فهرست مطالب

مجله مدیریت نوآوری در سازمان های دفاعی
سال ششم شماره 3 (پیاپی 21، پاییز 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/07/01
  • تعداد عناوین: 6
|
  • رضا سپهوند، علی شریعت نژاد، مرضیه درویش زاده بروجنی*، علی امیدی صفحات 1-24
    زمینه و هدف

    انحراف خلاق به معنای سرپیچی و نافرمانی از دستورهای مدیران برای پیگیری ایده های جدید و خلاقانه است که می تواند نتایج مثبتی را برای سازمان به همراه داشته باشد. هدف پژوهش حاضر شناسایی و اولویت بندی پیشایندها و پسایندهای انحراف خلاق با استفاده از روش دلفی فازی است.

    روش شناسی: 

    این پژوهش از نظر روش، نوعی پژوهش آمیخته است و از نظر  نوع استفاده، پژوهشی کاربردی و اکتشافی است. جامعه آماری پژوهش شامل اساتید رشته مدیریت و کارشناسان استانداری چهارمحال و بختیاری بود که 16 نفر از آنها بر اساس اصل کفایت و اشباع نظری و توسط نمونه گیری گلوله برفی انتخاب شدند. جهت گردآوری داده ها در بخش کیفی از مصاحبه نیمه ساختاریافته و برای جمع آوری داده ها در بخش کمی از پرسشنامه دلفی استفاده شد. روایی ابزار گردآوری اطلاعات با روش روایی نظری و روایی محتوایی و پایایی آن با استفاده از روش درون کدگذار-میان کدگذار آزمون شد. برای سنجش روایی پرسشنامه، از روش اعتبار محتوا و برای سنجش پایایی از روش نرخ ناسازگاری استفاده شد.

    یافته ها

    بر اساس تحلیل داده ها، مهم ترین عوامل از بین پیشایندهای انحراف خلاق به ترتیب شامل ضریب هوشی بالا، ریسک پذیر بودن، تفکر خلاق و مبهم بودن قوانین، عوامل انگیزشی، تسلط کارکنان بر قوانین و حمایت مدیریت بودند و از میان پسایندها، ایجاد عملکرد خلاقانه و افزایش قابلیت نوآوری، افزایش کارایی سازمانی، تسریع در اهداف سازمان و رفع برخی از مشکلات سازمانی جزء مهم ترین عوامل هستند.

    نتیجه گیری

    انحراف خلاق، پیامدهای عملی مهمی برای سازمان دارد. مدیران با دادن حدی از فردگرایی و استقلال روانی به کارکنان می توانند انحراف خلاق و تلاش های خلاقانه را در میان کارکنان تشویق کنند.

    کلیدواژگان: انحراف خلاق، انحراف سازنده، دلفی فازی
  • فاطمه تولائی، مهدی خیراندیش*، ناصر عسگری صفحات 25-48
    زمینه و هدف

    اجرای هر طرحی به ویژه زمانی که در مراحل آغازین خود است بدون ریسک و خطر نیست. عدم وقوف از خطرات احتمالی و مدیریت آن موجب شکست سازمان ها خواهد شد. بر این اساس، در این مقاله به تحلیل چالش های نظام مدیریت دانش در سازمان بر اساس الگوی نقاط مرجع پرداخته می شود.

    روش شناسی:

     این تحقیق دارای رویکرد کمی است و از نظر هدف کاربردی و از نظر ماهیت، پژوهشی توصیفی- پیمایشی است. جامعه آماری پژوهش شامل 15 نفر از خبرگان سازمان تامین اجتماعی ایران بود که به روش نمونه گیری هدفمند انتخاب شدند. پس از استخراج ابعاد و مولفه ها از مبانی نظری، توافق نظری در خصوص مولفه های مدل از طریق تکنیک دلفی فازی حاصل گردید. داده های پژوهش سیستم استنتاج فازی در نرم افزارهای  متلب تحلیل شدند.

    یافته ها

    بر اساس مبانی نظری، تجربی و نظرات خبرگان، خطرات و چالش های استقرار مدیریت دانش بر اساس دو نقطه مرجع چرخه حیات و انواع آسیب ها شناسایی شدند. چهارده مولفه بر اساس مبانی نظری و تعداد بیست و سه مولفه بر اساس نتایج تحلیل دلفی و نظرات خبرگان به دست آمدند.  

    نتیجه گیری

    جدول تحلیلی پژوهش حاضر می تواند به مدیران سازمان تامین اجتماعی که درصدد طراحی و پیاده سازی نظام مدیریت دانش هستند کمک کند تا با آگاهی از آسیب های احتمالی از خطرات مصون بمانند.

    کلیدواژگان: مدیریت دانش، آسیب شناسی، چرخه حیات، چالش ها، نقاط مرجع، تحلیل دلفی
  • حمیدرضا جمشیدی*، شادان وهاب زاده، لیلا آندرواژ صفحات 49-76
    زمینه و هدف

    تغییرات و توسعه روزافزون فناوری در صنعت بانکداری، بانک ها را وادار به بهره گیری از رویکردهای نوین بانکداری از جمله بانکداری شرکت می نماید. از این رو هدف اصلی این پژوهش مدل سازی بانکداری شرکتی تاب آور در شرایط بحران است.

    روش شناسی: 

    در این مطالعه از رویکرد ترکیبی استفاده شد. در مرحله اول برای شناخت مولفه های سرگردانی مشتریان از روش داده بنیاد و در مرحله دوم، آزمون مدل با استفاده از روش کمی انجام شد. برای جمع آوری داده ها در مرحله اول از ابزار مصاحبه عمیق با 23 نفر از مدیران بانکی و مشتریان استفاده شد و در مرحله بعد، داده های مورد نیاز از میان 320 نفر از مشتریان شهر اهواز گردآوری و با نرم افزار پی ال اس تحلیل شدند.

    یافته ها

    بر اساس تحلیل داده ها، تعداد 150 کد باز از مبانی نظری استخراج گردید. نتایج تحقیق پس از انجام کدگذاری باز و محوری در قالب مدلی شامل شش بعد اصلی تبلیغات خدمات بانک، شهرت برند بانک، ابهام در ارایه خدمات سردرگمی مشتری و خوش نامی بانک در تنوع عرضه محصول و بیست و چهار بعد فرعی دسته بندی شدند.

    نتیجه گیری

    یکی از راه های کاهش سرگردانی، بخش بندی مشتریان بر حسب حقیقی یا حقوقی بودن، میزان سودآوری و میزان سپرده گذاری است. مدیران بانکی باید سرمایه گذاری هدف مندی بر اساس ابعاد یافته های پژوهش انجام دهند.

    کلیدواژگان: تاب آوری، بانکداری شرکتی، بانکداری الکترونیک، عملکرد سازمانی
  • لیلا علیائی*، شیما صفر محمدلو، کامران نظری، غلامعباس شکاری صفحات 77-96
    زمینه و هدف

    ذی نفعان به عنوان یکی از مهم ترین ارکانی هستند که حیات سازمان ها به آن ها وابسته است. بر این اساس، این پژوهش با هدف طراحی شبکه مضامین انتظارات ذی نفعان کلیدی شرکت برق منطقه ای خراسان در راستای ارتقای تاب آوری سازمانی و ایجاد نوآوری در مدل‏ کسب‏ و ‏کار سازمان انجام شده است.

    روش شناسی:

     تحقیق حاضر از نظر هدف، توسعه ای و از نظر نوع استفاده، کاربردی است و در آن از روش کیفی و راهبرد تحلیل مضمون استفاده شده است. نمونه آماری تحقیق شامل 13 نفر از خبرگان دانشگاهی و اجرایی بود که به روش نمونه گیری غیراحتمالی قضاوتی انتخاب شدند. در این پژوهش از ابزار مصاحبه نیمه ساختاریافته  برای گردآوری داده ها استفاده شد.  همچنین کیفیت پژوهش از طریق معیارهای ارزشیابی گابا و لینکلن تایید شد.

    یافته ها

    بر اساس تحلیل داده های پژوهش نه گروه ذی نفع کلیدی برق منطقه ای خراسان و شبکه مضامین انتظارات ذی نفعان در چهار مضمون فراگیر شامل عوامل تاثیرگذار بر انتظارات ذی نفعان (عوامل زمینه ای و محیطی)، ابعاد و معیارهای انتظارات ذی نفعان (دو بعد و نه معیار)، راهبردهای ذینفع محور (دو رویکرد اصلی و پشتیبان) و پیامدهای بیرونی و درونی تحقق انتظارات ذی نفعان نظیر رضایت ذی نفعان و پایداری عملکرد شناسایی گردید.

    نتیجه گیری

    شناسایی ذی نفعان کلیدی و  بازنگری در تعیین نیازها و انتظارات آنان به سازمان کمک می نماید تا بتواند اقدامات موثرتری در راستای استقرار اثربخش سیستم های مدیریتی اتخاذ نمایند.

    کلیدواژگان: شبکه مضامین، انتظارات ذی نفعان کلیدی، تاب آوری سازمانی، نوآوری مدل کسب و کار
  • آزاده نوروزیان*، علیرضا امیرکبیری، فریده حق شناس صفحات 97-128
    زمینه و هدف

    مدیریت استعداد، کاربرد مجموعه ای از فعالیت های یکپارچه است که سازمان ها با استفاده از آن از تامین (جذب، حفظ، انگیزش و توسعه) نیروهای مورد نیاز خود در حال و آینده اطمینان می یابند. پژوهش حاضر با درک نقش کلیدی کارکنان شایسته، بااستعداد و توانمند در موفقیت سازمان ها، به شناسایی ابعاد مدل مدیریت استعداد مبتنی بر شایسته سالاری می پردازد.

    روش شناسی: 

    این مطالعه، یک پژوهش کاربردی است که به صورت کیفی و با استفاده از روش تحلیل مضمون انجام شده است. از مصاحبه نیمه ساختاریافته جهت گردآوری داده ها استفاده شد. مصاحبه ها با 15 نفر از خبرگان حوزه شهرداری به صورت هدفمند تا مرحله اشباع نظری انجام شد و تحلیل داده ها در سه مرحله استخراج مفاهیم پایه، سازمان دهنده و فراگیر صورت گرفت.

    یافته ها

    بر اساس تحلیل داده ها، 7 مضمون سازمان دهنده شامل استراتژی سازمان، شایسته خواهی (کشف/استعدادیابی)، ارزیابی و جذب منابع استعداد، استعدادگماری، استعدادپروری (توسعه یا استعدادافزایی)، مدیریت مسیر شغلی و بدرقه استعداد به همراه چهل و یک مضمون پایه شناسایی شدند.

    نتیجه گیری

    مدل مذکور می تواند به عنوان راهنمای عمل مدیران شهرداری قرار گیرد و همه اقدامات ناظر بر مدیریت استعداد های کلیدی در قالب ابعاد م در مدل پژوهش انجام شود.

    کلیدواژگان: استعداد، مدیریت استعداد، شایسته سالاری، تحلیل مضمون
  • علیرضا شیرمحمدی*، هادی مفتاحی، محمد تابان صفحات 129-156
    زمینه و هدف

    امروزه پایداری به عنوان نوعی الزام برای کسب وکارها تلقی می شود. سازمان ها برای تداوم فعالیت شان در محیط پویا و پیچیده تجاری کنونی نیازمند داشتن مدلی مناسب هستند. بر این اساس در پژوهش حاضر به طراحی مدل پایداری کسب وکار در صنعت خودرو ایران پرداخته می شود.

    روش شناسی: 

    پژوهش حاضر از لحاظ هدف توسعه ای، از لحاظ ماهیت، اکتشافی و از لحاظ نوع داده ها یک پژوهش آمیخته است. الگوی مفهومی پایداری کسب وکار در بخش کیفی با استفاده از روش فراترکیب شناسایی شد. الگوی پژوهش در بخش کمی توسط داده های پرسشنامه با مدل سازی معادلات ساختاری و تحلیل عاملی تاییدی مورد آزمون قرار گرفت. جامعه آماری در بخش کیفی شامل مقالات و گزارش های پژوهشی پایگاه های علمی معتبر در بازه زمانی 2002 تا2021 و 1390 تا 1400 بود. جامعه آماری تحقیق در بخش کمی شامل کارشناسان و خبرگان صنعت خودرو ایران بود و تعداد 255 نفر به روش تصادفی ساده انتخاب شدند. داده های کیفی با استفاده از الگوی هفت مرحله ای سندلووسکی و بارسو و داده های کمی در نرم افزار لیزرل و با تکنیک مدل سازی معادلات ساختاری تحلیل شدند.  

    یافته ها

    بر اساس تحلیل داده ها، ابعاد اصلی پایداری کسب وکار در سه مقوله زیست محیطی (با 6 مفهوم و 40 کد)، اجتماعی (با 8 مفهوم و 45 کد) و اقتصادی (با 3 مفهوم و 19 کد) دسته بندی شدند. همچنین، یافته های کمی حاصل از تحلیل عاملی تاییدی مرتبه اول و دوم نشان داد که بارهای عاملی تمامی متغیرهای مدل و مقدار معناداری آنها  بیشتر از سطح قابل قبول است.

    نتیجه گیری

    دستیابی به پایداری کسب وکار در صنعت خودرو مستلزم توجه به سه مقوله اقتصادی، زیست محیطی و اجتماعی است. مدیران صنعت خودروسازی می توانند راهبردهای  پایداری کسب و کار را با تمرکز بر شاخص های اقتصادی، اجتماعی و زیست محیطی تدوین و اجرا نمایند.

    کلیدواژگان: پایداری کسب وکار، رویکرد ترکیبی، صنعت خودرو
|
  • Reza Sepahvand, Ali Shariat Najade, Marzieh Darvishzadeh Borujeni *, Ali Omidi Pages 1-24
    Background & Purpose

    Creative deviance means defiance and disobedience to the orders of managers pursuing creative ideas which can bring positive results. The aim of the current research is to identify and prioritize the antecedents and consequences of creative deviation using the fuzzy Delphi method.

    Methodology

    In terms of method, this research is a mixed research, and in terms of the type of use, it is an applied and exploratory research. The statistical population of the research included management professors and experts from Chaharmahal and Bakhtiari governorates, 16 of whom were selected based on the principle of adequacy and theoretical saturation and by snowball sampling. A semi-structured interview was used to collect data in the qualitative part, and a Delphi questionnaire was used to collect data in the quantitative part. The validity of the data collection tool was tested using theoretical validity and content validity and its reliability using intra-coder-inter-coder method. To measure the validity of the questionnaire, the content validity method was used, and the inconsistency rate method was used to measure the reliability.

    Findings

    Based on the data analysis, the most important factors among the antecedents of creative deviance include high IQ, risk-taking, creative thinking and vagueness of rules, motivational factors, employees' mastery of rules and management support, and among the consequences, creating creative performance and increasing the ability to innovate, increasing organizational efficiency, accelerating organizational goals and solving some organizational problems are among the most important factors.

    Conclusion

    Creative deviance has important practical implications for organizations. By giving employees some degree of individualism and psychological independence, managers can encourage creative deviation and creative efforts among employees.

    Keywords: Creative Deviance, Constructive Deviance, Fuzzy Delphi
  • Fatemeh Tavallaei, Mehdi Kheirandish *, Naser Asgari Pages 25-48
    Background & Purpose

    The implementation of any project, especially when it is in its initial stages, is not without risk. Failure to identify potential risks and manage them will cause organizations to fail. Based on this, this article analyzes the challenges of the knowledge management system in the organization based on the model of reference points.

    Methodology

    This research has a quantitative approach and is applied in terms of purpose and descriptive-survey research in terms of nature. The statistical population of the research included 15 experts of the Social Security Organization of Iran who were selected by purposeful sampling. After extracting the dimensions and components from the theoretical foundations, a theoretical agreement was reached regarding the components of the model through the fuzzy Delphi technique. The research data of fuzzy inference system were analyzed in MATLAB software.

    Findings

    Based on theoretical, experimental and expert opinions, the risks and challenges of establishing knowledge management were identified based on two life cycle reference points and types of damage. Fourteen components were obtained based on theoretical foundations and twenty-three components were obtained based on the results of Delphi analysis and experts' opinions.

    Conclusion

    The analytical table of the present research can help the managers of the social security organization who are trying to design and implement the knowledge management system to stay safe from risks by being aware of possible damages.

    Keywords: Knowledge Management, Pathology, life cycle, Challenges, Reference Points, Delphi analysis
  • HamidReza Jamshidi *, Shadan Vahabzadeh, Leila Andervazh Pages 49-76

    This research has been done with the aim of designing the resilience model of electronic corporate banking in the economic sanctions. The research method of the current research is mixed with a practical approach. In terms of its nature, it is descriptive-survey and the statistical population in the qualitative part is all organizational experts in the field of electronic banking and professors who have more than 10 years of work experience or scientific and research activities in the field of electronic banking. The purposeful sampling method is snowball. In the quantitative part, it includes all the employees of the central bank headquarters and corporate banking departments of private banks, which are 438 people, and the statistical sample using the Cochran formula at the 95% confidence level, the number of 204 people is available. The findings of the qualitative part led to the presentation of the resilience model of electronic corporate banking in the conditions of economic sanctions in the form of a data paradigm. Analysis using variance-based multivariate regression, Spss V24 and Smart Pls V4 software were used. In this part, the results showed that the most effective factor of the causal conditions is related to structural transformation with a rate of (0.890), regarding the background factors, the most impact is related to culture (0.891), in terms of strategies, knowledge management (835) 0.0), has the most impact and in terms of results, organizational agility (0.894) has the most impact in electronic corporate banking.

    Keywords: Resilience, Corporate banking, Electronic banking, organizational performance
  • Leila Oliaee *, Shima Safarmohammadluo, Kamran Nazari, Gholamabbas Shekary Pages 77-96
    Background & Purpose

    Stakeholders are one of the most important elements on which the life of organizations depends. Based on this, this research has been conducted with the aim of designing a network of expectations of key stakeholders of Khorasan Regional Electricity Company(KREC) in order to promote organizational resilience and create innovation in the organization's business model.

    Methodology

    The research is an applied-development in terms of purpose.Thematic analysis method has been used in this study. The statistical sample of the research encompasses 13 academic and executive experts using Non-probability Judgmental Sampling. Data gathering tool was semi-structured interview. In order to evaluate the quality of the research, Lincoln and Guba's Evaluative Criteria have been used in this study.

    Findings

    Based on the research data analysis of nine key stakeholder groups of Khorasan regional electricity and the network of themes of stakeholders' expectations in four overarching themes including factors affecting stakeholders' expectations (contextual and environmental factors), dimensions and criteria of stakeholders' expectations (two dimensions and nine criteria), stakeholder-oriented strategies. two main and supporting approaches) and the external and internal consequences of fulfilling the expectations of the beneficiaries such as the satisfaction of the beneficiaries and the sustainability of the performance were identified.

    Conclusion

    Identifying key stakeholders and revising their needs and expectations help organizations to take more successful measures in order to establish management systems effectively.

    Keywords: Network Themes, Key Stakeholders' Expectations, Organizational Resilience, Business Model Innovation
  • AZADEH NOROOZIAN *, AliReza Amir Kabiri, Farideh Hagh Shenas Pages 97-128
    Background & Purpose

    Talent management is the application of a set of integrated activities that organizations use to ensure the provision (attraction, retention, motivation and development) of the forces they need now and in the future. By understanding the key role of competent, talented and capable employees in the success of organizations, the present research identifies the dimensions of talent management model based on meritocracy.

    Methodology

    This study is an applied research that was conducted qualitatively using thematic analysis method. A semi-structured interview was used to collect data. Interviews with 15 municipal experts were conducted in a targeted manner up to the stage of theoretical saturation and data analysis was conducted in three stages of extraction of basic, organizing and comprehensive concepts.

    Findings

    Based on the data analysis, 7 organizing themes including organization strategy, merit seeking(discovery/talent search), evaluation and attraction of talent resources, talent recruitment, talent cultivation (development or talent enhancement), career path management and talent search were identified along with forty one basic themes.

    Conclusion

    The mentioned model can be used as a guide for municipal managers, and all measures related to the management of key talents should be carried out in the form of the dimensions identified in this research.

    Keywords: Talent, Talent Management, meritocracy, content analysis
  • Alireza Shirmohammadi *, Hadi Meftahi, Mohammad Taban Pages 129-156
    Background & Purpose

    Today, sustainability is considered as a requirement for businesses. Organizations need to have a suitable model to continue their activities in the current dynamic business environment. Based on this, in the current research, the design of the business sustainability model in the Iranian automotive industry is discussed.

    Methodology

    The current research is developmental in terms of its purpose, exploratory in terms of its nature, and a mixed research in terms of the type of data. The conceptual model of business sustainability was identified in the qualitative section using metasynthesis method. The research model was tested in the quantitative part by questionnaire data with structural equation modeling and confirmatory factor analysis. The statistical population in the qualitative section included research articles and reports of reliable scientific databases in the time period of 2002 to 2021 and 1390 to 1400. The statistical population of the research in the quantitative part included the experts of Iran's automotive industry and 255 people were selected by simple random method. Qualitative data were analyzed using Sandelowski and Barroso's seven-step model and quantitative data were analyzed in Lisrel software and with structural equation modeling technique.

    Findings

    Based on data analysis, the main dimensions of business sustainability were categorized into three categories: environmental(with 6 concepts and 40 codes), social(with 8 concepts and 45 codes) and economic(with 3 concepts and 19 codes). Also, the quantitative findings from the first and second order confirmatory factor analysis showed that the factor loadings of all model variables and their significance values are more than the acceptable level.

    Conclusion

    Achieving business sustainability in the automotive industry requires attention to three economic, environmental and social categories. Automotive industry managers can formulate and implement business sustainability strategies by focusing on economic, social and environmental indicators.

    Keywords: Business sustainability, Mixed Approach, automotive Industry