فهرست مطالب

نشریه مهارت های روانشناسی تربیتی
سال ششم شماره 2 (پیاپی 22، تابستان 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/06/10
  • تعداد عناوین: 8
|
  • نوشین شاه بهرامی، مریم سیف نراقی*، عزت الله نادری صفحات 1-13

    هدف اصلی این پژوهش شناسایی برنامه درسی تاملی بر اساس دیدگاه متخصصان و مدرسان دوره کارشناسی علوم تربیتی بوده است. این تحقیق از نوع کاربردی و به روش زمینه ای انجام شده است. جامعه آماری مورد مطالعه در این پژوهش شامل کلیه اعضای هیات علمی و مدعو رشته علوم تربیتی در دانشگاه های آزاد اسلامی استان مازندران در سال تحصیلی 95-1394 بالغ بر (185نفر) نفر می باشند که از طریق فرمول تعیین حجم کوکراین؛ (116نفر) از مدرسان ذیربط به روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای انتخاب گردیدند و به تمام اعضای جامعه متخصصان برنامه ریزی درسی(20نفر) پرسشنامه ارایه گردید و نمونه برابر جامعه در نظر گرفته شد و داده های مورد نیاز به وسیله پرسشنامه محقق ساخته جمع آوری گردید. روایی ابزار مورد استفاده با استفاده از نظر متخصصان، و پایایی ابزار نیز با روش ضریب آلفای کرونباخ برابر 92/0 به دست آمد. داده های جمع آوری شده با آماره های آمار توصیفی(فراوانی و درصد) و آمار استنباطی (غیرمشروط خی دو) تجزیه و تحلیل گردید. نتایج تحلیل داده های جمع آوری شده حاکی از آن است که توجه و به کارگیری مولفه های تفکر تاملی در عناصر برنامه درسی (هدف، سازماندهی محتوا، روش آموزش و ارزشیابی) دوره کارشناسی علوم تربیتی از دیدگاه هر دو گروه مورد تایید است.

    کلیدواژگان: شناسایی، برنامه درسی، تامل، دیدگاه متخصصان و مدرسان
  • عباس انیسان*، صغری ابراهیمی قوام، عطاالله پورعباسی، رضا انسیان صفحات 14-25

    هدف این پژوهش مقایسه خودکارامدی تحصیلی و عملکرد تحصیلی دانش آموزان پسر چاق و دارای اضافه وزن و عادی در مقطع متوسطه شهرستان بوشهر است. در این پژوهش از روش علی مقایسه ای استفاده شده است. جامعه آماری، کلیه دانش آموزان پسر مقطع متوسطه شهرستان بوشهر بود. این مطالعه با روش نمونه گیری تصادفی خوشه ای چند مرحله ای 120 دانش آموز چاق، دارای اضافه وزن و عادی را انتخاب و با استفاده از پرسشنامه خودکارامدی تحصیلی مک ایلروی و بانتینگ و عملکرد تحصیلی انجام شد و داده های آن را با آزمون های تحلیل واریانس چند متغیری و تک متغیری مورد آنالیز قرار گرفت. در پژوهش حاضر بین خودکارامدی تحصیلی دانش آموزان چاق و دارای اضافه وزن و عادی تفاوت معناداری در سطح 001/ وجود دارد. میزان تاثیر وزن «معنادار بودن عملی» برای خودکارآمدی 57/0 بوده است. همچنین بین معدل دانش آموزان چاق، اضافه وزن و عادی تفاوت معناداری در سطح 001/ وجود داشت. ولی بین غیبت های آنها تفاوت معنی داری ملاحظه نشد. نتایج نشان داد که دانش آموزانی که مبتلا به چاقی و اضافه وزن بودند در خودکارامدی تحصیلی و عملکرد تحصیلی نسبت به دانش آموزان با وزن عادی، ضعف بیشتری داشتند.

    کلیدواژگان: اضافه وزن، خودکارامدی تحصیلی، چاقی، عملکرد تحصیلی
  • رویا چوپان زیده*، معصومه پیروز زیجردی، احمد عابدی صفحات 26-33

    هدف از مطالعه حاضر، تعیین اثر بخشی آموزش توجه بر اساس برنامه فلچر بر عملکرد خواندن کودکان نارساخوان دختر کلاس سوم شهر شیراز است. روش این پژوهش تجربی بود. نمونه حاضر در این پژوهش 30 نفر دانش آموزان نارساخوان بودند (15 نفر گروه آزمایش و 15 نفر گروه کنترل) که به روش نمونه گیری تصادفی خوشه ای چند مرحله ای از جامعه آماری مدارس منطقه 3 شهر شیراز انتخاب شدند و در پژوهش به کار گرفته شدند. ابزار پژوهش به منظور گردآوری داده شامل مصاحبه بالینی، فهرست نشانگان نارساخوانی، آزمون خواندن کلاس سوم، آزمون هوش ریون بود.آموزش توجه بر روی گروه آزمایش در 12 جلسه ارایه گردید.نتایج تحلیل کواریانس نشان داد که آموزش توجه بر اساس برنامه فلچر ، عملکرد خواندن دانش آموزان دختر نارساخوان کلاس سوم را به طور معناداری افزایش داد (p≤0/05). در تبیین نتایج می توان گفت از آنجا که کودکان با اختلال خواندن در توجه و تمرکز مشکل دارند آموزش توجه می تواند در کنار مداخلات  دیگر  آموزشی  بر عملکرد خواندن  موثر باشد.

    کلیدواژگان: نارساخوانی، آمورش توجه، برنامه فلچر، عملکرد خواندن
  • بهروز کریمی* صفحات 34-47
    هدف پژوهش حاضر ساخت و بررسی پایایی و روایی آزمون تشخیصی املا برای دانش آموزان پایه چهارم دبستان است. به همین منظور، ابتدا بر اساس کتاب بخوانیم دبستان آزمون املا که دارای دو  بخش جمله و واژگان است، طراحی شد. سپس از بین تمام دانش آموزان پایه چهارم دبستان استان کرمانشاه که در سال 92-1391 مشغول به تحصیل بوده اند. تعداد 34 نفر از دانش آموزان عادی و 33 نفر از دانش آموزان پایه چهارم که دارای اختلال املا بودند (این دانش آموزان به علت اختلال املا به مرکز توانبخشی اختلال یادگیری دو شهرستان کرمانشاه و کنگاور ارجاع داده شده بودند) به تصادف انتخاب شدند. آزمون طراحی شده برای آنها به آرامی خوانده می شد و آنها می نوشتند. نتایج تحلیل داده ها نشان داد که، میزان پایایی کل آزمون با محاسبه آلفای کرانباخ برابر با  97/0 به دست آمد که پایایی مطلوبی است. به منظور تعیین روایی آزمون از روش تمایز گروهی (مقایسه میانگین دو گروه عادی و دارای اختلال با استفاده از آزمون t دو گروه مستقل) و تعیین نقطه برش و قدرت تمایزگذاری بین افراد عادی و LD با بهره گیری از منحنی راک استفاده شد. نتایج نشان داد که میانگین گروه عادی در آزمون تهیه شده 97/16 و میانگین گروه LD، 48/6 از 20 نمره می باشد که تفاوت بسیار چشمگیری با همدیگر داشته و در سطح 05/0 p< معنی دار می باشد. از این رو، روایی آزمون مورد تایید قرار گرفت.
    کلیدواژگان: اختلال یادگیری، پایایی، روایی و املا
  • علی مشهدی، سیده عاطفه حسینی یزدی*، زهرا عاصمی، سید علی کیمیایی صفحات 48-58

    طلاق یکی از استرس زاترین رویدادهای زندگی والدین و کودکان است. طلاق والدین مجموعه وسیعی از تغییرات و سازماندهی های مجدد خانواده است که درطول زمان بر سازگاری کودک تاثیر میگذارد .هدف از پژوهش حاضر ، بررسی اثربخشی برنامه مداخله ای ویژه کودکان در خانواده های طلاق بر بهبود خودپنداره و افزایش تاب آوری کوکان طلاق 10تا 12 سال بود .

     

    روش تحقیق 

    بدین منظور 25 کودک از خانواده های طلاق انتخاب شدند و بطور تصادفی در دو گروه ازمایش (13نفر) و گروه کنترل (12 نفر) گمارده شدند . پس از اجرای 15 جلسه برنامه مداخله ای ویژه کودکان طلاق دو پرسشنامه SEARS و CSCS بصورت پیش ازمون و پس آزمون اجرا شد .

    یافته ها

    تجزیه و تحلیل داده ها نشان داد که برنامه مداخله ای ویژه کودکان طلاق باعث ایجاد تغییر در خودپنداره کودکان در خانواده های طلاق نمیشود اما تاب آوری آنها را افزایش می دهد. این افزایش تاب آوری، در دختران بیشتر از پسران مشاهده شد .

    نتیجه گیری

    بنابراین توجه به مداخلات گروهی و آموزش مهارتهای حل مسیله در برخورد کودکان با مسیله طلاق از جایگاه ویژه ای برخوردار است.

    کلیدواژگان: برنامه مداخله ای ویژه کودکان در خانواده های طلاق، خودپنداره، تاب آوری، کودکان خانواده های طلاق
  • حسینعلی بهرام زاده، هوشنگ امیری*، رامین قدیری صفحات 59-82
    با نوجه به نقش و اهمیت کارکنان در ستاد دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی مازندران بر تحقق اهداف آموزشی، بهداشتی و درمانی، دانشگاه باید به دنبال راه هایی برای ارتقاء و توسعه نیروی انسانی باشد. قدم اول در این مسیر آگاهی از وضعیت موجود نیروی انسانی از طریق فرایند آسیب شناسی می باشد. پژوهش حاضر، به منظور بررسی و آسیب شناسی مدیریت نیروی انسانی در ستاد دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی مازندران براساس مدل سه شاخگی انجام شده است. این پژوهش از نظر هدف، کاربردی و از نظر روش، توصیفی از نوع پیمایشی است. جامعه آماری پژوهش را کلیه کارشناسان بخش مدیریت نیروی انسانی ستاد دانشگاه علوم پزشکی مازندران به تعداد 78 نفر تشکیل دادند. کل جامعه آماری بدلیل محدود بودن مورد سرشماری واقع شدند. جهت جمع آوری داده ها از پرسش نامه محقق ساخته با 40 سوال در سه بعد (عوامل ساختاری، عوامل رفتاری و عوامل محیطی) استفاده شده است. روایی صوری و محتوایی ابزار به تایید صاحب نظران امر رسید و ضریب پایایی آن با استفاده از آزمون آلفای کرونباخ 89/0=α بدست آمده است جهت تجزیه و تحلیل داده ها در بخش آمار توصیفی از جداول فراوانی، رسم نمودار، میانگین، میانه، مد و انحراف معیار و در بخش آمار استنباطی جهت بررسی نرمال بودن توزیع داده ها از آزمون کولموگروف-اسمیرنوف و برای بررسی فرضیه ها از آزمون تی تک نمونه ای و آزمون تحلیل عاملی استفاده شده است. نتایج نشان داد که عوامل رفتاری، ساختاری و محیطی در آسیب های مدیریت نیروی انسانی نقش معناداری دارند. همچنین عوامل رفتاری بیشترین نقش و عوامل محیطی کمترین نقش را در آسیب های مدیریت نیروی انسانی دارا می باشد.
    کلیدواژگان: آسیب شناسی منابع انسانی، مدل سه شاخگی، عوامل ساختاری، عوامل رفتاری، عوامل زمینه ای
  • هیوا سعیدی*، فریبرز درتاج، اسامه سلیمی صفحات 83-94

    هدف پژوهش حاضر، بررسی رابطه بین تاب آوری و احساس تنهایی با خودکارامدی تحصیلی دانش آموزان پسر مقطع متوسطه شهرستان بانه در سال تحصیلی 94 - 1393 بود. برای این منظور تعداد 200 نفر دانش آموز از سه مدرسه با روش نمونه گیری خوشه ای چند مرحله ای انتخاب شدند. برای جمع آوری داده ها از مقیاس های تاب آوری کونور و دیویدسون و احساس تنهاییUCLA  و خودکارامدی تحصیلی ایلروی و بانتینگ استفاده شد. برای تحلیل داده ها از ضریب همبستگی پیرسون و تحلیل رگرسیون چندگانه با روش ورود همزمان متغیرها استفاده شد. ضریب همبستگی پیرسون نشان داد که بین تاب آوری و خودکارامدی تحصیلی دانش آموزان رابطه مثبت و معنادار وجود دارد. همچنین بین احساس تنهایی و خودکارامدی تحصیلی دانش آموزان رابطه منفی و معنادار وجود دارد. از طرف دیگر بین تاب آوری و احساس تنهایی دانش آموزان رابطه منفی و معنی دار وجود دارد. همچنین 51 درصد از تغییرات و واریانس نمرات مربوط به خودکارامدی تحصیلی، به وسیله ترکیبی از متغیرهای پیش بین یعنی تاب آوری و احساس تنهایی قابل توضیح می باشد.

    کلیدواژگان: تاب آوری، احساس تنهایی، خودکارامدی تحصیلی
  • محمدرضا زربخش بحری، علی شهبازی*، سحر شهری، لیدا شمس آذر، معصومه شهری، سولماز رهبر فرزامی حق صفحات 95-108

    یکی ازاختلالات نسبتا شایع روانپزشکی که عمدتا درانتهای نوجوانی وجوانی درافرادمشاهده میگردد،اختلالات تغذیه ای است که توسط الگوی غیرطبیعی خوردن و تحریف شناختی درارتباط باغذاوسلامت والدین مشخص میگردد.هدف ازاین مطالعه تعیین رابطه وپیش بینی سلامت عمومی ونگرش به تغذیه مادربانگرش به تغذیه فرزندان دخترآنها بوده است. مواد و روش ها دراین مطالعه توصیفی ازنوع همبستگی،250دانش آموزدختر مقطع دبیرستان به همراه مادرانشان درشهرگنبدکاووس به شیوه تصادفی خوشه ای انتخاب وبه پرسش نامه های سلامت عمومی (GHQ-28) ونگرش به تغذیه (EAT-26) پاسخ دادند.برای تجزیه تحلیل اطلاعات ازروش های آمارتوصیفی،آماراستنباطی (تحلیل رگرسیون چندمتغیره) مدل استپوایز استفاده شد. نتایج نشان دادتمام مولفه های اختلالات خوردن فرزندان دختربا سلامت عمومی و نگرش به تغذیه مادران رابطه معناداری دارند که این معناداری در مولفه های اختلالات خوردن و نگرش به تغذیه بیش از دیگر متغیر ها بود ودراین بین مولفه نگرش به تغذیه، متغیر (عادت غذایی) مادر مفیدترین پیش بینی کننده برای متغیر ترس از بلوغ فرزندان دختربود.در دومین معادله مولفه نگزش به تغذیه مادران ،متغیر (کنترل دهانی) مفید ترین پیش بینی کننده برای بی اعتمادی بین فردی در فرزندان دختر بود. درنهایت مجددا مولفه نگرش به تغذیه مادران متغیر (کنترل دهانی) توانست به عنوان مفید ترین پیش بینی کننده برای متغیر کمالگرایی وارد معادله شود.درمجموع نگرش به تغذیه نسبت به سلامت عمومی مادر توانست متغیر های اختلالات خوردن فرزندان را پیش بینی نماید. وضعیت سلامت اعضای خانواده به خصوص مادر ونگرش های آنها به چگونگی تغذیه می تواندبر وضعیت بدنی وخوردن فرزندان تاثیرداشته باشدوهمچنین الگوهای صحیح وکارآمددرخانواده می تواندرهگشای سلامت روانی وجسمی این افرادباشد.

    کلیدواژگان: اختلال خوردن، سلامت عمومی، نگرش به تغذیه مادران
|
  • Nooshin Shahbahrami, Maryam Seif Naraghi *, Ezatollah Naderi Pages 1-13

    The main objective of this study is to identify curriculum reflective from perspective Specialists and teachers. This study is an applied research and its methodology is field research. The research population, includes all 186 faculty members and guests in curriculum planning in Islamic Azad University of Mazandaran province in the academic year 2015-16, of which 116 related teachers were selected through stratified random sampling and Cochran’s size determination formula, and 20 questionnaires were given to all members of the population of curriculum planning and the sample was considered equal to the community. The researcher-made questionnaire was used to collect data, and after confirming its validity its reliability was obtained based on Cronbach's alpha (0.92). To analyze the data descriptive statistics (frequency and percentage) and inferential statistics (unconditional Chi-square) was used. The results showed that there is a Note the use of the components of reflective thinking in the curriculum elements (goal, content organization, teaching methods and evaluation) Bachelor of Education from the perspective of both groups approved.

    Keywords: Identification, Curriculum, Reflecting, Vision specialists, educators
  • Abbas Anisan *, Soghra Gavam, AtaAllah Porabasi, Reza Ensian Pages 14-25

    This study academic self-efficacy and academic performance compare between male students of obese and overweight and normal high school of bushehr City. In this study use of causal- comparative method. Statistical population were all high school student bushehr City. This study select 120 obese, overweight and normal student with cluster sampling method and use of Study-efficacy questionnaire Mac Aylrvy Bantyng and academic performance and its data were analyzed with MANOVA and univariate tests. In the present study There are between academic self-efficacy significant difference between obese and overweight and normal student in the levels of Sig= 0/001. Weight effect "action significant" has been 0/57 for self-efficacy. There are significant difference in the average between obese and overweight and normal student in the levels of Sig= 0/001, However, there are not significant difference between their absence. Results showed that students who were overweight or obese had more weakness in academic self-efficacy and academic performance than students with normal weight.

    Keywords: Academic performance, Academic self-efficacy, Obesity
  • Roya Chopan Zeide *, Masomeh Piroz Zijerdi, Ahmad Abedi Pages 26-33

    The purpose of this study was to determine the effectiveness of the training program according to Fletcher on the performance of third class girl reading with dyslexia children in Shiraz. This research is an experimental. Sample in this study were 30 students with dyslexia (15 experimental groups and 15 control groups) who were selected by multistage cluster sampling the population of the city school district 3 were used in this study.  The research instrument to collect data included clinical interview, list symptoms of dyslexia, third class reading test, the Raven's Progressive Matrices test. Based on the experimental group. Results of analysis of covariance showed that the 12-session training program according to Fletcher, third class with dyslexia reading performance of female students significantly increased (p≤0 / 05). In explaining the results, we can say that since the children have difficulty with reading disorder of attention and concentration, attention training alongside other interventions are effective.

    Keywords: dyslexia, attention training program Fletcher, reading performance
  • Behrouz Karimi * Pages 34-47
    Purpose of this study examined the reliability and validity and spelling diagnostic test for fourth grade students is based. To do so, first from read the book based on fourth grade spelling test is that the two parts were designed. The basis of all fourth grade students in Kermanshah were have been studying in 92-1391. 34 normal students and 33 LD students in the fourth grade who were dictated disorder were randomly selected. Test was designed to be read slowly and they wrote them. Data analysis showed that Cronbach's alpha reliability of the total test calculated with 97/0 to the desired reliability is obtained. In order to test the validity of Differentiated groups and the distinction between normal and LD power cut using ROC curve was used. Test results showed that the mean of the normal group was prepared in 16/97and mean group LD, 6/48 score of 20 is considerably different from each other and the p < 0/05 is significant. Hence, the validity of the test was verified.
    Keywords: Learning Disorder, spelling, Reliability, validity
  • Ali Mashhadi, S.Atefe Hosieni Yazdi *, Zahra Asemi, S.Ali Kimyaie Pages 48-58

    Divorce is one of the most stressor events in children and parents life. Divorce is a major changes and reorganization in life that influence on children`s adjustment The main purpose of this study was to investigate the effectivness of Children of Divorce Intervention Program on improvement of self-concept and enhancement of resilience in 10-12 years old chidren of divorce.  For this purpose , 25 children that com from divorced family were selcted and randomly assigned to experimental (N=13) and control (N=12) groups .After 15 sessions of CODIP SEARS and CSCS in pre-post test format admistrated. analyze of data indicated that CODIP result in no change in children of divorce`s self-concept , whereas influences their resilience .females have more enhancment of resilience in comprison with male. .Attention to group programs and training of problems solving skills is important for divorce children.

    Keywords: CODIP, self-concept, Resilience, children of divorce
  • Hoshang Amiri, Ramin Ghadiri Pages 59-82
    Given the role and importance of the headquarters staff in Mazandaran University of Medical Sciences and Health Services, the goals of education, health care, universities should be looking for ways to promote and develop human resources. The first step in this direction through the process of awareness of the human resources situation is pathological. This study, to investigate and pathology of human resources management at the headquarters of Mazandaran University of Medical Sciences and Health Services based Three ramifications model done. The aim of this study applied the method is descriptive. The population consisted of all Human Resources Management staff experts Mazandaran University of Medical Sciences, 78 people had formed. The total population for the census were limited.To collect data the researcher made questionnaire with 40 questions in three dimensions (structural factors, behavioral factors and environmental factors) is used. The validity of the tool, which was approved by experts and its reliability by using Cronbach's alpha coefficient 89/0 = α is obtained . To analyze the data descriptive statistics in frequency tables, charts, mean, median, mode, standard deviation and inferential statistics department Kolmogorov-Smirnov test to evaluate the normal distribution of data and To investigate the hypothesis of one-sample t-test was used factor analysis. The results showed that behavioral factors, structural and environmental damage, human resources management have a significant role. The role of behavioral factors and environmental factors have the manpower is minimal role in trauma management.
    Keywords: Pathology of human resources, Staff employees, three dimensional model, structural factors, behavioral factors, Contextual Factors
  • Hiva Saiedi *, Faribourz Dortaj, Osama Salimi Pages 83-94

    The  purpose  of  the present  study  is to  analyze  the  existing  relationship  of  resiliency  and  loneliness  with  academic  self- efficacy among  male  students  of  high school , in  the  city  of  baneh  in  the  academic  year  2014- 2015.  Using multistage  cluster  sampling  method, 200 subjects  were  selected  from  among  three  high  school. The  data  was  collected  using  the  resiliency  scale (Conner and Davidson , 2003), loneliness scale ( UCLA, Peplau and Cutrona, 1980)  , and  the  academic  self- efficacy(Mc Ilroy and Bunting, 2002)   Questionnaire. The Pierson’s  correlation  Coefficient  and  Regression  analysis  were  used  to  analyze  the  data. Pierson’s  correlation  Coefficient  showed  positive  relationship  between  resiliency and  academic  self- efficacy r= 64%, and negative  relationship  between  loneliness and  academic  self- efficacy r= -69%, and negative  relationship  between   resiliency  and  loneliness r= - 75%.   The  results  found  that  in  the  regression  models, resiliency  and  loneliness  were  significant  predictors  of  academic  self- efficacy R2= 514%.

    Keywords: Academic Self- Efficacy, resiliency, Loneliness
  • MohamadReza Zarbakhsh Bahri, Ali Shahbazi *, Sahar Shahri, Lida Shamsazar, Masoome Shahri, Solmaz Rahbar Farzami Hagh Pages 95-108

    One of the prevalent psychological disorders, mostly in the late teens and young hood is nutritional disorders, that characterized by abnormal eating patterns and cognitive Impairment related to nutrition and health. The research aims at finding out the relation between mothers’ general health and nutrition attitude with their female children’s nutrition attitude and Its Prediction power.In this descriptive study of a correlation type, 250 female students and their mothers were selected in Gonbad Kavous city through cluster random sampling. The data gathered by the General Health Questionnaire (GHQ-28), the Eating Attitudes Test (EAT-26). The data gathered were analyzed through Correlation test and multivariate regression, was used model Stepwise.The results showed that all components of public health and nutrition attitudes of mothers and eating disorders in children a significant relationship with the meaningful factors for eating disorders and nutrition attitudes than other variables, and in the attitude to power of a variable (used Food), the mother of the most useful predictor variable for fear of puberty daughter. In the second equation attitude to feeding mothers variable (oral control) the most useful predictor of interpersonal distrust daughter. Finally back attitude to mothers fed variable (oral control) would be the most useful predictor variable in the equation. In total perfectionist attitude toward public health nutrition mother variables could predict children's eating disorders. The family’s status of general health specifically that of the mother as well as the family members’ nutrition attitudes can be effective on children’s body forms and their dietary.

    Keywords: eating disorders, mental health, maternal nutrition attitudes