فهرست مطالب

مجله بیمه سلامت ایران
سال ششم شماره 2 (پیاپی 21، تابستان 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/06/10
  • تعداد عناوین: 8
|
  • صبا کریمی، علی اکبری ساری، علی اکبر فضائلی*، امیرعباس فضائلی صفحات 77-90

    تامین مالی عادلانه یک هدف مهم نظام های سلامت و حفاظت از مخاطرات مالی مراقبت های بهداشتی و درمانی است. همچنین تامین مالی عادلانه سلامت هم برای بهبود وضعیت سیستم های سلامت و هم برای رسیدن به پوشش همگانی سلامت (UHC) مهم است. در این مطالعه با مرور جامع به معرفی شاخص های عدالت در سلامت پرداخته شده و نتایج شاخص های این حوزه در کشور مورد بررسی قرار گرفته است. جستجوی مقاله ها در مطالعه حاضر از نوع مروری است که از طریق جستجو در موتورهای جستجوگر و پایگاه اطلاعاتی در محدوده سال های 2002 تا 2022 صورت گرفته است. برای شناسایی مزایا و معایب شاخص های نشان دهنده عدالت در تامین مالی سلامت از جمله شاخص های پرداخت از جیب، شاخص هزینه های کمرشکن، شاخص کاکوانی، شاخص تمرکز و شاخص مشارکت مالی منصفانه از مرور مطالعات استفاده شد و محدودیت ها و مزایای هر یک از شاخص ها استخراج شده و مورد مقایسه قرار گرفت. نتایج این مطالعه نشان داد از نظر شاخص عدالت در سلامت، شاخص هزینه های کمرشکن سلامت بیشترین بسامد را در مطالعات انجام شده داشته است. هرکدام از شاخص ها مزایا و مشکلاتی داشتند. همچنین باتوجه به مطالعات متعدد محاسبه شاخص عدالت در سلامت، وجود دیده بان نظام سلامت برای رصد این شاخص ها ضروری است.

    کلیدواژگان: تامین مالی سلامت، عدالت، پوشش همگانی سلامت
  • فاطمه حاجی علی عسگری، احمد خان احمدی*، علیرضا آتشی صفحات 91-102

    چت بات هوش مصنوعی یکی از مباحث مهم روز در پردازش زبان طبیعی و هوش مصنوعی است که قادر است با استفاده از زبان طبیعی با انسان ارتباط برقرار کند. هدف چت بات هوش مصنوعی تسهیل تعامل کاربران با خدمات، محصولات یا شرکت ها ست. هدف از این مطالعه بررسی کاربردهای چت بات هوش مصنوعی در نظام سلامت و بیمه سلامت ایران و ارایه خدمات از این طریق به افراد است که شامل بررسی چت بات هوش مصنوعی و نیاز آن در اریه مراقبت های بهداشتی، مطالعه ابعاد قابل توجه جریان کار چت بات هوش مصنوعی برای مراقبت های بهداشتی، ویژگی های چت بات هوش مصنوعی در حوزه بهداشت و درمان، و شناسایی کاربردها و محدودیت های قابل توجه چت بات هوش مصنوعی برای ارایه مراقبت های بهداشتی است. ارایه خدمات آنلاین چت بات هوش مصنوعی به عموم بیمه شدگان از جمله ارایه اطلاعات اعتبار بیمه ای و همچنین ارایه پیشنهاد مراکز طرف قرارداد بیمه سلامت نیز از مزایای چت بات هوش مصنوعی در بیمه سلامت ایران است.

    کلیدواژگان: هوش مصنوعی، چت بات هوش مصنوعی، مراقبت های بهداشتی
  • سهراب استا*، بهروز بادپا صفحات 103-112
    مقدمه

    «ارزیابی» عملکرد مبنای بسیاری از تصمیم گیری ها و برنامه ریزی هاست که می تواند به موفقیت سازمان منجر شود و «کارآیی» معیار بسیار مناسبی برای ارزیابی عملکرد شرکت ها و سازمان ها به شمار می رود. بر این اساس، هدف این پژوهش بررسی عملکرد نمایندگی ها و دفاتر پیشخوان طرف قرارداد سازمان بیمه سلامت از طریق سنجش کارآیی با استفاده از تکنیک روش تحلیل پوششی داده هاست.

    روش بررسی

    در این مطالعه داده های نمایندگی ها و شعب پیشخوان دولت طرف قرارداد سازمان بیمه سلامت ایران در استان ایلام در سه ماهه دوم سال 1400 مورد بررسی قرار گرفت. برای تحلیل داده ها از مدل غیرشعاعی تحلیل پوششی داده ها استفاده شد که در آن شاخص های ارزیابی با استفاده از روش تحلیل عاملی تاییدی و با به کارگیری نرم افزار Smart PLS انتخاب شده است. برای تعیین کارآیی از مدل SBM و در نهایت برای رتبه بندی واحدهای کارآمد نیز از روش Super-SBM استفاده شد.

    یافته ها

    نتایج پژوهش نشان داد که از بین واحدهای مورد بررسی، در دوره ارزیابی، 4 واحد دارای عملکرد کارآمد و 12 واحد ناکارآمد عمل کرده اند. در ضمن از بین واحدهای کارآمد، واحدی که دارای بهترین عملکرد بود مشخص شد و از بین واحدهای ناکارآمد نیز واحدی که بدترین عملکرد را داشت تعیین شد.

    نتیجه گیری

    در دوره ارزیابی، تعداد واحدهای ناکارآمد در مقابل واحدهای کارآمد بیشتر بود. به همین دلیل توصیه می شود کارآیی و بهره وری نمایندگی ها و شعبه های دفاتر پیشخوان طرف قرارداد بیمه سلامت در شهرهای مختلف ایران، به ویژه مراکز استان، به صورت سالانه ارزیابی شود تا با ارایه راهکارهای کاربردی، بتوان وضعیت نمایندگی ها و دفاتر را رونق بخشید. همچنین لازم است نسبت به انتظاراتی که از آنها وجود دارد آگاهی کامل پیدا کنند و نسبت به ارباب رجوع خود پاسخگویی مطلوب تری داشته باشند.

    کلیدواژگان: ارزیابی عملکرد کارکنان، کارآیی، بیمه سلامت
  • محمدحسین کریمی زارچی، داود شیشه بری* صفحات 113-122
    مقدمه

    بیماری کووید-19 یک بیماری تنفسی است که در اثر سندرم تنفسی حاد کرونا ویروس-2 ایجاد می شود. پیش بینی تعداد موارد جدید و مرگ و میر می تواند گام مفیدی در راستای پیش بینی هزینه ها و امکانات مورد نیاز در آینده باشد. هدف از این مطالعه مدل سازی، مقایسه عملکرد مدل ها و پیش بینی موارد جدید و مرگ ومیر در آینده نزدیک است.

    روش بررسی

    در این مقاله 9 تکنیک پیش بینی بر روی داده های کووید-19 شهرستان مهریز به عنوان یک مطالعه موردی از تاریخ 07/12/1398 الی 28/09/1400 تحت آزمایش قرار گرفت و با استفاده از معیارهای ارزیابی میانگین مربعات خطا (MSE)، جذر میانگین مربعات خطا (RMSE)، میانگین قدر مطلق خطا (MAE) و میانگین درصد قدر مطلق خطا (MAPE) در مدل ها با هم مقایسه شدند.

    یافته ها

    برای موارد تجمعی بستری مدل های ARIMA، نمایی، هولت-وینترز و STL عملکرد بهتر و شبکه های عصبی اتورگرسیو، تتا و رگرسیون KNN عملکرد نامناسبی را از خود نشان دادند. همچنین برای موارد تجمعی مرگ ومیر، مدل های رگرسیون KNN، نمایی و تتا دارای عملکرد بهتری در پیش بینی موارد تجمعی مرگ ومیر هستند و شبکه های عصبی اتورگرسیو، ARIMA و هموارسازی اسپلاین مکعبی عملکرد نامناسبی از خود نشان دادند.

    نتیجه گیری

    بهترین مدل با توجه به معیارهای ارزیابی مذکور برای پیش بینی موارد تجمعی بستری کووید-19 مدل STL و برای موارد تجمعی فوت مدل رگرسیون KNN است. همچنین مدل شبکه های عصبی اتورگرسیو دارای بدترین عملکرد در میان دیگر مدل ها، برای موارد بستری و هم موارد فوت است. نکته حایز اهمیت این است که باید داده ها در زمان واقعی به روز شوند.

    کلیدواژگان: کووید-19، کروناویروس سندرم حاد تنفسی-2، ذاتالریه، بیماری ویروسی
  • بهرام امین منصور، سجاد پرور، محمدمهدی فخر، امیر مهابادی* صفحات 123-130
    مقدمه

    همه گیری کرونا ویروس (کووید-19) اثرات شدیدی را بر مراقبت های بهداشتی جهانی داشته است. هدف از این مطالعه تعیین تغییرات تعداد عمل های جراحی مغز و اعصاب قبل، حین و بعد از شیوع کووید-19 در بیمارستان های شهر اصفهان بود.

    روش بررسی

    این مطالعه گذشته نگر در سه بیمارستان شهر اصفهان انجام شد. داده های مرتبط با بیماران جراحی مغز و اعصاب (اعم از الکتیو و غیرالکتیو) تحت درمان، از سال 1396 تا سال 1402 جمع آوری شد. بنابراین سه دوره ایجاد شد: قبل از شیوع کووید-19 (اسفندماه سال 1396 تا اسفندماه 1398) ، حین شیوع (اسفندماه سال 1398 تا اسفندماه 1400) و دوران پساکووید-19 (اسفندماه سال 1400 تا اسفندماه 1401). داده های جمع آوری شده در نرم افزار SPSS ویرایش 16 مورد بررسی قرار گرفت.

    یافته ها

    30456 مورد پذیرش برای جراحی مغز و اعصاب در حین کووید-19 در مقایسه با 42300 پذیرش قبل از همه گیری مورد بررسی قرار گرفت. همچنین در دوران پساکووید (1400-1402) 17341 نفر پذیرش شده بودند. پیش از همه گیری، میانگین تعداد ارجاعات 46 مورد در 24 ساعت بود که در حین شیوع کووید-19 به 33 روز کاهش یافت. در دوران پساکووید به 37 مورد در 24 ساعت رسید. در دوران پساکرونا تفاوت معناداری در تعداد کل بیماران پذیرش شده، تعداد کل اعمال جراحی انجام شده و اعمال جراحی الکتیو انجام شده نسبت به دوران قبل از شیوع کووید-19 و حین شیوع آن مشاهده شد (0.05>P). همچنین تفاوت معناداری از نظر مشکلات ستون فقرات بین دوران پساکرونا با حین شیوع آن وجود داشت (0.05>P).

    نتیجه گیری

    ظرفیت درمان ایمن، برای بیمارانی که نیاز به مراقبت های الکتیو و غیرالکتیو جراحی مغز و اعصاب داشتند، در حین همه گیری کووید-19 حفظ شد. همچنین پس از اتمام همه گیری تعداد عمل های جراحی نسبت به دوران قبل از آن کاهش داشت.

    کلیدواژگان: جراحی مغز و اعصاب، کووید-19، پاندمی، اعمال الکتیو، اعمال غیرالکتیو
  • علی فیضی، بهار حافظی*، سعید باقری فرادنبه صفحات 131-140
    مقدمه

    تامین مالی در نظام سلامت، زمانی عادلانه خواهد بود که هزینه های مربوط به مراقبت های سلامت برای خانوارها برحسب توان پرداخت آنها، نه براساس خطر بیماری توزیع شده باشد. هدف مطالعه حاضر بررسی وضعیت نابرابری در پرداخت از جیب خانوارها بابت مراقبت های بهداشت دهان و دندان در خانوارهای شهرستان اهواز بود.

    روش بررسی

    مطالعه حاضر از نوع توصیفی-تحلیلی و مقطعی بوده که در آن با روش نمونه گیری طبقه ای-خوشه ای 715 خانوار ساکن در شهرستان اهواز سال 1401 از نظر نابرابری در پرداخت از جیب بیماران از طریق شاخص کاکوانی مورد مطالعه قرار گرفت. جمع آوری اطلاعات مورد نیاز از طریق پرسشنامه انجام شد. برای محاسبه پایایی پرسشنامه، ابزار اندازه گیری در بازه زمانی هفت روزه بر روی یک گروه 10 نفره اجرا شد و ضریب همبستگی آنها 0.89 به دست آمد. برای تحلیل داده ها از نرم افزار Stata و Excel استفاده شد.

    یافته ها

    براساس این مطالعه، سهم مخارج بهداشت دهان و دندان از درآمد خانوارها در پنجک 1 تا 5 به ترتیب برابر 69.41، 45.29، 27.77، 25.38 و 17.7 درصد بود. همچنین ضریب جینی برابر با 0.384 و شاخص تمرکز نیز برابر با 0.174 و شاخص کاکوانی عددی منفی و برابر با 0.21- است. همچنین میانگین درصد پرداخت از جیب بابت خدمات دندانپزشکی در خانوارهای مورد مطالعه 93.62 درصد بود.

    نتیجه گیری

    نسبت پرداخت از جیب بابت مراقبت های دندانپزشکی از درآمد خانوارها در پنج های درآمدی پایین بیشتر بود و می توان گفت که حالت تنازلی در تامین مالی از طریق پرداخت از جیب بابت مراقبت های دهان و دندان وجود دارد. بنابراین مدیران و سیاست گذاران سلامت باید با گسترش پوشش بیمه ای و حفاظت از اقشار فقیر در برابر مخارج ناخواسته بهداشت دهان و دندان شدت پس روندگی در تامین مالی را کاهش دهند.

    کلیدواژگان: پرداخت از جیب، نابرابری، بهداشت دهان و دندان
  • حسن جعفری*، حسن فارسیجانی، احمد ودادی، منصور مومنی صفحات 141-150
    مقدمه

    آنچه به بهبود عملکرد زنجیره تامین تجهیزات پزشکی بیمارستانی کمک می کند، داشتن مدل مناسبی برای ارزیابی مجموعه خود در راستای اهداف استراتژیک است. هدف از این مطالعه ارایه مدل ارزیابی عملکرد زنجیره تامین پایدار تجهیزات پزشکی بیمارستانی است.

    روش بررسی

    در این مطالعه اکتشافی و پیمایشی با استفاده از ادبیات و پیشینه های موجود و نیز نظر خبرگان، عناصر موثر (ابعاد، مولفه ها و شاخص ها) بر عملکرد زنجیره تامین پایدار شناسایی شدند. سپس این عناصر با استفاده از روش دلفی و نظرخواهی از خبرگان نهایی شدند. خبرگان روی 4 بعد، 8 مولفه و 54 شاخص به اجماع رسیدند که 8 شاخص در این بررسی از امتیاز لازم برخوردار نشده و حذف شدند و باقیمانده برای طراحی مدل نهایی مورد استفاده قرارگرفتند. به منظور بررسی روابط بین ابعاد و مولفه ها از روش معادلات ساختاری تفسیری (ISM) استفاده شد.

    یافته ها

    مدل نهایی ارزیابی عملکرد شامل 4 بعد، 8 مولفه و 54 شاخص شد که برای ارزیابی عملکرد زنجیره تامین پایدار تجهیزات پزشکی بیمارستانی با نگاه درون سازمان و بیرون سازمانی کاربرد دارد و با تغییراتی در سازمان های دیگر می تواند به کار رود. ابعاد حاصل شده عبارتند: از پایداری، ذی نفعان کلیدی، فرآیندها، رشد و یادگیری. مولفه ها عبارتند از: اقتصادی- مالی، یکپارچگی، قابلیت های افراد، ناب - چابکی، فرهنگ سازمانی، بالادست/ بازیگران زنجیره تامین، اجتماعی- محیطی، و پایین دست/ مشتریان.

    نتیجه گیری

    استفاده از کارت امتیازی متوازن و پایدار ، اهداف سازمانی در زنجیره تامین تجهیزات بیمارستانی را مورد پایش و ارزیابی قرار می دهد و میزان دستیابی به اهداف مشخص می شود. استفاده از این مدل سازمان را به سوی تعادل و پایداری در اهداف کلان سوق می دهد و موجب توجه به جنبه های گوناگون مهم داخل و پیرامونی سازمان خواهد شد.

    کلیدواژگان: ارزیابی عملکرد، زنجیره تامین، کارت امتیازی متوازن پایدار
  • لیلا غمخوار، محمد عفت پناه، مهدی رضایی، سپیده میرصالحی، کیوان تاجبخش، فاطمه حاجی علی عسگری* صفحات 151-158
    مقدمه

    یکی از اصلی ترین هزینه های نظام سلامت در حوزه دارو است. بر این اساس کشورهای مختلف سیاست های متفاوتی را برای کنترل هزینه دارو اتخاذ کرده اند. طرح دارویار با هدف تنظیم دسترسی عادلانه و پایدار مردم به داروها و افزایش پوشش بیمه ای اجرا شد. این مطالعه به بررسی اجرای طرح دارویار بر تعداد نسخ و هزینه سازمان بیمه سلامت در سال 1401 پرداخته است.

    روش بررسی

    این مطالعه، مقطعی گذشته نگر است. جامعه پژوهش نسخ سرپایی الکترونیک دارو بیمه شدگان بیمه سلامت ایران در کلیه صندوق ها بیمه ای در 6 ماهه دوم سال های 1400 و 1401 است. تعداد نسخ پیچیده شده، هزینه پرداختی سازمان بیمه و تعداد داروخانه های ارایه دهنده خدمت، از داشبوردهای نسخ دارویی سامانه الکترونیک سازمان بیمه سلامت استخراج شده اند. با استفاده از آمار توصیفی، شاخص های تمایل مرکزی (میانگین) و فراوانی مورد بررسی قرار گرفتند.

    یافته ها

    تعداد نسخ 71درصد و هزینه ها 251درصد در سال 1401 افزایش یافت. میانگین هزینه 105درصد افزایش داشت اما میانگین نسخ بدون احتساب ارز ترجیحی 12درصد کاهش پیدا کرد. سهم ارز ترجیحی از کل هزینه پرداختی سازمان بابت نسخ الکترونیک دارو 57 درصد بود. بیشترین هزینه پرداختی سازمان به استان تهران (13 درصد) بوده است. مبلغ ارز ترجیحی از مهرماه تا اسفندماه روند صعودی داشته است.

    نتیجه گیری

    با توجه به مطالعه انجام شده درباره طرح دارویار، می توان نتیجه گرفت که پس از اجرای این طرح تغییراتی نظیر افزایش تعداد نسخه های دارویی، هزینه ها و میانگین هزینه نسخه ها، تعداد داروخانه های الکترونیکی و پوشش بیمه ای برای دسترسی به داروها دیده شده است. در این مطالعه، تاثیر مستقیم طرح دارویار بر هزینه پرداختی سازمان بیمه مورد بررسی قرار نگرفته است.

    کلیدواژگان: ارز ترجیحی، دارویار، تعداد نسخ، هزینه
|
  • Saba Karimi, Ali Akbari Sari, AliAkbar Fazaeli*, AmirAbbas Fazaeli Pages 77-90

    Equitable financing is an important goal of health systems and protecting the financial risks of health care. Also, equitable financing of health is important both for improving the state of health systems and for achieving universal health coverage (UHC). In this study, with an overview has introduced the indicators of justice in health and the results of the indicators in this field have been examined in the country. The search for articles in the present study is of a review type that was conducted through search engines and databases within the range of 2002-2022. In order to identify the advantages and disadvantages of indicators showing justice in health financing, including out-of-pocket payment indicators, catastrophic health expenditures index, Kakwani index, concentration index and fair financial contribution index, a review of studies was used and the limitations and advantages of each index were extracted and compared. The results of this study showed that in terms of health equity index, the index of back-breaking health costs had the highest frequency in the studies. Each of the indicators had advantages and problems. Also, according to the numerous studies on the calculation of the health justice index, the existence of a health watchdog is necessary to monitor these indicators.

    Keywords: Health Financing, Equity, UHC
  • Fatemeh Hajialiasgari, Ahmad Khanahmadi*, Alireza Atashi Pages 91-102

    Artificial Intelligence Chatbots (AIC), nowadays, are one of the most important topics in natural language processing which is able to communicate with humans using natural language. The purpose of using AIC is to facilitate user interaction with services, products or companies. The purpose of this study is to investigate the applications of AIC in Iran’s health system generally and Iran Health Insurance Organization in particular and to provide services to people in this way, including the investigation of AIC and its need in the provision of health care, the study of the significant aspects of the workflow of AIC for healthcare, the AIC features in this field, and identifying the significant applications and limitations of artificial intelligence chatbot for providing healthcare services. Purveying AIC services to individuals, such as insurance credit information as well as offering contracting party centers are some of benefits of AIC application in Iran Health Insurance Organization.

    Keywords: Artificial Intelligence, Artificial Intelligence Chatbots, Health Services
  • Sohrab Osta*, Behrooz Badpa Pages 103-112
    Introduction

    Performance evaluation is the basis of many decisions and plans that can lead to the success of the organization, and efficiency is considered a very suitable criterion for evaluating the performance of companies and organizations. Based on this, the purpose of this research is to investigate the performance of agencies and counter offices of the contracting party of the Health Insurance Organization by measuring efficiency using the technique of data envelopment analysis.

    Methods

    In this study, the data of the representative offices and counter branches of the contracting government of Iran Health Insurance Organization in Ilam province, Iran in the third quarter of 2021 were analyzed. For data analysis, non-radial data envelopment analysis model was used, in which evaluation indicators were selected using confirmatory factor analysis method and using Smart PLS software. The SBM model was used to determine the efficiency, and finally, the Super-SBM method was used to rank the efficient units.

    Results

    The research showed that among the examined units, during the evaluation period, 4 units had efficient performance and 12 ineffective units, among the efficient units, the unit with the best performance was determined and among the inefficient units, the unit with the worst performance was determined.

    Conclusion

    In the evaluation period, the number of inefficient units was more compared to efficient units. It is recommended to measure the efficiency and productivity of the counter offices and branches of health insurance contracting parties in different cities of Iran, especially the provincial centers, on an annual basis, so that by providing practical solutions, the situation of the agencies and offices can be improved. It is also necessary for them to be fully aware of their expectations and to be more responsive to their clients.

    Keywords: Employee Performance Appraisal, Efficiency, Health Insurance
  • MohammadHossein Karimizarchi, Davood Shishebori* Pages 113-122
    Introduction

    Coronavirus disease 2019 or COVID-19, which is also called acute respiratory disease NCAV-2019 or commonly called corona, is a respiratory disease caused by acute respiratory syndrome coronavirus-2. Forecasting the number of new cases and deaths today can be a useful step in predicting the costs and facilities needed in the future. This study aims to model and predict new cases and deaths efficiently in the future.

    Methods

    In this article, 9 forecasting techniques were tested on the data of COVID-19 of Mehriz city, Iran as a case study from 2020/02/26 to 2021/12/19 and using the evaluation criteria of mean square error (MSE), root mean square error (RMSE), mean absolute error (MAE) and mean absolute percentage error (MAPE) of the models were compared.

    Results

    For cumulative cases of hospitalization, ARIMA, Exponential, Holt-Winters, and STL models performed better and autoregressive neural networks, Theta, and KNN regression showed poor performance. Also, for cumulative mortality cases, KNN regression, Exponential and Theta models have better performance in predicting cumulative mortality cases, and autoregressive neural networks, ARIMA, and cubic spline smoothing showed poor performance.

    Conclusion

    the best model according to the mentioned evaluation criteria for predicting cumulative cases of hospitalization of COVID-19 is STL model and for cumulative cases of death is the KNN regression model. Also, the autoregressive neural network model has the worst performance among other models, both for hospitalization and death cases. Also, the important point is that the data should be updated in real-time.

    Keywords: COVID-19, SARS-CoV-2, Virus Disease, Pneumonia
  • Bahram Aminmansour, Sajad Parvar, Mohammadmehdi Fakhr, Amir Mahabadi* Pages 123-130
    Introduction

    The novel severe acute respiratory syndrome coronavirus 2 (COVID-19) pandemic has had drastic effects on global healthcare. This study aimed to ascertain changes in the volume of neurosurgical procedures carried out before, during, and after the COVID-19 pandemic in Isfahan city hospitals, Iran.

    Methods

    This retrospective cohort study was conducted at the three Hospitals of Isfahan. Data of the neurosurgical patients (both urgent and nonurgent) treated from the February in 2017 to 2022 were collected. Two groups were thus created (COVID-19 (2020-2022), pre-COVID-19 (2017-2X019) and Post-COVID (2022-2023).

    Results

    We treated 30456 admissions under neurosurgery during the COVID-19 (2020-2022) compared with 42300 admissions in pre-COVID-19 (2017-2019). Pre-COVID-19, the median number of referrals was 46 per 24 hour. During COVID-19, this decreased to 33 per day. During the post-COVID era, there was an admission of 17,341 patients, which escalated to 37 cases within a 24-hour timeframe during the post-COVID period. A noteworthy disparity was evident in the overall count of admitted patients, the aggregate of surgical procedures executed, and the elective surgical procedures performed during the post-COVID phase when juxtaposed with the pre-COVID and the COVID-19 pandemic periods (P<0.05). Additionally, there was a marked contrast in spinal column issues between the post-COVID period and the pandemic period (P<0.05).

    Conclusion

    The capacity to safely treat patients requiring urgent or emergency neurosurgical care was maintained at COVID-19 pandemic. Moreover, following the conclusion of the pandemic, there was a decline in the number of surgical procedures in contrast to the pre-pandemic period.

    Keywords: Neurosurgery, COVID-19, Pandemic, Elective Neurosurgery, Emergency Neurosurgery
  • Ali Feizi, Bahar Hafezi*, Saeed Bagheri Faradonbeh Pages 131-140
    Introduction

    Financing in the health system will be fair when the costs related to health care for households are distributed according to their ability to pay and not according to the risk of disease. The aim of the present study was to investigate the inequality situation in households’ out-of-pocket payments for oral and dental health care in the Ahvaz, Iran households.

    Methods

    The present study is a cross-sectional study in which 715 households living in Ahvaz city in 2022-2023 were studied with stratified-cluster sampling. The required data was collected through a questionnaire to calculate the reliability, the questionnaire was implemented on a group of 10 households in a seven-day period, and their correlation coefficient was 0.89. Stata and Excel software were used to analyze the data.

    Results

    According to this study, the proportion of oral and dental health expenses from the income of households in quintiles 1 to 5 is 69.41, 45.29, 27.77, 25.38 and 17.7 percent, respectively. Also, the Gini coefficient is equal to 0.384, the concentration index is equal to 0.174, and the Kakwani index is equal to -0.21. Also, the average percentage of out-of-pocket payments for dental services was 93.62%.

    Conclusion

    The out-of-pocket payments share of income for dental care was higher in the poorest quintile and it can be said that there is a downward trend in financing through out-of-pocket payments for oral and dental care. Therefore, health managers and policymakers should reduce the severity of the downward in financing by expanding insurance coverage and protecting the poor against unwanted oral and dental health expenses.

    Keywords: Out-of-Pocket Payment, Inequality, Oral Health
  • Hassan Jafari*, Hassan Fasrsijani, Ahmad Vedadi, Mansour Momeni Pages 141-150
    Introduction

    What helps to improve the performance of the supply chain of hospital medical equipment is having a suitable model to evaluate your collection in line with strategic goals. The purpose of this research is to provide a performance evaluation model for the sustainable supply chain of hospital medical equipment.

    Methods

    This research is exploratory and survey. In this research, using existing literature and backgrounds as well as experts' opinions, effective elements (dimensions, components and indicators) on the performance of sustainable supply chain were identified; Then these elements were finalized using the Delphi method and asking for opinions from experts. The experts reached a consensus on 4 dimensions, 8 components and 54 indicators, that 8 indicators did not receive the necessary points in this review and were removed, and the rest were used to design the final model. Interpretive Structural Equations (ISM) method was used to investigate the relationships between dimensions and components.

    Results

    The final performance evaluation model included 4 dimensions, 8 components and 54 indicators, which is used to evaluate the performance of the sustainable supply chain of hospital medical equipment from an internal and external perspective, and can be used with changes in other organizations. The obtained dimensions (views) include sustainability, key stakeholders, processes, and growth and learning. The components are economic-financial, integration, people capabilities, lean-agility, organizational culture, upstream/supply chain actors, social-environmental and downstream/customers.

    Conclusion

    The use of Balanced and Sustainable Score Card (BSSC) monitors and evaluates organizational goals in the supply chain of hospital equipment, and the extent to which goals are achieved is determined. The use of this model leads the organization towards balance and sustainability in the macro goals and will bring a guarantee to pay attention to various important aspects inside and around the organization.

    Keywords: Performance Evaluation, Supply Chain, Sustainable Balanced Scorecard
  • Leila Ghamkhar, Mohammad Effatpanah, Mehdi Rezaee, Sepideh Mirsalehi, Keyvan Tajbakhsh, Fatemeh Hajialiasgari* Pages 151-158
    Introduction

    Daroyar project was implemented with the aim of regulating fair and sustainable access of people to medicines and increasing insurance coverage. This study investigated the effect of the plan on the number of prescriptions and the cost of the health insurance organization.

    Methods

    This study is a cross-sectional retrospective study. The research community is the outpatient electronic prescription of drugs of Iranian health insurance organization in the second 6 months of 1400 and 1401. In this study, the number of drug prescriptions, the cost paid by the insurance organization, and the number of service-providing pharmacies were extracted from the prescription dashboards of the Health Insurance Organization's electronic system. Data analysis was done using Excel 2019 software.

    Results

    The number of prescriptions increased by 71% and costs by 251% in 1401. The average cost increased by 105%, but the average number of prescriptions, excluding preferred currency, decreased by 12%. The preferred currency share of the total cost paid by the organization for electronic drug prescription was 57%. The highest cost paid by the organization was to Tehran province (13%). The amount of preferred currency has been increasing from October to March.

    Conclusion

    The Daroyar project has led to the improvement of people's access to pharmaceutical services. The decrease in the average net share of the organization per prescription is a sign of the coverage of cheap drugs. The significant share of the preferred currency indicates the success of the project in providing domestically produced drugs.

    Keywords: Preferred Currency, Daroyar, Number of Prescriptions, Cost