فهرست مطالب

پژوهش های علوم تاریخی - سال پانزدهم شماره 2 (پیاپی 34، تابستان 1402)

نشریه پژوهش های علوم تاریخی
سال پانزدهم شماره 2 (پیاپی 34، تابستان 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/06/31
  • تعداد عناوین: 6
|
  • فرشته جهانی*، محمدامیر احمدزاده صفحات 1-20

    یکی از مهم ترین چالش ها و مباحث مطروحه در آثار و اسناد نخبگان سیاسی پسامشروطه ایران، بحث از تحولات اقتصادی آمریکا بویژه صنعت نفت بوده است. پس از اکتشاف اولیه نفت در ایران در دوره مظفرالدین شاه قاجار، شاهد ظهور و بروز نخبگان سیاسی هستیم که بتدریج تمایل داشتند در این عرصه به الگوی پیشرفت آمریکا (به مثابه نیروی سوم) اتکا کنند و از این روش و راهکارها برای ترقی ایران بهره بگیرند. نوشتار حاضر با رویکرد تحلیل تاریخی و بر اساس تفسیر متون مطبوعاتی و اسناد منتشر نشده در پی آن است تا روشن سازد چگونه ترقی خواهان و اصحاب رسانه توانستند مقامات دولتی را متقاعد کنند که از آمریکا در صنعت نفت الگوبرداری کنند؟ دستاورد بحث نشان می دهد که ایرانیان بعد از انقلاب مشروطه و به دنبال نوشته های متجددین با شکوفایی صنعت نفت آمریکا و تاثیر آن بر اقتصاد این کشور آگاه شدند که این سنخ از آگاهی ها سبب شد تا نخبگان علمی و سیاسی بیش از پیش به ناآگاهی فنی ایرانیان در حوزه صنعت نفت و وضعیت نابسامان مدیریتی منابع زیرزمینی خود پی ببرند. بدین ترتیب، ضمن کسب رویکرد مقایسه ای و تطبیقی درباره دستاورد آمریکا و ایران از حوزه نفت، به انتقاد و نگارش متون انتقادی برای اثرگذاری بر اذهان دولتمردان پرداختند. دولتمردان ایران نیز متاثر از فضای نوشتارهای متجددین و به دنبال اخذ آگاهی ها و درک اهمیت این مسیله بر آن شدند تا به کمک دیپلمات های خود در آمریکا گام های عملی برای الگوبرداری و ورود دستاوردهای آمریکا به ایران بردارند که در این مسیر با چالش های متعدد عوامل خارجی مواجه شدند.

    کلیدواژگان: دوره مشروطه، صنعت نفت، نخبگان سیاسی، آمریکا، ایران
  • منصور حمدالله زاده، مهرداد ملکزاده*، مریم دارا صفحات 21-41

    سال‏ های پایانی حکومت اورارتو به دلیل نا آرامی‏ های میانه قرن هفتم پیش ‏از میلاد و به رغم وجود آثار و بقایا و نهشته‏ های بسیار از آن دوره، ابهام‏ هایی دارد و در مواردی اختلاف نظر بین پژوهشگران این حوزه را باعث شده است. دلایل و چگونگی سقوط این حکومت بعد از دو سده حکومت و سیطره به نواحی بین سه دریاچه اورمیه، سوان و وان که گاهی مرزهای آن به سواحل دریای مدیترانه نیز کشیده می‏ شد، از نکات تاریک بوده و نیازمند بررسی‏های بیشتری داشته است. هجوم اقوام مختلف در اواخر قرن هشتم و اوایل قرن هفتم پ. ‏م. از قفقاز و شمال دریای سیاه که به لحاظ فرهنگی و زبانی، هم‏نژاد ایرانی‏ ها محسوب می شوند، توازن قوا را در قرن هفتم پ. ‏م. در آسیای غربی را بر هم زده و در نهایت در این قرن فروپاشی حکومت‏ های بزرگی مانند اورارتو و آشور و برآمدن مادها، به عنوان قدرتی جدید رخ می دهد. به دلیل وجود خط و دسترسی به کتیبه‏ های اورارتو و آشور تا اواسط این قرن، اطلاعات ارزشمندی در دست نیست، اما این اطلاعات در ناحیه اورارتو از سال 640 پ. ‏م. قطع ‏شده و کتیبه‏ های آشوری تنها منابع هم عصر در سه دهه بعد مورد رجوع می‏گردد. در اواخر قرن مذکور، بابل تنها حکومت نزدیک به آن دوره است که قسمتی از اطلاعات و روشنگری سالیان پایانی حکومت اورارتو را بر ما روشن می‏نماید. در این پژوهش با بررسی منابع این دوره، با استفاده از روش تاریخی- تحلیلی - توصیفی، سال‏ های پایانی اورارتو به‏دقت بررسی و با بیان مستندات و نشانه‏ های موجود در متون این فرضیه مطرح شده است که به نظر می‏رسد مادها عامل اصلی اضمحلال حکومت اورارتو در سال‏ های پایانی قرن هفتم‏ پ.م؛ و موجودیت سیاسی آن نیز در سال‏ های ابتدایی قرن ششم‏ پ.م. همچون آشور، بوده است.

    کلیدواژگان: ماد، اورارتو، آشور، متون آشوری، سقوط اورارتو
  • پروین داوری، اسماعیل سنگاری*، حمیدرضا پاشازانوس صفحات 43-61

    با سقوط شاهنشاهی ساسانی در 651 م. چنین به نظر می رسید که بایستی تمامی ساختارهای سیاسی- اجتماعی ساسانیان بعد از حاکمیت دولت جدید تغییر یابد، ولی شواهد مکتوب و باستان شناسی بر جای مانده از آن نشان دارد که میراث فقهی- حقوقی ساسانی برای سده های متمادی در ایرانشهر باقی ماند. حفظ تداوم نسل و دارایی در دین زردشتی از اهمیت بسزایی برخوردار بوده و تداوم نسل از طریق فرزند پسر می توانست حفظ گردد. در صورت نبود پسر، شخص می توانست از طریق راه کارهایی این نقیصه را رفع کند، یا فرزند پسری به فرزندخواندگی می پذیرفت یا به نام آن مرد ازدواج های نیابی ترتیب داده می شد. فرزندان حاصل از این ازدواج ها نیز به متوفی تعلق می یافتند. «ستوری» یکی از نمونه ازدواج های نیابی است  که با هدف تامین جانشین و وارث در جامعه ایران بعد از ساسانیان اجرا می شده است. ستوری دو جنبه مالی و دینی داشت و انگیزه زن برای بر عهده گرفتن ستوری بیشتر جنبه مالی آن مورد اهتمام بود. با توجه به اهمیت جایگاه ستوری در جامعه ایران بعد از ساسانیان پژوهش حاضر بر آن است، مسیله ستوری را بر پایه اسناد 11 و 28 پساساسانی تبرستان مورد بررسی قرار داده و مسایل مالی زنان جامعه ایران بعد از ساسانیان را در ستوری نشان دهد. بدین سان، این اسناد ما را با رویه سیر پذیرش مسایل مالی در ادوار پس از سقوط ساسانیان در مناطقی که همچنان متاثر از فرهنگ حقوقی عصر ساسانی آشنا می کند. شیوه پژوهش در گفتار حاضر توصیفی- تحلیلی و بر پایه بررسی موردی اسناد پساساسانی تبرستان و مطالعه کتابخانه ای  استوار است. بررسی ها در این اسناد نشان می دهد که قوانین فقهی-حقوقی در جامعه زردشتی از انسجام و نظم خاصی بهره مند بوده و جامعه زردشتی ایران هیچگاه پیوند خود را با گذشته قطع نکرده است و پیوسته برای قرون متمادی بر همان قوانین ادامه یافته است.

    کلیدواژگان: ساسانیان، زنان ساسانی، حقوق زردشتی، ستوری، اسناد پساساسانی تبرستان
  • اکرم گلی، هادی وکیلی* صفحات 63-84

    یکی از آموزه های اصلی تصوف بی اعتنایی به دنیا و جهان مادی است. این آموزه سبب نشد تا صوفیان از شغل و منابع مالی صرف نظر کنند؛ زیرا اساس پیشرفت معنوی در گرو رفع نیازهای معیشتی است. در سده های پیش از مشروطه، مشاغل سنتی بودند. با وجود این، شیوه های تامین منابع مالی صرفا به مشاغل وابسته نبود. حاکمان و انجمن های فتوت برای صوفیان منابع مالی تامین می کردند. با آغاز مشروطه و ترویج مبانی مدرنیسم، روند حرف و مشاغل تا حد زیادی به سوی مشاغل نوین تغییر یافت. به جز این دو دسته (سنتی و مدرن)، برای مشاغل سیاسی می توان حساب جداگانه ای در نظر گرفت و بسته به نگرش و بینش حکومت و مخالفان تصوف ، مبانی تاثیرگذار بر این نوع اشتغال را برشمرد. هدف این پژوهش بررسی فرایند شغلی از سنتی تا مدرن در طریقت های صوفیانه تحت تاثیر شرایط سیاسی- اجتماعی ایران معاصر (1357-1285 ش) است. فرض بر این است سیر تغییرات مشاغل طریقت ها بر بنیاد سیاست تسامح و تساهل در جهان بینی تصوف و تلاش برای حفظ قدرت معنوی استوار است که در آن، ضمن حفظ مشاغل سنتی سده های پیشین مانند کشاورزی و غیره، مشاغل نوین (اداری، فرهنگی-علمی و سیاسی) هم مورد استقبال قرار گرفته باشد. این مساله بر اندیشه و مبانی فکری و زندگی اجتماعی صوفیان تاثیر گذاشته و با روند اجتماعی تر شدن طریقت های صوفی، با سایر طبقات و گروه های اجتماعی تعامل بیشتری پدید آورده است. این پژوهش با استفاده از اسناد و منابع تاریخی دوره معاصر با بررسی مصادیق شغلی در الگوهای مختلف (سنتی و مدرن) و تحلیل داده ها، به این فرضیه پاسخ خواهد داد.

    کلیدواژگان: مشاغل سنتی، مشاغل مدرن، مشاغل سیاسی، تصوف، مشروطه، پهلوی
  • کامران محمدحسینی*، رسول جعفریان صفحات 85-104
    تلاش دو رقیب عرصه علم دینی، مجتهدان و اخباریان، در آغاز سده سیزدهم قمری، برای بهره مندی از کانون قدرت سیاسی و رابطه با شاه قاجار، فصلی از تاریخ روحانیت شیعه است. در هرگونه توصیفی از این میدان رقابت، ناچار سخنی از میرزا محمد اخباری (1178 - 1232ق) سرشناس ترین عالم اخباری آن دوران به میان خواهد آمد. اما گزارش ها درباره حیات سیاسی و اجتماعی میرزا محمد اخباری در هاله ای از افسانه و ابهام پنهان شده است. یکی از گزارش های اصلی درباره رابطه فتحعلی شاه با میرزا محمد اخباری، که در بسیاری از منابع در کانون گزارش ها از زندگی میرزا محمد قرار گرفته است، ماجرای نقش او در قتل سیسیانوف (فرمانده سپاه روس در جنگ های ایران و روس) یا پیش گویی آن از طریق علوم غریبه و دعا و طلسم است. این ماجرا نقش مهمی در بازنمایی شخصیت میرزا و نوع رابطه شاه با علمای شیعه در منابع تاریخی و تحقیقات معاصر یافته اما تاکنون از نظر تاریخی به دقت بررسی نشده است. با وجود شهرت گزاره یاد شده، بررسی تاریخی نشان دهنده وجود ابهام های اساسی در آن است. پرسش اصلی این مقاله میزان اعتبار گزارش نقش میرزا محمد در ماجرای قتل سیسیانوف از طریق بررسی سیر تاریخی نقل این گزارش، شناسایی روایت های ناسازگار و جایگزین، و سنجش برخی جزییات آن با داده های تاریخی دیگر است. یافته های این پژوهش نشان می دهد که پاره ای از منابع مهم تاریخ و زندگی نامه میرزا محمد اخباری چنین گزارشی را نقل نکرده یا داده هایی ناسازگار با کل یا بخشی از روایت رایج به دست داده اند.
    کلیدواژگان: اخباریان، میرزا محمد اخباری، فتحعلی شاه قاجار، سیسیانوف، تاریخنگاری عصر قاجار
  • علی رضا نیک نژاد* صفحات 105-137

    باوجود اهمیت مطالعه و بررسی اسناد تاریخی به ویژه اسناد سلطانیات دوره قاجار، هنوز پژوهش های علمی مدونی در این باب صورت نگرفته است و اسناد با وجود اختلاف در مبانی صدور، به نام های متفاوتی فهرست نویسی یا معرفی می شوند و اسم اصلی آنها در ادبیات دیوانی شناخته شده نیست، لذا نگارنده می کوشد با بررسی در این زمینه، شناخت مناسب تری از این اسناد، شکل، محتوا و کارکرد آنها ارایه کند. این پژوهش به دنبال پاسخ به این پرسش است که چه نوع از اسناد دوره قاجار را می توان در زمره سلطانیات دانست؟ و به چه اسنادی فرمان، سواد فرمان، ملفوفه فرمان و سواد ملفوفه فرمان و دستخط گفته می شود و فرم و ساختار و محتوای آنها چگونه است و چرا صادر می شدند؟ دستاوردهای تحقیق در این پژوهش نشان می دهد که در ادوار تاریخی به دستورات مکتوب سلاطین، سلطانیات و به دستور مکتوب موشح به علامات شاهان قاجار «فرمان» اطلاق می شد. سواد فرمان نیز رونوشت دوم و سوم فرمان است. فرمانی که به مهر کوچک پادشاه مهرشده و موشح به علامات نباشد، آن را ملفوفه فرمان و دستخط می نامند. روش تحقیق در این پژوهش توصیفی _تحلیلی و با بهره گیری از منابع کتابخانه ای و اسنادی انجام شده است و داده ها از فرمان، سواد فرمان، ملفوفه فرمان و سواد ملفوفه فرمان و دست خط و منابع دست اول استخراج شده است.

    کلیدواژگان: سلطانیات، فرمان، ملفوفه فرمان، دستخط، سواد
|
  • Fereshte Jahani *, MohammadAmir Ahmadzadeh Pages 1-20

    One of the most important challenges and debates raised in the works and documents of Iran's post-constitutional elites has been the discussion about American economic developments, especially in oil industry. After the initial discovery of oil in Iran during the period of Muzafar al-Din Shah Qajar, we witnessed the emergence of Political elites who gradually wanted to rely on the American model (as a third force) if progress in this field and  to use these methods and appriaches for the development of iran. This  present article is written with a historical approach and based on the interpretation of press texts and unpublished documents, tries to clarify how progressives and media groups managed to convince government officials to take advantage of in the oil industry as a model. Documents and debates  show that Iranians,  following the constitutional revolution the writtings of  the modernists became aware of the prosperity and flourishing of American oil industry and its impact of  the country's economy, thes awarness, in turn caused the scientific and political elites to  realise more  than ever  the ignorance of Iranians in the field  of oil industry and the chaotic situation of  management their underground resources.  In thid way, while adopting  comparative approaches about achievements of America and Iran  began criticized and writing critical texts to influence the Iranian polititians and statemen.  the statemen of iran were affected by the atmosphere of modernist writings and sought to  obtain information and understand the importance of this issue, so  that with the help of their diplomats in America, they took practical steps to emulate and bring  Americans achievements to Iran.

    Keywords: Constitutional period, Oil industry, political elites, America, Iran
  • Mansour Hamdollahzadeh, Mehrdad Malekzadeh *, Maryam Dara Pages 21-41

    The last years of Urartu's rule due to the unrest in the middle of the 7th century BC. Despite the existence of many works and deposits from that period, it has some ambiguities and in some cases it has caused disagreements between researchers in this field. Cimmerians due to lack of resources or other social problems, in the late 8th and early 7th century BC. From the Caucasus and the north of the Black Sea to the south, followed by the Scythians, who ruled the Caucasus, entered the Anatolian plateau. Culturally and linguistically, they are the same race as Iranians. The arrival of these tribes changed the balance of power in the seventh century BC. broke up and finally in this century the collapse of great governments such as Urartu and Assyria and the emergence of the Medes as a new power in Western Asia occurred. Due to the existence of writing and access to the Urartu and Assyrian inscriptions, we have valuable information until the middle of this century, but this information in the Urartu area from 640 BC. is interrupted, the only contemporary source is the Assyrian inscriptions, which were also written for a short time, around 612 BC. It disappears. The Babylonian government is the only government that owns script, language, and inscriptions close to that era, so part of the information of the period that is in the dark is illuminated by the Babylonian inscriptions. In this research, by examining the sources of this period using the historical, analytical and descriptive method, the final years of Urartu were carefully examined and by stating the documents and signs in the texts, this hypothesis has been proposed that it seems that ethnic groups The Medes ended the rule of Urartu as well as Assyria.

    Keywords: Media, Urartu, Assyria, Assyrian texts, fall of Urartu
  • Parvin Davari, Esmaeil Sangari *, Hamidreza Pashazanous Pages 43-61

    Sasanid Empire fell in 651 AD, with the invasion of the Arabs, however, the literary and archaeological evidence left by them shows that their jurisprudential-legal heritage remained in Iranshahr for centuries.  Preserving the continuity of the generation and wealth in Zoroastrian religion is of great importance, and the continuity of the era could be maintained through a male child. Without a son, a person could solve this deficiency through some means: an adopted son, or surrogate marriages were arranged in that man's name. The children from these marriages also belong to the deceased. Stūrīh was one of the types of surrogate marriage and was organized to provide a successor and an heir. Stūrīh has two aspects, financial and religious, and the woman's motivation for taking up Stūrīh was mostly its financial aspect. This research aims to study the issue of Stūrīh based on the 11th and 28th post-Sasanian documents of Tabaristān and show women's financial matters in Stūrīh. Thus, these documents introduce us the process of accepting financial issues in the periods after the fall of the Sasanids in areas still influenced by the legal culture of the Sasanid period. The method of the research is  descriptive-analytical, based on a case study of Tabarestān, post-Sasanian documents and library study. Studies in these documents show that jurisprudential laws in Zoroastrian society benefited a certain coherence and order. Zoroastrian society had not severed its connection with the past, and the same laws remained in force and were implemented in the post-Sasanian society.

    Keywords: Sassanian, Sassanian womens, Zoroastrian law, stūrīh, Tabarestān post-Sasanian documents
  • Akram Goli, Hadi Vakili * Pages 63-84

    One of the main teachings of Sufism is disregard for the world and the material sphere. This doctrine did not cause Sufis to give up their careers and financial resources because the basis of spiritual progress depends on meeting livelihood needs. In the centuries before Constitutional Revolution, the vocations were mainly traditional. However, these ways of providing financial resources were not solely dependent on jobs. Rulers and Fotowat associations provided financial resources for Sufis. With the beginning of Constitution and promotion of the foundations of modernism, the trend of professions and jobs changed to a great extent towards new occupations. Except for these two categories (traditional and modern), a separate account can be considered for political careers, and depending on the attitude and vision of government and the opponents of Sufism, it can be considered as one of the factors influencing this type of employment. The purpose of this research is to explain how Sufism's career process is related to the change of political and social conditions in Iran from Constitutional Revolution onward. It is assumed that the course of changes in careers of Sufis is based on the policy of tolerance and open-mindedness in the worldview of Sufism in an effort to maintain spiritual power, in which, while maintaining the traditional jobs of previous centuries such as agriculture, etc., new occupations (administrative, cultural- scientific and political) have been welcomed. This issue has influenced the thinking and intellectual foundations as well as social life of Sufis and has become aligned with other classes and social groups along with socialization process of Sufi sects. This research will investigate this hypothesis using documents, sources and historical data of the contemporary period with a descriptive-analytical method.

    Keywords: Linguistic errors, Distributed Morphology, Subject verb agreement, Local agreement, Long distance agreement
  • Kamran Mohammadhoseini *, Rasoul Jafarian Pages 85-104
    The competition between the Mujtahids and the Akhbaris to get closer to the political power and the relationship with Qajar Shah is a chapter in the history of the Shiite clergy in the first half of the 13thcentury. The most famous Akhbari scholar in the first 30 years of the 13th century waz Mirza MuhammadAkhbari who had a hard fight with Mujtahids and also got in touch with Fath-Ali Shah Qajar. One of the main reports about Fath Ali Shah's relationship with Mirza Mohammad Akhbari, which in many sources, is at the center of Mirza Mohammad's life narrative, is the story of his role in the murder of Pavel Dmitriyevich Tsitsianov (17054-1806) (commander of the Russian army in the Iran-Russia wars) or its prediction through occult sciences, spell or prayer. The main question of this article is the validity of the narration of Mirza Mohammad's role in the murder of Tsitsianov by examining the history of the narration of this report, identifying inconsistent and alternative narrations, and evaluating some details of the narration with other historical data. Investigating the story of Tsitsianov's murder is important from several points of view. First, this incident is at the center of most of the narratives about the relationship between the Shah and Mirza Mohammad Akhbari; Second This incident has found an important place in the representation of Mirza's personality and the Shah's relationship with Shiite scholars in historical sources and contemporary research, but it has not been carefully examined from a historical point of view. The findings of this research show that some of the important sources of history and biography of Mirza Mohammad Akhbari have not quoted this report or have given data inconsistent with all or part of the popular narrative. evidences also show that the Shah's good relationship with Mirza Muhammad is not only related to the Mirza's power in occult sciences, but Shah knew Mirza Muhammad as one of the reliable Shiite scholars and used him to criticize the opinions of the mujtahids
    Keywords: Akhbaris, Mirza Muhammad Akhbari, Fath-Ali Shah Qajar, Pavel Dmitriyevich Tsitsianov, Qajar historiography
  • Alireza Niknejad * Pages 105-137

    Despite the importance of studying and reviewing historical documents, especially the documents of the Qajar dynasty, no written scientific research has been done in this regard, and despite the differences in the basis of issuance, the documents are cataloged or introduced under different names, and their original names are not known in the Diwani literature, so The author tries to provide a better understanding of these documents, their form, content and function by investigating in this field. This research seeks to answer the question that what kind of documents of the Qajar period can be considered as Sultanate? And what documents are called command, command literacy, envelope command, and envelope command and handwriting literacy, and what is their form, structure, and content and why were they issued? The results of the research in this study show that in historical periods, the written orders of the sultans were referred to as "sultaniyat" and the written order of Mosheh to the signs of the Qajar kings were referred to as "orders". The literacy of Farman is also the second and third copy of Farman. An order that is sealed with the king's small seal and does not have signs, it is called an enveloped order and signature. The research method in this research is descriptive_ analytical and using library and documentary sources, and the data is extracted from command, command literacy, envelope command, command envelope literacy, handwriting and first-hand sources.

    Keywords: Sultaniat, Command, envelope command, handwriting, literacy