فهرست مطالب

دانشور پزشکی - پیاپی 167 (مهر و آبان 1402)

نشریه دانشور پزشکی
پیاپی 167 (مهر و آبان 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/08/14
  • تعداد عناوین: 8
|
  • رسول رشیدی، طیبه رجبیان، طوبی غضنفری* صفحات 1-10
    مقدمه و هدف
    سازمان بهداشت جهانی در مارس 2020 بیماری کروناویروس 2019 را به عنوان یک بیماری همه گیر معرفی کرد. MERS-CoV و آنفولانزا می توانند منبع ارزشمندی در توسعه عوامل درمانی COVID-19 باشند. Matricaria chamomilla L معمولا به دلیل خواص ضدالتهابی و ضدباکتریایی مفید است و در فارماکوپه 26 کشور به عنوان یک داروی گیاهی برای درمان اختلالات مختلف ذکر شده است. این مطالعه به منظور ارزیابی پتانسیل بابونه برای کاهش سطح سایتوکاین پیش التهابی TNF-α انجام شد.
    مواد و روش ها
    سلول های تک هسته ای خون محیطی (PBMCs) از داوطلبان کووید-19 (3 نفر) جداسازی و با غلظت های 200، 300، 400، 500 میکروگرم بر میلی لیتر عصاره اتانولی که از اندام های هوایی بابونه استخراج شده بود تیمار شدند. سطوح تولید فاکتور نکروز تومور آلفا (TNF-α) با استفاده از روش الایزا اندازه گیری شد.
    نتایج
    عصاره اتانولی بابونه (تمام غلظت ها) تولید سایتوکاین پیش التهابی TNF-α را در کشت سلول های خون محیطی بیماران کووید-19 به طور قابل توجهی نسبت به گروه تیمارنشده کاهش داد (0001/0>p).
    نتیجه گیری
    نتایج مطالعه حاضر برای نخستین بار نشان می دهد که بابونه می تواند از طریق کاهش سطح سایتوکاین پیش التهابی TNF-α اثرات ضدالتهابی خود را اعمال کند که این اثرات را می توان به ترکیبات این گیاه با خواص ضدالتهابی نسبت داد. این گیاه به عنوان جایگزینی بالقوه برای درمان بیماری های التهابی نیاز به بررسی و مطالعات بیشتر دارد.
    کلیدواژگان: بابونه، عصاره اتانولی، COVID-19، PBMCs، فاکتور نکروز تومور آلفا
  • فاطمه نوروزی، معصومه اصل روستا*، رحیم امینی، زینب صحراییان صفحات 11-19
    مقدمه و هدف

    : بررسی ها نشان داده است که آسیب های کبدی با وقوع آپوپتوز همراه است. تتراکلریدکربن یک سم قوی است که برای القای فیبروز و سیروز کبدی در مدل های حیوانی به کار می رود. مطالعه حاضر به هدف بررسی اثر آلفاپینن بر تغییر بیان فاکتورهای وابسته به آپوپتوز Bax و Bcl-2 در کبد رت های نر بالغ از نژاد ویستار دریافت کننده تتراکلریدکربن انجام شد.

    مواد و روش ها

    رت ها به چهار گروه شامل کنترل، آلفاپینن، تتراکلریدکربن و تتراکلریدکربن-آلفاپینن تقسیم شدند. تزریق درون صفاقی تتراکلریدکربن با دوز 2 میلی لیتر بر کیلوگرم وزن بدن (دو بار در هفته و به مدت 6 هفته متوالی) انجام شد. آلفاپینن نیز با دوز 50 میلی گرم بر کیلوگرم وزن بدن (هر روز و به مدت 6 هفته متوالی) به صورت درون صفاقی تیمار شدند. در پایان دوره، سطح mRNAیBax  و Bcl-2، توسط Real-time PCR ارزیابی شد.

    نتایج

    تتراکلریدکربن موجب افزایش معنادار بیان فاکتور پیش آپوپتوتیک Bax  (019/0= P) و کاهش معنادار فاکتور ضدآپوپتوتیک Bcl-2  (042/0 =P) در کبد رت ها در مقایسه با گروه کنترل شد. تیمار آلفاپینن موجب کاهش معنادار سطح mRNAی Bax  (001/0=P) و افزایش معنادار سطح mRNAی Bcl-2  (025/0=P) در گروه تتراکلریدکربن-آلفاپینن در مقایسه با گروه تتراکلریدکربن شد. علاوه براین، آلفاپینن از پیدایش سلول های آپوپتوتیک در برش های بافتی کبد حیوانات تحت تزریق تتراکلریدکربن ممانعت کرد.

    نتیجه گیری

    آلفاپینن می تواند از آپوپتوز ناشی از تتراکلریدکربن در کبد رت ها ممانعت کند و احتمالا اثر حفاظت کبدی دارد.

    کلیدواژگان: آلفاپینن، bax، bcl-2، کبد، تتراکلریدکربن
  • فاطمه ثامنی، مائده پور علی اشکلک، بهاره حاجی خانی، مونا قاضی، مسعود داداشی* صفحات 20-27
    مقدمه و هدف

    استنوتروفوموناس مالتوفیلیا یک باکتری گرم منفی غیرتخمیری است که به سرعت به عنوان یک پاتوژن مهم بیمارستانی در بیماران بستری در بیمارستان ظاهر شده است و به دلیل افزایش مقاومت آنتی بیوتیکی ذاتی، به عنوان یک تهدید جهانی مطرح است. به همین منظور این مطالعه با هدف تعیین الگوی مقاومت آنتی بیوتیکی نمونه های استنوتروفوموناس مالتوفیلیا جداشده از کشت خون بیماران مراجعه کننده به بیمارستان های قزوین انجام شد.

    مواد و روش ها

    در این پژوهش 28 نمونه خون با تشخیص اولیه استنوتروفوموناس مالتوفیلیا جمع آوری شد. ابتدا شناسایی باکتری از طریق کشت و تست های بیوشیمیایی رایج انجام شد. با بررسی ژن S rRNA 23  و استفاده از روش مولکولی PCR، نمونه ها به تایید قطعی رسید. درنهایت آنتی بیوگرام به روش دیسک دیفیوژن  طبق دستورالعمل 2022 CLSI انجام شد.

    نتایج

    71/60 درصد از افراد دارای کشت خون مثبت، مرد بودند. نتایج آزمایش مقاومت آنتی بیوتیکی نشان داد سویه های جداشده به آنتی بیوتیک های لووفلوکساسین، مینوسایکلین و تری متوپریم سولفامتوکسازول به ترتیب دارای مقاومت 71/10، 14/7 و 57/3 درصد بودند.

    نتیجه گیری

    با توجه به اثربخشی مناسب آنتی بیوتیک تری متوپریم سولفامتوکسازول می توان نتیجه گرفت کماکان سویه ها به این دارو حساسیت خوبی دارند و همچنان به عنوان بهترین گزینه درمانی مطرح است. لازم است پیش از تجویز دارو میزان مقاومت آنتی بیوتیکی با استفاده از روش های استاندارد ارزیابی شده تا از بروز و گسترش سویه های مقاوم در جامعه و احتمال شکست در درمان جلوگیری شود.

    کلیدواژگان: استنوتروفوموناس مالتوفیلیا، مقاومت آنتی بیوتیکی، دیسک دیفیوژن
  • مریم رحمتی، هاجر تارویردی زاده*، رویا کوچک انتظار صفحات 28-37
    مقدمه و هدف
    موقعیت های مبهم و بحرانی مربوط به سلامت مانند پاندمی ویروس کرونا، انواع اضطراب در افراد را تولید کرد که می توان از اضطراب مرگ و در پی آن از عدم تحمل بلاتکلیفی نام برد. هدف مطالعه حاضر بررسی رابطه اضطراب کرونا با اضطراب مرگ و عدم تحمل بلاتکلیفی در دانشجویان پزشکی بود.
    مواد و روش ها
    این مطالعه توصیفی- هم بستگی با تکیه بر روش معادلات ساختاری بود که در سال تحصیلی 1401-1400 طراحی و اجرا شد. جامعه آماری شامل تمامی دانشجویان شاغل به تحصیل رشته پزشکی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی بود. بر این اساس، 350 دانشجو (با پایه تحصیلی کارورز یا کارآموز و دانشجویانی که به بخش و بر بالین بیماران می رفتند) به صورت نمونه گیری دردسترس انتخاب و وارد مطالعه شدند. شرکت کنندگان به مقیاس های اضطراب کرونا قبادیان قادی کلایی، اضطراب مرگ تمپلر و پرسشنامه عدم تحمل بلاتکلیفی فریستون و همکاران پاسخ دادند. داده ها از طریق SPSS-26 و AMOS-25 تحلیل شدند.
    نتایج
    نتایج نشان داد که اضطراب مرگ و عدم تحمل بلاتکلیفی بر اضطراب کرونا اثر مستقیم و معنادار دارند (001/0>P). به عبارت دیگر، شاخص های نیکویی برازش (892/0)، نیکویی برازش تعدیل شده (882/0) و برازش نرم شده (629/0) به دست آمده نشان می دهند مدل معادلات ساختاری بین اضطراب کرونا با اضطراب مرگ و عدم تحمل بلاتکلیفی از برازش مناسبی برخوردار است.
    نتیجه گیری
    بر اساس نتایج به دست آمده به نظر می رسد دانشجویان پزشکی به دلیل تجربه کم شغلی، در مقابل شیوع ویروس کرونا دچار اضطراب شدید شدند؛ بنابراین پیشنهاد می شود در مطالعات آینده پژوهشگران با استفاده از این ابزارها یا متغیرهای مشابه روی نمونه های دیگر مثل پرستاران و پزشکان باتجربه این مطالعه را انجام دهند.
    کلیدواژگان: اضطراب مرگ، عدم تحمل بلاتکلیفی، اضطراب کرونا، دانشجویان پزشکی
  • باران حاجت بیگی، فاطمه حاج قاسمی* صفحات 38-46
    مقدمه و هدف

      متوپرولول به عنوان یک بتابلوکر، کاربرد فراوانی در درمان برخی بیماری های قلبی از جمله فشار خون و انفارکتوس دارد. اثرات سیتوتوکسیک، ضدالتهابی و ضدتوموری متوپرولول گزارش شده اند. هدف این مطالعه بررسی اثر متوپرولول بر فعالیت حیاتی رده های سلولی سرطانی خون انسان است.

    مواد و روش ها

    سلول های سرطانی خون انسان MOLT-4)  JURKAT, و  U937)  در محیط RPMI  کامل کشت داده شدند و سپس به تعداد well /cell  104´3 در گروه های پنج چاهکی درون پلیت های کشت 96 چاهکی در محیط کشت RPMI حاوی FCS 10% تحت تیمار با غلظت های مختلف متوپرولول (μg/ml 1000- 1) در فواصل زمانی 24، 48 و 72 ساعت قرار گرفتند. نهایتا فعالیت حیاتی سلول ها با روش رنگ آمیزی تریپان بلو بررسی شد. نتایج حاصله بین گروه تست و کنترل با آزمون آنالیز واریانس مورد مقایسه قرار گرفت.

    نتایج

    فعالیت حیاتی هر سه رده سلولی پس از 48 ساعت تیمار در مجاورت غلظتμg/ml   1000 از متوپرولول به طور معنا داری در مقایسه با کنترل کاهش یافت. متوپرولول پس از 72 ساعت تیمار، فعالیت حیاتی دو رده MOLT-4 وJURKAT را در غلظت μg/ml 100³ و رده U937 را در غلظت μg/ml 500³ به طور معنا داری در مقایسه با کنترل کاهش داد.

    نتیجه گیری

    متوپرولول فعالیت حیاتی رده های سلولی سرطان خون انسان را به صورت وابسته به غلظت و زمان کاهش می دهد. اثرات ضدتوموری متوپرولول ممکن است تا حدی ناشی از کاهش فعالیت حیاتی سلول ها توسط این دارو باشد؛ بنابراین متوپرولول می تواند برای درمان سرطان خون کاربرد بالقوه داشته باشد.

    کلیدواژگان: متوپرولول، فعالیت حیاتی، سرطان خون
  • سمانه باغستانی، شیوا رفعتی*، ناهید رژه، محمد کشاورزی، علی تقی زاده ملکی صفحات 47-56
    مقدمه و هدف
    بیماران مبتلا به سرطان در شرایطی هستند که احتمال مواجهه با مشکلات آسیب زننده به کرامت انسانی آنان وجود دارد. حفظ احساس کرامت در بیماران علاج ناپذیر یکی از اهداف مهم مراقبت تسکینی است. پژوهش مذکور با هدف تعیین احساس کرامت از دیدگاه بیماران مبتلا به سرطان تحت شیمی درمانی در بیمارستان شهید مصطفی خمینی انجام شد.
    مواد و روش ها
    این پژوهش یک مطالعه توصیفی است که دیدگاه 200 نفر از بیماران مبتلا به سرطان تحت شیمی درمانی در بیمارستان شهید مصطفی خمینی در مورد احساس کرامت با استفاده از پرسشنامه استاندارد Patient Dignity Inventory مورد ارزیابی قرار گرفت. برای تجزیه و تحلیل داده‏ها از نرم‏افزار SPSS نسخه 19 و آزمون‏های T، پیرسون، کای دو و ANOVA استفاده شد.
    نتایج
    نمره کلی کرامت 5/2 از 5 با انحراف معیار 06/1 بود. نمره احساس کرامت بیماران در بعد اختلال علایم 2/1±7/2، در بعد اضطراب و عدم اطمینان 98/0±4/2، در بعد از دست دادن خودمختاری 95/0±4/2 و در بعد از دست دادن احساس ارزش 5/1±9/2 بود. احساس کرامت با سن، وضعیت تاهل، داشتن فرزند و زمان تشخیص سرطان ارتباط معنادار نداشت ولی با جنسیت (P = 0.006)، رضایت از درآمد (P = 0.0001)، تحصیلات (P= 0.0001)، وجود باور مذهبی (P= 0.0001) و میزان تهاجم سرطان (P= 0.0001) ارتباط معنا داری داشت.
    نتیجه گیری
    بیشترین نگرانی بیماران مورد مطالعه، اضطراب و عدم اطمینان و از دست دادن خودمختاری بود. شناسایی منابع مختلف تنش تجربه شده توسط این بیماران، کمک زیادی به گروه درمانی و مراقبتی در جهت اتخاذ تصمیمات مناسب می کند.
    کلیدواژگان: احساس کرامت، سرطان، بیمار، شیمی درمانی
  • مریم الله دادیان، اشرف زارعی ابوالخیر*، شمیلا مشرف صفحات 57-66
    مقدمه و هدف

    ناباروری به عنوان یکی از مشکلات عدیده در طب زنان است که به عدم باروری بعد از یک سال مقاربت بدون حفاظت از حاملگی اطلاق می شود. طبق مطالعات، حدود 11 تا 51 میلیون نفر در جهان از مشکل ناباروری رنج می برند. با توجه به شیوع ناباروری و فقدان حمایت های اجتماعی، تالمات روحی و اطلاعات ناکافی در این زمینه، مشاوره می تواند در مدیریت بحران ناباروری کمک کننده باشد.

    مواد و روش ها

    مطالعه حاضر کارآزمایی بالینی با رویکرد یک گروه مداخله و یک کنترل است که در سال 1397 با مشارکت 60 زن نابارور در اصفهان انجام شد. این زنان، گروه مداخله را از طریق آموزش مجازی به صورت ویس دریافت کردند. بدین گونه که نمونه ها را طی 5 هفته با 5 ویس 30 دقیقه ای آموزشی و مشاوره ای دریافت می کردند، داده ها با آزمون  tزوجی و کوواریانس با  spssنسخه 20 تجزیه شد.

    نتایج

    با توجه به نتیجه آزمون تی زوجی میانگین امتیاز افسردگی آزمودنی های گروه کنترل در پس آزمون نسبت به پیش-آزمون اختلاف معناداری نداشت ولی در گروه مداخله میانگین امتیاز افسردگی قبل از مداخله 01/8±93/17 بوده که پس از مداخله به مقدار 77/6±50/14 کاهش یافته است.

    نتیجه گیری

    آموزش مجازی سبب بهبود افسردگی در گروه مداخله شد.

    کلیدواژگان: آموزش مجازی، ناباروری، مشاوره شناختی-رفتاری، افسردگی
  • فرزانه زارع شحنه، شیوا رفعتی*، ناهید رژه، علی دواتی، علی تقی زاده ملکی، محمد کشاورزی صفحات 67-75
    مقدمه و هدف

    شناخت منشور حقوق بیمار می‏تواند منجر به رعایت آن و افزایش سطح رضایت بیماران از خدمات دریافتی شود. این مطالعه با هدف تعیین سطح آگاهی دانشجویان پزشکی مقطع بالینی دانشگاه‏های علوم پزشکی شهر تهران از منشور حقوق بیماران انجام شده است.

    مواد و روش ها

    پژوهش حاضر، مطالعه‏ای توصیفی- تحلیلی است که به صورت مقطعی در دانشکده‏ های پزشکی شهر تهران انجام شد. 442 دانشجوی پزشکی به روش نمونه‏ گیری تصادفی انتخاب شدند. از پرسشنامه "منشور حقوق بیمار" ابلاغ شده از طرف وزارت بهداشت ایران استفاده شد. برای تجزیه و تحلیل داده‏ها از نرم ‏افزار SPSS، نسخه 19 استفاده شد و آزمون‏های T مستقل، پیرسون و ANOVA به کار گرفته شد.

    نتایج

    /14 درصد از دانشجویان سطح آگاهی ضعیف، 4/70 درصد متوسط و 7/14 درصد دارای سطح آگاهی خوبی از منشور حقوق بیماران بودند. کمترین میزان آگاهی در حیطه احترام به حریم خصوصی بیمار و رعایت اصل رازداری بیمار و بیشترین میزان آگاهی، حق انتخاب و تصمیم ‏گیری آزادانه بیمار بود. رابطه معناداری بین جنسیت و سن دانشجویان و سطح آگاهی آنان از منشور حقوق بیماران وجود داشت ولی بین متغیرهای مقطع تحصیلی، دانشگاه محل تحصیل و اطلاع قبلی از منشور حقوق بیمار با متغیر سطح آگاهی دانشجویان رابطه معناداری مشاهده نشد. سطح معناداری P<0.05 در نظر گرفته شد.

    نتیجه گیری

    اکثریت دانشجویان پزشکی حاضر در مطالعه از سطح آگاهی متوسط در خصوص منشور حقوق بیمار برخوردار بودند. پیشنهاد می‏شود علاوه بر آموزش دقیق‏تر واحد درسی اخلاق پزشکی، با برگزاری کارگاه ‏های آموزشی برای دانشجویان و برگزاری همایش ‏‏ها و دوره ‏های بازآموزی برای پزشکان، سطح آگاهی از منشور حقوق بیماران ارتقا یابد.

    کلیدواژگان: آگاهی، دانشجویان پزشکی، حقوق بیمار، دانشکده های علوم پزشکی
|
  • Rasoul Rashidi, Tayabeh Radjabian, Tooba Ghazanfari * Pages 1-10
    Background and Objective
    In March 2020, World Health Organization (WHO) declared 2019 coronavirus disease as a pandemic. MERS-CoV and influenza can be a valuable resource in the development of therapeutic agents for COVID-19. Matricaria chamomilla L. (chamomile) is usually useful due to its anti-inflammatory and antibacterial properties and is listed in the pharmacopoeia of 26 countries as a herbal medicine for the treatment of various disorders. This study was conducted to evaluate the potential of chamomile to reduce the level of pro-inflammatory cytokine TNF-α.
    Materials and Methods
    Peripheral blood mononuclear cells (PBMCs) were isolated from Covid-19 volunteers (n = 3) and treated with concentrations of 200, 300, 400, and 500 µg/ml ethanolic extract extracted from chamomile aerial parts. Tumor necrosis factor alpha (TNF-α) production levels were measured using ELISA method.
    Results
    Chamomile ethanolic extract (all concentrations) significantly reduced the production of pro-inflammatory cytokine TNF-α in peripheral blood cell cultures of covid-19 patients compared to the untreated group (p<0.0001).
    Conclusion
    The results of the present study showed for the first time that chamomile can exert its anti-inflammatory effects by reducing the level of the pro-inflammatory cytokine TNF-α, which can be attributed to the compounds of this plant with anti-inflammatory properties. As a potential alternative for the treatment of inflammatory diseases, this plant needs further investigation.
    Keywords: Chamomile, Ethanolic extract, COVID-19, PBMCs, Tumor Necrosis Factor alpha (TNF-α)
  • Fatemeh Noroozi, Masoumeh Asle Rousta *, Rahim Amini, Zeinab Sahraeian Pages 11-19
    Background and Objective

    Studies have shown that liver damage is linked to apoptosis. Carbon tetrachloride is a powerful toxin that is used to induce liver fibrosis and cirrhosis in animal models. The purpose of this study was to investigate the effect of alpha-pinene on the expression of apoptosis-related factors Bax and Bcl-2 in the liver of adult male Wistar rats receiving carbon tetrachloride.

    Materials and Methods

    Rats were divided into four groups including control, alpha-pinene, carbon tetrachloride, and carbon tetrachloride-alpha-pinene group. Carbon tetrachloride (2 ml/kg of body weight) was injected intraperitoneally twice a week for six consecutive weeks. Alpha-pinene was also administered intraperitoneally (50 mg/kg of body weight per day) for six consecutive weeks. Real-time PCR was used to evaluate Bax and Bcl-2 mRNA levels at the end of the course.

    Results

    Carbon tetrachloride significantly increased the expression of pro-apoptotic factor Bax (P= 0.019) and significantly decreased anti-apoptotic factor Bcl-2 (P= 0.042) in the liver of rats compared to the control group. Alpha-pinene treatment caused a significant decrease in Bax mRNA level (P= 0.001) and a significant increase in Bcl-2 mRNA level (P= 0.025) in the carbon tetrachloride-alpha-pinene group compared to the carbon tetrachloride group. In addition, alpha-pinene prevented the occurrence of apoptotic cells in liver tissue sections of CCl4-injectes animals.

    Conclusion

    Alpha-pinene can prevent apoptosis caused by carbon tetrachloride in the liver of rats and probably has a hepatoprotective effect.

    Keywords: Alpha-pinene, bax, bcl-2, Liver, Carbon tetrachloride
  • Fatemeh Sameni, Maedeh Pourali Eshkalak, Bahareh Hajikhani, Mona Ghazi, Masoud Dadashi * Pages 20-27
    Background and Objective

    Stenotrophomonas maltophilia (S. maltophilia) is a non-fermenting gram-negative bacterium that has rapidly emerged as an important hospital pathogen in hospitalized patients and is considered a global threat due to the increase of intrinsic antibiotic resistance. The present study was conducted to determine the antibiotic resistance profile of S. maltophilia isolates collected from blood cultures of patients referred to Qazvin hospitals.

    Materials and Methods

    In this study, 28 blood samples with the early diagnosis of S. maltophilia were collected. First, the identification of bacteria was performed by using culture and common biochemical tests. The final confirmation of the samples was done by examining 23S rRNA gene using the molecular PCR method. Finally, antibiogram was performed using disc diffusion method according to CLSI 2022 guidelines.

    Results

    60.71% of patients with positive blood culture were male. The resistance rates to levofloxacin, minocycline and trimethoprim-sulfamethoxazole were 10.71%, 7.14% and 3.57%, respectively.

    Conclusion

    Considering the appropriate effectiveness of the trimethoprim-sulfamethoxazole, it can be concluded that the isolates are still sensitive to this antibiotic and it is still considered as the best therapeutic option. It is necessary to evaluate the levels of antibiotic resistance using standard methods before prescribing the antibiotics in order to prevent the emergence and spread of resistant strains in the community and the possibility of treatment failure.

    Keywords: Stenotrophomonas maltophilia, Antibiotic resistance, Disc diffusion
  • Maryam Rahmati, Hajar Tarverdizadeh *, Roya Kochakentezar Pages 28-37
    Background and Objective
    Ambiguous situations related to health such as the coronavirus pandemic produce various types of anxiety in people, which can be called death anxiety, after that, intolerance of uncertainty. This study aimed to investigate the relationship between Coronavirus anxiety and death anxiety and intolerance of uncertainty in medical students.
    Materials and Methods
    This was a descriptive-correlational study based on the structural equation method, which was designed and implemented in the academic year 2021-2022. The statistical population of this research included all medical students of Shahid Beheshti University of Medical Sciences. Accordingly, 350 students (with the educational background of interns or interns and students who went to the ward and at the patient's bedside) were selected as available sampling. The participants responded to Qabadian-Qadikalai's Corona Anxiety Scale, Templer's Death Anxiety Scale, and Freeston et al. Uncertainty Intolerance Questionnaire. The data were analyzed through SPSS-26 and AMOS-25.
    Results
    Death anxiety and uncertainty intolerance have a direct and significant effect on coronavirus anxiety (P<0.001). In other words, GFI (0.892) and AGFI (0.882) and NFI (0.629) obtained indicated that the structural equation model between coronavirus anxiety and death anxiety and intolerance of uncertainty has a good fit.
    Conclusion
    Based on the obtained results, it seems that medical students due to their lack of experience in their job, were very anxious in front of the spread of the coronavirus. Therefore, it is suggested that in future studies, researchers should conduct this study using these tools or similar variables on other samples such as nurses and experienced physicians.
    Keywords: Death Anxiety, Uncertainty intolerance, Coronavirus anxiety, Medical students
  • Baran Hajatbeigi, Fatemeh Hajghasemi * Pages 38-46
    Background and Objective

    Metoprolol as a β-Blocker is widely used in treatment of some cardiovascular diseases such as hypertension and myocardial infarction. Moreover, cytotoxic, anti-inflammation, anti-angiogenic and anti-tumor effects of metoprolol have been reported. The intention of this study was to examine metoprolol effect on viability of human blood cancerous cells in vitro.

    Materials and Methods

    Human leukemic T cells (MOLT-4 and JURKAT) and monocyte (U937) were cultured in Roswell Park Memorial Institute (RPMI) complete medium. Then, the cells (3 ×10 4 cell/well) were treated with different concentrations of metoprolol (1-1000 μg/ml) for 24, 48 and 72 hours. Finally, the viability of cells was determined using trypan blue dye exclusion assay. Analysis of variance (ANOVA) was used to compare the cell viability between different groups.

    Results

    Metoprolol significantly decreased the viability of all cell lines at 1000 μg/ml concentration after 48 hours incubation time compared with control group. Besides, metoprolol significantly reduced the viability of MOLT-4 and Jurkat cells at ≥ 100 μg/ml concentrations and U937 ≥ 500 μg/ml after 72 hours incubation time in comparison with control group.

    Conclusion

    Based on results of the present study, metoprolol decreased viability of human blood cancerous cells dose and time dependently. Therefore, anti-tumoral effects of metoprolol reported by other investigators might be partly due to its reducing the viability of cancerous cells. So, metoprolol may have potential implication in therapy of blood tumors along with other cancers.

    Keywords: Metoprolol, Viability, leukemia
  • Samaneh Baghestani, Shiva Rafaati *, Nahid Rejeh, Mohammad Keshavarzi, Ali Taqizadeh Maleki Pages 47-56
    Background and Objective
    Patients with cancer are in conditions where they may face challenges that can undermine their human dignity. Preserving the sense of dignity in incurable cancer patients is one of the important goals of palliative care. The present study aimed to determine the sense of dignity from the perspective of cancer patients undergoing chemotherapy at Shahid Mustafa Khomeini hospital.
    Materials and Methods
    This descriptive study evaluated the perspective of 200 cancer patients undergoing chemotherapy at Shahid Mustafa Khomeini hospital regarding their sense of dignity using standardized Patient Dignity Inventory questionnaire. The data were analyzed using SPSS software version 19 and T-test, Pearson correlation, Chi-square and ANOVA tests were utilized.
    Results
    The overall dignity score was 2.5 out of 5, with a standard deviation of 1.06. The dignity scores of the patients were 2.7±1.2 in the dimension of symptom disturbance, 2.4±0.98 in the dimension of anxiety and uncertainty, 2.4±0.95 in the dimension of loss of autonomy, and 2.9±1.5 in the dimension of loss of sense of worth. The sense of dignity did not have a significant correlation with age, marital status, having children and time of cancer diagnosis. However, it had significant correlations with gender (P = 0.006), satisfaction with income (P = 0.0001), education level (P = 0.0001), having religious beliefs (P = 0.0001) and the extent of cancer invasion (P = 0.0001).
    Conclusion
    The most significant concerns of the studied patients were anxiety, uncertainty and loss of autonomy. Identifying various sources of experienced stress in these patients can greatly assist the therapeutic and caregiving team in making appropriate decisions.
    Keywords: Dignity feeling, Cancer, patient, Chemotherapy
  • Maryam Allahdadian, Ashraf Zarei Abolkheir *, Shamila Mosharraf Pages 57-66
    Background and Objective

    Infertility is one of the problems in gynecology, which refers to infertility after one year of intercourse without pregnancy protection. According to studies, about 11 to 51 million people in the world suffer from the problem of infertility. Considering the prevalence of infertility and the lack of social support, psychological trauma and insufficient information in this field, counseling can help in the management of infertility crisis.

    Materials and Methods

    This was a clinical trial study with the approach of one intervention group and one control group, which was conducted in 2017 with the participation of 60 infertile women in Isfahan. The intervention group received the virtual training via voice. In this way, the samples received 5 30-minute educational and counseling sessions during 5 weeks. The data were analyzed by paired t-test and covariance with SPSS version 20.

    Results

    According to the results of the paired t-test, the average depression score of the subjects in the control group in the post-test compared to the pre-test was not significantly different, but in the intervention group, the average depression score before the intervention was 17.93±8.01, which after the intervention, it decreased by 14.50±6.77.

    Conclusion

    Virtual education improved depression in the intervention group.

    Keywords: virtual education, Infertility, Cognitive-behavioral counseling, Depression
  • Farzaneh Zare Shahneh, Shiva Rafaati *, Nahid Rejeh, Ali Davati, Ali Taqizadeh Maleki, Mohammad Keshavarzi Pages 67-75
    Background and Objective

    Understanding patients' rights can lead to their observance and an increase in patient satisfaction with the received healthcare services. The aim of this study was assessing the level of awareness of clinical medical students at medical universities in Tehran regarding patients' rights.

    Materials and Methods

    This was a cross-sectional descriptive-analytical study conducted at medical faculties in Tehran. A total of 442 medical students were randomly selected. The "Patients' Rights Charter" questionnaire, provided by the Ministry of Health of Iran, was used for data collection. Data analysis was performed using SPSS software, version 19, and independent t-test, Pearson, and ANOVA tests were employed. Significance level was P < 0.05.

    Results

    14.9% of the medical students had a poor level of awareness, 70.4% had a moderate level, and 14.7% had a good level of awareness. The lowest level of awareness was observed in respecting patient privacy and maintaining patient confidentiality, while the highest level of awareness was in the right to choose and make decisions freely. There was a significant relationship between the students' gender and age and their level of awareness. However, no significant relationship was found between academic level, university of study, prior knowledge of patients' rights, and the level of awareness.

    Conclusion

    The majority of medical students in this study had a moderate level of awareness. It is recommended to enhance awareness through more precise teaching of medical ethics courses and by conducting educational workshops for students, as well as organizing seminars and courses for medical practitioners, to improve their level of awareness.

    Keywords: Awareness, Medical students, Patient Rights, Medical faculties