فهرست مطالب

نشریه دانش انتظامی خراسان شمالی
پیاپی 16 (زمستان 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/10/01
  • تعداد عناوین: 6
|
  • محسن شاوردیان* صفحات 7-28
    پژوهش حاضر با هدف بررسی رابطه بهزیستی ذهنی و تعارض کار- خانواده با تعهد سازمانی کارکنان نیروی انتظامی خراسان شمالی انجام گرفت. روش تحقیق از نوع پژوهش های توصیفی- همبستگی می باشد. نمونه پژوهشی در این بررسی شامل 200 نفر از کارکنان فرماندهی انتظامی استان خراسان شمالی بودند که به روش نمونه گیری دردسترس انتخاب شدند. داده های تحقیق از طریق پرسشنامه های تعهد سازمانی الن و می یر (1997)، بهزیستی روانشناختی ریف (1989) و تعارض کار- خانواده رستگار (1381) جمع آوری گردید. یافته های پژوهش با استفاده از نرم افزار آماری SPSS و آزمون ماتریس همبستگی پیرسون، و رگرسیون چند متغیره گام به گام مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند. نتایج نشان داد که همبستگی منفی معناداری بین تعارض کار- خانواده با تعهد سازمانی (0/01>P و 0/384-=r) و همبستگی مثبت معناداری بین بهزیستی ذهنی با تعهد سازمانی (01/0>P و 366/0=r) وجود دارد. نتایج تحلیل رگرسیون حاکی از آن بود که به ترتیب تعارض کار- خانواده و بهزیستی روانشناختی قوی ترین پیش بین ها برای تعهد سازمانی بودند. همچنین نتایج حاکی از آن است که تعارض کار- خانواده، تعهد سازمانی را در جهت منفی (0/25-=β و 0/01<P) و بهزیستی ذهنی، تعهد سازمانی را در جهت مثبت پیش بینی می کنند (0/243=β و 0/01<P). با توجه به یافته های حاصله می توان گفت این نتایج نشان دهنده اهمیت بهزیستی ذهنی و ابعاد تعارض کار- خانواده در تعهد سازمانی بودند که تا حدی می تواند تمرکز مداخلات آتی در این زمینه را جهت دهی کند.
    کلیدواژگان: بهزیستی ذهنی، تعارض کار- خانواده، تعهد سازمانی، نیروی انتظامی
  • احمد داورپناه*، علی اکبر محمود زاده صفحات 29-60
    بدون تردید رسانه یکی از چالش برانگیزترین پدیده های موثر بر تحولات اجتماعی در طول تاریخ بوده است. اگرچه تصویری که غالبا این واژه در ذهن مخاطب ایجاد می کند ناظر بر یک پدیده مدرن است اما اسناد و شواهد بجا مانده از هزاران سال پیش در مهدهای تمدنی جهان گواه وجود مصادیقی کهن از آنچه که امروز با نام رسانه از آن یاد می شود در آن دوران دارد. جرم و ناامنی از مهم ترین تهدیدات بشر ساخته بشمار می روند که وظیفه اصلی پلیس در جامعه مقابله و مبارزه با این دسته از تهدیدات است. نیروی انتظامی جمهوری اسلامی ایران نیز در راستای انجام ماموریت های خود و برقراری نظم و امنیت و آسایش عمومی، مقابله با جرم و ناامنی در سطح جامعه و مبارزه با مجرمان و برهم زنندگان آسایش عمومی و امنیت انسانی را وجهه همت خود قرار داده است. روش تحقیق در این مقاله از نوع توصیفی بوده و اطلاعات نیز بصورت کتابخانه ای جمع آوری شده است. با عنایت به اهمیت ویژه ناجا در برقراری نظم و امنیت در کشور از یک سو و از سوی دیگر جایگاه مهم رسانه های گروهی مخصوصا رادیو و تلویزیون در شکل گیری افکار عمومی و تاثیر آن بر جامعه بایستی با مساعدت رسانه و پلیس سعی در افزایش امنیت و کاهش جرم در جامعه پدید آید. ورود و حضور فعال پلیس در عرصه مدیریت افکار عمومی کشور تاکید دوباره ای گردد و از این طریق تا حد امکان از جایگاه انفعال در مواجهه با رویدادهای پیش رو فاصله گرفت. اما از آنجا که نفس حضور در این عرصه به منزله ی برتری نیست، توصیه می شود که مراکز تصمیم ساز در مجموعه پلیس کشور با بهره گیری از متخصصین حوزه مدیریت رسانه، بخصوص آن دسته از عناصر دانشگاهی که با علم روز رسانه آشنایی دارند هم به تجربیاتی جدید در زمینه ی مدیریت افکار عمومی نایل آید و همچنین با تشکیل اتاق های فکر مشترک، بستری برای انتقال دانش این بخش از نظام آموزشی کشور به هسته های مدیریتی پلیس فراهم آورد.
    کلیدواژگان: رسانه گروهی، امنیت، رادیو، تلویزیون، ناجا
  • رسول امیرزاده*، مرتضی امانی، محمد خجسته صفحات 61-76

    عوامل متعددی بر توسعه و امنیت مرز تاثیر می گذارند اما آنچه استنباط می شود این است که اگر از ظرفیت ها و پتانسیل های مرز به خوبی بهره گیری شود مرز جایگاه اصلی خود را پیدا کرده و از حالت منزوی بودن خارج می گردد. بنابراین تلاش در جهت ارایه راه حل های توسعه ای ویژه برای منطقه مرزی یک ضرورت است. غفلت از متغیر های اصلی مرزی مانند مسایل امنیت داخلی و بی توجهی به عوامل طبیعی فرهنگی اجتماعی اقتصادی سیاسی و تاثیرپذیری از همسایه که با حضور قدرت های فرامنطقه ای برنامه های ایران هراسی را در دستور کار خود دارند، می تواند آسیب پذیری امنیتی را برای منطقه به ارمغان آورد و عدم توسعه را در مناطق مرزی تشدید کند. عوامل مختلفی در تامین امنیت در مرزهای یک کشور تاثیر دارند. رتبه بندی درجه اهمیت و تاثیرگذاری هر عامل بدون توجه به مسیله مکان و زمان صحیح به نظر نمی رسد. بنابراین شناسایی نقاط قوت و ضعف و بررسی فرصت ها و تهدیدها استفاده از فرصت ها و قوت ها و تلاش برای ارتقاء ضعف ها و حذف تهدیدها در محدوده مرز لازم و نقش آن بر توسعه و امنیت پایدار کاملا روشن است. هدف اصلی از انجام این پژوهش بررسی نقش عوامل محیطی در توسعه و امنیت پایدار منطقه مرزی بین شیروان در استان خراسان شمالی و کشور ترکمنستان می باشد. نتایج پژوهش نشان می دهد که در میان عوامل محیطی تنها توجه به عوامل محیط طبیعی جهت امنیت مرزها ضرورری تر نیست. بلکه باید جهت امنیت مرزها به همه عوامل (طبیعی، اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی و سیاسی) به یک اندازه توجه شود.

    کلیدواژگان: عوامل محیطی و مرز، توسعه پایدار، امنیت
  • علیرضا مکرمی مایوان، فتانه یوسفی* صفحات 77-96

    موضوع این تحقیق در خصوص بررسی رابطه بین آسیب های شبکه های اجتماعی بر رفتار جوانان و نوجوانان با تکیه بر بخش مرکزی شهرستان شیروان می باشد که با استفاده از رو شهای اسنادی و پیمایشی انجام گرفته است، جامعه آماری شامل تمام نوجوانان و جوانان شهرستان شیروان که تعداد آنان 52550 نفر می باشد و نمونه آماری 95 نفر به روش نمونه گیری چندمرحله ای یا خوشه ای و از فرمول کوکران (کوکران نامحدود) استفاده شده است.هدف این تحقیق بررسی رابطه بین آسیب های شبکه های اجتماعی بر رفتار جوانان و نوجوانان است و همچنین بررسی می کند که بین آسیب های اجتماعی جوانان و نوجوانان آیا بین افت تحصیلی، کاهش فعالیت های اجتماعی، خشونت و پرخاشگری، اختلال روانی و تنش عصبی و عدم مسیولیت پذیری رابطه معنی داری وجود دارد یا نه. نتایج آماری با استفاده از نرم افزار SPSS به دست آمده، نتایج توصیفی با استفاده از آزمون کای اسکور انجام گرفته است و برای اثبات یا رد فرضیات از ضریب همبستگی استفاده شده است. این تحقیق دارای شش فرضیه می باشد که نتایج آن بدین شرح است: بین آسیب های اجتماعی و افت تحصیلی، کاهش فعالیتهای اجتماعی، خشونت و پرخاشگری، اختال روانی و تنش عصبی و عدم مسیولیت پذیری در نوجوانان رابطه معنی داری وجود دارد. بعد از تبیین و بررسی علل گرایش افراد به این پدیده راهکارها و پیشنهاداتی جهت کاهش این معضل اجتماعی ارایه شده است.

    کلیدواژگان: شبکه های اجتماعی، آسیب ها، پیشگیری، فضای مجازی، نوجوانان و جوانان
  • فاطمه شاد*، ابراهیم صالح آبادی صفحات 97-120
    هدف از انجام این پژوهش بررسی رابطه دین داری با احساس امنیت اجتماعی زنان سنین (45-18) سال دانشگاه آزاد بجنورد هست. روش تحقیق پژوهش حاضر، پیمایشی، ازنظر زمانی مقطعی و از نوع مطالعات کاربردی است و روش نمونه گیری، خوشه ای چندمرحله ای هست. این تحقیق با استفاده از ابزار پرسشنامه محقق ساخته بر روی دانشجویان زن دانشگاه آزاد اسلامی واحد بجنورد و نمونه ای متشکل از 328 نفر صورت گرفته است. در این پژوهش از آزمون های پارامتریک ضریب همبستگی پیرسون و رگرسیون چند متغیره استفاده شده است. یافته ها نشان داد که بین متغیرهای دین داری بااحساس امنیت اجتماعی و پوشش رابطه معناداری وجود دارد همچنین بین پوشش بااحساس امنیت اجتماعی و بین متغیرهای زمینه ای رشته تحصیلی و مقطع رابطه معناداری وجود دارد.
    کلیدواژگان: دین داری، احساس امنیت، پوشش اسلامی
  • مریم رحمانی* صفحات 121-148
    تحقیقات کیفی در تقابل با تحقیقات کمی و تحقیقات محض در تقابل با تحقیقات کاربردی است، اما در علوم اجتماعی چه چیزی در تقابل با پژوهش های اجتماع مبنا است؟ همه دانشمندان علوم اجتماعی اجتماع یا اعضایش را مطالعه می کنند، در نتیجه، به یک معنا می توان گفت، همه آنان پژوهش های اجتماع مبنا انجام می دهند. از آنجا که اکثر دانشمندان علوم اجتماعی، از اصطلاح "اجتماع مبنا" استفاده می کنند، با این حال، پژوهش اجتماع مبنا به معنای انجام پژوهش با مردم است و نه فقط پژوهش روی اعضای یک اجتماع. برای اجتماع مبنا بودن، از هر جهت مهم است که مطالعه به جای اینکه به طور کامل توسط یک کارشناس خارجی انجام شود در همکاری با اعضای اجتماع باشد. بر اساس این فهم، پژوهش اجتماع مبنا در علوم اجتماعی یک قاعده نیست، بلکه یک استثنا است، در بسیاری از مطالعات سوژه اگر هیچ قدرتی نداشته باشد، حد اقل قدرت اندکی برای چگونگی انجام پژوهش دارد. دانشمند اجتماعی یا کارشناس، الفاظ و نوشته های متن را انتخاب می کند و در نتیجه، در علوم اجتماعی، مطالعه اجتماع مبنا در تضاد و تقابل با آن است که تحت نظارت و یا کنترل یک کارشناس باشد.
    کلیدواژگان: پژوهش اجتماع مبنا
|
  • Mohsen Shaverdian * Pages 7-28
    The current study aims to investigate the Relationship between mental well being and work-family conflict with organizational commitment among Northern Khorasan police command staff. The survey method is used in current study. 200 people out of Northern Khorasan police command staffs were selected as sample through convenience sampling method. In order to collect the data Allen Meyer organizational questionnaire, Reef psychological well being scale, and Rastegar work-family conflict questionnaire were used. Research data were analyzed by Pearson correlation coefficient test and linier multivariate regression tests in SPSS. Findings show that there is negative significant correlation between work-family conflict and organizational commitment (r= -0.384) and also there is a positive significant relationship between mental well being and organizational commitment (r= 0.366). Results show that work-family conflict predicts the organizational commitments in negative direction and mental well being predicts the organizational commitments in positive direction. Results also show that both mental well being and work-family conflict play an important role in organizational commitment variances which can conduct the further interventions in this field.
    Keywords: Mental Well being, Work-family conflict, organizational commitment, Police Command
  • Ahmad Davarpanah *, Aliakbar Mahmmodzadeh Pages 29-60
    Without a doubt, media has been one of the most challenging phenomena affecting social change throughout history. The main aim of this study is investigating the role of mass media in advancing the activities of law enforcement officers. The research method in this study is descriptive and the information has been collected from library. Considering the special importance of NAJA in order to establish order and security in the country, on the one hand, and the important role of the mass media, in particular, in broadcasting and television, in shaping public opinion and its impact on society, through enhancing the cooperation between media and police should try to increase security and reduce the crime in society. The presence and active presence of police in public opinion management has to be re-emphasized and, as far as possible, away from the passivity position in confronting the upcoming events. But since self-esteem in this field is not superior, it is recommended that the decision-making centers in the police complex of the country, using media professionals, especially those familiar with the media of the university, share experiences New in the field of public opinion management, as well as by forming common thinkers, has provided a platform for transferring the knowledge of this part of the country’s educational system to the core of the police administration.
    Keywords: mass media, Security, Radio, Television, Naja
  • Rasol Amirzadeh *, Morteza Amani, Mohamad Khojasteh Pages 61-76

    Several factors affect the security and development of the border, but it is understood that if the potential and capacities of the border are well utilized, the border finds its place and goes out of isolation. Therefore, efforts to provide specific development solutions for border areas are necessary. Neglecting the main border variables, such as domestic security issues, and neglecting the natural, cultural, social, economic, and political factors and the influence of neighboring countries that are in the agenda with the presence of trans-national powers of Iran Phobia programs could bring security vulnerabilities to the region and exacerbate the lack of development in the border regions. Various factors affect the security of the country’s borders. The ranking of the importance and impact of each factor, regardless of the correct place and time, does not seem to be the case, so identifying strengths and weaknesses, exploring opportunities and threats, using opportunities and strengths, and trying to improve the weaknesses. And the removal of threats within the boundaries of its boundaries and its role in the security and sustainable development is clear. The main objective of this research is to investigate the role of environmental security factors in the sustainable development of the border region between Shirvan in Northern Khorasan Province and Turkmenistan. The results of this study showed that among environmental factors, only attention to natural environment factors is not necessary for security of borders, but it should be given equal attention to all factors (natural, economic, social, cultural and political) for security of borders.

    Keywords: Security, Sustainable Development, environmental factors, Border
  • AliReza Mokarami, Fatane Yosefi * Pages 77-96

    The subject of this research is to investigate social injuries in Shirvan city which has been done using documentary and survey methods. Our statistical population is all adolescents in Shirvan city and a questionnaire distributed among 100 of those who have sampled us. The questionnaires were filled out using interviews. Statistical results were analyzed using SPSS software. Descriptive results were performed using Chi-square test. Correlation coefficient was used to prove or reject assumptions. This research has six hypotheses, the results of which are as follows: There is a meaningful relationship between social harm and educational downfall, social activities, violence and aggression, mental disorders and neurotic tension and lack of accountability in adolescents. After explaining and studying the causes of people’s tendency toward this phenomenon, solutions and suggestions for reducing this social problem are presented.

    Keywords: Social Networks, injuries, prevention, Cyberspace, teens, youth
  • Fateme Shad *, Ebrahim Saleh Abadi Pages 97-120
    The aim of this study was to investigate the relationship between religiosity with impact on social security for women ages (18-45 years) in Bojnourd University. The research method was survey and cross-sectional. A multi stage cluster sampling method was used in this study. The study data were collected through a questionnaire and statistical population of the study was female students of Islamic Azad University in Bojnourd and 328 people were selected as sample. In this study in order to analyze the data the parametric tests like Pearson correlation and multivariate regression were used. The results showed that there is a significant relationship between religiosity variables and sense of security. Also, there is a significant relationship between sense of security and veil; also there is a significant relationship between demographic variables viz. discipline, level of education and sense of security.
    Keywords: religiosity, sense of security, Islamic dress
  • Maryam Rahmani * Pages 121-148
    Michel Ruth, in a paper on community-based research published in the Social Sciences Methodology Guide in 2007, emphasizing the difference between community-based and expert-based research based on the history of community-based research based on Jane Adams, Paolo Fereira and Kurt Levine and present the current examples of community-based research in popular sociology. The author, while expressing the rules of conducting community-based studies that can be done quantitatively or qualitatively, emphasizes the principle of informed consent, and the principle of impartiality, and examines the validity of the underlying community research. He also writes the category of community-based research and bases them into three categories of community-based research in order to evaluate the current community policy or program, to increase the ability of members to identify problems and develop programs to solve those problems and studies to defend public policies of interest to community members.
    Keywords: Public Sociology, Community Based Research, Community