فهرست مطالب

دانش انتظامی خراسان شمالی - پیاپی 23 (پاییز 1398)

نشریه دانش انتظامی خراسان شمالی
پیاپی 23 (پاییز 1398)

  • تاریخ انتشار: 1398/08/01
  • تعداد عناوین: 6
|
  • علی حسن پور*، حسین فتح آبادی صفحات 7-28
    ضابطین قضایی بخشی از نیروی انسانی دستگاه عدالت کیفری محسوب می شوند که وظیفه آن ها انجام یکی از مراحل مهم رسیدگی به جرم که همان کشف جرم است می باشد. با توجه به تغییر قانون آیین دادرسی کیفری در این زمینه ضرورت دارد که نقش ضابطین دادگستری در قانون جدید مورد بررسی قرار گیرد. هدف پژوهش حاضر، موثر نشان دادن گزارش ضابطین قضایی در تصمیمات قضات می باشد. پژوهش حاضر، از نظر زمان انجام پژوهش، مقطعی؛ از نظر نتایج و ماهیت پژوهش، کاربردی و از نظر فرآیند اجرای پژوهش، کمی است. جامعه آماری این تحقیق شامل قضات و روسای دفاتر دادگاه ها و دادسراها، روسای پلیس های تخصصی و دوایر اجرایی آن ها، روسای کلانتری ها و مسیولین دوایر آن ها در شهر بجنورد در بازه زمانی سال 1397 است، که تعداد50 نفر با استفاده از روش نمونه گیری طبقه ای - تصادفی انتخاب شده است. با توجه به  یافته های تحقیق، چنین مشاهده شد که ضابطین دادگستری را فقط قانون معین می کند و همچنین بایستی افراد دارای مهارت و آموزش دیده به عنوان ضابطین دادگستری انتخاب شوند و در پایان نتایج در قالب 7 ره آورد ارایه گردید.
    کلیدواژگان: ضابط، گزارش ضابطین، ضابطین عام، ضابطین خاص، پلیس قضایی
  • امین امانی* صفحات 29-43
    رفتارهای پرخطر در بین جوانان یکی از مهم ترین مسایل بهداشتی و اجتماعی جوامع کنونی است که بر فرد، خانواده و جامعه تاثیر می گذارد. هدف پژوهش حاضر بررسی رابطه استفاده از شبکه های مجازی با گرایش به رفتارهای پرخطر در دانش آموزان شهرستان مانه و سملقان است. این پژوهش در قالب یک طرح توصیفی از نوع همبستگی انجام گرفت. جامعه آماری پژوهش، شامل کلیه دانش آموزان پسر مقطع متوسطه دوم شهرستان مانه و سملقان هستند که در سال تحصیلی 97-96 مشغول به تحصیل می باشند. با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی خوشه ای چندمرحله ای تعداد 103 دانش آموز از سه مدرسه انتخاب گردید. ابزارهای پژوهشی شامل؛ پرسشنامه بهزیستی ذهنی کی یز و ماگیارمو (2003) و پرسشنامه استفاده از شبکه های مجازی طالبی (1394) مورد استفاده قرار گرفت. داده های به دست آمده با استفاده از روش همبستگی پیرسون تجزیه وتحلیل شد. بر اساس تجزیه و تحلیل یافته های تحقیق در بخش نتایج؛ فرضیه اصلی تحقیق مبنی بر وجود رابطه معنادار بین میزان استفاده از شبکه های مجازی با گرایش به رفتارهای پرخطر دانش آموزان(مولفه های بهزیستی هیجانی، بهزیستی روانشناختی و بهزیستی اجتماعی) تایید شد. لذا پیشنهاد می شود در رابطه با پیشگیری از مشکلات روانی و ارتقاء سلامت نوجوانان، نحوه استفاده از شبکه های مجازی توسط خانواده و نهادهای فرهنگی و آموزشی کارگاه های آموزشی برگزار شود و اطلاع رسانی کافی برای کاهش آسیب های اجتماعی انجام گیرد.
    کلیدواژگان: اینترنت، شبکه های مجازی، رفتارهای پرخطر
  • مریم رحمانی*، داود دعاگویان صفحات 45-83
    تمرد شهروندان از فرمان پلیس علیرغم اینکه طبق ماده 607 قانون مجازات های اسلامی جرم شناخته می شود اما هر روزه علیه ماموران پلیس انجام می گردد. از اینرو در پژوهش حاضر که از نوع مطالعات کیفی است به شناسایی راهکارها و الزامات پیشگیری از تمرد شهروندان از فرمان پلیس در استان خراسان شمالی پرداخته شد و برای نیل به این هدف، مصاحبه های عمیق نیمه ساخت یافته بر پایه رویکرد تفسیرگرایی اجتماعی و با روش نظریه زمینه ای مورد استفاده قرار گرفت. راهکارهای ارایه شده در این پژوهش شامل: نهادینه کردن فرهنگ قانون گرایی بطور عام و تبعیت از فرمان پلیس بطور خاص (با تاکید بر آموزش بر اساس مشخص نمودن متولی خاص در زمینه آموزش، تناسب آموزش با شرایط اجتماعی- اقتصادی شهروندان استان، تاکید بر آگاهی ‎افزایی در خصوص ماهیت کار، وظایف، اختیارات و محدودیت های کاری ماموران پلیس و آموزش همگانی)؛ گفتمان سازی در زمینه قانون گرایی بطور عام و تبعیت از فرمان پلیس بطور خاص؛ زمینه سازی برای یکسان سازی اعمال قانون در مواجهه با جرم تمرد در تمام زمان ها، از سوی تمام مامورین پلیس و برای تمام شهروندان (از طریق پیشگیری از اعمال نفوذ یا تاثیرگذاری شهروندان بر روند اجرای احکام و قوانین، ارایه شیوه نامه دستوری برای ماموران پلیس در مورد چگونگی برخورد با جرم تمرد و پرهیز از افراط در رافت اسلامی)؛ فراهم نمودن زمینه تغییر تعاملات پلیس از تعاملات دفعی به تعاملات مثبت و سازنده؛ تخصصی نمودن پلیس استان خراسان شمالی در زمینه تعاملات اجتماعی؛ افزایش تجهیزات کنترلی هوشمند؛ ترمیم قانون با توجه به الزامات و شرایط موجود؛ تدوین منشور حقوق و تکالیف تعامل شهروند و پلیس؛ برگزاری کلاس های مهارت های رفتاری برای عموم شهروندان در تمام استان و الزام به گذراندن این دوره ها؛ و طرح جامع نیازمندی های جاده ای است.
    کلیدواژگان: راهکار، تمرد، شهروند، پلیس، خراسان شمالی
  • زهرا نیکخواه فرخانی*، زهرا جزندری، حسین جعفری صفحات 85-112
    عفاف وحجاب، پرتویی از آفرینش الهی است که فلسفه وجودی آن حفظ مقام و ساحت مادی و معنوی زن و مرد و زمینه ساز رشد و کمال آن ها تا مراتب عالی انسانیت است. با گسترش سریع فناوری های نوین و شبکه های ارتباطی متعدد و متنوع، چالش های جدیدی پیش روی مقوله حجاب وعفاف قرارگرفته است. از سویی ضعف آگاهی مخاطبین این شبکه ها  و بهره گیری نادرست از این ابزارها، زمینه آسیب پذیر شدن آن ها در مقوله عفاف وحجاب را فراهم نموده و از سویی عدم آشنایی متولیان حوزه عفاف و حجاب از مبانی تبلیغ در فضای مجازی و پتانسیل های آن، ایشان را به بهره گیری از شیوه های قدیمی و عموما غیر اثربخش محدود ساخته است. هدف از این تحقیق شناسایی راهکارهای تبلیغ عفاف وحجاب در فضای مجازی با رویکرد مدیریتی است و در این راستا از مجموع روش های کیفی و کمی جهت شناسایی راهکارها و رتبه بندی آن ها استفاده شده است. نتایج حاصل از این پژوهش بیانگر آن بود که راهکارهای تبلیغ عفاف وحجاب در فضای مجازی را می توان در قالب سه دسته راهکارهای مخاطب محور، تبلیغ محور و ساختارمحور دسته بندی نمود. همین طور نتایج حاصل از مدل تاپسیس بیان گر آن بود که از میان حوزه های فوق الذکر به ترتیب راهکارهای مهندسی مخاطب، تبلیغ سبک زندگی و هماهنگی میان دستگاه های بالاسری از اولویت بالاتری برخوردار هستند. در نهایت به نظر می رسد با تدوین برنامه راهبردی جهت تبلیغ عفاف وحجاب و برخورداری این برنامه از ضمانت اجرایی لازم بتوان گام موثری جهت تبلیغ موثر این مهم در فضای مجازی برداشته و زمینه را برای تجمیع پتانسیل های مرتبط در این حوزه فراهم نمود.
    کلیدواژگان: عفاف، حجاب، فضای مجازی، تبلیغ، سبک زندگی
  • تیمور جعفری* صفحات 113-132

    از مهم ترین دغدغه دولت ها تلاش برای حفظ امنیت و مقابله با تهدیدات متنوعی است که حیات و بقاء و یا توسعه و پیشرفت شان را به مخاطره انداخته است. از این رو تقویت مولفه های قدرت درونی و ارتقای امنیت از اهم اولویت های سیاست گذاری دولت ها است. ویژگی های طبیعی، انسانی، اقتصادی، سیاسی و نظامی استان خراسان شمالی و کشور جمهوری ترکمنستان با 301 کیلومتر مرز مشترک، سبب شده تا محیط جغرافیایی آنها امکاناتی را در اختیار آنها قرار دهد که در موازنه قدرت بین دو کشور جمهوری اسلامی ایران و جمهوری ترکمنستان اثربخش است. از آنجا که سیاست نظامی جمهوری اسلامی ایران از نوع تدافعی است، محیط جغرافیایی این منطقه از جهان با امکاناتی که در اختیار کشورهای مزبور می گذارد، از موقعیت ویژه ای در تدوین راهبردهای امنیتی در منطقه شمال شرق کشورمان برخوردار است که در این تحقیق در صدد دستیابی به آن هستیم. مقاله حاضر با تکیه بر پژوهش انجام شده با مدل SWOT، قابلیت ها و محدودیت های عوامل طبیعی، انسانی، اقتصادی، سیاسی و نظامی موثر بر وضعیت ژیوپلیتیکی منطقه شمالشرق کشور در محدوده خراسان شمالی را به منظور دستیابی به راهبردهای تدافعی تحلیل کرده است. جهت ارزیابی و تحلیل پتانسیل ها و تنگناهای ژیوپلیتیکی در منطقه خراسان شمالی و به منظور دستیابی به راهبردهای امنیتی در محدوده مطالعاتی، با طبقه بندی ساختارهای مربوطه، با استفاده از مدل SWOT راهبردهای تلفیقی استخراج شدند. با استفاده از این مدل نقاط قوت، ضعف، فرصت ها و تهدیدهای آن تعیین و اولویت بندی شده است. در پایان نتایج در قالب راهبردهای امنیتی با توجه به وضعیت کشور و منطقه شمال شرق کشور در 2 سطح  خرد و کلان در محدوده ی مرز استان خراسان شمالی و کشور ترکمنستان ارایه گردید.

    کلیدواژگان: ژئوپلیتیک، امنیت، شمالشرق، خراسان شمالی، ترکمنستان
  • رضا تیمورزاده* صفحات 133-170
    پژوهش حاضر با هدف آگاهی از میزان رضایت ذینفعان از عملکرد کلانتری ها و پاسگاه های انتظامی استان خراسان شمالی در سال 1396 انجام شده است. از حیث هدف، تحقیق کاربردی است. از حیث روش، با توجه به موضوع پژوهش و اهداف آن روش تحقیق پیمایشی است که از نوع پژوهش های توصیفی است. جامعه آماری این پژوهش شامل کلیه ی ذینفعان خدمات کلانتری ها و پاسگاه های استان اعم از نهادها، دستگاه های دولتی و غیردولتی، شرکت ها و ساکنین استان خراسان شمالی است. نمونه آماری مورد مطالعه پژوهش حاضر شامل 2000 نفر از اعضاء جامعه آماری است. جهت تعیین حجم نمونه با توجه به اهمیت تدقیق در نتایج تحقیق هر یک از شهرستان های استان به عنوان یک جامعه آماری مستقل در نظر گرفته شد و بر اساس جدول مورگان تعداد اعضاء نمونه تعیین و جمع افراد نمونه در استان (2000 نفر) محاسبه گردید. روش نمونه گیری این پژوهش تصادفی نسبتی است. اهداف جزیی پژوهش شامل شناسایی میزان رضایت ذینفعان از: شایستگی پلیسی، ایجاد احساس امنیت، برقراری نظم و امنیت، مبارزه با جرایم و مفاسد،  کشف جرم، آموزش و آگاه سازی مردم، پیشگیری از جرم، صحت عمل، دقت عمل و سرعت عمل پلیس و شناسایی میزان رضایت ذینفعان از منابع و امکانات کلانتری ها و پاسگاه های انتظامی استان است. نتایج پژوهش عبارتند از ذینفعان از عملکرد کلانتری ها و پاسگاه های انتظامی استان در پیشگیری از وقوع جرم، در مبارزه با جرایم و مفاسد در برقراری نظم و امنیت در احساس امنیت و از شایستگی پلیسی کارکنان، از منابع و امکانات، از دقت عمل و صحت عمل کلانتری ها و پاسگاه های انتظامی استان به طور معناداری رضایت دارند.
    کلیدواژگان: میزان رضایتمندی، ارزیابی عملکرد، کلانتری و پاسگاه، پلیس
|
  • Ali Hassanpour *, Hossein Fathabadi Pages 7-28
    Judicial officers are part of the criminal justice system's task force, whose task is to carry out one of the most important stages of a criminal investigation which is the discovery of a crime. Given the change in the Code of Criminal Procedure in this area, it is necessary to consider the role of the judicial authorities in the new law. The purpose of the present study is to show the effectiveness of the judiciary report in judges' decisions. The present study is cross-sectional in terms of time; it is practical and quantitative in terms of the results, nature, and process of the research. The statistical population of this study consisted of judges and chiefs of courts and prosecution offices, specialized police chiefs and their executive circles, chiefs of police and their districts in Bojnourd in the year 2018, out of them 50 people were selected through stratified random sampling. According to the findings of the research, it was observed that the justice clerks were only determined by law and that the trained and qualified individuals had to be selected as the judicial bailiffs and the results were presented in the form of 7 approaches.
    Keywords: bailiff, bailiff’s Report, General Bailiff, Special bailiff, Judicial Polic
  • Amin Amani * Pages 29-43
    High-risk behaviors among young people are one of the most important health and social issues in today's societies that affect the individual, family and society. The purpose of this study was to investigate the relationship between using virtual networks and the tendency for high risk behaviors among the students of Maneh and Semlagh city. The survey method is used to conduct this research. The statistical population of the study consisted of all male high school students of Maneh and Somalegan who were studying in the academic year of 2017-2018. 103 students were selected from three schools using multistage cluster random sampling. The used research tools were including Keyes and Magyarmo (2003) subjective well-being questionnaire and Talebi Virtual Networks Questionnaire (2015). The data were analyzed using Pearson correlation method. Based on the analysis of the findings in the results section, the main hypothesis of the research, there is a significant relationship between the use of virtual networks and the tendency toward high-risk behaviors of students (emotional well-being, psychological well-being and social well-being), was confirmed. Therefore, it is suggested that educational workshops should be conducted on how to use virtual networks by families and cultural and educational institutions to prevent mental health problems and promote adolescent health and provide adequate information to reduce social harms.
    Keywords: Internet, Virtual Networks, high risk behaviors
  • Maryam Rahmani *, Davoud Doagooyan Pages 45-83
    Citizens' Refusal to Command Police Despite being recognized a crime under Article 607 of the Islamic Penal Code, it is carried out daily against police officers. Therefore, the present study, which is a qualitative study, identified strategies and requirements for preventing citizen’s violation from police commands in North Khorasan province. In order to achieve this purpose, in-depth semi-structured interviews were conducted based on social interpretation and the grounded theory method were applied to analyze the collected data. The solutions presented in this study includes: institutionalizing the culture of legalism in general and adherence to police orders in particular (emphasizing education based on specific education mandate, proportionality of education with socio-economic conditions of citizens of the province, emphasizing on increasing the awareness regarding the nature of work, duties, powers and limitations of police officers and public education; - Discourse making on legalization in general and compliance with police orders in particular; Exposure to crime of repatriation at all times, by all police officers and to all citizens (through prevention From influencing or influencing citizens in the process of enforcing laws and regulations, providing a grammar and instructions for police officers on how to deal with the crime of violation and avoiding extremism in the Islamic forgiveness; Providing context for changing police interactions from nasty and harsh interactions to the positive and lucrative interactions; Enhancing intelligent control equipment; Restoring law to the requirements and requirements; Developing a charter of rights and duties for citizen-police interaction; To pass these courses; It meets the needs of the road.
    Keywords: Initiative, Violation, Citizen, Police, North Khorasan
  • Zahra Nik Khah Farkhani *, Zahra Jazandre, Hosein Jafari Pages 85-112
    Chastity and veil is a beam of divine creation whose existential philosophy is to preserve the material and spiritual status of men and women and to underpin their growth and perfection to the highest level of humanity. With the rapid development of new technologies and multiple and diverse communication networks, new challenges have been posed to the chastity and veil. On the one hand, the weak awareness of the audience of these networks and their misuse of these tools has made them vulnerable to chastity and veil and on the other hand, the lack of awareness of the chastity and veil hub authorities on the fundamentals of cyberspace and its potentials, the old-fashioned and generally ineffective methods have limited access. The purpose of this study was to identify the strategies of advertising in cyberspace with managerial approach and to use qualitative and quantitative methods to identify and rank them. The results of this study indicated that chastity and veil advertising strategies in cyberspace can be classified into three categories of audience-oriented, ad-based and structure-based strategies. The results of the TOPSIS model also indicated that among the areas mentioned above, audience engineering strategies, lifestyle promotion, and coordination among superior organizations were the highest priority, respectively. Finally, it seems that by formulating a strategic plan for propaganda and providing this program with the necessary operational guarantees, an effective step can be taken to effectively promote this issue in cyberspace and to provide the opportunity to integrate relevant potentials in this field.
    Keywords: Chastity, Veil, Cyberspace, advertising, Lifestyle
  • Teymour Jafari * Pages 113-132

    One of the most important concerns of governments is the effort to maintain security and to deal with the various threats that endanger their life and survival or their development. Therefore, strengthening the components of internal power and enhancing security is one of the key policy-making priorities of governments. The natural, human, economic, political and military characteristics of the North Khorasan Province and the Republic of Turkmenistan with 301 km of common border have made their geographical environment available to them in the balance of power between the two countries of Iran and Turkmenistan is effective. As the military policy of the Islamic Republic of Iran is defensive, the geographical environment of this region of the world, with the facilities which it provides, has a special place in the formulation of security strategies in the northeast of our country. Research is about to achieve that. Based on the SWOT model, this paper analyzes the capabilities and limitations of natural, human, economic, political and military factors affecting the geopolitical status of the North East of the country in the North Khorasan region in order to achieve defensive strategies. To evaluate and analyze the geopolitical potentials and dilemmas in the North Khorasan region and to achieve security strategies in the study area, by combining the SWOT model, the strategies were extracted by classifying the relevant structures. Using this model, its strengths, weaknesses, opportunities and threats are identified and prioritized. At the end, the results were presented in the form of security strategies with regard to the situation of the country and the north-eastern region of the country at two micro and macro levels in the border areas of North Khorasan Province and Turkmenistan.

    Keywords: Geopolitics, Security, Northeast, North Khorasan, Turkmenistan
  • Reza Teymourzadeh * Pages 133-170
    The purpose of this study was to determine the satisfaction of stakeholders with the performance of police stations in North Khorasan province in 2017. In terms of purpose, the study is applied research. In terms of methodology, with regard to the subject of the research and its aims, it is a descriptive survey method. The statistical population of this study includes all stakeholders of sheriff's services and outposts including institutions, governmental and non-governmental organizations, companies and residents of North Khorasan province. The statistical sample of the study included 2000 members of the statistical population. In order to scrutinize in determining the sample size, considering the importance of in-depth analysis of the results of each city, each city was considered as an independent statistical community. The sampling method of this study is probability proportional random sampling method. Partial goals of the study include identifying stakeholders’ satisfaction with: police competence, creating security, maintaining order and security, combating crime and corruption, crime detection, educating and informing people, crime prevention, correctness, accuracy and speed of police action, and Identifying stakeholders' satisfaction with the resources and facilities of the police stations and police stations in the province. The results of the study included that the stakeholders are satisfied with sheriff's offices and police stations in preventing crime, combating crime and corruption in maintaining order and security in the sense of security and police competence, resources and facilities, accuracy and correctness of the sheriff's operation.
    Keywords: satisfaction, Performance evaluation, Police Station, Police