فهرست مطالب

نشریه تربیت اسلامی
پیاپی 45 (پاییز 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/07/01
  • تعداد عناوین: 6
|
  • زینب رستمی نسب دولت اباد*، مراد یاری دهنوی، حمیدرضا علوی صفحات 7-28

    مالک اشتر یک شخصیت تربیت ‎یافته براساس آموزه ‎های تربیتی اسلام در نهج ‎البلاغه می‎باشد. تربیت ‎یافتگی او باعث انتخابش به ‎عنوان یکی از حاکمان و زمامداران دوره امامت امام علیj شده است. ازاین ‎رو هدف این پژوهش، شناسایی مولفه ‎های شخصیتی تربیت‎ یافتگی ایشان در ابعاد مختلف (جسمانی، دینی، اخلاقی، سیاسی، اقتصادی، اجتماعی، عقلانی، عاطفی) می‎باشد. بدین منظور از روش پژوهش تحلیل مضمون و شبکه معانی استفاده شده است؛ طبق این روش، ابتدا گزاره ‎ها و مضامین ناظر به ابعاد شخصیت مالک اشتر از کتاب نهج ‎البلاغه و کتب تاریخی مرتبط، شناسایی، کدگذاری و سپس تحلیل شده‎ اند. نتایج پژوهش، نشان‎ دهنده شخصیت تربیت ‎یافته مالک اشتر در ابعاد مختلف تربیتی، چون: برخورداری از سلامت و صلابت جسمانی، داشتن اعتقادات و باورهای معنوی، مقید به اعمال صالح و فضایل اخلاقی، ظلم‎ ستیزی و عدالت و تلاش برای وحدت و استواری حکومت، توجه به رفاه مادی مردم، عامل به تعاون و همکاری، اندیشه‎ ورزی، شناخت و بصیرت، عطوفت و مهربانی و اعتدال در امیال می‎باشد که این امر می‎تواند، الهام‎بخش چگونگی تربیت حاکمان و زمامداران شایسته در جامعه اسلامی−ایرانی ما باشد.

    کلیدواژگان: نهج ‎البلاغه، تربیت ‎یافتگی، مالک اشتر، الگو، زمامدار
  • علی ستاری*، فرشته ذوالفقاری، مریم بناهان قمی صفحات 29-55

    هدف پژوهش حاضر، تبیین فلسفی نسبت میان حیا و حجاب در تربیت اسلامی و ارایه دلالت‎ های تربیتی این رابطه است. پژوهش با رویکرد کیفی و با استفاده از روش توصیفی−تحلیلی انجام شد. ابتدا به شیوه توصیفی به بررسی مفهوم و جایگاه حیا و حجاب در متون تربیت اسلامی با بهره‎ گیری از آیات قرآن، احادیث و روایات مبادرت شد. سپس تحلیل‎ها در ارتباط با نسبت میان حیا و حجاب به عمل آمد. نتایج نشان داد حیا در مقایسه با حجاب امری فطری، درونی و زیربنایی است. نسبت میان حیا و حجاب به شیوه‎ای نمادین اینگونه است که حجاب لباس حیا بوده و امری بیرونی و روبنایی است. هر چند حفظ آن در جامعه اسلامی ارزش محسوب شده و واجب است. لذا بیدارساختن و زنده نگاه داشتن فطرت حیا مقدم بر توصیه صرف به حجاب است. نتیجه آنکه از منظر تربیت اسلامی، دستور مستقیم به رعایت حجاب بدون پرورش بعد فطری حیا که از دوران کودکی صورت می‎گیرد، نوعی شتابزدگی در تربیت به حساب می‎آید. براین‎اساس، پیشنهاد می‎شود در برنامه‎ها و اقدامات تربیتی، توصیه به رعایت حجاب همراه با بیدار ساختن امر فطری حیا صورت گیرد و بدون پرورش فطرت حیا و بدون ملاحظه نقش مقدمه‎ای حیا، اقدامات در خصوص توصیه به رعایت حجاب موثر نخواهد بود.

    کلیدواژگان: فلسفه، حیا، تربیت اسلامی، حجاب
  • گلاله مولودپوری، ادریس اسلامی*، کمال آفانی صفحات 57-79
    هدف نوشتار حاضر، بررسی تجارب معلمان دوره ابتدایی شهرستان مهاباد در باب تربیت دینی و عناصر آن است. برای نیل به این هدف، از روش پدیدارشناسی استفاده شده است. جامعه پژوهش، همه معلمان مقطع ابتدایی شهرستان مهاباد و روش‎ انتخاب مشارکت کنندگان، هدفمند می‎باشد. تعداد افراد مصاحبه شونده 30 نفر و ابزار آن، مصاحبه نیمه ساختاریافته است. برای تجزیه و تحلیل اطلاعات، از روش تحلیل تفسیری مبتنی بر الگوی اسمیت، فلور و لارکین استفاده شده است. یافته‎ها حاکی از آن است که در مورد اهداف تربیت دینی، مضامین فراگیر شناخت خدا به عنوان یکی از اصول دین، شناخت معاد به عنوان یکی از اصول دین، شناخت نبوت به عنوان یکی از اصول دین، شناخت و درک کلام خداوند، شناخت اخلاق دینی و راه های عمل به آن و شناخت فروع دین، در باب محتوای تربیت دینی دو مضمون فراگیر عدم رعایت اصول حاکم بر انتخاب محتوا و عدم رعایت اصول حاکم بر سازماندهی محتوا، در مورد روش تربیت دینی مضامین فراگیر تاکید بر روش فعال تدریس در آموزش مفاهیم دینی، تاکید بر روش های نوین تدریس در آموزش مفاهیم دینی، توجه به آموزش عینی مفاهیم دینی و استفاده از تکنولوژی های نوین در آموزش مفاهیم دینی، در مورد فعالیت های یادگیری تربیت دینی مضامین فراگیر تاکید بر روش های تعاملی و مشارکتی در فعالیت های یادگیری مربوط به مفاهیم دینی، توجه به اصل فعالیت دانش آموز در فعالیت‎های یادگیری، تاکید بر فناوری آموزشی در انجام فعالیت های یادگیری و حمایت از جستجوی در منابع اطلاعاتی فرادرسی برای انجام فعالیت های یادگیری و در باب شیوه های ارزشیابی تربیت دینی مضامین فراگیر سنجش مشاهده‎ای، ارزشیابی توصیفی، آزمون‎های عملکردی و آزمون‎های پیشرفت تحصیلی کتبی شناسایی شده‎اند.
    کلیدواژگان: تجارب معلمان، تربیت دینی، عناصر تربیت دینی، دوره ابتدایی
  • رسول ملایی، محمدحسن میرزامحمدی*، اکبر رهنما صفحات 81-105

    پژوهش حاضر با هدف تبیین فلسفی اخلاق معلمی از دیدگاه فیلسوفان تربیتی غرب و مربیان و اندیشمندان مسلمان به منظور ارایه منشور و اعتباریابی آن انجام شد. برای پاسخگویی به مسایل پژوهش از روش‎های توصیفی تحلیلی و گروه کانونی استفاده شد. نتایج بررسی‎ها نشان داد منشور اخلاق معلمی مورد نظر فیلسوفان و مربیان تربیتی را می‎توان در سه هسته ساحت‎ها، مولفه‎ ها و شاخص‎ها ترسیم کرد. ساحت‎ها شامل جسمانی و ظاهری، اعتقادی و اخلاقی، علمی، اجتماعی و سیاسی و اقتصادی و حرفه‎ای بودند. مولفه‎ های ساحت اول شامل «آراستگی ظاهری، آراستگی پوشش، قدرت و توانایی جسمانی، توانمندی کلامی و رفتاری»، مولفه ‎های ساحت دوم شامل «خدابینی، باور و عمل به ارزش‎های معنوی، تواضع، سازواری کردار و گفتار، انصاف و بزرگ‎منشی، برابری، رفق و مدارا، عشق و محبت، انسان‎سازی»، مولفه ‎های ساحت سوم شامل «دانش عمومی، دانش تخصصی، شایستگی در تدریس، شناخت تفاوت‎های فردی، آگاهی از مراحل رشد، هدایت و اصلاح گری»، مولفه‎ های ساحت چهارم شامل «مسیولیت ‎پذیری، هشیاری اجتماعی، انتقال میراث فرهنگی، تعامل فرهنگی، انتقادگری» و مولفه ‎های ساحت پنجم شامل «کفایت مالی و ساده زیستی» بودند. ذیل مولفه‎ ها نیز صد و چهار شاخص جزیی شناسایی و معرفی شد. اعتبار درونی منشور طراحی شده و هسته‎ های سه‎گانه آن توسط متخصصان موضوعی مورد تایید قرار گرفت.

    کلیدواژگان: اخلاق معلمی، منشور اخلاقی معلم، فیلسوفان تربیتی غرب، مربیان مسلمان
  • حجت الله عباسی*، سید محمدصادق موسوی نسب قمی، اسدالله طوسی صفحات 107-129

    تربیت اعتقادی به‎ عنوان مهم‎ترین بخش تربیت دینی، بر مبانی مختلفی استوار است که تبیین ‎کننده فرایند عملی آن خواهد بود. عدم انتخاب و تبیین صحیح مبانی نظری از رهیافت انسان‎شناسی ناقص، آسیب‎ هایی از جمله یک سونگری و غالب شدن فرهنگ آموزشگری صرف را در تربیت اعتقادی به دنبال دارد. پژوهش حاضر درصدد است با تبیین چارچوب نظری تربیت اعتقادی از رهیافت انسان‎شناسی دینی، مبانی این ساحت تربیتی و مدلول‎های آن را ذیل فلسفه تعلیم و تربیت اسلامی با تاکید بر دیدگاه علامه مصباح یزدی استنتاج نماید. رویکرد پژوهش، نظری است و با روش تحلیلی استنتاجی اقدام به توصیف، تحلیل و درنهایت استنتاج می‎نماید. مبانی به ‎دست‎ آمده به ‎عنوان یافته‎ های پژوهش حاضر نشان می‎دهد که استقلال ابعاد سه‎ گانه نفس−بینش، گرایش و توانش− در مقام نظر است و در مقام عمل، نباید جدای از هم در نظر گرفته شود؛ عمل تربیتی حاصل درهم ‎آمیختگی همه ابعاد است و در تربیت انسان نقش موثر دارند. در این میان، بعد گرایشی، پل ارتباطی بین بعدشناختی و بعد رفتاری است و غفلت و کم‎ توجهی به این بعد در تربیت اعتقادی موجب یک سونگری وتنزل به آموزش گری صرف و درنهایت عدم دستیابی به هدف غایی تربیت اعتقادی یعنی ایمان می شود. ازاین‎رو، مقصد تربیت اعتقادی، ایجاد رفتارهای ارادی هماهنگ با آموزه‎ های اعتقادی خواهد بود.

    کلیدواژگان: آموزش، تربیت، تربیت اعتقادی، گرایش، مبانی نظری
  • محمدعلی عباسی، حسین کارآمد* صفحات 131-154

    سبک زندگی عفیفانه یکی از انواع گوناگون سبک زندگی است که قلمرو گسترده‎ای را دربردارد و به ویژگی‎ های حوزه روابط میان‎فردی می‎پردازد و مشتمل بر اصول و قواعدی است که موجب ایجاد و تداوم عفاف در حیطه‎ های مختلف زندگی می‎گردد. پژوهش کنونی با استفاده از روش تحلیلی و توصیفی و به ‎منظور بررسی مولفه‎ های رفتاری و هیجانی سبک زندگی عفیفانه با نگرش به منابع اسلامی انجام شده است. یافته‎ ها حاکی از آن است که عدم جلوه ‎گری و اجتناب از عوامل تحریک‎کننده، ارضای نیازهای جنسی در بسترهای عفیفانه، هم ‎افزایی برای توفیق در حفظ عفاف، قناعت به داشته ‎ها و صیانت از سرمایه‎ ها، ایجاد و افزایش رفتارهای عفیفانه و کاهش و حذف رفتارهای غلط ضد عفاف از جمله مهم‎ترین مولفه‎ های رفتاری سبک زندگی عفیفانه در منابع اسلامی است. همچنین، با کنترل ترس و اضطراب از تصمیمات و اقدامات عفیفانه، علاقه به زندگی سالم و آینده روشن و ندامت از خطاهای گذشته، انتظار و شوق برای تکامل و رشد، شادی و رضایت خاطر از حرکت در مسیر ارزشمند عفاف، محبت و عشق به خداوند و خوش‎بینی و امید به یاری او، تقویت حیا و کنترل و هدایت صحیح هیجانات جنسی می‎توان به عوامل هیجانی سبک زندگی عفیفانه دست یافت.

    کلیدواژگان: سبک زندگی، عفاف، مولفه های رفتاری، مولفه های هیجانی، سبک زندگی عفیفانه
|
  • Zeinab Rostaminasab Dolatabad *, Morad Yari Dehnavi, Seyed HamidReza Alavi Pages 7-28

    Malik Ashtar is a personage educated based on the educational doctrines of Islam in Nahj al-Balagha. The way he was educated led to his selection as one of the governors and rulers during the Imamate (leadership) of Imam Ali (A.S.). Accordingly, this study aimed at identifying the componenets of his educated personality in various dimensions (physical, religious, moral, political, economic, social, intellectual, and emotional). To this end, we used content analysis and semantic network. According to this method, the propositions and themes related to Malik Ashtar’s personality dimensions in Nahj al-Balagha and related historical books were first identified and coded and then analyzed. The research results indicated that Malik Ashtar was educated in various educational dimensions including enjoying physical strength and health, having spiritual beliefs, commitment to righteous deeds and moral virtues, struggling with oppression, doing justice, and making effort to have unity and strength of government, paying attention to people’s material welfare, cooperation and assistance, intellectualism, recognition and insight, affection and loving, and moderation. This can be an inspiration for educating competent rulers and governors in the Islamic society of Iran.

    Keywords: Nahj al-Balagha, being educated, Malik Ashtar, Model, ruler
  • Ali Sattari *, Fereshteh Zolfaqari, Maryam Banahan Qomi Pages 29-55

    The purpose of the current research is to explain the philosophical relationship between modesty and hijab in Islamic education and present the educational implications of this relationship. The research was conducted with a qualitative approach and using a descriptive-analytical method. First, in a descriptive way, the concept and place of modesty and hijab in Islamic education texts were investigated by using Quranic verses, hadiths and traditions. Then the analysis was done on the relationship between modesty and hijab. The results showed that modesty is a natural, internal and underlying thing compared to the hijab, and in the relationship between modesty and the hijab is in a way that hijab is a symbolic garment of modesty and is an external, superstructure, although it is valuable and necessary to preserve hijab as a symbolic matter in the Islamic society. Therefore, awakening and keeping the nature of modesty alive precedes recommending hijab. As a result, from the point of view of Islamic education, a direct command to observe hijab without cultivating the natural aspect of modesty that takes place from childhood is considered a kind of haste in education. Accordingly, it is suggested that, in educational programs and actions, the recommendation to observe the hijab should be made after awakening the innate nature of modesty, and without the cultivation of the nature of modesty and without considering the preliminary role of modesty, taking measures regarding the observance of the hijab will not be effective.

    Keywords: philosophy, modesty, Islamic upbringing, chastity, Hijab
  • Golaleh Movludpouri, Edris Islami *, Kamal Afani Pages 57-79
    The purpose of this article is to examine the experiences of elementary school teachers in Mahabad city regarding religious education and its elements. To achieve this goal, the phenomenological method has been used. The research community is all primary school teachers in Mahabad city and the method of selecting participants is purposeful. The number of interviewees is 30 and its tool is a semi-structured interview. To analyze the data, an interpretative analysis method based on Smith, Flowers, & Larkin's model has been used. The findings indicate that regarding the goals of religious education, the overarching themes are knowing God as one of the principles of religion, recognizing resurrection as one of the principles of religion, recognizing prophethood as one of the principles of religion, knowing and understanding God’s Words, knowing religious ethics and the ways of practicing it and knowing the branches of religion.. Regarding the content of religious education, two overarching themes are non-observance of the principles governing the selection of content and non-observance of the principles governing the organization of content. Regarding the religious education method, the overarching themes are emphasis on the active teaching method in teaching religious concepts, emphasis on new teaching methods in teaching religious concepts, paying attention to objective teaching of religious concepts, and the use of new technologies in teaching religious concepts. Regarding the evaluation methods of religious education, the themes are observational assessment themes, descriptive evaluation, performance tests and written academic progress tests. And regarding learning religious education activities, overarching themes are emphasis on interactive and participatory methods in learning activities related to religious concepts, paying attention to the principle of student activity in learning activities, emphasis on educational technology in carrying out learning activities.
    Keywords: Teachers’ Experrieces, Religious education, Elements of Religious Education, primary schools
  • Rasoul Mollaʾi, MohhamdHasan Mirza Mohammadi *, Akbar Rahnama Pages 81-105

    The present study was conducted with the aim of philosophical explanation of teacher’s ethics from the point of view of Western educational philosophers and Muslim educators and thinkers in order to provide a charter and validate it. Descriptive analytical method and focus group method were used to answer the research questions. The results of the surveys showed that the teacher's code of ethics confirmed by philosophers and educators can be designed in three axes of areas, components and indicators. The areas include physical and appearance, doctrinal and moral, scientific, social and political, economic and professional. The components of the first field include "beauty in appearance, beauty of clothing, physical strength and ability, verbal and behavioral ability". The components of the second field include "Godliness, belief and practice of spiritual values, humility, harmony of actions and speech, fairness and magnanimity, equality, friendship and tolerance, love and affection, humanization". The components of the third field include "general knowledge, specialized knowledge, competence in teaching, recognition of individual differences, awareness of growth stages, guidance and correction". The components of the fourth field include "responsibility, social awareness, transfer of cultural heritage, cultural interaction, criticism". And the components of the fifth field include "financial sufficiency and simple living". One hundred and four sub-components were also identified and introduced. The experts in each subject matter confirmed the internal validity of the designed charter and its three cores.

    Keywords: teacher's ethics, teacher's code of ethics, western educational philosophers, Muslim teachers
  • Hojjatullah Abbasi *, Sayyid MuhammadSadeq Musavi Nasab Qomi, Asadullah Tusi Pages 107-129

    Doctrinal education, as the most important part of religious education, is based on various principles that will explain its practical process. Not choosing or no right explanation of the theoretical foundations, through the imperfect anthropological approach, has damages such as one-sided attitude and the prevalence of the culture of teaching ideas in doctrinal education. The present study aims at explaining the theoretical framework of doctrinal education through the anthropological approach to infer the foundations of this educational sphere and its implications under the category of the philosophy of Islamic education with an emphasis on Allameh Mesbah Yazdi’s view. The research approach is a theoretical one that describes, analyzes and finally infers through an analytical-inferential method. The foundations obtained as the findings of the current research show that the independence of the three dimensions of soul-insight, attitude and capacity is in the position of theory, and they must not be considered separated in the position of practice. All dimensions of human existence play an effective role in religious education. The attitudinal dimension is the bridge between the cognitive dimension and the behavioral dimension. If the teacher downplays the role of the attitudinal dimension in the educational process, he will not achieve the ultimate goal of doctrinal education, i.e. faith. Therefore, the purpose of doctrinal education is to create volitional behaviors in harmony with doctrinal teachings.

    Keywords: education, teaching, doctrinal education, attitudinal dimension, Theoretical Foundations
  • MohammadAli Abbasi, Hossein Karamad * Pages 131-154

    A chaste lifestyle is one of the various types of lifestyle that contains a wide scope and studies the characteristics of interpersonal relationships. This lifestyle consists of the principles and rules that create and maintain chastity in various areas of life. In order to study the behavioral and emotional components of the chaste lifestyle with an approach to Islamic sources, this study has been conducted using analytical and descriptive methods. The findings show that not showing off, avoiding stimulating factors, satisfying sexual needs in chaste contexts, having synergism for success in maintaining chastity, contenting with possessions and protecting them, creating and increasing chaste behaviors, and reducing and eliminating anti-chastity wrong behaviors are among the most important behavioral components of a chaste lifestyle in Islamic sources. Furthermore, by control of fear and anxiety about chaste decisions and actions, interest in a healthy life and a bright future, repentance from past errors, expectation and enthusiasm for evolution and development, happiness and satisfaction of moving on the valuable path to chastity, affection and love for Allah, optimism and hope for His help, and strength of modesty and correct control and guidance of sexual emotions, we can achieve the emotional components of a chaste lifestyle.

    Keywords: lifestyle, chastity, behavioral components, emotional components, chaste lifestyle