فهرست مطالب

نشریه مهارت های روانشناسی تربیتی
سال هفتم شماره 2 (پیاپی 26، تابستان 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/06/01
  • تعداد عناوین: 9
|
  • اکبر همتی ثابت، شکوه نوابی نژاد*، جواد خلعتبری صفحات 1-12

    هدف پژوهش حاضرمقایسه طرح واره درمانی و شناخت درمانی گروهی به منظور کاهش استرس ادراک شده مراجعان زن  دارای رفتارهای پر خطرجنسی بود. این یک پزوهش  نیمه آزمایشی  با روش نمونه گیری خوشه ای تک مرحله ای بود . جامعه آماری 500 نفر از مراجعان  زن با سابقه رفتار پر خطرجنسی بود که برای انجام آزمایش ایدز  به این مرکز مراجعه کردند  با استفاده از فرمول حجم نمونه به صورت تصادفی 250 نفر را انتخاب شدند. توسط روانشناس  و پزشک مصاحبه تشخیصی گرفته شد. 85 نفر ازمراجعان  که در مولفه های استرس نمره بالایی داشتند که از این میان 45 نفر را به صورت تصادفی انتخاب شدند  و در سه گروه 15 نفری که شامل دو گروه آزمایشی و یک گروه کنترل قرار گرفتند، 12 جلسه شناخت درمانی گروهی و 12جلسه طرح واره درمانی اجرا گردید در پایان درمان پس آزمون اجرا گردید.نتایج نشان داد که طرح واره درمانی نسبت به شناخت درمانی گروهی بر استرس ادراک شده مراجعان زن  موثرتر است.

    کلیدواژگان: طرح واره درمانی، شناخت درمانی گروهی، استرس ادراک شد
  • طلعت سعیدی، نیمتاج سیاح سیاری*، حمیدرضا حسین شاهی برواتی صفحات 13-30

    هدف :

    از پژوهش حاضر، بررسی رابطه سرسختی بهداشتی و سرسختی روانشناختی با سلامت عمومی در کارکنان حوزه ستادی وزارت جهاد کشاورزی بود. جامعه آماری این پژوهش شامل تمامی کارکنان حوزه ستادی وزارت جهاد کشاورزی در شهر تهران بود که برای انجام پژوهش 220 نفر از کارکنان رسمی این وزارتخانه و بصورتتصادفی انتخاب و به پرسشنامه رابطه سرسختی سلامت (HHI) و پرسشنامه سرسختی روانشناختی کوباسا و نیز پرسشنامه سلامت عمومی GHQ-28 پاسخ دادند. 

    یافته ها

    بین سرسختی روانی کل و سلامت عمومی کل و بعد جسمانی سلامت عمومی و بعد اضطراب سلامت عمومی رابطه منفی معنی دار وجود دارد. بین سرسختی روانی کل و بعد کارکرد اجتماعی سلامت عمومی کل رابطه مثبت معنی دار وجود دارد. بین سرسختی روانی کل و بعد افسردگی سلامت عمومی کل رابطه منفی معنی دار وجود ندارد. بین سرسختی بهداشتی  کل و سرسختی روانی رابطه مثبت معنی دار وجود دارد. بین سرسختی بهداشتی کل و بعد چالش  رابطه معنی دار وجود ندارد. بین سرسختی بهداشتی کل و بعد مهار رابطه معنی دار وجود ندارد. بین سرسختی بهداشتی کل وبعد تعهد  رابطه معنی دار وجود دارد.

    نتایج

    بین سرسختی بهداشتی، سرسختی روانی و سلامت عمومی رابطه وجود دارد.

    کلیدواژگان: سرسختی بدنی، سرسختی روانشناختی، سلامت عمومی
  • مینا امینی نژاد*، مهدی شاه نظری صفحات 31-42
    هدف پژوهش حاضر پیش بینی رضایت زناشویی بر اساس شیوه های فرزندپروری ادراک شده و سبک های هویت در میان کارگران کارخانه ذوب آهن اصفهان می باشد. جامعه پژوهش حاضر تمامی کارگران مرد کارخانه ذوب آهن اصفهان می باشد و حجم نمونه این پژوهش بر اساس جدول کرسجی و مورگان 240 نفر تعیین شد که این تعداد از نمونه به شیوه ی تصادفی ساده انتخاب شدند. برای جمع آوری داده ها از پرسشنامه های رضایت زناشویی انریچ ، سبک های فرزندپروری ادراک شده شیفر و سبک های هویت برزونسکی استفاده شد. یافته ها نشان داد که رضایت زناشویی با سبک فرزندپروری اقتدارگرایانه رابطه مثبت و معناداری دارد اما با سبک فرزندپروری استبدادی و بی توجه رابطه منفی و معنادار دارد. همچنین یافته ها نشان داد که رضایتزناشویی با سبک هویت هنجاری، سبک هویت اطلاعاتی و تعهد رابطه مثبت و معنادار و با سبک هویت سردرگم رابطه منفی و معنادار داشت.
    کلیدواژگان: رضایت زناشویی، شیوه های فرزندپروری، فرزندپروری ادراک شده، سبک های هویت
  • محمد کاغذلو*، صغری ابراهیمی قوام صفحات 43-53
    هدف از انجام این پژوهش، بررسی تاثیر میزان انگیزش پیشرفت بر درگیری شناختی (یادگیری خودتنظیمی و راهبردهای شناختی) بود. جامعه آماری پژوهش را کلیه دانش آموزان دختر و پسر مقطع راهنمایی شهر رامیان در سال تحصیلی 92-1391 که شامل 503 نفر می شدند، تشکیل دادند. با استفاده از جدول تعیین حجم نمونه کرجسی و مورگان و از طریق نمونه گیری تصادفی خوشه ای 216 دانش آموز به عنوان نمونه انتخاب شدند. از این تعداد 94 (43%) دانش آموز پسر و 122 (56%) دانش آموز دختر بودند. روش پژوهش از نوع علی پس رویدادی بود.برای جمع آوری داده ها درباره درگیری شناختی از پرسشنامه درگیری در مدرسه استفاده شد. این پرسشنامه توسط وانگ، ویلت و اکلس و براساس چارچوب نظری پیشنهاد شده توسط فردریکس، بلومنفلد و پاریس ساخته شده است. ابزار دیگر پژوهش، پرسشنامه انگیزش پیشرفت هرمنس بود. با استفاده از آزمونT مستقل داده ها مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند. نتایج پژوهش نشان دادند که بین میانگین گروه های دانش آموزان با انگیزش پیشرفت بالا و دانش آموزان با انگیزش پیشرفت پایین در مقیاس های درگیری شناختی، یادگیری خودتنظیمی و راهبردهای شناختی، تفاوت معنادار وجود دارد.
    کلیدواژگان: انگیزش پیشرفت، درگیری شناختی، راهبردهای شناختی، یادگیری خودتنظیمی
  • احمد اسمعلی*، لیلا راستگار، علی افشاری صفحات 54-64

    پژوهش حاضر به بررسی رضایت از زندگی و کیفیت زندگی در فرزندان طلاق می پردازد. جامعه آماری پژوهش حاضر، کلیه دانش آموزان شهر تبریز بود. نمونه مورد مطالعه شامل 40 نفر دانش آموز بود که 20 نفر از آنها با والدین خود زندگی می کردند و والدین 20 نفر دیگر آنها طلاق گرفته بودند. آنها به روش نمونه گیری خوشه ای تصادفی انتخاب شدند. طرح تحقیق پژوهش حاضر علی مقایسه ای و ابزارهای مورد استفاده در این پژوهش، پرسشنامه جمعیت شناختی، رضایت از زندگی داینر و همکاران و مقیاس کوتاه کیفیت زندگی سازمان جهانی بهداشت بود که توسط دانش آموزان تکمیل گردید. به منظور تجزیه و تحلیل اطلاعات حاصل از پژوهش، از روش تحلیل واریانس یک طرفه استفاده شد. نتایج حاصله از تجزیه و تحلیل داده ها نشان داد که در متغیرهای رضایت اززندگی و کیفیت زندگی بین فرزندانی که والدین آنها از هم طلاق گرفتند و فرزندانی که با والدین خود زندگی می کنند، تفاوت معنی داری وجود دارد.

    کلیدواژگان: رضایت از زندگی، کیفیت زندگی، طلاق
  • خسرو رمضانی*، شهین یزدان پناه صفحات 64-75
    هدف پژوهش حاضر بررسی تاثیر آموزش مدیریت زمان بر اضطراب امتحان و گوشه گیری دانش آموزان دبیرستان های دخترانه شهر یاسوج بود. این پژوهش از نوع آزمایشی با طرح پیش آزمون و پس آزمون با گروه کنترل بود. جامعه ی مورد مطالعه کلیه ی دانش آموزان دختر دبیرستان های شهر یاسوج در سال تحصیلی 1395-1394، و تعداد آنها 3017 نفر می باشد. تعداد 60 نفر از آنان به شیوه ی نمونه گیری تصادفی و پس از اجرای پرسشنامه های اضطراب امتحان و احوال شخصی وودورث و بر اساس کسب رتبه ی درصدی بالای 70 در پرسشنامه ی اضطراب امتحان و نمره بالاتر از 6 در پرسشنامه ی احوال شخصی وودورث انتخاب و به طور تصادفی در گروه آزمایش و گواه به طور برابر (30 نفر) قرار گرفتند. آزمودنی های گروه آزمایش به مدت 10 جلسه، آموزش مدیریت زمان را دریافت نمودند و گروه کنترل هیچ مداخله ای دریافت نکردند. پس از اتمام جلسات، پس آزمون پرسشنامه های ذکر شده از دانش آموزان گرفته شد و داده ها با استفاده از روش تحلیل کوواریانس مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. یافته های پژوهش حاضر نشان داد که آموزش مدیریت زمان موجب کاهش اضطراب امتحان و بهبود گوشه گیری دانش آموزان شده است. در مجموع نتایج پژوهش حاضر نشان داد روش آموزش مدیریت زمان می تواند در کاهش اضطراب امتحان و بهبود گوشه گیری دانش آموزان موثر باشد.
    کلیدواژگان: مدیریت زمان، اضطراب امتحان، گوشه گیری، دانش آموزان، یاسوج
  • فاطمه همتیان، علی محمد رضایی*، محمدعلی محمدی فر صفحات 76-86

    هدف این پژوهش بررسی تاثیر آموزش غایت نگری بر یادگیری خودراهبری بود. جامعه آماری پژوهش شامل کلیه دانشآموزان پایه هشتم مقطع دبیرستان  دوره اول شهر سمنان در سال تحصیلی 50-59 بود که از بین آنها 95 دانش آموز به عنوان نمونه با کمترین نمرات در یادگیری خودراهبری انتخاب و به صورت تصادفی و بطور مساوی در دو گروه آزمایش و کنترل قرار داده شد. ابتدا پیش آزمون بر روی هر دو گروه اجرا و بعد از آن طی 5 جلسه، غایت نگری به گروه آزمایش، آموزش داده شد. برای گروه کنترل مداخله ای انجام نشد. در این تحقیق از طرح پیش آزمون -پس آزمون با گروه کنترل استفاده شد. داده ها با پرسشنامه یادگیری خودراهبری فیشر، کینگ و تاگو گردآوری شد و پس از آن با استفاده از آزمون کوواریانس چندمتغیره مورد بررسی قرار گرفت. نتایج نشان داد غایت نگری اثر معنی داری بر بهبود یادگیری خودراهبری دارد. بر اساس نتایج حاصله، برای ارتقاء یادگیری خودراهبری استفاده از آموزش غایت نگری توصیه می شود.

    کلیدواژگان: غایت نگری، یادگیری خودراهبری، خودمدیریتی، رغبت برای یادگیری، خودکنترلی
  • بهرام رستمی، زهرا معین، تهمینه کمالیان*، احسان فکور، کوروش امینی صفحات 87-96

    پژوهش حاضر به منظور بررسی رابطه احساس تنهایی با خودکارآمدی اجتماعی دانش آموزان پسر در خانواده هایی با حضور موقت پدر در خانه (به دلیل اشتغال) طراحی و اجرا گردید. شرکت کنندگان در این مطالعه شامل 201 نفر از دانش آموز پسر دوره اول دبیرستان در ناحیه یک شیراز که پدران آن ها به دلیل اشتغال به مدت دو هفته در ماه یا بیشتر در خانه حضور نداشتند، بودند که به صورت خوشه ای چندمرحله ای انتخاب و پرسشنامه های احساس تنهایی آشر و خودکارآمدی اجتماعی کنلی را تکمیل نمودند. داده ها با استفاده از روش های توصیفی و آزمون همبستگی پیرسون مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند. یافته های این بررسی نشان دادکه میانگین نمره خودکارآمدی اجتماعی در دانش آموزان موردبررسی 42/113 با انحراف معیار 12/23 و میانگین نمره احساس تنهایی آنان 93/58 با انحراف معیار 46/11 بود همچنین همبستگی معناداری بین احساس تنهایی و خودکارآمدی اجتماعی (001/0>p و 448/0=r) و نیز بین خرده مقیاس های خودکارآمدی و احساس تنهایی مشاهده شد. با توجه به ارتباط معنادار احساس تنهایی با خودکارآمدی و مولفه های آن در دانش آموزان، برنامه ریزی مناسب جهت حمایت بیشتر خانواده ها از نوجوانان می تواند در ارتقاء خودکارآمدی آنان موثر و مفید باشد.

    کلیدواژگان: احساس تنهایی، خودکارآمدی اجتماعی، دانش آموزان
  • خلیل غفاری*، سید سعید حسینی صفحات 97-111
    پژوهش حاضر تحت عنوان "رابطه کاربرد شیوه های تشویق و تنبیه با عزت نفس دانش آموزان پسر مدارس ابتدایی و راهنمایی شهرستان الیگودرز" در پی بررسی و شناخت شیوه های تشویق و تنبیه مورد استفاده در مدارس و رابطه آن با عزت نفس دانش آموزان بوده و بدین منظور نمونه 240 نفری از دانش آموزان که با روش نمونه گیری خوشه ای انتخاب شده اند را مورد مطالعه قرار داده است. طرح تحقیق در این پژوهش همبستگی و روش های آماری مورد استفاده برای تجزیه و تحلیل داده ها ضریب همبستگی پیرسون، آزمون t و آزمون مجذور خی بوده است. ابزار جمع آوری داده ها، دو پرسشنامه کاربرد شیوه های تشویق و تنبیه محقق ساخته و پرسشنامه عزت نفس الیس پوپ می باشدکه دانش آموزان (کلاسهای چهارم و پنجم ابتدایی و کلاسهای اول و دوم راهنمایی) به آنها پاسخ داده اند. یافته های پژوهش حاضر، مبین آن است که: بین کاربرد شیوه های تشویق و تنبیه با عزت نفس دانش آموزان مدارس ابتدایی و راهنمایی پسرانه رابطه معنی داری وجود ندارد. به طور کلی، فرضیه های 3 و 4 پژوهش تایید و فرضیه های 1، 2، 5، 6 و7 پژوهش رد شدند. همچنین فرضیه اصلی پژوهش نیز رد شد.
    کلیدواژگان: شیوه های تشویق و تنبیه، تشویق مادی و تشویق غیر مادی، عزت نفس
|
  • Akbar Hemmati Sabet, Shokouh Navabi Nejad *, Javad Khalatbari Pages 1-12

    The aim of this study was to compare scheme therapy and cognitive group therapy on women`s perceived stress with high risk sexual behaviors referring to Hamadan health center. This is a semi-experimental study on single stage cluster sampling .The statistical sample consisted of 500 women with high risk sexual behaviors referring to health center for AIDS test The psychologists and a physician did diagnostic interview and 217 subjects were randomly chosen using sample volume formula and stress, anxiety and depression scales were run. 85 subjects were diagnosed to have stress of whom 45 were chosen randomly and divided into three groups of 15 consisting of two experimental groups and one control group.12 sessions of cognitive group therapy and 12 sessions of scheme therapy were implemented for 90 min of each sessions. At the end of training period, three groups were post-tested and perceived stress components were investigated in pre-test and post-test. The results showed that scheme therapy is more effective than cognitive group therapy on stress of women with high risk sexual behaviors.

    Keywords: Schema therapy, Cognitive therapy, Perceived stress
  • Talaat Saeedi, Nimtaj Sayah Sayari *, HamidReza Hossien Shahi Barouati Pages 13-30

    The aim of this study was to investigate the relationship between health and hardiness tenacity with the public health field staff Ministry of Agricultural Jihad. -28 responded. Results The mental toughness and physical health and general health of the public and public health anxiety there is a significant negative relationship. Between mental toughness and social functioning and general health of a significant positive relationship exists. Mental toughness and general health of the relationship between depressions there is no significant negative. Between toughness and tenacity overall health, there is a significant correlation between mental. Tenacity significant relationship between overall health and there is no challenge. Overall health, and the relationship between hardiness there is no significant inhibition. There is a significant relationship between commitment and after a tough overall health. Results between health tenacity, toughness, mental and general health are related.

    Keywords: Physical toughness, hardiness, public health
  • Mina Amininejad *, Mahdi Shahnazarie Pages 31-42
    This study aims to predictmarital satisfaction based on perceived parenting styles and identity styles among male workers of Isfahan Steel Plant. The study population is all male workers of Isfahan Steel Plant  and sample size was determined based on the Krsjy and Morgan that was 240 persons, The number of samples were selected randomly .To collect the data , Enrich marital satisfaction To collect the data, Enrich marital satisfaction questionnaire, Schiffer perceived parenting styles and Berzonsky styles Identity was used. The results showed that marital satisfaction is significantly correlated with authoritarian parenting styles positively and had a significant negative relationship with autocratic unresponsive parenting styles negatively. Permissive parenting style also doesn’t have a significant relationship with marital satisfaction. The findings also showed that marital satisfaction significantly had a positive relationship with normative identity style, informational identity style and commitment and had a negative and significant relationship with disoriented identity style.
    Keywords: marital satisfaction, Identity Styles, Perceived parenting style
  • Mohammadmohammad Kaghazlookaghazloo *, Soghra Ebrahimy Qavam Pages 43-53
    The aim of this study was to examine the effect of achievement motivation level on cognitive engagement, self-regulating learning, and the use of cognitive strategies.The statistical population of the research comprised all male/female middle school students enrolling in academic year 2012-2013 in the city of Ramian that including 503 students. Using krejcie and morgan table of determining sample size and random cluster sampling, 216 middle school students were selected as sample. Among them, 94(43%)were male and 122(56%) were female.The research had a expost facto method. Cognitive engagement’Data collected from school engagement questionnaire. This Questionnaire developed by Wang, Willett & Eccles based on the theoretical framework proposed by Fredricks, Blumenfeld  & Paris. Another  measurement tool was Hemans' Achievement Motivation Test .Data were analyzed usingindependent T-test. The results showed that there existed significant differences between the average score of student group with high achievement motivation and student group with low achievement motivation on the scale of cognitive engagement and the subscales of self-regulating learning, and cognitive strategies.
    Keywords: Achievement motivation, Cognitive engagement, cognitive strategies, Self-regulating Learning
  • Ahmad Esmaili *, Liyla Rastegar, Ali Afshari Pages 54-64

    This research studies life satisfaction and quality of life in children's divorces. The study statistical universe was all students in Tabriz. The sample was comprised of 40 students that 20 of them lived with their parents and 20 others were divorced from their parents. They were selected by cluster random sampling. The research design of this study was causal-comparative and tools used in this study was a demographic questionnaire, life satisfaction and quality of life that were completed by students. In order to analyze the data from the study was used one-way analysis of variance. The results of the analysis showed that there is a significant difference between life satisfaction and quality of life in children whose parents divorce and their children who live with their parents.

    Keywords: life satisfaction, Quality of Life, Divorce
  • Khosro Ramezani *, Shahin Yazdanpanah Pages 64-75
    The aim of present study was to examine the effect of time management training on test anxiety and isolation among high school girls' students in Yasuj city. This study has been conducted on the basis of experiment through a pretest-posttest plan and a control group. The research population included all high school girls' students in Yasuj (3017 students). Sixty of research population had been randomly chosen based on their ranking after the implementation of the questionnaires namely: Test Anxiety Inventory (TAI) and Inventory of Woodworth Personal Data Sheet. They were randomly assigned to an experimental (n=30) and a control groups (n=30). The experimental group received time management training for 10 sessions, but the control group did not receive any intervention. After the sessions, the students were given posttest questionnaires and the data have been analyzed using covariance analysis method. Findings showed that time management training leads to reducing students' test anxiety and isolation. Overall, results of this study showed the efficacy of time management training in reducing students' test anxiety and isolation, among high school girl students in Yasuj city.
    Keywords: time management, test anxiety, isolation, student, Yasuj
  • Fateme Hemmatian, Alimohamad Rezaei *, Mohamadali Mohammadyfar Pages 76-86

    The aim of this research was survey effectiveness of teaching goal setting on self-directed learning. The statistical society of this research contained all eighth grade students of high school (the first period) of Semnan in the 2014-2015 academic year that among them for example 40 students with the lowest scores on self-directed learning have been chosen and they randomly and equally were put in two experiment and control groups. At first, a pre-test was performed on both groups; and then goal setting was taught to the experiment group during 9 sessions. Intervention wasn't done for control group. In this research, the pretest-posttest pattern was used with control group. Data was collected by Fisher, King, and Tagoe self-directed learning questionnaire; and after that they were evaluated with multivariate covariance test. The results showed that goal setting has a meaningful effect on improving self-directed learning. Based on the obtained results, use of teaching goal setting for promotion of self-directed learning is recommended.

    Keywords: goal setting, Self-Directed Learning, Self-management, Willingness to learning, self-control
  • Bahram Rostami, Zahra Moein, Tahmineh Kamalian *, Ehsan Fakuor, Kourosh Amini Pages 87-96

    The current study was designed to examine the relationship between loneliness and social efficacy of male students in families with temporary presence of the father in the home (for employment). The study included 201 participants from the first period high school students in Shiraz that their fathers were not at home for a period of time, two weeks, a month or more due to their work which were selected by multistage clustering method and filled out the Asher's loneliness and Kennelly's social-self questionnaire. Data were analyzed with descriptive methods and Pearson correlation test. The results of this study showed that the mean score of social self is 113.42 with 23.12 standard deviation and the average score of loneliness is 58.93 with 11.46 standard division. Also a significant correlation was found between loneliness with social self-efficacy and between the subscales of self-efficacy and feelings of loneliness. Regarding the relationship between loneliness with self-efficacy and its components in the students, planning for further support of young families can be effective in improving their efficacy.

    Keywords: Loneliness, social self-efficacy, Students
  • Khalil Ghaffari *, Seyed Saeed Hosseini Pages 97-111
    This research as relationship the use of punishment and reward practices with boystudents`self-esteem in elementary and middle schools in Aligudarz.  For this purpose, a sample of 240 students who were selected by cluster sampling method, has been studied. The main purpose in this study was: to examine relationship used punishment and reward practiceswith students`self-esteem in elementary and middle schools,and the main hypotheses was: Between use of punishment and reward  practices with boystudents`self-esteem in elementary and middle schools, there is a significant relationship. The research design was, causal - comparative and to analyse the data and information obtained, Pearson correlation, t-test and Chi-square test was used.The information and data collection instrument used in this study comprised two questionnaires: researcher-developed questhonnire of the use of punishment and reward practices and Alice pope self-esteem questionnaire. The findings of this study showed that: the main research hypothesis wasn`t confirmed. Also hypotheses 3 and 4 research were confirmed and hypotheses 1, 2, 5; 6 and 7 were not confirmed.
    Keywords: Ways of rewarding, punishing, Financial, non-financial incentives to encourage, Self-esreem