فهرست مطالب

نشریه خانواده و بهداشت
سال سیزدهم شماره 3 (پیاپی 38، پاییز 1402)

  • ویژه نوجوانان
  • تاریخ انتشار: 1403/01/14
  • تعداد عناوین: 11
|
  • مقایسه تنظیم هیجان و افکار پارانوئید در افراد داری مشکلات خواب با افراد عاد
    سودابه محمدخانلو صفحه 0

    پژوهش حاضر با هدف مقایسه تنظیم هیجانی و افکار پارانوئید در افراد دارای مشکلات خواب صورت گرفت. طرح پژوهش حاضر از نوع علی – مقایسه ای بود. جامعه پژوهش شامل افراد دارای مشکلات خواب بودند که در نیمه دوم سال 1397 به کلینیک های خواب شهر تهران مراجعه کردند. نمونه پژوهش شامل 120 آزمودنی بود که 60 نفر از آنها بدون مشکلات خواب بودند و به صورت دردسترس انتخاب شدند و 60 نفر افراد با مشکلات خواب بودند که به شکل هدفمند انتخاب شدند. ابزارهای پژوهش پرسشنامه تنظیم هیجانی (گارنفسکی و همکاران، 2001)، و پرسشنامه افکار پارنوئید گرین و همکاران (2008) بودند. جهت تجزیه و تحلیل داده ها از تحلیل واریانس تک متغیری و t دو گروه مستقل استفاده شد. یافته های پژوهش نشان داد، افراد عادی در تنظیم هیجان مثبت نمرات بالاتری را در مقایسه به گروه بالینی کسب کردند و نمره تنظیم هیجان منفی در گروه بالینی به مراتب بالاتر از گروه عادی بود. همچنین، ، افراد دارای مشکلات خواب افکار پارنوئیدی در افراد دارای مشکلات خواب به مراتب بیشتر از گروه عادی است (0.005p<). بنابراین می توان گفت، افرادی که از تنظیم هیجانی کمتری برخوردارند و افکار پارانوییدی بیشتری نیز دارند، بیشتر از سایرین دچار مشکلات خواب می شوند.

    کلیدواژگان: تنظیم هیجانی افکار پارانوئید مشکلات خواب
  • سمیرا غلامی کنشتی*، منیژه فیروزی صفحات 11-23
    مقدمه

    بررسی وضعیت سلامت روانی دانشجویان که قشر جوان و فعال جامعه بوده و دارای جایگاهی خاص در برنامه های سلامتی جامعه است، دارای اهمیت بسیاری است. هدف این مطالعه بررسی وضعیت سلامت روان دانشجویان و همچنین عوامل موثر بر آن است. روش پژوهش: جامعه آماری این پژوهش شامل دانشجویان دانشگاه شیراز که در سال 1401 مشغول به تحصیل بودند و نمونه آماری این تحقیق از 271 نفر (128 پسر، 139 دختر) تشکیل شد که به روش نمونه گیری در دسترس از بین دانشجویان دانشکده های علوم انسانی، علوم پایه، کشاورزی و فنی مهندسی انتخاب شدند. ابزارهای این پژوهش شامل پرسشنامه های سلامت روان لاویبوند و لاویبوند (1995)، مقیاس ترس از ارزیابی منفی واتسون و فرند (1969)، مقیاس کمرویی چیک و باس (1983) و مقیاس عزت بدنی فرانزویی و شیلدز (1984) بود برای آزمون فرضیه-های پژوهش از ضریب همبستگی پیرسون و تحلیل رگرسیون چندگانه استفاده شد.

    یافته ها

    نتایج نشان داد هر سه متغیر کمرویی، ترس از ارزیابی منفی و عزت به طور همزمان، 22 درصد از واریانس افسردگی، 31 درصد از واریانس اضطراب و 20 درصد از واریانس استرس را در سطح معناداری 01/0p= پیشبینی می کنند. همچنین از بین سه متغیر پیشبین، سهم متغیر کمرویی در پیشبینی سلامت روان بیشتر از دو متغیر پیشبین دیگر است (01/0, p< 56/0r=).

    نتیجه گیری

    با توجه به نتایج می توان گفت، هر سه متغیر کاهش کمرویی و ترس از ارزیابی منفی و افزایش عزت بدنی از عوامل موثر در سلامت روان (اضطراب، افسردگی، استرس) هستند که با توجه به اهمیت سلامت روان در بین دانشجویان پیشنهاد می شود تلاش های بیشتری در جهت کاهش کمرویی و ترس از ارزیابی منفی و افزایش عزت بدنی در این قشر مهم اجتماع صورت گیرد

    کلیدواژگان: ترس از ارزیابی منفی، سلامت روان، کمرویی، عزت بدنی
  • مریم حاجی پور زردینی، مطهره حیدری کبریتی، باقر صادقیان* صفحات 24-42
    مقدمه

    آداپتوژن ها گیاهانی با قابلیت تقویت کننده ی طبیعی برای سیستم عصبی بدن از طریق تاثیر بر محورهیپوتالاموس_هیپوفیز_آدرنال و کنترل و کاهش سطح ترشح کورتیزول(هورمون استرس) و افزایش سطح ترشح اندورفین دارای اثر کاهشی بر استرس و اضطراب می گردد و همچنین بطور طبیعی سبب بهبود و افزایش مقاومت بدن در برابر خستگی می گردند ولی باید برای اثبات اثربخشی آنها جهت ایجاد و افزایش آرامش و در نتیجه بالا بردن کیفیت زندگی جامعه ضرورت دارد مطالعات علمی و سیستماتیک صورت پذیرد بنابراین هدف از مطالعه حاضر، بررسی تاثیر مصرف آداپتوژن های گیاهی بر سه پدیده اضطراب، استرس و خستگی است.روش پژوهش: مطالعه حاضر یک مرور سیستماتیک است و کارآزمایی ها و مطالعات مختلف با استفاده از عبارات جستجوی تعریف شده و از طریق پایگاه های داخلی و خارجی مشخص در عنوان مقالات بازیابی گردید. از جمله معیارهای ورود به مطالعه، مقالات چاپ شده انگلیسی یا فارسی در بازه زمانی سال2000 تا 2023 و بیشتر بر جنبه کارآزمایی بالینی تمرکز داشتندو معیار خروجی مقالات، مطالعاتی که در مداخله ترکیبی از داروی شیمیایی استفاده شده بود.جهت غربالگری و مدیریت منابع از نرم افزارEndNote  ورژن 7 استفاده گردید و از بین 2707مقاله مرتبط، در مجموع27 مقاله واجد شرایط کامل برای ورود مطالعه مورد بررسی قرارگرفت .

    یافته

    مجموع یافته ها اثربخشی تاثیر آداپتوژن های گیاهی را در حمایت از عملکرد فیزیکی و افزایش مقاومت بدن در برابرخستگی و همچنین سبب سلامت روان در ابعاد اثرات استرس و اضطراب را به اثبات می رسانند.

    نتیجه گیری

    با فراهم سازی امکانات مناسب جهت بکارگیری این گیاهان در رژیم غذایی انسان ها و یا در محصولات دارویی در جهت ارتقای سلامت روان جامعه گام برداشت.

    کلیدواژگان: آداپتوژن ها، استرس، اضطراب، خستگی
  • مژگان مومنی، مریم بهرامی هیدجی*، زهره رافضی صفحات 43-58

    چکیده

    مقدمه

    سندروم روده تحریک‏پذیر از پر هزینه‏ترین بیماری‏های دستگاه گوارش است که سبب اختلال در عملکرد روده می‏شود. هدف از انجام پژوهش حاضر بررسی نقش میانجی‏گر خودمراقبتی در پیش‏بینی خودمهارگری و انتظارات پیامد براساس اضطراب سلامت در بیماران مبتلا به سندرم روده تحریک‏پذیر بود.روش پژوهش: پژوهش حاضر، توصیفی و از نوع تحلیل مسیر است. جامعه آماری این پژوهش را کلیه بیماران مبتلا به بیماری سندروم روده تحریک‏پذیر، مراجعه کننده به مراکز درمانی در شهر تهران تشکیل دادند. نمونه گیری پژوهش حاضر از نوع هدفمند می‏باشد و تعداد 200 نفر از بیماران مبتلا به سندروم روده تحریک‏پذیر، پرسشنامه های پژوهش را تکمیل کردند. ابزار پژوهش شامل پرسشنامه خودمراقبتی توبرت و گلاسگو، پرسشنامه خودمهارگری تانجی، پرسشنامه انتظارات پیامد ووسیچکی و همکاران، پرسشنامه اضطراب سلامت سالکوسکیس و وارویک بود. جهت تحلیل داده ها از نرم افزار SPSS-26 و AMOS استفاده شد.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که اضطراب سلامت هم به صورت مستقیم و هم با میانجیگری خودمراقبتی، خودمهارگری و انتظار پیامد را در مبتلایان به سندرم روده تحریک پذیر پیش بینی می کند. همچنین خودمراقبتی در مبتلایان به سندرم روده تحریک پذیر خودمهارگری را پیش بینی می کند. خودمراقبتی در مبتلایان به سندرم روده تحریک پذیر انتظار پی آمد را پیش بینی می کند.

    نتیجه گیری

    در نتیجه توصیه می گردد هر بیمارستانی یک روانشناس سلامت داشته باشد به عنوان فردی که کنترل خشم، جرات ورزی، مهارت در نه گفتن و یا حتی آموزش برای مقابله با شرایط استرس زا را به بیماران آموزش دهد تا آن ها بتوانند در زندگی عادل خود از این مهارت ها استفاده کنند.

    کلیدواژگان: انتظارات پیامد، اضطراب سلامت، خودمراقبتی، خودمهارگری، سندرم روده تحریک ‏پذیر
  • پرستو نصری، سعید ملیحی الذاکرینی، منصوره تجویدی*، میترا رحیم زاده، زرین آجودانی صفحات 59-72
    چکیده
    مقدمه
    انتظار طولانی مدت برای به دنیا آمدن و نگرانی مدام برای حفظ سلامت نوزاد در همه دوران بارداری همراه مادر است. هدف پژوهش حاضر مقایسه اثربخشی درمان شناختی - رفتاری و فراشناخت درمانی بر اضطراب و شاخص های زیستی در زنان باردار بود.روش پژوهش: پژوهش حاضر مطالعه نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون - پس آزمون - پیگیری با گروه کنترل بود. جامعه آماری پژوهش حاضر متشکل از تمامی زنان باردار در 3 ماهه دوم بارداری مراجعه کننده به بیمارستان ها و کلینیک های بارداری شهر تهران در سال 1400-1399 بود. که تعداد 45 نفر به شیوه هدفمند انتخاب و با گمارش تصادفی در دو گروه آزمایش و یک گروه گواه قرار گرفتند. ابزار این پژوهش شامل پرسشنامه های اضطراب کتل، بازوبند مخصوص دستگاه فشارسنج و کیت تست گلوکز بود. برای گروه آزمایش اول درمان فراشناخت سیستم آلمانی - کانادایی - ایرانی و برای گروه آزمایش دوم درمان شناختی - رفتاری در 8 جلسه 90 دقیقه ای برگزار شد، اما گروه گواه مداخله ای دریافت نکرد. داده ها با بهره گیری از تحلیل واریانس آمیخته و از طریق نرم افزارSPSS-26  تجزیه وتحلیل شدند.
    یافته ها
    نتایج حاکی از آن بود که درمان فراشناختی و درمان شناختی رفتاری باعث افزایش بهزیستی روانشناختی و کاهش فشار خون و قند خون در پایان مداخلات و دوره پیگیری شده بودند (05/0>p). روش فراشناخت درمانی باعث کاهش بیشتر شاخص های زیستی و کاهش بیشتر اضطراب شده است (05/0>p).
    نتیجه گیری
    به دلیل تاثیری که درمان فراشناخت بر اصلاح باورهای فراشناختی موثر بر اضطراب و افزایش قند خون و فشار خون در زنان باردار دارد می تواند به تنهایی و یا با درمان مکمل در کاهش شاخص های زیستی و کاهش اضطراب در زنان باردار موثر باشد.
    کلیدواژگان: اضطراب، درمان شناختی - رفتاری، زنان باردار، فراشناخت درمانی، شاخص های زیستی
  • نسرین بیگدلو* صفحات 73-86
    مقدمه
    اضطراب کرونا استرس ای است که از ترس مبتلا شدن به ویروس کرونا رو می دهد که بیشتر به دلیل مبهم بودن بیماری میباشد. این پژوهش با هدف بررسی اثربخشی آموزش شناختی - رفتاری بر میزان ترس و اضطراب ناشی از کرونا و اختلال وسواس فکری عملی زنان خانه دار در شرایط بیماری کووید 19انجام شد. روش پژوهش: این پژوهش نیمه آزمایشی با دو گروه آزمایش و کنترل می باشد و جامعه آماری پژوهش کلیه جامعه ی پژوهش شامل تمامی زنان خانه دار در فاصله سنی 25 تا 50 سال است که شرایط ورود به مطالعه را داشتند. با توجه به روش پژوهش با استفاده از روش نمونه گیری در دسترس30 نفر انتخاب به طور تصادفی به دو گروه آزمایش و کنترل تقسیم شدند(15 نفربرای هر گروه) گمارده شدند. گردآوری داده ها توسط پرسشنامه های ترس و اضطراب ناشی از کرونا و اختلال وسواس فکری عملی انجام شد و مداخله توسط پروتکل طرحواره درمانی انجام شد. همچنین از روش آماری تحلیل کواریانس چند متغیره(مانکوا) جهت تحلیل داده ها استفاده شد.
    یافته ها
    نتایج حاکی از آن بود که در مجموع تفاوت معنادار بین نمره کل و خرده مقیاس های دو پرشسنامه ترس و اضطراب ناشی از کرونا و اختلال وسواس فکری عملی در پیش آزمون و پس آزمون در دوگروه آزمایش و کنترل در زنان خانه دار وجود داشت.
    نتیجه گیری
    بر اساس یافته ها می توان نتیجه گرفت که آموزش شناختی رفتاری بر تمامی متغیرهای وابسته تاثیرگذار بوده است و بیشترین تاثیر آن بر متغیر وسواس فکری عملی بوده است و باعث کاهش وسواس فکری عملی شده است.
    کلیدواژگان: اختلال وسواس فکری عملی، افکار منفی، ترس و اضطراب ناشی از کرونا، شناختی - رفتاری
  • مجید جامه بزرگی، سید علی آل یاسین*، حسن حیدری، حسین داودی صفحات 87-104
    مقدمه و هدف

    پژوهش های متعدد به بالا بودن نشخوار فکری در زنان مبتلا به اختلال افسردگی اساسی اشاره دارند. هدف پژوهش حاضر هم سنجی درمان فراشناختی و درمان مبتنی بر فعال سازی رفتاری بر ابعاد نشخوار فکری در زنان مبتلا به اختلال افسردگی اساسی بود.

    روش پژوهش: 

    پژوهش حاضر مطالعه شبه آزمایشی با طرح پیش آزمون - پس آزمون - پیگیری با گروه گواه بود. جامعه آماری این پژوهش شامل کلیه زنان دارای اختلال افسردگی اساسی مراجعه کننده به کلینیک های روان شناسی مستقر در منطقه 8 شهر تهران بود که تعداد 45 نفر به شیوه هدفمند انتخاب و با گمارش تصادفی در دو گروه آزمایش و یک گروه گواه قرار گرفتند. ابزار این پژوهش پرسشنامه نشخوار فکری بود. برای گروه آزمایش اول درمان فراشناخت و برای گروه آزمایش دوم درمان فعال سازی رفتاری در 8 جلسه 90 دقیقه ای برگزار شد، اما گروه گواه مداخله ای دریافت نکرد. داده ها با بهره گیری از تحلیل واریانس آمیخته تجزیه وتحلیل شدند.

    یافته ها

    یافته ها حاکی از آن بود که درمان فراشناختی و درمان فعال سازی رفتاری باعث کاهش نشخوار فکری و مولفه های آن در پایان مداخلات و دوره پیگیری شده بودند (05/0>p). نتایج نشان داد درمان فعال سازی رفتاری در کاهش علایم نشخوار فکری، نسبت به درمان فراشناختی اثربخشی بیشتری را نشان می دهد (05/0>p).

    نتیجه گیری

    درمان فعال سازی رفتاری به دلیل تاثیری که بر افسردگی دارد می تواند به تنهایی و یا با درمان مکمل در کاهش نشخوار فکری و علایم افسردگی در زنان مبتلا به اختلال افسردگی اساسی موثر باشد.

    کلیدواژگان: اختلال افسردگی اساسی، درمان فراشناختی، درمان فعال سازی رفتاری، نشخوار فکری
  • زهرا قلمی، اسماعیل سعدی پور*، فریبرز درتاج، حسن اسدزاده، صغری ابراهیمی قوام صفحات 105-129
    چکیده  
    مقدمه
    پیشگیری از آسیب های ارتباط با جنس مخالف در دوران نوجوانی از اهمیت بالایی برخوردار است، زیرا در این زمان است که رفتارهای دوستیابی آغاز شده، هنجارهای رفتاری ایجاد می شوند و انواع آسیب های متعاقب ارتباط نامناسب با جنس مخالف شروع به آشکار شدن می کند. این پژوهش با هدف تدوین و اعتباریابی بسته آموزشی خودمراقبتی کاهنده آسیب های ارتباط با جنس مخالف مبتنی بر نظریه رفتار برنامه ریزی شده و اثربخشی آن بر تنظیم شناختی هیجان دانش آموزان دختر نوجوان انجام شد.روش پژوهش: نمونه آماری به منظور اعتباریابی بسته آموزشی تولید شده شامل 12 نفر از صاحبنظرانی بود که در مسائل حوزه نوجوانان دارای تخصص بودند که به روش  هدفمند انتخاب شدند. نمونه آماری در بخش کمی شامل 40 نفر از دانش آموزان دوره متوسطه دوم منطقه 20 تهران بود که با روش نمونه گیری چندمرحله ای انتخاب شدند. ابزار پژوهش شامل پرسشنامه تنظیم شناختی هیجان گارنفسکی و کرایج بود. تجزیه و تحلیل آماری در بخش کمی با استفاده از تحلیل کوواریانس در نرم افزار SPSS صورت گرفت.
    یافته ها
    نتایج در بخش کیفی نشان داد که بسته آموزشی خودمراقبتی کاهنده آسیب های ارتباط با جنس مخالف مبتنی بر نظریه رفتار برنامه ریزی شده از روایی مناسبی برخوردار است. در بخش کمی، نتایج آزمون تحلیل کوواریانس چندمتغیره نشان داد که میانگین تنظیم شناختی هیجان در دانش آموزان گروه آموزش خودمراقبتی کاهنده آسیب‎های ارتباط با جنس مخالف مبتنی بر نظریه رفتار برنامه‎ریزی‎شده از آزمودنی‎ها در گروه کنترل بیشتر بود (001/0sig=). بنابراین، بسته آموزشی خودمراقبتی کاهنده آسیب های ارتباط با جنس مخالف مبتنی بر نظریه رفتار برنامه ریزی شده بر تنظیم شناختی هیجان دانش آموزان دختر نوجوان موثر بود.
    نتیجه گیری
    بسته آموزشی خودمراقبتی کاهنده آسیب های ارتباط با جنس مخالف مبتنی بر نظریه رفتار برنامه ریزی شده می تواند ابزاری کاربردی در جهت بهبود توانمندی های نوجوانان باشد و در ارتقای تنظیم شناختی هیجان نوجوانان دختر تاثیرگذار باشد.
    کلیدواژگان: آسیب های ارتباط با جنس مخالف، اعتباریابی، تنظیم شناختی هیجان، خودمراقبتی، نظریه رفتار برنامه ریزی شده
  • فریبا علیاری خانشان وطن، حسن احدی*، مریم کلهرنیا گل کار، مستوره صداقت صفحات 130-146
    مقدمه و هدف

    بیماری قلبی عروقی یکی از شایع ترین عوارض قلبی و به عنوان یک اختلال مزمن، پیش رونده و ناتوان کننده شناخته می شود. هدف پژوهش حاضر مقایسه اثربخشی درمان شناختی رفتاری و درمان هیجان مدار بر اضطراب و تحمل پریشانی زنان مبتلا به بیماری کرونر قلبی بود.

    روش پژوهش: 

    پژوهش حاضر نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون - پس آزمون با گروه گواه همراه با مرحله پیگیری بود. جامعه آماری شامل تمامی زنان مبتلا به بیماری کرونر قلبی مراجعه کننده به مرکز تخصصی بیمارستان شهید لواسانی تهران در تابستان سال 1400 بود که به روش داوطلبانه 45 نفر انتخاب و به طور تصادفی ساده به دو گروه آزمون (30 نفر) و گواه (15 نفر) تقسیم شدند. ابزارهای سنجش شامل پرسشنامه اضطراب بک و همکاران (1988) و مقیاس تحمل پریشانی سیمونز و گاهر (2005) بود. یکی از گروه های آزمایش مداخله شناختی رفتاری و گروه دیگر مداخله هیجان مدار را دریافت کردند. گروه آزمایش اول در ده جلسه حضوری 90 دقیقه ای در ده هفته و گروه آزمایش دوم در 9 جلسه حضوری 90 دقیقه ای در نه هفته تحت مداخله قرار گرفتند و گروه گواه مداخله معمولی را دریافت نمود. جهت تجزیه وتحلیل داده ها از نرم افزار SPSS-16 و آزمون تحلیل واریانس با اندازه گیری مکرر بین گروهی در سطح معناداری 05/0= استفاده شد.

    یافته ها

    نتایج نشان داد اثربخشی درمان شناختی رفتاری و هیجان مدار در کاهش اضطراب تفاوت معنادار ندارند و تاثیر یکسانی دارند (05/0>p). اما در مولفه تحمل پریشانی درمان شناختی رفتاری موثرتر است (05/0>p).

    کلیدواژگان: درمان شناختی رفتاری، درمان هیجان مدار، اضطراب، تحمل پریشانی، بیماری کرونر قلبی
  • پیش بینی دلبستگی شغلی بر اساس حمایت سازمانی ادراک شده، تعارض کار-خانواده و سرمایه های روانشناختی در مردان متاهل مبتلا به سرطان.
    راضیه اسمعیلی*، مرضیه سادات زرگر مرادی صفحات 130-146
    مقدمه
    مردان متاهل مبتلا به سرطان، در کنار مقابله با بیماری، ممکن است با مشکلات مالی و شغلی بسیاری نیز مواجهه شوند که منجر به طیف گسترده ای از هیجانات منفی شود از این رو اهمیت پژوهش در زمینه دلبستگی شغلی در آنها از اهمیت ویژه ای برخوردار است. روش پژوهش: پژوهش حاضر از لحاظ هدف جزء پژوهش های کاربردی و از لحاظ روش از نوع مطالعات همبستگی است. جامعه پژوهش شامل کلیه مردان متاهل مبتلا به سرطان که در نیمه دوم سال 1401 به بیمارستان امام حسین شهر تهران مراجعه کردند، بود که به صورت در دسترس 250 نفر از آنها به عنوان نمونه انتخاب شدند. ابزارهای این پژوهش شامل پرسشنامه دلبستگی شغلی (1984)، پرسشنامه حمایت سازمانی ادراک شده (1997)، پرسشنامه تعارض کار-خانواده (1996) و پرسشنامه سرمایه های روانشناختی (2004) بود. این پژوهش، توسط رگرسیون همزمان بررسی شد.
    یافته ها
    یافته ها نشان داد هر کدام از متغیرهای حمایت سازمانی ادراک شده، سرمایه های روانشناختی به ترتیب 27 و 57 درصد دلبستگی شغلی را بصورت مثبت و معنادار (01/0p˂) و متغیر تعارض کار-خانواده 32 درصد از دلبستگی شغلی را بصورت منفی و معنادار (01/0p˂) پیش بینی کند. همچنین هر سه متغیر پیش بین به طور همزمان قادر به پیش بینی دلبستگی شغلی به میزان 77 درصد در مردان متاهل مبتلا به سرطان می باشد (01/0p˂).
    نتیجه گیری
    نتیجه می شود هر سه متغیر پیش بین، نقشی کلیدی در دلبستگی شغلی دارد؛ بنابراین می توان راهکارهایی به منظور بهبود دلبستگی شغلی در بین مردان متاهل مبتلا به سرطان با در نظر گرفتن نقش حمایت سازمانی ادراک شده، تعارض کار-خانواده و سرمایه های روانشناختی ارائه نمود.
    کلیدواژگان: تعارض کار-خانواده، حمایت سازمانی ادراک شده، دلبستگی شغلی، سرمایه های روانشناختی، مبتلایان به سرطان
  • معصومه حجار کارگر، حسین اکبری امرغان*، حمید نجات، احسان ارمز صفحات 147-150
    چکیده
    مقدمه
    بیماری همه گیر ویروس کرونا یک رویداد ناگهانی و مخرب بود که منجر به مرگ و میر متعددی شد. پژوهش حاضر با هدف اثربخشی درمان مبتنی بر هیجان بر فاجعه پنداری و بهزیستی ذهنی در افراد بهبودیافته از بیماری ویروس کرونا انجام شد.روش پژوهش: روش پژوهش از نوع پژوهش های نیمه تجربی دوگروهی (آزمایش و کنترل) همراه با سه مرحله (پیش آزمون، پس آزمون و پیگیری سه ماهه) بود. جامعه آماری شامل کلیه بهبودیافتگان از ویروس ویروس کرونا بود که سه ماهه نخست سال 1400 از بیمارستان امام رضا (ع) در مشهد مرخص شده بودند. از این جامعه 30 نفر با روش نمونه گیری دردسترس مبتنی بر هدف و با استفاده از ملاک های ورود انتخاب و به صورت تصادفی در دو گروه 15 نفری (آزمایش و کنترل) جایگزین شدند. گروه آموزش ده جلسه 90 دقیقه ای درمان مبتنی بر هیجان گرینبرگ دریافت کردند، درحالی که گروه کنترل آموزشی دریافت نکردند. ابزار پژوهش شامل پرسشنامه فاجعه پنداری سولیوان و پرسشنامه بهزیستی ذهنی کییز و ماگیارمو بود که در هر دو گروه در مراحل پیش آزمون، پس آزمون و پیگیری بر روی شرکت کنندگان اجرا شد. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از تحلیل واریانس اندازه های مکرر به کمک نرم افزار SPSS نسخه 22 انجام گردید.
    یافته ها
    یافته های پژوهش نشان داد میانگین نمرات فاجعه پنداری گروه آزمایش نسبت به گروه کنترل، در مرحله پس آزمون کاهش معناداری پیدا کرد (001/0>P). همچنین میانگین نمرات بهزیستی ذهنی گروه آزمایش نسبت به گروه کنترل، در مرحله پس آزمون افزایش معناداری پیدا کرد (001/0>P). این نتایج در مرحله پیگیری نیز پایدار ماند.
    نتیجه گیری
    بنابراین درمان مبتنی بر هیجان می تواند به عنوان یک روش مداخله ای موثر در کاهش فاجعه پنداری و ارتقاء بهزیستی ذهنی در افراد بهبودیافته از بیماری ویروس کرونا مورد توجه قرار گیرد.
    کلیدواژگان: بهزیستی ذهنی، بهزیستی روانی، درمان هیجان مدار، فاجعه پنداری، ویروس کرونا
|
  • Comparison of emotional regulation rumination and paranoid
    sodabeh mohamadkhanlo Page 0

    The purpose of this study was to compare emotional regulation and paranoid thoughts in people with sleep problems. The research design was causal-comparative. The study population consisted of people with sleep problems who referred to sleep clinics in Tehran in the second half of the 2018 year. Research tools were Emotional Adjustment Questionnaire (Garnefsky et al., 2001 & Moro (1991) and Green's et al. (2008) Paranoid Thought Questionnaire. Univariate analysis of variance and t of two independent groups analysis of was used to analyze the data. Findings of the study showed that normal people in positive emotion regulation scored higher in clinical group and negative emotion regulation score in clinical group was significantly higher than normal group. At the same time, paranoid thoughts in people with sleep problems are far greater than in the normal group (p<0.005). Therefore, it can be said that people who have less emotional regulation and more paranoid thoughts are more likely to have sleep problems. 

    Keywords: Emotional regulation, paranoid thoughts, sleep problems
  • Samira Gholami Keneshti *, Manije Firozi Pages 11-23
    Introduction

    Examining the state of mental health of students, who are the young and active segment of the society and have a special place in the health programs of the society, is very important. The purpose of this study is to investigate the state of mental health of students and also the factors affecting it.Research

    method

    The current research is a correlational study in terms of methodology, and the statistical population of this research includes students of Shiraz University who were studying in 2022, and the statistical sample of this research consisted of 267 people (128 boys, 139 girls) who were Available sampling was selected from the students of humanities, basic sciences, agriculture and technical engineering faculties. The tools of this research included Lavibond and Lavibond mental health questionnaires, Watson and Friend's fear of negative evaluation scale, Cheek and Bass shyness scale, and French and Shields' body esteem scale. For data analysis, Pearson's correlation coefficient and multiple regression analysis were used using SPSS version 22 software.

    Findings

    The results showed that all three variables of shyness, fear of negative evaluation and self-esteem simultaneously predict 22% of the variance of depression, 31% of the variance of anxiety and 20% of the variance of stress at a significance level of p=0.01. Also, among the three predictor variables, the contribution of the shyness variable in predicting mental health is higher than the other two predictor variables (r=0.56, p<0/01).

    Conclusion

    According to the results, it can be said that all three variables of reducing shyness and fear of negative evaluation and increasing body self-esteem are effective factors in mental health (anxiety, depression, stress), which considering the importance of mental health among students, it is suggested that efforts More should be done to reduce shyness and fear of negative evaluation and increase body esteem in this important segment of society.

    Keywords: body esteem, fear of negative evaluation, mental health, shyness
  • Maryam Hajipoor, Motahhareh Heidari Kkebriti, Bagher Sadeghian * Pages 24-42
    Introduction

    Adaptogens are a group of plants known for their innate ability to fortify the body's nervous system. They achieve this by influencing the hypothalamus-pituitary-adrenal axis, regulating cortisol secretion (stress hormone) and enhancing endorphin production. By bolstering the body's resilience against fatigue, adaptogens hold promise in improving the overall quality of life. However, it is imperative to substantiate their efficacy through rigorous scientific investigation, thereby fostering tranquility and enhancing societal well-being. Consequently, this study aims to examine the impact of utilizing plant adaptogens on three key phenomena: anxiety, stress, and fatigue.

    Method

    The current study takes the form of a comprehensive systematic review, where an assortment of trials and studies were meticulously gathered using well-defined search terms. These were sourced from both internal and external databases, with a particular emphasis on article titles. The inclusion criteria encompassed articles published in either English or Farsi between the years 2000 to 2023. Moreover, the focus primarily revolved around the clinical trial aspect. Additionally, the articles selected for analysis were those that involved a combined intervention of chemical medicine. To aid in the screening and management of resources, EndNote version 7 software was employed diligently.

    Findings

    Out of the 2707 pertinent articles, a meticulous examination led to the inclusion of 27 fully qualified articles in this study. The comprehensive evidence substantiates the efficacy of botanical adaptogens in bolstering performance, enhancing the body's resilience against fatigue, and fostering mental well-being in the face of stress.

    Conclusion

    By affording appropriate opportunities for the utilization of these plants in the human diet or medicinal formulations, a significant stride is taken towards enhancing the collective mental well-being of society

    Keywords: Adaptogens, Anxiety, Stress, fatigue
  • Mozhgon Momeny, Maryam Bahrami *, Zohreh Rafezi Pages 43-58

    Abstract

    Introduction

    Irritable bowel syndrome is one of the most expensive diseases of the digestive system that causes intestinal dysfunction. The purpose of this study was to investigate the mediator role of self-care in predicting self-control and outcome expectations based on health anxiety in patients with irritable bowel syndrome.Research

    method

    The current research is descriptive and path analysis type. The statistical population of this research was made up of all patients with irritable bowel syndrome who referred to medical centers in Tehran. The sampling of the current research is purposeful and 200 patients with irritable bowel syndrome completed the research questionnaires. Research tools included Tobert and Glasgow's self-care questionnaire, Tanji's self-control questionnaire, Vosichki et al.'s outcome expectations questionnaire, Salkoskis and Warwick's health anxiety questionnaire. SPSS-26 and AMOS software were used for data analysis.

    Findings

    The results showed that health anxiety predicts both directly and through the mediation of self-care, self-restraint and expectation of outcome in patients with irritable bowel syndrome. Also, self-care predicts self-control in patients with irritable bowel syndrome. Self-care predicts expected outcomes in patients with irritable bowel syndrome.

    Conclusion

    As a result, it is recommended that every hospital has a health psychologist as a person who can teach patients how to control anger, courage, skills in saying no, or even training to deal with stressful situations so that they can live a just life. Use these skills.

    Keywords: Health anxiety, irritable bowel syndrome, outcome expectations, Self-Care, self-control
  • Parastoo Nasri, Saied Malihialzackerini, Mansooreh Tajvidi *, Mitra Rahimzadeh, Zarrin Ajoudani Pages 59-72
    Abstract Introduction and
    aim
    A long wait to give birth and constant concern for the health of the baby accompany the mother during all pregnancy periods. The aim of the present study was to compare the efficacy of cognitive-behavioral therapy and metacognitive therapy on anxiety and biological indicators in pregnant women.
    Methods
    The present study was a semi-experimental study with a pre-test-post-test-follow-up design with a control group. The statistical population of the present study consisted of all pregnant women in the second 3 months of pregnancy who referred to the hospitals and pregnancy clinics of Tehran in 2020-2021. 45 people were selected in a purposeful way and randomly assigned to two experimental groups and one control group. The tools of this research included Cattell's anxiety questionnaires (1957), special armband for sphygmomanometer and glucose test kit. For the first experimental group, German - Canadian - Iranian system metacognitive therapy and for the second experimental group cognitive behavioral therapy were held in 8 sessions of 90 minutes, but the control group did not receive any intervention. The data were mixed using analysis of variance and analyzed through spss-26 software.
    Results
    The results indicated that metacognitive therapy and cognitive behavioral therapy increased psychological well-being and decreased blood pressure and blood sugar at the end of the interventions and the follow-up period (p<0.05). The method of metacognitive therapy has caused a further decrease in biological indicators and a further increase in anxiety (p<0.05).
    Conclusion
    Due to the effect that metacognitive therapy has on correcting metacognitive beliefs affecting anxiety and increasing blood sugar and blood pressure in pregnant women, it can be effective alone or with complementary treatment in reducing biological indicators and reducing anxiety in pregnant women.
    Keywords: Anxiety, Biological Indicators, Cognitive-behavioral therapy, Metacognitive therapy, Pregnant women
  • Nasrin Bigdlo * Pages 73-86
    Introduction
    Corona anxiety is the stress caused by the fear of contracting the corona virus, which is mostly due to the vagueness of the disease. This research was conducted with the aim of investigating the effectiveness of cognitive-behavioral training on the level of fear and anxiety caused by Corona and practical obsessive-compulsive disorder of housewives in the condition of covid-19 disease.Research
    method
    This is a semi-experimental study with two experimental and control groups, and the statistical population of the study includes all housewives between the ages of 25 and 50 who met the conditions to enter the study. According to the research method, 30 people were randomly selected and divided into two experimental and control groups (15 people for each group). Data collection was done by questionnaires of fear and anxiety caused by Corona and practical obsessive-compulsive disorder, and the intervention was done by schema therapy protocol. Also, the statistical method of multivariate covariance analysis (MANCOVA) was used to analyze the data.
    Findings
    The results indicated that there was a significant difference between the total score and the subscales of the two questionnaires of fear and anxiety caused by Corona and obsessive-compulsive disorder in the pre-test and post-test in the experimental and control groups in housewives.
    Conclusion
    Based on the findings, it can be concluded that cognitive behavioral training has had an impact on all dependent variables, and its greatest impact has been on the variable of practical obsession and has reduced practical obsession.
    Keywords: cognitive-behavioral, fear, anxiety caused by Corona, practical obsessive-compulsive disorder, obsession
  • Majid Jamehbozorgi, Seyyed Ali Aleyasin *, Hasan Heidari, Hossein Davoodi Pages 87-104
    Introduction and aim

    Numerous studies point to the high level of rumination in women with major depressive disorder. The aim of the present study was to compare metacognitive therapy and treatment based on behavioral activation on the dimensions of rumination in women with major depressive disorder.

    Methods

    The current study was a quasi-experimental study with a pre-test-post-test-follow-up design with a control group. The statistical population of this research included all women with major depressive disorder referring to psychological clinics located in the 8th district of Tehran, 45 of whom were selected in a targeted manner and randomly assigned to two experimental groups and one control group. The instrument of this research was Rumination Response Scale. For the first experimental group, metacognitive therapy and for the second experimental group, behavioral activation therapy were held in 8 90-minute sessions, but the control group did not receive any intervention. The data were analyzed using mixed analysis of variance.

    Results

    The results indicated that metacognitive therapy and behavioral activation therapy reduced rumination and its components at the end of the interventions and the follow-up period (p>0.05). The results showed that behavioral activation therapy is more effective in reducing rumination symptoms than metacognitive therapy (p>0.05).

    Conclusion

    Due to the effect that behavioral activation treatment has on depression, it can be effective alone or with complementary treatment in reducing rumination and depression symptoms in women with major depressive disorder.

    Keywords: Activation Therapy, Behavioral Rumination, Major depressive disorder, Metacognitive therapy
  • Zahra Ghalami, Esmaeil Sa&Rsquo, Dipour *, Fariborz Dortaj, Hasan Asadzadeh, Soghra Ebrahimi Qavam Pages 105-129
    Abstract
    Introduction
     The prevention of the damages of relation with the opposite sex during adolescence is of great importance because it is at this time that dating behaviors begin, behavioral norms are established, and all kinds of harms following improper relation with the opposite sex begin to appear. This research was conducted with the aim of developing and validating a self-care educational package that reduces the damages of relation with the opposite sex based on the theory of planned behavior and its effectiveness on the cognitive emotion regulation of adolescent girl students.
    Method
     The statistical sample for the purpose of validating the produced educational package included 12 experts who had expertise in adolescent issues, who were selected in a purposeful way. The statistical sample in the quantitative section consisted of 40 high school girl students in the 20th district of Tehran who were selected by a multi-stage sampling method. The research tool included the Cognitive Emotion Regulation Questionnaire Garnefski & Kraaij. Statistical analysis was done in the quantitative part using covariance analysis in SPSS software.
    Findings
     The results in the qualitative part showed that the self-care educational package that reduces the damages of relation with the opposite sex based on the theory of planned behavior has good validity. In the quantitative part, the results of the multivariate covariance analysis test showed that the average of cognitive emotion regulation in the students of the self-care training group that reduces the damages of relation with the opposite sex based on the theory of planned behavior was higher than that of the subjects in the control group. (Sig=0.001). Therefore, the educational package of self-care that reduces the damages of relation with the opposite sex based on the theory of planned behavior was effective on the cognitive emotion regulation of adolescent girl students.
    Conclusion
     The self-care educational package that reduces the damages of relation with the opposite sex, based on the theory of planned behavior, can be a practical tool to improve the abilities of adolescents and be effective in improving cognitive emotion regulation in adolescent girls.
    Keywords: damages of relation with the opposite sex, Validation, Cognitive emotion regulation, Self-Care, Theory of planned behavior
  • Fariba Aliyari Khanshan Vatan, Hasan Ahadi *, Maryam Kalhornia Golkar, Mastooreh Sedaghat Pages 130-146
    Introduction and objective

    Cardiovascular disease is one of the most common heart complications and is known as a chronic, progressive and debilitating disorder. This study aimed to compare the effectiveness of cognitive behavioral therapy and emotion-focused therapy on anxiety and distress tolerance in women with coronary artery disease.

    Methodos: 

    This was a semi-experimental study with a pre-test-post-test design with a control group and a follow-up stage. The statistical population included all women suffering from coronary artery disease referring to the specialized center of Shahid Lavasani Hospital in Tehran in summer 2021. A total of 45 people were selected voluntarily and randomly and were divided into two experimental groups (n=30) and control groups (n=15). Measurement tools included Beck et al's Anxiety Inventory (1988) and Simons and Gaher’s distress tolerance scale (2005). One experimental group received cognitive behavioral intervention and the other group received emotion-focused intervention. The first experimental group underwent intervention in ten 90-minute in person sessions in ten weeks and the second experimental group in nine 90-minute in person sessions in nine weeks and the control group received the conventional intervention. SPSS 16 and repeated measures intergroup ANOVA were used at the significance level of α=0.05 to analyze the data.

    Results

    Results showed that the effectiveness of cognitive-behavioral and emotion-focused therapy in reducing anxiety was not significantly different and their effect was identical (p<0.05). However cognitive behavioral therapy was more effective in distress tolerance component (p<0.05).

    Conclusion

    Results of this research can become the basis for interventions to help coronary artery disease patients.

    Keywords: Cognitive Behavioral Therapy, Emotion-Focused Therapy, Anxiety, distress tolerance, coronary artery disease
  • Prediction of job attachment based on perceived organizational support, work-family conflict and psychological capital in married men with cancer
    Razieh Esmaili *, Marzieh Sadat Zargar Moradi Pages 130-146
    Introduction
    Married men with cancer, in addition to dealing with the disease, may also face many financial and occupational problems, which lead to a wide range of negative emotions, hence the importance of research in the field of occupational attachment in them It hasResearch
    method
    In terms of the purpose, the current research is a part of applied research, and in terms of method, it is a type of correlational study. The research population included all married men with cancer who referred to Imam Hossein Hospital in Tehran in the second half of 1401, and 250 of them were selected as a sample. The tools of this research included job attachment questionnaire (1984), perceived organizational support questionnaire (1997), work-family conflict questionnaire (1996) and psychological capital questionnaire (2004). This research was analyzed by simultaneous regression.
    Findings
    The findings showed that each of the variables of perceived organizational support, psychological capitals, respectively 27 and 57% of job attachment positively and significantly (p<0.01) and work-family conflict variable 32% of predict job attachment negatively and significantly (p<0.01). Also, all three predictive variables are simultaneously able to predict job attachment to the extent of 77% in married men with cancer (p˂0.01).
    Conclusion
    it is concluded that all three predictor variables have a key role in job attachment; Therefore, it is possible to provide solutions to improve job attachment among married men with cancer by considering the role of perceived organizational support, work-family conflict, and psychological capital.
    Keywords: work-family conflict, Perceived Organizational Support, job attachment, Psychological capital, cancer patients
  • Masoumeh Hajjar Kargar, Hossein Akbari Amarghan *, Hamid Nejat, Ehsan Ormoz Pages 147-150
    Abstract
    Introduction
    The corona virus epidemic was a sudden and destructive event that led to many deaths. This study aimed to investigate the effectiveness of emotion-focused therapy on catastrophizing and mental well-being in people who have recovered from COVID-19.Research
    Method
    The research was a two-group semi-experimental research (experimental and control) with three stages (pre-test, post-test and three-month follow-up). The statistical population included all those who recovered from COVID-19 and were discharged from Imam Reza hospital in Mashhad in the first quarter of 2021. Out of this population, 30 people were selected using the convenient sampling method based on the purpose and using the inclusion criteria, and were randomly placed in two groups of 15 (experimental and control). The experimental group received ten 90-minute sessions of emotion-focused therapy, while the control group did not receive training. The research tools included Sullivan’s Pain Catastrophizing Scale and Keyes and Magyar-Moe’s Subjective Well-Being Questionnaire, which were administered to the participants in both groups in the pre-test, post-test and follow-up phases. Data analysis was done using repeated measure ANOVA using SPSS-22.
    Findings
    Results showed that the mean catastrophizing scores of the experimental group compared to that of control group decreased significantly in the post-test phase (P<0.001). Also, the average mental well-being scores of the experimental group compared to that of the control group increased significantly in the post-test phase (P<0.001). These results remained stable in the follow-up phase.
    Conclusion
    Based on the results, it can be concluded that emotion-focused therapy can be considered an effective intervention method in reducing catastrophizing and improving mental well-being in people who have recovered from COVID-19.
    Keywords: Catastrophizing, COVID-19, Emotion-Focused Therapy, mental well-being