فهرست مطالب

جامعه شناسی سیاسی انقلاب اسلامی - سال چهارم شماره 1 (پیاپی 13، بهار 1402)

نشریه جامعه شناسی سیاسی انقلاب اسلامی
سال چهارم شماره 1 (پیاپی 13، بهار 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/03/01
  • تعداد عناوین: 11
|
  • لیلا رهنما، نزهت نوحی*، مهری تلخابی، حیدر حسن لو صفحات 7-25
    مقوله مهاجرت بی تردید یکی از موضوعات چالش برانگیز در دهه های اخیر قلمداد می شود که زمینه های مختلفی همچون جامعه، اقتصاد و فرهنگ را تحت تاثیر قرار داده است. بسیاری از نویسندگان معاصر بنا به جایگاه و اهمیت پدیده مهاجرت، این موضوع را دستمایه آثار خود قرارداده اند و با آثار خود رویکرد ادبی خاصی را در خارج از مرزهای سرزمین مادری پدید آورده اند. در میان رمان نویسان معاصر، رضا قاسمی را باید در شمار کسانی دانست که عمیقا به موضوع مهاجرت پرداخته است. از یافته های این پژوهش که به روش توصیفی _ تحلیلی گردآمده برمی آید که نویسنده توانسته به خوبی وضعیت مهاجران ایرانی تبعیدشده از وطن را بازتاب دهد و روایتگر زندگی بشر امروز با دردها و رنج های پیوسته اش باشد. آثار قاسمی در عین داشتن ویژگی های ادبیات پسامدرنیستی، جهانی را ترسیم می کند که در آن بسیاری از ارکان زاییده باورها، عقاید، تضادها و حتی خرافات ذهن یک ایرانی در غربت است. عواملی همچون پریشانی ذهن راوی و ترس دایمی ناشی از دوری از وطن، بحران هویت و تناقض فرهنگی در هر سه رمان نویسنده دیده می شود.
    کلیدواژگان: مهاجرت، پست مدرن، رضا قاسمی، همنوایی شبانه ارکستر چوب ها، چاه بابل، وردی که بره ها می خوانند
  • محرمعلی عرفانی، مالک ذوالقدر*، مهدی خوشخطی صفحات 27-48

    این مقاله در پی آن است که ریشه ها و علل رویدادهای سیاسی شدن تفاوت های فرهنگی، نژادی، زبانی و منطقه ای در شمال غرب در دوره معاصر را در هر دو رهیافت «کهن» و «مدرن» بررسی نماید. تبیین جریان های سیاسی قومی-ملی، رهیافت های پیچیده تری را درخصوص مسیله ملیت و ملت «به طور عام» و قوم گرایی «به طور خاص» می طلبد. لذا براین اساس، یکی از نظریه های مدل علمی «مایکل هشتر» (به عنوان یک مدل مطلوب) با تبیین ساختاری (یعنی تاثیر توسعه ناموزون) برای تحلیل قوم گرایی در آذربایجان، استخوان بندی و مسیر مقاله را تشکیل می دهد. مقاله پیش رو تنوعات قومی، فرهنگی و هویتی در ایران را نعمتی بزرگ می داند. زیرا بقا، تداوم و عرض اندام ایران در صحنه های مختلف، قایم به تنوعات آن می باشد. نتایج به دست آمده در مقاله، تاثیر مستقیم شاخص ها و متغیرهای برآمده از نظریه توسعه ناموزون منطقه ای در ظهور و تداوم تحولات ناسیونالیستی و قوم گرایانه در آذربایجان در سده اخیر را نشان می دهد.

    کلیدواژگان: توسعه ناموزون، قوم گرایی، احزاب، نخبگان، تفاوت های جغرافیایی، ایران معاصر
  • محمد اسماعیل نباتیان* صفحات 49-71
    ولاء و پیوند میان مسلمانان و برایت از کافران، از تعالیم بنیادی اسلام در حیات اجتماعی محسوب می شود که شکل دهنده هویت واحدی تحت عنوان امت واحده می باشد. امام خمینی(ره) در مسیر مبارزه و نیز در دوره حاکمیت، ولاء میان جوامع مسلمان را راهبردی اساسی تلقی نمودند. ویژگی ولاء میان جوامع مسلمان در اندیشه امام خمینی(ره)، نظام مندی و غایتمندی ولاء است. سوال اصلی مقاله این است که در اندیشه امام(ره)، پیوند میان جوامع مسلمان در قالب چه نظام و الگویی امکان پذیر است؟ در پاسخ، با بهره گیری از نظریه شبکه ولاء آیت الله آصفی، این فرضیه بررسی می شود که امام(ره) ولاء و پیوند میان جوامع مسلمان را در چارچوب یک نظام و شبکه با غایت تقرب الهی امکان پذیر می دانند. در این نظام ولاء - برایت که از سه بعد طولی (مناسبات جامعه با خدا و اولی الامر)، عمقی (میراث الهی و سنت معصومین) و عرضی(روابط و مناسبات امت اسلامی) برخوردار است، بعد عرضی (پیوند میان جوامع مسلمان) تابع دو بعد طولی (ام القراء) و عمقی (سنت و تاریخ معصومین) است. بعد عمقی بسترساز فکری و تبیین کننده حدود و ثغور شبکه ولاء و هویت بخش دو بعد دیگر است و بعد طولی تامین کننده اقتدار و امنیت لازم برای بعد عرضی و رابطه انسان های مسلمان است. این نظام ولایی، از یک سو بر پیوند میان «خود»(مسلمانان) و از سوی دیگر بر برایت از «غیر» (کفار) ابتنا دارد.
    کلیدواژگان: امام خمینی، ولاء، شبکه ولاء، مسلمانان
  • علی شجاعی فرد* صفحات 73-92
    اجرای برنامه های توسعه یکی از مهم ترین مراحل چرخه سیاستگذاری است. اجراء به این موضوع اساسی می پردازد که اهداف و مقاصد برنامه های دولتی تا چه حد و طی چی فرایندی محقق می شوند. موضوع این مقاله موانع اجرای ماده 22 سیاست های کلی برنامه هفتم توسعه «تقویت رویکرد اقتصاد محور در سیاست خارجی و روابط منطقه ای و جهانی و تقویت پیوندهای اقتصادی با اولویت همسایگان» می باشد. که با استفاده از روش کیفی و کتابخانه ای به بیان شناسایی مهم ترین عوامل بازدارنده اجرای این موضوع پرداخته شده است. که از جمله موانع این ماده می توان به موانع ناشی از مجریان، موانع ساختاری و محیطی، موانع مالی و موانع محیطی و ذی نفعان اشاره کرد. شناخت این عوامل می تواند در جهت اجرای موفقیت آمیز برنامه های توسعه و به ویژه ماده 22 سیاست های کلی مفید واقع شده و به رشد و پیشرفت آن کمک کند.
    کلیدواژگان: ماده 22 سیاست های کلی برنامه هفتم توسعه، سیاست خارجی، موانع ناشی از مجریان، موانع ساختاری و مالی، موانع محیطی و منافع ذی نفعان
  • مرتضی آقاجری، شیوا جلال پور*، فریدون اکبرزاده، بهرام یوسفی صفحات 93-116
    قانون اساسی به مثابه مهمترین متن قانونی، چارچوب رفتاری و نهادی را در جمهوری اسلامی ایران تعیین می کند. از سوی دیگر یکی از آرمانهای انقلاب اسلامی در نزد بنیان گذاران و قانون گذاران ارج نهادن مساله استقلال و آزادی جامعه و افراد در نسبت با حکومت بوده است. به همین منظور در این مقاله تلاش شده است تا از منظر مدرنیته سیاسی، جایگاه جامعه مدنی و حقوق افراد در قانون اساسی مورد بررسی قرار گیرد. به همین منظور سیوال اصلی مقاله حاضر بدین ترتیب است که مولفه های مدرنیته سیاسی در قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران از چه جایگاهی برخوردار است؟. روش مورد استفاده در این پژوهش، توصیفی-تحلیلی است و با جمع آوری اطلاعات مورد نیاز به صورت کتابخانه ای و اسنادی، نسبت به بررسی و تحلیل موضوع، اقدام شده است. گفتمان انقلاب اسلامی تلاش کرده است تا در ذیل گفتمان اسلام سیاسی، نظم سیاسی را بنیان نهد که آموزه های اسلامی و دینی را در جامعه پیاده سازی نماید و به نوعی جامعه را به تعالی روحی و معنوی برساند و سعادت اخروی را برای مومنین در برابر مفهوم شهروندی به ارمغان بیاورد. از سوی دیگر مدرنیته سیاسی به روایت موریس باربیه بر انفکاک ساختاری میان دولت، جامعه مدنی و فرد استوار است؛ به عبارت دیگر مدرنیته در چهره سیاسی آن بر ارج نهادن بر هر یک از مولفه های مذکور مبتنی است .یافته های این مقاله حاکی از آن است که مولفه های جامعه مدنی و حقوق افراد در نظام قانونی جمهوری اسلامی ایران مورد تاکید قرار گرفته است.
    کلیدواژگان: مدرنیته سیاسی، جامعه مدنی، حقوق افراد، قانون اساسی، جمهوری اسلامی ایران
  • وحید آرایی* صفحات 117-136
    عملکرد مناسب در سیاستگذاری علم و فناوری نیازمند چارچوب مناسب مدیریتی و حکمرانی است. علم و فناوری زمانی می تواند نافع، اثرگذار و تحول آفرین باشد که خروجی و محصولات سیاستی حاصل از آن در کشور کاربرد داشته باشد و توانش اجتماعی ایجاد نماید. هدف این مقاله، بررسی و ارزیابی وضعیت موجود حکمرانی علم و فناوری و ارایه دلالت های سیاستگذارانه و راه حل های عملیاتی مبتنی بر اسناد بالادستی معطوف به تحقق مفاد بیانیه گام دوم انقلاب اسلامی با روش توصیفی - تحلیلی و از طریق مطالعات اسنادی و کتابخانه ای است. گزارش های پایگاه های معتبر علمی دنیا نشان می دهد به رغم تحریم های مالی و علمی گسترده علیه جمهوری اسلامی ایران از اول انقلاب تاکنون، پیشرفت و رشد تولیدات و استنادات علمی و فناورانه کشور در سطوح منطقه ای و بین المللی در حوزه های مختلف حکمرانی شتابان و قابل توجه بوده است لیکن برای نیل به مرجعیت علمی در چهل سال دوم انقلاب اسلامی و جهاد علمی مستمر می بایست دلالت های سیاستی مناسبی از جمله؛ ارتقای شاخص های کیفی تولید علم، تقویت دیپلماسی فعالانه و کنشگرانه علمی و فناوری، توازن مطلوب بین تولیدات علمی و شاخص های کسب و کار و نوآوری، تقویت بازار محصولات فناورانه، اتخاذ سازوکار و تسهیل انتقال فناوری و نیز افزایش سهم بخش خصوصی و غیردولتی در هزینه های تحقیق و توسعه کشور صورت پذیرد.
    کلیدواژگان: علم، فناوری، حکمرانی، بیانیه گام دوم، انقلاب اسلامی، سیاستگذاری
  • جمشید آراسته، ماندانا صنیعی* صفحات 137-166
    جوامع بشری گاهی از حالت طبیعی خود خارج می شوند و اسیر بحران و جنگ می شوند. جهان مدرن هنوز رویکردی سنتی به جنگ دارد. شاید توسل به نظام رسانه و عمل رسانه های جمعی بویژه رسانه های انقلابی به مسیولیت اجتماعی خود بتوان دکترین جدیدی در احقاق حقوق بیگناهان، ضمانت اجرای بهتر حقوق بین الملل بویژه حقوق جنگ و حفظ و تحکیم صلح و امنیت جهانی ایجاد کند. اینکه رویکرد رسانه های جمعی به جنگ چیست و مسیولیت اجتماعی رسانه ها در جنگ و در این راه کدام است محور این نوشتار است که به روش تحلیلی - توصیفی به عملکرد خبرگزاری های ایرنا، بی بی سی، سی ان ان در جنگ روسیه - اوکراین پرداخته است. نتایج نشان می دهد که رسانه ها می توانند با تاسی از سیاست های دولت متبوع خود و اییولوژی حاکم و تمکین به آن به تحقق گفتمان عدالت اجتماعی کمک نمایند، گرچه برخی دولت ها با تحدید آزادی رسانه ها علیرغم انعکاس برخی واقعیات اجازه ایفای کامل اصل مسولیت اجتماعی خود و احقاق حقوق افراد بیگناه در مخاصمات را نداشته اند و با آگاهی از میزان تاثیرگذاری رسانه های جمعی بر افکار عمومی تلاش می کنند تا با سانسور گسترده اخبار، حقیقت را آنگونه که می خواهند تحریف نمایند. این نیازمند بازنگری در اصل مسیولیت اجتماعی رسانه و ایجاد نظام مخصوص حمایت از آزادی رسانه های جمعی در زمان مخاصمات و نیز تبیین مبانی جامعه شناسی رسانه انقلابی و تقویت و افزایش اینگونه رسانه ها در حوزه ارتباطات اجتماعی است.
    کلیدواژگان: مسئولیت اجتماعی رسانه، حقوق جنگ، جنگ روسیه-اوکراین، جامعه شناسی، رسانه انقلابی، جمهوری اسلامی ایران
  • سعید چهرآزاد* صفحات 167-190
    نوشتار حاضر با اتکاء به این مفروض که سیاست خارجی دولت آیت الله رییسی صرفا با رهیافت های مادی گرایانه و عینیت محورانه قابل تفسیر، تبیین و مطالعه نمی باشد، درصدد تحلیل و واکاوی شاخص های چندگانه در تکوین و شکل گیری سیاست خارجی جمهوری اسلامی ایران- در بازه زمانی سال اول دولت سیزدهم- می باشد. لذا سوال اصلی پژوهش این است که سیاست خارجی جمهوری اسلامی ایران(1401-1400) چگونه باید از طریق رویکرد و رهیافت ارزیابانه مورد کنکاش قرار بگیرد؟ فرضیه کار نیز بدین صورت تدوین شده است که به نظر می رسد مولفه های چندوجهی معطوف به آرمان های انقلاب اسلامی اساس تکوین سیاست خارجی جمهوری اسلامی ایران در دوره ی مورد بررسی را شامل می شود. در این راستا تحقیق حاضر می کوشد تا نشان دهد مرحله ارزشیابی در بررسی سیاست خارجی جمهوری اسلامی ایران صرفا نباید به اتمام دولت موکول شود، بلکه در ارزیابی های دوره ای و مقطعی، نیز در تکوین سیاست خارجی جمهوری اسلامی ایران نقش به سزایی دارند. همچنین تحقیق فراروی مبتنی روش توصیفی و تحلیلی می باشد و در جمع آوری اطلاعات از روش کتابخانه ای و اسنادی و بهره گیری از سایت ها و مجلات چاپی و الکترونیکی و در مورد ابزار مورد استفاده نیز از فیش برداری استفاده شده است.
    کلیدواژگان: سیاست گذاری خارجی، ارزیابی سیاستی، سیاست خارجی، دولت سیزدهم، منظومه جهانی قدرت
  • سید محمدعلی تقوی، فاطمه بائی* صفحات 191-216
    رضا داوری از چهره های برجسته حوزه  فلسفه و تفکر در ایران است که بسیار پیرامون مفهوم غرب و مدرنیته اندیشیده و تلاش نموده از طریق شناخت و آسیب شناسی آن ها، پاسخگوی بحران های دامن گیر عالم جدید و به طور خاص مسایل و پرسش های جامعه خودی باشد. وی در فرایند تفلسف خویش به مباحث جدیدی چون توسعه و لزوم کاربست آن پرداخته، چنان که زمینه را برای برداشت های متناقض از آراء خود فراهم نموده است. توجه مقاله حاضر نیز معطوف به تناقضات پنهان در آراء داوری پیرامون غرب، مدرنیته و توسعه خواهد بود، در این میان تلاش خواهد شد تا ضمن نشان دادن این تناقضات تا حد امکان به تحلیل چرایی آن نیز پرداخته شود.  این تضادها و تناقضات در موضوعاتی مانند موارد زیر قابل مشاهده است : کلیت یا تجزیه پذیری غرب ، نظم یا بی نظمی درونی مدرنیته، چگونگی مواجهه با غرب ،امکان یا عدم امکان الگوبرداری از غرب، نقش فلسفه در مسیر توسعه، امکان تقلید یا ضرورت اجتهاد در این مسیر. سوال اصلی که این گفتار در جست و جوی پاسخ به آن می باشد، این است که زمان و سیر تطور اندیشه چه تاثیری بر نحوه مواجهه فکری رضا داوری با مدرنیته و غرب داشته است؟ بر این اساس، فرضیه پژوهش حاضر بدین  شکل صورت بندی شده است، «به نظر می رسد مواجهه فکری رضا داوری با غرب تحت تاثیر عامل زمان و تطور اندیشه، گرفتار ناسازواری گشته، چنان که نگرش وی نسبت به مفاهیمی چون تجدد ، توسعه و نحوه مواجهه با آن ها در طول زمان بعضا متناقض می نماید.
    کلیدواژگان: غرب، تجدد، مدرنیته، توسعه، توسعه نیافتگی
  • اسماعیل حیدری، مسعود جعفری نژاد*، بشیر اسماعیلی گنهرانی صفحات 217-248

    هدف از انجام پژوهش بررسی موانع نهادینه سازی ارزش های دفاع مقدس در نظام آموزشی در چهل ساله دوم انقلاب اسلامی می باشد. به نظر می رسد علیرغم گذشت چهار دهه از انقلاب اسلامی، سیاست گذاری های انجام شده در نظام آموزشی کشور به ویژه در حوزه نهادینه سازی ارزش های والای دفاع مقدس در نظام آموزشی کشور، درحوزه آموزش نتواسته آن طور که باید و شاید به رسالت خود جامع عمل بپوشاند و موفقیت های درخوری را کسب نماید. در این پژوهش که به صورت تحلیلی- توصیفی انجام پذیرفته است تلاش شده به این پرسش مهم پاسخ داده شود که مهمترین موانع نهادینه سازی ارزش های دفاع مقدس در چهل ساله دوم انقلاب چیست؟ در پاسخ به پرسش مذکور، فرضیه پژوهش بر این اصل استوار بوده است که بی توجهی کارگزاران فرهنگی در نهادینه سازی ارزش های دفاع مقدس و عدم تربیت کارگزاران شایسته از مهمترین موانع در این زمینه به حساب می آید. در این زمینه به نظر می رسد چند بخشی بودن سیستم های دخیل در حوزه سیاست گذاری آموزشی، در اولویت نبودن نهادینه سازی فرهنگ دفاع مقدس در حوزه آموزشی نسبت به دیگر حوزه ها و عدم سرمایه گذاری های کلان در این حوزه و همچنین عدم اتصال بدنه آموزشی و دیگر بخش های مرتبط به آموزه های فرهنگی دفاع مقدس به صورت تخصصی، از جمله موضوع و مولفه های مهم حایز اهمیت در بررسی موانع نهادینه سازی ارزش های دفاع مقدس در نظام آموزشی در چهل ساله دوم انقلاب اسلامی می باشد.

    کلیدواژگان: دفاع مقدس، ارزش های جنگ هشت ساله، نهادینه سازی، انقلاب اسلامی
  • علی دارابی * صفحات 245-268

    نوشتار توصیفی و تحلیلی حاضر با هدف تبیین و شناخت و تقسیم بندهای نظری مختلف و گوناگونی که از ترجیحات بازار سنتی و بازاریان به عنوان یک نیرو و کنشگر اجتماعی در حوزه امر سیاسی صورت گرفته به رشته تحریر درآمده است. اینکه چه تحلیل نظری از کنش گری بازار سنتی در تحولات سیاسی اجتماعی ارائه شده و این تحلیل ها در چه دسته بندی نظری قرار می گیرد؟ سوال و پرسشی است که تحقیق حاضر به آن پاسخ گفته است. یافته ها و نتایج این مرور نظام مند از مطالعات جامعه شناختی بازار سنتی و بازاریان در ایران معاصر بیانگر ارائه تحلیل ها و تلقی های نظری مختلفی از این کنشگر اجتماعی با عناوین و اصطلاحاتی همچون «طبقه متوسط سنتی»، «خرده بورژوازی سنتی»، «جامعه مدنی سنتی»، «پایگاه سنتی ارتباطی»، «گروه فشار سنتی»، «نهاد اجتماعی غیر رسمی»، «مکان و فضای سنتی شهری سرمایه ساز اجتماعی» می باشد که در مقاله بدان پرداخته شد.

    کلیدواژگان: تحلیل نظری، بازار سنتی، طبقه متوسط سنتی، جامعه مدنی، سرمایه اجتماعی
|
  • Leila Rahnema, Nozhat Noohi *, Mehri Talkhabi, Heydar Hasanlo Pages 7-25
    The category of immigration is undoubtedly one of the most challenging issues in recent decades, which has affected various fields such as society, economy and culture. Many contemporary writers, based on the status and importance of the migration phenomenon, have made this issue the basis of their works and have created a special literary approach outside the borders of the motherland with their works. Among the contemporary novelists, Reza Ghasemi should be considered among those who deeply dealt with the issue of migration. From the findings of this research, which was gathered by descriptive-analytical method, it is clear that the author was able to reflect the situation of Iranian immigrants exiled from the homeland and to be the narrator of human life today with its continuous pains and sufferings. Ghasemi's works, while having the features of postmodernist literature, depict a world in which many pillars are born of beliefs, opinions, contradictions and even superstitions of the mind of an Iranian in exile. Factors such as the distress of the narrator's mind and constant fear caused by being away from the homeland, identity crisis and cultural contradiction can be seen in all three novels of the author.
    Keywords: migration, Post-modern, Reza Ghasemi, nocturnal harmony of wood orchestra, Babel well, verse that the lambs sing
  • Moharamali Erfani, Malek Zolghadr *, Mehdi Khoshkhatti Pages 27-48

    The movement of “ethnicism” (in the sense of right - seeking and central demand against The “ethnocentrism “of the dominant ethnic group in Iran) in the form of “Turkish nationalism” is an important par t of political Life in Azerbaijan. This article seeks to trace the roots and causes of the events of the politicization of cultural, racial, linguistic and regional differences in Azerbaijan in the contemporary peried; and especially after the Islamic Revolution to look at both the “primordial” and “modern” approaches to ethnicity. Explaining the ethnic-national political currents of Azerbaijan requires more coplex approaches to the issue of nationality and nation in “general” and nationalism in “particular”. The refore, one of the the ories of Michael Hechter’s scientific model (as a desirable model) with a structural explanation (ie, the effect of the uneven development & regional inequalities) for the analysis of ethnicism in Azerbaijan, forms the skeleton and direction of the article. The present article considers ethnic, cultural and identity diversity in Iran as a great blessing. Because the survival, continuity and width of the Iranian body in different scenes depends on its diversity. However, in the last century, the multi faceted tree of existence, the diverse Iranig culture and identity, has been plagued by wounds of “internal” and “external” origin. The results obtained in this article clearly show the direct effect of indicators and variables derived from the theory of the in the occurrence, emergence and continuation of nationalist and ethnocentr developments in Azerbaijan in the last century.

    Keywords: unbalanced development, Ethnicism, parties, Elites, geographical differences, contemporary Iran
  • Mohammad Esmaeil Nabatian * Pages 49-71
    Vala and bond between Muslims and innocence from infidels is considered as one of the fundamental teachings of Islam in social life, which forms a single identity under the title of one nation. In Imam Khomeini's thought, the characteristic of vala among Muslim societies is the systematicity and purposefulness of vala. The main question of the article is that in Imam's thought, the connection between Muslim societies is possible in the form of what system and model? In response, using Ayatollah Asefi's theory of Wala network, this hypothesis is examined that Imam Wala and the connection between Muslim communities are possible within the framework of a system and network with the goal of divine rapprochement. In this Wala-Barat system, which has three longitudinal dimensions (relationships of the society with God and the first things), depth (divine heritage and the tradition of the infallible) and transverse (relationships and relationships of the Islamic Ummah), the transverse dimension (link between Muslim societies) is subject to two It is a longitudinal dimension (Umm al-Qara) and a depth (Sunnah and History of the Innocents). The depth dimension is an intellectual foundation and explains the boundaries and gaps of the vala network and gives identity to the other two dimensions, and the longitudinal dimension provides the necessary authority and security for the transverse dimension and the relationship of Muslim people. This state system, on the one hand, is based on the connection between "self" (Muslims) and on the other hand, on the innocence of "others" (infidels).
    Keywords: Imam Khomeini, Vela, Vela network, . Muslims
  • Ali Shojaeifard * Pages 73-92
    Implementation of development plans is one of the most important stages of the policy cycle. Implementation deals with the basic issue that the goals and objectives of government programs are realized to what extent and through what process. The subject of this article is the obstacles to the implementation of Article 22 of the general policies of the 7th Development Plan, "Strengthening the economy-oriented approach in foreign policy and regional and global relations and strengthening economic ties with the priority of neighbors". Using a qualitative and library method, the most important factors preventing the implementation of this issue have been identified. Among the obstacles of this article, we can mention the obstacles caused by the executives, structural and environmental obstacles, financial obstacles and environmental obstacles and beneficiaries. Knowing these factors can be useful for the successful implementation of development programs and especially Article 22 of general policies and help in its growth and development.
    Keywords: Article 22 General policies of the Seventh Development Plan, Foreign Policy, obstacles caused by executives, structural, financial obstacles, environmental obstacles, interests of stakeholders
  • Morteza Aghajari, Shiva Jalalpour *, Fereydoun Akbarzadeh, Bahram Yousefi Pages 93-116
    As the most important legal text, the constitution determines the behavioral and institutional framework in the Islamic Republic of Iran. On the other hand, one of the causes of the Islamic Revolution for the originators and the legislators is the issue of society and individuals’ independence and freedom in the face of the government. Therefore, the present study aims to investigate the position of civil society and the rights of individuals from the political modernity point of view. To do so, the main research question is, “what is the position of the political modernity components in the constitution of the Islamic Republic of Iran?”. It is a descriptive-analytical study. The data has been collected by the library and documentation methods. The Islamic Revolution discourse has tried to establish the political order under the political Islam discourse, which implements the Islamic and religious teachings in society and somehow directs the society towards spiritual and divine development. It brings about otherworldly prosperity for the concept of citizenship. On the other hand, according to Maurice Barbier, political modernity is based on the structural separation of the government, civil society, and the individual. In other words, modernity, in its political aspect, is based on respecting each mentioned component. The findings indicate that the components of civil society and the rights of individuals have been emphasized in the legal system of the Islamic Republic of Iran.
    Keywords: Political Modernity, Civil Society, rights of individuals, Constitution, Islamic Republic of Iran
  • Vahid Araei * Pages 117-136
    Proper performance in science and technology policy requires proper management and governance framework. Science and technology can be useful, effective and transformative when the output and political products obtained from it are used in the country and create social power. The purpose of this article is to review and evaluate the current state of governance of science and technology and provide policy-making implications and operational solutions based on upstream documents aimed at realizing the provisions of the statement of the second step of the Islamic Revolution with a descriptive-analytical method and through documentary and library studies. . The reports of the world's most reliable scientific databases show that despite the extensive financial and scientific sanctions against the Islamic Republic of Iran since the beginning of the revolution, the progress and growth of the country's scientific and technological productions and references at the regional and international levels in various areas of governance And it has been significant, but in order to achieve scientific authority in the forty-second year of the Islamic Revolution and continuous scientific jihad, there should be appropriate political implications, including; Improving the quality indicators of science production, strengthening active and proactive science and technology diplomacy, the optimal balance between scientific production and business and innovation indicators, strengthening the technological products market, adopting a mechanism and facilitating technology transfer, as well as increasing the share of the private and non-governmental sector in The country's research and development costs are realized.
    Keywords: Science, technology, Governance, Statement of the Second Step, Islamic Revolution, Policy making
  • Jamshid Arasteh, Mandana Saniee * Pages 137-166
    Occasionally, human societies go out of their natural state and become captives of crisis and war. The modern world still has a traditional approach to war. Maybe, the appeal of the media system and the mass media practice, especially the revolutionary media, to social responsibility can create a new doctrine in the innocent rights justification, the guarantee of a better implementation of international law, especially the law of war, and the preservation and consolidation of global peace and security. This research focuses on the mass media's approach to the war and the social responsibility of the media in the war analytically and descriptively, which deals with the performance of IRNA, BBC, and CNN news agencies in the Russia-Ukraine war. The results reveal that the media can help to realize the discourse of social justice via assessing the policies of their respective government and the ruling ideology and obeying it. Although some governments, by limiting the freedom of the media, despite reflecting some facts, may not fully fulfill their social responsibility principle and uphold innocent people's rights in conflicts, being aware of the influence of the mass media on public opinion, they try to distort the truth as they want by censoring the news. This necessitates a review of the media social responsibility principle and the special system creation to support the freedom of mass media during conflicts, as well as explaining the foundations of the sociology of revolutionary media and strengthening and increasing such media in social communication.
    Keywords: Media social responsibility, Law of War, Russia-Ukraine war, Sociology, Revolutionary media, Islamic Republic of Iran
  • Saeed Chehrazad * Pages 167-190
    Relying on the assumption that the foreign policy of Ayatollah Raisi's government cannot be interpreted, explained and studied only with materialistic and objective-oriented approaches, this article aims to analyze and analyze multiple indicators in its development and form. The foreign policy of the Islamic Republic of Iran - during the first year of the 13th government. Therefore, the main question of the research is how the foreign policy of the Islamic Republic of Iran (1400-1401) should be explored through an evaluative approach. The hypothesis of the work is formulated in such a way that it seems that the multifaceted components aimed at the ideals of the Islamic Revolution include the basis of the development of the foreign policy of the Islamic Republic of Iran in the period under review. In this regard, the present research tries to show that the evaluation stage in the foreign policy review of the Islamic Republic of Iran should not be postponed to the completion of the government, but periodic and cross-sectional evaluations also play a significant role in the development of the foreign policy of the Islamic Republic of Iran. . Also, the present research is based on descriptive and analytical methods, and library and documentary methods were used to collect information, and printed and electronic websites and magazines were used, and the tools used were also used to collect data.
    Keywords: Foreign policy making, policy evaluation, Foreign Policy, 13th government, Global system of power
  • Seyed Mohamad Ali Taghavi, Fatemeh Baee * Pages 191-216
    Reza Davari is one of the prominent figures in the field of philosophy and thought in Iran who has thought a lot about the concept of the West and modernity and has tried to respond to the pervasive crises of the new world and in particular through their knowledge and pathology. Issues and questions of one's own community. In the process of his philosophizing, he has dealt with new issues such as development and the necessity of its application, as he has provided the ground for contradictory interpretations of his views. The present article will also focus on the hidden contradictions in the judgments of the West about modernity and development, in the meantime, while showing these contradictions, we will try to analyze them as much as possible. These contradictions and contradictions can be seen in issues such as the following: the totality or disintegration of the West, the internal order or disorder of modernity, how to deal with the West, the possibility or impossibility of imitating the West, the role of philosophy in development, the possibility of imitation or The necessity of ijtihad in this direction. The main question that this discourse seeks to answer is what effect has time and the evolution of thought had on Reza Davari's intellectual confrontation with modernity and the West? Accordingly, the hypothesis of the present study is formulated as follows: And how to deal with them over time is sometimes contradictory.
    Keywords: West, modernity, Development, Underdevelopment
  • Ismail Haidari, Masoud Jaafarinejad *, Bashir Ismaili Gonharani Pages 217-248

    The research aims to investigate the obstacles to institutionalizing the values of Sacred Defense in the educational system in the second forty-year of the Islamic Revolution. It seems that despite the passage of four decades since the Islamic Revolution, the policies implemented in the educational system of this land, especially in the field of institutionalizing the high values of the Sacred Defense in the educational system, have not been able to properly fulfill their mission in the field of education and achieve great success. In this research, which has been done analytically and descriptively, an attempt has been made to answer this important question: what are the most important obstacles to the institutionalization of the values of Sacred Defense in the second forty-year of the revolution? In response to the mentioned question, the research hypothesis was based on the principle that the cultural officials' negligence in institutionalizing the values of Sacred Defense and the lack of training of competent agents are considered to be the most important obstacles in this field. In this context, it seems that the multi-part systems involved in the field of educational policy, the lack of priority of institutionalizing the culture of Sacred Defense in the field of education compared to other fields, the lack of large investments in this field, and the lack of connection between the educational body and other parts related to the cultural teachings of Sacred Defense in a specialized way are among the important issues and components in investigating the obstacles.

    Keywords: Sacred Defense, Values of the Eight-Year War, Institutionalization, Islamic Revolution
  • ali darabi * Pages 245-268

    The present descriptive and analytical writing has been written with the aim of explaining and understanding the various theoretical divisions that are based on the preferences of the Bazaar Sonati as a force and social activist in the field of politics. What theoretical analysis of Bazaar Sonati activity in social political developments has been presented and in what theoretical category are these analyses? It is a question that the present research has answered by relying on library documents and sources. The findings and results of this systematic review of the sociological studies of the Bazaar Sonati in contemporary Iran indicate the presentation of various theoretical analyzes and perceptions of this social activist with titles and terms such as "traditional middle class", "Traditional petty bourgeoisie", " Traditional civil society ", "Traditional communication base", "Traditional pressure group", "Informal social institution", "Traditional place and space of a social capitalist city" which was discussed in the article.

    Keywords: Theoretical Analysis, Bazaar Sonati, Traditional Middle Class, Civil Society, Social Capital