فهرست مطالب

دانشگاه علوم پزشکی سبزوار - سال سی‌ام شماره 4 (پیاپی 129، مهر و آبان 1402)

مجله دانشگاه علوم پزشکی سبزوار
سال سی‌ام شماره 4 (پیاپی 129، مهر و آبان 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/08/20
  • تعداد عناوین: 10
|
  • جعفر اسودی قوشه گنبدی، ابوالفضل بخشی پور*، حسین اکبری امرغان صفحات 428-441
    زمینه و هدف
    هدف از پژوهش حاضر، مقایسه اثربخشی شناخت درمانی مبتنی بر ذهن آگاهی و درمان فعال سازی رفتاری بر اجتناب شناختی و تنظیم هیجان در افراد مبتلا به اختلال اضطراب فراگیر بود.
    مواد و روش ها
    پژوهش از نوع کاربردی، با روش نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون- پس آزمون بود با گروه کنترل بود. جامعه آماری شامل کلیه افراد مبتلا به اختلال اضطراب فراگیر شهر مشهد در سال 1399بود که از بین آنها 45 نفر نمونه به شیوه در دسترس از کلینیک روان درمانی نبض زندگی انتخاب و در 3 گروه 15 نفره (2 گروه آزمایش و 1 گروه کنترل) به صورت تصادفی جایگزین می شود و در سه مرحله پیش آزمون و پس آزمون و پیگیری به مقیاس اختلال اضطراب فراگیر اسپیتزر و همکاران (2006)، اجتناب شناختی سکستون و داگاس (2008) و دشواری تنظیم هیجانی گرتز و رومز (2004) پاسخ دادند. گروه اول 8 جلسه شناخت درمانی مبتنی بر ذهن آگاهی کابات زین و همکاران (1992) و گروه دوم 8 جلسه درمان فعال سازی رفتاری دیمیجیان و همکاران (2008) را دریافت کردند و گروه کنترل هیچ درمانی دریافت نکرد. داده ها با استفاده از نرم افزار آماری Spss تجزیه وتحلیل شد.
    یافته ها
    نتایج تحلیل واریانس با اندازه گیری مکرر نشان داد هر دو درمان بر اجتناب شناختی و تنظیم هیجان افراد نمونه اثربخش بودند . p<0/05
    اما در میزان تاثیر دو روش، اختلاف معناداری وجود ندارد .p<0/227
    نتیجه گیری
    می توان از هر دو درمان در کاهش مشکلات روان شناختی افراد مبتلا به اختلال اضطراب فراگیر استفاده کرد.
    کلیدواژگان: شناخت درمانی مبتنی بر ذهن آگاهی، فعال سازی رفتاری، اجتناب شناختی، تنظیم هیجان، اختلال اضطراب فراگیر
  • پژمان پروهان، رضا یوسف آبادی، آلاله عباسپور، بابک پیروشعبانی، دانیال فضیلت پناه، احمد فروغی، سید علیرضا جوادی نیا* صفحات 442-452
    زمینه و هدف
    در این مطالعه، اطلاعات بقای بیماران مبتلا به متاستازهای مغزی (BM) در سبزوار بررسی شد.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه مقطعی گذشته نگر در سبزوار، بیماران مبتلا به BM بررسی شدند. بیماران از نظر ویژگی های بالینی و پاتولوژیک تومور اولیه، درمان و در نهایت میزان بقای کلی (OS) و بقای بعد از تشخیص متاستاز مغزی بررسی شد. داده ها وارد نرم افزار SPSS نسخه 26 شد و در سطح معنی داری 0/05>P تجزیه و تحلیل شد.
    یافته ها
    هشتادوچهار بیمار (33/ 58) درصد زن، میانه سنی 57 [83-25]وارد مطالعه شدند. شا یعترین سرطانهای اولیه ریه (غیر سلولهای کوچک)، (38/1 درصد) و پستان (34/52 درصد)بود. وجود BM در هنگام تشخیص تومور اولیه در 29 بیمار (34/5) گزارش شد. 9 /61  دارای  ،97/6 درصد علامت دار، 80 درصد متاستاز خا رج جمجمه (ECM)داشتند. سردرد (22/6 درصد) و نقص نورولوژیک کانونی (21/4 درصد) شایعترین علایم گزارش شده بودند. درمانهای اولیه BM عبارت بودند از: جراحی 6/1 درصد، رادیوتراپی تمام مغز (WBRT)87/8 درصد، درمانهای سیستمیک 6/1 درصد میانه OS پس از تشخیص BM در کل جامعه 5 ماه بود (جراحی: 11،سیستمیک: 3 ،WBRT: 5). در ب یماران تحت درمان با WBRT، تعداد متاستاز بیشتر از 5 عدد در 64/8 درصد بیماران، وجود متاستاز خارج مغزی در 83/3 درصد بیماران و سن بیشتر از 70 سال در 16/9 درصد بیماران گزارش شد.
    نتیجه گیری
    بقای بیماران مبتلا به BM بسیار ضعیف است. WBRT گزینه اصلی درمانی در بیماران می باشد. بیمارانی که می توانند جراحی را تحمل کنند ممکن است بیشتر زنده بمانند.
    کلیدواژگان: متاستاز مغزی، میزان بقا، رادیوتراپی تمام مغز
  • سید مجید فرخی فر، میلاد ادریسی، سید احمد سجادی، علیرضا نوحی کرارودی، حسین رضایی*، میترا تاج محمدی صفحات 453-461
    زمینه و هدف

    مسمومیت در کودکان یکی از مشکلات مهم در سلامت عمومی جامعه امروز می باشد. یکی از اساسی ترین عوامل ارتقای سلامت جامعه، توجه ویژه به سلامت کودکان است. هدف از مطالعه حاضر، بررسی انواع مسمومیت در کودکان 6 ماه تا 14 ساله مراجعه کننده به بیمارستان حشمتیه در سال 1399-1400 بود.

    مواد و روش ها

    این مطالعه مقطعی بر روی کلیه کودکان 6 ماه تا 14 سال مراجعه کننده به اورژانس بیمارستان حشمتیه در سال 1399-1400 با تشخیص مسمومیت انجام گردید.

    یافته ها

    نتایج مطالعه نشان داد مهم ترین عامل مسمومیت، مسمومیت با مواد مخدر یا 44/4 درصد و مسمومیت دارویی با 42/1 درصد می باشد. 17/5 درصد (22 نفر) بستری در بخش و 16/7 درصد (21 نفر) بستری در اورژانس بودند. بیشتر کودکانی که مسمومیت ناشی از مصرف اپیوم داشتند در رده سنی 6 ماه تا قبل از 2 سالگی بودند و بیشتر کودکانی که مسمومیت دارویی و مسمومیت به دلیل الکل داشتند در رده سنی 12 تا 14 سال قرار داشتند (0/001>P). در این مطالعه مورتالیتی صفر گزارش گردید.

    نتیجه گیری

    آموزش همگانی و کافی و آگاهی دادن به والدین در مورد مسمومیت ها، نحوه پیشگیری از آنها و رعایت نکات ایمنی در نگهداری داروها، همچنین سامان دادن به عرضه داروهای بدون نسخه و نیز کنترل و مهار اعتیاد و سوءمصرف مواد مخدر، باید در اولویت قرار گیرد تا سلامت این گروه از جامعه حفظ شود.

    کلیدواژگان: مسمومیت، مسمومیت کودکان، مسمومیت دارویی
  • امیر دلشاد*، مریم دشتی صفحات 462-474
    زمینه و هدف
    چاقی و اضافه وزن به یک معظل جهانی تبدیل شده است. چاقی در زنان ایرانی به شدت رو به افزایش است. متخصصان عقیده دارند که رژیم غذایی و داروها در درمان و کنترل قند و متابولیسم چربی های خون بیماران به تنهایی کافی نیستند بلکه انجام فعالیت های بدنی و ورزشی نیز باید به برنامه روزانه اضافه شود. .
    مواد و روش ها
    پژوهش حاضر از نوع نیمه تجربی با طرح پیش آزمون و پس آزمون می باشد. 40 نفر از زنان دارای اضافه وزن به صورت تصادفی در چهار گروه تمرین ترکیبی، تمرین ترکیبی- مکمل، مکمل و کنترل قرار گرفتند. تمرین هوازی به مدت 8 هفته و سه جلسه در هفته  با 75-50 درصد ضربان قلب بیشینه و تمرین TRX در دامنه درک فشار 12 تا 17 در مقیاس بورگ انجام شد. 24 ساعت قبل از شروع تمرین و 48 ساعت پس از اتمام آخرین جلسه، خون گیری برای اندازه گیری لپتین و ویسفاتین انجام شد. از آزمون تحلیل کوواریانس(Ancova) برای تغییرات بین گروهی و آزمون T همبسته زوجی به منظور مقایسه درون گروهی استفاده شد. تحلیل داده ها توسط نرم افزار SPSSversion25 درسطح معناداری P<0.05 صورت گرفت.
    نتیجه گیری
    با توجه به نتایج تحقیق حاضر و از آن جایی که تمرین ترکیبی، تاثیر سودمندی بر لپتین و ویسفاتین نسبت به مکمل داشته است می توان توصیه کرد افرادی که دارای اضافه وزن هستند برای کاهش وزن از تمرین ترکیبی استفاده کنند.
    کلیدواژگان: هوازی، TRX، مکمل دارچین، چاقی
  • جواد تقوی خیابانی، فاطمه شهامت ده سرخ*، عظا طهرانچی صفحات 475-489
    زمینه و هدف
    پژوهش حاضر با هدف مقایسه اثربخشی درمان مبتنی بر ذهن آگاهی و طرح واره درمانی بر تحمل پریشانی در دانش آموزان با سابقه اقدام به خودکشی صورت پذیرفت.
    مواد و روش ها
    روش پژوهش نیمه آزمایشی طرح پیش آزمون- پس آزمون با مرحله پیگیری، با دو گروه آزمایش و یک گروه کنترل و جامعه آماری شامل دانش آموزان مقطع متوسطه شهر شیروان و حومه که در سال 1400 سابقه اقدام به خودکشی داشته اند، بود. با روش نمونه گیری در دسترس تعداد 45 نفر انتخاب و به طور تصادفی درگروه کنترل و گروه های آزمایش قرار گرفتند. هر سه گروه مقیاس تحمل پریشانی سیمونز و گاهر (2005) را تکمیل کردند. سپس یک گروه آزمایش در معرض طرح واره درمانی و گروه دوم آزمایش تحت درمان شناختی مبتنی بر ذهن آگاهی قرار گرفت. پس از اجرای جلسات درمانی برای گروه های آزمایش، هر سه گروه، مقیاس تحمل پریشانی را تکمیل کردند. پس از یک ماه از اجرای پس آزمون، مرحله پیگیری صورت پذیرفت و درنهایت داده های به دست آمده با استفاده از نرم افزار SPSS.21 و شاخص های آمار توصیفی و تحلیل واریانس اندازه های مکرر چندمتغیره تجزیه وتحلیل شدند.
    یافته ها
    نتایج حاکی از اثربخشی دو مداخله بر تحمل پریشانی بود اما با توجه به مقادیر اختلاف میانگین نمرات در مراحل مختلف اندازه گیری در گروه ها، درمان مبتنی بر ذهن آگاهی نسبت به طرح واره درمانی، برای مولفه تنظیم تلاشها برای تسکین پریشانی و اما برای سه مولفه دیگر، طرح واره درمانی اثربخشی بیشتری در دانش آموزان با سابقه اقدام به خودکشی داشته است. 
    نتیجه گیری
    با توجه به یافته های حاصل، میتوان برای افزایش تحمل پریشانی در نوجوانان با سابقه خودکشی از ترکیب دو مداخله ذهن آگاهی و طرح واره درمانی سود جست.
    کلیدواژگان: بازدارنده ها، برنامه های توانمندسازی، تحلیل کیفی، خودمراقبتی، دیابت
  • سعیده بت شکنان دهکردی، اعظم علوی، نرگس صادقی* صفحات 490-501
    زمینه و هدف
    مشارکت پرستار و والدین در ارایه مراقبت خانواده محور یک مفهوم شناخته شده است .هوش هیجانی و شایستگی، پیش نیاز اساسی پرستاری مشارکتی مبتنی بر روابط متقابل حمایتی معرفی شده است. لذا این پژوهش با هدف تعیین ارتباط بین مشارکت والد پرستار با شایستگی و هوش هیجانی پرستاران بخش های کودکان صورت گرفت.
    مواد و روش ها
    این مطالعه یک  مطالعه توصیفی- تحلیلی از نوع همبستگی می باشد. 100 نفر از پرستاران بخش های کودکان  شهر شهرکرد به روش سرشماری مطالعه شدند. داده ها با استفاده از سه پرسش نامه استاندارد هوش هیجانی  Wong & Low (2002)، صلاحیت و شایستگی پرستاران Liu و همکاران (2007) و پرسشنامه مشارکت پرستار و والدین Choi and Bang جمع آوری گردید. داده ها با استفاده از آمار توصیفی و تحلیلی (ضریب همبستگی اسپیرمن) با نرم افزار SPSS 24 تجزیه و تحلیل شدند.  
    یافته ها
    نتایج مطالعه نشان داد بین مشارکت والد پرستار و شا یستگی پرستاران بخشهای کودکان(0/237= r، 0/017=p)و بین هوش هیجانی و شا یستگی پرستاران بخشهای کودکان 0/451=r، 0/001=p)ارتباط مثبت و معنی دار وجود دارد. اما ارتباط بین امتیاز هوش هیجانی و امتیاز مشارکت والد پرستاران بخش های کودکان معنی دار نبود  (p=0/815 ،r=0/024).
    نتیجه گیری
    با توجه به یافته های مطالعه، شایستگی پرستاران می تواند موجب افزایش مشارکت والد پرستار گردد. بنابراین برنامه ریزی جهت افزایش شایستگی پرستاران کودکان در دوره آموزش رسمی و ضمن خدمت میتوان به ارتقای مشارکت والد- پرستار به عنوان یکی از مهمترین شاخصهای مراقبت خانواده محور کمک کند.
    کلیدواژگان: شایستگی، هوش هیجانی، پرستاری، کودکان
  • حسین صمدی، محمد سیداحمدی*، محمدرضا صادقیان شاهی، جلیل مرادی صفحات 502-512
    زمینه و هدف
    مصرف استروییدهای آنابولیک به دلایل زیبایی اندام و افزایش عملکرد در ورزشکاران رو به افزایش است و یکی از مشکلات عمده بهداشت عمومی محسوب می شود. هدف پژوهش، مقایسه ویژگی های پنج عامل بزرگ شخصیتی در ورزشکاران مرد بدنساز و پرورش اندام با و بدون مصرف استروییدهای آنابولیک-آندروژنی بود.
    مواد و روش ها
    پژوهش از نظر هدف، کاربردی و از لحاظ استراتژی، توصیفی از نوع علی- مقایسه ای بود. جامعه آماری پژوهش شامل کلیه ورزشکاران مرد بدنساز و پرورش اندام استان یزد بود که تعداد 105 ورزشکار (50 نفر دارای سابقه مصرف و 55 نفر بدون سابقه مصرف استرویید) با دامنه سنی 18 تا 48 سال و تجربه ورزشی حداقل دو سال به صورت در دسترس انتخاب شدند. ابزار استفاده شده در پژوهش، پرسش نامه پنج عاملی شخصیت NEO-FFI بود. برای تجزیه وتحلیل آماری از آزمون کلموگروف اسمیرنوف و آزمون تی مستقل استفاده شد. تحلیل داده ها در نرم افزار SPSS نسخه 24 انجام گرفت.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که ورزشکاران بدنساز و پرورش اندام استفاده کننده از استروییدها در بعد روان رنجورخویی دارای نمره بالاتر و در ابعاد برون گرایی، گشودگی، سازگاری و وظیفه شناسی دارای نمره کمتری نسبت به ورزشکاران بدون مصرف استرویید بودند. اگرچه نتایج حاکی از تفاوت معنادار در مولفه های روان رنجوری (0/013=P)، برون گرایی (0/02=P)، سازگاری (0/04=P) و وظیفه شناسی (0/01=P) بود، بااین حال تفاوت بین مولفه گشودگی به تجربه معنادار نبود (0/26=P).
    نتیجه گیری
    نتایج نشان داد بین ورزشکاران بدنساز و پرورش اندام با و بدون استفاده از استروییدهای آنابولیک-آندروژنی در ابعاد شخصیتی روان رنجورخویی، برون گرایی، سازگاری و وظیفه شناسی تفاوت معناداری وجود دارد.
    کلیدواژگان: استروئیدهای آنابولیک-آندروژنی، ورزشکار، بدنساز و پرورش اندام، شخصیت
  • علیرضا صالح پور، زهرا یوسفی*، محسن گل پرور صفحات 513-524
    زمینه و هدف
    لکنت یک اختلال پیچیده و چندبعدی گفتاری است که اغلب واکنش های منفی شنوندگان و نگرش بسیار منفی نسبت به گفتار را برای فرد ایجاد می کند. پژوهش حاضر با هدف بررسی اثربخشی ذهن آگاهی مبتنی بر کاهش استرس بر اضطراب اجتماعی و خودشفقتی بزرگسالان دارای لکنت انجام شد.
    مواد و روش ها
    طرح پژوهش حاضر، نیمه آزمایشی با پیش آزمون، پس آزمون و پیگیری بود. جامعه آماری پژوهش دربرگیرنده تمامی بزرگسالان 18 تا 40 سال دارای لکنت مراجعه کننده به کلینیک های گفتاردرمانی و روانشناسی شهر اصفهان در سال 1401 بود. حجم نمونه 30 نفر بود که به صورت هدفمند انتخاب و به صورت تصادفی به دو گروه آزمایش و گواه تقسیم شدند.گروه آزمایش آموزش ذهن آگاهی مبتنی بر کاهش استرس را دریافت کردند و گروه گواه هیچ گونه آموزشی را دریافت نکردند. در هر گروه 15 آزمودنی قرار گرفت که در سه مرحله پرسشنامه اضطراب اجتماعی کانور و مقیاس خودشفقتی نف را تکمیل کردند. داده ها با استفاده تحلیل واریانس آمیخته در نرم افزار آماری 23SPSS- مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    نتایج حاصل از تحلیل واریانس آمیخته نشان داد که ذهن آگاهی مبتنی بر کاهش استرس تغییرات معناداری (p<0/001)، در گروه آزمایش در متغیرهای اضطراب اجتماعی و خودشفقتی در تمام مراحل ارزیابی ایجاد کرده است.
    نتیجه گیری
    با توجه به این نتایج میتوان گفت روش مذکور برای بهبود اضطراب اجتماعی و خودشفقتی افراد دارای لکنت توسط درمانگران قابل کاربرد است.
    کلیدواژگان: لکنت، اضطراب اجتماعی، خودشفقتی، ذهن آگاهی
  • عزت نوری زاده* صفحات 525-534
    زمینه و هدف
    بعد از بیماری های قلبی و عروقی، بیماری سرطان دومین علت مرگ ومیر افراد را در جهان است. در سراسر جهان سرطان های متعددی درجات مختلفی از بیماری ها را ایجاد کرده اند. در کنار داروهای شیمیایی که برای درمان سرطان های مختلف به کار می روند عوارض جانبی نیز گزارش شده است. با توجه به این مهم هدف از این تحقیق، بررسی تاثیرات ضدسرطانی گونه های اسکوتلاریا است.
    مواد و روش ها
    این مطالعه یک پژوهش نظام مند می باشد که با جستجو در سایت ها و بانک های اطلاعاتی Magiran ,SID ,Pubmed ,Iranmed ,Scopus ,Google scholar و مجلات داروهای گیاهی با کلیدواژه های ترکیبات  Anti-cancer ، گونه اسکوتلاریا، سلول های سرطانی و معادل های انگلیسی آنها بدون محدوده زمانی انجام شده است.
    یافته ها
    از ترکیبات شیمیایی درجن،س اسکوتلاریا فلاونویید از مهم ترین این ترکیبات است که به د لیل خصوصیات ردوکس دارای فعالیت آنتی اکسیدانی می باشد و از مهم ترین انواع فلاونویید در گونه های اسکوتلاریا اپی ژنین، وگونین، بایکالیین، اسکوتلارین، گونوزید و بایکالین است. فلاونوییدهای جداشده از این گیاه با فعالیت های آنتی اکسیدانی، ضدجهش زایی و با توقف چرخه سلولی و القای آپوپتوزهمچنین با تنظیم مسیرهای سیگنالینگ به جلوگیری از پیشرفت سرطان و درمان آن کمک می کند.
    کلیدواژگان: اسکوتلاریا، ترکیبات بیولوژیکی، ضد سرطان
  • وجیهه جعفری، محمد بداغ آبادی، محمد بیدخوری، مصطفی راد صفحات 535-546
    سابقه و هدف

    با پیشرفت تغییرات شناختی سالمندان؛ فعالیت های روزانه و عملکردهای اجتماعی آنان تحت تاثیر قرار می گیرد. هدف از این مطالعه تعیین وضعیت شناختی و عوامل مرتبط با آن در سالمندان شهر سبزوار بود.

    مواد و روش کار

    این پژوهش یک مطالعه مقطعی از نوع توصیفی-تحلیلی می باشد که در سال 1401 در شهر سبزوار انجام شد. در این پژوهش 350 سالمند بالای 60 سال به روش خوشه ای از مراکز بهداشت شهری وارد مطالعه شدند. برای جمع آوری اطلاعات از پرسشنامه های دموگرافیک، مقیاس افسردگی سالمندان (GDS-15) و پرسشنامه استاندارد معاینه مختصر وضعیت شناختی (MMSE) استفاده گردید. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از آمار توصیفی (میانگین، انحراف معیار و جداول توزیع فراوانی) و آمار استنباطی (رگرسیون لجستیک چندگانه) انجام شد.

    یافته ها

    میانگین سن 66/85±6/64با حداقل سن 60 و حداکثر سن 88 سال بود. نتایج نشان داد 75 درصد سالمندان دارای وضعیت شناختی طبیعی و 25 درصد دارای اختلال شناختی بودند. با استفاده از مدل رگرسیون  لجستیک چندگانه، سن (OR=1.07 و P=0.003) ، وضعیت تاهل (OR=3.01 و P=0.03) ، تعداد فرزندان (OR=1.24 و P=0.02) ، نوع سکونت (OR=4.09 و P=0.001)، شغل (OR=3.09و P=0.04)، شاخص توده بدنی (OR=0.9 و P=0.006)، رژیم غذایی (OR=5.55 و P=0.01)و افسردگی (OR=2.92 و P=0.03) با وضعیت شناختی، رابطه آماری  معنی داری داشت. 

    نتیجه گیری

    با توجه به فراوانی اختلالات شناختی در سالمندان پیشنهاد می شود مراقبین سلامت غربالگری شناختی را در سالمندان انجام دهند تا جهت جلوگیری از پیشرفت آسیب های شاختی در این گروه آسیب پذیر برنامه ریزی لازم صورت گیرد.

    کلیدواژگان: سالمندی، وضعیت شناختی، افسردگی
|
  • Jafar Asvadi Ghoshe Gonbadi, Abolfazl Bakhshipour *, Hossein Akbari Amarghan Pages 428-441
    Background
    The purpose of this study was to compare the effectiveness of cognitive therapy based on mindfulness and behavioral activation therapy on cognitive avoidance and emotion regulation in people with generalized anxiety disorder.
    Materials and Methods
    The research was of an applied type, with a semi-experimental method with a pre-test-post-test design with a control group. The statistical population included all the people suffering from generalized anxiety disorder in Mashhad in 2019, out of which 45 samples were selected from the Pulse of Life Psychotherapy Clinic and divided into 3 groups of 15 people (2 experimental groups and 1 control group). Randomly replaced and in three stages of pre-test, post-test and follow-up, they responded to the general anxiety disorder scale of Spitzer et al. (2006), cognitive avoidance by Sexton and Dagas (2008) and emotional regulation difficulty by Gertz and Romes (2004). The first group received 8 sessions of mindfulness-based cognitive therapy by Kabat-Zinn et al. (1992) and the second group received 8 sessions of behavioral activation therapy by Dimigian et al. (2008) and the control group did not receive any treatment. The data was analyzed using Spss statistical software.
    Results
    The results of analysis of variance with repeated measurement showed that both treatments were effective on cognitive avoidance and emotion regulation of the sample (p<0.05), but there is no significant difference in the effect of the two methods (p<0.227).
    Conclusion
    Both treatments can be used to reduce the psychological problems of people with generalized anxiety disorder
    Keywords: Mindfulness-based Cognitive Therapy, behavioral activation, Cognitive Avoidance, emotion regulation, generalized anxiety disorder
  • Pejman Porouhan, Reza Yousefabadi, Alaleh Abbaspour, Babak Peyroshabany, Danial Fazilat-Panah, Ahmad Foroughi, Seyed Alireza Javadinia * Pages 442-452
    Background
    To investigate the survival of patients with brain metastases (BM) in Sabzevar.
    Materials and Methods
    In this retrospective cross-sectional study at two oncologic centers in Sabzevar, patients with BM either at the presentation or at during the follow-up were enrolled. Patients' documents were reviewed in terms of clinical and pathological features of the primary tumor, first-line treatments and treatments at the time of BM diagnosis and finally overall survival (OS) and BM-related survival rates. The data was entered into SPSS version 26 software and analyzed at a significance level of P<0.05.
    Results
    Eighty-four patients were enrolled (58.33% female, median age 57 [25-83]). Most frequent primary cancers were lung (non-small cell, 38.1%) and breast (34.52%). BM at the diagnosis of primary tumor was presented in 29 patients (34.5%). 61.9% had ≥5 BM, 97.6% were symptomatic, 80% had extracranial metastases (ECM). Headache (22.6%) and focal neurologic deficit (21.4%) were the most frequent reported symptoms. Primary BM treatments were: Surgery 6.1%; SRT 0%; whole brain radiotherapy (WBRT) 87.8%, systemic treatments 6.1%; best supportive care (BSC) 0%. Median OS after BM diagnosis for all was 5 months (surgery: 11, systemic: 3, WBRT: 5). In patients treated with WBRT, 64.8% had ≥5 BM, 83.3% ECM, 16.9% were ≥70 years.
    Conclusion
    Survival of patients with BM is extremely poor. WBRT is the main treatment option. Patients who can tolerate the surgery may survive more.
    Keywords: Brain metastasis, Survival rates, Whole brain radiotherapy
  • Majid Farrokhifar, Milad Edrisi, Seyed Ahmad Sajadi, Alireza Nohi Kararodi, Hossein Rezaei *, Mitra Tajmohamadi Pages 453-461
    Background

    Poisoning in children is one of the most important problems in the public health of today's society. One of the most essential factors in promoting the health of the society is paying special attention to the health of children and adolescents so the purpose of this study was to investigate the types of poisoning in children from 6 months to 14 years of age who referred to Heshmatieh Hospital in 2014-2016.

    Materials and Methods

    All children aged 6 months to 14 years who referred to the emergency department of Heshmatieh Hospital, whose final diagnosis was poisoning, were included in the study, and their information was entered in a specially designed form.

    Results

    The most important cause of poisoning is drug poisoning or 4.4% and drug poisoning with 1.42%. 17.5% (22 people) were hospitalized in the ward and 16.7% (21 people) were hospitalized in the emergency room. Most of the children who had opium poisoning were in the age group of 6 months to 2 years old, and most of the children who had drug poisoning and alcohol poisoning were in the age group of 12to14 years (P<0.001). There was no significant statistical difference between gender (P=0.386) and place of residence (P=0.142) with the type of poisoning in children.

    Conclusion

    Adequate information to parents about poisoning, how to prevent and observe safety precautions in the storage of drugs, as well as regulating the supply of non-prescription drugs is necessary to control drug addiction and abuse.

    Keywords: poisoning, poisoning of children, drug poisoning
  • Amir Delshad *, Maryam Dashti Pages 462-474
    Background and Objective
    Obesity and overweight have become a global problem. Obesity is increasing sharply, especially in Iranian women. Experts believe that diet and drugs alone are not enough to treat and control sugar and blood fat metabolism of patients, but physical and sports activities should also be added to the daily schedule.
    Materials and Methods
    The current research is a semi-experimental type with a pre-test and post-test design. 40 overweight women were randomly assigned to four groups of combined exercise, combined exercise-supplement , supplement and control. Aerobic training was performed for 8 weeks and three sessions per week with 50-75% of the maximum heart rate and TRX training in the range of 12 to 17 pressure perception on the Borg scale. 24 hours before the start of training and 48 hours after the end of the last session, blood was taken to measure leptin and visfatin. Then, analysis of covariance (Ancova) test was used for inter-group changes and paired correlation T-test for intra-group comparison. Data analysis was done by SPSS version 25 software at a significance level of P<0.05.
    Results
    The results show a significant decrease in leptin (p=0.001) and visfatin (p=0.001) values, and the changes for the exercise and exercise-supplement group were more than the cinnamon supplement group.
    Conclusion
    According to the results of the current research and since combined exercise has a beneficial effect on leptin and visfatin compared to supplements, it can be recommended that overweight people use combined exercise to lose weight.
    Keywords: Aerobics, TRX, cinnamon supplement, Obesity
  • Javad Taghavi Khiabani, FATEME SHAHAMAT DEHSORKH *, ATA TEHRANCHI Pages 475-489
    Background
    The present study was conducted with the aim of comparing the effectiveness of mindfulness-based therapy and schema therapy on distress tolerance in students with a history of suicide attempts.
    Materials and Methods
    The research method was semi-experimental with a pre-test-post-test design with two experimental groups and one control group and the statistical population included students had a history of suicide attempts in 1400.With the available sampling method, 45 people were randomly selected and placed in the control group and experimental groups, and all three groups completed the Simmons and Gaher (2005) distress tolerance scale. Then, one of the test groups was exposed to schema therapy and the second test group was subjected to cognitive therapy based on mindfulness. in the end the experimental groups, completed the distress tolerance scale. after one month of the post-test, the follow-up stage was conducted and finally the obtained data were analyzed SPSS.21 software and descriptive statistics indicators and variance analysis of multivariate repeated measures.
    Results
    The results indicated the effectiveness of two interventions on distress tolerance; according to the values of the average score difference in stages of measurement in the groups, the treatment based on mindfulness compared to schema therapy, for the component of regulating efforts to relieve distress and for the other three components, schema therapy is more effective in students with a history of action has committed suicide.
    Conclusion
    The combined use of both treatment methods is suggested to adolescent therapists in increasing the distress tolerance of students with a history of committing suicide.
    Keywords: Schema therapy, mindfulness-based therapy, distress tolerance, Suicide
  • Saideh Botshekanan Dehkordi, Azam Alavi, Narges Sadeghi * Pages 490-501
    Background
    Nurse and parent participation in providing family-centered care is a well-known concept. Emotional intelligence and competence are the basic prerequisite for participatory nursing based on supportive interactions. Therefore, this research was carried out with the aim of determining the relationship between parent-nurse partnership and competency and emotional intelligence of nurses in pediatric departments.
    Materials and Methods
    This study is a descriptive-analytical study of the correlation type. 100 nurses of children's wards of Shahrekord city were studied by census method. The data were collected using three standard questionnaires of emotional intelligence Wong & Low (2002), competence of nurses Liu et al. (2007) and nurse and Pediatric nurse parent partnership scale Choi and Bang. The data was analyzed using descriptive and analytical statistics (Spearman's correlation coefficient) with SPSS 24 software.
    Results
    The results of the study showed that there is a relationship between parent nurse partnership and the competency of nurses in pediatric departments (r=0.237, p=0.017) and there is a positive and significant relationship between emotional intelligence and the competency of nurses (r=0.451, p=0.001). However, the relationship between the score of emotional intelligence and the score of parent-nurse partnership in pediatric departments was not significant (r=0.024, p=0.815).
    Conclusion
    According to the findings of the study, the competence of nurses can increase the participation of parents of nurses. Therefore, planning to increase the competence of children's nurses in the formal education period and in-service can help to promote parent-nurse partnership as one of the most important indicators of family-oriented care.
    Keywords: competency, Emotional Intelligence, nursing, Pediatric
  • Hossein Samadi, Mohammad Seyedahmadi *, Mohammadreza Sadeghian Shahi, Jalil Moradi Pages 502-512
    Background
    The use of anabolic steroids is increasing in athletes due to body beauty and performance enhancement and is one of the major public health problems. The aim of study was to compare the characteristics of five major personality factors in male bodybuilding and fitness athletes with and without the use of anabolic-androgenic steroids.
    Materials and Methods
    The research was practical in terms of purpose and in terms of strategy, it is a descriptive causal-comparative description. The statistical population of the present study included all male bodybuilding and fitness athletes in Yazd province. 105 athletes (50 with a history of use and 55 with no history of steroid use) with an age range of 18 to 48 years and at least two years of sports experience were selected as availabe. The instrument used was the personality questionnaire NEO-FFI. Kolmogorov-Smirnov test and independent t-test were used for statistical analysis.
    Results
     The results showed athletes who use steroids have a higher score in the dimension of neuroticism and a lower score in the dimensions of extraversion, openness, adaptation and conscientiousness score than athletes who didnot use steroids. The results showed significant differences in the components of neuroticism (P=0/013), extraversion (P=0/02), adaptation (P=0/04) and conscientiousness (P=0/01). however, the difference between the components of openness to experience was not significant (P=0/26).
    Conclusion
     The results showed that there is a significant difference between bodybuilding and fitness athletes with and without the use of anabolic steroids in the personality dimensions of neuroticism, extroversion, adaptability and conscientiousness.
    Keywords: Anabolic-Androgenic Steroids, ATHLETES, Bodybuilding, personality
  • Alireza Salehpoor, Zahra Yousefi *, Mohsen Golparvar Pages 513-524
    Background
    Stuttering is a complex and multidimensional speech disorder that often creates negative reactions from listeners and a very negative attitude towards speech. The present study was conducted with the aim of investigating the effectiveness of mindfulness-based stress reduction on social anxiety and self-compassion in adults who stutter.
    Materials and Methods
    The current research design is semi-experimental with pre-test, post-test and follow-up. The statistical population of the study included all adults aged 18 to 40 with stuttering who referred to speech therapy and psychology clinics in Isfahan city in 2022-2023. The sample size was 30 people who were selected purposefully and randomly divided into two experimental and control groups. The experimental group received mindfulness-based stress reduction and the control group did not receive any training. There were 15 subjects in each group who completed the Social Phobia Inventory and Self-Compassion Scale in three stages. The data was analyzed using mixed variance analysis in SPSS-23 statistical software.
    Results
     The results of the mixed variance analysis showed that mindfulness-based stress reduction has made significant changes (P<0.001) in the experimental group in the variables of social anxiety and self-compassion in all evaluation stages.
    Conclusion
     According to these results, it can be said that the mentioned method can be used by therapists to improve social anxiety and self-compassion of people who stutter.
    Keywords: Stuttering, social anxiety, Self-Compassion, Mindfulness
  • Ezzat Nourizadeh * Pages 525-534
    Background
    Cancer is the second cause of death in the world. Worldwide, many cancers cause varying degrees of morbidity. Also, side effects of chemical drugs used to treat various cancers have been reported. Considering this importance, the purpose of this research is to investigate the anticancer effects of different Scutellaria species on different human cancer cells.
    Materials and Methods
    In this descriptive study, the method of data collection was computerized and from valid internet databases, and sources such as Google Scholar/Pubmed and other tools were used. Clinical data on the diagnosis, treatment and prevention of cancer by herbs. The mint family Scutellaria is summarized and data are extracted from various research reports and other authoritative sources.
    Results
     Among the active chemical compounds in the genus Scutellaria are flavonoids, which are considered the most important of these compounds.The flavonoids isolated from this plant prevent the development of cancer with their antioxidant, anti-mutagenic activities and by stopping the cell cycle.
    Conclusion
     Although the anticancer properties of Scutellaria have been shown, deciding whether Scutellaria can be used as an anticancer agent in the clinic depends on many factors and needs to be investigated.
    Keywords: Anti-cancer, Effective ingredients of scutellaria
  • Vajihe Jafari, Mohammad Bodaghabadi, Mohammad Bidkhori, Mostafa Rad Pages 535-546
    Introduction

    Daily activities and social functions of the elderly are affected with the progress of their cognitive changes. The purpose of this study was to determine the cognitive status and factors related to it in the elderly of Sabzevar city.

    Materials and Methods

    This is a descriptive-analytical study was conducted in Sabzevar city in 2022. In this research, 350 elderlies over 60 years in a cluster method were entered to study from urban health centers. To collect information, demographic, geriatric depression scale (GDS-15) and Mini–Mental State Examination (MMSE) were used. Data analysis were done using descriptive statistic (mean, standard deviation, and frequency distribution tables) and inferential statistic (multiple logistic regression test).

    Results

    The mean of the age was 66.85±6.64 with a minimum 60 and a maximum age of 88 year. The results showed that 75% of the elderly had normal cognitive status and 25% had cognitive impairment. By using the multiple logistic regression, age (OR = 1.07, p = 0.003), marital status (OR = 3.01, p = 0.03), number of children (OR = 1.24, p = 0.02) type of residence (OR=4.09, p>0.001), occupation (OR=3.09, p=0.04), body mass index (OR=0.9, p=0.006)), diet (OR = 5.55, p = 0.01) and depression (OR = 2.92, p = 0.03) had a statistically significant relationship with cognitive status.

    Conclusion

    Due to the frequency of cognitive disorders in the elderly it is suggested that health care providers perform cognitive screening in the elderly in order to prevent the development of cognitive impairment in this vulnerable group.

    Keywords: elderly, cognitive status, depression