فهرست مطالب

فرآوری و نگهداری مواد غذایی - سال پانزدهم شماره 1 (پیاپی 37، بهار 1402)

نشریه فرآوری و نگهداری مواد غذایی
سال پانزدهم شماره 1 (پیاپی 37، بهار 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/01/01
  • تعداد عناوین: 6
|
  • زهرا بیگ محمدی*، مصطفی سلطانی، حنانه احمدیان صفحات 1-22
    سابقه و هدف

    رشد توجه مصرف کنندگان به نقش تغذیه در سلامتی و تندرستی اولین محرک برای تولید غذاهای فراسودمند است. در سال های اخیر، تمایل به تولید و مصرف غذاهای فراسودمند رو به افزایش است. شیر و فرآورده های لبنی بخش مهمی از غذاهای فراسودمند را تشکیل می دهند. شیر به دلیل دارا بودن پروتیین، کلسیم، فسفر، آهن، ریبوفلاوین و ویتامین های A و B12 نقش مهمی را در رژیم غذایی انسان دارد. نوشیدنی های لبنی طعم دار بخش عمده ای از محصولات لبنی هستند که علی رغم مصرف قابل توجه آن ها به خصوص انواع پروبیوتیک و پری بیوتیک، دارای سهم فروش کمتری در مقایسه با ماست و شیر ساده هستند. هدف از این پژوهش تولید دسر لبنی نوشیدنی پری بیوتیک طالبی حاوی مقادیر مختلف مورینگا اولیفرا و اسپیرولینا (آرتروسپورا) پلاتنسیس، و همچنین ارزیابی ویژگی های تغذیه ای، فیزیکوشیمیایی و حسی آن است. بدین منظور، فرمولاسیون این نوشیدنی در چهار تیمار مورد بررسی قرار گرفت.

    مواد و روش ها

    ابتدا اجزای خشک و ثابت فرمولاسیون شامل؛ اسانس طالبی (02/0 درصد)، شکر (5/2 درصد)، نشاسته ذرت اصلاح-شده (5/2 درصد)، و اینولین (5 درصد) در 100 میلی لیتر شیر، ترکیب و پس از فرآیند حرارتی و خنک کردن دسر لبنی نوشیدنی پری بیوتیک طالبی تولید گردید (تیمار شاهد؛ T0). به منظور تهیه تیمارهای مورد بررسی مقادیر %2 اسپیرولینا پلاتنسیس برای تیمار اول (T1) ، %2 مورینگا اولیفرا برای تیمار دوم (T2) و ترکیب %1 اسپیرولینا پلاتنسیس و %1 مورینگا اولیفرا برای تیمار سوم (T3) استفاده گردید. اندازه-گیری میزان پروتیین توسط روش کلدال، رنگ توسط رنگ سنج، pH توسط pH متر، بریکس توسط رفراکتومتر، فعالیت آنتی اکسیدانی توسط روش DPPH، اندازه گیری عناصری همچون کلسیم توسط تیتراسیون با EDTA، پتاسیم توسط دستگاه فلیم فتومتر، آهن توسط دستگاه اسپکتروفتومتر و ویسکوزیته توسط دستگاه ویسکومتر انجام گردید. بررسی خواص حسی نیز توسط 10 نفر ارزیاب با روش هدونیک پنج نقطه ای صورت گرفت. آزمون های مذکور برای تمامی تیمارها در روز اول و روز هشتم نگهداری، مورد بررسی قرار گرفتند.

    یافته ها

    نتایج نشان داد تیمار T2 دارای بیشترین میزان کلسیم، پتاسیم، آهن، خاکستر، ویسکوزیته و فعالیت آنتی اکسیدانی بود که با سایر تیمارها اختلاف آماری معنی داری را نشان داد (05/0<p). مطابق نتایج آزمون حسی، تیمار T2 به صورت معناداری امتیازات بالاتری را از جنبه های احساس دهانی، ظاهر، رنگ، طعم و مزه، قوام و پذیرش کلی در مقابسه با سایر تیمارها دریافت نمود (05/0<p).

    نتیجه گیری

    نتایج نشان داد که بهترین تیمار از نظر ارزش غذایی، خواص حسی و همچنین خواص فیزیکوشیمیایی تیمارحاوی 2 درصد مورینگا اولیفرا است و بررسی های بیشتر در زمینه استفاده از این گیاه در فرمولاسیون سایر فرآورده های غذایی پیشنهاد می گردد.

    کلیدواژگان: دسر نوشیدنی شیری، پری بیوتیک، اسپیرولینا پلاتنسیس، مورینگا اولیفرا
  • مجید نوش کام*، علیرضا رحمانیان، سید علی خوشبخت، سارا حسین پور، عذرا ولایتی صفحات 23-41
    سابقه و هدف

    بیاتی محصولات پخت از مهم ترین عوامل ایجاد ضایعات این محصولات در نظر گرفته می شود. بیاتی حاکی از تغییر در مزه، طعم، ظاهر و بافت محصولات پخت و در نهایت کاهش پذیرش این محصولات توسط مصرف کننده است. اشترودل یکی از فراورده های لایه ای تخمیری شیرین شناخته شده در ایران می باشد که بعد از گرمخانه گذاری و پخت خمیر لایه ای، ماده شکلاتی یا پر کننده بر پایه روغن توسط پمپ در وسط نان تزریق و محصول نهایی بسته بندی می گردد. با این‏حال، این محصول مستعد بیاتی و سفت شدن بافت طی دوره نگهداری می باشد؛ بنابراین، روش هایی که سبب حفظ رطوبت محصول طی دوره نگهداری می شوند، قادر به افزایش زمان نگهداری محصول و بازار پسندی آن می باشند. هیدروکلوییدها بطور گسترده ای بعنوان افزودنی جهت اصلاح ویژگی های ریولوژیکی و بافتی در محصولات پخت استفاده می شوند. این ترکیبات دارای ظرفیت نگهداری آب بالایی بوده و قادر به جلوگیری از بیاتی شدن محصولات پخت طی دوره های نگهداری طولانی مدت می باشند.

    مواد و روش‏ها: 

    در این پژوهش، اثر ژل آلژینات سدیم در سه سطح 0، 25/1 و 5/2 درصد بر ویژگی های فیزیکوشیمیایی (رطوبت، فعالیت آبی، بافت، حجم مخصوص و رنگ)، میکروبی (کپک و مخمر، اشرشیا کلی و انتروباکتریاسه) و حسی (رنگ و ظاهر، آروما، مزه، بافت و پذیرش کلی) نمونه تاپ اشترودل طی دوره زمان نگهداری تسریع یافته (32 درجه سانتی گراد به مدت 30 روز) بررسی گردید. نتایج این پژوهش به صورت طرح کاملا تصادفی در قالب فاکتوریل با استفاده از نرم افزارMinitab مورد تجزیه وتحلیل قرار گرفت. مقایسه میانگین تیمارها در صورت معنی داری با استفاده از آزمون توکی در سطح 5 درصد انجام شد.

    یافته ها

    اگرچه افزایش زمان نگهداری سبب کاهش معنی دار رطوبت و فعالیت آبی نمونه ها شد، نمونه های حاوی ژل آلژینات دارای رطوبت و فعالیت آبی بیشتری نسبت به نمونه شاهد بودند. حجم مخصوص نمونه های حاوی 25/1 و 5/2 درصد ژل به ترتیب 45/9 درصد و 51/18 درصد بالاتر از نمونه فاقد ژل (شاهد) بود. میزان سفتی نمونه حاوی 25/1 درصد ژل بطور معنی داری کمتر از سایر نمونه ها بود. بطور کلی، سفتی نمونه های بر پایه 25/1 و 5/2 درصد ژل به ترتیب به میزان 21/30 و 58/8 درصد کمتر از نمونه شاهد بود. استفاده از ژل در فرمولاسیون تاپ اشترودل سبب کاهش شاخص روشنایی (L*) و افزایش قرمزی (a*) و زردی (b*) محصول نهایی گردید. نتایج میکروبی نشان داد که بار میکروبی نمونه ها در محدوده استاندارد می باشد. مطابق نتایج ارزیابی حسی، نمونه حاوی 25/1 درصد ژل بالاترین امتیازات رنگ و ظاهر، آروما، مزه و پذیرش کلی را به‏خود اختصاص داد.

    نتیجه گیری

    بر اساس نتایج به دست آمده در این پژوهش، نمونه های حاوی ژل نسبت به نمونه شاهد دارای رطوبت، فعالیت آب، حجم ویژه، نرمی بافت و نمرات حسی بالاتری بودند. به طور کلی بهترین سطح مصرف ژل آلژینات سدیم برای استفاده در فرمولاسیون تاپ اشترودل به منظور دستیابی به کمترین سطح سفتی و بالاترین نمره پذیرش کلی ژل 25/1 درصد است.

    کلیدواژگان: بیاتی، ژل پلی ساکاریدی، زمان نگهداری، بافت، اشترودل
  • یاسر ساجدی نیا، سراج بیتا*، سلیم شریفیان صفحات 43-56
    سابقه و هدف

    پس از صید ماهی تغییرات مختلفی در بدن ماهی ایجاد می شود که در اثر این تغییرات کیفیت ماهی به تدریج کاهش پیدا می کند که این کاهش کیفیت در ماهی به دلیل رشد و هجوم باکتری ها، فرایند خودهضمی، اکسیداسیون چربی ها، آسیب های فیزیکی و مکانیکی بوده و تازگی ماهی را تحت تاثیر قرار می دهد. از آنجا که تازگی یکی از مهمترین پارامترهای موجود در بازار ماهی برای مصرف کننده است، بنابراین مطالعه حاضر با هدف ارزیابی تازگی و کیفیت ماهیان عرضه شده به بازار ماهی فروشان چابهار با شامل استفاده از ترکیبی از روش های حسی، شیمیایی و میکروبیولوژیکی انجام شد.

    مواد و روش ها

    به منظور ارزیابی تازگی و کیفیت تعداد 30 قطعه ماهی از 10 گونه شامل شانک زردباله (Acanthopagrus latus)، بچه زرده (Auxis thazard)، سارم دهان بزرگ (Scomberoides commersonnianus)، طلال (Rastrelliger kanagurta)، گیش میگویی (Alepes djedbada)، شوریده (Otolithes ruber)، کوتر ساده (Sphyraena jello)، سرخوی معمولی (Lutjanus johnii)، سنگسر معمولی (Pomadasys kakkan) و ساردین پهلو طلایی (Sardinella gibbosa) از بازار ماهی فروشان چابهار خریداری و پس از یخ گذاری بلافاصله به آزمایشگاه منتقل شدند. بررسی کیفیت ماهیان مورد مطالعه با استفاده از روش های حسی، بیوشیمیایی (TVN، TMA، TBA و pH) و میکروبی (بار باکتریایی مزوفیل و سرمادوست) انجام شد.

    یافته ها

    طبق نتایج، از نظر ارزیابی حسی تفاوت آماری معناداری بین ماهیان مختلف مشاهده نشد (05/0>p)، اما بیشترین میزان امتیازدهی عوامل حسی مربوط به ماهی شوریده (Otolithes ruber) و کوتر ساده (Sphyraena jello) و کمترین آن مربوط به ساردین پهلو طلایی (Sardinella gibbosa) بود. نتایج ارزیابی بیوشیمیایی نشان داد که به جز pH بیشرین میزان این شاخص ها مربوط به ماهیان بچه زرده و ساردین پهلو طلایی هست که با سایر گونه های ماهیان تفاوت معناداری در مقدار TVN، TMA و TBA وجود داشته است (05/0<p). بار باکتریایی در تمام نمونه ها کمتر از میزان حد مجاز بود، اما در ماهیان بچه زرده و ساردین پهلو طلایی تعداد بار باکتریایی مزوفیل نسبت به سایر ماهیان به طور معناداری بیشتر بود (05/0<p)، همچنین کمترین و بیشترین میزان بار باکتریایی سرمادوست مربوط به ماهیان شوریده و بچه زرده بود که با یکدیگر تفاوت معناداری داشتند (05/0<p).

    نتیجه گیری

    در مجموع نتایج مطالعه حاضر نشان داد که ماهیان عرضه شده به بازار ماهی فروشان چابهار از کیفیت مناسب و قابل قبولی برخوردار بوده و ماهیان پرچرب مثل ساردین نسبت به ماهیان کم چرب زودتر مستعد فساد هستند زیرا در این ماهی TMA با میزان 00/1 ± 48/7 میلی گرم در صد گرم عضله نزدیک به حد مجاز فساد رسیده بود.

    کلیدواژگان: تازگی، ماهیان خوراکی، ارزیابی کیفی، بازار ماهی، چابهار
  • پریا میری، محمدیار حسینی*، طیب سیفی صفحات 59-73
    سابقه و هدف

    به منظور کاهش استفاده از آنتی بیوتیک ها، افزودنی ها و نگهدارنده های شیمیایی می توان در ترکیب بسته بندی ها از مواد ضدمیکروبی طبیعی استفاده نمود. در پژوهش های مربوط به ساخت و ارزیابی فیلم های خوراکی در سال های اخیر استفاده از انواع اسانس (مانند اسانس میخک، دارچین، زنجبیل و ریحان) برای محافظت میکروبی، به تعویق انداختن فساد مواد غذایی (شیمیایی و میکروبی) و کاهش ضایعات غذایی جایگاه قابل توجهی به دست آورده اند. فیلم های حاوی ژلاتین مقاومت مکانیکی مناسبی دارند و این ماده به دلیل داشتن خاصیت تشکیل ژل(وجود آمینواسیدهای پرولین و هیدروکسی پرولین) می تواند در تولید فیلم خوراکی مورد استفاده قرار گیرد. با توجه به فراوانی و در دسترس بودن پونه در کشورمان و با توجه به قیمت ارزان ژلاتین، این نوع ترکیب فیلم سابقه پژوهشی ندارد و می تواند الگویی جهت استفاده زیاد آن در مواد غذایی قرار بگیرد.

    مواد و روش ها

    در این پژوهش به بررسی تاثیر غلظتهای مختلف اسانس پونه بر پایه ژلاتین و ارزیابی ویژگیهای فیلم خوراکی پرداخته شد. متغیر مستقل شامل غلظتهای مختلف اسانس پونه (0%، 25/1%، 5/2% و 75/3%) و متغیرهای وابسته شامل آزمایشات فیزیکوشیمیایی(حلالیت، نفوذپذیری به بخار، ضخامت و کدورت)، آزمایشات مکانیکی(ازدیاد طول تا نقطه شکست، مقاومت به کشش و مودل یانگ)، خاصیت آنتی اکسیدانی و فعالیت ضدمیکروبی فیلم های خوراکی بود. تمامی آزمایشات در سه تکرار (3=n) با نمونه گیری کاملا تصادفی انجام شد. آنالیز واریانس یکطرفه (ANOVA) و مقایسه میانگین داده ها براساس آزمون چند دامنه ای دانکن با استفاده از نرم افزار Minitab18 در سطح احتمال 05/0 انجام گرفت.

    یافته ها

    در این تحقیق بالاترین میزان استحکام کششی و ازدیاد طول در نقطه شکست در تیمار 5/2% بود. در تیمارهای فیلمها، کمترین میزان حلالیت و نفوذپذیری به ترتیب در غلظت 75/3% و 25/1% اسانس مشاهده شد. در تمامی تیمارها کدورت معنی دار نبود و در غلظت اسانس 5/2% بیشترین مقدار را در بین تیمارها به خود اختصاص داد. مقدار ضخامت در غلظت اسانس75/3% بیشترین مقدار 058/0 میلی متر بدست آمد که در همه تیمارها معنی دار نبود (05/0<p). در تمامی تیمارهای فیلم های خوراکی خاصیت آنتی اکسیدانی معنی دار بود (05/0>p). بیشترین قطر هاله بازدارندگی در روش دیسک انتشاری در غلظت اسانس 75/3% مربوط به استافیلوکوکوس آوریوس با متوسط mm 26/18 بود. متوسط قطر هاله برای سودوموناس آیروژینوزا و اشریشیاکلی به ترتیب 27/8 و 9/8 میلی متر گزارش شد.

    نتیجه گیری

    نتایج حاصل از این تحقیق نشان داد افزودن اسانس پونه به فیلم ژلاتینی در غلظت 5/2 درصد، علاوه بر مهار رشد و تکثیر باکتریها، فیلمهایی با استحکام کافی ایجاد کرده و همچنین در مواد غذایی که قابلیت فسادپذیری را دارا می باشند استفاده دارد.

    کلیدواژگان: اسانس پونه، ژلاتین، خواص مکانیکی، آنتی اکسیدانی، فیلم خوراکی
  • امین عباسی، کیمیا دهقان سانج، علیرضا محمدی، سمانه مرادی، بنت الحسنی دهقان نیری، سارار بزاز، هدایت حسینی* صفحات 75-108
    مواد غذایی ایمن می تواند توسط بسیاری از مخاطرات فیزیکی، شیمیایی و بیولوژیکی مورد تهدید و آلودگی قرار بگیرد. به طور معمول عوامل بیولوژیکی از جمله باکتری های دخیل در ایجاد فساد مواد غذایی و بیماری های مشترک انسان و حیوانات درصد بالایی از این مخاطره را به خود اختصاص می دهند. از رویکردهای نوین توسعه یافته در ایمنی مواد غذایی طراحی و به کارگیری راهبرد استفاده از ساختارهای سلولی و متابولیت های زیست فعال مشتق شده از پروبیوتیک ها تحت عنوان ترکیبات پست بیوتیک می باشد. اسید تیکوییک، اگزوپلی ساکاریدهای متصل به غشا، اسیدهای چرب کوتاه زنجیر، باکتریوسین ها، اسیدهای آلی و آنزیم های سیتوپلاسمی از جمله ترکیبات عملکردی پست بیوتیک ها شناخته می شوند. ترکیبات مذکور با توجه به ساختار و عملکرد شیمیایی منحصر به فرد خود در فرآیندهای تامین ایمنی شیمیایی و میکروبی غذا به واسطه جذب و تخریب عوامل شیمیایی، سم زدایی سموم و همچنین مهار رشد و تکثیر اجرام بیماری زا ایفای نقش می کنند. از سازوکارهای عملکردی دخیل در برقراری ایمنی شیمیایی توسط پست بیوتیک ها می توان به فعالیت تغییر ساختاری، دگردیسی و جذب سطحی برخی از فلزات سنگین، مایکوتوکسین ها و همچنین کاهش استرس اکسیداتیو ناشی از آن ها اشاره نمود. در زمینه ایمنی میکروبی نیز اسیدی نمودن سیتوپلاسم سلولی، جلوگیری از تنظیم و تولید انرژی، مهار رشد میکروارگانیسم های بیماری زا با تشکیل منافذ در غشای سلول، تغییرات مورفولوژیکی و عملکردی اجزای حساس مانند پروتیین ها و پپتیدها با ایجاد اسیدیته در سیتوپلاسم سلولی و همچنین تحریک ایجاد مسیرهای اکسیداسیون در سلول های باکتریایی از سازوکارهای اصلی محسوب می شوند. لذا می توان اذعان نمود که ترکیبات پست بیوتیک می توانند به عنوان رویکردی نوین و ابزاری امیدوار کننده جهت تامین مولفه های ایمنی، افزایش مدت زمان نگهداری ماتریکس های غذایی و همچنین جهت فرمولاسیون و تولید غذاهای فراسودمند مورد استفاده قرار گیرند. چالش های تکنولوژیکی در تولید ترکیبات پست بیوتیک، سازوکارهای اصلی دخیل در برقراری ایمنی شیمیایی و میکروبی، کاربرد در ماتریکس های غذایی، تاثیر اجزاء غذایی بر عملکرد آن ها و روش های حفظ و پایداری پست بیوتیک ها در مواد غذایی از جمله موارد مورد بحث و بررسی در این مطالعه مروری می باشند. ترکیبات مذکور با توجه به ساختار و عملکرد شیمیایی منحصر به فرد خود در فرآیندهای تامین ایمنی شیمیایی و میکروبی غذا به واسطه جذب و تخریب عوامل شیمیایی، سم زدایی سموم و همچنین مهار رشد و تکثیر اجرام بیماری زا ایفای نقش می کنند. از سازوکارهای عملکردی دخیل در برقراری ایمنی شیمیایی توسط پست بیوتیک ها می توان به فعالیت تغییر ساختاری، دگردیسی و جذب سطحی برخی از فلزات سنگین، مایکوتوکسین ها و همچنین کاهش استرس اکسیداتیو ناشی از آن ها اشاره نمود. در زمینه ایمنی میکروبی نیز اسیدی نمودن سیتوپلاسم سلولی، جلوگیری از تنظیم و تولید انرژی، مهار رشد میکروارگانیسم های بیماری زا با تشکیل منافذ در غشای سلول، تغییرات مورفولوژیکی و عملکردی اجزای حساس مانند پروتیین ها و پپتیدها با ایجاد اسیدیته در سیتوپلاسم سلولی و همچنین تحریک ایجاد مسیرهای اکسیداسیون در سلول های باکتریایی از سازوکارهای اصلی محسوب می شوند. لذا می توان اذعان نمود که ترکیبات پست بیوتیک می توانند به عنوان رویکردی نوین و ابزاری امیدوار کننده جهت تامین مولفه های ایمنی، افزایش مدت زمان نگهداری ماتریکس های غذایی و همچنین جهت فرمولاسیون و تولید غذاهای فراسودمند مورد استفاده قرار گیرند. چالش های تکنولوژیکی در تولید ترکیبات پست بیوتیک، سازوکارهای اصلی دخیل در برقراری ایمنی شیمیایی و میکروبی، کاربرد در ماتریکس های غذایی، تاثیر اجزاء غذایی بر عملکرد آن ها و روش های حفظ و پایداری پست بیوتیک ها در مواد غذایی از جمله موارد مورد بحث و بررسی در این مطالعه مروری می باشند.
    کلیدواژگان: پست بیوتیک ها، پروبیوتیک ها، ایمنی میکروبی غذا، ایمنی شیمیایی غذا
  • صدیقه توسلی، یحیی مقصودلو*، سید مهدی جعفری، هدی شهیری طبرستانی صفحات 109-124
    سابقه و هدف

    امروزه از پیکرینگ امولسیون ها، به عنوان پایدارترین شکل امولسیون، به طور گسترده در محصولات مختلف غذایی، دارویی و بهداشتی استفاده می شود. به کارگیری پلیمرهای زیستی نظیر پروتیین ها و پلی ساکاریدها به عنوان عوامل پایدارکننده و یا تغلیظ کننده در فرمولاسیون این نوع امولسیون ها، به دلیل ویژگی های عملکردی مناسب، آماده سازی آسان، ارزش تغذیه ای، زیست تخریب پذیری و زیست سازگاری، موجب افزایش گرایش محققین به طراحی انواع هیبریدی پیکرینگ پایدارکننده ها با خصوصیات عملکردی بهبودیافته گردید. از این رو در پژوهش حاضر نانوذرات کنژوگه کازیینات سدیم - پلی ساکاریدهای محلول سویا تولید و قابلیت پایدارکنندگی آن مورد بررسی قرار گرفت.

    مواد و روش ها

    ابتدا کنژوگه کازیینات سدیم - پلی ساکارید سویا (NaCS/SSPS) با نسبت پروتیین به پلی ساکارید 9 به 1 از طریق واکنش میلارد و به روش خشک در شرایط بهینه (دمای 60 درجه سانتی گراد و رطوبت نسبی 75%) تولید و پس از تایید تشکیل پیوندهای کوالانسی با اسپکتروسکوپی مادون قرمز تبدیل فوریه، قابلیت آن در ایجاد امولسیون روغن در آب پایدار بررسی و با بیوپلیمرهای سازنده آن مقایسه شد. سپس به منظور تولید نانوذرات کنژوگه NaCS/SSPS (پیکرینگ پایدارکننده) از روش فراصوت (توان 400 وات- مدت زمان 28 دقیقه) استفاده و دو فاکتور مهم اندازه نانوذرات و قابلیت مرطوب شوندگی آن ها اندازه گیری شد. در پایان، قابلیت تولید پیکرینگ امولسیون با استفاده از نانوذرات کنژوگه بررسی و پایداری امولسیون حاصل با امولسیون پایدار شده توسط کنژوگه مقایسه شد.

    یافته ها

    تشکیل پیوند کووالانسی بین کازیینات و پلی ساکاریدهای محلول سویا و تغییرات ساختاری طی فرایند کنژوگه شدن با نتایج اسپکتروسکوپی مادون قرمز تبدیل فوریه تایید شد. پایداری امولسیون ها با استفاده از ترکیبات کنژوگه NaCS/SSPS در مقایسه با هر یک از بیوپلیمرهای تشکیل دهنده، با کاهش ناپایداری فیزیکی خامه ای شدن افزایش یافت. ضمن اینکه نتایج بدست آمده از گرماسنج روبشی افتراقی نشان داد که فرایند کنژوگه شدن موجب افزایش پایداری حرارتی پروتیین نیز شده است. نتایج پراکنش نور پویا (DLS) نشان دهنده کاهش اندازه ذرات کنژوگه با اعمال تیمار فراصوت بوده که این کاهش اندازه برای تولید پیکرینگ امولسیون پایدار مطلوب می باشد. بعلاوه، اعمال تیمار فراصوت با آشکار کردن گروه های آبگریز پنهان در بخش-های داخلی کنژوگه، موجب بهبود قابلیت مرطوب شوندگی آن گردید. بهبود این دو فاکتور اندازه گیری شده، موجب افزایش ویژگی های عملکردی نانوذرات کنژوگه در تولید پیکرینگ امولسیون پایدار در مقایسه با ترکیبات کنژوگه شد.

    نتیجه گیری

    با توجه به تولید پیکرینگ امولسیون پایدار با استفاده از نانوذرات هیبریدی سنتز شده توسط ترکیب دو روش گلیکوزیلاسیون و فراصوت، استفاده از این نانوذرات به منظور تولید پیکرینگ امولسیون های عملگرا جهت انتقال ترکیبات زیست فعال پیشنهاد می شود.

    کلیدواژگان: امولسیون پیکرینگ، کنژوگه، فراصوت، کازئینات
|
  • Zahra Beig Mohammadi *, Mostafa Soltani, Hanane Ahmadian Pages 1-22
    Background and Objectives

    The growth of consumers' attention to the role of nutrition in health and well-being is the first driving force for the production of functional foods. In recent years, the tendency to produce and consume fortified foods has been increasing worldwide. Milk and dairy products are an important group of functional foods. Its protein, calcium, phosphorus, iron, riboflavin, and vitamins A and B12 play important roles in the human diet. Flavored dairy drinks are a major part of dairy products. Although they are considerably consumed, especially their probiotic and prebiotic types, they have a lower sales share compared to yogurt and milk. The purpose of this research was to produce a cantaloupe prebiotic dairy drink dessert. For this purpose, the formulation of this drink was examined in four treatments.

    Materials and Methods

    First, the dry ingredients of the formulation, including cantaloupe essential oil (0.02%), sugar (2.5%), modified corn starch (2.5%), and inulin (5%), were mixed in 100 ml of milk. After the heating and cooling processes, the cantaloupe prebiotic dairy drink dessert was produced (control sample = T0). In order to prepare the treatments, 2% Spirulina platensis for the first treatment (T1), 2% Moringa oleifera for the second treatment (T2), and a combination of 1% Spirulina platensis and 1% Moringa oleifera for the third treatment (T3) were used. The protein content was measured by the Kjeldahl method; the color by a colorimeter; the pH by a pH-meter; brix by a refractometer; and the antioxidant activity by the DPPH method. The calcium content was quantified by titration with EDTA; potassium content by a flame photometer; iron content by a spectrophotometer; and viscosity by a viscometer. The sensory properties were assessed by 10 panelists using the five-point hedonic method. The tests were examined for all the treatments on the 1st and 8th days of storage.

    Results

    The results showed that T2 had the highest amounts of calcium, potassium, iron, ash, viscosity, and antioxidant activity, which had a statistically significant difference with the other treatments (p<0.05). According to the results of sensory evaluation, T2 received significantly higher scores in terms of mouthfeel, appearance, color, taste, consistency, and overall acceptance, compared to the other treatments (p<0.05).

    Conclusions

    The results showed that the best treatment in terms of nutritional value, sensory properties, and physicochemical properties, was the treatment containing 2% Moringa oleifera. Further studies are suggested for using this nutritive plant in the formulation of other food products.

    Keywords: Dairy drink dessert, Prebiotics, Spirulina platensis, Moringa oleifera
  • Majid Nooshkam *, Alireza Rahmanian, Seyed Ali Khoshbakht, Sara Hoseinpur, Ozra Velayati Pages 23-41
    Background and Objectives

    The staleness of baking products is considered one of the most important causes of waste of these products. It indicates a change in the taste, flavor, appearance, and texture of products and finally reduces their consumer acceptance. The strudel is one of the well-known fermented sweet layered products in Iran. In this product, after incubating and baking the layered dough, chocolate or oil-based filling is injected into the middle of the bread by a pump, and the final product is packaged. However, this product is prone to staleness and texture hardening during the storage period; therefore, the methods that preserve the product during the storage period are able to increase the storage time of the product and its marketability. Normally, hydrocolloids are widely used as additives to modify the rheological and textural properties of baking products. The high-water holding capacity of hydrocolloids enables them to prevent the staleness of baked products during long-term storage periods.

    Materials and Methods

    The production steps of the fermented layered product were carried out according to the method of Sheikholeslami et al. (2018) with the necessary changes. The moisture content, water activity, specific volume, hardness, color, microbial load, and sensory properties of the top strudel were determined during storage time (32 °C for 30 days). The experiments were performed according to a completely randomized design in factorial arrangement. Minitab 16 software was used to analyze the data, and the differences between means were determined by Tukey test at p < 0.05.

    Results

    Although increasing the storage time caused a significant decrease in moisture and water activity of the samples, the samples containing alginate gel had more moisture and water activity than the control sample. The specific volume of the samples containing 1.25% and 2.5% of gel was 9.45% and 18.51% higher than the sample without gel (control). The hardness of the sample containing 1.25% gel was significantly lower than other samples. In general, the hardness of the samples based on 1.25% and 2.5% of gel was 30.21% and 8.58% lower than the control sample, respectively. The use of gel in the top strudel formulation decreased the brightness index (L*) and increased the redness (a*) and yellowness (b*) of the final product. The microbial results showed that the microbial load of the samples was within the standard range. According to the results of the sensory evaluation, the sample containing 1.25% of gel received the highest scores for color and appearance, aroma, taste, and overall acceptance.

    Conclusion

    Based on the results obtained in this research, the samples containing gel had higher moisture content, water activity, specific volume, texture softness, and sensory scores than the control sample. In general, the best level of sodium alginate gel consumption for use in top strudel formulation in order to achieve the lowest level of hardness and the highest overall acceptance score is 1.25% gel.

    Keywords: Staleness, Polysaccharide gel, Storage time, Texture, Strudel
  • Yaser Sajedinia, Seraj Bita *, Salim Sharifiyan Pages 43-56
    Background and Objectives

    After catching fish, various changes occur in the fish body and as a result of these changes the quality of the fish gradually decreases. This reduction in quality in fish is due to the growth and invasion of bacteria, autolysis process, lipid oxidation, physical and mechanical damage, that affects the freshness of the fish. Since freshness is one of the most important parameters in the fish market for the consumer, so the present study was conducted with the aim of evaluating the freshness and quality of fish sold to the Chabahar fish market by using a combination of sensory, chemical and microbiological methods.

    Materials and Methods

    In order to evaluate the freshness and quality, 30 fish belonging to 10 species including yellowfin sea bream (Acanthopagrus latus), frigate tuna (Auxis thazard), largemouth queenfish (Scomberoides commersonnianus), Indian mackerel (Rastrelliger kanagurta), shrimp scad (Alepes djedbada), tigertooth croaker (Otolithes ruber), pickhandle barracuda (Sphyraena jello), golden snapper (Lutjanus johnii), javelin grunter (Pomadasys kaakan) and goldstripe sardinella (Sardinella gibbosa) were purchased from Chabahar fish market and immediately transferred to the laboratory after icing. The quality of the studied fish was evaluated using sensory, biochemical (TVN, TMA, TBA and pH) and microbial (mesophilic and psychrophilic) methods.

    Results

    According to the results, in terms of sensory evaluation, no statistically significant difference was observed between different fishes (p>0.05), but the highest scores of sensory factors were related to tigertooth croaker (Otolithes ruber) and pickhandle barracuda (Sphyraena jello) and the lowest It was related to goldstripe sardinella (Sardinella gibbosa). The results of biochemical evaluation showed that, except for pH, the highest amount of these indicators is related to Auxis thazard and Sardinella gibbosa, and there was a significant difference in the amount of TVN, TMA and TBA with other fish species (p<0.05). The bacterial counts in all samples was less than the permissible limit, but in Auxis thazard and Sardinella gibbosa, the number of mesophilic bacterial load was significantly higher than other fish (p<0.05), as well as the Also, the lowest and highest psychrophilic bacterial load was related to Otolithes ruber and Auxis thazard, which were significantly different from each other (p<0.05).

    Conclusion

    Overall, the results of this study showed that the fish sold in the Chabahar fish market are of suitable and acceptable quality, and fatty fish such as sardines are more susceptible to spoilage than low fat fish because in this species TMA with a rate of 7.48 ± 1.00 mg/100 g reached the permissible level of spoilage.

    Keywords: Freshness, Edible fish, Quality assessment, Fish market, Chabahar
  • Parya Miri, Mohammadyar Hosseini *, Tayeb Saifi Pages 59-73
    Background and objectives

    In order to reduce the use of antibiotics, additives and chemical preservatives, natural antimicrobial substances can be used in the composition of packaging. In the researches related to the production and evaluation of edible films in recent years, the use of essential oils (such as clove, cinnamon, ginger and basil essential oils) for microbial protection, delay food spoilage (chemical and microbial) and reducing food waste has a significant place. Films containing gelatin have good mechanical resistance and this substance can be used in the production of edible film due to its gel-forming properties (the presence of proline and hydroxyproline amino acids). Considering the abundance and availability of oregano in our country and considering the cheap price of gelatin, this type of film composition has no research history and can be a patent for its wide use in food.

    Materials and methods

    In this research, the effect of different concentrations of oregano essential oil on gelatin was investigated and the properties of the edible film were evaluated. The independent variable includes different concentrations of oregano essential oil (0%, 1.25%, 2.5% and 3.75%) and the dependent variables include physicochemical tests (solubility, vapor permeability, thickness and turbidity), mechanical tests (elongation to the breaking point, tensile strength and Young's model), antioxidant property and antimicrobial activity of edible films. All experiments were performed in three replicates (n=3) with completely random sampling. One-way analysis of variance (ANOVA) and comparison of mean data was performed based on Duncan's multi-range test using Minitab18 software at a probability level of 0.05.

    Results

    In this research, the highest tensile strength and elongation at break point was 2.5% in the treatment. In the treatments of the films, the lowest solubility and permeability were observed in the concentrations of 3.75% and 1.25% of essential oil, respectively. In all treatments, turbidity was not significant, and in essential oil concentration of 2.5%, it had the highest value among the treatments. The maximum thickness of 3.75% essential oil concentration was 0.058 mm, which was not significant in all treatments (p<0.05). Antioxidant property was significant in all treatments of edible films (p<0.05). The largest diameter of the inhibition halo in the diffusion disk method in the concentration of 3.75% essential oil was related to Staphylococcus aureus with an average of 18.26 mm. The mean halo diameter for Pseudomonas aerogenesa and Escherichia coli was reported to be 8.27 and 8.9 mm, respectively.

    Conclusion

    The results of this research showed that adding oregano essential oil to gelatin film at a concentration of 2.5%, in addition to inhibiting the growth and proliferation of bacteria, created films with sufficient strength and als it can also be used in perishable foods .

    Keywords: Oregano essential oil, Gelatin, Mechanical properties, Antioxidant, edible film
  • Amin Abbasi, Kimia Dehghan Sanej, Alireza Mohammadi, Samaneh Moradi, Bentolhosna Dehghan Nayeri, Sara Bazzaz, Hedayat Hosseini * Pages 75-108
    There are numerous physical, chemical, and biological hazards that can threaten and contaminate safe food. Biological factors, including bacteria involved in food spoilage and zoonotic diseases, account for a high percentage of this risk. One of the new approaches developed in food safety is designing and applying the strategy of utilizing cell structures and bioactive metabolites derived from probiotics that are known as postbiotic compounds. Teichoic acid, membrane-bound exopolysaccharides, short-chain fatty acids, bacteriocins, organic acids, and cytoplasmic enzymes are known as functional postbiotics. Due to their unique chemical structure and function, the mentioned compounds play a role in the chemical and microbial safety processes of food by absorbing and destroying chemical agents, toxin detoxifying, and inhibiting the growth and proliferation of pathogenic organisms. Among the functional mechanisms involved in the establishment of chemical safety by postbiotics, we can mention the activity of structural change, deformation, and surface absorption of some heavy metals and mycotoxins, as well as the reduction of heavy metal- and mycotoxin-induced oxidative stress responses. In regard to microbial safety, acidifying the cell cytoplasm, preventing the regulation and production of energy, inhibiting the growth of pathogenic microorganisms by forming pores in the cell membrane, causing morphological and functional changes in sensitive components such as proteins and peptides by creating acidity in the cell cytoplasm, and also stimulating the creation of oxidation pathways in bacterial cells are considered to be the main antimicrobial action mechanisms of postbiotics. Therefore, it can be acknowledged that postbiotic compounds can be used as a new approach and a promising tool to ensure safety parameters, increase the storage time of food matrices, and also formulate and produce functional foods. Technological challenges in the production of postbiotic compounds, the main mechanisms involved in establishing chemical and microbial safety, their application in food matrices, the effect of food components on their performance, and the methods of preservation and stability of postbiotics in food matrices are some of the issues discussed in this review.Due to their unique chemical structure and function, the mentioned compounds play a role in the chemical and microbial safety processes of food by absorbing and destroying chemical agents, toxin detoxifying, and inhibiting the growth and proliferation of pathogenic organisms. Among the functional mechanisms involved in the establishment of chemical safety by postbiotics, we can mention the activity of structural change, deformation, and surface absorption of some heavy metals and mycotoxins, as well as the reduction of heavy metal- and mycotoxin-induced oxidative stress responses. In regard to microbial safety, acidifying the cell cytoplasm, preventing the regulation and production of energy, inhibiting the growth of pathogenic microorganisms by forming pores in the cell membrane, causing morphological and functional changes in sensitive components such as proteins and peptides by creating acidity in the cell cytoplasm, and also stimulating the creation of oxidation pathways in bacterial cells are considered to be the main antimicrobial action mechanisms of postbiotics. Therefore, it can be acknowledged that postbiotic compounds can be used as a new approach and a promising tool to ensure safety parameters, increase the storage time of food matrices, and also formulate and produce functional foods. Technological challenges in the production of postbiotic compounds, the main mechanisms involved in establishing chemical and microbial safety, their application in food matrices, the effect of food components on their performance, and the methods of preservation and stability of postbiotics in food matrices are some of the issues discussed in this review.
    Keywords: Postbiotic, Probiotic, Food microbial safety, Food chemical safety
  • Sedighe Tavasoli, Yahya Maghsoudlou *, Seid Mahdi Jafari, Hoda Shahiri Tabarestani Pages 109-124
    Background and objectives

    Today, Pickering emulsions, as the most stable type of emulsion, have been widely accepted for use in various food, pharmaceutical, and cosmetic products. The common use of biopolymers such as proteins and polysaccharides as stabilizing or thickening agents in the formulation of these emulsion systems, due to their inherent functional characteristics, easy preparation, nutritional value, biodegradability, and biocompatibility, encourages researchers to design new hybrid Pickering stabilizers with enhanced functional properties. Therefore, in the present study, the fabrication of sodium caseinate/soy soluble polysaccharides conjugate nanoparticles and the potential of these novel emulsifiers to stabilize the Pickering emulsion was investigated.

    Materials and methods:

    First, sodium caseinate/soy soluble polysaccharides conjugates (NaCS/SSPS) with a protein/polysaccharide ratio of 9 to 1 were produced through the Maillard reaction using the dry heating method under optimal conditions (temperature of 60 oC and 75% relative humidity ), and after confirming the formation of covalent binding between NaCS and SSPS via attenuated total reflectance-Fourier transform infrared spectroscopy, the conjugate capability to create a stable emulsion was studied, and compared to native biopolymers. Then, to produce NaCS/SSPS conjugate nanoparticles (Pickering stabilizer), ultrasonic pulse treatment was applied (400 W- 28 minute) and two important features of particle size and their wettability were measured. In the following, the potential of Pickering emulsion formation using NaCS/SSPS conjugate nanoparticles was characterized and the stability of obtained emulsions was compared to that of untreated NaCS/SSPS conjugates.

    Results

    The formation of covalent binding between NaCS and SSPS and structural changes of NaCS during conjugation reaction were detected through attenuated total reflectance-Fourier transform infrared spectroscopy. Increased physical stability against creaming was observed for emulsions stabilized by conjugates when compared with those produced by the native biopolymers. In addition, differential scanning calorimetry results showed that the thermal stability of NaCS was significantly increased by glycosylation reaction. Based on the dynamic light scattering and contact angle measurements, the ultrasonic treatment led to a significantly decreased particle size and an increase in their wettability, which allowed the creation of a high stable Pickering emulsion. The enhanced wettability of the NaCS/SSPS nanoparticles was achieved by exposing the hydrophobic sections hidden within the conjugate structure.

    Conclusion

    Owing to the successful fabrication of high stable Pickering emulsion using the hybrid nanoparticles produced by combining two techniques of conjugation and ultrasonic method, it can be suggested to employ NaCS/SSPS conjugate nanoparticles for the manufacture of Pickering emulsion delivery systems for bioactive compounds.

    Keywords: Pickering emulsion, Conjugate, ultrasonic, Caseinate