فهرست مطالب

نشریه پژوهش های جرم شناختی پلیس
پیاپی 11 (تابستان 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/04/01
  • تعداد عناوین: 6
|
  • مینا جعفری، مظاهر خواجوند* صفحات 1-21
    زمینه و هدف

    با پیشرفت فناوری، شیوه های ارتکاب جرم نیز متحول شده و برای پلیس و دستگاه قضایی که تکلیف به کشف جرم و تعقیب متهمان را دارند به یک مزیت مبدل شده است. بر این اساس و در راستای بهبود کیفیت کشف جرایم لازم است تا روش های سنتی، بازتعریف شده و بر اساس فناوری نوین به روز شوند. بر این مبنا در این مقاله به بررسی این امر می پردازیم که استفاده از نانو فناوری چه تاثیری در فرآیند کشف جرم دارد؟

    روش

    این مقاله به شیوه توصیفی- تحلیلی نگارش یافته است.

    یافته ها

    استفاده از فناوری نانو موجب شکل گیری بهتر جایگاه پلیس علمی و تجهیز بیشتر پزشکی قانونی در فرآیند کشف جرم می گردد. ظهور تکنیک های نانو فناوری با استفاده از نانو ذرات پتانسیل زیادی در توسعه و شناسایی اثرانگشت تا سطح نسل بعدی که به نام اثرانگشت نانو شناخته می شود، نشان داده است. در خصوص کشف جرم جعل باید گفت که یکی از شیوه های مقابله و کشف جعل استفاده از بارکد نانو، برچسب های نانو کامپوزیتی و نانو لیبلینگ می باشد.

    نتایج

    فناوری نانو در تشخیص بقایای مواد منفجره نیز کاربرد دارد. همچنین یکی از مهم ترین مسایل در پزشکی قانونی و کشف جرم، تخمین زمان مرگ است که فناوری نانو توانسته به این چالش پاسخ مناسب دهد. نانوتکنولوژی در تجزیه وتحلیل دی- ان- ای و تخمین سن لکه های خون نیز نقش مهمی دارد و همچنین با پیشرفت علوم استفاده از نانو بیوفناوری نیز در کشف جرم رواج یافته است.

    کلیدواژگان: فناوری نانو، نانو زیست فناوری، کشف جرم، پزشکی قانونی
  • عمران شعبانلی*، محمد میرزایی، محمد هاشمی صفحات 23-47
    زمینه و هدف

    با توجه به ویژگی های حاکم بر جرایم امنیتی و پیچیدگی ناشی از کشف و فرایند تحقیقات مقدماتی مرتبط با این جرایم، بررسی و تحلیل سیاست های تقنینی در این حوزه دارای اهمیت است. بنابراین، با اجمال و ابهامی که در حوزه دادرسی جرایم امنیتی وجود دارد، هدف از نگارش این مقاله، احصای چالش های موجود و ارایه راه کارهای برون رفت از آن می باشد.

    روش

    این پژوهش از نظر هدف، کاربردی و به لحاظ ماهیت داده ها و شیوه اجرا، از نوع پژوهش های کیفی و از نوع اکتشافی است. برای تحلیل داده ها از روش تحلیل مضمون مصاحبه ها و اسناد مرتبط علمی استفاده شده است. برای این منظور، مفاد قانونی مرتبط با دادرسی جرایم امنیتی، منابع فقهی و علمی بررسی و با تعداد 25 نفر از خبرگان سازمانی و برون سازمانی (صاحب نظران دانشگاهی، مقامات قضایی و افسران کشف جرم) به صورت هدفمند انتخاب وتا مرحله اشباع نظری مصاحبه عمیق به عمل آمد. اعتبار و روایی داده ها بر اساس سه شاخص «انتقال پذیری»، «تاییدپذیری» و «ممیزی قابلیت اطمینان» مورد تایید قرار گرفت.

    یافته ها

    بر اساس نتایج حاصله از تحلیل مضمون اسناد بررسی شده و مصاحبه های انجام شده می توان چالش های موجود در حوزه کشف و تحقیق جرایم امنیتی در فرایند تحقیقات پلیسی را در مجموع 34  مضمون پایه و در قالب  4 مضمون سازمان دهنده (سکوت، ابهام، اجمال و خلاء قانونی) و دو مضمون فراگیر (ضرورت بازنگری در قانون و تدوین آیین دادرسی افتراقی) مطرح نمود.

    نتایج

    با توجه به خصوصیات ماهوی و شکلی حاکم بر جرایم امنیتی و همچنین، ابهام و یا اجمال در سیاست های تقنینی موجود همواره فرایند کشف و تحقیقات مقدماتی این جرایم بخصوص در مواجهه با تامین و تضمین حقوق و آزادی های افراد، با چالش هایی همراه است. بایسته است در حوزه سیاست کیفری شکلی و به منظور رفع ابهامات موجود در فرایند کشف و تعقیب این جرایم، آیین دادرسی افتراقی مدون و یا نسبت به اصلاح و به روزرسانی قوانین موجود در این عرصه اقدام گردد.

    کلیدواژگان: تحقیقات پلیسی، جرائم امنیتی، چالش تقنینی، کشف جرم
  • عباس شیری*، سید محمود میر خلیلی، سمیه عزیزی صفحات 49-75
    زمینه و هدف

    مولفه‎ های حاکم بر کارآمدی نظام سیاستگذاری جنایی در مدیریت پیشگیری از بزهکاری، به دلیل دامنه اثرگذاری، نقش تعیین‎ کننده‎ای در سرنوشت نظام سیاستگذاری ایفا می‎ کنند. لذا، هدف این پژوهش، تبیین مولفه ‎های حاکم بر کارآمدی نظام سیاستگذاری جنایی در مدیریت پیشگیری از بزهکاری است.

    روش

    پژوهش حاضر از نظر هدف، کاربردی و از نظر نوع پژوهش، توصیفی- تحلیلی است که با استفاده از منابع کتابخانه ای و بررسی طیف وسیعی از اسناد و رویه ها و سایر آثار پژوهشی، مطالب، جمع آوری و تحلیل شده اند. 

    یافته ‎ها: 

    استفاده از رهیافت کلان در تحلیل پدیده بزهکاری، رویکرد سیستمی در سیاستگذاری جنایی، عقلانیت در سیاستگذاری جنایی شامل (مشارکت نخبگان در فرآیند سیاستگذاری، تناسب‎ سازی اهداف و روش‎ها، پویایی و خلاقیت مبتنی بر آینده ‎نگری) و سیاستگذاری مبتنی شاخص‎ های حکمرانی خوب از یافته‎ های این پژوهش می ‎باشند.

    نتایج

    با تدوین و اجرای بهینه سیاست‎های عقلانی موثر در کاهش بزهکاری، ارزیابی و تحلیل دقیق و نظام‎مند نتایج تدوین سیاست‎ها در عرصه عمل و ارتقای کارآمدی سیاست ها و راهبردهای پیشگیرانه در سایه عملیاتی‎سازی مولفه‎های به دست آمده در این پژوهش، می‎توان به اهداف کلان نظام سیاستگذاری جنایی در مدیریت پیشگیری از بزهکاری دست یافت.

    کلیدواژگان: سیاستگذاری جنایی کارآمد، مدیریت پیشگیری از بزهکاری، رهیافت سیستمی، سیاستگذاری عقلانیت محور، حکمرانی خوب
  • خسرو رشید، احمد بیات*، طاهره توفیقی صفحات 77-102
    زمینه و هدف

    خشونت، استفاده از زور برای قرار دادن دیگران در وضعیتی برخلاف خواست آنان است. هدف این پژوهش، پیش بینی ابراز خشونت فیزیکی براساس زودرنجی، تحریک پذیری، و تکانشی بودن با توجه به نقش میانجی انتظارات اجتماعی و الگوی محیطی خشونت گرا در زندانیان نهاوند بود.

    روش

    روش این پژوهش، توصیفی و از نوع همبستگی می باشد. جامعه ی آماری همه ی زندانیان نهاوند در سال 1398 بود که سابقه ی زدوخورد و درگیری فیزیکی داشتند. تعداد 115 زندانی به روش دردسترس انتخاب شدند و به پرسش نامه ی پژوهش گرساخته پاسخ دادند. داده ها با روش همبستگی پیرسون و تحلیل مسیر، و به کمک نرم افزارهای SPSS-25 و Lisrel تجزیه وتحلیل شدند. 

    یافته ‎ها:

     میزان خشونت بر پایه ی طیف کم، متوسط، و زیاد به این صورت برآورد شد که میزان خشونت کم در 27 نفر (48/23 درصد)، خشونت متوسط در 69 نفر (60 درصد)، و خشونت زیاد در 19 نفر (52/16 درصد) از شرکت کنندگان مشاهده شد. نتایج نشان داد که بین خشونت فیزیکی با زودرنجی، تحریک پذیری، تکانشی بودن، انتظارات اجتماعی، و الگوی محیطی زندانیان رابطه وجود دارد (01/0 > P). همچنین، زودرنجی، تحریک پذیری و تکانشی بودن، خشونت فیزیکی را به واسطه ی انتظارات اجتماعی و الگوی محیطی پیش بینی می کنند (01/0 > P). سهم زودرنجی، تحریک پذیری، تکانشی بودن، انتظارات اجتماعی، و الگوی محیطی در پیش بینی خشونت فیزیکی به ترتیب 18/0، 21/0، 17/0، 19/0، و 24/0 به دست آمد.

    نتایج

    نقش محیط و انتظارات محیطی یا شرایطی که در پیرامون یک فرد وجود دارد، در بروز خشونت فیزیکی اهمیت زیادی دارد. در این راستا، ویژگی های درون فردی مانند زودرنجی، تحریک پذیری و تکانشی بودن نیز می تواند در بروز خشونت فیزیکی در نمونه های مورد بررسی اثر دوچندان داشته باشد. بنابراین، محیط و انتظارات محیطی میانجی بین ویژگی های فردی و خشونت فیزیکی قرار می گیرد.

    کلیدواژگان: خشونت فیزیکی، زودرنجی، تحریک پذیری، تکانشگری
  • جواد مصلحی، کیومرث کلانتری* صفحات 103-126
    زمینه و هدف

    تغییر سبک زندگی جوامع در دهه های اخیر و گرایش اکثریت افراد جامعه ایران به فضای مجازی به عنوان محل دوم زندگی زمینه همگامی سیاست جنایی با این تغییر و تحولات و اتخاذ سیاست های نوین و کارآمد تقنینی و قضایی را ایجاد کرده است. سیاست جنایی ایران بایستی از این تحولات متاثر گشته و در جهت ترسیم سیاست جنایی نوین در حوزه فضای مجازی قدم بردارد.

    روش

    پژوهش حاضر از نظر هدف، کاربردی و از نظر نوع پژوهش، توصیفی-تحلیلی است که با استفاده از منابع کتابخانه ای مطالب جمع آوری و تحلیل شده اند. 

    یافته ‎ها:

     تدقیق در سیاست ترسیم شده منتهی به نتیجه ای است که حکایت از انسداد و ناکارآمدی دارد. انسداد در تعقیب جرایم رایانه ای به لحاظ تورم کیفری، قواعد ناکارآمد صلاحیت، ابهام در مفهوم جرایم مشهود رایانه ای، خلا هنجاری و ناکارآمدی ادله الکترونیکی جلوه های بحران در سیاست جنایی ایران در زمینه جرایم رایانه ای هستند که متاثر از تفکرات، رویکردها و سیاست های سنتی در قبال پدیده های نوظهور به وجود آمده اند.

    نتایج

    راه حل پیشگیری از تشدید بحران موجود، ترسیم و اعمال سیاست جنایی تلفیقی، افتراقی و تعامل گرا در حوزه تقنین و اصلاح مقررات در پرتو سیاست های مذکور است.

    کلیدواژگان: سیاست جنایی، جرایم رایانه ای، برون رفت بحران
  • فریبا شایگان*، محمدامین قاجار کوهستانی صفحات 127-155
    زمینه و هدف

    وقوع قتل های خانوادگی موجب کاهش احساس امنیت اجتماعی و روانی جامعه شده و در افزایش شاخص های امنیتی تاثیر منفی خواهد گذاشت. شناسایی عوامل موثر بر ایجاد قتل های خانوادگی می تواند به مسیولین کمک کند تا در پیشگیری از این موضوع اقدامات مناسبی داشته باشند. هدف این مقاله، شناسایی عوامل انگیزشی موثر در وقوع قتل های خانوادگی می باشد.

    روش

    این پژوهش از نظر هدف، کاربردی و به لحاظ ماهیت داده ها و شیوه اجرا، از نوع  کیفی و اکتشافی است. برای تحلیل داده ها از روش تحلیل مضمونی استفاده شده است. جامعه مورد مطالعه قاتلین قتل های خانوادگی در استان مازندران از سال 1400 تاکنون است که در زندان های این استان به سر می برند حجم نمونه در حد اشباع نظری 17 نفر شد که به روش نمونه گیری هدفمند انتخاب شدند. ابزار گردآوری اطلاعات مصاحبه نیمه ساختاریافته و با راهبرد تحلیل مضمونی و سه مرحله کدگذاری در نرم افزار MAXQDA20 تحلیل شدند. برای بررسی اعتبار و روایی مصاحبه، علاوه بر نظارت یک فرد متخصص (استاد راهنما) برای افزایش سطح تاییدپذیری اطلاعات، مضامین شناسایی شده با بعضی از مصاحبه شوندگان در میان گذاشته و نظر آن ها در مورد صحت و درستی این نتایج اعمال شد. 

    یافته‎ ها: 

    در این تحقیق، 9 بعد به عنوان عوامل انگیزشی موثر بر قتل خانوادگی شناسایی شدند که عبارتند از: ارتباطات زناشویی، تعاملات خانوادگی، مشکلات رفتاری، عدم خویشتن داری، اختلالات شخصیتی و شخصی، بدبینی شخصی، خشونت روانی و جسمی، ازهم گسیختگی خانوادگی و بافت خانواده.

    نتایج

    نتایج تجزیه وتحلیل های انجام شده بر روی مصاحبه شوندگان نشان داد که عامل تعاملات خانوادگی و اختلالات شخصیتی و شخصی در رتبه اول و بدبینی شخصی و خشونت روانی و جسمی در رتبه آخر در عوامل انگیزشی قرار دارند.

    کلیدواژگان: انگیزه، عوامل انگیزشی، خشونت خانوادگی، قتل، پدیدار شناسی، استان مازندران
|
  • Mina Jafari, Mazaher Khajevand * Pages 1-21
    Field and Aims

    With the advancement of technology, the ways of committing crimes have also changed and it has turned into an advantage for the police and the judicial system who have the task of detecting crimes and prosecuting the accused. based on this and in order to improve the quality of crime detection, it is necessary to redefine traditional methods and update them based on new technology. based on this, in this article, we will examine what effect the use of nanotechnology has on the process of crime detection.

    Method

    This article is written in a descriptive-analytical way.

    Findings

    The use of nanotechnology leads to a better formation of the position of the scientific police and more equipping of the forensic medicine in the process of crime detection. the emergence of nanotechnology techniques using nanoparticles has shown great potential in the development and identification of fingerprints up to the next generation level known as nano fingerprints. regarding the detection of the crime of forgery, it should be said that one of the methods of countering and detecting forgery is the use of nano barcodes, nano composite labels and nano labeling.

    Conclusion

    Nano technology is also used to detect the remnants of explosives. Also, one of the most important issues in forensic medicine and crime detection is estimating the time of death, and nanotechnology has been able to provide an appropriate response to this challenge. Nanotechnology also plays an important role in DNA analysis and estimating the age of blood stains, and with the advancement of science, the use of nanobiotechnology has become widespread in crime detection.

    Keywords: Nanotechnology, nanobiotechnology, Crime Detection, Forensic medicine
  • Emran Shabanli *, Mohammad Mirzaei, Mohammad Hashemi Pages 23-47
    Field and Aims

    Considering the characteristics governing security crimes and the complexity of the discovery and the preliminary investigation process related to these crimes, it is important to review and analyze the legislative policies in this area. Therefore, with the brevity and ambiguities that exist in the area of security crime proceedings, the purpose of writing this article is to estimate the existing challenges and provide solutions to solve them.

    Method

    In terms of purpose, this research is practical and in terms of the nature of the data and the method of implementation, it is qualitative research and exploratory. For data analysis, the method of content analysis of interviews and related scientific documents has been used. For this purpose, the legal provisions related to security crimes proceedings, jurisprudential and scientific sources were examined and 25 organizational and non-organizational experts (academic experts, judicial authorities and crime detection officers) were selected in a targeted manner and the theoretical saturation stage was conducted in-depth interviews. It was done. The reliability and validity of the data was confirmed based on three indicators: "Transferability", "Verifiability" and "Reliability Audit".

    Findings

    Based on the results of the content analysis of the reviewed documents and the conducted interviews, the challenges in the field of detection and investigation of security crimes in the police investigation process can be divided into 34 basic themes and 4 organizing themes (silence, ambiguity), summary and legal void) and two overarching themes (the need to revise the law and develop a differential procedure).

    Conclusion

    Due to the substantive and formal characteristics governing security crimes, as well as the ambiguity or brevity in the existing legislative policies, the process of discovery and preliminary investigation of these crimes is always accompanied by challenges, especially in the face of ensuring and guaranteeing the rights and freedoms of individuals.In the field of criminal policy, in order to resolve the ambiguities in the process of discovering and prosecuting these crimes, it is necessary to adopt a codified differential procedure or to amend and update existing laws in this field.

    Keywords: Police Investigation, Security crimes, legal challenge, Crime Detection
  • Abbas Shiri *, Seyyed Mahmood Mirkhalili, Somaye Azizi Pages 49-75
    Field and Aims

    The components governing the efficiency of the criminal policy system in the management of crime prevention play a decisive role in the fate of the policy system due to their scope of influence. Therefore, the purpose of this research is to explain the governing components of the efficiency of the criminal policy system in the management of crime prevention.

    Method

    The current research is applied in terms of purpose and descriptive-analytical in terms of the type of research, which was collected and analyzed by using library resources and examining a wide range of documents and procedures and other research works.

    Findings

    the use of a macro approach in the analysis of the crime phenomenon, a systemic approach in criminal policymaking, rationality in criminal policymaking including (elite participation in the policymaking process, proportionality of goals and methods, dynamism and creativity based on foresight) and Policymaking based on good governance indicators is one of the findings of this research.

    Conclusion

    By formulating and optimally implementing rational policies effective in reducing delinquency, accurate and systematic evaluation and analysis of the results of policy formulation in the field of practice and improving the efficiency of preventive policies and strategies in the shadow of the operationalization of the obtained components In this research, the main goals of the criminal policy system in the management of crime prevention can be achieved.

    Keywords: efficient criminal policy, Crime Prevention Management, Systemic approach, rationality-based policy, good governance
  • Khosro Rashid, Ahmad Bayat *, Tahere Tofighi Pages 77-102
    Field and Aims

    Violence is the use of force to put others in a situation against their will. The aim of this research was to predict the expression of physical violence based on irritability, irritability, and impulsiveness according to the mediating role of social expectations and violent environment pattern in Nahavand prisoners.

    Method

    The method of this research is descriptive and correlational. The statistical population was all the prisoners of Nahavand in 2017 who had a history of fighting and physical conflict. 115 prisoners were selected using the available method and answered the researcher's questionnaire. The data were analyzed by Pearson's correlation method and path analysis, and with the help of SPSS-25 and Lisrel software.

    Findings

    The amount of violence was estimated based on the spectrum of low, medium, and high, so that the amount of violence was low in 27 people (23.48 percent), moderate violence in 69 people (60 percent), and high violence in 19 people. (16.52 percent) of the participants were observed. The results showed that there is a relationship between physical violence and petulancy, irritability, impulsiveness, social expectations, and the environmental pattern of prisoners (P < 0.01). Also, irritability, irritability and impulsiveness predict physical violence through social expectations and environmental pattern (P < 0.01). The contribution of petulancy, irritability, impulsiveness, social expectations, and environmental pattern in predicting physical violence was 0.18, 0.21, 0.17, 0.19, and 0.24, respectively.

    Conclusion

    The role of the environment and environmental expectations or conditions that exist around a person are very important in the occurrence of physical violence. In this regard, intrapersonal characteristics such as petulancy, irritability, and impulsiveness can also have a double effect on the occurrence of physical violence in the studied samples. Therefore, the environment and environmental expectations mediate between individual characteristics and physical violence.

    Keywords: physical violence, Petulancy, Irritability, Impulsiveness
  • Javad Moslehi, Kiumars Kalantari * Pages 103-126
    Field and Aims

    The change in the lifestyle of the societies in recent decades and the tendency of the majority of people in the Iranian society to virtual space as a second place of life has created the context for the synchronization of criminal policy with this change and evolution and the adoption of new and efficient legislative and judicial policies. Iran's criminal policy should be affected by these developments and take steps towards drawing a new criminal policy in the field of cyber space.

    Method

    The current research is applied in terms of purpose and descriptive-analytical in terms of the type of research, which has been collected and analyzed using library sources.

    Findings

    Scrutiny in the drawn policy leads to a result that indicates blockage and inefficiency. Obstruction in prosecuting computer crimes in terms of criminal inflation, ineffective rules of jurisdiction, ambiguity in the concept of apparent computer crimes, normative vacuum and ineffectiveness of electronic evidence are the manifestations of the crisis in Iran's criminal policy in the field of computer crimes, which are influenced by traditional thoughts, approaches and policies towards the phenomena. have emerged.

    Conclusion

    The solution to prevent the aggravation of the existing crisis is to draw and implement a unified, differential and interactive criminal policy in the field of legislation and amending regulations in the light of the aforementioned policies.

    Keywords: Criminal Policy, Computer crimes, crisis management
  • Fariba Shayegan *, MohamadAmin Ghajar Kohestany Pages 127-155
    Field and Aims

    The occurrence of family murders will decrease the feeling of social and psychological security of the society and will have a negative effect on the increase of security indicators. Identifying factors affecting family murders can help the authorities to take appropriate measures to prevent this issue. The purpose of this article is to identify motivational factors effective in the occurrence of family murders.

    Method

    This research is applied in terms of purpose and qualitative and exploratory in terms of the nature of the data and the method of implementation. Thematic analysis method was used to analyze the data. The studied population of the murderers of family murders in Mazandaran province since 2022 have been in the prisons of this province, the sample size was 17 people who were selected by purposeful sampling. The semi-structured interview data collection tool was analyzed with thematic analysis strategy and three stages of coding in MAXQDA20 software. In order to check the reliability and validity of the interview, in addition to the supervision of an expert (supervisor) to increase the level of verifiability of the information, the identified themes were discussed with some of the interviewees and their opinion was applied regarding the correctness of these results.

    Findings

    In this research, 9 dimensions were identified as motivating factors for family murder, which are: marital relationships, family interactions, behavioral problems, lack of self-control, personality and personal disorders, personal cynicism, mental and physical violence, family disintegration. and family context.

    Conclusion

    The results of the analyzes conducted on the interviewees showed that the factors of family interactions and personality and personal disorders are in the first place and personal pessimism and mental and physical violence are in the last place among motivational factors.

    Keywords: Motivation, motivational factors, Family violence, Murder, phenomenology, Mazandaran province