فهرست مطالب

مدیریت دولتی تطبیقی - سال یکم شماره 2 (تابستان 1402)

نشریه مدیریت دولتی تطبیقی
سال یکم شماره 2 (تابستان 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/06/01
  • تعداد عناوین: 6
|
  • جواد معدنی* صفحات 1-37
    فساد پدیده ای است که از دیرباز تاکنون به شکل هایی مختلفی وجود داشته است. یکی از مواردی که امکان بروز فساد اداری در آن زیاد است، پروژه های مشترک بخش خصوصی و دولتی است. از همین رو دولت ها سعی می کنند تا با استفاده از رویکردها و مکانیزم های مختلف و موثر، برای مقابله با آن اقداماتی را اتخاذ نمایند. هدف اصلی تحقیق تدوین چهارچوب ارتقای سلامت اداری در پروژه های مشترک بخش خصوصی و دولتی که با عطف به رویکرد تطبیقی، به بررسی موضوع پرداخته است. تحقیق حاضر از نظر هدف بنیادی و از لحاظ مبنای ماهیت داده ها، کیفی بوده و روش تحقیق بکار رفته در آن روش کیفی "توصیف ضخیم یا پرمایه" است. محقق با استفاده از گام های 9 گانه روش توصیف ضخیم، به احصای رویکردهای کلیدی و شناسایی عوامل و مولفه های اصلی مبادرت ورزیده است که مطابق با یافته های تحقیق، 11 مولفه اصلی در رابطه با چهارچوب ارتقای سلامت اداری در پروژه های مشترک بخش خصوصی و دولتی شناسایی شدند. نتایج پژوهش حاضر نشان می دهد که تشکیل ایتلاف تخصصی، استفاده از فناوری اطلاعات و سیستم های اطلاعاتی مدیریت، ایجاد شرایط برای نظارت و مشارکت عموم؛ و در نهایت تشکیل یک کمیته راهبری تخصصی بتواند در زمینه مبارزه با فساد اداری در پروژه های مشترک بخش خصوصی و دولتی مثمرثمر باشد.
    کلیدواژگان: سلامت اداری، مشارکت دولتی-خصوصی، مطالعه تطبیقی، توصیف ضخیم
  • جواد نرگسیان*، عباس قربیان صفحات 38-68
    زمینه و هدف

    دولت الکترونیک فرصتی برای پل زدن بر روی شکاف بین دولت و ملت (شهروندان) است که فرصت مشارکت در فرایندهای تصمیم گیری را برای شهروندان مهیا می سازد. هدف از این تحقیق بررسی رابطه دولت الکترونیک با مشارکت عمومی و پاسخگویی عمومی می باشد.

    روش شناسی: 

    در این تحقیق از روش توصیفی- همبستگی و بطور مشخص مبتنی بر مدل معادلات ساختاری استفاده شده است. جامعه آماری این تحقیق شامل شهروندان در منطقه 5 شهر تهران می باشد که از طریق روش نمونه گیری تصادفی ساده تعیین گردیدند. و با استفاده از پرسشنامه داده های مورد نیاز جمع آوری گردیدند. و تعداد 385 نفر به عنوان نمونه آماری مورد پایش و بررسی قرار گرفتند.

    یافته ها

    با توجه به داده های جمع آوری شده، آزمون فرض متغیرهای تحقیق (دولت الکترونیک، مشارکت عمومی، پاسخگویی عمومی) در قالب مدلسازی معادلات ساختاری و با استفاده از نرم افزار لیزرل صورت پذیرفت. و یافته های تحقیق حاضر نشان می دهد که بین این سه متغیر رابطه معناداری وجود داشته و مشارکت عمومی نقش میانجی را ایفا می کند.

    نتیجه گیری

    دولت الکترونیک با ایفای نقش توزیع عادلانه اطلاعات بین شهروندان و دسترسی برابر آنها به اطلاعات و ارایه خدمات کیفی و همچنین فراهم ساختن بستر مناسب برای تعامل دوجانبه با شهروندان با بهره گیری از فناوری اطلاعات زمینه را برای افزایش مشارکت شهروندان در تصمیمات دولت فراهم ساخته و زمانی که شهروندان از تصمیمات دولت آگاه و مطلع شوند، به تبع آن، دولت نیز در قبال اقدامات خود به شهروندان پاسخگو خواهند بود.

    کلیدواژگان: دولت الکترونیک، مشارکت عمومی، پاسخگویی عمومی، مدیریت دولتی، شهر تهران
  • روح الله حسینی*، معصومه گلی صفحات 68-99

    بستر رشد و پیشرفت سازمان، ارتباطات اثر بخش است. سیستم ارتباطات ‏در بالندگی سازمان ها نقش ‏اساسی دارد. سطح مطلوبی از ارتباطات سازمانی میان افراد می تواند بستر تعامل سالم و سازنده را برای ‏تعالی انسان و سازمان فراهم نماید. آنچه که یک مدیر را در ارتقای عملکرد و تحقق اهداف پشتیبانی می ‏کند، برقراری ارتباطات اثربخش در کارآمدترین و بهترین شیوه است. هدف از این پژوهش بررسی وضعیت ‏سیستم ارتباطات سازمانی در اداره پست شهرستان بروجرد می باشد. پژوهش حاضر توصیفی از نوع ‏پیمایشی است و از نظر هدف کاربردی است. جامعه آماری پژوهش همه کادر شاغل در اداره پست می ‏باشد. داده ها به وسیله پرسشنامه جمع آوری گردید. برای اندازه گیری متغیرهای پژوهشی از پرسشنامه ‏خودساخته استفاده شده است و روایی آن از طریق خبرگان بررسی و تایید شد. برای تجزیه و تحلیل داده ‏ها از روش متغیر ‏Z‏ استاندارد استفاده شده است. با توجه به شواهد و تجزیه تحلیل داده های پژوهش ‏فرضیه تحقیق تایید شد به این معنی که سیستم ارتباطات سازمانی از اثربخشی بالایی برخوردار است. ‏وقتی که در یک سازمانی ارتباطات شفاف و اثربخش برقرار شود و کارکنان بتوانند با همدیگر به راحتی ‏ارتباط برقرار کنند همکاری تسهیل و در نهایت این همکاری می تواند منجر به بهبود عملکرد و خلق ‏نوآوری در سازمان می شود.‏

    کلیدواژگان: اثر بخشی، سیستم ارتباطات سازمانی، همکاری
  • جعفر آقازاده* صفحات 100-123
    زمینه و هدف

    سیاست نامه و شریعت نامه نویسان دوره اول قاجار در پیوند با سنت سیاست نامه نویسی ایرانی، بعدازاینکه به لزوم سلطنت و پادشاهی و مقام وی در جهان به عنوان ظل الله اشاره نموده اند، کارکردها و وظایفی برای وی تعریف و مشخص نموده اند تا شاه با کاربست آن ها، شایسته مقام ظل اللهی و سلطنت گردد. این کارکردها تکرار همان وظایف شاه در اندیشه ایران باستان و دوره ایران اسلامی هست، که با توجه به اقتضایات دوران قاجار، تکرار و بازنویسی شده اند.

    روش شناسی: 

    این پژوهش به روش تاریخی با رویکرد کیفی و با تکیه بر منابع کتابخانه ای و مراجعه به منابع تاریخی به خصوص سیاست نامه های دوره اول قاجار انجام شده است.

    یافته ها

    یافته های پژوهش نشان می دهد که سلطنت و وظایف آن بحث محوری سیاست نامه های دوره اول قاجار است. ازنظر اندیشه ورزان دوره قاجار سلطان شیعه، جانشین و سایه خداوند درروی زمین است، اما برای حفظ این جایگاه و به دست آوردن مشروعیت می بایست یک مجموعه از وظایف مخصوص جایگاه خود را انجام می داد.

    نتیجه گیری

    سیاست نامه نویسان این دوره با نظریه پردازی در حوزه سلطنت، تلاش داشتند تا با برکشیدن جایگاه سلطان و مقام قدسی بخشیدن به وی، او را جانشین پیامبر و امامان شیعه معرفی نمایند. اما ازنظر آنان این مقام ابدی و پایدار نبود، بلکه مستلزم انجام کارکردهای ویژه ای بود که عدالت و دادگری در کانون و محور این وظایف قرار داشت.

    کلیدواژگان: دوره قاجار، سلطنت، وظایف و کارکردهای شاهی، عدالت، مشروعیت
  • پیمان اکبری*، علی کریمی، ستاره السادات حسینی نسب صفحات 123-153

    هدف از این پژوهش، نقش بازی وارسازی در جهت افزایش خود رهبری کارکنان و اثرات آن بر خود سازگاری در محیط کار می‏باشد. پژوهش حاضر از نظر هدف کاربردی و از نظر ماهیت و روش، توصیفی - پیمایشی است. جامعه آماری این پژوهش را تعداد 130 نفر از کارکنان اداره ورزش و جوانان استان یزد را شامل می‏شود. که با استفاده از فرمول جدول مورگان 97 نفر به عنوان نمونه برای نیمه اول سال 1402 انتخاب شدند. ابزار گردآوری داده ‏ها، پرسشنامه‏ های استانداری است که در این زمینه وجود دارند. روایی (همگرا و واگرا) و پایایی (بار عاملی، ضریب پایایی مرکب، ضریب آلفای کرونباخ) پرسشنامه‏ ها حاکی از آن هستند که ابزارهای اندازه‏گیری از روایی و پایایی خوبی برخوردار هستند. نتایج حاصل از آزمون فرضیات توسط نرم‏ا فزار SMART-PLS و با استفاده از آماره آزمون t و ضرایب مسیر (β)، نشان داد که بازی وارسازی بر خود رهبری کارکنان و خود سازگاری در محیط کار به ترتیب تاثیر قوی، مستقیم و معنی دار و تاثیر ضعیف، مستقیم و غیرمستقیم، و معنی دار دارد، خود رهبری کارکنان بر خود سازگاری در محیط کار تاثیر متوسط، مستقیم، و معنی دار دارد در نهایت خود رهبری کارکنان می‏تواند نقش میانجی‏گری را در تاثیرگذاری بازی وارسازی بر خود سازگاری در محیط کار ایفا کند. با وجود مدل طراحی می توان انتظار داشت که دستگاه مذکور بتواند به منظور افزایش خود سازگاری در محیط کار به نقش بازی وارسازی توجه داشته باشد و اما اگر بخواهد تاثیرگذاری بیشتر بازی وارسازی را نشان دهد از متغیر خود رهبری کارکنان در این زمینه بهره جوید.

    کلیدواژگان: بازی وارسازی، خود رهبری کارکنان، خود سازگاری در محیط کار
  • طاها عشایری*، طاهره جهان پرور، پرستو آقازاده، فاطمه بحری صفحات 154-183

    فرهنگ سازمانی، بستر و عاملی برای انگیزش، شناسایی استعداد و به کارگیری آن در افزایش عملکرد شغلی کارکنان است. هدف اصلی پژوهش مطالعه تاثیر فرهنگ سازمانی بر عملکرد شغلی کارکنان سازمان های کشور است. روش انجام تحقیق از نوع فراتحلیل کمی (CMA2) است که محقق با استفاده از مرور ادبیات و تحقیقات صورت گرفته در بازه زمانی 1377 الی 1400، با محوریت فرهنگ سازمانی و عملکرد شغلی، از جامعه آماری 38 سند تحقیقی بعد از غربال؛ 22 مورد به عنوان حجم نمونه را جهت تحلیل و ارزیابی انتخاب نمود است. نتایج نشان می دهد که بین فرهنگ سازمانی و عملکرد شغلی رابطه معنی داری وجود دارد و اثر کلی آن برابر با 0.31 است. همچنین بین مولفه های آن ازجمله فرهنگ حمایتی (0.34)؛ فرهنگ اعتماد (0.26)؛ فرهنگ کار جمعی (0.30)؛ فرهنگ انسجام (0.28)؛ تعهد سازمانی (0.23) و فرهنگ سازگاری (0.25) با عملکرد شغلی رابطه معنی داری وجود دارد. درنهایت با ارتقای فرهنگ سازمانی، عملکرد شغلی نیروی انسانی نیز بهتر خواهد شد.نوآوری و توسعه سازمان، شرط مهم برای بقای هر سازمانی است و این کار از طریق فرهنگ سازمانی شدنی است که برای عملکرد شغلی نقش خود را نمایان می سازد. فرهنگ سازمانی، نیروی قدرتمندی است که نحوه عمل کردن و سازوکار اجرای و عملیاتی سازی کارهای سازمانی را مشخص می سازد، فرهنگ سازمانی به اصول، ارزش های اساسی، باورها و اصول مهمی در سازمان اشاره دارد که شالوده محکم برای نظام مدیریتی ایجاد می کند تا با نظارت و کنترل سازمانی، عملکرد شغلی را تقویت می کند.

    کلیدواژگان: عملکرد شغلی، فرهنگ سازمانی، تعلق سازمانی، فرهنگ اعتماد، فرهنگ مشارکتی
|
  • Javad Madani * Pages 1-37
    Corruption is a phenomenon that has existed for a long time in various forms. One of the cases where the possibility of corruption is high is the joint projects of the private and public sectors. Therefore, states try to take measures to deal with it by using different and effective approaches and mechanisms. The main goal of the research is to developing a framework for improving administrative integrity in public-private Partnerships, which has investigated the issue by turning to the comparative approach. The current research is qualitative in terms of its basic purpose and in terms of the nature of the data, and the research method used in that qualitative method is "thick description". Using the 9 steps, the researcher has attempted to calculate the key approaches and identify the main factors and components, according to the findings of the research, 11 main components in relation to the framework for improving administrative integrity in public-private Partnerships were identified. The results of the current research show that the formation of a specialized coalition, the use of information technology and management information systems, creating conditions for monitoring and public Partnerships; And finally, the formation of a specialized steering committee can be effective in the fight against administrative corruption in joint projects of the private and public sectors.
    Keywords: Corruption, Public-Private Partnership, comparative study, Thick Description
  • Javad Nargesian *, Abbas Ghorbian Pages 38-68
     Background and purpose

    Electronic government is an opportunity to bridge the gap between the government and the nation (citizens), which provides the opportunity for citizens to participate in decision-making processes. The purpose of this research is to examine the relationship between electronic government and public participation and public accountability.

    Methodology

    In this research, a descriptive-correlation method based on the structural equation model was used. The statistical population of this research includes citizens in District 5 of Tehran, who were determined through simple random sampling. And the required data were collected using a questionnaire. And 385 people were monitored and investigated as a statistical sample.

    Findings

    According to the collected data, the hypothesis test of the research variables (electronic government, public participation, public accountability) was done in the form of structural equation modeling and using Lisrel software. And the findings of this research show that there is a significant relationship between these three variables and public participation plays a mediating role.

    Conclusion

    By playing the role of fair distribution of information among citizens and their equal access to information and providing quality services, as well as providing a suitable platform for mutual interaction with citizens by using information technology, the electronic government has provided the basis for increasing the participation of citizens in government decisions. And when the citizens are aware of the government's decisions, then the government will be accountable to the citizens for its actions.

    Keywords: electronic government, public participation, public accountability, public administration, Tehran city
  • Roholah Hosseini *, Masoumeh Goli Pages 68-99
    Context and Purpose

    Effective communication is the basis for the ‎growth and development of the organization. The communication ‎system plays an essential role in the growth of organizations. A ‎favorable level of organizational communication between people can ‎provide a platform for healthy and constructive interaction for human ‎and organization excellence. What supports a manager in improving ‎performance and achieving goals is effective communication in the ‎most efficient and best way. The purpose of this research is to ‎investigate the status of the organizational communication system in the ‎post office of Borujerd city.

    Methodology

    The current research is a ‎descriptive survey type and it is practical in terms of purpose. The ‎statistical population of the research is all staff working in the post ‎office. The data was collected through a questionnaire. A self-made ‎questionnaire was used to measure the research variables and its validity ‎was checked and confirmed by experts. The standard Z variable method ‎was used to analyze the data.

    Findings

    According to the evidence and ‎data analysis of the research, the main hypothesis was confirmed. Based ‎on the findings of the research in the post office of Borujerd city, the ‎organizational communication system is highly effective.

    Conclusion

    ‎In the post office of Borujerd city, the organizational communication ‎system is desirable. When there is good communication in an ‎organization, it is transparent and effective, and employees can ‎communicate with each other easily and effectively, it facilitates ‎cooperation, and finally, this cooperation can lead to the improvement ‎of performance and creation of innovation in the organization.‎

    Keywords: Effectiveness, organizational communication system, cooperation
  • Jafar Aghazadeh * Pages 100-123
    Context and purpose

    The policy writings and Shariat writings of the first Qajar period, in connection with the tradition of Iranian policy writing, after pointing out the necessity of the monarchy and his position in the world as God, defined and specified his functions and duties so that the king could use them. , worthy of the position of God's shadow and kingship. These functions are the repetition of the same functions of the king in the thought of ancient Iran and Islamic Iran, which have been repeated and rewritten according to the requirements of the Qajar era.

    Methodology

    This research has been conducted in a historical method with a qualitative approach, relying on library sources and referring to historical sources, especially the policies of the first Qajar period.

    Findings

    The findings of the research show that the monarchy and its duties are the central discussion of the policies of the first Qajar period. According to the thinkers of the Qajar period, the Shiite sultan is the successor and shadow of God on earth, but in order to maintain this position and gain legitimacy, he had to perform a set of duties specific to his position.

    Conclusion

    Politicians of this period, by theorizing in the field of monarchy, tried to introduce him as the successor of the Prophet and Shia imams by removing the position of the sultan and giving him the sacred position. However, according to them, this position was not eternal and stable, but required the performance of special functions, where justice and justice were at the center of these duties.

    Keywords: Qajar period, monarchy, royal duties, functions, justice, legitimacy
  • Peyman Akbari *, Ali Karimi, Setare Sadat Hoseini Nasab Pages 123-153

    The purpose of this research is the role of gamification in order to increase the self-leadership of employees and self-adaptation in the workplace. The current research is applied in terms of purpose and descriptive-survey in terms of nature and method. The statistical population of this research includes 130 employees of the Sports and Youth Department of Yazd province. Using Morgan's table formula, 97 people were selected as samples for the first half of 1402. The data collection tool is the provincial questionnaires that exist in this field. Validity (convergent and divergent) and reliability (factor loading, composite reliability coefficient, Cronbach's alpha coefficient) of the questionnaires indicate that the measurement tools have good validity and reliability. The results of hypothesis testing by SMART-PLS software and using t-test statistics and path coefficients (β) showed that gamification has a strong, direct and significant effect on employees' self-leadership and self-adjustment in the workplace, respectively. and has a weak, direct and indirect, and significant effect, employee self-leadership has a moderate, direct, and significant effect on self-adjustment in the workplace. Finally, employee self-leadership can play a mediating role in influencing gamification on Self-adaptation in the workplace. With the design model, it can be expected that the mentioned device can pay attention to the role of gamification in order to increase self-adaptation in the workplace, and if it wants to show more effectiveness of gamification, it should take advantage of the variable of self-leadership of employees in this field.

    Keywords: Gamification, self-leadership of employees, self-adaptation in the workplace
  • Taha Ashayeri *, Tahereh Jahanparvar, Parastu Aghazadeh, Fatemeh Bahri Pages 154-183

    Organizational culture is a platform and a factor for motivating, identifying talent and using it to increase the job performance of employees. The main purpose of the research is to study the effect of organizational culture on the job performance of the employees of the country's organizations. The research method is quantitative meta-analysis (CMA2), which the researcher used to review the literature and research conducted in the period of 1377-1400, focusing on organizational culture and job performance, from the statistical population of 38 research documents after screening; 22 cases have been selected as the sample size for analysis and evaluation. The results show that there is a significant relationship between organizational culture and job performance, and its overall effect is equal to 0.31. Also, between its components, including supportive culture (0.34); trust culture (0.26); collective work culture (0.30); cohesion culture (0.28); There is a significant relationship between organizational commitment (0.23) and adaptability culture (0.25) with job performance. Finally, by improving the organizational culture, the job performance of the human force will also improve. Innovation and development of the organization is an important condition for the survival of any organization, and this can be done through the organizational culture, which shows its role for the job performance. Organizational culture is a powerful force that determines the way of acting and the mechanism of implementation and operationalization of organizational work. Organizational culture refers to the principles, basic values, beliefs and important principles in the organization that creates a solid foundation for the management system to monitor and control the organization. It enhances job performance.

    Keywords: Job performance, Organizational culture, organizational belonging, trust culture, cooperative culture