فهرست مطالب

زنان مامائی و نازائی ایران - سال بیست و ششم شماره 7 (مهر 1402)

مجله زنان مامائی و نازائی ایران
سال بیست و ششم شماره 7 (مهر 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/07/16
  • تعداد عناوین: 10
|
  • مژگان رحمانیان*، پریسا امینی، ساناز انصاری، مجید میرمحمدخانی صفحات 1-11
    مقدمه

    علی رغم استفاده گسترده از پروژسترون در بارداری، اما اطلاعات محدودی از تاثیر آن بر گردش خون رحمی-جفتی و به خصوص بر سیستم گردش خون جنین در نیمه دوم بارداری موجود است. مطالعه حاضر با هدف بررسی تاثیر دوزاژ مختلف شیاف پروژسترون بر شاخص های سونوگرافی داپلر شریان‏ های رحمی، نافی و مغزی میانی جنین، و بروز زایمان پره ‏ترم در زنان در معرض خطر زایمان زودرس انجام گرفت.

    روش کار

    این مطالعه کارآزمایی بالینی تصادفی دوسوکور در سال‏ های 99-1397 بر روی 90 زن باردار با سن حاملگی 33‏-24 هفته با تشخیص پره ‏ترم لیبر انجام شد. افراد به طور تصادفی در سه گروه قرار گرفتند. هر سه گروه در بدو بستری تحت سونوگرافی داپلر شریان‏ های رحمی، نافی و مغزی میانی جنین قرار گرفتند، سپس در گروه اول پروژسترون 400 میلی گرم و در گروه دوم پروژسترون 200 میلی گرم به صورت واژینال تجویز شد و گروه سوم هم به عنوان گروه کنترل مورد مطالعه قرار گرفت. هر سه گروه 48 ساعت بعد مجددا تحت سونوگرافی داپلر قرار گرفتند. مقاومت عروق بر اساس پارامترهای داپلر RI (شاخص مقاومت) و PI (شاخص ضربان‏ پذیری) سنجیده شد. تجزیه و تحلیل داده‏ ها با استفاده از نرم ‏افزار آماری SPSS (نسخه 16) و آزمون‏ های آنالیز واریانس یک طرفه، کروسکال والیس، کای‏ اسکویر، دقیق فیشر، تی زوجی، ویلکاکسون، من ویتنی یو و رگرسیون لجستیک انجام شد. میزان p کمتر از 05/0 معنادار در نظر گرفته شد.

    یافته ها

    سه گروه‏ از لحاظ سن مادر، پاریته، سن حاملگی، طول سرویکس، سابقه زایمان پره‏ترم و RI و PI شریان‏ های رحمی، نافی و مغزی میانی جنین در بدو بستری تفاوت معناداری نداشتند (05/0p>). در هر دو گروه‏ پروژسترون، RI و PI در هر سه شریان رحمی، نافی و مغزی میانی جنین در 48 ساعت بعد از مداخله نسبت به بدو بستری به طور قابل توجهی کاهش پیدا کرد (05/0p<). کاهش شاخص‏ های PI و RI همه شریان ‏ها به جز PI شریان رحمی (105/0=p)، در 48 ساعت بعد از مداخله در گروه ‏های پروژسترون در مقایسه با گروه کنترل معنادار بود (05/0p<).

    نتیجه گیری

    تجویز تک دوز 200 یا 400 میلی‏ گرم پروژسترون واژینال در زنان با سن حاملگی 33‏-24 هفته با تشخیص پره‏ ترم لیبر، موجب کاهش معنادار مقاومت عروق رحمی، نافی و جنینی بعد از 48 ساعت می ‏شود.

    کلیدواژگان: پروژسترون، زایمان زودرس، مقاومت عروقی
  • سارا هنری، محمود آسوده، فاطمه تارا، مونا نجف نجفی، مجید خادم رضاییان* صفحات 12-24
    مقدمه

    با توجه به افزایش فراوانی زایمان سزارین در طول چند دهه گذشته، وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی ایران دستورالعمل ترویج زایمان طبیعی را در چهارچوب مجموعه برنامه های تحول نظام سلامت تدوین و به مراکز علوم پزشکی کشور ابلاغ نمود. مطالعه حاضر با هدف تعیین خصوصیات اپیدمیولوژیک و روند تغییرات فراوانی سزارین های انجام شده در سه بیمارستان آموزشی دانشگاه علوم پزشکی مشهد صورت گرفت.

    روش کار

    در این مطالعه مقطعی، اطلاعات تمام مادرانی که جهت ختم بارداری در یک بازه زمانی 12 ساله (97-1386) در سه بیمارستان آموزشی دانشگاه علوم پزشکی مشهد (بیمارستان های امام رضا (ع)، قایم (عج) و ام البنین (س)) بستری شده بودند، از سیستم اطلاعات بیمارستانی استخراج شد. اطلاعات مورد بررسی شامل سن، مرکز بستری، نوع پذیرش (الکتیو یا اورژانسی)، تعداد قل، نیاز به انتقال مادر به ICU، هزینه کل بستری، مدت زمان بستری و وضعیت پوشش بیمه ای مادر بود. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزار آماری SPSS (نسخه 26) انجام شد. میزان p کمتر از 05/0 معنی دار در نظر گرفته شد.

    یافته ها

    در مجموع 163070 مادر باردار جهت ختم بارداری بستری شده که از این تعداد، 68258 نفر (9/41%) به روش سزارین زایمان نموده بودند. میانه مدت بستری مادران به دنبال زایمان واژینال و سزارین به ترتیب برابر با 1 و 2 روز بود. 150089 نفر (92%) از مادران بستری تحت پوشش بیمه قرار داشتند و میانه هزینه بستری با احتساب تورم تا سال 1397 جهت انجام زایمان سزارین و طبیعی به ترتیب 6/2 و 35/1 میلیون تومان بود. در بستری مادران به صورت الکتیو و اورژانس، فراوانی انجام زایمان سزارین به ترتیب 76% و 36% بود. به طور کلی نرخ انجام سزارین در بازه زمانی مورد بررسی روند افزایشی داشت؛ به گونه ای که از 36% در سال 1386 به 2/44% در سال 1397 رسیده بود.

    نتیجه گیری

    علی رغم تصویب دستورالعمل ترویج زایمان طبیعی در چهارچوب مجموعه برنامه های تحول نظام سلامت در سال 1393، همچنان سیر زایمان سزارین رو به افزایش می باشد.

    کلیدواژگان: روند تغییرات، زایمان سزارین، زایمان واژینال
  • حسین علوی، مهناز آریان*، فرشته قانع قصاب نوغان صفحات 25-31
    مقدمه

    تب خونریزی دهنده کریمه کنگو (CCHF) یک عفونت حاد منتقله از کنه می باشد که با مرگ و میر قابل توجه (تا 50%) و با خطر جدی در بارداری همراه می باشد. ریباورین، داروی ضدویروس و البته تراتوژن است که در درمان CCHF اثرات قابل توجهی داشته است. مطالعه حاضر با هدف بررسی میزان آگاهی افراد مبتلا به بیماری CCHF از آسیب زا بودن داروی ریباورین در دوران جنینی و پیامد بارداری در طی دوران 6 ماه پس از مصرف ریباویرین انجام شد.

    روش کار

    در این مطالعه گذشته نگر، پرونده های تمام بیماران بستری با تشخیص قطعی تب کریمه کنگو در بیمارستان های امام رضا (ع) و قایم (عج) شهر مشهد طی 10 سال مورد بررسی قرار گرفت. تماس تلفنی با بیماران و خانواده های آنها انجام و اطلاعات مورد نیاز گردآوری شد. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزار آماری SPSS (نسخه 22) و آزمون های کای دو و دقیق فیشر انجام شد. میزان p کمتر از 05/0 معنادار در نظر گرفته شد.

    یافته ها

    در این مطالعه 177 بیمار CCHF بررسی شدند که اطلاعات مربوط به آموزش یا عدم آموزش هنگام ترخیص درباره بارداری برای 84 بیمار قابل دسترسی بود. تنها 9 نفر (1/5% از کل بیماران) درباره توجه به پیشگیری از بارداری پس از درمان با ریباویرین آموزش گرفته بودند. در پیگیری بیماران، 3 مورد بارداری منجر به سقط و 7 فرزند غیرسالم به دلیل عدم توجه به اصول پیشگیری از بارداری در زمان مصرف ریباویرین و 6 ماه پس از آن گزارش شد.

    نتیجه گیری

    با توجه به اثرات تراتوژنیسیته ریباورین، ارایه آموزش های کافی به بیماران درباره خطرات بارداری در طی دوره 9 ماهه پس از دریافت ریباورین ضروری به نظر می رسد.

    کلیدواژگان: پیشگیری از بارداری، تب های خونریزی دهنده ویروسی، تراتوژن، دوران بارداری، ریباویرین
  • نوید کلانی، مریم السادات حسینی، زهرا مصلی نژاد، لهراسب طاهری، مرضیه حق بین* صفحات 32-43
    مقدمه

    سرطان پستان، از رایج ترین سرطان ها در میان زنان در سراسر دنیا می باشد. ماموگرافی به عنوان ابزاری برای کشف زودرس سرطان های غیرقابل لمس پستان، هم در غربالگری و هم در کشف بیماری دارای ارزش تشخیصی است. مطالعه حاضر با هدف بررسی بررسی یافته های مربوط به تراکم غیرعادی در پستان و ارتباط آن ها با میزان بدخیمی انجام شد.

    روش کار

    این مطالعه توصیفی تحلیلی در سال 1398 بر روی 150 بیمار با نتیجه ماموگرافی تراکم غیرعادی پستان مراجعه کننده به کلینیک خاتم الانبیاء شهرستان جهرم صورت گرفت. متغیرهایی مانند ظاهر ضایعه در سونوگرافی، وجود یا عدم وجود توده، نوع توده و محل ضایعه در سونوگرافی مورد بررسی قرار گرفت و سپس ارزیابی هورمونی و پاتولوژی در صورت نیاز انجام شد. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS (نسخه 19) و آزمون های کای اسکویر و تی تست انجام شد. میزان p کمتر از 05/0 معنی دار در نظر گرفته شد.

    یافته ها

    از 150 بیمار مورد بررسی، 134 مورد تراکم غیر عادی پستان در ماموگرافی مشاهده شد. توزیع سنی افرادی که یافته های ماموگرافی آنها نشان از وجود تراکم غیرعادی داشت، در مقایسه با بیماران بدون تراکم غیرعادی، تفاوت معنی داری نشان نداد. یافته ماموگرافی شامل نرمال بودن، خوش خیم، مشکوک، مرزی و بدخیم ارتباط معنی داری با وجود یا عدم وجود تراکم ناهمسان محوری داشت (001/0=p). نمره BI-RADS نیز ارتباط معنی داری با وجود یا عدم وجود تراکم ناهمسان محوری در ماموگرافی داشت (001/0=p). پاتولوژی فقط برای 21 مورد انجام شده بود. بر اساس این تست، حساسیت و اختصاصیت تراکم غیرعادی برای بدخیمی برابر 64/63% و 20% تعیین شد.

    نتیجه گیری

    با توجه به حساسیت و اختصاصیت مثبت بودن تراکم غیرعادی در ماموگرافی، برای بررسی های تکمیلی و بالا بردن ارزش تشخیصی، نیاز به استفاده از سایر روش های غربالگری در کنار ماموگرافی برای بیماران مستعد تراکم غیرعادی می باشد.

    کلیدواژگان: سرطان پستان، ماموگرافی، معاینه فیزیکی
  • زهرا کهزاد، شهناز گلیان تهرانی، آزاده حسین خانی، فاطمه بیات، مهناز کشاورز افشار* صفحات 44-53
    مقدمه

    درد، پدیده شایع و جزء اجتناب ناپذیر فرآیند زایمان است و کنترل موثر این درد همانند دیگر دردهای حاد، موضوع مهم جامعه و بهداشت می باشد. بر اساس مطالعات، یکی از علل اصلی عدم انتخاب زایمان طبیعی توسط مادران، ترس از درد طبیعی لیبر و زایمان می باشد. مطالعه حاضر با هدف بررسی مقایسه ای تاثیر ماساژ افلوراج و کیف آب گرم در کاهش درد مرحله اول زایمان زنان نخست زا انجام شد.

    روش کار

    این مطالعه کارآزمایی بالینی تصادفی با گروه کنترل در سال 95-1394 بر روی 90 زن باردار نخست زای بستری شده در بیمارستان زنان تهران انجام شد. نمونه ها به طور تصادفی در دو گروه مداخله و یک گروه کنترل قرار گرفتند. در گروه آزمون 1، 15 دقیقه ماساژ، گروه 2 به مدت 15 دقیقه کیف آب گرم در ناحیه پشت در سه نوبت در دیلاتاسیون 4، 6 و 8 سانتی متر و گروه کنترل، مراقبت های معمول اتاق زایمان را دریافت کردند. در هر سه گروه شدت درد با استفاده از مقیاس VAS تا پایان زایمان اندازه گیری شد. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزار آماری SPSS (نسخه 24) و آزمون های تی، کای دو و تحلیل واریانس با داده های تکراری صورت گرفت. میزان p کمتر از 05/0 معنی دار در نظر گرفته شد.

    یافته ها

    پس از مداخله، شدت درد در گروه های مداخله در شروع فاز فعال و انتقالی زایمان نسبت به گروه کنترل کاهش معنی داری داشت (001/0>p). با این وجود تفاوت معناداری در میزان کاهش درد بین دو گروه مداخله وجود نداشت (001/0<p).

    نتیجه گیری

    در این مطالعه هم استفاده از کیسه آب گرم و هم ماساژ درمانی در کاهش درد حین لیبر موثر بودند. بنابراین این مداخلات می توانند توسط ماماها در مراکز مراقبتی و درمانی جهت خوشایندسازی زایمان و ارتقاء کیفیت مراقبت های مادر و نوزاد انجام شود.

    کلیدواژگان: درد زایمان، فاز فعال، کارآزمایی بالینی تصادفی، ماساژ، ماساژ درمانی
  • فاطمه شمس، شقایق مرادی علمدارلو، محمد ملک زاده، محمدلطیف راستیان* صفحات 54-63
    مقدمه

    زنان باردار به علت تغییرات هورمونی و فیزیکی در این دوره، با مشکلات عدیده ای از جمله اختلال خواب مواجه می شوند که زمینه استرس، تنش و اضطراب را در آنان فراهم می کند. به علت محدودیت مصرف دارو در این دوران، ممکن است از روش های غیردارویی برای بهبود این وضعیت استفاده نمود که می توان به آرام سازی بنسون و ذهن آگاهی اشاره نمود، لذا مطالعه حاضر با هدف تعیین و مقایسه تاثیر تکنیک آرام سازی بنسون و ذهن آگاهی بر کیفیت خواب زنان باردار انجام گرفت.

    روش کار

    در این مطالعه کارآزمایی بالینی تصادفی یک سوکور که در سال 1401 انجام گرفت، 102 زن باردار شهر شیراز دارای کیفیت خواب پایین بر اساس تخصیص تصادفی بلوکی به یکی از سه گروه مداخله آرام سازی بنسون، ذهن آگاهی و کنترل تخصیص یافتند. داده های مربوط به کیفیت خواب از طریق شاخص کیفیت خواب پیتزبورگ قبل از مداخله و 1 ماه بعد از مداخله جمع آوری گردید. مداخلات در طی 8 هفته انجام گرفت. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS (نسخه 21) و آزمون های آماری کای دو، تحلیل واریانس یک طرفه، تست تعقیبی توکی و تی زوجی انجام شد. میزان p کمتر از 05/0 معنی دار در نظر گرفته شد.

    یافته ها

    قبل از مداخله تفاوت آماری معنی داری در میانگین نمره کلی کیفیت خواب در هر سه گروه مشاهده نشد (05/0<p). میانگین نمره کلی کیفیت خواب قبل از مداخله در بین سه گروه آرام سازی بنسون، ذهن آگاهی و کنترل به ترتیب 83/1±08/ 7، 77/2±52/7 و 27/2±76/6 و بعد از مداخله 23/3±52/3، 24/2±73/2 و 19/2±91/6 بود که بعد از مداخله تفاوت معنی داری بین گروه های مداخله نسبت به گروه کنترل وجود داشت (05/0>p) و هر دو گروه مداخله نسبت به گروه کنترل تاثیر یکسانی داشتند.

    نتیجه گیری

    هر دو روش تکنیک آرام سازی بنسون و ذهن آگاهی بر کیفیت خواب زنان باردار موثر می باشند، لذا هر دو روش می توانند به عنوان مداخله مراقبتی مورد استفاده قرار گیرند.

    کلیدواژگان: آرام سازی بنسون، ذهن آگاهی، زنان باردار، کیفیت خواب
  • فاطمه میرزائی*، مهین بدخش، لیلا براهوئی صفحات 64-69
    مقدمه

    در دهه های گذشته، خون بند ناف به عنوان منبع ارزشمندی از سلول های بنیادی شناخته شده و جهت درمان بسیاری از بیماری ها استفاده می شود. مطالعه حاضر با هدف بررسی میزان آگاهی و نگرش به ذخیره و اهدای خون بند ناف در زنان باردار مراجعه کننده به بیمارستان امیرالمومنین (ع) شهر زابل انجام شد.

    روش کار

    این مطالعه توصیفی مقطعی در سال 1401 بر روی 500 نفر از زنان باردار مراجعه کننده به بیمارستان امیرالمومنین (ع) شهر زابل انجام شد. ابزار گردآوری داده ها پرسشنامه محقق ساخته مشتمل بر سه بخش مشخصات دموگرافیک، آگاهی و نگرش به ذخیره سازی و اهدای خون بند ناف بود که توسط افراد تکمیل شد. امتیاز بخش آگاهی به 3 گروه آگاهی ضعیف، متوسط و آگاهی خوب و امتیاز قسمت نگرش به سه قسمت نگرش منفی، خنثی و نگرش مثبت تقسیم بندی گردید. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS (نسخه 16) و ضریب همبستگی اسپیرمن انجام شد. میزان p کمتر از 05/0 معنی دار در نظر گرفته شد.

    یافته ها

    میانگین نمره آگاهی 11/5±18/24 بود و 463 نفر (6/92%) از شرکت کنندگان اطلاعات کافی راجع به ذخیره سازی و اهدای خون بند ناف نداشتند. میانگین نمره نگرش 54/4±36/28 بود و اکثریت شرکت کنندگان یعنی 494 نفر (8/98%) نگرش خنثی نسبت به ذخیره سازی و اهدای خون بند ناف داشتند. بین دو متغیر آگاهی و نگرش به ذخیره و اهدای خون بند ناف همبستگی آماری معناداری وجود نداشت (03/0- =r، 507/0=p).

    نتیجه گیری

    با توجه به کاربرد سلول های بنیادی خون بند ناف در درمان بیماری های مختلف، اطلاع رسانی و برنامه ریزی آموزشی مناسب به منظور ارتقاء آگاهی و نگرش زنان باردار ضروری به نظر می رسد.

    کلیدواژگان: آگاهی، خون بند ناف، زنان باردار، سلول های بنیادی، نگرش
  • سالومه پیوندی*، علی حبیبی صفحات 70-79
    مقدمه

    حاملگی خارج رحمی (EP) به لانه گزینی یک تخمک بارور شده در خارج از حفره رحم اطلاق می شود. حاملگی خارج رحمی پاره شده، علت اصلی مرگ و میر مادران در سه ماهه اول بارداری می باشد. مطالعه حاضر با هدف مروری نظام مند بر عوامل مرتبط با حاملگی خارج رحمی پاره شده انجام شد.

    روش کار

    مطالعه حاضر با روش مرور سیستماتیک بر اساس چک لیست PRISMA انجام شد. یک جستجوی گسترده در پایگاه های اطلاعاتی داخلی و خارجی شامل PubMed، Magiran، Web of Science، Scopus، SID و موتور جستجوی Google Scholar با استفاده از واژه های کلیدی استاندارد شده MESH شامل Extrauterine Pregnancy، Ectopic Pregnancies، Abdominal Pregnancy،Heterotopic Pregnancy، Ovarian Pregnancy، Tubal Pregnancy، Interstitial Pregnancy، Perforation، Rupture، Factors، Related Factors و همچنین معادل فارسی آن ها شامل حاملگی خارج رحمی، حاملگی خارج رحمی پاره شده، پارگی و عوامل مرتبط و با همه ترکیبات احتمالی کلمات مهم، اصلی و حساس، از ابتدا تا 12 مارس 2023 صورت گرفت.

    یافته ها

    در مجموع، 10 مقاله از 624 مطالعه شامل 3475 زن باردار وارد مطالعه شدند. از این تعداد حدود 1351 نفر (38%)، حاملگی خارج رحمی پاره شده با میانگین سنی 62/5±1/30 سال داشتند. عواملی مانند میزان سطح هورمون β-hCG (5 مورد)، هفته های سن حاملگی (2 مورد) و سابقه حاملگی خارج رحمی (2 مورد) از عوامل مرتبط با حاملگی خارج رحمی پاره شده بودند.

    نتیجه گیری

    مطالعه حاضر نشان داد عواملی مانند مقدار β-hCG، سن، سابقه EP، سن حاملگی، سابقه بیماری های عفونی لگن PID و استفاده از داروهای ضد بارداری با حاملگی خارج رحمی پاره شده (REP) مرتبط می باشند.

    کلیدواژگان: حاملگی خارج رحمی، حاملگی خارج رحمی پاره شده، عوامل مرتبط، مرور نظام مند
  • مرضیه باقری نیا، ماهرخ دولتیان*، زهره محمودی، گیتی ازگلی صفحات 80-93
    مقدمه

    سرطان دهانه رحم به عنوان یک مشکل بهداشتی مهم در زنان شناخته شده است. عفونت با برخی از ژنوتیپ های ویروس پاپیلومای انسانی (HPV)، مهم ترین عامل خطر مرتبط با سرطان دهانه رحم می باشد. مطالعه حاضر با هدف برآورد شیوع HPV تناسلی در زنان حاشیه نشین انجام شد.

    روش کار

    در این مطالعه سیستماتیک و متاآنالیز از 20 فوریه تا 20 مارس 2023، پایگاه های اطلاعاتی Web of Science، Scopus، PubMed و Embase و موتور جستجوی Google scholar بدون اعمال محدودیت زمانی با استفاده از کلمات کلیدی از جمله "پاپیلوما ویروس"، "زگیل تناسلی" و "حاشیه نشین" و مترادف های مربوطه جستجو شدند. در معیارهای انتخاب، مطالعات مشاهده ای در مورد شیوع پاپیلوما ویروس تناسلی در زنان حاشیه نشین گنجانده شدند. هتروژنیتی مطالعات با شاخص I2و آزمون کوکران Q ارزیابی شد. برای ارزیابی سوگیری انتشار مطالعات از نمودار قیفی و آزمون های Egger & Begg استفاده شد.

    یافته ها

    در نهایت 10 مطالعه با حجم نمونه کلی 65813، مطابق با هدف مطالعه حاضر باقی ماندند. نتایج متاآنالیز نشان داد، شیوع کلی HPV در زنان حاشیه نشین 17% (21-13%=CI) بود و ژنوتیپ HPV/16 با شیوع 18% (23-13%=CI) ژنوتیپ شایع در افراد مبتلا بود.

    نتیجه گیری

    به طور کلی، شیوع ابتلاء به ویروس پاپیلومای تناسلی در زنان حاشیه نشین نسبتا بالا بود. این نتیجه می تواند برای سیاست گذاران در برنامه ریزی استراتژی های پیشگیرانه از سرطان دهانه رحم در محیط های فقیرنشین و کم درآمد مفید باشد.

    کلیدواژگان: پاپیلوما ویروس، حاشیه نشین، زگیل تناسلی، زنان
  • مائده افضلی، فریبا قادری*، هانیه صالحی پورمهر، عباس سلطانی صومعه، مرتضی قوجازاده، نفیسه واحد صفحات 94-106
    مقدمه

    سندرم مثانه دردناک، به عنوان یک اختلال مزمن و پیش رونده در مثانه شناخته می شود. مطالعه مرور نظام مند حاضر با هدف بررسی روش کاربرد درمان تحریک عصب تیبیال خلفی در سندرم مثانه دردناک انجام شد.

    روش کار

    این مطالعه مرور نظام مند با استفاده از کلیدواژه های فارسی و انگلیسی و همه ترکیبات احتمالی آن ها در پایگاه های اطلاعاتیPubMed ، Scopus،ProQuest ،Google scholar ،Web of science ،The Cochrane Library،EMBASE ،Cinhal ،SID ،Magiran ، IranMedex و IranDoc بدون محدودیت زمانی و زبانی تا ماه آوریل 2022 انجام شد. دو نویسنده به طور مستقل شناسایی، غربالگری و نقد کیفی مقالات و استخراج داده ها را انجام دادند.

    یافته ها

    با استفاده از استراتژی جستجو، 317 مطالعه بازیابی شد. 7 مطالعه با 174 نمونه وارد مرور نظام مند حاضر گردید و از بین آنها نیز 5 مقاله حایز شرایط ورود به متاآنالیز بودند. یافته ها نشان داد که تحریک سوزنی عصب تیبیال خلفی باعث بهبودی و کاهش معنی دار میانگین دفعات شب ادراری (تفاوت میانگین: 0.78-، فاصله اطمینان 95%: 15/0- تا 41/1-) و دفعات دفع ادرار روزانه (تفاوت میانگین: 3.94-، فاصله اطمینان 95%: 43/1- تا 44/6-) در مقایسه با مقادیر قبل از درمان شد. همچنین با اینکه مقادیر مربوط به شاخص علایم سیستیت بینابینی (ICSI) و شاخص مشکل سیستیت بینابینی (ICPI) نیز بعد از مداخله در مقایسه با مقادیر قبل از درمان کاهش یافت، بر اساس مدل اثرات تصادفی، این تفاوت میانگین از نظر آماری معنی دار نبود.

    نتیجه گیری

    نتایج مطالعه حاضر نشان دهنده تاثیر تحریک سوزنی عصب تیبیال خلفی بر میانگین دفعات دفع ادرار روزانه و دفعات شب ادراری بود، با این حال به دلیل ناهمگن بودن مطالعات و عدم وجود بازوی کنترل، به طور قطع نمی توان روش استانداردی برای تحریک عصب تیبیال خلفی تعیین کرد، لذا انجام کارآزمایی های بالینی تصادفی با حجم نمونه بیشتر توصیه می گردد.

    کلیدواژگان: تحریک عصب تیبیال خلفی، عصب تیبیال، سندرم مثانه دردناک، سیستیت بینابینی، مطالعه مروری نظام مند
|
  • Mozhgan Rahmanian *, Parisa Amini, Sanaz Ansari, Majid Mirmohammadkhani Pages 1-11
    Introduction

    Despite the widespread use of progesterone in pregnancy, there is limited information on its effect on uterine-placental blood circulation and especially on the fetal blood circulation system in the second half of pregnancy. The present study was conducted with aim to investigate the effect of different dosages of progesterone suppositories on Doppler ultrasound indices of uterine, umbilical, and middle cerebral arteries of the fetus and the incidence of preterm delivery in women at risk of premature delivery.

    Methods

    This double-blind randomized clinical trial study was performed in 2018-2020 on 90 pregnant women with gestational age of 24-33 weeks and diagnosis of preterm labor. The subjects were randomly divided into three groups. All three groups underwent Doppler ultrasound of uterine, umbilical, and middle cerebral arteries of the fetus at admission. Then, in the first group progesterone 400 mg and in the second group progesterone 200 mg were prescribed vaginally and the third group was studied as a control group. All the three groups underwent Doppler ultrasound again 48 hours later. Vascular resistance was measured based on RI (resistance index) and PI (pulsatility index) Doppler parameters. Data analysis was done using SPSS statistical software (version 16) and one-way analysis of variance, Kruskal-Wallis, Chi-square, Fisher's exact, paired t-test, Wilcoxon, Man-Whitney, and logistic regression tests. P<0.05 was considered statistically significant.

    Results

    There were no significant differences among the three groups in terms of maternal age, parity, gestational age, cervical length, history of preterm delivery, RI and PI of the uterine, umbilical, and middle cerebral arteries of the fetus at admission (P>0.05). In both progesterone groups, RI and PI significantly decreased in all three fetal uterine, umbilical, and middle cerebral arteries (P<0.05) in 48 hours after the intervention compared to the beginning of hospitalization. The reduction of PI and RI indexes of all arteries except PI of uterine artery (P=0.105) was significant in 48 hours after intervention in progesterone groups compared to the control group (P<0.05).

    Conclusion

    The administration of a single dose of 200 or 400 mg of vaginal progesterone in women with gestational age of 24-33 weeks with diagnosis of preterm labor causes a significant decrease in the resistance of the uterine, umbilical, and fetal vessels after 48 hours.

    Keywords: Premature birth, Progesterone, vascular resistance
  • Sara Honari, Mahmoud Asoudeh, Fatemeh Tara, Mona Najaf Najafi, Majid Khadem-Rezaiyan * Pages 12-24
    Introduction

    Due to the increase in the frequency of cesarean section over the past few decades, the Ministry of Health and Medical Education of Iran compiled the guideline to promote natural childbirth within the framework of the health reform plans and communicated it to the country's medical science centers. The present study was conducted with aim to determine the epidemiological characteristics and changes trend of the frequency of cesarean section performed in the three educational hospitals of Mashhad University of Medical Sciences.

    Methods

    In this cross-sectional study, the information of all mothers admitted to the three educational hospitals of Mashhad University of Medical Sciences (Imam Reza, Ghaem and Omol-Banin hospitals) due to pregnancy termination during 12 years period (2007-2018) was extracted from the hospital information system. The analyzed information included age, hospitalization center, type of admission (elective or emergency), number of babies, need to transfer mother to ICU, total hospitalization cost, duration of hospitalization, and mother's insurance coverage status. Data was analyzed by SPSS software (version 26). P<0.05 was considered statistically significant.

    Results

    Overall, 163070 pregnant women have been admitted for pregnancy termination, of which, 68258 mothers (41.9%) had cesarean section. The median of duration of hospitalization was 1 and 2 days for vaginal and cesarean section, respectively. Also, 150089 (92%) of hospitalized mothers were covered by insurance and median hospitalization cost considering inflation rate (until 2018) was 2.6 and 1.35 million Toman for cesarean section and vaginal delivery, respectively. In elective and emergency admission, the frequency of cesarean delivery was 76% and 365, respectively. In general, the rate of performing cesarean section during this period has been increasing from 36% in 2017 to 44.2% in 2018.

    Conclusion

    Despite the guidelines for promoting natural childbirth within the framework of the Health reform plans in 2014, cesarean delivery rate is still increasing.

    Keywords: Cesarean section, Changes trend Vaginal Delivery
  • Hossein Alavi, Mahnaz Arian *, Fereshteh Ghane Ghassab Noghan Pages 25-31
    Introduction

    Crimean-Congo hemorrhagic fever (CCHF) is an acute tick-borne infection which is associated with significant mortality (up to 50%) and serious risk in pregnancy. Ribavirin is an antiviral and of course a teratogenic drug that has significant effects in the treatment of CCHF. The present study was performed with aim to examine the level of awareness of people with CCHF about the teratogenicity of the drug in the embryonic period and the outcome of pregnancy during six months after taking ribavirin.

    Methods

    In this retrospective study, the files of all the hospitalized patients with a definite diagnosis of Crimean Congo fever in two hospitals of Mashhad were assessed over 10 years. Telephone calls were made to the patients and their families and the required information was collected. Data were analyzed using SPSS software (version 22) and Chi-square and Exact Fisher tests. P< 0.05 was considered statistically significant.

    Results

    In this study, 177 CCHF patients were assessed, and their information regarding education or lack of education about pregnancy at discharge was available for 84 patients, only 9 people (5.1% of all patients) were trained about contraception after treatment with Ribavirin. In the follow-up of the patients, 3 pregnancies resulted in abortion and 7 unhealthy children were reported due to lack of attention to the principles of pregnancy prevention at the time of taking ribavirin and 6 months later.

    Conclusion

    Considering the effects of teratogenicity of ribavirin, it seems necessary to provide adequate training to patients about the risks of pregnancy during the 9-month after receiving ribavirin.

    Keywords: Contraception, Pregnancy period, ribavirin, Teratogen, Viral hemorrhagic fevers
  • Navid Kalani, Maryam Sadat Hosseini, Zahra Mosalanezhad, Lohrasb Taheri, Marzieh Haghbeen * Pages 32-43

    Mammography has diagnostic value as a tool for the early detection of intangible breast cancers, both in screening and in the detection of disease. The present study was performed with aim to evaluate the findings related to focal asymmetry density of breast and their relationship with malignancy rate.

    Methods

    This descriptive analytical study was performed in 2019 on 150 patients with focal asymmetric density mammography referred to Khatam Al-Anbia Clinic of Jahrom city. Variables such as the appearance of the lesion on ultrasound, the presence or absence of a mass, the type of mass and the location of the lesion on ultrasound were examined and then hormonal and pathological evaluation was performed if necessary. Data analysis was done using SPSS software (version 19) and Chi-square and t-test. P<0.05 was considered statistically significant.

    Results

    Out of 150 patients, 134 cases of focal asymmetry density (FAD) were observed on mammography. The age distribution of people whose mammographic findings showed the presence of FAD did not show a significant difference compared to patients without FAD (P=0.728). The outer upper quadrant or UOQ with 84 cases (56%) is the most common site of FAD involvement. Mammographic findings including normal, benign, suspected, borderline and malignant were significantly associated with the presence or absence of FAD (P=0.001). BI-RADS score was also significantly associated with the presence or absence of FAD in mammography (P=0.0001). The pathology was performed only for 21 cases. Based on this test, the sensitivity and specificity of focal asymmetry density for malignancy were determined as 63.64% and 20.00%.

    Conclusion

    Considering to the sensitivity and specificity of positive focal asymmetric density in mammography, for additional studies and to increase the diagnostic value, it is necessary to use other screening methods along with mammography for patients prone to focal asymmetric density.

    Keywords: Breast Cancer, Mammography, Physical examination
  • Zahra Kohzad, Shahnaz Golian Tehrani, Azadeh Hosseinkhani, Fatemeh Bayat, Mahnaz Keshavarz Afshar * Pages 44-53
    Introduction

    Pain is a common phenomenon and an inevitable part of the childbirth process, and the effective control of this pain, like other acute pains, is an important issue for society and health. Many studies show that one of the main reasons for not choosing natural childbirth by mothers is the fear of natural labor and childbirth pain. The present study was performed with aim to compare the effect of effleurage massage and hot water bag in reducing the pain of the first stage of labor for primiparous women.

    Methods

    This randomized clinical trial study with a control group was performed in 2015-2016 on 90 primiparous pregnant women admitted to the gynecology hospital of Tehran. The samples were randomly assigned to two intervention groups and one control group. The intervention group 1 received 15 minutes of massage, and in the intervention group 2, a hot water bag was placed in the back area in three times at dilatation 4, 6 and 8 cm for 15 minutes and the control group received routine care in the delivery room. In all three groups, pain intensity was measured using the VAS scale until the end of labor. Data were analyzed using SPSS software (version 24) and T-test, Chi-square, Fisher and analysis of variance with repeated measures. P<0.05 was considered statistically significant.

    Results

    After the intervention, the pain intensity significantly reduced in the intervention groups at the beginning of the active and transition phase of childbirth compared to the control group (p<0.001). However, there was no significant difference between the two intervention groups in the amount of pain reduction (p>0.001).

    Conclusion

    In this study, both the use of hot water bag and massage therapy were effective in reducing pain during labor. Therefore, these interventions can be performed by midwives in care and treatment centers to make childbirth pleasant and improve the quality of mother and baby care.

    Keywords: Active phase, Massage, Massage therapy, Labor pain, Randomized Clinical Trial
  • Fatemeh Shams, Shaghayegh Moradi Alamdarloo, Mohammad Malekzadeh, Mohammadlatif Rastian * Pages 54-63
    Introduction

    Pregnant women due to hormonal and physical changes in pregnancy face many problems, such as sleep disorders, which creates stress, tension and anxiety. Due to limitation of drug consumption during pregnancy, it is possible to use non-pharmacological methods to improve this situation, which can point to Benson's relaxation and mindfulness. Therefore, the present study was conducted with aim to determine and compare the effect of Benson's relaxation and mindfulness on the sleep quality of pregnant women.

    Methods

    : In this single-blind randomized clinical trial study which was conducted in 2022, 102 pregnant women from Shiraz city with low sleep quality were allocated to one of the three groups of Benson relaxation, mindfulness and control by using the random block allocation method. The data related to the quality of sleep was checked through the Pittsburgh questionnaire before and one month after the intervention. The interventions were carried out in 8 weeks. Data were analyzed using SPSS software (version 21) and Chi-square, ANOVA, Tukey's post hoc test and paired t-test. P<0.05 was considered statistically significant.

    Results

    Before the intervention, there was no statistically significant difference among the three groups in the mean score of sleep quality (P >0.05). The mean total scores of sleep quality before the intervention in the three groups of Benson's relaxation, mindfulness and control were 7.08±1.83, 7.52±2.77 and 6.76±2.27, respectively, and after the intervention were 3.52±3.23, 2.73±2.24 and 6.91±2.19, respectively; there was a significant difference between the two intervention groups and the control group after the intervention (p<0.05) and both two intervention groups had the same effect compared to the control group.

    Conclusion

    Both methods of Benson relaxation technique and mindfulness are effective on the sleep quality of pregnant women; therefore both methods can be used as the care intervention.

    Keywords: Benson's relaxation, Mindfulness, Pregnant Women, Sleep Quality
  • Fatemeh Mirzaei *, Mahin Badakhsh, Leila Baruhooei Pages 64-69
    Introduction

    In the past decades, umbilical cord blood has been recognized as a valuable source of stem cells, which is used in the treatment of many diseases. The present study was performed with aim to investigate the level of knowledge and attitudes about cord blood storage and donation in pregnant women referring to Amiralmomenin Hospital of Zabol.

    Methods

    This cross-sectional descriptive study was performed in 2022 on 500 pregnant women referred to Amiralmomenin Hospital in Zabol city. The data collection tool was a researcher-made questionnaire consisting of three parts: demographic characteristics, awareness and attitude towards cord blood storage and donation, which was completed by individuals. The score of the awareness section was divided into 3 groups: poor, average and good knowledge and the score of the attitude section was divided into three groups: negative, neutral and positive. Data were analyzed using SPSS software (version 16) and Spearman correlation coefficient. P<0.05 was considered statistically significant.

    Results

    The mean knowledge score was 24.18±5.11 and 463 (92.6%) of the participants did not have enough information about cord blood storage and donation. The mean attitude score was 28.36±4.54 and the majority of the participants (98.8%, N=494) had a neutral attitude towards cord blood storage and donation. There was no statistically significant correlation between the two variables of awareness and attitude towards cord blood storage and donation (r= -0.03, p= 0.507).

    Conclusion

    Considering the use of umbilical cord blood stem cells in the treatment of various diseases, it seems necessary to provide information and appropriate educational planning in order to improve the awareness and attitude in pregnant women.

    Keywords: Attitude, Cord blood, Knowledge, Pregnant Women, Stem cells
  • Saloumeh Peivandi *, Ali Habibi Pages 70-79
    Introduction

     ectopic pregnancy (EP) refers to implanting a fertilized egg outside the uterine cavity. A ruptured ectopic pregnancy is the main cause of maternal mortality in the first trimester of pregnancy. The present study was performed with aim to systematically review the factors related to ruptured ectopic pregnancy.

    Methods

     This systematic review study was conducted based on the PRISMA checklist. An extensive search was performed in the internal and external databases, including PubMed, Magiran, Web of Science, Scopus, SID, and Google Scholar search engine using the keywords extracted from Mesh, including Extrauterine Pregnancy, Ectopic Pregnancies, Abdominal Pregnancy, Heterotopic Pregnancy, Ovarian Pregnancy, Tubal Pregnancy, Interstitial Pregnancy, Perforation, Rupture, Factors, Related Factors and also their Persian equivalent with all possible and main combinations from the beginning to March 12, 2023.

    Results

     A total of 10 articles out of 624 studies, including 3475 pregnant women were included in the study. Of these, about 1351 people (38%) had a ruptured ectopic pregnancy with mean age of 30.1±5.62 years. Factors such as β-hCG hormone level (5 cases), gestational age weeks (2 cases), and history of ectopic pregnancy (2 cases) were among the factors related to ectopic pregnancy.

    Conclusion

     The present study showed that factors such as β-hCG level, age, history of EP, gestational age, history of pelvic infectious diseases (PID) and use of contraceptives are related to ruptured ectopic pregnancy (REP).

    Keywords: ectopic pregnancy, Related Factors, Ruptured ectopic pregnancy, Systematic review
  • Marzieh Bagherinia, Mahrokh Dolatian *, Zoherh Mahmoodi, Giti Ozgoli Pages 80-93
    Introduction

    Cervical cancer has been recognized as an important health problem in women. Infection with some genotypes of human papillomavirus (HPV) is the most important risk factor associated with cervical cancer. The present study was conducted with aim to estimate the prevalence of genital HPV in suburban women.

    Methods

    In this systematic and meta-analysis study from February 20 to March 20, 2023, databases of Web of Science, Scopus, PubMed and Embase and Google scholar search engine were searched without time restrictions using the keywords such as "papillomavirus", "genital wart" and "suburban population" and relevant synonyms. In the selection criteria, observational studies on the prevalence of genital papillomavirus in suburban women were included. Heterogeneity of the studies was evaluated with I2 and Cochran's Q test. Funnel plot and Egger & Begg tests were used to assess the publication bias of the studies.

    Results

    Finally, 10 studies with a sample size of 65,813 remained in accordance with the purpose of our study. The results of the meta-analysis showed that the overall prevalence of HPV in suburban women was 17% (95% CI: 13-21%) and HPV/16 genotype with a prevalence of 18% (95% CI: 13-23%) was the most common genotype in the affected people.

    Conclusion

    In general, the prevalence of genital papilloma virus infection was relatively high in suburban women. This result can be useful for policy makers in planning preventive strategies for cervical cancer in poor and low-income environments.

    Keywords: Genital Wart, Papillomavirus, Suburban, Women
  • Maede Afzali, Fariba Ghaderi *, Hanieh Salehi Pourmehr, Abbas Soltani Somee, Morteza Ghojazadeh, Nafiseh Vahed Pages 94-106
    Introduction

    Painful bladder syndrome is known as a chronic and progressive bladder disorder. The present systematic review was performed with aim to investigate the method of posterior tibial nerve stimulation (PTNS) in the treatment of painful bladder syndrome.

    Methods

    This systematic review study was conducted using Persian and English keywords and all their possible combinations in PubMed, Scopus, ProQuest, Google scholar, Web of science, The Cochrane Library, EMBASE, Cinhal, SID, Magiran, IranMedex and IranDoc databases without time and language limitation until April 2022. Two authors independently identified, screened and qualitatively reviewed the articles and extracted data.

    Results

    Using the search strategy, 317 studies were retrieved. Seven studies with 174 samples were included in the present systematic review and among them 5 articles were eligible for meta-analysis. The findings showed that needle stimulation of the posterior tibial nerve caused a significant improvement and reduction in the mean frequency of nocturnal urination (mean difference: -0.78, 95% confidence interval: -0.15 to -1.41) and daily urination frequency (mean difference: -3.94, 95% confidence interval: -1.43 to -6.44) compared to the values before treatment. Also, although the values related to interstitial cystitis symptom index (ICSI) and interstitial cystitis problem index (ICPI) also decreased after the intervention compared to the values before treatment, based on the random effects model, this mean difference was not statistically significant.

    Conclusion

    The results of the present study showed the effect of needle stimulation of the posterior tibial nerve on the mean frequency of daily urination and nighttime urination, however, due to the heterogeneity of the studies and the absence of a control arm, it is not possible to definitely determine a standard method for stimulation of the posterior tibial nerve. Therefore, it is recommended to conduct randomized clinical trials with a larger sample size.

    Keywords: interstitial cystitis, Painful Bladder Syndrome, Posterior tibial nerve stimulation, Systematic review, Tibial nerve