فهرست مطالب

نشریه دانش انتظامی خراسان شمالی
پیاپی 34 (تابستان 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/06/01
  • تعداد عناوین: 6
|
  • محمد شریعتی*، علی پاکدل صفحات 1-24
    سرزمین پهناور ایران به دلایلی از جمله قرار گرفتن در کمربند زلزله، موقعیت جغرافیایی و...، همواره گرفتار بلایای طبیعی و قهر طبیعت بوده به گونه ای که هر ساله 31 نوع بلایای طبیعی در آن حادث می شود. از سوی دیگر نیروهای نظامی و انتظامی با توجه به برخورداری از پیشرفته ترین فناوری ها و تجهیزات به دلیل حجم سازمانی بزرگ و آمادگی دایم برای واکنش سریع در برابر تهدیدهات و حفظ امنیت در هنگام بروز بحران های طبیعی می توانند نقش موثری ایفای نمایند. این پژوهش با هدف بررسی نقش و جایگاه فراجا در مدیریت بحران های طبیعی مورد بررسی قرار گرفته است. این تحقیق از لحاظ هدف، کاربردی و روش انجام پژوهش توصیفی، تحلیلی و تطبیقی است و داده ها از مطالعات اسنادی و کتابخانه ای گردآوری شده است و همچنین در جامعه آماری به منظور انجام مطالعات تطبیقی، کشورهای ترکیه، ژاپن و هند به روش نمونه گیری طبقه ای تصادفی از میان کشورهای در حال توسعه و توسعه یافته جهان انتخاب گردیده اند. براساس یافته های این تحقیق، فراجا با توجه به برخورداری از مستندات قانونی و رسالت و ماموریت می تواند نقش اساسی در مدیریت بحران های طبیعی داشته باشد در اغلب کشورهای توسعه یافته رابطه ای مستقیم بین ساختار حکومت و سطوح برنامه ریزی مدیریت بحران یافت شد. بررسی و تحلیل مولفه های سابقه برنامه ریزی، سطوح برنامه ریزی، ساختار و وضعیت پلیس کشورهای مورد مطالعه در بحران های طبیعی گام مهمی است تا بتوان با الگوبرداری یا بومی سازی الگوهای موفق مدیریت نظم و امنیت انتظامی در دنیا به سطح مطلوبی از برتری تصمیم گیری در هماهنگی، هدایت عملیاتی و کنترل اثربخش بحران بر اساس ماموریت های ابلاغی و در راستای استقرار نظم و امنیت انتظامی در بحران های طبیعی دست یافت.
    کلیدواژگان: مدیریت بحران، فرماندهی و کنترل، انتظامی، تجهیزات فنی
  • رضا صادق نژاد*، مینو محمدی، حسین اماموردی، محدثه صادقیان لمراسکی صفحات 25-42
    جایگاه عدالت ترمیمی در قوانین ایران، تا پیش از تصویب قانون آیین دادرسی کیفری مصوب سال 1392 را می توان به دو دوره جلوه های تقنینی پیش و پس از انقلاب تقسیم نمود، که در جلوه های پیش از انقلاب، شاهد شکل گیری نهادهایی همچون خانه های انصاف و شورای داوری هستیم. پس از انقلاب نیز نهادهای مشابهی ازجمله شوراهای حل اختلاف به عنوان نماد وسمبل جلوه های غیر کیفری (ترمیمی) در مبارزه و مقابله با جرم، شناخته می شود.سوال اصلی این تحقیق بررسی جایگاه رویکرد عدالت ترمیمی در قانون جدید آیین دادرسی کیفری می باشد. روش تحقیق حاضر، ازلحاظ هدف، جزء تحقیقات کاربردی مسیله محور می باشد، شیوه جمع آوری داده ها و اطلاعات به صورت اسنادی و کتابخانه ای است و داده ها و اطلاعات جمع آوری شده به صورت تحلیلی و توصیفی مورد تجزیه وتحلیل قرار می گیرد. یافته های حاصل از تحقیقات نشان می دهد آیین دادرسی کیفری در ادوار گذشته بیشتر امنیت محور بوده و کمتر به حقوق متهم و حقوق شهروندان توجه می نمود با ظهور نظریات علمای حقوق و همچنین تاکید سازمان های بین المللی، نظام حقوقی کیفری ایران نیز از مدل عدالت ترمیمی در قانون آیین دادرسی کیفری 1392 استفاده نمود و تاسیسات حقوقی همانند ترک تعقیب، بایگانی پرونده، تعلیق مجازات، میانجیگری در قانون آیین دادرسی کیفری در مرحله تعقیب آورده شده است و در این راستا به دنبال تعادل بین حقوق جامعه، حقوق بزه دیده و حقوق بزهکار می باشد.
    کلیدواژگان: عدالت ترمیمی، بزه دیده، بزهکار، قانون آیین دادرسی کیفری
  • مهدی یزدانی زیارت* صفحات 43-61
    یکی از ابزارهایی که می تواند هم ابزار شخصی و هم ابزار سازمانی یک مدیر محسوب گردد؛ بحث نشاط کارکنان سازمان است. مدیریت منابع انسانی، جذابیت و عدالت سازمانی را عاملی کلیدی برای نشاط کارکنان می دانند. هدف کلی پژوهش حاضر " بررسی تاثیر سیستم مدیریت منابع انسانی عملکرد بالا بر نشاط کارکنان با نقش واسطه ادراک از عدالت و جذابیت سازمانی در سازمان های دولتی استان خراسان شمالی " است. پژوهش از نظر هدف، کاربردی و از لحاظ نوع پژوهش و شیوه اجرا توصیفی- پیمایشی است. جامعه آماری شامل کلیه سازمان های دولتی استان خراسان شمالی به تعداد 60 سازمان بود که با توجه به جدول مورگان تعداد 240 نفر از کارکنان به صورت تصادفی ساده انتخاب شدند. داده های این پژوهش توسط پرسشنامه های استاندارد جمع آوری شده است که روایی آن ها به روش صوری و محتوایی مورد تایید قرار گرفت. برای تعیین پایایی پرسشنامه از ضریب آلفای کرونباخ استفاده شد که بر این اساس ضریب آلفای کرونباخ تمامی متغیرهای پرسشنامه بالای 8/0 بدست آمد که نشانگر پایایی بالای پرسشنامه می باشد. برای تجزیه وتحلیل داده ها از نرم افزارهای آماری spss26 و Pls-3 استفاده شده است. نتایج نشان داد که سیستم مدیریت منابع انسانی عملکرد بالا از طریق جذابیت سازمانی و ادراک از عدالت سازمانی بر نشاط کارکنان تاثیر مثبت و معنی دار دارد.
    کلیدواژگان: جذابیت سازمانی، سیستم مدیریت منابع انسانی عملکرد بالا، ادراک از عدالت سازمانی، نشاط کارکنان
  • قاسم پشتیبان* صفحات 44-64

    مقاله پیش رو با بهره گیری از روش توصیفی- تحلیلی و تکیه بر داده های عینی - تاریخی و استفاده از منابع کتابخانه ای و فضای مجازی نشان می دهد طی سال های اخیر عوامل ژیوپلیتیکی به عنوان تاثیرگذارترین عامل ها بر امنیت مرزهای بین المللی کشورها شناخته شده اند و به عنوان پارامترهایی مد نظر سیاسیون و محققین بوده اند. مرز بین المللی، اساسا با هدف تعیین حد خارجی سرزمین یک دولت ایجاد شده و از این رو، مرزها مشخص کننده محدوده حاکمیت دولت بر مردم و منابع تحت نفوذ آن هستند و قلمروهای را که دولت می تواند قوانین آن را به اجرا گذارد، تعیین می کنند. استان خراسان شمالی نیز دارای 301 کیلومتر مرز بین المللی با کشور جمهوری ترکمنستان بوده که از آن، 45 کیلومتر مرز آبی همان مسیر رودخانه سومبار و 256 کیلومتر نیز مسیر کوهستانی و دشت می باشد. یکی از موضوعات مهم در مورد مرزهای بین المللی نقش و کارکردهای مختلف مرز و عوامل ژیوپلیتیکی موثر بر آنها است. کارکرد مختلف مرزهای بین المللی را می توان در قالب دو گروه طبقه بندی کرد: 1) کارکرد دفاعی- امنیتی 2) کارکرد ارتباطی- تجاری. ضمنا تهدیدهای امنیتی در این منطقه را می توان بر اساس منشا شکل گیری تهدید در سه سطح جداگانه دسته بندی نمود که شامل تهدیدهای امنیتی با منشا داخلی، تهدیدهای امنیتی با منشا مرزی و تهدیدهای امنیتی با منشا خارجی (فرامنطقه ای) می باشد. این مقاله با توجه به رویکرد جغرافیایی آن، در تلاش است که علاوه بر بررسی نقش و کارکردهای مختلف مرز و عوامل ژیوپلیتیکی موثر بر آنها، چالش ها و مشکلات مربوط به این حوزه را بازشماری نموده و به سوال اصلی این تحقیق که «عوامل ژیوپلتیکی بر امنیت مرزهای خراسان شمالی چه تاثیری دارند؟ پاسخ دهد و در ادامه راهکارهایی ارایه شده که در متن بررسی خواهیم کرد.

    کلیدواژگان: عوامل ژئوپلیتیکی، امنیت مرزی، کارکردهای مرزی، خراسان شمالی
  • هادی فخاری* صفحات 62-75
    امروزه برای بخش قابل توجهی از حملاتی که در مقیاس اینترنت صورت می‏گیرد، از بات‏نت‏ها استفاده می‏شود. از این رو این نسل مدرن از بدافزارها از یک سو بسیار مورد توجه متخصصان امنیتی و مراکز تحقیقاتی می‏باشند و از سوی دیگر نیز به عنوان ابزاری مناسب مورد توجه خرابکاران اینترنتی قرار دارند. در این مقاله سعی داریم تا ضمن آشنایی با حملات Bot net و روش های نفوذ بات نت در شبکه و آشنایی با میزان خطر و خسارات بات نت ها به روش های مقابله با آن بپردازیم. در ادامه مقاله ابتدا نسبت به آشنایی کامل با مفهوم بات نت و انواع آن و در ادامه با روش های پیشگیری از حملات ، خسارات و مثالهایی از بات نت هایی که تاکنون کشف شده اند می پردازیم. همچنین حملاتی که روباتهای مجازی بر روی شبکه های رایانه ای و سلولی ، خصوصا شبکه های موبایل انجام می دهند و اخیرا با ورود نرم افزارها و سیستم عامل های جدید موبایل و دستگاه های پرتابل بصورت فزاینده فعالیت می نمایند بایستی مورد واکاوی و پژوهش قرارگیرند تا ضمن افزایش ضریب در اینگونه شبکه ها امنیت کاربران و داده هایشان ، میزان اشرافیت بر روی شبکه های رایانه ای ، WIFI و... در راستای مدیریت جامع سیستمی بیشتر شود.
    کلیدواژگان: بات نت، روبات، شبکه
  • علی یوسفی*، حسین اکبری امرغان صفحات 76-94
    چکیدههدف از انجام این پژوهش، پیشبینی پریشانی روانشناختی براساس فرسودگی شغلی و تعارض کار خانواده کارکنان نیروی انتظامی خراسان شمالی بود. پژوهش حاضر توصیفی و از نوع همبستگی است. جامعه آماری پژوهش متشکل از کلیه کارکنان نیروی انتظامی خراسان شمالی اعم از زن و مرد در سه ماهه اول سال 1401 به تعداد 4200 نفر بود. نمونه آماری بر اساس جدول کرجسی و مورگان 352 نفر درنظر گرفته شد. با توجه به دردسترس بودن اطلاعات دقیق افراد جامعه، در این روش نمونه آماری با استفاده از روش تصادفی ساده و با استفاده از بر اساس استفاده از قرعهکشی انجام شد. به منظور گردآوری داده های پژوهش از پرسشنامه های پریشانی روانشناختی کسلر، بارکر، کوپ، اپستین، گرورر و همکاران (2003)، فرسودگی شغلی ماسلاچ (1981) و تعارض کار خانواده فران، روسل و کوپر (1992) استفاده شد. نتایج حاصل از تحلیل رگرسیون چند متغیری به روش همزمان نشانداد که 48 درصد از تغییرات متغیر ملاک یعنی پریشانی روانشناختی، میتواند توسط متغیرهای فرسودگی شغلی و تعارض کار خانواده تبیین شود (01/0 < p). همچنین 57 درصد از تغییرات متغیر ملاک یعنی پریشانی روانشناختی، میتواند توسط متغیر فرسودگی شغلی تبیین شود (01/0 < p). نهایتا، 34 درصد از تغییرات متغیر ملاک یعنی پریشانی روانشناختی، میتواند توسط متغیر تعارض کار خانواده تبیین شود (01/0 < p).واژگان کلیدی: پریشانی روانشناختی، فرسودگی شغلی، تعارض کار خانواده
    کلیدواژگان: پریشانی روانشناختی، فرسودگی شغلی، تعارض کار خانواده
|
  • Mohammad Shariati *, Ali Pakdel Pages 1-24
    Purpose
    The vast land of Iran has always been plagued by natural disasters and natural disasters for reasons such as being surrounded by earthquakes, geographical location, etc., such that 31 types of natural disasters occur every year. Military and law enforcement forces can play an effective role due to having the most advanced technologies and equipment due to their large organizational size and constant readiness to react quickly to threats and maintain security during natural crises. This research aims to investigate The role and position of Faraja is in the management of natural crises.
    Method
    This research, descriptive, analytical and comparative research and data were collected from documentary studies and in the statistical society in order to conduct comparative studies, the countries of Turkey, Japan and India by random stratified sampling method among the countries in Currently developed and developed have been selected.
    Findings
    Based on the findings, Faraja plays a fundamental role in the management of natural crises due to its legal documentation and mission.
    Conclusion
    Examining and analyzing the components of the history of planning, levels of planning, the structure and the state of the police in the studied countries in natural crises is an important step in order to be able to adopt or localize the successful models of law and order management in the world to an optimal level. He achieved the superiority of decision-making in coordination, operational guidance and effective control of the crisis based on the announced missions and in line with the establishment
    Keywords: crisis management, Command, Control, Administrative, technical equipment
  • Reza Sadeghnezhad *, Minoo Mohammadi, Hossein Emamverdi, Mohaddeseh Sadeghian Lamraski Pages 25-42
    The position of restorative justice in Iran's laws, until the approval of the Criminal Procedure Law approved in 2013, can be divided into two periods of legislative manifestations before and after the revolution, in which in the pre-revolutionary manifestations, we see the formation of institutions such as the Houses of Justice and the Arbitration Council. After the revolution similar institutions, including dispute resolution councils, are recognized as symbols and symbols of non-criminal (rehabilitation) effects in the fight against crime.The main question of this research is to examine the place of the restorative justice approach in the new criminal procedure law.The current research method, in terms of the goal, is a part of problem-oriented applied research, the method of collecting data and information is documentary and library, and the collected data and information are analyzed analytically and descriptively.The findings of the research show that the criminal procedure in the past was more security-oriented and paid less attention to the rights of the accused and the rights of citizens.With the emergence of the opinions of legal scholars as well as the emphasis of international organizations, Iran's criminal legal system also used the restorative justice model in the Criminal Procedure Law of 2012 and legal institutions such as abandoning the prosecution, filing the case,suspending punishment, and mediation in the Criminal Procedure Law in the prosecution phase. has been given and in this direction,it seeks a balance between the rights of the society, the rights of the victim and the rights of the criminal.
    Keywords: Restorative justice, victim, Offender, criminal procedure law
  • Mahdi Yazdani Ziarat * Pages 43-61
    Employee happiness is one of the tools that can be considered as both a personal and organizational tool for a manager. Human resource management, attractiveness and organizational justice are considered as key factors for employee happiness. The general purpose of the present study is Investigation the Effect of high performance human resource management system on Employee Happiness with mediating role of perceived Organizational Justice and attractiveness in government organizations in North Khorasan Province. The research was applied in terms of purpose and descriptive-survey in terms of type of research and implementation method. The statistical society of this study included all government organizations in North Khorasan province with 60 organizations that According to Morgan's table, 240 employees were randomly selected as a sample. The data of this study were collected by standard questionnaires that their validity was confirmed by the method of appearance and content. To determine the reliability of the questionnaire, Cronbach's alpha coefficient was used. Based on this, Cronbach's alpha coefficient of all questionnaire variables was obtained above 0.8, which indicates the high reliability of the questionnaire. SPSS26 and Pls-3 statistical software were used to analyze the data. The results showed that High performance human resource management system has a positive and significant effect on employee happiness through organizational attractiveness and perception of organizational justice.
    Keywords: organizational attractiveness, high performance human resource management system, perception of organizational justice, employee happiness
  • Ghasem Poshtiban * Pages 44-64

    Using the descriptive-analytical method and relying on objective-historical data and using library resources and virtual space, the following article shows that in recent years, geopolitical factors have been recognized as the most influential factors on the security of the international borders of countries and as fashion parameters. They were the opinion of politicians and researchers. The international border is basically created with the purpose of determining the external limit of the territory of a state, and hence, the borders specify the scope of the government's sovereignty over the people and resources under its influence, and determine the territories where the government can implement its laws. they do North Khorasan Province also has 301 km of international border with the Republic of Turkmenistan, of which 45 km is the water border along the Sombar river and 256 km is the mountain and plain route. One of the important issues regarding international borders is the role and functions of different borders and geopolitical factors affecting them. The different functions of international borders can be classified into two groups: 1) defense-security function 2) communication-commercial function. Besides, the security threats in this region can be classified based on the origin of the threat formation in three separate levels, which include security threats with internal origin, security threats with border origin and security threats with external (extra-regional) origin. be Considering its geographical approach, this article is trying to, in addition to examining the role and functions of the border and the geopolitical factors affecting them, recount the challenges and problems related to this field and answer the main question of this research that "geopolitical factors" What effect do they have on the security of the borders of North Khorasan answer and below are solutions that we will examine in the text.

    Keywords: geopolitical factors, border security, border functions, North Khorasan
  • Hadi Fakhari * Pages 62-75
    Today, botnets are used for a significant part of the attacks that take place on the scale of the Internet. Therefore, this modern generation of malwares are on the one hand very interesting for security experts and research centers, and on the other hand, they are a suitable tool for Internet vandals. In this article, we are trying to learn about botnet attacks and the methods of botnet penetration in the network, and learn about the level of risk and damages caused by botnets, and how to deal with them. In the rest of the article, first, we will get to know the concept of botnet and its types, and then we will talk about the methods of preventing attacks, damages and examples of botnets that have been discovered so far. Also, the attacks that virtual robots carry out on computer and cellular networks, especially mobile networks, and recently with the arrival of new mobile software and operating systems and portable devices, should be analyzed and researched in order to Increasing the coefficient in such networks will increase the security of users and their data, the level of aristocracy on computer networks, WIFI, etc., in line with comprehensive system management.
    Keywords: Botnet, robot, Network
  • Ali Yousfi *, Hosin Akbari Amarghan Pages 76-94
    AbstractThe purpose of this research was to predict psychological distress based on job burnout and family-work conflict of North Khorasan Police Force employees. The current research is descriptive and correlational. The statistical population of the research consisted of all employees of the North Khorasan police force, both men and women, in the first quarter of 2021 in the number of 4200 people. A statistical sample of 352 people was considered based on the table of Karjesi and Morgan. Due to the availability of accurate information of people in the community, in this method, statistical sampling was done using a simple random method and based on the use of lotteries. In order to collect the research data, the psychological distress questionnaires of Kessler, Barker, Cope, Epstein, Groerer et al. (2003), Maslach's job burnout (1981) and Fran, Roussel and Cooper's (1992) work-family conflict questionnaires were used. The results of multivariable regression analysis using the simultaneous method showed that 48% of the changes in the criterion variable, i.e. psychological distress, can be explained by the variables of job burnout and work-family conflict (p < 0.01). Also, 57% of the changes in the criterion variable, i.e. psychological distress, can be explained by the burnout variable (p < 0.01). Finally, 34% of the changes in the criterion variable, i.e. psychological distress, can be explained by the work-family conflict variable (p < 0.01).
    Keywords: Psychological distress, Job Burnout, Work-family conflict