فهرست مطالب

هنرهای صناعی خراسان بزرگ - پیاپی 3 (بهار 1402)

نشریه هنرهای صناعی خراسان بزرگ
پیاپی 3 (بهار 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/02/16
  • تعداد عناوین: 6
|
  • راضیه نایب زاده، مهین سهرابی نصیرابادی* صفحات 1-24
    شیر و اژدها به دلایل و خصیصه های منحصربه فردی که داشته اند به صورت نماد و اسطوره درآمده اند. در دوره اسلامی توامان و در تقابل با یکدیگر در آثار هنری ایران دیده می شوند، حضور توامانی که تا قبل از ظهور اسلام اثری از آن نبود. هدف این پژوهش بررسی چگونگی حضور توامان این دو نماد در آثار هنری ایران در دوره اسلامی است. در این راستا شناخت مفاهیم نمادین شیر و اژدها در سه حوزه اساطیر، معتقدات اسلامی و ادبیات ایران تا بدان جا موردبررسی قرار می گیرد که برای خوانش آثار و این حضور توامان راه گشا باشند. به عبارتی دیگر، تصویر و تصوری که هر سه حوزه از نماد شیر و اژدها به مخاطب می دهد، برای این پژوهش مدنظر است. این پژوهش مبنی بر روش مطالعه تاریخی و تحلیلی بر آن است به این پرسش ها پاسخ دهد که حضور توامان نماد شیر و اژدها در آثار هنری ایران به چه معناست؟ این حضور توامان به نبرد خیر و شر و غلبه یکی بر دیگری تعبیر می شود یا به معنای اتحاد بدون هویت است؟ حضور نماد شیر و اژدها همیشه به صورت نبرد در آثار هنری دیده می شود که به لحاظ مفهومی، به طورکلی نمادی است از نبرد همیشگی نور و تاریکی، خیر و شر، ولی نکته حایز اهمیت آن است که به نظر، نوع اثر و جایگاه قرارگیری این نقش نمادین و دوره تاریخی به لحاظ تفکر غالب شیعی، در رساندن مفهوم این حضور توامان تاثیرگذار است و بر این اساس هر اثر می تواند با یک یا هر سه خوانش اساطیری، اسلامی-شیعی و ادبی معنا دهد.
    کلیدواژگان: هنر ایران، دوره اسلامی، تفکر شیعی، ادبیات، اساطیر، نماد شیر، نماد اژدها
  • ملیحه صادقی فر*، کامران حسین خانی صفحات 25-38
    تجلی عنصرآتش به عنوان نمادی از الوهیت اولیاءالله، بر گرداگرد سر پیامبران و امامان در شریعت اسلامی است. آتشی که بیانی از هاله قدسی است، اما نه در شکل متعارف مانوی، بودایی و مسیحی، بلکه در هیات شعله و زبانه آتش. هدف مقاله، تحلیل نمادین آتش در نگاره های معراج نامه ها از قرن 13-7 هجری قمری است بنابراین سوال اصلی تحقیق این است که عنصر آتش در نگاره های قرن 13-7 هجری چه مفهومی دارد؟ در این مقاله با بررسی نماد آتش و سیر تحول آن، از معرفی صرف این نقش فراتر رفته و به بررسی دلایل به کارگیری این نماد در قالب اشکال متفاوت (نور، دایره، شعله آتش و)... در معراج نامه ها پرداخته شده است. در برخی از نسخه های مصور قدیمی آتش به شکل هاله بر دور سر همه پیکره های انسانی و همچنین پرنده ها و حیوانات به چشم می آید که شاید با توجه به تاثیر اندیشه های اسلامی مبنی بر تقدس همه موجودات و جایگاه یکسان همه آنها نزد خداوند باشد، اما به تدریج این هاله ی مقدس تنها سر مقدسین را احاطه کرده و نماد درخشش نور الهی از شخصیت مقدس می شود. شکل هاله نخست فرم دایره مانند داشت که کم کم به هاله ی وسیع با زبانه های آتشین و طلایی که به سوی آسمان سر کشیده تبدیل شد که می تواند نمودار و نماد نسب پاک، آسمانی و الهی آن شخصیت باشد. روش تحقیق تحلیلی- تاریخی براساس مطالعه کتابخانه ای است.
    کلیدواژگان: معراج نامه، آتش، هاله مقدس
  • محمد مدهوشیان نژاد* صفحات 39-52
    در معماری اسلامی قرن نهم هجری قمری ایران شاهد گسترش و رشد بناهای آرامگاهی هستیم. در داخل این ابنیه غالبا صندوق قبور چوبی را دقیقا بر روی قبر قرار می دادند که معمولا با تزییناتی نیز همراه بود. نوع و شیوه تزیینات بر روی این دسته از آثار چوبی نیز وابسته به عوامل مختلفی بوده است و در مناطق مختلف، نیز متفاوت است. بر این اساس، سوال اصلی پژوهش این است که باوجود تفاوت ها در حکومت های محلی مازندران و خراسان در قرن نهم هجری قمری، چه تفاوت ها و مشابهت هایی بصری و تکنیکی در صندوق قبور این دو منطقه قابل فرض است؟ به همین منظور هدف از تدوین پژوهش حاضر، علاوه بر رسیدن به تفاوت ها و شباهت های موجود بر صندوق قبور مازندران و خراسان در قرن نهم هجری قمری، مطالعه ساختار بصری و محتوایی اجزای صندوق ها نیز می باشد. فرضیه پژوهش بر این مبنا شکل گرفته است که این آثار اغلب با یکدیگر متفاوت اند تا مشابه، برای اثبات این ادعا سه اثر از هر منطقه تقریبا در بازه زمانی مشترک انتخاب و با یکدیگر مقایسه و تحلیل شده است. روش تحقیق در این پژوهش توصیفی-تطبیقی و تحلیلی است که مطالب آن، به صورت کتابخانه ای و با پیمایش های میدانی گردآوری شده است. یافته های تحقیق نشان داد باوجود این که آثار هر منطقه دارای شیوه خاص و متفاوت تزیین می باشد، شیوه کنده کاری و تزیین صندوق قبرهای چوبی در خراسان باوجود عدم نوآوری، دارای نوعی انسجام سبکی است، اما در صندوق قبرهای چوبی مازندران بلعکس، آثار باکیفیت تر و پرکارتر نیز با اجزای متنوع تری کار شده اند.
    کلیدواژگان: کنده کاری چوب، صندوق قبر، کنده کاری مازندران، کنده کاری خراسان، منبت قرن نهم هجری
  • غلامرضا هاشمی* صفحات 53-66
    سرزمین خراسان با وسعت گسترده، علاوه بر اینکه محملی برای رشد و شکوفایی هنرهای گوناگون بوده است، برخی از مفاهیم کلیدی فرهنگ ایرانی را نیز حفظ کرده است. یکی از بهترین راه های بازجست این مفاهیم، رجوع به هنرهایی است که فرهنگ و هویت ایرانی را متجلی ساخته اند. عشایر منطقه خراسان ازجمله اقوام اصیلی هستند که بازشناسی سنت ها، آداب و رسوم و نمادهای آنان می تواند در شناخت هنر و فرهنگ بومی ایران موثر باشد. عشایر کرمانج، ترکمن و سنگسر به واسطه تعاملات فرهنگی که با اقوام و مناطق مجاور داشته اند، میراث فرهنگی خود را حفظ و جلوه گر نموده اند. پرسش مطرح شده در پژوهش حاضر این است که مفاهیم کلیدی نقوش گلیم های این عشایر چیست و این مفاهیم در قالب نمادهای کلیدی در چه نقش مایه هایی بروز یافته اند؟ هدف از این پژوهش مطالعه نمادهای کلیدی نقوش گلیم های عشایر منطقه خراسان و بازجست مفاهیم کلیدی مطرح شده در نقش مایه های آن ها است. روش تحقیق توصیفی-تحلیلی و شیوه یافته اندوزی کتابخانه ای است. نتایج تحقیق بیانگر آن است که نقوش موجود در دست بافته های موردمطالعه، ریشه در اعتقادات و آیین های آن ها داشته و ترکیبی از نمادهای کلیدی خلاصه کننده و شرح دهنده هستند. بسیاری از نمادهای به کاررفته ازجمله نمادهای باروری، برکت، قدرت و حمایت مشترک بوده، هرچند که در تلفظ نام ها و شیوه اجرای آن ها، تفاوت هایی وجود داشته و برخی از نمادها گاه مفاهیم متفاوت و حتی متناقضی را در بر دارند. به طورکلی نمادهای حیوانی بیشتر از نمادهای انسانی و گیاهی کاربرد داشته و در ترکمن ها نقوش انسانی دیده نمی شود.
    کلیدواژگان: عشایر خراسان، کرمانج، ترکمن، سنگسر، نقوش گلیم، نمادهای کلیدی
  • سمانه کاکاوند* صفحات 67-84
    استمرار نقش مایه ای کهن از دیرباز تاکنون اهمیت مضمون را نشان می دهد. اژدر اوژنی از مفاهیم تکرارشونده در متون نوشتاری و تجسم یافته در آثار تصویری است. این پژوهش باهدف اتصال قالی به زنجیره آثار هنری دربردارنده نقش مایه اژدهاکشی، نگارش یافته است. به عبارتی دیگر قالیچه های تصویری دوره پهلوی دوم و عصر حاضر به مثابه یک اثر هنری و نمایش دهنده یک کهن الگو بررسی شده است. دو قالیچه تصویری بافته شده در شهرستان خواف حاوی نقش مایه اژدهاکشی است. تولید دو قالی مشابه در فاصله زمانی کوتاه نشان از اهمیت نقش مایه نامبرده در منطقه دارد. پرسش پژوهش حاضر بر این محور قرار دارد که آیا می توان معانی و رمزگان نهفته در نقش مایه اژدر اوژنی را کشف کرد؟ به نظر می رسد نقش مایه اژدر اوژن ی موجود در قالیچه تصویری عصر پهلوی دوم نقاط ثقل آیکونوگرافیک را لحاظ نموده و این موضوع موجب تکرار دوباره نقش در مدت زمانی کوتاه شده است. احتمال میرود بارانخواهی مهمترین مفهوم برخاسته از نقش اژدر اوژنی در هر دو نمونه است. پژوهش حاضر از نوع کیفی و با بهره مندی از استحاله روش آیکونوگرافی انجام شده است. بدین ترتیب ابتدا نمونه ها توصیف و سپس تحلیل می شوند. گردآوری اطلاعات حاصل مطالعات کتابخانه ای و تصاویر قالیچه ها محصول تصویربرداری از آثار به نمایش درآمده در نمایشگاه فرش بلوچ (رنج تا گنج) است. مطالعه نقش مایه اژدر اوژنان رمزگان بسیاری را آشکار می کند. از میان دو نوع استحاله کلی و جزیی، نقش اژدر اوژنی قالیچه های تصویری، استحاله جزیی داشت. این مطالعه » نشان از آن دارد که کمترین تغییر در مرکز قالی بوده و نقش اژدر اوژنی الگویی تکرارشونده است و باران خواهی مهمترین معنای برداشتی از نقش مایه اژدر اوژنی در قالیچه های مورد بررسی محسوب می گردد.
    کلیدواژگان: استحاله، اژدر اوژنی، اژدهاکشی، قالی، نقش مایه، خواف
  • عاطفه صداقتی*، آزیتا بلالی اسکویی، نسترن کشاورز افشار صفحات 85-96
    اندیشه های اساطیری و سپس حکمی و فلسفی ایرانیان در طول تاریخ بر ساختار هنر و معماری موثر بوده و به زبان زیباشناختی ویژه ای بدل گشته و بازتاب تطور این اندیشه ها و اعتقادات به شیوه های گوناگون در صور مختلف هنر ایران نمود یافته است .نماد یکی از ابزارهای معرفت و کهن ترین روش بیان، محسوب می شود. از نماد های پرکاربرد که در دوران اسلامی در مظاهر عرفانی، فرهنگی، هنر و ادبیات به صور مختلف دیده می شود، نماد «طاووس» است که پیشینه کاربرد نقش آن در هنر ایران، به دوران پیش از اسلام، باز می گردد. در ارتباط با ماهیت این نماد، این پرسش مطرح می گردد که تفسیر به کار رفته نقش «طاووس» از دیدگاه عرفانی- اسلامی و ادبیات ایران چگونه در سردربناهای صفوی تجلی یافته است؟ این پژوهش برای پاسخ به این سوال محوری، نقش طاووس را در سردرمسجد امام، مدرسه چهارباغ، کاخ هشت بهشت، حرم مطهر رضوی، حرم گوهرشاد و امامزاده هارون ولایت که جملگی از ابنیه صفوی هستند (یا در دوره ی صفویه دارای تعمیرات بوده اند) و پیوند آن با حکمت های نظری حاکم بر فضا، طی روندی دوسویه، با توجه به اسناد عینی موجود در بناها به روش استنادی - تفسیری بررسی خواهد کرد. طبق یافته ها، عصر صفویه و زنده شدن معانی عرفانی - مذهبی، سبب بروز تاثیرات فرهنگی، بر معماری زمان خود واستفاده از معانی عرفانی ایران، در ساخت بناها شد. یافته های گردآمده از طریق مقایسه و تحلیل محتوا در ارتباط با نماد و نقش «طاووس»، از دو دیدگاه ادبی و عرفانی-اسلامی، می تواند بیانگر نگرش باطنی به نماد طاووس در بناهای صفوی و.تاکید بر ضرورت مبحث امامت در باور شیعه، راهنمایی برای هدایت شوندگان، نابود کننده اهریمن، افزاینده برکت و نعمت و همچنین نماد گستردگی کیهانی ذات، دانست که با مقوله الوهیت پیوند دارد.
    کلیدواژگان: نمادشناسی اسلامی، نمادشناسی عرفانی، بناهای اسلامی، صفوی، نقش طاووس
|
  • Razieh Nayebzadeh, Mahin Sohrabi Nasirabadi * Pages 1-24
    aaaLion and dragon have been represented as a symbol and myth due to a number of reasons and their unique features. In Islamic age, concurrent presence of lion-dragon is found in contrast with each other in Iranian artworks, a simultaneous presence that was not found before the advent of Islam. The main aim of this study is to investigate on the way that these two concurrent symbols present in artworks of Iran. To achieve this goal, recognizing symbolic concepts of lion-dragon are studied in three areas: myths, Islamic beliefs, Iran literature which are studied to an extent by which they can pave the way to investigate these artworks and their concurrent presence. In other words, the image and imagination that is provided for the addressee by these three areas is the cornerstone of the study. The current research which is based on descriptive and analytic studies aims to answer these questions:1-what does concurrent presence of lion-dragon in artworks of Islamic age mean?2-Is the concurrent presence interpreted as a battle between Good and evil and the dominance of one over another; or does it show a kind of solidarity without any identity? The symbolic presence of dragon-lion has always been seen in a battle in artworks that is conceptually the symbol of perpetual battle between lightness and darkness, Good and evil. But it is significant to define a more accurate meaning depending on the kind of art and the place of this symbolic role.
    Keywords: Iranian Art, Islamic Period, Shia Ideologies, mythology, Literature, lion symbol. Dragon symbol
  • Maliha Sadeghifar *, Kamran Hossein Khani Pages 25-38
    The manifestation of the element of fire as a symbol of the divinity of the saints is around the heads of the prophets and imams in Islamic law. A fire that is an expression of the sacred aura, but not in the conventional Manichaean, Buddhist, and Christian form, but in the flame and tongue of fire. The purpose of this article is Symbolic analysis of fire in the Miraj-Name Miniature Paintings from the seventh to the thirteenth century AH. Therefore, the main question of the research is what is the meaning of the element of fire in the Miniature paintings of the 13th-13th century AH? In this article, by examining the symbol of fire and its evolution, it goes beyond just introducing this role and examines the reasons for using this symbol in the form of different shapes (light, circle, flame, etc.) in the Miraj-Name. In some old illustrated versions, fire see in the form of a halo around the heads of all human figures as well as birds and animals. That may be due to the influence of Islamic ideas on the sanctity of all beings and the equal status of all of them with God, but gradually this sacred aura surrounds only the heads of the saints and becomes a symbol of the radiance of the divine light from the holy personality. The shape of the first halo was circular in shape, which gradually turned into a large halo with fiery and golden tongues rising towards the sky, which could be a diagram and symbol of the pure, heavenly and divine lineage of that character. The research method is descriptive and analytical based on library study.
    Keywords: Miraj-Name, Fire, halo, form, color
  • Mohammad Madhoshian Nejad * Pages 39-52
    In the Islamic architecture of the 9th century AH in Iran, we see the expansion and growth of tomb buildings. Inside these buildings, wooden graves were usually placed exactly on the grave, which had decorations. The type and method of decoration on this category of wooden works has also depended on various factors. Which has also been different in different regions. Accordingly, the main question of the article is: Despite the differences in the local governments of Mazandaran and Khorasan in the 9th century AH, what are the differences and visual and technical similarities in the fund of wooden tombs of these two regions? For this purpose, the purpose of compiling the present study, in addition to achieving the differences and similarities between the graves of Mazandaran and Khorasan in the 9th century AH, is to study the visual and content structure of the components of the funds. The research hypothesis is based on the fact that these works are often different from each other rather than similar. To prove this claim, three works from each region have been selected and compared with each other in almost a common period of time. The research method in this research is descriptive-comparative and analytical. Its contents have been collected in the form of libraries and field surveys. The research findings showed that despite the fact that the works of each region have a special and different way of decorating, the method of carving and decorating the wooden tomb fund in Khorasan, despite the lack of innovation, has a kind of style coherence. But in the Mazandaran Wooden Tomb Fund, on the contrary, higher quality and more prolific works have been worked with more diverse components.
    Keywords: wood carving, grave fund, Mazandaran wood carving, Khorasan wood carving. 9th century wood carving
  • Gholam Reza Hashemi * Pages 53-66
    The vast land of Khorasan, in addition to being a place for the growth and expression of various arts, has also preserved some of the key concepts of Iranian culture. One of the best ways to analyze these concepts is to study the arts that have manifested Iranian culture and identity. The nomads of Khorasan region are among the noble tribes whose recognition of their traditions, customs and symbols can be effective in identifying the native art and culture of Iran. The nomads of Kermanj, Turkmen and Sangesar have preserved and displayed their cultural heritage due to their cultural interactions with their relatives and neighbors. The question raised in this article is what are the key concepts of the motifs of these nomads' kilims? And in the form of key symbols, in what motifs have these concepts emerged? The purpose of this article is to study the key symbols of the motifs of nomadic kilims in Khorasan region and to identify the key concepts proposed in their motifs. The research method is descriptive-analytical and the data collection method is library gathering. The results indicate that the motifs in the studied handicrafts are rooted in their beliefs and rituals and are a combination of summarizing and describing key symbols. Many of the symbols used, such as fertility, blessing, power, and support, are similar, although there are differences in the pronunciation of names and how they are performed. And some symbols contain different and even contradictory meanings. In general, animal symbols are used more than human and plant symbols and human motifs are not seen in Turkmen.
    Keywords: Khorasan nomads, Kurmanj, Turkmen, Sangesar, kilim motifs, key symbols
  • Samamneh Kakavand * Pages 67-84
    The monster slayer is a recurring concept repeated in art. This research was written with the aim of connecting the carpet to the chain of artworks containing the dragon pattern. In other words, the carpet is considered as a work of art and a representation of an ancient pattern. Two carpets woven in the city of Khawf contain a monster slayer pattern. The production of two similar carpets over a short period of time indicates the aforementioned pattern of prosperity in the region. Is it possible to discover the meanings and passwords hidden in the "dragon" theme? It seems that the "dragonfly" theme in the visual rug second Pahlavi era has taken the iconographic gravity points into account, and this has caused the role to be repeated over a short period of time. It is likely that "rain-seeking" is the most important concept arising from the role of "dragonfly" in both instances. The present study was a qualitative one, using the transformation of the iconography method, so that the samples were first described and then analyzed. Gathering information from library studies and carpet images is the product of imaging the works displayed at the Baluch Carpet (suffering to treasure) exhibition. Studying the role of the "dragonfly" has opened up many passwords. Of the two types of general and minor transformations, the "dragonfly" role of visual rugs had minor modifications. The study showed that the least change was at the carpet center and the role of the "dragonfly" was a recurring pattern. Rainfall is the most important meaning of the "dragonfly" pattern in the rugs.
    Keywords: Transformation, Dragonfly, Carpet, Khawf City, Second Pahlavi, Contemporary, Motif
  • Atefeh Sedaghati *, Azita Belali Oskoyi, Nastaran Keshavarz Afshar Pages 85-96
    Mythological and then theological and philosophical ideas of Iranians throughout history have been effective on the structure of art and architecture and have become a special aesthetic language and the reflection of the evolution of these ideas and beliefs in various ways has been reflected in various forms of Iranian art. Symbol is one of the tools of knowledge and the oldest method of expression. One of the most widely used symbols in the mystical, cultural, artistic and literary manifestations in the Islamic era is the "Peacock" symbol, whose role in Iranian art dates back to pre-Islamic times. In connection with the nature of this symbol, the question arises as to how the interpretation of the role of the "peacock" from the mystical-Islamic point of view and Iranian literature is manifested in the Safavid buildings? To answer this central question, this study examines the role of the peacock in the front of the Imam Mosque, Chahar Bagh School, Hasht Behesht Palace, the holy shrine of Razavi, the shrine of Goharshad and Haroon Velayat Imam zadeh, which are all Safavid buildings (or had repairs in this period) and its connection with the theoretical wisdoms governing the space, in a two-way process, according to the objective documents in the building will be examined by citation-interpretation method. According to the findings, the Safavid era and the revival of mystical-religious meanings, caused cultural influences on the architecture of its time and the use of mystical meanings in Iran in the construction of buildings. Findings collected through comparison and content analysis in relation to the symbol and role of "peacock", from both literary and mystical-Islamic perspectives, can indicate the Inner attitude to the symbol of the peacock in Safavid buildings and the need for Imamate in the Shiite belief, guidance for the guided, destroyer of the devil, increase blessings and also symbolize the cosmic expansion of nature which is related to the category of divinity. At the same time, the discussion of intuitive mysticism (unity versus duality) and the mystical themes of the perfect man can also be traced and inferred in the implicit meanings of this symbol.
    Keywords: Islamic symbolism, mystical symbolism, Islamic buildings, Safavid, peacock role