فهرست مطالب

مجله دانشگاه علوم پزشکی گرگان
سال بیست و پنجم شماره 3 (پیاپی 87، پاییز 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/07/09
  • تعداد عناوین: 12
|
  • بهاره نیکوزر، نگین کاظمی، عباس کیانی اصفهانی، محمدحسین نصر اصفهانی، مرضیه تولائی* صفحات 1-9

    یکی از رخدادهای اصلی اسپرمیوژنز جایگزینی هیستون ها با پروتیین های کوچکی به نام «پروتامین» است. این پدیده منجربه تراکم کروماتین در هسته اسپرم و محافظت از آن در برابر آسیب های احتمالی می شود. امروزه تست هایی مانند رنگ آمیزی آنیلین بلو (AB)، تولویدین بلو (TB) و رنگ آمیزی کرومایسین (CMA3) A3 بر اساس ویژگی های مختلف برای ارزیابی تراکم کروماتین اسپرم استفاده می شود. برای ارزیابی قطعه قطعه شدن DNA در اسپرم، چندین تست نظیر 8-هیدروکسی-2-دیوکسی گوانوزین (8-OHdG)، TUNEL ، Comet ، SCSA ، SCD و  Acridine orange معرفی شده است که به طور مستقیم و غیرمستقیم آسیب DNA را ارزیابی می کنند. مقاله های منتشر شده توسط محققان در پایگاه های Pubmed و Google scholar و نیز کتب مرتبط از سال 2007 تا 2022 بر اساس کلید واژه های 8-OHdG ، TUNEL، Comet ، SCSA ، SCD وAcridine orange  جمع آوری و مورد بررسی قرار گرفتند. تا به حال مقالات متعددی در سطح درمان و تحقیقات بر روی تست های کروماتین اسپرم انجام شده است؛ اما تعداد موارد بررسی شده تاکنون کم بوده و همچنین در مطالعات گوناگون از نمونه های متفاوت اسپرمی استفاده شده و حد آستانه در تست های مختلف، متفاوت بوده است. در ویرایش ششم کتاب WHO به این موضوع پرداخته شده است که هر آزمایشگاه حد آستانه مشخص خود را دارد. لذا در این مقاله مروری، روش های رایج ارزیابی بسته بندی کروماتین و آسیب DNA معرفی شده و مزایا و معایب هر یک از این تست ها بر اساس آخرین دستاوردها در زمینه ناباروری مورد بحث و بررسی قرار می گیرد.

    کلیدواژگان: ناباروری مردان، اسپرم، تراکم کروماتین، قطعه قطعه شدن DNA، آنیلین بلو، 8- هیدروکسی 2- دئوکسی گوانین، کرومومایسینA3، TUNEL، Comet Assay
  • سمانه برادران سلمانی، کیوان حجازی*، وحیدرضا عسکری*، رویا عسکری، سید میلاد اسدی فریزی صفحات 10-17
    زمینه و هدف

    سمیت پاراکوات با مکانیسم هایی که هنوز به طور کامل شناخته شده نیست؛ می تواند به ارگانیسم ها آسیب برساند. شواهد حاکی از آن است که به واسطه انجام تمرینات ورزشی منظم و استفاده از مکمل های آنتی اکسیدانی مناسب می توان به کاهش عوارض ناشی از سمیت پاراکوات کمک کرد. این مطالعه به منظور تعیین اثر تمرین هوازی به همراه مکمل پیپرین بر سطح کبدی فاکتور نکروزدهنده تومورآلفا (TNF-a) و اینترلوکین-10 (IL-10) موش های صحرایی القاء شده با پاراکوات انجام شد.

    روش بررسی

    در این مطالعه تجربی 40 سر موش صحرایی نر نژاد ویستار به صورت تصادفی در 5 گروه 8 تایی قرار گرفتند. گروه ها شامل: 1) شم، 2) کنترل منفی - پاراکوات، 3) پاراکوات + تمرین، 4) پاراکوات + تمرین + مکمل پیپرین و 5) پاراکوات + مکمل پیپرین بودند. تمرین هوازی به مدت 7 هفته، هر هفته 5 جلسه و هر جلسه به مدت 30 الی 40 دقیقه در روز با سرعت 10 تا 18 متر در دقیقه بود. سم پاراکوات به میزان 5 میلی گرم بر کیلوگرم وزن بدن به صورت تزریق داخل صفاقی به موش های صحرایی القاء شد. مکمل پیپرین با دوز 10 میلی گرم بر کیلوگرم وزن بدن روزانه گاواژ شد. غلظت TNF-a و IL-10 از بافت کبدی اندازه گیری شد.

    یافته ها

    بین گروه کنترل منفی - پاراکوات در مقایسه با گروه های شم، پاراکوات + تمرین، پاراکوات + پیپرین و پاراکوات + تمرین + پیپرین به ترتیب افزایش و کاهش معنی داری در غلظت IL-10 و TNF-a دیده شد (P<0.05). میانگین غلظت TNF-a بافت کبد در بین دو گروه کنترل منفی - پاراکوات با پاراکوات + مکمل پیپرین (P<0.05) و بین پاراکوات + تمرین + پیپرین (P<0.05)، پاراکوات + تمرین (P<0.05) و شم (P<0.05) تفاوت آماری معنی دار وجود داشت. بین میانگین های غلظت IL-10 بافت کبد در بین دو گروه کنترل منفی - پاراکوات با پاراکوات + مکمل پیپرین، پاراکوات + تمرین + پیپرین، پاراکوات + تمرین و شم تفاوت آماری معنی داری وجود داشت (P<0.05).

    نتیجه گیری

    اجرای تمرین هوازی توام با مصرف مکمل پیپرین می تواند سبب کاهش التهاب ناشی از پاراکوات گردد.

    کلیدواژگان: پاراکوات، تمرین، پیپرین، فاکتور نکروز دهنده تومور آلفا، اینترلوکین - 10
  • شکوفه صادقی، سید جواد ضیاءالحق* صفحات 18-26
    زمینه و هدف

    چاقی ممکن است با اختلالات غده تیرویید مرتبط باشد. از طرفی برخی درمان ها مانند اصلاح رژیم غذایی و فعالیت بدنی ممکن است بر کاهش چاقی اثربخش باشند. این مطالعه به منظور تعیین اثر هشت هفته تمرینات هوازی و رژیم غذایی مختلف بر سطح هورمونی و تغییرات هیستوپاتولوژیکی بافت تیرویید موش های صحرایی نر چاق انجام شد.

    روش بررسی

    این مطالعه تجربی روی 25 سر موش صحرایی نر نژاد ویستار سه هفته ای انجام شد. در ابتدا برای القاء چاقی 50 سر موش صحرایی به مدت 12 هفته در معرض رژیم غذایی پرچرب شامل 40 درصد چربی، 40درصد پروتیین و 20 درصد کربوهیدرات قرار گرفتند. پس از آن بر اساس شاخص لی، 25 موش صحرایی به صورت تصادفی در پنج گروه 5 تایی شامل کنترل سالم، چاق+ رژیم پرچرب، چاق+ رژیم معمولی، چاق+ رژیم پرچرب+هوازی، چاق +رژیم معمولی+ هوازی تقسیم شدند. بعد از القاء چاقی، به 2 گروه رژیم غذایی استاندارد شامل 20 درصد چربی، 10درصد پروتیین و 70 درصد کربوهیدرات داده شد. تمرینات هوازی 30 دقیقه در روز، 8 متر بر دقیقه طی 5 روز در هفته به مدت 8 هفته بر روی تردمیل جوندگان انجام شد. پس از بیهوشی، کالبد شکافی انجام و بافت تیرویید برای مطالعات هیستوپاتولوژیک و 5 میلی لیتر خون برای تعیین سطح TSH، T3 و T4 به وسیله کیت رادیوایمونواسی به آزمایشگاه ارسال شدند.

    یافته ها

    مقادیر سرمی هورمون TSH در گروه های دریافت کننده رژیم پرچرب نسبت به گروه کنترل و رژیم معمولی با و بدون فعالیت هوازی افزایش آماری غیرمعنی داری داشت. مقادیر هورمون T3 گروه دریافت کننده رژیم معمولی به همراه فعالیت هوازی نسب به گروه های کنترل، رژیم پرچرب و رژیم پرچرب به همراه فعالیت هوازی به صورت معنی داری کمتر بود (P<0.05). از طرفی هورمون T4 در همه گروه های چاقی نسبت به گروه کنترل افزایش آماری معنی دار داشت (P<0.05) و تنها در گروه دریافت کننده رژیم معمولی به همراه فعالیت هوازی این مقادیر در سطح گروه کنترل بود. تغییرات زیادی در سلول های فولیکولار، پارافولیکولار و فولیکول بافت تیرویید در گروه چاقی ادامه دهنده رژیم پرچرب به دست آمد. این تغییرات در گروه های تغییر رژیم غذایی به سمت رژیم معمولی به تنهایی و همراه با فعالیت هوازی کاهش چشمگیری داشت (P<0.05).

    نتیجه گیری

    القاء چاقی موجب تغییرات ساختاری و بیوشیمیایی قابل توجه در تیرویید شد و ترکیب اصلاح رژیم غذایی به همراه فعالیت هوازی برای بهبود این تغییرات، موثرتر بود.

    کلیدواژگان: تیروئید، تیروکسین، تری یدوتیرونین، هورمون محرک تیروئید، چاقی، تمرین هوازی، موش صحرایی
  • میلاد پیران حمل آبادی، امیرعلی جعفرنژادگرو* صفحات 27-35
    زمینه و هدف

    استفاده از ارتزهای کمری مکانیک دویدن را تغییر می دهد. یکی از عوامل بیومکانیکی مهم در توانبخشی و پیشگیری از آسیب، انقباضات همزمان مفاصل زانو و مچ پا است. این مطالعه به منظور تعیین اثر دو نوع بریس تراکولامبوساکرال بر مقادیر هم انقباض مفاصل مچ پا و زانو در مردان مبتلا به کایفوز در حین دویدن انجام شد.

    روش بررسی

    این مطالعه شبه تجربی روی 15 مرد 25-18 ساله مبتلا به کایفوز بزرگتر از 40 درجه در آزمایشگاه بیومکانیک مرکز سلامت و تندرستی دانشگاه محقق اردبیلی طی تابستان 1399 انجام شد. هریک از شرکت کنندگان به طور تصادفی سه تست دویدن را در هر یک از سه حالت بدون بریس، با بریس دارای سنسور و با بریس ساده انجام دادند. این آزمایش شامل داده های الکترومیوگرافی عضلات منتخب اندام تحتانی بود که انقباض عضلات زانو و مچ پا را در پای راست هنگام دویدن با سرعت ثابت ثبت نمود.

    یافته ها

    مقادیر هم انقباض عمومی مفصل زانو در حالت بریس سنسوردار نسبت به حالت بدون بریس حدود 6 درصد طی فاز پاسخ بارگذاری کاهش یافت (P<0.05). هنگام استفاده از بریس ساده نسبت به حالت بدون بریس مقادیر هم انقباض جهت دار مچ پا در فاز هل دادن حدود 38 درصد کاهش یافت (P<0.05). هم انقباضی جهت دار عضلات پهن داخلی و پهن خارجی در حالت استفاده از بریس سنسوردار نسبت به حالت بدون بریس در فاز پاسخ بارگذاری حدود 49 درصد و در فاز میانه اتکا در حالت بدون بریس نسبت به بریس ساده حدود 47 درصد افزایش یافت (P<0.05).

    نتیجه گیری

    به دلیل افزایش هم انقباضی عمومی زانو در حین استفاده از بریس سنسوردار، استفاده از بریس ساده توصیه می شود.

    کلیدواژگان: بریس، توراکولومبار، کایفوز، مفصل مچ پا، مفصل زانو، دویدن
  • محمد عارفی، ایوب خسروی، عباس عبداللهی، سید حمید آقائی بختیاری، نائمه جاوید، انور سادات کیان مهر* صفحات 36-42
    زمینه و هدف

    میکروRNA ها (microRNAs) زمینه جدیدی را در تشخیص مولکولی سرطان ها فراهم کرده اند. هرچند هنوز نقش آنها در گردش سرم یا پلاسما در سرطان کولورکتال به خوبی مشخص نشده است. این مطالعه به منظور ارزیابی بیان let-7d microRNA در بیماران مبتلا به سرطان کولورکتال انجام شد.

    روش بررسی

    این مطالعه مورد شاهدی روی 40 بیمار مبتلا به سرطان کولورکتال و 40 فرد سالم انجام شد. مقدار 7 میلی لیتر نمونه خون از گروه مورد (قبل و بعد از جراحی) و از گروه شاهد (در یک مرحله) اخذ شد. سرم جداسازی شد و تا انجام آزمایشات مولکولی در دمای منفی 80 درجه سانتی گراد ذخیره گردید. استخراج میکروRNA از نمونه های سرمی انجام و سنتز cDNA صورت گرفت. میزان بیان let-7d با استفاده از روش RT-qPCR انجام شد. داده ها با کمک نرم افزار GraphPad Prism 9 آنالیز شدند. آنالیز منحنی راک (ROC)، حساسیت و ویژگی روی داده های let-7d microRNA به منظور معرفی بیومارکر تشخیصی بین گروه مورد قبل از عمل جراحی با گروه شاهد محاسبه گردید.

    یافته ها

    میزان بیان let-7d microRNA در نمونه های قبل از عمل جراحی گروه مورد در مقایسه با نمونه های گروه شاهد کاهش آماری معنی داری داشت (P<0.05). میزان بیان let-7d microRNA گروه مورد بعد از جراحی در مقایسه با قبل از جراحی افزایش آماری معنی داری نشان داد (P<0.05). آنالیز منحنی راک (ROC) برای let-7d microRNA در گروه مورد قبل از عمل با گروه شاهد نشان داد که حساسیت 33.3%، ویژگی 92.3% و سطح زیرمنحنی (AUC) 0.622 تعیین شد.

    نتیجه گیری

    let-7d microRNA به طور بالقوه می تواند به عنوان یک بیومارکر تشخیصی غیرتهاجمی جدید در تشخیص زود هنگام سرطان کولورکتال مطرح باشد؛ هرچند انجام مطالعات بیشتری در این زمینه نیاز است.

    کلیدواژگان: سرطان کولورکتال، let-7d microRNA، بیومارکر
  • گلنوش طلوع، سید عبدالحمید انگجی*، بهناز بیک زاده، هنگامه علی بیک، راحله رودی، بهزاد نارویی صفحات 43-49
    زمینه و هدف

    سرطان پروستات یکی از موارد بدخیم در مردان است. شناسایی عوامل خطر سرطان پروستات برای توسعه مداخلات بالقوه و گسترش درک ما از زیست شناسی این بیماری بسیار مهم است. این مطالعه به منظور تعیین ارتباط پلی مورفیسم های rs1800896 و rs1465618 در ابتلا به آدنوکارسینومای پروستات انجام شد.

    روش بررسی

    این مطالعه مورد شاهدی روی 176 مرد شامل 78 بیمار مبتلا به آدنوکارسینومای پروستات (گروه مورد) و 98 بیمار مبتلا به هیپرپلازی خوش خیم پروستات (گروه شاهد) مراجعه کننده به مرکز آموزشی درمانی لبافی نژاد تهران انجام شد. برای تعیین ژنوتایپ از روش Tetra ARMS-PCR استفاده شد.

    یافته ها

    بین توزیع ژنوتیپی rs1800896 و rs1465618 در دو گروه مورد و شاهد اختلاف آماری معنی داری یافت نشد. پلی مورفیسم rs1800896 با PSA کمتر مساوی 4 نانوگرم بر میلی لیتر همراهی نشان داد (P<0.05). در پلی مورفیسم های rs1800896 و rs1465618 بین توزیع ژنوتیپی و ویژگی های بالینی تهاجم اطراف عصبی (Perineural Invasion) اختلاف آماری معنی داری یافت شد (P<0.05).

    نتیجه گیری

    پلی مورفیسم های rs1800896 و rs1465618 با خطر ابتلا به آدنوکارسینومای پروستات همراهی نداشتند.

    کلیدواژگان: پروستات، آدنوکارسینوما، Interleukin-10، چند شکلی های تک نوکلئوتیدی (SNP)
  • زهرا صفوی بیات، نادره نادری روش، ملیحه نصیری، مجید دانشفر* صفحات 50-55
    زمینه و هدف

    یکی از مشکلات رنج آور در سالمندان، احساس تنهایی است و خلاء ارتباطات اجتماعی در بروز احساس تنهایی افراد نقش اساسی دارد. این مطالعه به منظور تعیین اثر پرستاری از راه دور بر احساس تنهایی سالمندان انجام شد.

    روش بررسی

    این کارآزمایی میدانی روی 100 سالمند بالای 60 سال به روش نمونه گیری در دسترس از مراجعین به مراکز سلامت جامعه شهر گناباد طی سال 1396 انجام شد. سالمندان به صورت تصادفی در دو گروه 50 نفری مداخله و کنترل قرار گرفتند. سپس پرسشنامه اطلاعات دموگرافیک، پرسشنامه بررسی وضعیت شناختی سالمندان و پرسشنامه احساس تنهایی دهشیری تکمیل گردید. گروه مداخله تحت آموزش حضوری به مدت 2 ساعت توسط پژوهشگر قرار گرفت. در گروه کنترل هیچ مداخله ای صورت نگرفت و سالمندان مراقبت های روتین واحد بهداشت خانواده را دریافت کردند. بعد از انجام جلسه حضوری، تماس های تلفنی در گروه مداخله به مدت 12 هفته توسط پژوهشگر انجام شد. یک ماه پس از اتمام مداخله مجددا پرسشنامه ها توسط دو گروه تکمیل و مورد ارزیابی و مقایسه قرار گرفت.

    یافته ها

    میانگین نمره احساس تنهایی سالمندان گروه مداخله و کنترل به ترتیب قبل از مداخله 60.82±21.07 و 57.48±18.76 و بعد از مداخله 35.06±14.20 و 61.40±18.72 تعیین شد. پس از مداخله اختلاف آماری معنی داری در کاهش نمره احساس تنهایی سالمندان گروه مداخله در مقایسه با گروه کنترل مشاهده شد (P<0.05).

    نتیجه گیری

    پرستاری از راه دور بر کاهش میزان احساس تنهایی سالمندان موثر بود.

    کلیدواژگان: پرستاری از راه دور، سالمندی، احساس تنهایی
  • محمدرضا محمدی*، شایان مهدی کیا صفحات 56-61
    زمینه و هدف

    تومورهای سیستم عصبی مرکزی (Central Nerves System: CNS) به علت تنوع بافتی و علایم و میزان مورتالیتی و موربیدیتی بالا از جایگاه به سزایی برخوردارند. دانستن اپیدمیولوژی این تومورها می تواند در برنامه ریزی سیستم بهداشتی درمانی موثر باشد. این مطالعه به منظور ارزیابی اپیدمیولوژیک بیماران مبتلا به تومورهای سیستم عصبی مرکزی در مرکز آموزشی درمانی 5 آذر گرگان انجام شد.

    روش بررسی

    این مطالعه توصیفی تحلیلی روی 141 بیمار (58 مرد و 83 زن) مبتلا به تومور CNS مراجعه کننده به بخش های جراحی اعصاب و انکولوژی مرکز آموزشی درمانی 5 آذر گرگان طی سال های 96-1392 انجام شد. اطلاعات موردنیاز شامل مشخصات دموگرافیک، سن، جنس، نوع تومور و علایم بالینی در چک لیستی وارد شدند. در مواقع لزوم اطلاعات با انجام مصاحبه و یا تماس تلفنی تکمیل شدند.

    یافته ها

    توده ها در 94 بیمار (66.6%) از نوع خوش خیم و در 47 بیمار (33.3%) از نوع بدخیم بودند. شایع ترین تومور خوش خیم مننژیوما و شایع ترین تومور بدخیم تومورهای متاستاتیک بودند. شایع ترین تومور بدخیم اولیه گلایوبلاستوما (GBM) بود. شایع ترین علایم بالینی سردرد در 43 مورد (30.5%) و تشنج در 24 مورد (17%) بودند. بین ابتلاء به تومور با دیابت، فشارخون بالا و هیپرلیدمی ارتباط آماری معنی داری یافت نشد.

    نتیجه گیری

    نتایج این مطالعه نشان دهنده شیوع دو سوم از تومورهای CNS به صورت خوش خیم و شیوع یک سوم از تومورهای CNS به صورت بدخیم بودند. شایع ترین تومورهای خوش خیم و بدخیم به ترتیب شامل مننژیوما و متاستاتیک و شایع ترین تومور بدخیم اولیه گلایوبلاستوما تعیین شدند. همچنین شایع ترین شکایت بیماران سردرد و سپس تشنج تعیین گردید.

    کلیدواژگان: اپیدمیولوژی، نئوپلاسم های سیستم عصبی، مغز، نخاع
  • ارازبردی قورچائی*، گودرز کوشکی، سیده ماهرخ علینقی مداح صفحات 62-67
    زمینه و هدف

    لیدوکایین به عنوان بی حس کننده موضعی یکی از داروهای موثر برای کنترل و مدیریت دردهای عصبی است و دگزامتازون کاربردهای زیادی نظیر جلوگیری و درمان ادم راه هوایی و پیشگیری از تهوع و استفراغ در بیهوشی دارد. همچنین همراه با بی حس کننده موضعی بلوک عصبی محیطی را تقویت می کند. بلوک عصبی انگشت یک روش آنستزی است که برای بسیاری از آسیب های انگشت مثل لاسیواسیون، دررفتگی و شکستگی انگشت، تخلیه آبسه، برداشتن جسم خارجی و اکسزیون ناخن استفاده می شود. این روش نسبت به بیهوشی عمومی برتری نسبی دارد؛ زیرا به صورت موضعی عمل می کند و احتمال عوارض جانبی بسیار کمتر است. این مطالعه به منظور تعیین اثر ترکیبی دگزامتازون و لیدوکایین بر مدت اثر بلوک عصبی انگشت در جراحی ارتوپدی انجام شد.

    روش بررسی

    این مطالعه توصیفی تحلیلی گذشته نگر روی 50 بیمار 18 تا 70 ساله کاندید جراحی ارتوپدی مراجعه کننده به مرکز آموزشی درمانی 5 آذر شهر گرگان در سال 1400 انجام شد. بیماران به صورت در دسترس و با بررسی شرایط ورود به مطالعه انتخاب شدند. بلوک عصبی انگشت به عنوان روش بیهوشی روتین بوده که عوارض کمتری نسبت به بیهوشی عمومی دارد. در روش بیهوشی اول (گروه یک) از 10 میلی لیتر لیدوکایین 1 درصد و در روش بیهوشی دوم (گروه دو) از 8 میلی لیتر لیدوکایین 1درصد و 2 میلی لیتر دگزامتازون (8 میلی گرم) به صورت اینفیلتراسیون در محل عمل استفاده گردید. میانگین شروع اثر بی دردی و مدت زمان بی دردی و نیز درد بعد از عمل بین هر دو روش بیهوشی با مقیاس بصری درد (Visual Analog Scale: VAS) تعیین و مقایسه گردید.

    یافته ها

    میانگین مدت اثر بی حسی در گروه ترکیبی به طور معنی داری بیشتر از گروه لیدوکایین به تنهایی بود (P<0.05). همچنین میانگین مدت زمان درد در بیماران گروه ترکیبی از بدو ورود تا خروج از ریکاوری روندی نزولی داشت (P<0.05).

    نتیجه گیری

    روش بیهوشی ترکیب دگزامتازون و لیدوکایین، مدت اثر بلوک عصبی انگشت و بی دردی بعد از عمل جراحی ارتوپدی در بیماران را افزایش می دهد.

    کلیدواژگان: بلوک عصبی، لیدوکائین، دگزامتازون
  • مریم علیمرادیان، حجیه بی بی رازقی نصرآباد*، ملیحه علی مندگاری، عباس عسکری ندوشن صفحات 68-78
    زمینه و هدف

    یکی از علل کاهش باروری و رسیدن به سطوح باروری پایین، تاخیر در فرزندآوری است. این مطالعه به منظور ارزیابی و تحلیلی از تفاوت ها و تعیین کننده های طول دوران بی فرزندی زوجین شهر خرم آباد انجام شد.

    روش بررسی

    این مطالعه توصیفی تحلیلی روی 535 زن متاهل 49-15 ساله ساکن شهرستان خرم آباد در استان لرستان انجام شد. داده ها با یک پیمایش مقطعی در سال 1399 با استفاده از پرسشنامه محقق ساخته در فاصله زمانی شهریور ماه 1398 لغایت دی ماه سال 1398 به صورت حضوری جمع‏آوری شد. برای برآورد زمان بقاء بی فرزندی از روش تحلیل بقاء از آزمون کاپلان‏ مایر و برای بررسی اثر متغیرهای مستقل از مدل پارامتری لگ لجستیک با شکنندگی مشترک گاما استفاده گردید.

    یافته ها

    میانگین زمان بقاء بی فرزندی 31.76 ماه با میانه 24 ماه تعیین شد. براساس آزمون کاپلان مایر و لگاریتم رتبه‏ای الگوهایی از تفاوت های اجتماعی مشخص شد. به طوری که زنان گروه سنی 15 تا 30 سال، زنان دارای تحصیلات دانشگاهی، زنان با سن ازدواج زیر 25 سال، زنان با دینداری کمتر و زنانی با احساس بیشتر ناامنی اقتصادی - اجتماعی، در مقایسه با سایرین زمان بقاء بی فرزندی طولانی تری داشتند (P<0.05).

    نتیجه گیری

    بی فرزندی در جامعه مورد مطالعه پایین ارزیابی شد. به طوری که تا 10 سال پس از ازدواج تنها 2% از زنان بدون فرزند باقی ماندند.

    کلیدواژگان: باروری، رفتار تولید مثلی، جمعیت شناسی، تاخیر فرزندآوری، فاصله موالید
  • راضیه السادات حسینی، آمنه ملایی*، معصومه علیجانپور آقاملکی صفحات 79-88
    زمینه و هدف

    تعالی سالمندی در دوران سالمندی به عنوان یکی از اجزای سلامت معنوی بر کیفیت زندگی و سازگاری فرد مبتلا به بیماری های مزمن از طریق ایجاد معنا و مفهوم در زندگی اثر داشته و رویکرد مهمی در ارتقاء ابعاد سلامت سالمندی به شمار می رود. این مطالعه به منظور ارزیابی ارتباط تعالی سالمندی با کیفیت زندگی سالمندان مبتلا به سرطان انجام شد.

    روش بررسی

    این مطالعه توصیفی تحلیلی روی 200 سالمند مبتلا به سرطان در دو مرکز آموزشی پژوهشی درمانی فیروزگر و رسول اکرم (ص) تهران طی سال 1400 انجام شد. از فرم مشخصات فردی، پرسشنامه تعالی سالمند (GTS) و پرسشنامه کیفیت زندگی (LEIPAD) استفاده گردید. ابعاد تعالی سالمندی شامل ماورای مادی، مربوط به خود و شخصیتی اجتماعی بودند. ابعاد کیفیت زندگی شامل جسمی، مراقبت از خود، افسردگی و اضطراب، عملکرد ذهنی، عملکرد اجتماعی، عملکرد جنسی و رضایت از زندگی بودند.

    یافته ها

    تعالی سالمندی با وضعیت تاهل، میزان تحصیلات، وضعیت اشتغال، وضعیت مسکن، نوع سرطان و نوع درمان ارتباط آماری معنی داری نشان داد (P<0.05). سن با کیفیت زندگی همبستگی منفی معنی دار داشت (r=-0.206). تعالی سالمندی با نمره کلی کیفیت زندگی همبستگی مثبت معنی داری داشت (r=0.221, P=0.002). همچنین تعالی سالمندی با ابعاد کیفیت زندگی شامل افسردگی و اضطراب (r=0.146, P=0.04)، عملکرد ذهنی (r=0.167, P=0.018)، عملکرد اجتماعی (r=0.226, P<0.001) و رضایت از زندگی (r=0.256, P<0.001) همبستگی مثبت معنی دار داشت.

    نتیجه گیری

    افزایش تعالی سالمندی سبب افزایش کیفیت زندگی در سالمندان می گردد.

    کلیدواژگان: سالمندی، سرطان، تعالی سالمندی، کیفیت زندگی، سلامت معنوی
  • فاطمه نکویان، فاطمه نظری*، شهلا ابوالحسنی، محمدجواد طراحی صفحات 89-95
    زمینه و هدف

    ناتوانی جسمی ناشی از بیماری مولتیپل اسکلروزیس، نیاز این بیماران را به حمایت از سوی دیگران افزایش می دهد و پایبندی به درمان دارویی، از عوامل اصلی موفقیت در درمان بیماری های مزمن است که تحت تاثیر عوامل مختلفی قرار دارد. این مطالعه به منظور تعیین ارتباط حمایت اجتماعی درک شده با پایبندی به درمان دارویی در بیماران مبتلا به مولتیپل اسکلروزیس انجام شد.

    روش بررسی

    این مطالعه توصیفی تحلیلی روی 110 بیمار (70 زن و 40 مرد) در محدوده سنی 39±9 سال مبتلا به مولتیپل اسکلروزیس مراجعه کننده به دو مرکز آموزشی درمانی کاشانی و الزهرا دانشگاه علوم پزشکی اصفهان در سال 1400 انجام شد. پس از نمونه گیری به روش تصادفی سیستماتیک، داده ها به روش مصاحبه و با استفاده از پرسشنامه های حمایت اجتماعی درک شده زیمت (MSPSS) و موریسکی (MMAS-8) جمع آوری شدند.

    یافته ها

    میانگین و انحراف معیار نمرات پایبندی به درمان دارویی و حمایت اجتماعی درک شده به ترتیب 6.10±1.72 و 62.83±14.97 تعیین شد. حمایت اجتماعی درک شده با پایبندی به درمان دارویی با توجه به ضریب همبستگی پیرسون ارتباط معنی داری نشان نداد (r=0.185, P=0.053). حمایت اجتماعی درک شده با میزان رضایت از درآمد (F=4.54, P=0.01)، الگوی سیر بالینی (F=2.95, P=0.03)، مشکل دسترسی به مراقبت درمانی (t=-2.29, P=0.02)، علایم بالینی شامل اختلالات حرکتی (t=-3.72, P=0.001)، تعادلی (t=-3.23, P=0.002) و ادراری (t=-2.53, P=0.01) ارتباط آماری معنی داری نشان داد.

    نتیجه گیری

    حمایت اجتماعی درک شده در بیماران مبتلا به مولتیپل اسکلروزیس سبب پایبندی به درمان دارویی نشد.

    کلیدواژگان: مولتیپل اسکلروزیس، حمایت اجتماعی درک شده، پایبندی به درمان دارویی
|
  • Bahare Nikoozar, Negin Kazemi, Abbas Kiani-Esfahani, MohammadHossein Nasr-Esfahani, Marziyeh Tvalaee* Pages 1-9

    One of the main spermatogenesis events is the replacement of histones with small proteins called protamines, which leads to chromatin's condensation in the sperm nucleus and protects it against possible damage. Today, tests such as aniline blue (AB), toluidine blue (TB), and chromomycin A3 (CMA3) staining are used based on different characteristics to evaluate sperm chromatin compaction. For the assessment of DNA fragmentation in sperm, several tests such as 8-hydroxy-2-deoxyguanosine (8-OHdG), TUNEL, Comet, sperm chromatin structure assay (SCSA), sperm chromatic dispersion (SCD), and acridine orange have been introduced that directly and indirectly assay DNA damage. The articles in PubMed and Google Scholar, as well as related books, from 2007 to 2022, were collected and reviewed based on keywords 8-OHdG, TUNEL, Comet, SCD, and acridine orange. So far, many studies have been conducted at the treatment level and on sperm chromatin tests, but the number of cases published so far is limited. Various sperm samples have been used in different studies, with different threshold limits in the tests. The sixth edition of the World Health Organization (WHO) book notes that each laboratory has its threshold limit. Therefore, in this review study, common methods of evaluating chromatin packaging and DNA damage are introduced, and the advantages and disadvantages of each test are discussed based on the latest achievements related to infertility.

    Keywords: Male Infertility, Spermatozoa, DNA Fragmentation, Aniline Blue, 8-Hydroxy-2'-Deoxyguanosine, Chromomycin A3, TUNEL, Comet Assay
  • Samaneh Baradaran Salmani, Keyvan Hejazi*, Vahid Reza Askari, Roya Askari, Seyed Millad Asadi Ferizi Pages 10-17
    Background and Objective

    Paraquat toxicity can damage organisms through mechanisms that are not yet fully understood. Evidence shows that regular exercise and appropriate antioxidant supplements can help reduce the complications caused by paraquat toxicity. This study aimed to evaluate the effect of aerobic exercise training, along with piperine supplement, on the liver levels of tumor necrosis factor-alpha (TNF-a) and interleukin-10 (IL-10) in Wistar rats induced with paraquat.

    Methods

    In this experimental study, 40 adult Wistar rats were randomly placed into 5 groups of 8, including 1) sham, 2) negative control-paraquat, 3) paraquat + training, 4) paraquat + training + piperine, and 5) paraquat + piperine. Aerobic training included 7 weeks of walking on a treadmill (5 sessions per week for 30-40 min per session, at a speed of 10-18 m/min). Paraquat was administered to the rats by intraperitoneal injection at a dose of 5 mg/kg of body weight. The piperine supplement was daily gavaged at a dose of 10 mg/kg of body weight. The concentration of TNF-a and IL-10 was measured in the liver tissue.

    Results

    A significant increase in IL-10 and a decrease in TNF-a concentrations were observed between the paraquat-negative control groups compared to the sham, paraquat + exercise, paraquat + piperine, and paraquat + exercise + piperine groups (P<0.05). There was a significant difference between the mean concentrations of TNF-a in the liver tissue between the two negative control groups - paraquat with paraquat + piperine supplement (P<0.05), paraquat + exercise + piperine (P<0.05), paraquat + exercise (P<0.05), and sham (P<0.05). There was a significant difference in concentrations of IL-10 in the liver tissue between the two negative control groups - paraquat with paraquat + piperine supplement, paraquat + exercise + piperine, paraquat + exercise), and sham (P<0.05).

    Conclusion

    The concentration of TNF-a and IL-10 in male rats induced with paraquat were significantly decreased and increased, respectively, compared to paraquat + piperine supplement, paraquat + exercise + piperine, paraquat + exercise, and sham groups. Therefore, it seems that performing aerobic exercise, along with piperine supplementation, can be a proper way to reduce the inflammation caused by paraquat.

    Keywords: Paraquat, Exercise, Piperine, Tumor Necrosis Factor-a, Interleukin-10
  • Shokoofe Sadeghi, Seyyed Javad Ziaolhagh* Pages 18-26
    Background and Objective

    Obesity is a well-known public health problem that affects people of all ages. It has myriad effects on several body tissues, including the thyroid, in both human and animal models. Some treatments, such as dietary modification and physical activity, may be effective or ineffective in reducing obesity. Accordingly, the present research investigated the effects of obesity on thyroid tissue and the impact of diet modification and aerobic exercises on histopathological and hormonal changes in the thyroid tissue of obese male rats.

    Methods

    In this experimental study, for obesity induction, 50 three-week-old male Wistar rats were exposed to a high-fat diet (including 40% fat, 40% protein, and 20% carbohydrate) for 12 weeks. Then, 25 rats were randomly divided into 5 groups: healthy control, obese + high-fat diet, obese + normal diet, obese + high-fat diet + aerobic, obese + normal diet + aerobic. After the induction of obesity, 2 groups were given a standard diet (including 20% fat, 10% protein, and 70% carbohydrates). Aerobic exercises for 8 weeks included 30 minutes per day, 8 m/min, and 5 days per week. After anesthesia, an autopsy was performed, and the thyroid tissue was sent to the laboratory for histopathological studies. Also, 5 cc of blood was taken to study TSH, T3, and T4 using a radioimmunoassay kit.

    Results

    The serum levels of TSH hormone increased slightly in the high-fat diet groups compared to the control group and the normal diet with/without aerobic activity group. Also, the amount of T3 hormone in the group receiving a normal diet along with aerobic activity was significantly lower than in the control, high-fat diet, and high-fat diet along with aerobic activity groups (P<0.05). The T4 hormone increased significantly in all obesity groups compared to the control group (P<0.05), and these values were at the level of the control group (P<0.05) only in the group receiving the normal diet along with aerobic activity. Regarding the histopathological results, many changes were found in the follicular, parafollicular, and follicle cells of the thyroid tissue in the obesity group continuing the high-fat diet; these changes were significantly reduced in the groups for which the diet was changed to the normal diet alone and with aerobic activity.

    Conclusion

    Induction of obesity causes significant structural and biochemical changes in the thyroid, and the combination of diet modification and aerobic activity is more effective in alleviating these changes.

    Keywords: Thyroid Gland, Thyroxine, Triiodothyronine, Thyrotropin, Obesity, Exercise, Rats
  • Milad Piran Hamlabadi, AmirAli Jafarnezhadgero* Pages 27-35
    Background and Objective

    Using lumbar orthoses changes the running mechanics. An essential biomechanical factor in rehabilitation and injury prevention is the co-contraction of the knee and ankle joints. Therefore, this study aimed to investigate the effect of 2 types of thoracolumbosacral braces on ankle and knee joint co-contraction in people with kyphosis during running.

    Methods

    This quasi-experimental study was conducted on 15 men aged 18-25 years suffering from kyphosis greater than 40 degrees in the Biomechanics Laboratory of the University of Mohaghegh Ardabili Health Center during the summer of 2020. Each participant randomly performed 3 running tests in each condition: without a brace, with a sensor brace, and with a simple brace. The test consisted of electromyographic data of the selected lower limb muscles, which also recorded the contraction of the knee and ankle muscles in the right leg when running at a constant speed.

    Results

    The results showed a reduction of the general knee co-contraction while using a sensory brace compared to without the brace by 6% during the loading phase (P<0.05). Additionally, using a simple brace compared to the condition without a brace, the ankle-directed contraction during the push-off phase decreased by 38% (P<0.05). Directed vastus medialis and lateralis co-contraction while using a sensory brace increased by about 49% compared to without the brace at the loading phase and increased by about 47% at the mid-stance phase without a brace condition compared to the simple brace condition (P<0.05).

    Conclusion

    General knee co-contraction after using a sensory brace was lower than when a simple brace was used.

    Keywords: Brace, Thoracolumbar, Kyphosis, Ankle Joint, Knee Joint, Running
  • Mohammad Arefi, Ayyoob Khosravi, Abbas Abdollahi, Seyed Hamid Aghaei Bakhtiari, Naeme Javid, Anvarsadat Kianmehr* Pages 36-42
    Background and Objective

    Micro-ribonucleic acids (microRNAs) have introduced a new field in the molecular diagnosis of cancer. However, the role of circulating microRNAs in the plasma/serum of colorectal cancer patients is still unclear. This study was conducted to determine the expression of let-7d microRNA in patients with colorectal cancer.

    Methods

    This case-control study was conducted on 40 patients with colorectal cancer and 40 healthy people. In this study, 7 mL blood samples were collected from patients with colorectal cancer (both before and after tumor resection) and healthy individuals (only once). The serum samples were isolated and stored at - 80°C until molecular analysis. MicroRNAs were extracted from serum samples, and cDNA was synthesized. Let-7d expression was examined using the RT-qPCR method. Data were analyzed using GraphPad Prism v. 9 software. The receiver operating characteristic (ROC) curve analysis, sensitivity, and specificity were also calculated for the let-7d microRNA data to introduce a diagnostic biomarker between the preoperative patient group and the control group.

    Results

    In the preoperative samples of the patients, the expression of let-7d microRNA was significantly lower than that of the control group (P˂0.05). The expression of let-7d microRNA significantly increased after tumor resection compared to before. The ROC analysis for let-7d microRNA in the preoperative patient group with the control group showed that the sensitivity was 33.3%, specificity was 92.3%, and the area under the curve (AUC) was 0.622.

    Conclusion

    Let-7d microRNA could potentially serve as a new noninvasive diagnostic biomarker for the early detection of colorectal cancer. However, further studies are required on this subject.

    Keywords: Colorectal Neoplasms, let-7d microRNA, Biomarker
  • Golnoosh Tolue, Seyed Abdolhamid Angaji*, Behnaz Beikzadeh, Hengameh Alibeik, Raheleh Roudi, Behzad Narouie Pages 43-49
    Background and Objective

    Prostate cancer is a malignancy affecting men. Identifying risk factors for prostate cancer is crucial for the potential development of interventions and expanding our biological understanding of this disease. The present study investigated the association of rs1800896 and rs1800896 with prostate adenocarcinoma.

    Methods

    This case-control study was conducted on 176 men, including 78 patients with prostate adenocarcinoma (case group) and 98 men with benign prostatic hyperplasia (control group), who visited the Labafinejad Educational and Treatment Center in Tehran, Iran. Genotyping was performed using the Tetra ARMS-PCR (amplification refractory mutation system-polymerase chain reaction) method.

    Results

    There was no statistically significant difference between the case and control groups in the genotype frequency of rs1800896 and rs1465618. However, the rs1800896 polymorphism was associated with PSA levels less than or equal to 4 ng/mL (P<0.05). Significant associations were found between rs1800896 and rs1465618 polymorphisms and clinical features, such as perineural invasion (P<0.05).

    Conclusion

    The rs1800896 and rs1465618 polymorphisms were not associated with the risk of prostate adenocarcinoma.

    Keywords: Prostate, Adenocarcinoma, Interleukin-10, Single Nucleotide Polymorphisms (SNP), Iran
  • Zahra Safavibayat, Nadereh Naderiravesh, Malihe Nasiri, Majid Daneshfar* Pages 50-55
    Background and Objective

    Loneliness is one of the problems experienced by the aging population, and the lack of social communication plays a major role in the emergence of loneliness. This study was conducted to determine the effects of telenursing on the loneliness of the elderly.

    Methods

    This field trial was conducted on 100 elderly people over 60 years of age who were selected by convenience sampling from the clients of Gonabad (Iran) community health centers during 2017. The elderly participants were randomly assigned to 2 groups of 50 people, intervention and control. Then, the demographic information questionnaire, the Informant Questionnaire for Cognitive Decline in the Elderly, and Dehshiri et al.'s Loneliness Scale were completed. The intervention group received face-to-face training by the researcher for 2 hours. There was no intervention for the control group, and the elderly received routine care from the family health unit. After the face-to-face meeting, phone calls were made by the researcher to the intervention group for 12 weeks. One month after the end of the intervention, the questionnaires were completed again by the two groups and evaluated and compared.

    Results

    The mean (standard deviation) score of loneliness was 60.82±21.07 and 57.48±18.76 before the intervention in the intervention and control groups, respectively, and this value after the intervention was 35.06±14.20 and 61.40±18.72, respectively, in the intervention and control groups. After the intervention, a statistically significant difference was found in terms of a reduction in the loneliness score of the elderly in the intervention group compared to the control group (P<0.05).

    Conclusion

    This study showed that telenursing was effective in reducing the loneliness of the elderly.

    Keywords: Telenursing, Aging, Loneliness
  • MohammadReza Mohammadi*, Shayan Mahdikia Pages 56-61
    Background and Objective

    Because of tissue variety, signs, symptoms, and higher mortality and morbidity, central nervous system (CNS) tumors are of special importance in diagnosis and treatment. Knowledge of the epidemiology of these tumors helps with health system planning. This study aimed to obtain more data on the epidemiologic specifications of these neoplasms.

    Methods

    This descriptive-analytical study focuses on 141 patients (58 Male and 83 female) with CNS tumors who visited the 5th Azar Hospital, Gorgan, Iran, during 2013-17. All the data were obtained from hospital medical records in the Neurosurgery and Oncology Department. All demographic data were recorded, such as age, sex, tumor type, signs, symptoms, and risk factors. In cases with incomplete data, the files were completed with interviews and phone calls.

    Results

    The tumors in 94 (66.6%) patients were benign, and 47 (33.3%) patients had malignant and metastatic tumors. The most common signs were headache (n=43, 30.5%) and convulsion (n=24, 17%). No relationship was found between CNS tumors, diabetes mellitus, hypertension, and hyperlipidemia.

    Conclusion

    Regarding the high mortality of CNS tumors, early adequate attention to signs and symptoms helps earlier diagnosis. However, more studies on larger samples are needed to find more risk factors.

    Keywords: Epidemiology, Nervous System Neoplasms, Brain, Spinal Cord
  • Arazberdi Ghourchaei*, Godarz Koshki, Seyedeh Mahrokh Alinaghimaddah Pages 62-67
    Background and Objective

    Lidocaine is the most effective anesthetic and a valuable drug for nerve pain control and management. Dexamethasone is commonly used to prevent postoperative nausea and vomiting. Dexamethasone, together with a local anesthetic, enhances the peripheral nerve block. Therefore, this study was conducted to compare the duration of anesthesia and analgesia effects after surgery in 2 anesthesia methods.

    Methods

    This descriptive-analytical study was conducted on 50 patients aged 18 to 70 years who were candidates for orthopedic surgery and visited the 5th Azar Medical Training Center, Gorgan, Iran during 2021. The sample was selected via convenience sampling and by checking the inclusion criteria. In group 1, 10 ml of Lidocaine 1%, and in group 2, 8 ml of 1% Lidocaine and 2 ml of dexamethasone were used as infiltration in the operation site. The average onset of analgesia and the duration of analgesia as well as postoperative pain between both anesthesia methods were determined and compared with the visual analog scale.

    Results

    The average duration of anesthetic effect was significantly higher in group 2 (P<0.05). In addition, the average pain duration of the patients of group 2 had a downward trend from the time of entry to when they exited the recovery room (P<0.05).

    Conclusion

    The combination of dexamethasone and Lidocaine increased the duration of finger nerve block effect and analgesia after surgery.

    Keywords: Nerve Block, Lidocaine, Dexamethasone
  • Maryam Alimoradian, Hajiieh Bibi Razeghi Nasrabad*, Maliheh Alimondegari, Abbas Askari-Nodoushan Pages 68-78
    Background and Objective

    A basic factor in the reduction of fertility levels is delayed fertility. This research was carried out in Khorramabad, Lorestan Province, Iran.

    Methods

    This descriptive-analytical study was conducted on 535 married women aged 15-49 years in Khorramabad. The data were collected face-to-face through a cross-sectional survey in 2020 using a researcher-made questionnaire between September and December 2019. This study used the Kaplan-Meier test to determine the childlessness survival time. A logistic parametric model with the gamma shared frailty distributions was employed to analyze its determinants.

    Results

    The mean of childlessness survival time was 31.76 months, with a median of 24 months. Women in the age group of 15 to 30 years, women with university education, women who married at the age of less than 25 years, and women with a higher sense of socioeconomic insecurity had a longer childlessness survival time (P<0.05).

    Conclusion

    Childlessness was evaluated as low in Khorramabad. Only 2% of the women remained childless after 10 years of marriage.

    Keywords: Fertility, Reproductive Behavior, Demography, Delayed Childbearing, Birth Intervals
  • Razie Sadat Hosseiny, Ameneh Mollaei*, Masoumeh Alijanpour Aghamaleki Pages 79-88
    Background and Objective

    Gerotranscendence, as a component of spiritual health, influences their quality of life and adaptation to chronic diseases by creating meaning in life. It is an important approach to enhancing the dimensions of aging health. This study was conducted to determine the relationship between gerotranscendence and quality of life in the elderly with cancer.

    Methods

    This descriptive-analytical study was performed on 200 older adults with cancer who were selected from Firouzgar and Rasool Akram medical centers in Tehran, Iran, during 2021. The checklist of demographic characteristics, the Gerotranscendence Scale (GTS), and the quality of life questionnaire (LEIPAD) were used.

    Results

    Gerotranscendence had a statistically significant relationship with marital status, level of education, employment status, housing status, type of cancer, and type of treatment (P<0.05). Age had a statistically significant negative correlation with the quality of life (r=-0.206). Gerotranscendence also had a statistically significant positive correlation with the dimensions of quality of life (r=0.221, P=0.002), including depression and anxiety (r=0.146, P=0.04), mental performance (r=0.167, P=0.018), social performance (r=0.266, P<0.001), and satisfaction with life (r=0.256, P<0.001).

    Conclusion

    Increasing gerotranscendence increases the quality of life of the elderly.

    Keywords: Aging, Neoplasms, Gerotranscendence, Quality of Life, Spirituality
  • Fateme Nekooyan, Fatemeh Nazari*, Shahla Abolhasani, MohammadJavad Tarrahi Pages 89-95
    Background and Objective

    Physical disability caused by multiple sclerosis (MS) increases MS patients' need for support from others. Medication adherence is one of the main success factors in the treatment of chronic diseases, which is influenced by various factors. This study aimed to determine the relationship between perceived social support and medication adherence in patients with MS.

    Methods

    This descriptive-analytical study was conducted on 110 patients (70 women and 40 men) aged 39±9 years with MS who visited the 2 medical training centers of Isfahan University of Medical Sciences (Kashani and Al-Zahra), Isfahan, Iran during 2021. After sampling by the systematic random method, the data were collected by interviews and using Zimmet's Perceived Social Support Scale (MSPSS) and the Morisky Medication Adherence Scale (MMAS-8).

    Results

    The mean and standard deviation of the scores of medication adherence and perceived social support were 6.10±1.72 and 62.83±14.97, respectively. According to the Pearson correlation coefficient, perceived social support did not show any significant relationship with medication adherence (r=0.185, P=0.053). Perceived social support showed a statistically significant relationship with income satisfaction (F=4.54, P=0.01), the pattern of clinical course (F=2.95, P=0.03), difficulty in accessing medical care (t=-2.29, P=0.02), and clinical symptoms, including motor (t=-3.72, P=0.001), balance (t=-3.23, P=0.002), and urinary disorders (t=-2.53, P=0.01).

    Conclusion

    Perceived social support in patients with MS did not cause medication adherence.

    Keywords: Multiple Sclerosis, Perceived Social Support, Medication Adherence