فهرست مطالب

نشریه روان پرستاری
سال یازدهم شماره 4 (پیاپی 58، مهر و آبان 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/07/09
  • تعداد عناوین: 9
|
  • علی شهبازی، محمدشمس مهرابادی، شهربانو قهاری، رضا داوودی، پویا فرخ نژاد افشار* صفحات 1-8
    مقدمه

    پاندمی کووید-19 یک مسیله جهانی است که زمینه ساز بروز اختلالات روانشناختی مانند اضطراب شده است. هدف این پژوهش تعیین پیش بینی کننده های اضطراب کرونا در بیماران مبتلا به کووید 19 بود.

    روش کار

    این یک مطالعه توصیفی- تحلیلی است. 119 بیمار مبتلا به کووید-19 با استفاده از روش نمونه گیری در دسترس که واجد شرایط بود وارد مطالعه شدند (معیار ورود: ابتلا به کووید-19، توانایی تکمیل پرسشنامه، سواد خواندن و نوشتن و معیار خروج: ناتوانی در شرکت در مطالعه، تکمیل ناکامل پرسشنامه). جمع آوری داده ها به صورت پرسشنامه آنلاین از طریق پرسشنامه های اضطراب مرگ تمپلر، پرسشنامه نگرانی ایالت پنسیلوانیا (PSWQ)، پرسشنامه اضطراب کرونا (CDAS) و پرسشنامه افسردگی (DASS-21) صورت گرفت. داده های بدست آمده با استفاده از روش های آماری ضریب همبستگی پیرسون و رگرسیون چندگانه با استفاده از برنامه SPSS نسخه 22 تجزیه و تحلیل شد.

    یافته ها

    بین نمره اضطراب کرونا با اضطراب مرگ همبستگی منفی معناداری (209/0-=r، 05/0>P) و بین اضطراب کرونا با نگرانی (283/0=r، 01/0>P) و افسردگی (344/0=r، 01/0>P) همبستگی مثبت و معنا دار وجود داشت. نتایج تحلیل رگرسیون نشان داد که افسردگی (303/0=β، 001/0>P)، نگرانی (236/0=β، 006/0>P) و اضطراب مرگ (233/0=β، 008/0>P) موثرترین پیش بینی کننده های اضطراب کرونا هستند.

    نتیجه گیری

    یافته ها نشان داد که افسردگی، نگرانی و اضطراب مرگ اصلی ترین پیش بینی کننده های اضطراب کرونا هستند و مداخلات روانشناختی باید بیشتر متمرکز برای رفع این مسایل باشند.

    کلیدواژگان: اضطراب کرونا، اضطراب مرگ، نگرانی، افسردگی
  • حسین رضاپور، منصوره بهرامی پور*، هاجر ترکان صفحات 9-22
    مقدمه

    یکی از چالش های روانی و مختل کننده روابط اجتماعی، در دوره نوجوانی، اختلال اضطراب اجتماعی است که می تواند آسیب های همه جانبه ای برای فرد داشته باشد. هدف پژوهش حاضر تعیین اثربخشی فعال سازی رفتاری و آموزش تلقیح استرس بر اجتناب تجربه ای و تنظیم هیجان نوجوانان دارای اختلال اضطراب اجتماعی بود.

    روش کار

    روش پژوهش، نیمه تجربی با طرح پیش آزمون-پس آزمون-پیگیری با گروه کنترل بود. جامعه آماری پژوهش شامل همه دانش آموزان 15 تا 18 ساله دارای اختلال اضطراب اجتماعی ناحیه 2 آموزش وپرورش اصفهان در سال تحصیلی 1400 و 1401 بود. بدین منظور به شیوه نمونه گیری تصادفی خوشه ای چندمرحله ای، از بین دبیرستان های پسرانه اصفهان تعداد 600 دانش آموز با اجرای پرسشنامه اضطراب اجتماعی نوجوانان پاکلک (2004) مورد غربالگری قرار گرفتند که از این میان تعداد 60 نفر دارای اضطراب بالای 93 بودند و به صورت تصادفی در دو گروه آزمایشی و یک گروه کنترل جایدهی شدند. افراد گروه های آزمایشی به صورت موازی و همزمان در جلسات فعال سازی رفتاری (10 جلسه) و آموزش تلقیح استرس (9 جلسه) شرکت کردند؛ اما برای گروه کنترل، مداخله ای صورت نگرفت. ابزار اندازه گیری شامل پرسشنامه های پذیرش و کنش باند و همکاران (2011) و راهبردهای تنظیم هیجانی گراس و جان (2003) بودند. در تجزیه و تحلیل داده ها نیز، آزمون تحلیل واریانس با اندازه گیری های مکرر و آزمون تصحیح بنفرونی به کار گرفته شد. برای تحلیل داده ها از نرم افزار SPSS-26 استفاده شد.

    یافته ها

    نتایج نشان داد، درمان فعال سازی رفتاری بر اجتناب تجربه ای از روش دیگر برای نوجوانان 15 تا 18 ساله دارای اختلال اضطراب اجتماعی اثربخشی نیرومندتری دارد و اثرات مداخله در طول زمان ثابت باقی می ماند (01/0<p). هم چنین در مقایسه نتایج تاثیرات دو روش فعال سازی رفتاری و آموزش تلقیح استرس بر بهبود تنظیم هیجان در نوجوانان تفاوت معناداری یافت نشد (01/0>p).

    نتیجه گیری

    نتایج این پژوهش از تاثیر مداخلات آموزشی فعال سازی رفتاری و آموزش تلقیح استرس بر اجتناب تجربه ای و تنظیم هیجان در نوجوانان دارای اضطراب اجتماعی حمایت می کند.

    کلیدواژگان: فعال سازی، استرس، تنظیم هیجان، اضطراب اجتماعی، نوجوانان
  • پریسا امیری مصور، فرشید شمسائی، عفت صادقیان، لیلی تاپاک، لطیف مرادویسی* صفحات 23-32
    مقدمه

    خودکشی از مهم ترین شاخص های بهداشت روانی افراد جامعه و بالاخص در میان  جوانان است که با مولفه های مختلفی در ارتباط می باشد لذا این مطالعه با هدف ارتباط افکار خودکشی با خودانتقادی و افسردگی در دانشجویان کارشناسی پرستاری در دانشگاه علوم پزشکی همدان انجام گرفته است.

    روش کار

    در این مطالعه مقطعی-همبستگی 371 نفر از دانشجویان پرستاری دانشگاه علوم پزشکی  همدان در سال نحصیلی 1401 بصورت سرشماری وارد مطالعه شدند. ابزارهای گردآوری داده ها شامل، پرسشنامه مشخصات دموگرافیک، مقیاس افکار خودکشی بک، مقیاس سطوح خودانتقادی و پرسشنامه افسردگی بک بود که به صورت خودگزارشی تکمیل گردیدند. از طریق نرم افزار  spss22 و آمار توصیفی (میانگین وانحراف معیار) و استنباطی (ضریب همبستگی پیرسون و رگرسیون چند متغیره) صورت گرفت.

    یافته ها

    یافته های مطالعه نشان داد که بین افکار خودکشی و افسردگی ارتباط قوی، مثبت و معنادار وجود داشت (001/0>p) همچنین در تست تحلیلی رگرسیون چند متغیره، متغیرمستقل افسردگی به طور معناداری، پیش بین افکار خودکشی بود (001/0>p). اما بین افکار خودکشی با خودانتقادی ارتباط معنی دار وجود نداشت (05/0<p) و در رگرسیون چند متغیره، متغیرمستقل خودانتقادی به طور معناداری، پیش بین افکار خودکشی بود (05/0>p).

    نتیجه گیری

    یافته های این مطالعه نشان میدهد افکار خودکشی در بین دانشجویان پرستاری از فروانی بالایی برخوردار است که با  مولفه هایی مانند افسرگی و افکار خودانتقادی ارتباط دارد. ارزیابی سلامت روان دانشجویان پرستاری و اجرای مداخلات بهداشت روان برای حمایت از این گروه آسیب پذیر بسیار مهم است.

    کلیدواژگان: خودکشی، افسردگی، خودانتقادی، دانشجوی پرستاری
  • حسن زنگویی دوم، عشرت کریمی افشار*، غلامرضا ثناگویی محرر صفحات 33-43
    مقدمه

    زوجین متقاضی طلاق از نظر سلامت روانی و بهزیستی روانشناختی دچار آسیب می شوند که نیاز به مداخلات درمانی دارند. پژوهش حاضر با هدف بررسی اثربخشی درمان مبتنی بر شفقت بر سلامت روان و بهزیستی روانشناختی زوجین متقاضی طلاق انجام گرفت.
     

    روش کار

    پژوهش حاضر نیمه آزمایشی از نوع پیش آزمون - پس آزمون با گروه کنترل بود. جامعه آماری متشکل از زوجین متقاضی طلاق مراجعه کننده به مراکز مشاوره شهر بیرجند در سال 1401-1402 بودند. از جامعه یاد شده تعداد 30 زوج با استفاده از روش نمونه گیری در دسترس انتخاب گردیدند و به طور تصادفی در دو گروه آزمایش (15نفر) و کنترل (15نفر) جایگزین شدند. درمان مبتنی بر شفقت در 8 جلسه 150 دقیقه ای و هفته ای یک بار در گروه آزمایش اجرا شد و گروه کنترل هیچ گونه مداخله ای را دریافت نکردند. از پرسشنامه های سلامت روان نجاریان و داودی (1380) و بهزیستی روانشناختی ریف (1989) در مورد آن ها استفاده شد. داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS نسخه 24 و روش تحلیل کوواریانس تحلیل گردید.

    نتایج

    نتایج نشان داد درمان مبتنی بر شفقت در مرحله پس آزمون اثربخشی معنی داری بر افزایش سلامت روان و بهزیستی روانشناختی در زوجین متقاضی طلاق دارد (05/0 <p).

    نتیجه گیری

    با توجه به نتایج این پژوهش، از این نوع درمان برای کاهش مشکلات زناشویی و افزایش سلامت روان و بهزیستی روانشناختی زوجین استفاده کرد.

    کلیدواژگان: درمان مبتنی بر شفقت، سلامت روان، بهزیستی روانشناختی
  • مریم نوروزی*، پرویز شریفی درآمدی، سعید رضایی صفحات 44-54
    مقدمه

    خستگی روانی ناشی از بحران کووید 19 و کیفیت تعامل مادر- کودک از چالش های اصلی مادران کودکان با اختلال نقص توجه/بیش فعالی می باشد. لذا، پژوهش حاضر با هدف تعیین اثربخشی آموزش مدیریت هیجان بیش ابراز شده با استفاده از رویکرد بوم شناختی تعاملی بر خستگی روانی ناشی از بحران کووید 19 و کیفیت تعامل مادر- کودک در مادران کودکان با اختلال نقص توجه/بیش فعالی انجام شد.

    روش کار

    مطالعه حاضر یک طرح نیمه آزمایشی با پیش آزمون- پس آزمون بود. جامعه آماری این پژوهش شامل کلیه مادران کودکان با اختلال نقص توجه/بیش فعالی مراکز درمانی و توانبخشی شهر تهران در سال 1400 بود. از بین جامعه هدف، تعداد 14 آزمودنی از مرکز خدمات روانشناسی و مشاوره ارغوان، با روش نمونه گیری داوطبانه به عنوان نمونه پژوهش انتخاب و در دو گروه آزمایش (7نفر) و کنترل (7 نفر) به شیوه تصادفی گمارش شدند. گروه آزمایش طی 13 جلسه 45 دقیقه ای تحت برنامه آموزش مدیریت هیجان بیش ابراز شده مبتنی بر رویکرد بوم شناختی تعاملی قرار گرفت اما بر گروه کنترل هیچ مداخله ای صورت نگرفت. هر دو گروه (کنترل و آزمایش) قبل و بعد از مداخله به مقیاس خستگی  چالدر و همکاران (1993) و مقیاس والد- کودک پیانتا (1994) پاسخ دادند. برای تجزیه و تحلیل داده ها از روش آزمون تحلیل کوواریانس چند متغیره با استفاده از نرم افزار SPSS  نسخه ی 23 استفاده شد.

    یافته ها

    بین میانگین نمره های پس آزمون گروه مداخله و شاهد تفاوت معنی داری وجود داشت، بدین ترتیب که آموزش مدیریت هیجان بیش ابراز شده موجب کاهش خستگی روانی (018/0=P و 544/18=F)، کاهش تعارض (899/5=F، 038/0P=)، افزایش نزدیکی (699/5=F، 041/0P=)، کاهش وابستگی (394/5=F، 045/0P=) در مادران کودکان با اختلال نقص توجه/بیش فعالی در گروه مداخله شد.

    نتیجه گیری

    با در نظر گرفتن نتایج به دست آمده از این پژوهش مبنی بر اثربخش بودن آموزش مدیریت هیجان بیش ابراز شده با استفاده از رویکرد بوم شناختی تعاملی ، شایسته است درمانگران و متخصصان اختلال نقص توجه/بیش فعالی، آموزش مدیریت هیجان بیش ابراز شده با استفاده از رویکرد بوم شناختی تعاملی در اولویت آموزشی این مادران قرار دهند.

    کلیدواژگان: تعامل مادر- کودک، خستگی روانی، رویکرد بوم شناختی تعاملی، مدیریت هیجان بیش ابراز شده
  • ندا عاصمی زواره، فیروزه غضنفری*، فاطمه رضایی صفحات 55-68
    مقدمه

    چاقی یکی از مشکلات اساسی سلامتی است و محدودیت های جسمانی و بین فردی مرتبط با آن به پریشانی روانشناختی چشمگیری منتهی می شود. آسیب های دوران کودکی می توانند در شکل گیری طرحواره های ناسازگار اولیه و خودشفقتی و ایجاد چاقی در بزرگسالی نقش داشته باشند.  پژوهش حاضر  با هدف تعیین نقش آسیب های دوران کودکی بر چاقی با میانجی گری طرحواره های ناسازگار اولیه وخودشفقتی انجام شد.

    روش کار

    طرح پژوهش کنونی، توصیفی - همبستگی و از نوع مدل یابی معادلات ساختاری بود. جامعه آماری پژوهش حاضرشامل کلیه  مبتلایان به چاقی مراجعه کننده  به مراکز تخصصی رژیم درمانی در شهر اصفهان در زمستان 1398 و بهار 1399بوده است، که ازبین آنها تعداد 376نفر  به شکل در دسترس و داوطلبانه به عنوان نمونه انتخاب شدند .سپس مصاحبه ساختاریافته برای اختلالات محور یک و دو(SCID-I و SCID-II) اجرا شد، شاخص توده بدن(BMI) اندازه گیری شد و آزمودنیها به پرسشنامه های طرحواره های یانگ- فرم کوتاه (YSQ-S)، پرسشنامه آسیب های دوره کودکی (CTQ)، مقیاس خودشفقتی (SCS) پاسخ دادند. سپس داده های جمع آوری شده با استفاده از روش الگوسازی معادلات ساختاری تجزیه و تحلیل شدند.

    یافته ها

    نتایج پژوهش نشان داد که آسیب های دوران کودکی به طور مستقیم و غیرمستقیم از طریق طرحواره های ناسازگاراولیه وخودشفقتی با چاقی رابطه دارد. همچنین نتایج نشان داد که طرحواره های ناسازگار اولیه و خودشفقتی به طور مستقیم با چاقی رابطه دارند.

    نتیجه گیری

    براساس نتایج پژوهش حاضر طرحواره های ناسازگار اولیه  و خودشفقتی رابطه بین آسیب های دوران کودکی و چاقی رامیانجی گری می کنند. برای درمان چاقی باید به نقش آسیب های دوران کودکی، خودشفقتی و طرحواره های ناسازگار اولیه نیز توجه کرد.

    کلیدواژگان: آسیب های دوران کودکی، طرحواره های ناسازگاراولیه، خودشفقتی، چاقی
  • آرزو ضاربی، رویا رسولی*، عباس عبداللهی صفحات 69-82
    مقدمه

     ازدواج و رابطه زوجی از مهمترین گذارهای زندگی انسان محسوب می شود که در صورت برخورداری زوج از آگاهی، نگرش و مهارت های زندگی زناشویی در قالب سواد سلامت روان زوجی، می تواند سلامت روان زوج را بهبود داده و تعارضات زوجی را کاهش دهد. پژوهش حاضر، با هدف مفهوم پردازی سواد سلامت روان زوجی و مولفه های آن انجام شد.

    روش

     پژوهش حاضر، پژوهشی کیفی از نوع تحلیل محتوا است که اطلاعات آن از طریق نمونه گیری هدفمند و مصاحبه نیمه ساختار یافته که از اواخر آبان ماه 1401 شروع و تا اواخر آذر ماه 1401 ادامه داشت، با 17 فرد متاهل به نقطه اشباع رسید. تحلیل داده ها با رویکرد تحلیل محتوای استقرایی انجام شد که پس از روی کاغذ آوردن مصاحبه های ضبط شده و عمیق شدن در تحلیل داده ها، کدهای اولیه استخراج شدند. به منظور تعیین مقوله های اصلی، کدها در چند مرحله بازبینی و دسته بندی شدند.

    یافته ها

     از تجزیه و تحلیل داده ها، 86 کد اولیه، 28 زیرمقوله و 8 مقوله استخراج شد. این 8 مقوله شامل «سواد ارتباطی»، «سواد عاطفی»، «سواد رابطه جنسی»، «سواد رسانه»، «سواد مالی»، «سواد فرزندپروری»، «سواد حل مسیله» و «سواد مرتبط با سلامت خانواده اصلی» بودند که به عنوان مولفه های «سواد سلامت روان زوجی» شناسایی شدند.

    نتیجه گیری

     یافته های این پژوهش می تواند در توسعه برنامه و چشم اندازهای آموزشی با هدف ارتقاء رضایت زناشویی و مشاوره های زوجی مورد استفاده قرار گیرد. همچنین، آموزش این مولفه ها به زوج ها، موجب پیشگیری از تعارضات جدی و افزایش رضایت در زندگی زناشویی می شود.

    کلیدواژگان: سلامت روان، سواد سلامت روان، زوجین، مطالعه کیفی
  • معصومه علیزاده، مجید محمود علیلو*، عباس بخشی پور، منصور بیرامی صفحات 83-94
    مقدمه

    افراد مبتلا به بیماری مولتیپل اسکلروزیس (ام.اس) اختلالات جسمی و عاطفی متعددی را تجربه می کنند. یکی از متغیرهای عاطفی که از این بیماری اثر می پذیرد، بدتنظیمی هیجانی است. لذا پژوهش حاضر با هدف بررسی اثربخشی درمان پذیرش و تعهد بر بدتنظیمی هیجانی بیماران مبتلا به مولتیپل اسکلروزیس انجام گرفت.    

    روش کار

    روش تحقیق در پژوهش حاضر بر اساس هدف کاربردی، آزمایشی از نوع تک آزمودنی با طرح ABA بود. جامعه آماری شامل تمامی افراد 20 تا 50 سال مبتلا به بیماری مولتیپل اسکلروزیس مراجعه کننده به انجمن ام.اس شهر تهران در سال 1401 بود. از بین آنها تعداد 5 بیمار مبتلا به مولتیپل اسکلروزیس بر اساس ملاک های ورود و به شیوه نمونه گیری هدفمند گزینش شدند. مداخله درمان پذیرش و تعهد برای هر بیمار در 8 جلسه 5/2 ساعتی اجرا گردید. ابزار پژوهش شامل پرسشنامه جمعیت شناختی و مقیاس بدتنظیمی هیجان (DERS) بود. تحلیل دیداری داده ها در دو سطح درون موقعیتی و بین موقعیتی در نرم افزار SPSS  و  Excel انجام شد.    

    یافته ها

    نتایج نشان داد که مداخله درمان پذیرش و تعهد موجب کاهش میزان بدتنظیمی هیجانی مبتلایان به مولتیپل اسکلروزیس شد؛ به طوری که نمرات در طی 8 جلسه مداخله و مرحله پیگیری کاهش معناداری نسبت به نمرات خط پایه داشتند (05/0<p).

    نتیجه گیری

    نتایج این پژوهش نشان داد که درمان پذیرش و تعهد می تواند در کاهش بدتنظیمی هیجانی در بیماران مبتلا به مولتیپل اسکلروزیس موثر باشد؛ و توصیه می گردد که درمانگران و مشاوران در راستای بهبود بدتنظیمی هیجانی این بیماران از این درمان در کنار سایر مداخلات درمانی استفاده کنند.

    کلیدواژگان: درمان پذیرش و تعهد، بدتنظیمی هیجانی، بیماری مولتیپل اسکلروزیس
  • مریم فانی محمدآبادی، صابر کرمی، آتنا شاه حیدری*، مرضیه کامکار صفحات 95-107
    مقدمه

    افراد دارای تجربه ترومای کودکی در معرض خطر بالایی برای ابتلا به اختلالات روان پزشکی پیچیده هستند. به همین دلیل شناسایی و درمان مکانیسم های موثر بین تجارب آسیب زا و مشکلات روان پزشکی ضروری است؛ لذا این مطالعه با هدف بررسی تاثیر شناخت درمانی مبتنی بر ذهن آگاهی در ناگویی هیجانی، اجتناب تجربه ای و شفقت به خود در بزرگسالان دارای تجربه ترومای کودکی انجام شد.

    روش کار

    مطالعه حاضر از نوع نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون - پس آزمون همراه با گروه کنترل بود. از بین افراد دارای تجربه ترومای کودکی و مراجعه کننده به کلینیک ها و مراکزمشاوره شهر تهران، با استفاده از روش نمونه گیری در دسترس 30 نفر انتخاب و به صورت تصادفی در دو گروه آزمایشی و گروه کنترل (15 نفره) جایگزین شدند. گروه آزمایش 8 جلسه مداخله شناخت درمانی مبتنی بر ذهن آگاهی دریافت کردند، اما گروه کنترل مداخله خاصی دریافت نکردند. ابزارهای پژوهش عبارت بودنداز: پرسشنامه ضربه های کودکی برنشتاین و همکاران (2003)، مقیاس ناگویی هیجانی تورنتو باگبی و همکاران (1994)، پرسشنامه پذیرش و عمل- نسخه دوم بوند و همکاران (2011)، مقیاس شفقت به خود نف (2003). داده ها با استفاده از آزمون تحلیل کوواریانس چند متغیره تحلیل شدند.

    یافته ها

    میانگین نمرات پس آزمون ناگویی هیجانی و اجتناب تجربه ای در گروه آزمایش به طور معناداری کمتر از گروه کنترل بود. همچنین میانگین نمرات پس آزمون شفقت به خود در گروه آزمایش به طور معناداری بیشتر از گروه کنترل بود. نتایج حاکی از تاثیر معنادار شناخت درمانی مبتنی بر ذهن آگاهی در کاهش ناگویی هیجانی (247/70=F، 001/0P=)، اجتناب تجربه ای (364/74=F، 001/0P=) و افزایش شفقت به خود (569/14=F، 001/0P=) در افراد دارای تجربه ترومای کودکی است.

    نتیجه گیری

    یافته های این مطالعه در راستای پیشینه پژوهش، اثربخشی این رویکرد درمانی را بر مولفه های روان شناختی بزرگسالان دارای تجربه ترومای کودکی نشان داد، هرچند مطالعات تکمیلی در این زمینه پیشنهاد می شود.

    کلیدواژگان: ناگویی هیجانی، اجتناب تجربه ای، شفقت به خود، شناخت درمانی مبتنی بر ذهن آگاهی
|
  • Ali Shahbazi, MohammadShams Mehrabadi, Shahrbanoo Ghahari, Reza Davoodi, Pouya Farokhnezhad Afshar* Pages 1-8
    Introduction

    As a worldwide pandemic, COVID-19 has led to low quality of life for patients and many psychological disorders, particularly among patients with coronavirus. Accordingly, this study aimed at Predictors of Corona Anxiety in patients with COVID-19.

    Methods

    This is a descriptive-analytical study. 119 patients with covid-19 were included in the study using the convenient sampling method that was eligible (inclusion criteria: having covid-19, ability to complete the questionnaire, reading and writing literacy and exclusion criteria: inability to participate in the study, incomplete questionnaire). The subjects filled out the online questionnaires, including Templer's Death Anxiety Scale, Penn State Worry Questionnaire (PSWQ), Corona Disease Anxiety Scale (CDAS), and Depression, Anxiety, and Stress Scale (DASS). The collected data were analyzed using the Pearson correlation coefficient and multiple regression through SPSS v.22 software.

    Results

    There is a significant negative correlation between corona anxiety and death anxiety (r=-0.209, P<0.05) and between corona anxiety with worry (r=0.283, P<0.01). There was a positive and significant correlation between corona anxiety and depression (r=0.344 r, P<0.01). The results of regression analysis showed that depression (β=0.303, P<0.001), worry (β=0.236, P<0.006) and death anxiety (β=0.233, P<0.008) are the most effective predictors of Corona anxiety.

    Conclusion

    The findings showed that depression, worry and death anxiety are the main predictors of Corona anxiety and psychological interventions should be more focused to solve these issues.

    Keywords: Corona Anxiety, Death Anxiety, Worry, Depression
  • Hossein Rezapour, Mansoureh Bahramipour Isfahani*, Hajar Turkan Pages 9-22
    Introduction

    Social anxiety disorder (SAD) is one of the major psychological challenges in adolescents' social relationships that could lead to many problems. The aim of the present study was to determine the effectiveness of behavioral activation and stress inoculation training on experiential avoidance and emotion regulation in adolescents with SAD.

    Methods

    The research method was semi-experimental with a pre-test-post-test-follow-up plan with a control group. The statistical population of the research included all students aged 15 to 18 with SAD in the 2nd education district of Isfahan in the academic years 2021 and 2022. For this purpose, using a multi-stage cluster random sampling method, 600 students were screened from among boys' high schools in Isfahan by implementing Paklak's social anxiety scale adolescents (2004). They were randomly assigned to two experimental groups and a control group. The people in the experimental groups participated in parallel and simultaneous treatment sessions of behavioral activation (10 sessions) and stress inoculation training (9 sessions); But for the control group, there was no intervention. The measurement tools included the Acceptance and Action Questionnaire (AAQ-II) by Bond & et all (2011) and emotion regulation by Gross and John (2003). To analyze the data, the statistical method of analysis of variance of repeated measurements and Bonferroni's posthoc test was used in SPSS-26 software.

    Results

    The results showed that behavioral activation therapy had a stronger effect on experiential avoidance than other one for 15-18-year-old with SAD, and the effects of the intervention remain stable over time (p<0.01). Also, comparing the results of the effects of two methods of behavioral activation and stress inoculation training on improving emotion regulation in adolescents, no significant difference was found (p>0.01).

    Conclusions

    The results of this study support the effect of behavioral activation therapy and stress inoculation training on experiential avoidance and emotion regulation in adolescents with SAD.

    Keywords: Activation, Stress, Emotion Regulation, SAD, Adolescents
  • Parisa Amiri Mosavar, Farshid Shamsaei, Efat Sadeghian, Lili Tapak, Latif Moradvisi* Pages 23-32
    Background

    Suicide is of the most important indices of mental health in society and specifically among youth that related to different components. Thus, this study was designed to explore the relationship of suicidality with self-criticism and depression among Bachelors’ nursing students in Hamadan University of medical Sciences.

    Method

    in this correlational-cross sectional study, 371 students from Nursery school, Hamadan University of Medical Sciences randomly assigned. Gathering data instruments were demographic characteristics questionnaire, Beck’ Suicidal Thoughts Scale, Self-critiquing levels scale, and Beck Depression scale that filled them out by the participants.  We gathered the data by SPSS 22 and analyzed the descriptive statistics (Mean and Standard Deviation) and inferential (Pearson Correlation Coefficient and multi variate regression).

    Results

    The Findings of the study showed that there was strong and significant relationship between suicidality and depression (p<0.001). Furthermore, in multivariate regression analysis, depression significantly was predictive of suicidality (p<0.001), but between suicidality with self- critiquing, there was no significant relationship (p>0.05) and in multi variate regression, self- critiquing variable significantly was predictive of suicidality (p<0.05).

    Conclusion

    the results of the study show that suicidality among Bachelor’s Nursery students is high significant that related to depression and self-critiquing. The evaluation of student mental health and administering mental health interventions for those students are most significant.

    Keywords: Suicide, depression, Self-Critiquing, Nursery Students
  • Hasan Zangoyi Dovom, Eshrat Karimi Afshar*, Gholamreza Sanagoy Moharrer Pages 33-43
    Introduction

    Marital problems by creating psychological-emotional distance in couples are one of the main reasons for reducing the quality of marital relations and the health of the society. The present study was conducted with the aim of investigating the effectiveness of therapybased of compassion on the mental health and psychological well-being of couples facing divorce.

    methods

    The current research were a semi-experimental pre-test-post-test type with a control group. All the couples facing divorce in Birjand city in 2022 referred to the counseling centers of Birjand city as the statistical population. formed. The samples of this research were 30 people from the mentioned society who were selected using available sampling method and were assigned to two experimental (15 people) and control (15 people) groups with the help of simple random method. But no action was taken on the control group. The mental health questionnaires of Najarian and Davoudi (2010), psychological well-being of Rief (1989) and Edwards, Johnson and Booth (1980) were implemented on them. Was. Data analysis was done with descriptive tests (mean and standard deviation) and covariance analysis using SPSS version 24 software. P value less than 0.05 was considered significant.

    Results

    The results showed that therapybased of compassion had an effect on mental health and psychological well-being (P<0.001). Also, compassion therapy explains 51.8% increase in mental health and 47.1% increase in psychological well-being of couples.

    Conclusion

    According to the results of this research, this type of treatment was used to reduce marital problems and increase mental health and psychological well-being of couples.

    Keywords: therapybased of compassion, mental health, psychological well-being, couples
  • Maryam Norouzi*, Parviz Sharifidaramadi, Saeed Rezayi Pages 44-54
    Introduction

    Mental fatigue caused by the Covid-19 crisis and the quality of mother-child interaction are among the main challenges faced by mothers of children with attention deficit/hyperactivity disorder. so, The present study was conducted with the aim of determining the effectiveness of overexpressed emotion management training using an interactive ecological approach on mental fatigue caused by the Covid-19 crisis and the quality of mother-child interaction in mothers of children with attention deficit/hyperactivity disorder.

    Methods

    The present study was a semi-experimental design with pre-test-post-test type. The statistical population of this research included all the mothers of children with attention deficit/hyperactivity disorder in the treatment and rehabilitation centers of Tehran in 1400. From among the target population, 14 subjects from Arghavan Psychology and Counseling Service Center were selected as the research sample by voluntary sampling method and randomly assigned to two experimental (7 people) and control (7 people) groups. During 13 sessions of 45 minutes, the experimental group was subjected to an overexpressed emotion management training program based on an interactive ecological approach, but no intervention was done on the control group. Both groups (control and experimental) responded to the Chaldor Fatigue Scale et al (1993)  and Pianta Parent-Child Scale (1994) before and after the intervention. To analyze the data, the method of multivariate analysis of covariance was used using SPSS version 23 software.

    Results

    There was a significant difference between the average post-test scores of the intervention group and the control group, so that overexpressed emotion management training reduced mental fatigue (P=0.018 and F=18.544), reduced conflict (899 F=5.038, P=0.038), increased closeness (F=5.699, P=0.041), decreased dependence (F=5.394, P=0.045) in mothers of children with attention deficit/hyperactivity disorder in The group intervened.

    Conclusions

    Considering the results obtained from this research on the effectiveness of overexpressed emotion management training using an interactive ecological approach, it is appropriate for therapists and specialists of attention deficit/hyperactivity disorder to train overexpressed emotion management using the approach Put interactive ecology in the educational priority of these mothers.

    Keywords: Mother-child interaction, mental fatigue, interactive ecological approach, overexpressed emotion management
  • Neda Asemi Zavareh, Firoozeh Ghazanfari*, Fatemeh Rezaei Pages 55-68
    Introduction

    Obesity is a major health problem, and the physical and interpersonal limitations associated with it lead to significant psychological distress. Childhood injuries can play a role in the formation of early maladaptive schemas self-compassion and obesity in adulthood. The aim of the present study is to determine the role of childhood trauma on obesity through the mediation of early maladaptive schemas and self-compassion.

    Methods

    The design of the current research was descriptive-correlational and structural equation modeling. The statistical population of the current study included all obese patients who were referred to specialized diet therapy centers in Isfahan City in the Fall and winter of 2020 and spring of 2021, from which 376 people were selected voluntarily as a sample. Then a structured interview was conducted for Axis 1 and 2 disorders (SCID-I and SCID-II) were administered, body mass index (BMI) was measured, and the subjects were asked to fill in the Young schemas-short form questionnaires (YSQ-S), childhood trauma questionnaires ( CTQ), self-compassion scale (SCS) answered. Then the collected data were analyzed using the structural equation modeling method.

    Results

    The results of the research showed that childhood trauma is directly and indirectly related to obesity through primary maladaptive schemas and self-pity. Also, the results showed that early maladaptive schemas and self-pity are directly related to obesity.

    Conclusion

    Based on the results of the present study, early maladaptive schemas and self-pity mediate the relationship between childhood trauma and obesity. To treat obesity, the role of childhood trauma, self-pity, and early maladaptive schemas should also be considered.

    Keywords: Childhood Trauma, Early Maladaptive Schemas, Self-Compassion, Obesity
  • Arezoo Zarebi, Roya Rasouli*, Abbas Abdollahi Pages 69-82
    Introduction

     Marriage and couple relationship are some of the most important transitions in human life. if the couple is provided with knowledge, attitude and skills of married life in the form of marital mental health literacy, their mental health is improved and the marital conflicts are reduced. The current research was conducted with the aim of conceptualizing marital mental health literacy and its components.

    Method

     The present study is a qualitative content analysis research, the information of which was obtained through purposeful sampling and semi-structured interviews that started from the end of November 1401 and continued until the end of December 1401, The research reached the saturation point with 17 married people. Data analysis was done using the approach of inductive content analysis. Transcribing the recorded interviews and deepening the data analysis, primary codes were extracted. In order to determine the main categories, the codes were reviewed and classified in several steps.

    Results

     From data analysis, 86 primary codes, 28 subcategories and 8 categories were extracted. These 8 categories included "Communication Literacy", "Emotional Literacy", "Sexual Relationship Literacy", "Media Literacy", "Financial Literacy", "Parenting Literacy", "Problem Solving Literacy" and "Primary Family Health Literacy". which were identified as the components of "couple mental health literacy".

    Conclusions

     The findings of this research can be used in the development of educational programs and perspectives with the aim of improving marital satisfaction and couple counseling. Also, teaching these components to couples prevents serious conflicts and increases satisfaction in married life.

    Keywords: Mental health, mental health literacy, couples, Qualitative study
  • Masoumeh Alizadeh, Majid Mahmoud Alilou*, Abbas Bakhshipour, Mansour Beyrami Pages 83-94
    Introduction

    Patients with multiple sclerosis(MS) experience many physical and emotional disorders. Therefore, this study aimed the effectiveness of acceptance and commitment therapy on emotional dysregulation in multiple sclerosis patients.

    Methods

    The research method in present study was based on the practical aim, the experiment of type the single-subject with ABA design. The statistical population included all individuals 20 to 50 years with multiple sclerosis disorder who attended the MS Association of Tehran in 2022. Among them, 5 patients with multiple sclerosis (two men and three women) were selected based on inclusion criteria and by purposive sampling. The multiple sclerosis intervention was performed for each patient in 8 sessions of 2.5 hours. The research instrument included demographic questionnaire and difficulties in emotion regulation scale (DERS).  The data were analyzed using visual analysis at both within-condition and between- condition levels in SPSS and Excel software.  

    Results

    The results showed that acceptance and commitment therapy intervention reduced the emotional dysregulation in patients with multiple sclerosis. So that the scores had a significant decrease compared to the baseline scores in the 8 intervention sessions and follow-up after the treatment (P<0.05).    

    Conclusions

    The results of this study showed that acceptance and commitment therapy can be effective in reducing the emotional dysregulation in multiple sclerosis patients; And it is suggested that therapists and counselors use this treatment in order to improve the emotional dysregulation of these patients along with other therapeutic interventions.

    Keywords: Acceptance, Commitment Therapy, Emotional Dysregulation, Multiple Sclerosis
  • Maryam Fani Mohammadabady, Saber Karami, Atena Shahheydari*, Marzieh Kamkar Pages 95-107
    Introduction

    People who have experienced childhood trauma are at high risk of developing complex psychiatric disorders. For this reason, it is necessary to identify and treat effective mechanisms between traumatic experiences and psychiatric problems; therefore, this study was conducted with the aim of investigating The Effectiveness of Mindfulness-Based Cognitive Therapy on Alexithymia, Experiential Avoidance and Self-Compassion in Adults with Childhood Trauma Experience.

    Methods

    The current study was a semi-experimental type with a pre-test-post-test design with a control group. Among the people who experienced childhood trauma and referred to clinics and counseling centers in Tehran, 30 people were selected using convenience sampling method and randomly replaced in two experimental groups and a control group (15 people). The experimental group received 8 sessions of mindfulness-based cognitive therapy, but the control group did not receive any specific intervention. The research tools were: Bernstein et al.'s Childhood Trauma Questionnaire (2003), Bagby et al.'s Toronto Alexithymia Scale (1994), Bond et al.'s Acceptance and Action Questionnaire-II (2011), Neff's Self-Compassion Scale (2003). Data were analyzed using multivariate analysis of covariance test.

    Results

    The mean post-test scores of alexithymia and experiential avoidance in the experimental group were significantly lower than the control group. Also, the mean scores of the self-compassion post-test in the experimental group were significantly higher than the control group. The results indicate a significant effect of cognitive therapy based on mindfulness in reducing alexithymia (F=70.247, P=0.001), experiential avoidance (F=74.364, P=0.001) and increasing self-compassion. (F=14.569, P=0.001) in people with childhood trauma experience.

    Conclusions

    The findings of this study, in line with the background of the research, showed the effectiveness of this treatment approach on the psychological components of adults with childhood trauma experience, although additional studies in this field are suggested.

    Keywords: Alexithymia, Experiential Avoidance, Self-Compassion, Mindfulness-Based Cognitive Therapy