برای همه زنان، صرف نظر شده است. براین اساس ما در متون شاهد نوعی پای بندی به الگوهای گفتمانی هم این و هم آن گرا، فازی گونه و میانه رو مابین دین و تجدد، ابژگی و سوژگی هستیم که گاهی نیز به «تخاصم گفتمانی» منجر شده است.

    کلیدواژگان: بازنمایی زنان، رمان، گفتمان جنسیتی، هویت های زنانگی، تریولوژی
  • هادی دهقانی یزدلی* صفحات 43-87

    اسطوره‏ها و آیین‏ها از عناصر بنیادین زیست و فرهنگ بشری‏اند که آرزوها و هراس‏های آدمی را بازتاب می‏دهند. مواجهه با مرگ و مرگ‏آگاهی یکی از بنیادی‏ترین درون‏مایه‏های اسطوره‏ای و آیین‏های آن است. از برجسته‏ترین قالب‏هایی که می‏تواند محملی برای درون‏مایه‏های اسطوره‏‏ای و آیینی ازجمله مرگ‏آگاهی قرار گیرد، روایت‏های داستانی معاصر است. نوشتار حاضر براساس رویکرد اسطوره‏شناسی، با روشی توصیفی ‏تفسیری و با هدف آشکارگی تاثیر درون‏مایه مواجهه با مرگ و رسیدن به مرگ‏آگاهی، که از خلال آیین پاگشایی شکل می‏گیرد، به بررسی ساختار و ژرف‏ساخت داستان «فال خون» نوشته داوود غفارزادگان می‏پردازد. داستان «فال خون»، برای برجسته ‏کردن درون‏مایه مرگ‏آگاهی، آشکارا براساس ساختار پاگشایی: جدایی، رازآموزی و رازآموختگی شکل می‏گیرد. شخصیت اصلی داستان که سربازی نوآموز است، در ماموریت خود با پدیدار و روی‏دادهای گوناگونی در رسیدن به مقصد خویش روبه‏رو می‏شود. این رخ‏دادها زمینه‏ای را فراهم می‏کنند تا سرباز نوآموز دشوارترین و نهایی‏ترین آزمون‏ خویش را پشت سر بگذارد. دشوارترین آزمون شخصیت اصلی داستان «فال خون»، رسیدن به مرگ‏آگاهی و پذیرفتن مرگ به سان جزیی از هستی خویش است. این درون‏مایه که از دغدغه‏های نخستین و همیشگی بشر بوده است، در داستان «فال خون» در کنار عناصر اسطوره‏ای همچون کوه، درخت، عدد، گاو، نام و کلبه می‏نشیند تا به روایت داستانی مدرن، رنگ اسطوره‏ای و آیینی کهن ببخشد. بدین‏ترتیب، هنر، ادبیات و اندیشه‏های مدرن امروزی نه‏تنها از سویه‏های اسطوره‏ای و آیینی کهن نمی‏توانند جدا شوند، بلکه این سویه‏ها با درآمیختن با تاملات همیشگی آدمی، ازجمله مرگ‏آگاهی، زمینه غنا و پرتوشگی روایت‏های داستانی امروزین را مهیا می سازند.

    کلیدواژگان: مرگ آگاهی، پاگشایی، فال خون، اسطوره، آیین
  • مهدی رحیم پور* صفحات 89-126

    موضوع نقد ادبی در شبه قاره از اهمیت بسیار بالایی برخوردار بوده است و منتقدان بسیاری به نوشتن نقد به برخی آثار اعم از نظم و نثر پرداخته اند. بسیاری از منتقدان و آثارشان معرفی و یا حتی منتشر شده اند، اما برخی همچنان به صورت خطی در کتابخانه های مختلف نگهداری می شوند. عموما نقدهای نوشته شده به صورت نثر هستند، ولی در لابه لای آثار موجود نقدهایی نیز به صورت منظوم نوشته شده که در نوع خود جالب توجه است. شیدای فتحپوری، منیر لاهوری و عبدالباقی صهبایی از منتقدان برجسته شبه قاره هستند که سعی در تجربه نقد در قالب نظم داشته اند که به نظر می رسد تا حد قابل توجهی موفق بوده اند. اگرچه منظوم بودن نقد آن ها باعث به وجود آمدن محدودیت هایی شده است. با وجود آثار بسیار ارزشمندی که در زمینه سابقه نقد ادبی در شبه قاره تالیف شده، با شناسایی و کشف آثار مختلف و نویافته در این زمینه، هر روز دامنه نقد ادبی در شبه قاره گسترده تر و آشکارتر می شود و نشان می دهد این مقوله از اهمیت بالایی در بین ادیبان، علما و نویسندگان آن دیار برخوردار بوده است. در این مقاله ابتدا به معرفی نقدهای منظوم پرداختیم و در ادامه به انگیزه های برخی از این منتقدان در نوشتن نقد خود اشاره و سپس این نقدها را بررسی و تحلیل کردیم.

    کلیدواژگان: نقد ادبی، شبه قاره، قدسی مشهدی، شیدای فتحپوری، منیر لاهوری، عبدالباقی صهبایی، آرزو
  • قدسیه رضوانیان*، جعفر رضاپور صفحات 127-162

    اگر زبان را نه آینه منعکس‏کننده مبارزه‏ها، بلکه موضوع مبارزه‏ها و ابزار مبارزه‏ تلقی کنیم، دیگر به جای آن باید از دال گفتمان استفاده کرد که مفاهیم قدرت و زبان را در یک درهم تنیدگی مداوم و تفکیک ناپذیر مفهومی، قابل فهم می‏سازد. درهمین راستا این مقاله بر آن است تا با روشی گفتمانی و با اتخاذ دیدی انتقادی متن تاریخ بیهقی را به عنوان یکی از تاثیرگذارترین متون کلاسیک ادبیات فارسی بفهمد و بخواند. به عبارت دیگر با قرار دادن این متن در بافت گفتمانی‏اش و رابطه‏ دیالکتیکش با قدرت و فهمیدن این متن به عنوان میدان مبارزه‏ قدرت‏ها و گفتمان‏های متضاد و متخاصم جامعه بتوان به فهمی نو از آن دست پیدا کرد. برای رسیدن به این هدف از روش تحلیل گفتمان انتقادی فرکلاف برای انجام تحلیل‏های خرد متنی، و از نظریه گفتمان لاکلاو و موف برای انجام تحلیل‏های کلان گفتمانی عصر بیهقی، به طور هم زمان و ترکیبی بهره می‏گیرد تا بتوان به نوعی تحلیل گفتمانی خرد و کلان رضایت بخش از متن و عصر تاریخ بیهقی دست پیدا کرد. متن تاریخ بیهقی چنان که نشان داده می‏شود، نه منعکس کننده‏‏ راستین مبارزات بلکه خود بخشی از فرایند مبارزه است. این متن تحت تاثیر زنجیره گفتمان‏های حاکم است و علیه گفتمان‏های پیرامونی به کار گرفته می‏شود. تاریخ بیهقی، تحت تاثیر گفتمان که ذهن دوقطبی متن را به یک بازنمایی جهت‏دار از جریان امور و واقعیت‏ها می‏کشاند، گفتمان‏های حاکم را برجسته مس سازد و گفتمان‏های پیرامونی را به حاشیه می‏راند.

    کلیدواژگان: قدرت، گفتمان، متن، سوژه، نقد، تاریخ بیهقی
  • فردین حسین پناهی* صفحات 163-207

    «قصه های پریان» از گونه های معروف روایی و ادبی جهان محسوب می شوند. گستردگی جهانی این قصه ها چنان است که رسیدن به قطعیتی متقن و جامع درباره خاستگاه قصه های پریان را با چالش ها و دشواری های بسیاری همراه کرده است، چنان که دیدگاه های مطرح در این زمینه نیز با چالش ها و خلل های متعددی روبه رو هستند. رواج گسترده این قصه ها در فرهنگ های هندواروپایی، و وجود الگوها، عناصر و کارکردهای روایی مشابه در این قصه ها نیز مسایل دیگری است که ضرورت پژوهش برای تبیین خاستگاه های تاریخی و روایی قصه های پریان را نشان می دهد. در این مقاله به منظور واکاوی خاستگاه های روایی و تاریخی شکل گیری قصه های پریان؛ مسیله رواج و انتشار باستانی این قصه ها در فرهنگ های هندواروپایی؛ کارکردهای آیینی و معرفتی این قصه ها در این فرهنگ ها، و ارتباط آن با بنیان های فرهنگی و آیینی اقوام هندواروپایی، با تکیه بر شواهد روایی، آیینی و اسطوره شناختی، به بررسی و تحلیل خاستگاه های شکل گیری قصه های پریان می پردازیم. نتایج پژوهش نشان می دهد که خاستگاه اولیه شکل گیری قصه های پریان به «هزاره دوم پیش از میلاد»؛ یعنی به دوره مواجهه اقوام هندواروپایی در ایران، آسیای صغیر و اروپا با فرهنگ ها و آیین های بومی سرزمین های مقصد مهاجرتشان بازمی گردد، چنان که نظام روایی و معرفت شناختی مشترکی در این قصه ها دیده می شود که کارکردی آموزشی تربیتی با رویکرد سیاسی ایدیولوژیک برای مخاطبانشان داشته اند و در ارتباط با نوع مخاطب خردسال یا بزرگ سال نیز شکل و کارکرد روایی و فرهنگی خاص خود را داشته اند و استمرار بلندمدت و باستانی این قصه ها نیز منشا شکل گیری روایت هایی چون برون همسری بوده است.

    کلیدواژگان: قصه های پریان، خاستگاه روایی، فرهنگ های هندواروپایی، ایدئولوژی، کارکرد آموزشی تربیتی
  • محمدجعفر میلان نورانی*، مجید کیهانفر صفحات 209-235

    یکی از بخش های داستان های هزارویک شب، ماجرای «خیاط یهودی و گوژپشت» است. در این بخش چنین نقل شده، که فردی یهودی از اینکه ناخواسته موجب مرگ یک گوژپشت شده، نگران شده و ترسیده است که اگر مسلمانان از کار او مطلع شوند، «نسل یهود را از زمین بردارند». در این فراز می توان به گونه ای «خشونت» را مشاهده کرد. این نوشتار در رویکردی تطبیقی، به دنبال ریشه یابی این عبارت، نسخه ها و ترجمه های متعدد داستان های هزارویک شب را تورق کرده و به این نتیجه رسیده که جمله مزبور در ریشه فارسی آن قبل از ترجمه به عربی وجود نداشته و هنگام برگردان مجدد آن از عربی به فارسی، به آن افزوده شده است. زمانی که نسخه داستان های هزارویک شب در تسلط عرب بوده و هارون الرشید در آن تصرفاتی انجام داد، این جمله نیز دیر یا زود به آن افزوده شده است؛ یعنی در نسخه اصلی آن، چنین جمله ای وجود نداشته است.

    کلیدواژگان: داستان های هزارویک شب، نسل یهودی، هارون الرشید، طسوجی
  • مجید هوشنگی*، مهدیه طهماسبی صفحات 237-283

    محوریت نقد روان کاوانه، تعامل میان حوزه هنر، به‏ویژه ادبیات با موضوعات روان کاوی است که در این روش، سوژه متن به بستری برای شناخت نشانه‏ها، ریشه‏ها و عوامل روان‏نژندی در سه محور مولف، متن (ساختار و شخصیت‏ها) و مخاطب است؛ و در مواردی نادر به روش عبور از بحران و ابزاری برای روان‏درمانگری تبدیل خواهد شد. در این حوزه، مقوله اضطراب و وسواس از موضوعات مهمی است که در روان شناسی با رویکردهای شناختی متفاوتی بدان پرداخته‏ شده است و می‏تواند یکی از موضوعات کاربردی در تحلیل متن‏محورانه آثار ادبی قرار گیرد. از سویی، آثار گلشیری به سبب آگاهی او از دانش روان شناسی و کاربست آگاهانه تکنیک‏ها و شاخصه‏های مهم آن در پردازش و تقویت شخصیت، از ظرفیت بالایی در جهت تحلیل روان کاوانه برخوردار است. لذا این پژوهش با روش توصیفی تحلیلی به بررسی مقوله اضطراب در مجموعه داستان نمازخانه کوچک من پرداخته و نتیجه گرفته است که ریشه اضطراب‏ در شخصیت‏های این داستان‏ها، ترس از وقوع یک حادثه ناگوار در آینده است و شخصیت ها اغلب به پاسخ ابتدایی اجتناب و گریز از موقعیت و مکانیسم‏های دفاعی ابتدایی روی می‏آورند. اکثر شخصیت‏ها در مواجهه با اضطراب، مبتلا به افسردگی، خشم و انزوا شده که در نشانه‏های رفتاری متعددی چون مصرف الکل، بی‏خوابی و بی‏قراری، پرخاش کردن و جیغ و فریاد کردن این بحران را بازنمایی خواهند کرد. درمجموع می‏توان اضطراب و افسردگی را در این مجموعه به عنوان وجه غالب در نظر داشت.

    کلیدواژگان: روان کاوی، نقد روان کاوانه، اضطراب، گلشیری، نمازخانه کوچک من
|
  • Arman Hedari* Pages 1-41

    While the quality of women's lives and their status and position can be indicative of the prominent cultural and civilizational features of a society, in most societies, especially in our patriarchal society, we witness a kind of liminality, insignificance, and "persistence" of women in the face of both tangible opportunities and imaginary constraints and stereotypes. Since the genre of the novel is one of the most significant mediums that indirectly reflect the symbols of this situation, this study explores the representation of women and the dominant but implicit assumptions in the selected novels of the First Pahlavi era (Mohammad Hejazi's trilogy) from a sociological perspective, using a critical discourse analysis approach. The data analysis was conducted thematically, with the unit of analysis being the "sentence," and utilizing previous research as a foundation for credibility assessment. The results of this study showed that women in Hejazi's stories in the trilogy of Superior Spear and the Religion-Tradition-Modernism trilogy are represented in binary and ternary categorizations. Contrary to the prevailing mental stereotype of the "oppressed woman," the role, characteristics, caricature, and narrative have not been reduced to a single attribute for all women. Based on this, we observe a commitment to both discourse patterns, both conservative and progressive, fuzzy and middle-ground, oscillating between religion and modernity, conservatism and progressivism, which has sometimes led to a "discourse conflict”.

    Keywords: Representation of women, novel, gender discourse, feminine identities, trilogy
  • Hadi Dehghani Yazdeli* Pages 43-87

    Myths and rituals are fundamental elements of human life and culture, reflecting people's desires and fears. The confrontation with death and the consciousness of death is one of the most fundamental themes of mythology and its rituals. Contemporary narratives are one of the most prominent formats that can be used as vehicles for mythological and ritual themes, including death consciousness. This article is based on the mythological approach, using a descriptive-interpretive method and aiming to reveal the inner effect of confronting death and reaching the consciousness of death formed by the ritual of initiation, in order to examine the structure and depth of the story "Fal -e Khoon" by Dawood Ghaffarzadegan. the story "Fal -e Khoon", which highlights the theme of death consciousness, is obviously based on the structure of initiation; Expulsion, mystery learning and mystery education. The main character of the story, a budding soldier, is confronted with various phenomena and events on his mission to achieve his goal. These events form the basis for the rookie to pass his most difficult and final test. The most difficult test of the main character in the story is to become aware of death and to accept death as part of one's existence. This theme, which was one of the first and constant concerns of mankind, is juxtaposed in the story with mythological elements such as mountains, trees, numbers, cows, names and huts, so that it gives a mythical tinge to a modern story and conveys an ancient ritual. In this way, modern art, literature, and ideas cannot only be separated from ancient mythological and ritual strains; ; Rather, these strains, by blending with human's constant reflections, such as death, provide the context for the richness and brilliance of today's narratives.

    Keywords: Death awareness, initiation, Fal -e Khoon, myth, ritual
  • Mahdi Rahimpoor* Pages 89-126

    The subject of literary criticism has been of great importance in the subcontinent, and many critics have written criticism on both poetry and prose. Many critics and their works have been introduced or even published, but some are still preserved in manuscript form in various libraries. Generally, the written reviews are in prose, but among the existing works, reviews are also written in poetry, which is interesting in its own way. Sheyda Fathpouri, Munir Lahori and Abdul Baghi Sahbai are among the prominent critics of the subcontinent who have tried to experience criticism in the form of order, which seems to have been remarkably successful. Although the regularity of their criticism has caused some limitations. Despite the very valuable works that have been written in the field of literary criticism in the subcontinent, with the identification and discovery of different and innovative works in this field, the scope of literary criticism in the subcontinent becomes wider and more obvious every day, and it shows that this category is of great importance among writers, scholars and writers of that country have been blessed. In this article, we have first introduced the critical accounts of the poem, and then we have pointed out the motives of some of these critics in writing their criticisms, and then we have examined and analyzed these criticisms.

    Keywords: Literary criticism, subcontinent, Sheyda Fathpouri, Munir Lahori, Abdul Baghi Sahbai
  • Ghodsieh Rezvanian*, Jafar Rezapour Pages 127-162

    If we consider language not as a mirror reflecting struggles, but as the subject and tool of struggles, then we should use the signifier of discourse, which makes the concepts of power and language understandable in a continuous and inseparable conceptual entanglement. This article aims to analyze the text of Tarikh-e Beyhaqi as one of the most influential classical texts of Persian literature with a discursive method. In other words, by placing this text in its discursive context and its dialectical relationship with power, and understanding this text as the field of conflict between powers and conflicting discourses of society, a new understanding of it can be achieved. In order to achieve this goal, Fairclough's critical discourse analysis method is used to perform micro-textual analysis, and Laclau and Mouffe's discourse theory is used to perform macro-discourse analysis of Bayhaghi era. The text of Tarikh-e Beyhaqi, as shown, does not reflect the true struggle, but itself, is part of the struggle process. This text is influenced by the chain of ruling discourses and is used against peripheral discourses. Tarikh-e Beyhaqi, under the influence of the discourse that pulls the bipolar mind of the text to a directional representation of the flow of affairs, highlights the ruling discourses and marginalizes the peripheral discourses.

    Keywords: Power, discourse, text, criticism, Tarikh-e Beyhaqi
  • Fardin Hosseinpanahi* Pages 163-207

    "Fairy tales" are considered one of the popular narrative and literary genres in the world. The global spread of these stories is such that reaching a convinced and comprehensive theory about the origin of fairy tales has been associated with many challenges and difficulties, as well as the views expressed in this field also face many challenges and problems. The widespread popularity of these stories in Indo-European cultures, and the existence of similar narrative patterns, elements and functions in these stories are other issues that show the necessity of research to explain the narrative and historical origins of fairy tales. In this article, in order to analyze the narrative and historical origins of the formation of fairy tales; the problem of the ancient spread and dissemination of these stories in Indo-European cultures; ritual and epistemic functions of these stories in these cultures and its connection with the cultural and ritual foundations of the Indo-European peoples, relying on the narrative, ritual and mythological evidence, we investigate and analyze the origins of the formation of fairy tales. The results of the research show that the primary origin of the formation of fairy tales goes to "the second millennium BC"; That is, it goes back to the period of confrontation between the Indo-European peoples in Iran, Asia Minor and Europe with the native cultures and rituals of the lands they migrated to, as a common narrative and epistemological system can be seen in these stories, which had an educational function with a political-ideological approach for their audience and in connection with the young or adult audience, they have had their own special narrative and cultural form and function. Also, the long-term and ancient continuation of these stories has been the source of the formation of some narratives such as exogamy.

    Keywords: Fairy tales, narrative origin, Indo-European cultures, ideology, educational function
  • Mohammad Jafar Milan Nourani*, Majid Keihanfar Pages 209-235

    One of the parts of the stories of One Thousand and One Nights is the story of the "Jewish tailor and the hunchback". In this section, it is mentioned that a Jewish person was worried about unintentionally causing the death of a hunchback and was afraid that if the Muslims found out about his work, they would "remove the Jewish generation from the earth". "Violence" can be observed in this passage. In a comparative approach, in order to find the roots of this phrase, this article has gone through several versions and translations of the stories of the Thousand and One Nights and has come to the conclusion that the sentence in question did not exist in its Persian root before it was translated into Arabic, and when it was translated again from Arabic to Farsi has been added to it. When the version of One Thousand and One Nights was under Arab control and Harun al-Rashid took possession of it, this sentence was also added to it sooner or later; That is, there was no such sentence in its original version.

    Keywords: Tales of a thousand, one nights, Jewish generation, Harun Al-Rashid, Tasoji
  • Majid Houshangi*, Mahdiyeh Tahmasebi Pages 237-283

    The centrality of psychoanalytic criticism is the interaction between the field of art, especially literature, with psychoanalytic subjects, in this method, the subject of the text becomes a platform for recognizing the signs, roots and factors of psychosis in the three axes of the author, the text (structure and characters) and the audience; And in rare cases, it will become a method of overcoming crisis and a tool for psychotherapy. In this field, the category of anxiety and obsession is one of the important topics that have been discussed in psychology with different cognitive approaches, and it can be one of the practical topics in the text-oriented analysis of literary works. On the other hand, Golshiri's works have a high capacity for psychoanalytical analysis due to his knowledge of psychology and the conscious application of its techniques and important features in processing and strengthening personality. Therefore, this research has investigated the category of anxiety in the collection of stories " Namazkhaneye Kochake Man " with a descriptive-analytical method and has concluded that the root of anxiety in the characters of these stories is the fear of an accident. Unfortunate is in the future and the characters often turn to the basic response of avoiding the situation and basic defense mechanisms. Most of the characters are suffering from depression, anger and isolation in the face of anxiety, which will represent this crisis in various behavioral signs such as alcohol consumption, insomnia and restlessness, aggression and screaming. In general, anxiety and depression can be considered as the dominant aspect in this collection.

    Keywords: Psychoanalysis, psychoanalytic criticism, anxiety, Golshiri, Namazkhaneye Kochake Man