فهرست مطالب

نشریه اقتصاد مالی
پیاپی 65 (زمستان 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/10/01
  • تعداد عناوین: 15
|
  • ابوالفضل شاه آبادی*، ثمینه قاسمی فر، سمیه سادات حاج موسوی صفحات 1-24

    پیچیدگی اقتصادی نشان دهنده میزان دانش مولد در درون یک کشور و توانایی استفاده از آن در جهت تولید کالاهایی با تنوع بیشتر و فراگیری کمتر است که در نهایت موجب افزایش رقابت پذیری ملی در عرصه جهانی و تسهیل و تسریع فرایند نیل به رشد و توسعه اقتصادی می شود. بنابراین، بررسی عوامل موثر بر آن -خاصه در کشورهای درحال توسعه- از اهمیت بالایی برخوردار است. در این راستا، تحقیق حاضر با رهیافت داده های تابلویی و استفاده از روش گشتاورهای تعمیم یافته به تعیین تاثیر تعاملی کارآفرینی و توسعه مالی بر پیچیدگی اقتصادی در دو گروه از کشورهای منتخب درحال توسعه اسلامی و توسعه یافته طی دوره 2019-2014 پرداخته است. نتایج برآوردی نشان داد، ابعاد کارآفرینی شامل گرایش، توانایی و اشتیاق کارآفرینانه و همچنین، توسعه مالی بر پیچیدگی اقتصادی در هر دو گروه از کشورهای منتخب تاثیر مثبت و معناداری دارد. اما، ضریب تخمینی این متغیرهای برای کشورهای درحال توسعه بزرگتر است. به علاوه، ابعاد سه گانه کارآفرینی و توسعه مالی بر پیچیدگی اقتصادی در هر دو گروه از کشورهای منتخب تاثیر تعاملی مثبت و معناداری دارند. در نهایت این که تاثیر متغیرهای کنترلی فراوانی منابع طبیعی و حقوق مالکیت فکری بر پیچیدگی اقتصادی در هر دو گروه از کشورهای منتخب به ترتیب منفی و معنادار و مثبت و معنادار است.

    کلیدواژگان: پیچیدگی اقتصادی، کارآفرینی، توسعه مالی، فراوانی منابع طبیعی، حقوق مالکیت فکری
  • علی سرگل زایی، نرگس صالح نیا*، مسعود همایونی فر، سید محمدقائم ذبیحی صفحات 25-50

    بررسی اثر نااطمینانی قیمت نفت بر شاخص بورس اوراق بهادار تهران از اهمیت بالایی برخوردار است چراکه با افزایش نااطمینانی در قیمت نفت ریسک سیستماتیک شاخص بورس افزایش می یابد. از طرفی در کشورهای صادرکننده نفت همچون ایران، درآمدهای نفتی از جمله موارد مهم و تاثیرگذار در متغیرهای کلان اقتصادی و بالتبع شاخص های بازارهای مالی است. پژوهش حاضر به بررسی اثر نااطمینانی قیمت نفت بر شاخص بورس اوراق بهادار تهران با بهره گیری از مدل اقتصادسنجی رگرسیون کوانتایل مبتنی بر تبدیل موجک (MODWT-MRA) طی بازه زمانی فروردین 1390 الی فروردین 1400 در ایران می پردازد. نتایج حاصل از تخمین مدل نشان داد که با افزایش نااطمینانی قیمت نفت، شاخص بورس اوراق بهادار تهران کاهش خواهد یافت. مطابق با نتایج، اثر نااطمینانی قیمت نفت بر شاخص بورس اوراق بهادار تهران در چندک های ابتدایی دارای ضریب کوچک تری نسبت به چندک های انتهایی است لذا اثر منفی نااطمینانی قیمت نفت بر شاخص بورس اوراق بهادار تهران در ماه های اخیر بازه زمانی موردمطالعه بیشتر از ماه های اولیه است. همچنین مقدار ضریب در مقیاس جزء 5 بسیار بیشتر از مقیاس جزء 1 هست؛ لذا اثر منفی نااطمینانی قیمت نفت بر شاخص بورس اوراق بهادار تهران در کوتاه مدت بسیار بیشتر از مقدار این اثر در بلندمدت است. علت این امر این است که  در بلندمدت، سرمایه گذار خود را با نااطمینانی به وجود آمده تطبیق خواهد داد.

    کلیدواژگان: نااطمینانی قیمت نفت، شاخص بورس اوراق بهادار تهران، رگرسیون کوانتایل، تبدیل موجک، گارچ
  • کورش نصیری، غلامرضا عسکرزاده* صفحات 51-72

     با پیشرفت روزافزون بازارهای مالی زندگی انسان به صورت مستقیم و غیرمستقیم متاثر از بازارهای مالی گشته است. بازارهای مالی هر کشور نشان دهنده پویایی نهادها و ابزارهای مالی آن کشور است. در بازارهای مالی کشورهای پیشرفته ابزارهای مالی به صورت گسترده و مداوم در حال تغییر و بهبود بوده اند تا به حداکثر کارایی خود برسند و از طرفی ریسک سرمایه گذاری خود را به حداقل برسانند. بدین جهت ابزارهای نوینی جهت پوشش ریسک معاملات در بازارهای مالی پدید آمدند. اختیار معامله یکی از این ابزارها است که قیمت آن مانند سایر ابزارهای مالی تابع عرضه و تقاضا برای آن است. اما در این بازار مدل های قیمت گذاری برای این ابزار وجود دارد که مهم ترین و پرکاربردترین آن ها مدل قیمت گذاری بلک شولز است. که به صورت گسترده در بین معامله گران این ابزار برای مظنه یابی مورد استفاده قرار می گیرد. هدف این پژوهش سنجش کارایی مدل قیمت گذاری بلک شولز در بازار معاملات اختیار خرید در بورس اوراق بهادار تهران  می باشد که داده های مورد استفاده آن شامل کلیه قراردادهای منتشر شده اختیارمعامله خرید در بورس اوراق بهادار تهران (شامل 1315 قرارداد منتشر شده در بازار در 26 نماد دارایی پایه  در 10 صنعت مختلف و 25760 روز معاملاتی) در یک دوره زمانی 5 ساله طی سال های 1395 تا سال 1400  است و درطی  این مسیر جهت تحلیل داده ها از شاخص های ضرایب خطا و یو-تیل بهره گرفته شده است .نتایج پژوهش حاکی از آن است که قیمت های پیشنهادی مدل بلک شولز بالاتر از قیمت اختیارهای خرید قیمت گذاری شده است. ضمن آنکه مقدار درصد انحرافات و یو-تیل (U-theil) در اختیارهای خرید درسود ITM کمتر از اختیار های خرید درزیان OTM  می باشد بنابراین کارایی قیمت گذاری مدل بلک شولز برای قیمت گذاری اختیار های خرید ITM  بیشتر از قیمت اختیارهای خرید OTM  است. علاوه بر آن ، میزان انحراف قیمت های پیشنهادی مدل بلک شولز و قیمت های معاملات در طی زمان در بورس اوراق بهادار تهران کمتر شده است.

    کلیدواژگان: بلک شولز، اختیارات خرید، ضریب خطا، یو-تیل
  • هادی آقابابایی، منیژه هادی نژاد*، خشایار سید شکری صفحات 73-106

    یکی از عواملی که دستیابی به هدف رشد پرشتاب و مستمر اقتصادی نقش اساسی ایفا می کند، توسعه بخش مالی هر کشور است. کشورهای برخوردار از نظام مالی توسعه یافته تر ازآن جهت که باعث می شوند اقتصاد موردنظر، توانایی تجربه نرخ های رشد بالاتر را داشته باشد، در مسیر رشد اقتصادی سریع تر قرار می گیرند. هدف اصلی این مقاله بررسی اثر شاخص های توسعه مالی بر  رشد اقتصادی در کشورهای عضو کنفرانس اسلامی می باشد؛ لذا مقاله حاضر در جهت بررسی این موضوع از یکی از جدیدترین رویکردهای اقتصادسنجی به نام مدل PSTR استفاده و نحوه تاثیرگذاری غیرخطی شاخص های توسعه مالی بر  رشد اقتصادی در کشورهای عضو کنفرانس اسلامی طی دوره زمانی 2008 الی 2022 مورد سنجش قرار داد. نتایج به دست آمده از مدل PSTR  بر وجود رابطه غیرخطی بین متغیرهای مورد مطالعه دلالت می کند . در مدل PSTR نهایی، پارامتر شیب که بیانگر سرعت تعدیل از یک رژیم به رژیم دیگر می باشد برابر با 0818/21 است مکان وقوع تغییر رژیم 5986/10 برآورد شده است. لذا در صورتیکه  شاخص توسعه مالی (نسبت اعتبارات داخلی بانک ها به تولید ناخالص داخلی) از5986/10 درصد تجاوز کند، رفتار متغیرها مطابق رژیم دوم خواهد بود و در صورت کمتر بودن از حد آستانه ای فوق در رژیم اول قرار خواهد گرفت. ضرایب متغیرها (درصد ها) برآورد شده است. نتایج به دست بیانگر این است شاخص توسعه مالی (نسبت اعتبارات داخلی بانک ها به تولید ناخالص داخلی) در هر دو رژیم تاثیر متفاوتی  بر روی رشد اقتصادی است

    کلیدواژگان: شاخص های مالی، رشد اقتصادی، کشورهای اسلامی، مدل PSTR طبقه بندی JEL : C10، O16، O40
  • رضا رحیمی*، علی اکبر باغستانی صفحات 107-120

    بانک ها از جمله واحدهای اقتصادی هستند که در اثر بروز شوک ها متضرر می شوند. زیرا منابع و مصارف آنها از طریق تاثیر شوک های غیرمنتظره اقتصادی تحت تاثیر قرار می گیرد. این مطالعه به بررسی و تجزیه و تحلیل اثرات تورم و تغییرات شاخص بورس اوراق بهادار بر سودآوری سه بانک منتخب کارآفرین، اقتصاد نوین و سامان طی دوره 95-1384 با استفاده از داده های تابلویی پرداخته است. نتایج آزمون لیمر در سطح معناداری کمتر ازپنج درصد نشان داد که با اطمینان 95% امکان برآورد مدل با استفاده از روش پانل دیتا تایید می شود. به منظور تشخیص وجود اثرات ثابت یا وجود اثرات تصادفی از آزمون هاسمن استفاده شد. نتایج آزمون هاسمن نشان داد که مدل تحقیق از نوع پانل دیتا با اثرات ثابت می باشد. نتایج برآورد مدل حاکی از آن است که رشد اقتصادی و رشد شاخص بورس اوراق بهادار تاثیر مثبت و معناداری بر سودآوری بانک های منتخب دارند. از طرفی افزایش سطح عمومی قیمت ها (تورم) سودآوری بانک ها را کاهش داده است. از این رو پیشنهاد می شود، بخش های تولیدی نظیر کشاورزی و صنعت در اولویت تامین مالی توسط بانک ها قرار گیرد. تا رشد اقتصادی از طریق افزایش طرف عرضه ی اقتصاد تحقق یافته و سودآوری بانک ها هم بواسطه رشد اقتصادی و هم کاهش تورم تقویت شود.

    کلیدواژگان: تورم، بورس، بانک، اقتصاد، ایران
  • مهدی شیرافکن لمسو*، حمیدرضا ایزدی، یاسر سیستانی بندویی صفحات 121-152

    سرمایه گذاران همواره به دنبال تحلیل ارتباط میان صنایع مختلف در راستای بهبود مدیریت سبد سرمایه گذاری و مدیریت ریسک ناشی از سرمایه گذاری هستند. بنابراین در پژوهش حاضر سرریز ریسک میان شاخص های فلزات اساسی، خودرو، سرمایه گذاری ها و بانک ها در دوره زمانی 01/05/1401-01/01/1397به صورت روزانه با استفاده از الگوی خودرگرسیون برداری با پارامترهای متغیر در زمان چندکی (TVP-Quantile VAR) بررسی شده است. نتایج نشان داد که صنعت سرمایه گذاری ها نقش اصلی در تحلیل شبکه ای میان صنایع مورد بررسی را ایفا می کند که این مهم در شرایط بازدهی پایین و متوسط، بیش تر نیز بوده است. همچنین بر اساس نتایج، اثرگذاری و اثرپذیری صنایع بسته به میزان بازدهی و همچنین در طی زمان متفاوت بوده است. بنابراین، استفاده از رویکردهای مبتنی بر میانگین مشاهدات نمی تواند ارتباط میان صنایع و دارایی ها را به خوبی نشان دهد و بسته به میزان بازدهی صنایع (حالات حدی و میانگین)، نحوه اثرگذاری و اثرپذیری و همچنین علیت نوسانات می تواند متفاوت باشد که این مهم در رویکردهای مبتنی بر میانگین بازدهی، قابلیت بررسی ندارد؛ بنابراین جهت مدیریت بهتر سبد سرمایه گذاری و پوشش ریسک سبد سرمایه گذاری چنانچه حالات حدی و میانگین تجزیه و تحلیل گردند می تواند برای سرمایه گذاران بسته به میزان بازدهی صنایع نتایج بهتری در خصوص مدیریت ریسک سرمایه گذاری به همراه داشته باشد.

    کلیدواژگان: سرریز ریسک، ارتباط چندکی، مدیریت ریسک، الگوی TVP-Quantile VAR
  • یزدان گودرزی فراهانی*، بابک اسماعیلی، مروارید خواجه، وحید محبوبی متین صفحات 153-176

    هدف مقاله حاضر بررسی تاثیر شوک بازار سهام بر متغیرهای کلان اقتصادی با رویکرد مدل تعادل عمومی پویای تصادفی (DSGE) بود. برای این منظور از داده های دوره زمانی 1400-1370 با تواتر فصلی استفاده شده است. سیستم های مالی مدرن معمولا در کنار تامین مالی بخش بانکی، تامین مالی از بازار دارایی های مالی را نیز به همراه دارند. تعامل بین بورس و فعالیت کل در یک دهه گذشته بسیار مورد توجه بوده است. در این رابطه به طور سنتی معمولا قیمت سهام به عنوان ارزش فعلی تنزیل یافته سودهای مورد انتظار سهام، بر بازار سهام تاثیر می گذارد. در این چارچوب قیمت سهام، هم تحت تاثیر تولید (از طریق سود و سود سهام) و هم نرخ بهره (از طریق نرخی که سود سهام آتی تنزیل می شود) است. شوک بازار سرمایه در این مطالعه از کانال مخارج مصرفی خانوارها و مخارج سرمایه گذاری بنگاه ها بر اقتصاد تاثیر گذار است. اثرات مستقیم نوسانات قیمت های سهام بر مخارج کل، باعث شده تا بازار سرمایه سهام به عنوان یک شاخص پیشرو در اقتصاد شناخته شود. در این مطالعه شوک سمت عرضه و تقاضا در بازار سهام در نظر گرفته شده است. نتایج بدست آمده بیانگر این بود که واکنش متغیرهای کلان اقتصادی به شوک تقاضا شدیدتر از شوک وارد شده از ناحیه عرضه بوده و تنها متغیرهای درآمدهای مالیاتی و تسهیلات بانکی بوده که نسبت به شوک تقاضا در شرایط شوک عرضه واکنش منفی از خود نشان دادند. همچنین میزان اشتغال نیز در واکنش به شوک سمت عرضه و تقاضا در بازار سرمایه واکنش مثبتی از خود نشان داده است.

    کلیدواژگان: بازار سرمایه، مخارج مصرفی، سرمایه گذاری، سهام، مدل تعادل عمومی پویای تصادفی (DSGE)
  • محمود ملکی پور غربی، حسن قدرتی*، حسین جباری، حسین پناهیان، علی اکبر فرزین فر صفحات 177-194

    تحقیق حاضر با هدف ارایه الگوی فرایندی مسیولیت های اجتماعی - اخلاقی در موسسات حسابرسی به انجام رسیده است. این تحقیق از لحاظ هدف کاربردی، و از لحاظ رویکرد پیمایشی-اکتشافی و از نوع تحقیقات کیفی می باشد. جامعه آماری این تحقیق گروهی از خبرگان شامل اساتید و پژوهشگران صاحب نظر در حوزه حسابرسی، مدیران و شرکاء موسسات حسابرسی، و تدوین گران استانداردها و اصول حسابداری و حسابرسی بودند که مورد مصاحبه عمیق قرار گرفتند. انتخاب خبرگان و انجام مصاحبه با آنها، تا رسیدن به اشباع نظری ادامه یافت و پس از آن متوقف شد. در این تحقیق، از روش نمونه گیری گلوله برفی استفاده شد و این فرایند تا رسیدن به اشباع نظری محقق ادامه یافت. سرانجام این روش، مصاحبه با 11 نفر از خبرگان بود. در این تحقیق، از آنجایی که از روش تیوری داده بنیاد استفاده گردید، ابزار اصلی جمع آوری داده ها، مصاحبه عمیق و غیرساختار یافته با خبرگان بود. سرانجام پس از طی کدگذاری های سه گانه باز، محوری و انتخابی، مدل مفهومی تحقیق طراحی شد. در این مدل 14 مقوله شناسایی شده در قالب متغیرهای علی، محوری، زمینه ای و محیطی، مداخله گر، راهبردی و پیامدی دسته بندی شدند.

    کلیدواژگان: مسئولیت های اجتماعی - اخلاقی در موسسات حسابرسی، تئوری داده بنیاد
  • محمدعلی جعفری گرجی، رضا نجف بیگی*، ابوالحسن فقیهی، محمدجواد کاملی صفحات 195-232

    پژوهش حاضر که با هدف آسیب شناسی و ارایه الگوی توسعه پایدار در بانک های دولتی ایران اجرا شد، بنیادی و از نوع آمیخته بود. برای تحلیل داده های کیفی از تحلیل داده بنیاد و برای تحلیل داده های کمی از مدلسازی معادلات ساختاری استفاده شد. جامعه آماری در بخش کیفی اعضاء هیات مدیره و مدیران ارشد بخش اعتباری و منابع انسانی بانک های دولتی بودند که 18 نفر از آنان بصورت هدفمند برای مصاحبه نیمه ساختاریافته انتخاب شدند و در بخش کمی کارکنان و مدیران ستادی و کارشناسان بانک های دولتی بودند که 291 نفر از آنان بر اساس فرمول کوکران بصورت تصادفی برای پرکردن پرسشنامه به روش پیمایشی انتخاب شدند. یافته ها نشان داد که الگوی توسعه پایدار بانک های دولتی ایران متشکل از 421 مفهوم اولیه حاصل از کدگذاری باز، مفاهیم 41 مقوله خرد و 17 درونمایه اصلی هستند. همچنین عوامل علی، مداخله گر و زمینه ای بر مقوله ها، مقوله ها، عوامل مداخله گر و زمینه ای بر راهبرد ها و راهبرد ها بر پیامدها تاثیر دارد.

    کلیدواژگان: توسعه، پایداری، توسعه پایدار، بانک ها، روش نظریه داده بنیاد
  • ارغوان یاراحمدی، محمدرضا جابر انصاری* صفحات 233-250

    پژوهش حاضر به رتبه بندی مشکلات و موانع محیطی در حوزه مدیریت بازاریابی کالاهای داخلی با رویکرد اقتصاد مقاومتی پرداخته است. از بین جامعه آماری پژوهش 10 نفر از مدیران شرکت لوازم خانگی برقی به روش اشباع نظری انتخاب شده اند. ابزار پژوهش شامل پرسشنامه محقق ساخت بوده است. بررسی نتایج نشان داد که در بعد ساختاری-سیاسی بیشتر اولویت با شاخص عدم توفیق در کاهش وابستگی به نفت است. برای بعد ساختاری-اقتصادی بیشترین اولویت با شاخص مبارزه با مفسدین اقتصادی و مفاسد اقتصادی، برای بعد ساختاری-اجتماعی بیشترین اولویت با شاخص پرداخت مالیات ، برای بعد ساختاری-فناوری بیشترین اولویت با شاخص تغییر در جهت گیری اقتصاد مبتنی بر منابع به اقتصاد متکی بر نوآوری، در بعد رفتاری-اجتماعی بیشترین اولویت با شاخص مصرف تولیدات داخلی در دستگاه ها، برای بعد رفتاری-فناوری بیشترین اولویت با شاخص توسعه زیرساخت های مورد نیاز توانمندسازی نیروی کار، در بعد زمینه ای-اقتصادی بیشترین اولویت با شاخص ایجاد فضای رقابتی دربخش تولید و توزیع در برخی از گروه های کالایی می باشد. برای بعد زمینه ای-اجتماعی بیشترین اولویت با شاخص تقویت حس اعتماد عمومی بین دولت و مردم در سیاست گذاری های اقتصادی و برای بعد زمینه ای-فناوری بیشترین اولویت با شاخص استفاده از فناوری های نوین در صنعت خودروسازی می باشد.

    کلیدواژگان: مدیریت بازاریابی، کالاهای داخلی، اقتصاد مقاومتی
  • بهمن نقدی، عبدالله نعامی*، ناصر آزاد، محمد نصرالله نیا صفحات 251-278

    پژوهش حاضر با هدف طراحی مدل بومی رفتار مصرف کالاهای بادوام مبتنی بر تیوری ارزش با بهره گیری از رویکرد داده بنیاد انجام پذیرفته است. در همین راستا از مصاحبه های عمیق و نیمه ساختاریافته و نمونه گیری هدفمند و گلوله برفی بهره گرفته شد. جامعه آماری شامل اساتید حوزه بازاریابی و خبرگان و صاحب نظران بخش لوازم خانگی می باشند. داده ها نیز با استفاده از کدگذاری باز، محوری و انتخابی تحلیل شده و الگوی پارادایمی با 10 مقوله اصلی، 22 مقوله فرعی و 116 مفهوم طراحی گردید. در این الگو، ارزش های خرید به عنوان عوامل علی رفتار مصرف کننده و ارزش های فرهنگی و اجتماعی، در کنار عوامل فردی و بیرونی، به عنوان عوامل زمینه ساز معرفی شدند. ویژگی های بازار مصرف نیز عوامل مداخله گر در این زمینه هستند که بر رفتار مصرف کننده ایرانی تاثیر می گذارند. استراتژی های بهبود نیز راهبردهایی هستند که در نهایت، به شکل گیری پدیده ای به نام اسارت زدایی و وفادارسازی مصرف کننده منجر می شوند. نتایج مطالعه حاضر می تواند به تولیدکنندگان و سیاستگذاران در شناخت رفتار مصرف کننده ایرانی نسبت به کالاهای بادوام ایرانی به ویژه در صنعت لوازم خانگی کمک کند تا استراتژی های مناسبی را برای مدیریت بازار مصرف ایرانیان در مورد کالاهای مصرفی بادوام (لوازم خانگی) در شرایط تحریم اقتصادی کشور، تدوین نمایند.

    کلیدواژگان: رفتار مصرف کننده، تئوری ارزش، کالاهای مصرفی بادوام
  • مریم سرفراز محمدیار، محمد سخنور*، الناز انتظار صفحات 279-306

    تاثیر توسعه مالی بر اقتصاد آنچنان مهم است که امروزه اعتقاد بر این است که بدون داشتن یک بخش مالی کارا و توسعه یافته، نمی توان به توسعه اقتصادی دست یافت. در این پژوهش، به بررسی تاثیرات تقاطعی غیرخطی کارآفرینی و عوامل نهادی بر توسعه مالی (تسهیلات اعطایی توسط سیستم بانکی و ارزش سهام معاملاتی) در 14 کشور با شاخص توسعه انسانی بالا طی دوره زمانی 2020-2007 با استفاده از تکنیک اقتصادسنجی پانل دیتا با رهیافت غیرخطی الگوی خودتوضیح برداری با وقفه های گسترده (NARDL) پرداخته شده است. نتایج برآوردها حاکی از آن است که شوک های مثبت (منفی) اثرات تقاطعی کارآفرینی و عوامل نهادی، دارای تاثیر مثبت (منفی) بر تسهیلات بانکی و ارزش سهام معاملاتی می باشند. با توجه به نتایج حاصله، ابتدا با بهبود و سپس با گسترش شاخص های نهادی و کارآفرینی، می توان در زمینه افزایش شاخص های توسعه مالی، نقش قابل توجهی را ایفا کرد

    کلیدواژگان: عوامل نهادی، کارآفرینی، توسعه مالی، الگوی غیرخطی خودتوضیح برداری با وقفه های گسترده
  • داریوش آدینه وند، ابراهیم علی رازینی*، محمود خدام، فریدون اوحدی، الهام سادات هاشمی زاده صفحات 307-322

    انتخاب سبد سهام بهینه از اهداف اصلی مدیریت سرمایه است. امروزه ابزارها و تکنیک های متعددی برای اندازه گیری ریسک سبد سرمایه گذاری و انتخاب سبد سهام بهینه ارایه شده است. در این مقاله، با استفاده از داده های 15 سهم که با روش نمونه گیری هدفمند از شرکتهای برتر سازمان بورس اوراق بهادار تهران انتخاب شده اند که شامل خپارس، خزامیا، وپاسار، فولاد، اخابر، کگل، فملی، تاپیکو، سپاها، فاذر، فخاس، شبهرن، شفن، قمرو و قثابت هستند، ابتدا بازده این سهام بصورت روزانه در بازه زمانی 31/3/1394-31/3/1399 طی 5 سال به مدت 1183 روز محاسبه می شوند و سپس با استفاده از نرم افزار متلب مدل های بهینه سازی فرا ابتکاری الگوریتم ژنتیک چند هدفه تحت معیار ریسک MSV و الگوریتم ازدحام ذرات تحت معیار ریسک CVaR با هم مقایسه می شوند. نتایج نشان می دهد که مدل الگوریتم ژنتیک چند هدفه تحت معیار ریسک MSV دارای بازده بیشتر و ریسک کمتری می باشد، در نتیجه مدل الگوریتم ژنتیک تحت معیار ریسک MSV از مدل الگوریتم ازدحام ذرات تحت معیار ریسک CVaR کارآمدتر می باشد.

    کلیدواژگان: بهینه سازی، الگوریتم زنتیک، الگوریتم ازدحام ذرات، ارزش در معرض خطر مشروط و میانگین- نیم واریانس
  • علیرضا ظفرپور، احمد سرلک*، غلامعلی حاجی صفحات 333-356

    هدف از این تحقیق بررسی اثرات نامتقارن معاملات پربسامد بر بازدهی شرکت پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران با استفاده از مدل MS-EGARCH است. بدین منظور از داده های 5 دقیقه ای بورس اوراق بهادار تهران در بازه زمانی1401-1400 استفاده شده است. براساس نتایج تحقیق مشخص گردید که روند متغیر تغییرات بازدهی بورس در حالت غیر خطی (تفکیک طول دوره به رژیم های بالا و پایین) بر حالت خطی، ارجحیت دارد و زمانی که نوسانات معاملات سهام؛ کوچک است میانگین بازدهی بورس دچار تغییر می شود اما بر واریانس بازدهی بورس تاثیر معنی داری ندارد. همچنین نتایج نشان دهنده ی اثرات نامتقارن تاثیر معاملات سهام، بر روی تغییرات بازدهی بورس در رژیم رونق می باشد و نوسانات معاملات سهام در رژیم میانگین و واریانس بالا، در حالت افزایش و کاهش معاملات سهام تاثیر متفاوتی بر تغییرات بازدهی بورس خواهد گذاشت و عموما تاثیر مثبت آن کوچکتر از تاثیرات منفی آن است. در نتیجه پیشنهاد می گردد که سیاست گذاران در اجرای سیاست های مرتبط با بازار سرمایه متناسب با اینکه بازار سرمایه در کدام رژیم قرار دارد، سیاست های متفاوت و حتی در صورت یکسان بودن سیاست ها، شدت اجرای آن ها باید در هر رژیم، متناسب با خصوصیات آن رژیم باشد.

    کلیدواژگان: اثرات نا متقارن، معاملات پربسامد، MS-EGARCH
  • علی اصغر ولایتی، کامبیز حیدرزاده*، محمدعلی عبدالوند صفحات 357-376

    این پژوهش جهت دستیابی به شناخت الگوی خرید مسکن و از طریق پژوهش کیفی با رویکرد مطالعه زمینه ای برای دستیابی به هدف پژوهش استفاده شده است. نمونه گیری در مطالعه با روش گلوله برفی انجام گرفت و گردآوری اطلاعات با انجام 14 مصاحبه به اشباع رسید. جهت گردآوری اطلاعات با خریداران دنبال خانه، مصرف کنندگان ساکن کمتر از 6 ماه، سازندگان و سرمایه گذاران، و معماران و طراحان مصاحبه شد. نتایج نشان داد الگوی خرید مسکن لوکس از دیدگاه سرمایه گذاران و سازندگان شامل 11 مقوله (تعیین محل ساخت، روند ساخت و ساز، بازده سرمایه گذاری، شرکای کاری، هزینه ساخت و ساز، اخذ جواز شهرداری، زمان ساخت و ساز، دوره اقتصادی ساخت و ساز، عوامل موثر در ترغیب به خرید، ویژگی خریداران، روند خرید و فروش در منطقه)؛ معماران و طراحان 4 مقوله (انتظارات خریدار، سبک طراحی معمار، ویژگی های ساخت در منطقه، عوامل موثر در ترغیب به خرید)؛ مصرف کنندگان ساکن کمتر از 6 ماه 3 مقوله (رضایت از ساخت، اعمال تغییرات در خانه، انتظارات خریدار)؛ خریداران به دنبال خانه 4 مقوله (انتظارات خریدار، زمان خرید، نحوه انتخاب خانه، اعمال تغییرات در خانه) است.

    کلیدواژگان: الگوی خرید، خانه لوکس، منطقه 1 و 3 تهران
|
  • Abolfazl Shah-Abadi *, Samineh Ghasemifar, Somieh Sadat Hajmousavi Pages 1-24

    Economic complexity indicates the amount of productive knowledge within a country and the ability to use that knowledge to produce goods with more diversity and less ubiquity, which ultimately increases national competitiveness in the global arena and accelerates the process of achieving economic growth and development. Therefore, determining the factors affecting it - especially in developing countries - is of great importance. In this regard, the present study, by approaching panel data and using the generalized moment method, has determined the interactive effect of entrepreneurship and financial development on economic complexity in two groups of developing and developed selected countries during the period 2014-2019. Estimated results showed that the dimensions of entrepreneurship, including attitudes, abilities & aspirations of entrepreneurial, as well as financial development have a positive and significant effect on economic complexity in both groups of selected countries. However, the estimated coefficient of these variables is larger for developing countries. In addition, the three dimensions of entrepreneurship and financial development have a positive and significant interactive effect on economic complexity in both groups of selected countries. Finally, the effect of the control variables of natural resource abundance and intellectual property rights on economic complexity in both groups of selected countries respectively are negative and significant and positive and significant.

    Keywords: Economic Complexity, entrepreneurship, Financial Development
  • Ali Sargolzaei, Narges Salehnia *, Massoud Homayounifar, S. MohammadQaim Zabihi Pages 25-50

    Investigating the effect of oil price uncertainty on the Tehran Stock Exchange index is of great importance because with increasing uncertainty in oil prices, the systematic risk of the stock market index increases. On the other hand, in oil exporting countries such as Iran, oil revenues are among the most important and influential factors in macroeconomic variables and, consequently, financial market indicators. The present study investigates the effect of oil price uncertainty on the Tehran Stock Exchange index using the wavelet-based quantile regression model (MODWT-MRA) during the period April 2011 to April 2021 in Iran.. The results of the model estimate showed that with the increase in oil price uncertainty, the Tehran Stock Exchange index will decrease. According to the results, the effect of oil price uncertainty on the Tehran Stock Exchange index in the first few quantiles has a smaller coefficient than the final quantiles, so the negative effect of oil price uncertainty on the Tehran Stock Exchange index in recent months is more than the first months. Also, the coefficient value on the component 5 scale is much higher than the component 1 scale; Therefore, the negative effect of oil price uncertainty on the Tehran Stock Exchange index in the short run is much greater than the value of this effect in the long run. This is because in the long run, the investor will adjust to the uncertainty.

    Keywords: Oil Price Uncertainty, Tehran stock exchange index, Quantile Regression, Wavelet Transform, Garch
  • Koresh Nasiri, Gholamreza Askarzadeh * Pages 51-72

     With the increasing progress of financial markets, human life has been directly and indirectly affected by financial markets. The financial markets of each country show the dynamics of financial institutions and instruments of that country. In the financial markets of advanced countries, financial instruments have been widely and continuously changing and improving in order to reach their maximum efficiency and on the other hand to minimize their investment risk. Therefore, new tools to cover the risk of transactions in the financial markets emerged. Trading option is one of these instruments whose price is subject to supply and demand like other financial instruments. But in this market, there are pricing models for this tool, the most important and widely used of which is the Black-Scholes pricing model. which is widely used among the traders of this tool for quoting. The purpose of this research is to measure the effectiveness of the Black-Scholes pricing model in the call option trading market in the Tehran Stock Exchange, the data used for which includes all published call option contracts in the Tehran Stock Exchange (including 1315 contracts published in the market in 26 basic asset symbols in 10 different industries and 25,760 trading days) in a 5-year period from 1395 to 1400, and during this path, error coefficients and U-tail indices were used to analyze the data. Results Research indicates that the suggested prices of the Black-Scholes model are priced higher than the price of call options. In addition, the percentage of deviations and U-theil in ITM profit call options is lower than that of OTM call options, so the pricing efficiency of the Black-Scholes model for the pricing of ITM call options It is more than the price of OTM call options. In addition, the amount of deviation of the suggested prices of the Black-Scholes model and transaction prices has decreased over time in the Tehran Stock Exchange.

    Keywords: Black-Scholes, Call Options, Error Rate, U-Tail JEL classification: G12
  • Hadi Agababei, Manijeh Hadinjad *, S. Khashayar Seyed Shokri Pages 73-106

    One of the factors that play an essential role in achieving the goal of rapid and continuous economic growth is the development of the financial sector of each country. Countries with a more developed financial system are on the path of faster economic growth because they make the economy in question capable of experiencing higher growth rates. The main purpose of this article is to investigate the effect of financial development indicators on economic growth in member countries of the Islamic Conference; Therefore, in order to examine this topic, the present article used one of the newest econometric approaches called the PSTR model and measured the non-linear effect of financial development indicators on economic growth in the member countries of the Islamic Conference during the period from 2008 to 2022. The results obtained from the PSTR model indicate the existence of a non-linear relationship between the studied variables. In the final PSTR model, the slope parameter, which indicates the speed of adjustment from one regime to another regime, is equal to 21.0818, the location of regime change is estimated to be 10.5986. Therefore, if the financial development index (the ratio of internal credits of banks to gross domestic product) exceeds 10.5986 percent, the behavior of the variables will be according to the second regime, and if it is less than the above threshold, it will be placed in the first regime. The coefficients of the variables (percentages) have been estimated. The obtained results show that the financial development index (the ratio of internal credits of banks to gross domestic production) has a different effect on economic growth in both regimes.

    Keywords: financial indicators, Economic Growth, Islamic Countries, PSTR model jel classification: C10, O16, O40
  • Reza Rahimi *, AliAkbar Baghestany Pages 107-120

    Banks are economic units that affected by shocks. Because their sources and expenses are affected by the impact of unexpected economic shocks. This study investigates and analyzes the effects of inflation and changes in the stock exchange index on the profitability of three selected banks, Karafin, Eghtesad-e Novin and Saman Banks during the period of 2014-2015 using panel data. The results of the F-Limer indicated that the possibility of estimating the model using the Panel data method is confirmed with 95% confidence. In order to detect the presence of fixed effects or the random effects, Hausman's test was used. The results of the Hausman test showed that the research model is panel data with fixed effects. The results of the model estimation indicate that the economic growth and the growth of the stock exchange index have a positive and significant effect on the profitability of the selected banks. On the other hand, the increase in the general level of prices (inflation) has reduced the profitability of banks. Therefore, it is suggested that the production sectors such as agriculture and industry should be prioritized for financing by banks. So that the economic growth is realized by increasing the supply side of the economy and the profitability of the banks is strengthened by both the economic growth and the reduction of inflation.

    Keywords: Inflation, Stock market, Bank, Economy, Iran
  • Mehdi Shirafkan Lemso *, Hamidreza Izadi, Yaser Sistani Bandoee Pages 121-152

    Investors are always looking to analyze the relationship between different industries in order to improve investment portfolio management and risk management resulting from investment. Therefore, in the present study, The present risk spillover between the indicators of basic metals, automobiles, investments and banks in the period 21/08/1401-21/2018 has been investigated daily, using vector autoregressive model with variable parameters in quantile time (TVP-Quantile VAR). The results showed that the investment industry plays a major role in network analysis among the studied industries, which is more important in low and medium-sized returns. Also, based on the results, the effective and effectiveness of industries has varied according to the efficiency and also over time. Therefore, the use of approaches based on average observations cannot show the relationship between industries and assets. And depending on the efficiency of industries (limit and average conditions), the manner of effective and effectiveness as well as the causality of fluctuations can vary. This is not applicable in approaches based on average efficiency. Therefore, for better management of investment portfolio and hedging of investment portfolio risk If the limit and average conditions are analyzed, it can lead to better results for investors depending on the efficiency of industries regarding investment risk management.

    Keywords: Risk Spillover, Quantile communication, risk management, TVP-Quantile VAR model
  • Yazdan Gudarzi Farahani *, Babak Esmaili, Morvarid Khajeh, Vahid Mahboubi Matin Pages 153-176

    The purpose of this paper was to investigate the impact of stock market shock on macroeconomic variables with the approach of Dynamic Stochastic General Equilibrium (DSGE) models. For this purpose, the data of the time period 1990-2021 with seasonal frequency has been used. Modern financial systems usually include financing from the financial assets market in addition to financing the banking sector. The interaction between the stock market and aggregate activity has received much attention in the past decade. In this regard, traditionally, the stock price usually affects the stock market as the discounted current value of the expected stock profits. In this framework, stock prices are influenced by both production (through profits and dividends) and interest rates (through the rate at which future dividends are discounted). In this study, the capital market shock has an effect on the economy through the channel of consumption expenditures of households and investment expenditures of companies. The direct effects of stock price fluctuations on total spending have made the stock capital market known as a leading indicator in the economy. The obtained results indicated that the reaction of macroeconomic variables to the demand shock was more intense than the shock from the supply side, and only the variables of tax revenues and bank facilities showed a negative reaction to the demand shock in the conditions of the supply shock. Also, the amount of employment has shown a positive reaction in response to the shock on the supply and demand side in the capital market

    Keywords: Capital market, consumer spending, investment, stocks, dynamic stochastic general equilibrium (DSGE) model
  • Mahmoud Malekipour Gharbi, Hasan Ghodrati *, Hossein Jabari, Hossein Panahian, AliAkbar Farzin Far Pages 177-194

    The present research has been done with the aim of providing a process model of social-ethical responsibilities in auditing institutions. This research is applied in terms of purpose, and in terms of survey-exploratory approach and qualitative research. The statistical population of this research was a group of experts including professors and researchers who are experts in the field of auditing, managers and partners of auditing institutions, and compilers of accounting and auditing standards and principles, who were interviewed in depth. Selection of experts and conducting interviews with them continued until theoretical saturation was reached and then it was stopped. In this research, the snowball sampling method was used and this process continued until the theoretical saturation of the researcher was reached. Finally, this method was an interview with 11 experts. In this research, since the foundational data theory method was used, the main tool for data collection was an in-depth and unstructured interview with experts. Finally, after three open, central and selective codings, the research conceptual model was designed. In this model, 14 identified categories were categorized in the form of causal, central, contextual and environmental, intervening, strategic and consequential variables.

    Keywords: Social-Ethical Responsibilities in Audit Institutions, Foundation Data Theory JEL classification: M42-M14-C35
  • MohammadAli Jafari Gorji, Reza Najaf Beigi *, Abolhassan Faghihi, MohammadJavad Kameli Pages 195-232

    The present study was conducted with the aim of pathology and providing a model of sustainable development in Iranian governmental Bank which was basic research of the mixed method. For qualitative data analysis, grounded theory and for quantitative data analysis, structural equations were used. The statistical population of the qualitative section consisted of members of the board of directors and senior managers of credit and human resources departments of state-owned banks, 18 of whom were purposefully selected for semi-structured interviews. The statistical population of the quantitative section consisted of staff and staff managers and experts of state banks, 291 of whom were randomly selected for relationships between variables based on Cochrane's formula. The results showed that the sustainable development model in Iranian state banks consists of 421 primary concepts derived from open coding, 41 concepts of wisdom and 17 main. The results of quantitative analysis show that causal factors and Confounding factors and underlying factors have an impact on the category. Also, categories, confounding factors and underlying factors have an impact on strategies. Finally, strategies affect the outcomes.

    Keywords: Development, Sustainability, Sustainable Development, Grounded Theory Method
  • Arghavan Yarahmadi, MohammadReza Jaber Ansari * Pages 233-250

    The current research has ranked environmental problems and obstacles in the field of domestic goods marketing management with a resistance economy approach. Among the statistical population of the research, 10 managers of electrical household appliances company were selected by theoretical saturation method. The research tool included a researcher-made questionnaire. Examining the results showed that in the structural-political dimension, priority is given to the indicator of failure to reduce dependence on oil. For the structural-economic dimension, the highest priority is with the index of fighting against economic corruptors and economic corruptions, for the structural-social dimension, the highest priority is with the tax payment index, for the structural-technological dimension, the highest priority is with the index of the change in the direction of the economy based on resources to an economy based on innovation. In the social-behavioral dimension, the highest priority is given to the index of consumption of domestic products in devices, for the behavioral-technological dimension, the highest priority is given to the indicator of the development of infrastructure required for the empowerment of the workforce, in the contextual-economic dimension, the highest priority is given to the index of creating a competitive environment in the production sector and Distribution is in some product groups. For the contextual-social dimension, the most priority is with the index of strengthening public trust between the government and the people in economic policies, and for the contextual-technological dimension, the most priority is with the index of the use of new technologies in the automobile industry.

    Keywords: marketing management, domestic goods, resistance economy
  • Bahman Naghdi, Abdollah Naami *, Naser Azad, Mohammad Nasrollahniya Pages 251-278

    The present research aimed at designing an indigenous model of durable goods’ consumer behavior based on the value theory in a closed economy (under sanctions) using the grounded theory approach. In this regard, in-depth and semi-structured interviews along with targeted and snowball sampling method were employed. The research statistical population included marketing professors and experts as well as household appliances practitioners. Data analysis was undertaken using open, axial and selective coding method. In this way, a paradigm model including 10 main categories, 22 sub-categories, and 116 concepts was designed. Based on the model, shopping values were introduced as consumer behavior’s causal factors, cultural and social values along with personal (internal) and external factors were introduced as antecedents. The characteristics of the consumer market were also enumerated as intervening factors with some effects on Iranian consumers’ behavior. Improvement strategies were considered as ways which result in consumer decapitation phenomenon and consumer loyalty. The present research results can help producers and policy makers to understand Iranian consumer's behavior towards Iran-made durable goods, especially in household appliance industry, and to develop appropriate strategies for managing the market regarding sanctions and import prohibitions.

    Keywords: Consumer Behavior, Durable goods, Value theory
  • Maryam Sarfaraz Mohammadyar, Mohammad Sokhanvar *, Elnaz Entezar Pages 279-306

    The effect of financial development on the economy is so important that today it is believed that economic development cannot be achieved without an efficient and developed financial sector. In this research, to investigate the nonlinear intersectional effects of entrepreneurship and institutional factors on financial development (banking credit and value of trading shares) in 14 countries with high HDI during the time period of 2007-2020 using the panel data econometric technique It is addressed by nonlinear Nonlinear Auto Regressive Distributed Lag (NARDL) approach. The results of the estimations indicate that in the studied countries, the positive (negative) shocks of the intersectional effects of entrepreneurship and institutional factors have a positive (negative) effect on banking credit and value of trading shares. According to the results, first by improving and then by expanding the institutional and entrepreneurship indicators, it is possible to play a significant role in increasing the financial development indicators.

    Keywords: Institutional Factors, entrepreneurship, Financial Development, Panel Data, Nonlinear Auto Regressive Distributed Lag
  • Dariush Adinevand, Ebrahim Ali Razini *, Mahmoud Khodam, Fereydoun Ohadi, Elham Elsadat Hashemizadeh Pages 307-322

    Choosing the optimal stock portfolio is one of the main goals of capital management. Today, There are several tools and techniques for measuring portfolio risk and selecting the optimal stock portfolio. In this article, using data of 15 shares selected by purposeful sampling method from the top companies of Tehran Stock Exchange Organization including; PKOD, ZMYD, BPAS, FOLD, MKBT, GOLG, MSMI, PTAP, SSEP, AZAB, FKAS, NBEH, PFAN, GMRO and GSBE, the First return of these stocks are calculated daily in the period of 31/3/1394 -31/3/1399 for 5 years for 1183 days and then using MATLAB software models The Metaheuristic Optimization of the Genetic Algorithm under the MSV Risk Criterion and the Particle Swarm Algorithm under the CVaR risk Criterion are Compared. The results show that the genetic algorithm model under MSV risk criterion is more efficient and less risky, therefore the genetic algorithm model under MSV risk criterion is more efficient than the particle swarm algorithm model under CVaR risk criterion.

    Keywords: Optimization, Genetic Algorithm, particle swarm optimization, Conditional Value at Risk, Mean Semi Variances
  • Alireza Zafarpour, Ahmed Sarlak *, Gholam Ali Haji Pages 333-356

    The purpose of this research is to investigate the asymmetric evaluation of the high-frequency valuation of the company listed on the Tehran Stock Exchange using the MS-EGARCH model. For this purpose, the 5-minute data of Tehran Stock Exchange was used in the period of 2021-2022. Based on the results of the research, it was determined that the variable trend of stock exchange returns in non-linear mode (separation of period length into high and low regimes) is preferable to linear mode, and when the volatility of stock trading is small, the average return of the stock market changes, but the variance of the return changes. The stock market has no significant effect. Also, the results show the asymmetric effects of the effect of stock trading on the changes in stock exchange returns in the boom regime, and the fluctuations of stock trading in the average and high variance regime, in the state of increasing and decreasing stock trading, will have a different effect on the changes in stock exchange returns, and generally its positive effect It is smaller than its negative effects. As a result, it is suggested that the policy makers in the implementation of policies related to the capital market should be proportional to the regime in which the capital market is located, different policies and even if the policies are the same, the intensity of their implementation should be proportional to the characteristics of that regime in each regime.

    Keywords: Asymmetric effects, high frequency transactions, MS-EGARCH
  • AliAsghar Velayati, Kambyz Heydarzadeh *, MohammadAli Abdulvand Pages 357-376

    This research has been used to get to know the pattern of housing purchase and through qualitative research with a contextual study approach to achieve the goal of the research. Sampling in the study was done by snowball method and data collection reached saturation by conducting 14 interviews. In order to collect information, buyers looking for a house, consumers living less than 6 months, builders and investors, and architects and designers were interviewed. The results showed that the pattern of purchasing luxury housing from the point of view of investors and builders includes 11 categories (determining the construction site, construction process, investment return, business partners, construction cost, obtaining municipal permit, construction time, economic period of construction and instrument, effective factors in persuasion to buy, characteristics of buyers, buying and selling process in the region); Architects and designers, 4 categories (expectations of the buyer, architect's design style, characteristics of construction in the region, factors influencing purchase); Consumers living less than 6 months, 3 categories (satisfaction with construction, making changes in the house, buyer's expectations); Buyers looking for a house have 4 categories (buyer expectations, buying time, how to choose a house, making changes to the house).

    Keywords: patterns of buying, luxury housing, district 1and 3 of Tehran