فهرست مطالب

فصلنامه روان شناسی مدرسه
سال دوازدهم شماره 2 (پیاپی 46، تابستان 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/05/01
  • تعداد عناوین: 11
|
  • سعید ایمانی، مرتضی ذاکری* صفحات 6-18
    هدف

    هدف  پژوهش حاضر بررسی  مقایسه مسیولیت پذیری، تعلل ورزی و سرزندگی تحصیلی در دانش آموزان با و بدون اعتیاد به وبگردی بود.

    روش ها

    روش پژوهش توصیفی از نوع علی- مقایسه ای بود.جامعه آماری این مطالعه کلیه دانش آموزان مقطع متوسطه دوم (پایه سوم) شهر تالش در سال تحصیلی 98-97 در نظر گرفته شدند.بدین منظورتعداد 160 نفر از دانش آموز (80 نفر با اعتیاد به اینترنت و 80 نفر دانش آموز عادی) به شیوه تصادفی خوشه ای چند مرحله ای انتخاب شدند.ابزار سنجش مورد استفاده در این پژوهش آزمون مسیولیت پذیری گاف،  تعلل ورزی سولومون و راثبلوم، سرزندگی چاری و دهقانی زاده و پرسشنامه اعتیاد به اینترنت یانگ بود.  در این پژوهش برای تجزیه و تحلیل داده ها  از تحلیل واریانس استفاده شد.

    یافته ها

    نتایج  تحلیل واریانس نشان داد که بین مسیولیت پذیری، تعلل ورزی و سرزندگی تحصیلی در دانش آموزان با و بدون اعتیاد به وبگردی تفاوت معناداری وجود دارد (P<0/05).

    نتیجه گیری

    بنابرین می توان نتیجه گرفت که اعتیاد به وبگردی  و پرسه زنی  در فضای مجازی در دانش آموزان در کاهش مسیولیت پذیری و سرزندگی تحصیلی و افزایش تعلل ورزی تاثیر گذار است.

    کلیدواژگان: مسئولیت پذیری، اعتیاد به وبگردی، تعلل ورزی، سرزندگی تحصیلی
  • سجاد بشرپور*، شیرین احمدی، فاضله حیدری صفحات 19-32
    هدف
    با توجه به افزایش استفاده اعتیادی از شبکه های اجتماعی، شناسایی عوامل مرتبط با آن ضروری است. پژوهش حاضر با هدف بررسی الگوی روابط ساختاری استفاده اعتیادی از شبکه های اجتماعی بر اساس طرد اجتماعی و جو عاطفی خانواده با نقش میانجی کمرویی در دانش آموزان انجام گرفت.
    مواد و روش ها
    روش پژوهش حاضر توصیفی از نوع همبستگی می باشد. جامعه آماری پژوهش حاضر را کلیه دانش آموزان پسر دوره ی دوم متوسطه مدارس دولتی شهر اردبیل در سال تحصیلی 99-1398 تشکیل داد. از این جامعه نمونه ای به حجم 248 نفر به روش نمونه گیری تصادفی چندمرحله ای انتخاب و به پرسشنامه های اعتیاد به شبکه های اجتماعی، طرد اجتماعی، جو عاطفی خانواده و کمرویی پاسخ دادند. داده های به دست آمده با استفاده از آزمونهای ضریب همبستگی پیرسون و مدل یابی معادلات ساختاری با استفاده از نرم افزارهای SPSS 25 و 8.8 Lisrel تحلیل شد.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که اعتیاد به شبکه های اجتماعی با طرد اجتماعی و مولفه های آن (به غیر از تهمت) و کمرویی ارتباط مثبت و با جو عاطفی خانواده و مولفه های آن (به غیر از نوازش) ارتباط منفی دارد. همچنین کمرویی با طرد اجتماعی و مولفه های آن ارتباط مثبت و با جو عاطفی خانواده و مولفه های آن (به غیر از نوازش) ارتباط منفی دارد (001/0< p). شاخص های برازش مدل نیز، تاثیر طرد اجتماعی و جو عاطفی خانواده بر استفاده اعتیادی از شبکه های اجتماعی را با میانجیگری کمرویی تایید کرد.
    نتیجه گیری
    نتایج نشان داد که طرد اجتماعی و جو عاطفی خانواده از پیش بینی کننده های اعتیاد به شبکه های اجتماعی در دانش آموزان می باشد و  کمرویی نیز می تواند نقش واسطه ای در این ارتباط داشته باشد.
    کلیدواژگان: شبکه های اجتماعی، طرد اجتماعی، جو عاطفی خانواده، کمرویی
  • محسن بیات*، آذین نریمانی، فرداد دیدار، کیوان ثریا طایفه دلائی، محمد ثابت رو صفحات 33-44
    هدف

    پژوهش حاضر با هدف بررسی میزان شیوع اختلال نقص توجه/ بیش فعالی در دانش آموزان پایه دوازدهم در سال تحصیلی 1396-97 شهر اردبیل انجام شد.

    مواد و روش ها

     روش پژوهش حاضر از نوع توصیفی- مقطعی به صورت نمونه گیری تصادفی خوشه ای بود و حجم نمونه نیز شامل 443 نفر بود (237 پسر و 206 دختر). ابزار جمع آوری داده ‎ها مقیاس خود گزارشی اختلال نقص توجه/بیش فعالی بزرگسالان (ASRS) بود. داده ها با  Spss 22 و آزمون X2 مورد تجزیه تحلیل قرار گرفتند.

    یافته ها

    نتایج نشان داد شیوع نوع مرکب اختلال در پسران 75/6 درصد و در دختران 31/6 درصد، نوع نقص توجه پسران 79/3 درصد و دختران 39/4 درصد و نوع بیش فعال-تکانشگر پسران 53/2درصد و دختران 91/2 درصد بود. همچنین تحلیل داده ها نشان داد بین شیوع نوع مرکب، بیش فعال-تکانشگر و کم توجه با  تحصیلات والدین، ترتیب تولد و وضعیت اقتصادی در هردو جنس رابطه معنی داری وجود ندارد (05/0<P).

    نتیجه گیری

    با توجه به این نتایج بنظر می رسد  شناسایی زود هنگام این افراد و ارجاع آنها به متخصصان بالینی می تواند از شدت یافتن علایم جلوگیری کند.

    کلیدواژگان: اختلال نقص توجه، بیش فعالی، شیوع، اردبیل
  • پرویز پرزور*، میلاد حاجی پور صفحات 45-58
    هدف

    پژوهش حاضر باهدف بررسی نقش خودتنظیمی عاطفی، خودشفقت ورزی و سبک های دلبستگی به خدا در پیش بینی اعتیاد به تلفن همراه در بین دانش آموزان انجام شد.

    روش ها

    پژوهش حاضر از نوع توصیفی-همبستگی است. جامعه آماری این پژوهش کلیه ی دانش آموزان استان گیلان در سال 1399 بودند که از این میان 231 دانش آموز، به روش نمونه گیری خوشه ای چندمرحله ای انتخاب شدند. برای جمع آوری داده ها از پرسشنامه های اعتیاد به تلفن همراه سواری، خودتنظیمی عاطفی مارس، شفقت خود و دلبستگی به خدا استفاده شد. داده های جمع آوری شده با استفاده از شاخص های آمار توصیفی (میانگین و انحراف معیار) و آمار استنباطی شامل ضریب همبستگی پیرسون و رگرسیون چندگانه، بر روی SPSS-26 تجزیه وتحلیل شد.

    یافته ها

    نتایج این پژوهش نشان داد که خودتنظیمی عاطفی (203-/0=r)، شفقت به خود (382/0-=r) و دلبستگی ایمن به خدا (150/0-=r) با اعتیاد به تلفن همراه رابطه منفی و معنی داری دارند. نتایج تحلیل رگرسیون چندگانه نیز نشان داد که 27 درصد واریانس اعتیاد به تلفن همراه بر اساس خودتنظیمی عاطفی، خودشفقت ورزی و دلبستگی ایمن به خدا تبیین می شود (001/0<p).

    نتیجه گیری

    با توجه به پژوهش حاضر، می توان با تقویت و آموزش مهارت های خودتنظیمی عاطفی، خودشفقت ورزی و دلبستگی  ایمن به خدا از بروز اعتیاد به تلفن همراه در بین نوجوانان پیش گیری کرد و مانع آسیب های روانی و جسمانی ناشی از آن شد.

    کلیدواژگان: اعتیاد به تلفن همراه، خودتنظیمی عاطفی، خودشفقت ورزی، سبک های دلبستگی به خدا
  • غزل جرسوزه، یحیی یار احمدی*، حمزه احمدیان، مریم اکبری صفحات 59-74
    اهداف

    این پژوهش تدوین مدل علی بهزیستی تحصیلی بر اساس خود تنظیمی انگیزشی و خودکارآمدی هیجانی با نقش واسطه ای سرسختی تحصیلی  در دانش آموزان دختر سال سوم دوره متوسطه شهر سنندج در سال تحصیلی 98-97 بود.

    روش

    روش پژوهش توصیفی از نوع همبستگی و مدل معادلات ساختاری بود. با استفاده از روش نمونه گیری خوشه ای چند مرحله ای 600 نفر از دانش آموزان انتخاب شدند. پرسشنامه های بهزیستی تحصیلی تومینین-سوینی و همکاران(2012)، سرسختی تحصیلی بنیشک و همکاران (2005)، خودتنظیمی انگیزشی ولترز (1998) و خودکارآمدی هیجانی بورلی و همکاران (2008) به عنوان ابزارهای سنجش مورد استفاده قرار گرفت. تحلیل داده ها با دو نرم افزار SPSS و Amos انجام شد.

    یافته ها

    یافته ها بیانگر تاثیر غیرمستقیم و معنادار خودتنظیمی انگیزشی و خودکارآمدی هیجانی بر بهزیستی تحصیلی از طریق سرسختی تحصیلی بود. به عبارت دیگر، یافته ها نشان داد که خودتنظیمی انگیزشی و خودکارآمدی هیجانی بر سرسختی تحصیلی و سرسختی تحصیلی بر بهزیستی تحصیلی اثر مستقیم و معنی داری دارد (05/0<p). همچنین خودتنظیمی انگیزشی بر خودکارآمدی هیجانی اثر مستقیم و بر سرسختی تحصیلی اثر معنادار و غیرمستقیم نیز دارد (05/0<p).

    نتیجه گیری

    نتایج پژوهش حاضر نشان داد که در مجموع خودتنظیمی انگیزشی و خودکارآمدی هیجانی می توانند پیش بین مناسبی برای بهزیستی تحصیلی دانش آموزان از طریق سرسختی تحصیلی آنها باشد (05/0<p). نتایج حاصل از پژوهش حاضر، مطابق با نظریه خودتعیین گری بیان می دارد که خودتنظیمی انگیزشی یا همان انگیزش خودگردان با افزایش ظرفیت چالش پذیری و توانایی حل مسیله و تلاش برای یادگیری بهتر موجب ارتقای بهزیستی تحصیلی می شود.

    کلیدواژگان: بهزیستی تحصیلی، خودتنظیمی انگیزشی، خودکارآمدی هیجانی، سرسختی تحصیلی
  • دیانا حبیبی، فریبا حافظی*، امیری مجد مجتبی، پرویز عسگری، علیرضا حیدری صفحات 75-87
    هدف
     هدف از مطالعه حاضر مقایسه اثربخشی آموزش حل مساله و مدیریت رفتار  به مادران بر مشکلات رفتاری برون سازی شده کودکان دارای اختلال طیف اتیسم شهر تهران بود.
    روش ها
    روش پژوهش مطالعه حاضر نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون و پس آزمون با گروه کنترل بود.  جامعه آماری شامل مادران دارای کودک مبتلا به طیف اختلال اتیسم با سطح عملکرد بالا، مراجعه کننده به مراکز نگهداری کودکان دارای اختلال طیف اتیسم شهر تهران در سال 1398 بود. نمونه آماری شامل 45 نفر از مادران که به روش نمونه گیری در دسترس و دواطلبانه انتخاب که با انتساب کاملا تصادفی در سه گروه 15 نفری، گروه آزمایش، آموزش حل مساله، گروه آزمایش دوم، مدیریت رفتار، 15 نفر و گروه کنترل 15 نفر، جایگزین شدند. هر سه گروه در پیش آزمون و پس آزمون با  سیاهه رفتار کودک آخنباخ) مورد سنجش قرار گرفتند.
    یافته ها
    با توجه به نتایج تحلیل کواریانس بین دو رویکرد آموزشی حل مساله و مدیریت رفتار در رفتار های پرخاشگرانه، قانون شکن، رفتار اجتماعی و مشکلات توجه بین دو گروه تفاوت وجود داشت (05/0 >P) و در مشکلات توجه، گوشه گیری/افسردگی، شکایات جسمانی، اضطراب/افسردگی تفاوت در بین آموزش دو رویکرد مشهود نبود (05/0 <P).
    نتیجه گیری
    بر این اساس می توان نتیجه گرفت که بین  اضطراب/افسردگی و گوشه گیری/افسردگی در دو گروه حل مساله و مدیریت رفتار تفاوت از نظر اثربخشی وجود نداشت اما با گروه کنترل تفاوت وجود داشت که بیانگر اثر بخشی آموزش هر دو رویکرد به مادران بر مشکلات رفتاری برون سازی شده کودکان دارای اختلال طیف اتیسم بوده است.
    کلیدواژگان: حل مساله، مدیرت رفتار، مهارت های ارتباطی، اختلال طیف اتیسم
  • زهرا خسروجردی*، حسین پورشهریار، امید شکری صفحات 88-100
    هدف

    هدف پژوهش بررسی اثربخشی برنامه آموزش با رویکرد خوش بینانه بر راهبردهای حل تعارض، ارزیابی شناختی و تعارض والدین - نوجوان بود.

    روش ها

    پژوهش حاضر از نوع شبه آزمایشی با پیش آزمون، پس آزمون و با گروه کنترل بود و یک ماه بعد از پایان جلسات مداخله، مرحله ی پیگیری انجام شد. در این پژوهش 32 مادر (16 نفر در گروه آزمایش، 16 نفر در گروه کنترل) از منطقه 4 تهران شرکت کردند که قبل و بعد از اجرای برنامه آموزشی به پرسشنامه سنجش تعارض والد- نوجوان (APCQ)، راهبردهای حل تعارض (CSRI) و ارزیابی شناختی استرس (SAM-R) پاسخ دادند. برنامه آموزش رویکرد خوش بینانه به شیوه گروهی برای مادران گروه آزمایش در 7 جلسه دو ساعته اجرا شد. به منظور تجزیه و تحلیل داده ها از روش تحلیل واریانس آمیخته استفاده شد.

    یافته ها

    یافته ها نشان داد برنامه مداخله ای در افزایش رویکرد خوش بینانه و راهبردهای حل تعارض مثبت و کاهش راهبردهای غیرانطباقی و ارزیابی شناختی منفی و شدت تعارض در سطح معناداری (001/0 ˂P) موثر است.

    نتیجه گیری

    براساس پژوهش می توان نتیجه گرفت برنامه آموزش خوش بینانه نه تنها در کاهش تعارض در روابط والدین و نوجوانان موثر است بلکه به آنان کمک می کند تا بر راهبردهای حل تعارض و ارزیابی مثبت متمرکز شوند.

    کلیدواژگان: ارزیابی شناختی، برنامه رویکرد خوش بینانه، تعارض والد- نوجوان، راهبردهای حل تعارض
  • الناز علیقلی زاده جهانی*، منصور بیرامی صفحات 101-113
    هدف

    پژوهش حاضر با هدف تعیین اثربخشی آموزش مهارت حل مساله اجتماعی برکاهش میزان مولفه های پرخاشگری دانش آموزان انجام گرفت.

    روش ها

    پژوهش در چارچوب طرح تجربی تک موردی با استفاده از طرح خطوط پایه چندگانه و با پیگیری یک ماهه به انجام رسید. در راستای هدف مذکور 4 نفر واجد شرایط نشانه های پرخاشگری به صورت نمونه گیری در دسترس از مدارس دولتی دخترانه ناحیه 2 آموزش و پرورش شهر تبریز در سال 1397 انتخاب شدند؛ به مدت 10 جلسه آموزش مهارت حل مساله اجتماعی دریافت نمودند. همچنین به منظور بررسی ثبات آموزش، شرکت کنندگان، 1 ماه بعد مجددا مورد ارزیابی قرار گرفتند. برای جمع آوری داده ها و برای بررسی الگوی تغییرات از پرسشنامه های پرخاشگری باس و پری استفاده شد. به منظور بررسی فرضیه های پژوهش از روش تحلیل چشمی نمودارها، درصد بهبودی و اندازه اثر استفاده شده است .

    یافته ها

    یافته های بعد از آموزش طرح و دوره ی پیگیری، با توجه به درصد بهبودی و اندازه اثر نشان می دهد که روش مذکور در کاستن میزان پرخاشگری از تاثیر نسبتا خوبی برخوردار بوده است.

    نتیجه گیری

    بر این اساس می توان نتیجه گرفت که آموزش مهارت حل مساله اجتماعی قادر است به طور قابل توجهی میزان پرخاشگری را در دانش آموزان کاهش دهد.

    کلیدواژگان: حل مساله اجتماعی، پرخاشگری، نوجوان
  • محمدشهاب محمد آخوندی، نجف طهماسبی پور*، صادق نصری صفحات 114-125
    هدف

    هدف پژوهش حاضر، اثر بخشی آموزش روش مطالعه مبتنی بر نقشه ذهنی بر درگیری تحصیلی و مولفه های آن در دانش آموزان بود.  

    روش ها

    پژوهش حاضر، از نوع نیمه آزمایشی و جامعه آماری آن شامل کلیه دانش آموزان پسر پایه هشتم مدارس شهر یزد در سال تحصیلی 99-98 بود، که درمجموع تعداد 50 دانش آموز با استفاده از روش نمونه گیری خوشه ای چند مرحله ای به عنوان نمونه، انتخاب و به روش تصادفی در دو گروه، هر گروه 25 نفر، جایگزین شدند. گروه آزمایش تحت 10 جلسه آموزش روش مطالعه مبتنی بر نقشه ذهنی قرارگرفت؛ درحالی که گروه کنترل هیچ مداخله ای دریافت نکرد. برای اندازه گیری متغیرها، در هر دو گروه پرسشنامه درگیری تحصیلی ریو (2013) اجرا شد و داده های به دست آمده از اجرای پیش آزمون و پس آزمون با استفاده از روش تحلیل کوواریانس تک متغیری و چند متغییری (MANCOVA) مورد تجزیه و تحلیل قرارگرفت.

    یافته ها

    نتایج نشان داد، آموزش روش مطالعه مبتنی بر نقشه ذهنی باعث افزایش درگیری تحصیلی دانش آموزان در مقایسه با گروه کنترل در پس آزمون شد (01/0>P).

    نتیجه گیری

    بنابراین روش مطالعه مبتنی بر نقشه ذهنی می تواند برای افزایش درگیری تحصیلی دانش آموزان در مراکز آموزشی مورد استفاده قرارگیرد.

    کلیدواژگان: دانش آموزان، درگیری تحصیلی، روش مطالعه، نقشه ذهنی
  • مریم وضیع تن، فاطمه بهجتی اردکانی*، شکوفه متقی صفحات 126-138
    هدف

    پژوهش حاضر با هدف تعیین نقش مولفه های شفقت به خود و کمال گرایی در پیش بینی بهزیستی روان شناختی و فرسودگی تحصیلی در دانش آموزان انجام شد.

    روش ها

    روش پژوهش توصیفی- همبستگی بود. جامعه پژوهش شامل کلیه دانش آموزان متوسطه نمونه دولتی شهر یزد در سال 98-97 بود که تعداد 234 نفر به روش نمونه گیری تصادفی خوشه ای چندمرحله ای انتخاب شدند. برای گردآوری اطلاعات از پرسشنامه های شفقت به خود نف (2003)، کمال گرایی هویت و فلت (1991)، بهزیستی روان شناختی ریف (1989) و فرسودگی تحصیلی برسو و همکاران (1997) استفاده شد.

    یافته ها

    یافته ها نشان داد که بین راهبردهای شفقت به خود و کمال گرایی با بهزیستی روان شناختی و بین شفقت به خود و کمال گرایی با فرسودگی تحصیلی رابطه معناداری وجود دارد (01/0<p).

    نتیجه گیری

    نتایج حاکی از آن بود که راهبردهای شفقت به خود و کمال گرایی، می توانند بهزیستی روان شناختی و فرسودگی تحصیلی را در دانش آموزان پیش بینی کنند. بنابراین لازم است معلمان به نیازهای فطری فراگیران برای یادگیری، جهت درونی سازی انگیزش تحصیلی آن ها توجه نمایند.

    کلیدواژگان: شفقت به خود، کمال گرایی، بهزیستی روان شناختی، فرسودگی تحصیلی، دانش آموزان
  • آذین نریمانی، مهرداد میرزا رحیمی*، محمد نریمانی، پریسا احدی صفحات 139-150
    هدف
    پژوهش حاضر باهدف نقش عوامل بدوتولد در پیش بینی ابتلا به اختلال بیش فعالی در کودکان انجام گرفت.
    روش ها
    این پژوهش با توجه به هدف و کاربرد آن، از نوع پژوهش مورد شاهدی بود که یکی از انواع روش های تحقیق توصیفی-تحلیلی و کمی می باشد. جامعه آماری شامل دانش آموزان دختر و پسر بیش فعال و عادی شهر اردبیل در گروه سنی 12-7 سال در سال 1401 می باشد که از این جامعه،50 دانش آموز با اختلال بیش فعالی به روش نمونه گیری دردسترس و 50 دانش آموز عادی با نمونه گیری هدفمند انتخاب و در این پژوهش شرکت کردند. تشخیص نهایی از طریق بررسی اطلاعات مندرج در پرونده پزشکی دانش آموزان در کلینیک و مرکز بهداشت شهر اردبیل و بررسی تمامی پرونده های خانوار بایگانی شده (وزن حین تولد، دور سر، تولد زودرس، ابتلا به زردی) و مصاحبه با مادران (والدین) صورت گرفت. داده ها نیز با استفاده آزمون تحلیل ممیزی تحلیل شد.
    یافته ها
    با توجه به ضرایب به دست آمده از تحلیل تشخیصی مشخص گردید که اختلال بیش فعالی می تواند بر اساس متغیرهای وزن حین تولد، اندازه دور سر، تولد زودرس و سابقه فامیلی ابتلا به بیش فعالی پیش بینی شود و در نهایت مدل آنالیز تشخیصی توانسته است، بیش فعالی دانش آموزان را با مقدار 90 درصد به درستی تشخیص دهد.
    نتیجه گیری
    بنابراین می توان گفت نتایج این پژوهش قابل کاربست توسط مشاوران و روانشناسان خانواده و مدارس، مراقبین بهداشت و سلامت روان می باشد تا با استفاده از این نتایج بتوانند نقش مهمی در جهت پیشگیری از این اختلال داشته باشند.
    کلیدواژگان: بیش فعالی، وزن حین تولد، دور سر، ابتلا به زردی، تولد زودرس، سابقه فامیلی
|
  • Saeed Imani, Morteza Zakeri * Pages 6-18
    Objective

    The aim of this study was to compare responsibility, procrastination and academic vitality in students with and without web addiction.

    Methods

    The research method was descriptive causal-comparative. The statistical population of this study was all high school students (third grade) in Talesh in the academic year of 2019-20. For this purpose, 160 students (80 students) With Internet addiction and 80 ordinary students) who were randomly selected from multi-stage clusters. The assessment tools used in this study were Gaffe's responsibility test, Solomon and Rothblum procrastination test, Chari and Dehghanizadeh vitality and Yang Internet addiction questionnaire. In this study, analysis of variance was used to analyze the data.

    Results

    The results of analysis of variance showed that there is a significant difference between responsibility, procrastination and academic vitality in students with and without web addiction (P <0 /05).

    Conclusion

    Therefore, it can be concluded that addiction to web browsing and cyber browsing in students is effective in reducing responsibility and academic vitality and increasing procrastination.

    Keywords: Responsibility, Web addiction, procrastination, academic vitality
  • Sajjad Basharpoor *, Shirin Ahmadi, Fazeleh Heidari Pages 19-32
    Objective
    Basing the increasing of addictive use of social networks, determining factors related to it is essential.  This study aimed to investigate the structural model of relations of addictive use of social networks basing on social rejection and familial emotional atmosphere with mediating role of shyness in students.
    Methods
    The present research method is descriptive and correlational. The statistical population of this study consisted of male secondary high-school students studying in public schools in Ardabil city in the academic year of 2019-2020. A sample of 248 people was randomly selected by multistage sampling method and answered to the questionnaires of addiction to social networks, social rejection, family emotional atmosphere and shyness. Data were analyzed using Pearson correlation coefficient and structural equation modeling using SPSS25 and Lisrel8.8 software.
    Results
    The results showed that addiction to social networks has a positive relationship with social rejection and its components (except accusations) and with the total score of shyness and with family emotional atmosphere and its components (except Caress) has a negative relationship. Also, shyness is positively related to the social rejection and its components and negatively related to the family's emotional atmosphere and its components (except caressing) (p<0.001).
    Conclusion
    The fitness indicators of the model also confirmed the effect of social rejection and family emotional atmosphere on addictive use of social networks through shy mediation. The results showed that social rejection and family emotional atmosphere are predictors of addictive use of social network in students; furthermore, shyness can play mediating role in these relationships.
    Keywords: Social Networks, social exclusion, family emotional atmosphere, shyness
  • Mohsen Bayat *, Azin Narimani, Fardad Didar, Keyvan Soraya Taifeh Dalai, Mohammad Sabetroo Pages 33-44
    Objective

    The purpose of this research was to investigate the prevalence of attention deficit/hyperactivity disorder in 12th grade students in the academic year of 2016-2017 in Ardabil city.

    Methods

    The current research method was descriptive-cross-sectional in the form of random cluster sampling and the sample size included 443 people (237 boys and 206 girls). The data collection tool was the Adult Attention Deficit/Hyperactivity Disorder (ASRS) self-report scale. Data were analyzed with spss 22 and X2 test.

    Results

    The results showed that the prevalence of mixed type of disorder was 75.6% in boys and 31.6% in girls, attention deficit type was 3.79% in boys and 4.39% in girls, and hyperactive-impulsive type was 53.2% in boys and 91.91% in girls. It was 2 percent. Also, data analysis showed that there is no significant relationship between the prevalence of mixed type, hyperactive-impulsive and inattention with parents' education, birth order and economic status in both genders (P<0.05).

    Conclusion

    According to these results, it seems that early identification of these people and their referral to clinical specialists can prevent the severity of symptoms.

    Keywords: Attention deficit, hyperactivity disorder, prevalence, Ardabil
  • Parviz Porzoor *, Milad Hajipour Pages 45-58
    Objective

    The present study aimed to investigate the role of emotional self-regulation, self-compassion, and attachment styles to God in predicting cell phone addiction among students.

    Methods

    The present study is descriptive-correlational. The statistical population of this study was all students in Guilan province in 2020, from which 231 students were selected by multi-stage cluster sampling. The questionnaires Savari Mobile phone addictive, Mars emotional self-regulation, self-compassion, and attachment styles to god were used to collect data. The collected data were analyzed on SPSS-26 using descriptive statistics (mean and standard deviation) and inferential statistics including Pearson correlation coefficient and multiple regression.

    Results

    The results of this study showed that emotional self-regulation (r = -0.203), self-compassion (r = -0.382) and secure attachment to God (r = -0.150) have a negative and significant relationship with mobile phone addiction. The results of multiple regression analysis also showed that 27% of the variance of mobile phone addiction is explained based on emotional self-regulation, self-compassion, and secure attachment to God (p <0.001).

    Conclusion

    According to the present study, it is possible to prevent the occurrence of mobile phone addiction among adolescents and strengthen the psychological and physical injuries caused by it by strengthening and teaching the skills of emotional self-regulation, self-compassion, and secure attachment to God.

    Keywords: Mobile phone addiction, emotional self-regulation, Self-compassion, Attachment styles to God
  • Ghazal Jarsozeh, Yahya Yrahmadi *, Hamzeh Ahmadian, Maryam Akbari Pages 59-74
    Objective

    The aim of present research was presenting casual model of academic well-being based on motivational self-regulation and emotional self-efficacy by mediating role of academic hardiness in female students in the third year of high school in Sanandaj in the school year of 97-98.

    Methods

    The research method was descriptive-correlational and structural equation modeling. 600 students were selected using the multi-stage cluster sampling method. The Tuominen-Soini et al. s academic well-being questionnaire (2012), Benishek et al. s academic hardiness scale (2005), Wolters motivational self-regulation scale (1999) and Beverly et al.'s emotional self-efficacy scale (2008) were used for data collecting. Data analysis was done by SPSS and Amos softwares.

    Results

    The findings showed an indirect and significant effect of motivational self-regulation and emotional self-efficacy on academic well-being through academic hardiness. In other words, the findings showed that motivational self-regulation and emotional self-efficacy have a direct and significant effect on academic hardiness and academic hardiness affect academic well-being directly and significantly. Also, motivational self-regulation has a direct effect on emotional self-efficacy and a significant and indirect effect on academic hardiness.

    Conclusion

    The results of the present study showed that in general, motivational self-regulation and emotional self-efficacy can be suitable predictors for the academic well-being of students through their academic hardiness. The results of the present study, in accordance with the theory of self-determination, indicate that motivational self-regulation or the same as self-motivation increases academic welfare by increasing the capacity for challenge and problem-solving ability and striving for better learning.

    Keywords: academic well-being, motivational self-regulation, Emotional self-efficacy, academic tenacity
  • Diana Habibi, Fariba Hafezi *, Mojtaba Amiri Majd, Parviz Asgari, Alireza Heidari Pages 75-87
    Objective
    This study aimed to Comparison of the effectiveness of problem-solving training and behavior management to mothers on communication skills of children with autism spectrum disorderin Tehran.
    Methods
    The research method of the current study was semi-experimental with a pre-test and post-test design with a control group. The statistical population included mothers with children with autism spectrum disorder with high functioning levels who were referred to care centers for children with autism in Tehran in 2019. The statistical sample consists of 45 mothers selected by available and voluntary sampling method, randomly assigned into three groups of 15 people: the experimental group, problem-solving training, the second experimental group, behavior management, 15 people, and the control group, 15 people. Were replaced. All three groups were measured in the pre-test and post-test with Achenbach's Child Behavior Inventory.
    Results
    According to the results of covariance analysis, there was a difference between the two educational approaches of problem-solving and behavior management in aggressive behaviors, law breakers, social behavior, and attention problems between the two groups (P<0.05) and in attention problems, withdrawal/depression. Physical complaints, anxiety/depression, and the difference between the training of the two records were not evident (P<0.05).
    Conclusion
    Based on this, it can be concluded that there were no difference in effectiveness between anxiety/depression and withdrawal/depression in the problem solving and behavior management groups. Still, there was a difference with the control group, which indicates the effectiveness of teaching both approaches to mothers on behavioral problems.
    Keywords: problem solving, behavior management, communication skills, Autism spectrum Disorder
  • Zahra Khosrojerdi *, Hossein Pourshahriar, Omid Shokri Pages 88-100
    Objective

    The purpose study was to investigate the effectiveness of educational program with optimistic approach on conflict resolution strategies, cognitive assessment and parental-adolescent conflicts.

    Methods

    The present study was quasi-experimental with pre-test, post-test and control group. One month after the end of the intervention sessions, a follow-up phase was conducted. In this study, 32 mothers (16 in the experimental group, 16 in the control group) participated before and after the implementation of the parent-adolescent conflict score questionnaire (APCQ), conflict resolution strategies (CSRI) and cognitive stress assessment (SAM-R). The optimistic group training program for mothers in the experimental group was conducted in 7 two-hour sessions.

    Results

    The results showed that the intervention program was effective in increasing the optimistic approaches and strategies of conflict resolution and reducing the non-adaptive strategies and reducing the cognitive assessment and conflict intensity at significant level (P˂ 0/001).

    Conclusion

    Based on the research, it can be concluded that the optimistic education program is not only effective in reducing conflict in parent-adolescent relationships, but also helps them focus on conflict resolution and positive evaluation strategies.

    Keywords: Cognitive Assessment, Optimistic Approach, parent-adolescent conflict, Conflict Resolution Strategies
  • Elnaz Aligholizadeh Jahani *, Mansour Bayrami Pages 101-113
    Objective

    The purpose of this study to determine the effectiveness of social problem-solving training on reducing aggression among adolescent students in Tabriz city.

    Methods

    In order to achieve these goals and hypotheses, 4 eligible subjects with signs of aggression in a single-subject pilot project with multiple bases were trained during 10 sessions of social problem-solving training. The population of the study consisted of 4 high school students from girls’ public schools in District 2 in Tabriz in the academic year of 2017-2018. Participants were also re-evaluated 1 month later to assess the stability of the training. The data were collected using Buss and Perry aggression questionnaire. In order to assess the research hypotheses, the method of visual analysis of charts, the percentage of recovery, and effect size have been used.

    Results

    Findings after the plan training and the follow-up period, according to the percentage of recovery and the size of the effect, show that the mentioned method has a relatively good effect in reducing the level of aggression.

    Conclusion

    Based on this, it can be concluded that teaching social problem solving skills can significantly reduce the level of aggression in students.

    Keywords: Aggression, social problem solving, adolescent
  • MohammadShahab Mohammad Akhoundi, Najaf Tahmasbipour *, Sadegh Nasri Pages 114-125
    Objective

    The aim of this study was to investigate the effectiveness of mind map-based study method on students' academic engagement and Its components.

    Methods

    The current study method is a quasi- experimental and Statistical population consisted of all the grade eight male students of Yazd schools were in 2019-2020. 50 students were selected by cluster random sampling method and they were divided into two groups (25 students in each group) by a simple random sampling method. The experiment group had 10 sessions of mind map-based studying method, while the control group received no intervention. To measure the variants, Reeve's academic engagement survey (2013) were used for both groups. The obtained data from pre-test and post-test were analyzed using multivariate and univariate analysis of covariance.

    Results

    The results showed that teaching the study method based on mind map improved the academic engagement of students in comparison with the control group in the post-test (P<0/01).

    Conclusion

    Thus, mind mapping study method can be used to increase student academic engagement in educational centers.

    Keywords: academic engagement, Mind map, Students, Study method
  • Maryam Vazitan, Fatemeh Behjati Ardakani *, Shekofe Mottaghi Pages 126-138
    Objective

    The study was conducted to determine the role of self-compassion and perfectionism components in predicting students' psychological well-being and academic burnout.

    Methods

    The study was descriptive correlational in terms of method. The study population consisted of talented students of all governmental high schools in the year 2018-2019, city Yazd, which was 234 people from they were selected by multistage cluster random sampling method. Self-compassion scale, Hewitt and Flett (1991) multidimensional perfectionism scale, Reef (1989) psychological well-being inventory, and Berso et al. (1997) academic burnout questionnaire were used for data collection.

    Results

    The study results showed that a significant relationship was found between self-compassion and perfectionism strategies and psychological well-being, self-compassion and perfectionism and academic burnout (P<0.01).

    Conclusion

    Self-compassion and perfectionism strategies predict psychological well-being, and academic burnout in students.it is suggested teachers’ pay attention to the learning needs and intrinsic enthusiasm of learners to encourage them for self-learning to internalize learners' academic motivation for self-learning rather than merely approved performance.

    Keywords: Self-compassion, perfectionism, psychological well-being, academic burnout, Students
  • Azin Narimani, Mehrdad Mirzarahimi *, Mohammad Narimani, Paisa Ahadi Pages 139-150
    Objective
    The present study was conducted with the aim of The role of birth factors in predicting hyperactivity disorder in children.
    Methods
    Considering its purpose and application, this research was a case-control research, which is one of the types of descriptive-analytical and quantitative research methods. The statistical population includes hyperactive and normal male and female students of Ardabil city in the age group of 7-12 years old in 2022, from this population, 50 students with hyperactivity disorder were selected by available sampling method and 50 normal students were selected by purposive sampling and participated in this research. The final diagnosis is made by examining the information contained in the medical records of the students in the clinic and health center of Ardabil city and examining all the archived family files (birth weight, head circumference, premature birth, jaundice) and interviewing the mothers (parents). done. The data was also analyzed using audit analysis test.
    Results
     According to the coefficients obtained from the diagnostic analysis, it was determined that hyperactivity disorder can be predicted based on the variables of birth weight, head circumference, premature birth and family history of hyperactivity, and finally, the diagnostic analysis model was able to predict hyperactivity Identify students correctly with a value of 90%.
    Conclusion
    Therefore, it can be said that the results of this research can be used by family and school counselors and psychologists, health and mental health caregivers, so that by using these results, they can play an important role in preventing this disorder.
    Keywords: hyperactivity, birth weight, head circumference, jaundice, premature birth, family history