فهرست مطالب

نشریه مدیریت بحران
سال یازدهم شماره 2 (پیاپی 22، پاییز و زمستان 1401)

  • ویژه نامه پدافند
  • تاریخ انتشار: 1402/09/12
  • تعداد عناوین: 13
|
  • مریم ایلانلو*، مینا بنی سعید صفحه 1

    شهر زیستگاه متراکم انسانی است که به دلیل حضور انسان، نیازمند امنیت و ایمنی در همه ابعاد کالبدی، اجتماعی، اقتصادی، فرهنگی و... است. هدف از این پژوهش بررسی آسیب پذیری بافت فرسوده بندر ماهشهر از دیدگاه پدافند غیرعامل با استفاده از روش سلسله مراتبی فازی می باشد. مقاله حاضر از نظر هدف کاربردی و از نظر روش توصیفی - تحلیلی می باشد. بر این اساس به منظور شناسایی عناصر آسیب پذیر شهر در برابر تهاجمات نظامی و مخاطرات، از روش دلفی استفاده گردید. خبرگان این پژوهش ،20 نفر از خبرگان امور شهری از میان پرسنل 7سازمان مهم در این زمینه (استانداری، شهرداری، هلال احمر، نیروی انتظامی، بسیج و سپاه و اداره برق و گاز و آب شهرستان) بودند و براساس نظر خبرگان در نهایت 6 شاخص و15 معیار برای سنجش میزان آسیب پذیری منطقه مورد مطالعه انتخاب گردیدند. در مرحله بعد لایه های داده ها و شاخص های مورد نظر در محیط Arc/Map 10.2 تهیه گردید و در نهایت با استفاده از روش سلسله مراتبی فازی نقشه پهنه بندی آسیب پذیری منطقه در سه پهنه خطر زیاد، متوسط و کم تهیه گردید.با توجه به نقشه نهایی آسیب پذیری بافت فرسوده بندر ماهشهر مشاهده می گردد که توزیع مناطق با آسیب پذیری بالا در تمام مناطق دیده می شود که این میزان حدود 2/27 درصد از مساحت مناطق را در برگرفته است. 8/50درصد از مناطق دارای آسیب پذیری متوسط و بقیه مساحت مناطق را فضاهای دارای آسیب پذیری کم به خود اختصاص داده است که این فضاها بیشتر مکان های دارای فضای باز، ساختمان هایی باتعداد طبقات پایین هستند اما بیشتر ساختمان های مناطق در ردیف آسیب پذیری بالا قرار می گیرند.

    کلیدواژگان: بافت فرسوده، آسیب پذیری، روش سلسله مراتبی فازی، بندر ماهشهر
  • مهیار مجیدی نیک*، سعدی بیگلری صفحه 2

    بحران های طبیعی همچون زلزله قادر به تحمیل خسارات جبران ناپذیری به انسان و محیط زیست هستند. زمین لرزه ازجمله بلایای طبیعی به شمار می رود که هرساله خسارت جانی و مالی بسیاری را به همراه دارد. امروزه با پیشرفت علم و فناوری، زمینه های مناسبی برای شناخت و کاهش این خطرات طبیعی فراهم شده است. ازاین رو ارزیابی ریسک به منظور مدیریت مناسب و کاهش خسارات، حیاتی است. ارزیابی ریسک با فرایند برآورد احتمال وقوع یک رویداد و اهمیت یا شدت اثرات زیان آور آن مشخص می شود. پژوهش حاضر باهدف ارزیابی آسیب پذیری استان بوشهر در برابر خطر زمین لرزه صورت پذیرفته است. در این راستا با ترکیب مدل های منطق فازی و سلسله مراتبی با استفاده از نرم افزار سیستم اطلاعات جغرافیایی میزان آسیب پذیری استان بوشهر در برابر خطر زمین لرزه، تحلیل و استخراج شده است. شاخص های موثر در آسیب پذیری زلزله عبارتند از: فاصله از گسل، کانون زلزله، بزرگای زلزله، عمق زلزله، شیب زمین و سنگ شناسی. نتایج تحقیق حاکی از آن است 23 درصد گستره استان بوشهر که بیشتر در امتداد گسل ها قراردادند در محدوده خطر با آسیب پذیری خیلی زیاد مواجه هستند.

    کلیدواژگان: زلزله، ارزیابی خطر، تحلیل سلسله مراتبی، منطق فازی، استان بوشهر
  • امیر صحرا کار، مجید گلپرور* صفحه 3

    امنیت ملی به الزاماتی (اقدامات نرم یا سخت) اشاره می کند که بقای دولت ملی را از طریق به کارگیری قدرت اقتصادی، نیروهای نظامی و توان سیاسی و استفاده از ابزار دیپلماسی حفظ نماید. مقاله پیش رو حاصل پژوهش بررسی رابطه مدیریت انتشار شایعات شبکه های اجتماعی در هنگام بحران های سیاسی و ارتقاء امنیت ملی می باشد. پژوهش انجام شده از نظر روش، از نوع توصیفی تحلیلی و از نظر روش گرد آوری اطلاعات میدانی و پیمایشی است. جامعه مورد مطالعه این پایان نامه در برگیرنده خبرگان صاحب نظر در حوزه امنیت و مهندسی در شبکه های اجتماعی و افراد فعال در این حوزه است که با استفاده از روش گلوگه برفی تعداد آن ها پس از مصاحبه و توزیع پرسشنامه مشخص گریده اند. در پژوهش حاضر، جهت شناسایی و تجزیه و تحلیل (با استفاده از آمار توصیفی و استنباطی) از نرم افزار اس پی اس اس استفاده می شود و نیز برای رتبه بندی عوامل پژوهش، از فرآیند تحلیل سلسله مراتبی در نرم افزار سوپردسیژن استفاده شده است. نتایج پژوهش با توجه به تحلیل نهایی براساس روش سلسله مراتبی، نشان داد: که بی انگیزه کردن (D)" با وزن "0.4673" و " خنثی سازی (C)" با وزن "0.27718" به عنوان مهمترین معیارهای مدل ارایه شده، بیشترین تاثیر را ارتقاء امنیت ملی در موضوع کنترل شایعات سیاسی در شبکه های اجتماعی دارد.

    کلیدواژگان: بحران سیاسی، امنیت ملی، مدیریت شایعات سیاسی، شبکه های اجتماعی
  • مجتبی مرادی* صفحه 4

    سرویس های آتش نشانی، باید سرعت بالایی از خدمات را برای اطمینان از ایمنی عمومی ارایه دهند. این سرویس ها معمولا از طریق وسایل نقلیه مستقر در ایستگاه های آتش نشانی ارایه می شوند. یکی از نکات بسیار مهم در این رابطه، محل قرار گرفتن این ایستگاه ها در سطح شهر است؛ به نحوی که دارای بالاترین تاثیرگذاری در خدمت رسانی در هنگام وقوع حوادث باشند. در همین رابطه جهت اولویت بندی مناطق پنج گانه شهر رشت جهت ایجاد و یا افزودن ایستگاه های آتش نشانی پنج معیار؛ وسعت منطقه، جمعیت، ترافیک، کاربری اراضی و پتانسیل خطر به عنوان شاخص های تصمیم گیری در نظر گرفته شد. جامعه مدنظر جهت نمونه گیری، آتش نشانان شهر رشت بود که بر همین اساس از هر منطقه یک ایستگاه به عنوان نمونه و از هر ایستگاه دو آتش نشان (درمجموع 10 آتش نشان) در نظر گرفته شدند و از ابزار پرسشنامه جهت دریافت اطلاعات استفاده گردید. در همین راستا از روش تصمیم گیری چندمعیاره AHP فازی برای رتبه بندی مناطق استفاده گردید. بر اساس نتایج حاصل، منطقه چهار با وزنی معادل (0.305)، منطقه یک (0.210)، منطقه پنج (0.174)، منطقه سه (0.173) و منطقه دو (0.136) به ترتیب به عنوان رتبه اول تا آخر اهمیت احداث ایستگاه جدید، اولویت بندی شدند.

    کلیدواژگان: تصمیم گیری چندمعیاره، آتش نشانی، رتبه بندی مناطق، AHP فازی
  • سعید رشیدی*، سید محمدحسین کمانی، علیرضا موغلی صفحه 5

    با توجه به اینکه بحران های مختلف طبیعی، اغلب ماهیت غیرمترقبه و غافل گیرکننده دارند و لزوم هماهنگی بین سازمانی برای مدیریت این بحران ها، هدف از این تحقیق، بررسی نظر 140 نفر از جامعه آماری تحقیق در خصوص عوامل موثر بر هماهنگی بین-سازمانی، در سازمان های مرتبط با بحران و بررسی تاثیر هماهنگی بین سازمانی، بر مدیریت بحران در بلایای طبیعی، می باشد. در این تحقیق از روش نمونه گیری طبقه ای تصادفی نسبی استفاده گردید. این تحقیق از نظر هدف کاربردی و از نظر شیوه گردآوری داده ها، پیمایشی و از نوع همبستگی است. با توجه به پیشینه تحقیق ابتدا پس از ترسیم مدل مفهومی تحقیق، پرسشنامه محققین ساخته طراحی و پس از بدست آمدن پایایی و روایی لازم، نسبت به جمع آوری داده ها اقدام شد. پس از توصیف سوالات با نرم افزار اس پی اس اس، آزمون فرضیه تحقیق با توجه به روش معادلات ساختاری و تحلیل عاملی با استفاده از نرم افزار پی ال اس، انجام شد. که پس از انجام آزمون های آماری، مشخص گردید: روابط غیررسمی، عوامل اصلی هماهنگی و روابط غیررسمی بر هماهنگی بین-سازمانی، تاثیر دارند. روابط غیررسمی با 76 درصد، بیشترین تاثیرگذاری را بر هماهنگی بین سازمانی در ستاد مدیریت بحران استان دارد. تاثیر هماهنگی بین سازمانی بر عناصر مدیریت بحران، نیز معنی دار گردید. بیشترین تاثیرگذاری هماهنگی بین-سازمانی بر عناصر مدیریت بحران بر مراحل مقابله با بحران (0.55)، پیش بینی بحران (0.54)، آمادگی در برابر بحران (0.45) و احیاء و بازسازی بحران (0.01) بوده است.

    کلیدواژگان: بحران، هماهنگی، بین سازمانی، بلایا
  • علیرضا میرمحمدصادقی، هادی آب نیکی*، حسینعلی حسن پور صفحه 6

    شتاب توسعه صنعتی به خصوص در کشورهای در حال توسعه، افزایش میزان حمل و نقل مواد خطرناک و به تبع آن افزایش خطرات و حوادث را به همراه داشته که گاهی این خطرات آمیخته با شرایط بحرانی نیز می باشند که موجب پیچیده تر شدن شرایط و سخت تر شدن فرایند مدیریت ریسک می گردد. هدف از این مقاله ارایه مدلی است که ضمن سهولت استفاده دارای جامعیت کافی برای شناسایی و ارزیابی دقیق اجزاء مدیریت ریسک در شرایط پیچیده بحرانی باشد. این مدل از چهار گام شناسایی، تجزیه و تحلیل، ارزیابی و کنترل تشکیل شده و از ابزارهایی مانند پویایی شناسی و AHP فازی استفاده شد و در یک نمونه حمل و نقل هیدرازین در شرایط جنگی پیاده سازی شد. در مرحله شناسایی، 8 معیار و 46 زیرمعیار شناسایی شد. در ارزیابی ریسک محدودیت های مواجهه با شرایط بحران در تعیین حدود قابل قبول مورد توجه قرار گرفت. در مرحله تجزیه و تحلیل ریسک، ضمن معرفی فاکتورهای تصمیم گیری در شرایط بحران، معیارها و زیرمعیارها با AHP فازی وزن دهی گردید که مشخص شد چگالی جمعیتی و امکانات پدافندی بیشترین اهمیت را در ریسک حمل و نقل مواد خطرناک داشته و پس از آن زیرمعیارهای مرتبط با راننده، اهمیت بسزایی دارند. در نهایت، ضمن ارایه طرح ریزی کنترل ریسک، راه های کاهش ریسک به حد قابل قبول، مورد بررسی قرار گرفت. در این مرحله میزان اثرگذاری هر زیرمعیار در ریسک کل محاسبه و لحاظ گردید.

    کلیدواژگان: حمل و نقل مواد خطرناک، AHP فازی، پویایی شناسی سیستم، بحران
  • رضا خواجوی*، عارفه جوکار، عماد صداقتی صفحه 7

    به دنبال رخداد زلزله، عموم مردم در پی یافتن اطلاعات مفید درباره آن، پس لرزه های احتمالی، و اطلاعاتی درباره آسیب پذیری ساختمان خود هستند. زمان و هزینه زیاد در بررسی خسارات و وضعیت ایمنی پس از وقوع زلزله و نبود یک سامانه تعاملی میان مردم و مسوولان در مدیریت بحران پس از زلزله، به ویژه در کلان شهرها، چالشی اساسی است. با توجه به فراگیر شدن استفاده از گوشی هوشمند و نرم افزارهای آنها، می توان ضمن برقراری این تعامل، از طیف وسیعی از مردم اطلاعاتی مانند شدت احساس شده زلزله و وضعیت کلی آسیب وارده به ساختمان ها را کسب و آموزش های لازم را به آنها ارایه نمود. هدف از این پژوهش طراحی و پیاده سازی نمونه اولیه نرم افزار گوشی هوشمند جهت ارزیابی شدت زلزله و برآورد آسیب پذیری ساختمان های شهری با استفاده از روش مناسب تخمین خسارت و مطلع ساختن کاربران از وضعیت ایمنی ساختمان ها می-باشد. در این پژوهش، با پیروی از روش نظام مند طراحی نرم افزار، کاربران سامانه، نیازهای کارکردی آنها، و روش ها و فناوری های مناسب برای برآوردن آنها شناسایی، و نمونه اولیه نرم افزار گوشی هوشمند تهیه گردیده است. نرم افزار دارای قابلیت تعامل با کاربر عمومی برای دریافت برآورد شدت زلزله، اطلاعات ساختمان، گزارش دهی آسیب پذیری ساختمان، و امکان مشارکت دهی کاربران در ثبت رکورد پس لرزه هاست. با استفاده از اطلاعات دریافتی از کاربران می توان در زمانی کوتاه، بانک اطلاعاتی نسبتا کاملی از وضعیت خسارت، شدت و میزان لرزش در هر نقطه شهر را داشت که در مدیریت بحران پس از زلزله و ایمن سازی شهر برای زلزله های پرخطر آینده کارآمد باشد.

    کلیدواژگان: ارزیابی لرزه ای ساختمان ها، زمین لرزه، گوشی هوشمند، نرم افزار کاربردی (اپلیکیشن) آندروید
  • صادق کریمی باصری، مرجان شهاب زاده* صفحه 8

    وجود انواع آسیب ها و بلایای طبیعی و غیرطبیعی از زمان آغاز حیات بشر، او را به سمت کشف راه هایی به منظور کاهش آسیب های ناشی ازبلایای طبیعی و برنامه ریزی برای جلوگیری از آسیب بیشتر به زیرساخت ها و نیروی انسانی نموده است. بافت تاریخی در شهرهای ایران در زمینه مدیریت بحران، یکی از چالش های جدی دستگاه های متولی بوده است. شهر شیراز ، دارای بافت تاریخی- فرهنگی گسترده با عناصری بسیار ارزشمند است که در گذر ایام و به دلایل مختلف از جمله مشکلات کالبدی و ریزدانگی بافت، ناپایداری ساختمان ها، نداشتن زیرساخت های شهری مناسب از جمله دسترسی های کم عرض و ارگانیک ، نبود فضاهای باز به منظور استفاده اهالی در مواقع بحران، نداشتن فاضلاب و دیگر مشکلات اجتماعی و اقتصادی از نمونه های شاخصی است که ضرورت تمهیدات موثر در مدیریت بحران در آن آشکار است . این پژوهش با هدف شناسایی پیشران های موثر بر مدیریت بحران در بافت مرکزی شیراز با روش رویکرد ترکیبی (کیفی- کمی) انجام یافته است. ابتدا با استفاده از مطالعه پژوهش های صورت گرفته در زمینه مشکلات و راهکارهای بهبود بافت فرسوده و تاریخی، اقدام به استخراج معیارها و شاخص ها نموده و با استفاده از روش تحلیل اثرات متقابل در نرم افزار میک مک، مهم ترین معیارهای تاثیرگذار درحوزه مدیریت بحران در بافت مرکزی شهر، شناسایی گردید. از جمله این عوامل می توان به رعایت حریم آثار باستانی، کاربری وضع موجود، ریزدانگی قطعات، رعایت حریم قنوات و مسیل ها، قابلیت توسعه معابر، به عنوان اثرگذارترین معیارها به اشاره کرد سپس با توجه به رویکرد پدافند غیرعامل، راهکارهایی در جهت مدیریت بحران در نمونه موردی، ارایه شد.

    کلیدواژگان: پدافند غیرعامل، مدیریت بحران، بخش مرکزی شهر شیراز، روش تحلیل ساختاری
  • تارا جلالی، علیرضا فلاحی*، سید غلامرضا اسلامی، ژاله صابرنژاد صفحه 9

    مسکن از جمله عناصری با آسیب پذیری بالا در برابر زلزله است. فرایند بازسازی پس از زلزله نیازمند دانش کافی از بستر آسیب دیده میباشد که از تعامل برنامه ریزان و بازماندگان بدست میآید. فشار زمان و تنگناهای سیاسی و اقتصادی، فرایند طراحی مسکن پس از زلزله را از زمان غیربحران متفاوت میکند. لذا نمیتوان از الگوهای متعارف فرایند طراحی در بستر آسیب دیده بهره برد. نگرشهای محصولگرا با هدف ساخت سریع، پاسخ به نیازهای بازماندگان را قربانی روند خطی از پیش تعیین شده بازسازی مینماید. روندی که بخش غیرکالبدی شکلگیری خانه را ه فراموشی میسپارد. این پژوهش، فرایند طراحی مسکن روستایی در بازسازی، را با دوره های زمانی همبسته آن بررسی میکند. در تطبیق دو حوزه فرایند طراحی و بازسازی، مشارکت بازماندگان تاثیر بسزایی در طراحی مسکن دارد. در این تحقیق با رویکرد کیفی، نمونه پشتیبان، از میان روستاهای بازسازی شده پس از زلزله 1369 منجیل انتخاب شده است. بازبینی فرایند طراحی بازسازی مسکن در این زلزله با توجه به گذشت زمان طولانی از وقوع آن، دوره های مربوط به تصمیمگیری طراحی، ساخت و اجرای طرحها، بهره برداری و ایجاد تغییرات محتمل توسط کاربران در طرحها را دربردارد. نتایج پژوهش در گذار از دوران رسمی بازسازی تا زمان بهره برداری، بازه هایی را معرفی مینماید که به واسطه ایجاد تغییرات در روند بازسازی ایجاد شده اند. گذار از این بازه ها به مثابه شوکی میتوانند اتصال دوره ها را متزلزل نماید. تزلزلی که با عواملی از جمله، اعتماد در جامعه، میزان هماهنگی اقشار مختلف و سازمان یافتگی ذینفعان کنترل میشود.

    کلیدواژگان: بازسازی مسکن پس از زلزله، فرایند طراحی مسکن، فرایند بازسازی، مشارکت، بحران زلزله
  • حمیدرضا واشقانی فراهانی، محمد رضا مردانی*، احسان ساده، زین العابدین امینی سابق صفحه 10

    بحران آب هر روز در حالت پیچیده تری بروز می نماید و این مهم در سراسر جهان مشهود است. با تشدید خشکسالی، ایران نیز در وضعیت بحرانی قرار گرفته است. رفع این مهم تنها باید از طریق اتخاذ تصمیمات کلیدی تعقیب گردد و این امر نیز به نوبه خود نیازمن یکپارچگی و انسجام رفتاری در بین دستگاه های تصمیم ساز و اجرایی است. بر همین اساس باید به اصلی تحت عنوان همگرایی دقت نظر بیشتر داشت. لذا این مقاله تحت عنوان ارایه الگویی برای همگرایی دستگاه های خط مشی گذار مرتبط با مدیریت بحران آب ،مبتنی بر محور اقتصاد ی بیانیه گام دوم انقلاب در دستور کار قرار گرفت. این مطالعه از نظر هدف توسعه ای - کاربردی است که در آن با بهره گیری از رویکردهای متوالی یعنی رویکرد تحلیل مضمون و رویکرد گراندد تیوری نسبت به تعیین شاخص ها و معیارهای اصلی در حوزه خط مشی گذاری مدیریت بحران آب اقدام می گردد. تیوری برخواسته از داده ها (نظریه بنیادی) یک روش پژوهشی استقرایی و اکتشافی است که به پژوهشگر در حوزه های موضوعی گوناگون امکان می دهد تا بجای اتکا به تیوری های موجود و از پیش تدوین شده خود به تدوین تیوری و گزاره اقدام نماید. جامعه آماری این مطالعه را خبرگان از دستگاه های تصمیم گیرنده اصلی در حوزه خط مشی یعنی وزارت جهاد کشاورزی، وزارت صنعت، معدن و تجارت، وزارت نیرو، سازمان مدیریت منابع آب ایران و سازمان مدیریت بحران و سازمان پدافند غیرعامل تشکیل دادند که تعداد نمونه های آن با رسیدن به حد اشباع در رویکرد گراندد تیوری، به تعداد 9 خبره تعیین گردید. نتایج بدست آمده از این مطالعه موید آن است که چه عواملی تحت پارادایم گراندد تیوری باید در دستور کار قرار گیرد تا بتوان پیامدهای مورد نظر در این زمینه را محقق نمود.

    کلیدواژگان: همگرایی، دستگاه های خط مشی گذار، مدیریت بحران آب، اقتصاد، بیانیه گام دوم انقلاب
  • مهدی خواجه امیری* صفحه 11

    پژوهش مذکور به منظور شناسایی تهدیدات بعد سیاسی امنیت ملی و راهکارهای مقابله با آن ها از منظر پدافند غیرعامل در کشور انجام گردیده است که به جهت تصمیم ساز بودن برای مسیولین، تحقیق مذکور ازنظر اهداف کاربردی؛ ازنظر داده؛ آمیخته اکتشافی و ازنظر نوع مطالعه پیمایش مقطعی و مبتنی بر نوع دلفی است.در نمونه آماری پژوهش حاضر با ماهیت کیفی و با نمونه گیری هدفمند، 30 نفر از خبرگان حوزه ی پدافند غیرعامل و امنیت ملی انتخاب که نظرات آن ها به روش دلفی و در سه مرحله جمع‎آوری گردیده است در انتهای جمع آوری و دسته بندی اطلاعات به دست آمده تعداد نه عامل به عنوان مولفه و 140 شاخص شناسایی گردید. در ماهیت کمی نیز جامعه آماری پژوهش را دانشجویان رشته پدافند غیرعامل دانشگاه های فارابی و داعا و همچنین اساتید خبره کارکنان سازمان پدافند غیرعامل، در این حوزه به تعداد 200 نفر تشکیل داده اند که با توجه به محدود بودن جامعه آماری، حجم نمونه به صورت تمام شمار در نظر گرفته شده است و همه ی اعضای جامعه آماری به عنوان نمونه تحقیق انتخاب شدند.روایی پرسشنامه نیز با روایی محتوا و روایی سازه موردبررسی و تایید قرار گرفت. برای مشخص نمودن میزان پایایی نیز از طریق آزمون آلفای کرونباخ با ضریب آزمون 9/0 و پایایی ترکیبی مورد بهره برداری قرار گرفت و همچنین ساختار عاملی شاخص های نهایی با استفاده از هر دو شیوه ی تحلیل عاملی اکتشافی و تاییدی و با بکار گیری نرم افزارهای SPSS و Smart PLS بررسی گردید. ابتدا به منظور بررسی اینکه آیا شاخص های تهدیدات سیاسی و پدافند غیرعامل در حوزه سیاسی امنیت ملی در میان نمونه آماری پژوهش، ساختار نه عاملی را تکرار خواهد کرد یا نه؛ تحلیل عاملی اکتشافی با واریماکس روی داده ها بررسی گردید که نتایج تحلیل عاملی اکتشافی نشان داد می توان شاخص های شناسایی شده را به شش عامل تقلیل داد و همچنین نتایج تحلیل عاملی تاییدی نشان می دهد که الگوی نهایی از برازش مطلوب (GOF=0.805) برخوردار است.

    کلیدواژگان: بعد سیاسی، پدافند غیرعامل، الگو، امنیت ملی، تحلیل عاملی
  • حسین نوروستا، محمدیاسر رادان*، محمدعلی نکوئی، محمد اسکندری صفحه 12

    زیرساخت ها یک شبکه یکپارچه را تشکیل می دهند که وقوع اختلال در یک زیرساخت می تواند در تمامی بخش های کشور منتشر شده و دامنه اختلال های به وجود آمده می تواند امنیت ملی، اقتصادی و... کشور را به شدت تحت تاثیر قرار دهد. به همین منظور هدف اصلی در این پژوهش شناسایی و اولویت بندی تهدیدات اثرگذار محیطی و به دست آوردن راهکارهای متناسب با اصول و مبانی پدافند غیرعامل می باشد که پس از بررسی مفاهیم، تعاریف، اسناد بالادستی و مطالعه انواع تهدیدات در حوزه تاسیسات زیربنایی از طریق روش های کتابخانه ای و میدانی اقدام به طراحی و توزیع پرسش نامه در بین متخصصان و کارشناسان مربوطه شده است. در ادامه با آماده سازی پرسش نامه و اولویت بندی 37 عامل محیطی بر اساس مدل SWOT انجام و توسط نرم افزار SPSS مورد ارزیابی کمی قرار گرفت. نتایج این پژوهش گواه آن است که حفاظت از تاسیسات زیربنایی در حوزه نیروگاه های برق با رویکرد پدافند غیرعامل نیازمند افزایش دانش مدیران و کارشناسان نیروگاه های کشور نسبت به تهدیدات نوظهور، افزایش سطح تمهیدات پایشی، به کارگیری روش ها و تجهیزات حفاظتی نوین، رعایت اصل پراکندگی در طراحی و جانمایی تاسیسات مخازن سوخت، برگزاری رزمایش های مختلف در ایجاد آمادگی، استفاده از تجربیات کارآمد بین المللی در حوزه ایمنی و... می باشد.

    کلیدواژگان: نیروگاه، تهدیدات، آسیب پذیری، پدافند غیرعامل
  • بهزاد علیجانزاده ملیجی، علی بابایی مهر*، کارن روحانی، مسعود دارابی صفحه 13

    مدت مدیدی است که بحران آب به عنوان یک معضل جدی در منطقه ی خاورمیانه قلمداد میگردد که روز به روز بر شدت آن افزوده می شود. در صورت عدم مدیریت و تشریک مساعی میان کشورهای این منطقه در آینده با وضعیت اسفناکی مواجه خواهیم شد. با در نظر گرفتن وسعت و جمعیت خاورمیانه در مقایسه با میزان منابع آبی موجود در آن، این بحران به صورت واقعی قابل لمس می باشد. در حال حاضر کشورهای مختلف این منطقه در شرایط یکسانی نمی باشند؛ مثلا کشور ترکیه نسبت به جمعیت و منابع آبی موجود در خاک خود موقعیت بهتری نسبت به دیگر کشورهای منطقه دارد از طرفی کشورهای عربی مثل عمان، امارات متحد عربی، عربستان سعودی، کویت و قطر در شرایط بحرانی قرار دارند اما به دلیل موقعیت اقتصادی مناسب و استفاده از دستگاه های آب شیرین کن به صورت مقطعی این مشکل کنترل شده است ولی همچنان در معرض این بحران قرار دارند. در سطح دیگر کشورهای فلسطین، لبنان، سوریه و عراق قرار دارند که چندین سال درگیر جنگ های داخلی و خارجی می باشند که روز به روز این بحران را تشدید میکند. ویژگی متمایز خاورمیانه نسبت به دیگر مناطق جهان این است که این منطقه از قدیمی ترین زیستگاه های بشری می باشد که از آب علاوه بر نیازهای طبیعی به عنوان سلاح در جنگ استفاده میشده است. با این وجود سازمان های بین المللی به خصوص سازمان ملل متحد و سازمان های بین المللی مربوطه و سازمان های منطقه ای موجود در منطقه خاورمیانه باید نقش پررنگی در حل این بحران ایفا نمایند و کشورهای منطقه نیز با همکاری و همبستگی همدیگر این مسیله را مدیریت نمایند. هدف از این مطالعه بررسی نقش حقوق بین الملل در بحران کم آبی و مدیریت آن مبتنی با مشارکت کشورها در انعقاد معاهدات و توافقنامه های بین المللی می‏باشد.

    کلیدواژگان: بحران، کم آبی، حقوق بین الملل، خاورمیانه
|
  • Maraym Ilanloo *, Mina Bani Saeeid Page 1

    The city is a dense human habitat that requires security and security in all physical, social, economic, cultural and other aspects due to human presence. The purpose of this study was to investigate the vulnerability of the degraded texture of the Port of Mahshahr from the standpoint of passive defense using hierarchical fuzzy method. The present paper is applied in terms of purpose and in terms of descriptive-analytical method. Accordingly, Delphi method was used to identify vulnerable elements of the city against military invasions and hazards. The experts of this study were 20 experts of urban affairs from the personnel of 7 important organizations in this field (governor's office, municipality, Red Crescent, law enforcement, Basij and IRGC, and according to experts' opinion, finally 6 indicators and 15 Criteria were selected to measure the vulnerability of the study area. In the next step, data layers and indices were prepared in Arc / Map 10.2 environment and finally, using the fuzzy hierarchy method, the vulnerability zoning map was prepared in three high, medium, and low risk zones. The widespread Mahshahr Port is observed to have high vulnerability distribution in all areas, accounting for about 27.2% of the total area. Eighty-five percent of the areas with moderate vulnerability and the rest of the area with low vulnerability were allocated to these areas with more open spaces but more open spaces and new buildings.

    Keywords: Worn Texture, Vulnerability, fuzzy hierarchical method, mahshahr port
  • Mahyar Majidy Nik *, Sadi Biglari Page 2

    Natural disasters such as earthquakes can cause irreparable damage to humans and the environment. Earthquakes are considered as natural disasters that cause many human and financial losses every year. Today, with the advancement of science and technology, suitable grounds have been provided for recognizing and reducing these natural hazards. Therefore, risk assessment is critical for proper management and reduction of losses. Risk assessment is determined by the process of estimating the probability of an event occurring, and the importance or severity of its adverse effects. The aim of this study was to assess the vulnerability of Bushehr province to earthquake risk. In this regard, by combining fuzzy and hierarchical logic models using GIS software, the vulnerability of Bushehr province to earthquake risk has been analyzed and extracted. Effective indicators in earthquake vulnerability are: distance from the fault, earthquake epicenter, earthquake magnitude, earthquake depth, land slope and lithology. The results show that 23% of Bushehr province, which is mostly located along faults, are very vulnerable in the danger zone.

    Keywords: Earthquake, Risk Assessment, hierarchical analysis, Fuzzy logic, Bushehr Province
  • Amir Sahrakar, Majid Golparvar * Page 3

    National security refers to the requirements (soft or hard measures) that maintain the survival of the national government through the use of economic power, the military and political power, and the use of diplomatic means. The leading article is the result of research on the relationship between political rumor management in social networks and the promotion of national security. The research is methodical, descriptive-analytical and field data collection and survey method. The study population of this dissertation includes experts in the field of security and engineering in social networks and people active in this field who have used the snow globe method to determine their number after the interview and distribution of the questionnaire. In the present study, SPSS software is used to identify and analyze (using descriptive and inferential statistics) and also the Hierarchical Analysis Process (AHP) in Super Decisions software is used to rank the research factors. The results of the study according to the final analysis based on AHP, showed that demotivation (D) "with a weight of" 0.4673 "and" neutralization (C) "with a weight of" 0.27718 "as the most important criteria of the proposed model, had the greatest impact on improving national security. On the subject of controlling political rumors on social networks.

    Keywords: Political Crisis, National Security, Political Rumor Management, Social Network
  • Mojtaba Moradi * Page 4

    Firefighting services must provide a high rate of relief to ensure public safety. These rescue services are usually provided by vehicles stationed at fire stations. One of the most important issues in this regard is the location of these stations in the metropolitan area, so that they have the highest impact for emergency relief. To prioritize the five districts of Rasht to create or add new fire stations, five indices: area size, population, traffic, land usage and risk capability were considered as decision indicators. The statistical population for sampling was firefighters in Rasht. One station from each district and two firefighters from each district (10 firefighters in total) were selected as samples. The Questionnaire was used for data collection. Fuzzy AHP multi-criteria decision making method was used to rank areas of Rasht city. According to the results, the fourth zone with equal weight (0.305), first zone (0.210), fifth zone (0.174), third zone (0.173) and the second zone (0.136) were prioritized for construction of the new station, respectively.

    Keywords: multi criteria decision making, Fire Station, Districts Ranking, FUZZY AHP
  • Saeed Rashidi *, Sayed MohamadHosaen Kamani, Alireza Mooghali Page 5

    Given that various natural crises are often unexpected and surprising in nature and the need for inter-organizational coordination to manage these crises, the purpose of this study was to examine the views of 140 people in the statistical community on the factors affecting inter-organizational coordination. Crisis-related organizations and the study of the impact of inter-organizational coordination on crisis management in natural disasters. In this study, partial stratified random sampling method was used. This research is a survey in terms of practical purpose and in terms of data collection method and is of correlation type. According to the research background, first after drawing the conceptual model of the research, a researcher-made questionnaire was designed and after obtaining the necessary reliability and validity, data were collected. After describing the questions with SPSS software, the research hypothesis test was performed according to the method of structural equations and factor analysis using Piels software. After performing statistical tests, it was found that informal relationships, the main factors of coordination and informal relationships have an effect on inter-organizational coordination. Informal relations with 76% have the greatest impact on inter-organizational coordination in the provincial crisis management headquarters. The effect of inter-organizational coordination on the elements of crisis management was also significant. The most effective inter-organizational coordination on the elements of crisis management on the stages of crisis management (0.55), crisis forecasting (0.54), crisis preparedness (0.45) and crisis recovery (0.01).

    Keywords: Crisis, Coordination, inter-organizational, disasters
  • Alireza Mirmohammadsadeghi, Hadi Abniki *, Hoseinali Hasanpour Page 6

    Acceleration of industrial development, especially in developing countries, has led to an increase in the transportation of hazardous materials and, consequently, an increase in hazards and accidents, which are sometimes combined with critical conditions that complicate the situation and The risk management process becomes more difficult. The purpose of this paper is to provide a model that is easy to use and comprehensive enough to identify and accurately assess the components of risk management in complex critical situations. This model consisted of four steps of identification, analysis, evaluation and control and used tools such as system dynamics and fuzzy AHP and was implemented in a hydrazine transport sample in war conditions. In the identification stage, 8 criteria and 46 sub-criteria were identified. In the risk assessment phase, the limitations of dealing with crisis situations were considered in determining acceptable limits. In the risk analysis stage, while introducing decision factors in crisis situations, criteria and sub-criteria were weighted with fuzzy AHP, it was found that population density and defense facilities are the most important in the risk of transporting hazardous materials, followed by driver-related sub-criteria. Finally, while presenting risk control planning, ways to reduce risk to an acceptable level were examined. At this stage, the effectiveness of each sub-criterion of total risk was calculated and taken into account

    Keywords: Transport Hazardous materials, FUZZY AHP, SD, Crisis
  • Reza Khajavi *, Arefeh Jokar, Emad Sedaghati Page 7

    After an earthquake, people are seeking for useful information about the mainshock and its possible aftershocks, and the vulnerability of their buildings to any future shakings. Actually, safety assessment of buildings after an earthquake is very costly and time-consuming, and lack of an interactive system between public and authorities for post-earthquake crisis management, especially in metropolitans, is a major challenge. Due to the widespread use of mobile-apps, information such as felt intensity of earthquakes and general structural status of buildings, as well as necessary trainings might be exchanged on an interactive cybernetic system. The purpose of this study is to design and implement a prototype software for earthquake intensity assessment and to give an overall rough estimation of seismic vulnerability of buildings by using a rapid damage estimation method. In this research, following a systematic method for software design, system users and their requirements, and possible solutions are identified, and a prototype system is implemented. The presented software is capable of interacting with public to receive earthquake intensity estimates and building information, as well as reporting building vulnerabilities, and may contribute volunteers to register aftershocks. Using data received from the users, the system can provide a nearly complete database for urban vulnerability, as well as real-time interactive DYFI (Did You Feel It?), shake and damage maps, which may efficiently be used for earthquake crisis management and securing urban regions for hazardous future earthquakes.

    Keywords: Android application, Earthquake, Seismic Assessment of Buildings, smartphone
  • Sadegh Karimi Baseri, Marjan Shahabzadeh * Page 8

    The historical context in Iranian cities in the field of crisis management has been one of the serious challenges of the trustees. The city of Shiraz has a wide historical-cultural context with very valuable elements that over time and for various reasons such as physical problems and micro-fineness of the texture, instability of buildings, lack of proper urban infrastructure, including narrow and organic accesses, Lack of open spaces for residents to use in times of crisis, lack of sewage and other social and economic problems are significant examples in which the need for effective measures in crisis management is obvious.The aim of this study was to identify the drivers of crisis management in the central part of Shiraz using the mix method. First, by studying the researches done in the field of problems and solutions to improve the worn and historical texture, to extract the criteria and indicators and by using the interaction analysis method in Mick Mac software, the most important criteria Influential in the field of crisis management in the central part of the city was identified. Among these factors, we can mention the observance of the privacy of ancient monuments, the landuse of the current situation, Fine-grained plots, the observance of the privacy of Aqueducts and canals, The potential for improved access, as the most important and effective criteria Then, according to the passive defense approach, solutions for crisis management were presented in a case study.

    Keywords: passive defense, crisis management, Shiraz 8 of Shiraz, structural analysis method
  • Tara Jalali, Alireza Fallahi *, Seyyed Gholamreza Islami, Zhaleh Sabernezhad Page 9

    The house, has always been vulnerable against earthquakes. Also, post-earthquake reconstruction process requires sufficient knowledge of context in order to provide solutions of housing destruction problems. Interaction of the goals of reconstruction policy makers and survivors’ needs, provides wisdom of reconstruct. This critical change in situation, do not allows planners and designers to apply a normal design process that follows a conventional model in reconstructed houses. The lack of attention to imperceptible events that affect disaster managing process, creates product-oriented attitudes in reconstruction. This process sacrifices survivors on the pre-determined route of mass-construction and product-oriented point of view; resulted inconsistency. Thus, the intangible and aspects of the process of design homes may have been forgotten. This paper, compared two fields of design process and post-earthquake reconstruction in order to reach the goals of successful reconstruction design process. Also participation as a connection of the two fields plays an important role.The methodology is based on a qualitative approach, including field surveys and observations. The supportive case is the evidence from Gufel Village that have been selected among rural housing reconstructions after Manjil1990earthquake. The findings show that, there are several periods of time in design process of housing reconstruction, that make one step through successful reconstruction. In the transition of formal phase of reconstruction to post-occupation phase of living in reconstructed houses, trust, coordinated and organized stakeholders are effective for the successful post-earthquake house reconstruction.

    Keywords: Post-earthquake House Reconstruction, House Design Process, Reconstruction Process, Participation, Rural Dwelling
  • HamidReza Vasheghani Farahani, Mohammad Reza Mardani *, Ehsan Sadeh, Zeynolabdin Aminisabegh Page 10

    The water crisis is becoming more complex every day and is evident all over the world. With the escalation of the drought situation, Iran is also in a critical situation. Resolving this issue should only be addressed through key decisions, and this in turn requires integration and behavioral coherence between decision-making and executive bodies. Accordingly, more attention should be paid to the principle of convergence. Accordingly, this study was conducted with the aim of Presentation a Model for the Integration of Policy Agencies Related to Water Crisis Management, Based on the Economics of the Second Step of the Revolution Statement. This study is a development-applied goal in which using successive approaches, namely the content analysis approach and grounded theory approach to determine the main indicators and criteria in the field of water crisis management policy. Data-based theory (fundamental theory) is an inductive and exploratory research method that allows the researcher in various subject areas to formulate theories and propositions instead of relying on existing and pre-formulated theories. The statistical population of this study consisted of experts from the main policy-making bodies in the field of policy, namely the Ministry of Jihad Agriculture, Ministry of Industry, Mines and Trade, Ministry of Energy, Iran Water Resources Management Organization and Crisis Management Organization and Passive Defense Organization. It was determined to reach the saturation limit in the grounded theory approach, to 9 experts. The results of this study confirm that what factors should be included in the agenda under the paradigm of grounded theory in order to achieve the desired consequences in this field.

    Keywords: : Convergence, Policy Agencies, Water Crisis Management, Economy, Second Step of the Revolution Statement
  • Mehdi Khaje Amiri* Page 11

    The research was done to identify the threats of the political dimension of national security and the solutions to deal with them from the point of view of passive defense in the country. in terms of data; It is mixed exploratory and in terms of the type of study, it is a cross-sectional survey based on the Delphi type.In the statistical sample of the present research with a qualitative nature and with targeted sampling, 30 experts in the field of passive defense and national security were selected, whose opinions were collected using the Delphi method and in three stages. The factor was identified as a component and 140 indicators. In terms of quantitative nature, the statistical population of the research was formed by students of the field of non-operational defense at Farabi and Data universities, as well as expert professors of the staff of the non-operational defense organization, in this field, in the number of 200 people.The validity of the questionnaire was also checked and confirmed with content validity and construct validity. To determine the level of reliability, Cronbach's alpha test with a test coefficient of 0.9 and combined reliability was used, as well as the factor structure of the final indicators using both methods of exploratory and confirmatory factor analysis and using SPSS and Smart software. PLS reviewed. First, to check whether the indicators of political threats and passive defense in the political field of national security among the statistical sample of the research will repeat the structure of nine factors or not; exploratory factor analysis with varimax was checked on the data, and the results of the exploratory factor analysis showed that the indicators can be identified reduced to six factors and the results of confirmatory factor analysis show that the final model has a good.

    Keywords: political dimension, Passive defense, model, National Security, Factor analysis
  • Hossein Norousta, MohammadYaser Radan *, MohammadAli Nekooie, Mohammad Eskandari Page 12

    Infrastructure is a unified network , where the occurrence of disruptions in a infrastructure can spread in all parts of the country and the extent of disturbance caused can affect national , economic and … state security . for this purpose , the main purpose of this research is to identify and prioritize effective environmental threats and to provide solutions to principles and principles of passive defense , after reviewing concepts , definitions , upstream documents and studing different types of threats in the field of infrastructure facilities through library and library methods , designing and distributing questionnaires among experts and related experts . then , by preparing questionnaire and prioritization of environmental factors on the basis of swot model and was evaluated by spss software . the results of this study indicate that protection of infrastructure facilities in the field of power plants with passive defense approach requires increasing knowledge of managers and experts in the country in relation to emerging threats , increasing the level of monitoring measures , applying new methods and protective equipment , observance of the principle of dispersion in design and layout of fuel tanks , holding various trainings in preparation , using effective international experiences in the field of safety .

    Keywords: Power plant, Vulnerability, Threats, Passive defense
  • Behzad Alijanzadeh Maliji, Ali Babayeemehr *, Karen Rohani, Masoud Darabi Page 13

    For a long time, the water crisis has been considered as a serious problem in the Middle East region, which is increasing in intensity day by day. If the countries in this region do not manage and work together, they will face a deplorable situation in the future. Given the size and population of the Middle East compared to the amount of water resources in it, this crisis is really palpable. Currently, different countries in the region are not in the same situation, for example, Turkey has a better position than other countries in the region in terms of population and water resources in its territory. On the other hand, Arab countries such as Oman, UAE, Saudi Arabia, Kuwait and Qatar. They are in a critical situation, but due to the good economic situation and the use of desalination plants, this problem has been partially controlled, but they are still exposed to this crisis. At the other level are Palestine, Lebanon, Syria and Iraq, which have been embroiled in civil and foreign wars for several years, which are intensifying day by day. A distinctive feature of the Middle East compared to other parts of the world is that this region is one of the oldest human habitats, where water in addition to natural needs was used as a weapon in war. However, international organizations, especially the United Nations and relevant international organizations and regional organizations in the Middle East, must play a significant role in resolving this crisis, and the countries of the region must manage this issue through cooperation and solidarity with each other. The purpose of this study is the assessment role of international law in the water shortage crisis and its management based on the participation of countries in concluding international treaties and agreements.

    Keywords: Crisis, International Law, middle east, water shortage