فهرست مطالب

مجله اپیدمیولوژی ایران
سال نوزدهم شماره 1 (پیاپی 69، بهار 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/03/11
  • تعداد عناوین: 7
|
  • سحر نجفی زاده، سید وحید احمدی طباطبایی، فاطمه دهنویه تیجنگ، سمیه نوری حکمت* صفحات 1-14
    مقدمه و اهداف

    منابع انسانی نقش مهمی در ارایه خدمات بهینه مراقبت های بهداشتی به مردم ایفا می کنند. گسترش پوشش مراقبت های بهداشتی اولیه به دلیل نقش محوری آنها نیازمند تمرکز بیشتر بر نیروی کار مراقبت های بهداشتی است. این مطالعه با هدف ارزیابی حجم کار و نیاز به کارکنان بهداشتی اولیه و ماماها در کرمان، ایران با استفاده از روش شاخص های حجم کار نیاز به نیروی انسانی (WISN) انجام شد.

    روش کار

    جهت برآورد نیاز کارکنان از یک مطالعه توصیفی مقطعی در چهار مرکز بهداشتی درمانی منتخب شهر کرمان، در دو گروه استفاده شد. در مجموع 118 فعالیت برای بهورزان و 89 فعالیت برای ماماها با همکاری پنل های متخصصین و بررسی جامع نظام یکپارچه سلامت ایران (سیب) شناسایی شد. پس از آن، تمام فعالیت ها در هر یک از چهار مرکز بهداشتی با استفاده از کرونومتر زمان بندی دقیق شدند و میزان ها و نسبت های WISN با استفاده از نرم افزار مایکروسافت اکسل 2010 محاسبه شدند.

    یافته ها

    بر اساس محاسبات WISN مازاد نیروی مراقب سلامت در سه مرکز ب، ج و د نشان داده شد. با این حال، در مرکز الف، نیروی کار کافی درنظر گرفته می شود. برعکس، کمبود ماماها در دو مرکز الف و ب با نسبت WISN به ترتیب  0/67 و 0/50 مشاهده شد، در حالی که مرکز ج مازاد نیروی کار را با نسبت WISN برابر با 2/0 نشان داد. قابل ذکر است که به طور متوسط ​​50 درصد از حجم کار کارکنان در هر دو دسته شامل فعالیت های حمایتی و اضافی است.

    نتیجه گیری

    جالب اینجاست که علیرغم 75 درصد موارد که حاکی از مازاد یا کفایت کارمندان است، کارکنان همچنان با فشارهای کاری بالا دست و پنجه نرم می کنند. به نظر می رسد این ناهنجاری با حجم قابل توجهی از فعالیت های پشتیبانی و اضافی مرتبط باشد. علاوه بر این، حجم کاری شدید در طول روزها و ساعات خاص به احساس فشار فراگیر در طول هفته تبدیل می شود. به عنوان یک راه حل بالقوه، معرفی یک سیستم نوبت دهی در بخش مراقبت های بهداشتی اولیه می تواند این مشکل را کاهش دهد.

    کلیدواژگان: برآورد نیروی انسانی، مراقب سلامت، شاخص های حجم کار، بار کاری
  • محمد ساسانی پور، سعیده شهبازین* صفحات 15-25
    مقدمه و اهداف

    هدف این تحقیق بررسی مولفه های مدل سالمندی موفق روو و کان یعنی نبود بیماری و معلولیت، عملکرد بالای شناختی و فیریکی و مشارکت در زندگی در شهر تهران در سال 1401 است که بر روی دو گروه از سالمندان زن و مرد شهر تهران انجام شده است.

    روش کار

    این مطالعه مبتنی بر پیمایش از یک نمونه 637 نفری از سالمندان 60 سال و بالاتر شهر تهران است که از طریق نمونه گیری خوشه ای چندمرحله ای از مناطق 22 گانه شهر تهران، متناسب با حجم جمعیت سالمندان در هر منطقه انتخاب شد. برای آزمون اینکه آیا مدل رو و کان، توسط داده ها تایید می شود یا خیر  از مدل معادلات ساختاری (SEM) تاییدی استفاده شد.

    یافته ها

    نتایج مطالعه حاضر نشان داد که مدل رو و کان از برازش آماری خوبی برخوردار است (0/01> p). بارهای عاملی در مدل کل جمعیت و نیز در میان هر دو جنس مورد مقایسه، از نظر آماری معنی دار و در عین حال متفاوت است. از بین سه بعد سالمندی موفق (نبود بیماری و معلولیت، کارکرد فیزیکی و شناختی و مشارکت در زندگی)، نبود بیماری و معلولیت بیشترین ارتباط را با سالمندی موفق در کل و هر دو جنس دارد. اما در دو بعد دیگر بر حسب جنس، اهمیت و قوت بعد مشارکت در زندگی و کارکرد فیزیکی و شناختی متفاوت است.

    نتیجه گیری

    برنامه هایی برای حمایت از سلامت جسمی سالمندان به ویژه در زمینه بیماری های مزمن ناشی از سبک زندگی باید تدوین شود و افزایش مشارکت فعال باید در اولویت باشد که به اعمال مداخلاتی در دوره جوانی و میان سالی نیاز دارد.

    کلیدواژگان: سالمندی موفق، مشارکت در زندگی، سلامت جسمی، مدلسازی معادلات ساختاری
  • الهام رحیمی، ابراهیم قادری، احسان مصطفوی، محمدحسین پناهی، منوچهر کرمی* صفحات 26-36
    مقدمه و اهداف

    نگارش صحیح گزارش بررسی طغیان بیماری ها، گامی مهم و اساسی در انتقال اطلاعات و تجربیات بدست آمده است. با وجود الگوها و سبک های متفاوت برای تدوین گزارش طغیان بیماری ها، راهنمای اختصاصی تدوین گزارش بررسی طغیان ناشی از بیماری های منتقله از آب و غذا وجود ندارد. مطالعه حاضر با هدف ارایه الگویی واحد و اختصاصی برای تدوین گزارش بررسی طغیان بیماری های منتقله از آب و غذا در کشور ایران طراحی شده است. 

    روش کار

    چهارچوب اولیه راهنمای گزارش نویسی مراحل بررسی طغیان بیماری های منتقله از آب و غذا پس از بررسی راهنماها و گایدلاین های موجود در زمینه گزارش بررسی طغیان این بیماری ها و همچنین انجام یک مطالعه مرور ساختارمند از مطالعاتی که به گزارش بررسی طغیان این گروه از بیماری ها از سال 2010 تا 2022  میلادی و بدون محدودیت زبانی پرداخته بودند، تهیه شد. نظرات صاحب نظران و متخصصان در نهایی سازی و بومی سازی این راهنما، بکار گرفته شد. 

    یافته ها

    چهارچوب راهنمای گزارش طغیان بیماری های منتقله از آب وغذا در هشت قسمت شامل عنوان- چکیده (پیش زمینه، روش کار، نتایج، نتیجه گیری)، مقدمه، روش کار (نوع مطالعه، ویژگی های مطالعه، متغیرهای مورد بررسی)، نتایج (اطلاعات شرکت کنندگان، نتایج آماری، نتایج آزمایشگاهی، نتایج بررسی های محیطی)، بحث، نتیجه گیری و تضاد منافع تدوین گردید.

    نتیجه گیری

    راهنمای اختصاصی تدوین شده در مطالعه حاضر در شرایط رخداد طغیان بیماری منتقله از آب و غذا جهت نگارش گزارش بررسی طغیان توسط تیم های بررسی طغیان و واکنش سریع و پژوهشگران می تواند مورد استفاده قرار گیرد.

    کلیدواژگان: بررسی طغیان، گزارش طغیان، اپیدمیولوژی، طغیان بیماری منتقله از آب و غذا
  • فاطمه رنگرز جدی، احسان نبوتی، افسانه وزین، آذر هوشمند، رضا عباسی* صفحات 37-46
    مقدمه و اهداف

    آنتی بیوتیک ها از جمله پرمصرف ترین و پرهزینه ترین داروهای مورداستفاده در بیمارستان ها می باشند که مصرف بیش ازحد آن ها چالش هایی دارد. بخش مراقبت ویژه بیمارستان ها ازجمله بخش های پرمصرف این داروها می باشد. هدف از انجام این مطالعه، تعیین میزان و الگوی تجویز آنتی بیوتیک در بخش های مراقبت ویژه بیمارستان نمازی شیراز بر اساس نسخ دارویی بود.

    روش کار

    در این مطالعه، تمام نسخ الکترونیکی در 16 بخش مراقبت ویژه بیمارستان نمازی در سال 1399، بازیابی و مورد بررسی قرارگرفت. ابزار جمع آوری در این مطالعه چک لیستی شامل اطلاعات هویتی بیماران و همچنین تاریخ و تعداد تجویز آنتی بیوتیک بود. از آزمون های آماری کای اسکویر برای بررسی ارتباط میان گروه های آنتی بیوتیکی تجویزشده با متغیرهای هویتی بیماران استفاده شد.

    یافته ها

    در این مطالعه  381003 نسخه الکترونیکی مورد بررسی قرار گرفت که 67002 نسخه (17/6%) حاوی آنتی بیوتیک بود. همچنین 5056 نفر از بیماران (98/9%) نیز آنتی بیوتیک دریافت کرده بودند. بر اساس نسخ، بیشترین میزان آنتی بیوتیک تجویزشده برای مردان و همچنین گروه سنی کمتر از 15 سال بود (0/05<P). بیماران بستری شده در فصل زمستان نیز بیشترین میزان تجویز آنتی بیوتیک را داشتند (0/05<p). در این مطالعه، پرتجویزترین گروه های آنتی بیوتیکی مربوط به بتالاکتام و کلرامفنیکل ها (32/89%)، سفالوسپورین ها (19/28%) و گلیکوپپتیدها (%18) بود.

    نتیجه گیری

    نتایج این مطالعه نشان داد اگرچه کمتر از یک پنجم از نسخ دارویی حاوی آنتی بیوتیک بود اما تقریبا تمام بیماران بستری در بخش های مراقبت ویژه، آنتی بیوتیک دریافت کرده بودند. بااین وجود، پیشنهاد می شود در مطالعات آتی میزان تجویز آنتی بیوتیک بر اساس نسخ دارویی نیز ارزیابی شده تا مدیران بیمارستانی بتوانند ضمن کسب آمار دقیق تر نسبت به منابع دارویی بیمارستان، اقدامات مناسبی در راستای نظارت بر تجویز داروهای آنتی بیوتیکی انجام دهند.

    کلیدواژگان: آنتی بیوتیک، نسخ دارویی، بخش مراقبت های ویژه
  • عبدالاحد نبی اللهی، نجمه خمری، ناصر کیخا* صفحات 47-59
    مقدمه و اهداف

    موکورمایکوزیس یک عفونت قارچی تهاجمی با مرگ و میر بالا در بیماران نقص ایمنی می باشد و بیماران کووید-19 نیز مستعد ابتلا به این عفونت قارچی هستند. با توجه به شیوع گسترده این بیماری هدف از پژوهش حاضر تحلیل مقالات برتر حوزه موکورمایکوزیس در بیماران کووید-19 بود.

    روش کار

    پژوهش حاضر یک مطالعه‎ی تحلیل استنادی بوده که با استفاده از رویکرد تحلیل کتاب سنجی انجام شد. جامعه آماری پژوهش حاضر کلیه مقالات حوزه موکورمایکوزیس و بیماران کووید-19 می باشد که در بازه زمانی 1945 تا 2023 میلادی در پایگاه اطلاعاتی Web of Science نمایه شده و بیشترین میزان استنادات را دریافت کرده اند. جهت ترسیم خوشه های علمی و هم رخدادی واژگان از نرم افزارهای Histcite و VOS viewer استفاده شد.

    یافته ها

    تحلیل مقالات پراستناد نشان داد که از بین 1082 مدرک منتشر شده 100 اثر برتر درحوزه های موضوعی موکورمایکوزیس و کووید-19، یافته های آسیب شناسی بافتی و عفونت های همزمان قارچی بیشترین میزان استناد را دریافت کرده بودند. بعلاوه مقاله Singh بالاترین میزان استناد  را داشت و مجله Mycoses با انتشار 10 مقاله دارای بیشترین استناد جزوه مجلات اثرگذار حوزه کووید-19 و موکورمایکوزیس شناخته شد. تحلیل هم رخدادی واژگان نشان از وجود چهار خوشه موضوعی کلیدی در ارتباط با کووید-19 و موکورمایکوزیس و انواع دیگر عفونتهای قارچی بود. تحلیل صد مقاله برتر حوزه بیماری های کووید-19 و موکورمایکوزیس نشان داد که خوشه های موکورمایکوزس و کووید-19 در محوریت اصلی دارای بیشترین بسامد بوده و در بردارنده حوزه های موضوعی آسیب شناسی بافتی و عفونت های همزمان قارچی است.

    نتیجه گیری

    نقشه هم رخدادی واژگان، موضوعات نوظهورعفونت های قارچی موکورمایکوزیس و کووید-19 می تواند در شناخت ماهیت بیماری و روش های درمانی و موضوعات روزآمد مرتبط، توسط پژوهشگران حوزه تحقیقات آزمایشگاهی مورد استفاده واقع شود و آینده روشنی نسبت به نویسندگان، مجلات و محققان فراهم نموده و پژوهشگران را در انتخاب اولویت های پژوهشی یاری نماید.

    کلیدواژگان: کووید-19، موکورمایکوزیس، علم‎سنجی
  • علیرضا دیدارلو*، بهروز فتحی، رعنا حسینی، حبیب الله پیرنژاد، سیما قربان زاده، کژال یاسمنی صفحات 60-72
    مقدمه و اهداف

    واکسیناسیون از برجسته ترین دستاوردهای بهداشت عمومی در جهان و بهترین استراتژی برای کنترل بیماری کووید-19 می باشد. پذیرش و تمایل به دریافت واکسن از عوامل اصلی موفقیت یا شکست برنامه واکسیناسیون محسوب می گردد. با توجه به توانایی مدل ها و تیوری های آموزش بهداشت در پیش بینی قصد رفتار، پژوهش حاضر با هدف بررسی تعیین کننده های قصد واکسیناسیون کووید-19 در بین جمعیت عمومی شهر ارومیه با استفاده از مدل اعتقاد بهداشتی انجام گرفت.

    روش کار

    مطالعه توصیفی- تحلیلی حاضر به روش مقطعی در بین 575 فرد بالای 18 سال ساکن شهر ارومیه انجام گرفت. نمونه ها به روش گلوله برفی و نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند. داده ها با استفاده از پرسشنامه محقق ساخته الکترونیکی روا و پایا مشتمل بر چهار بخش شامل ویژگی های دموگرافیک، آگاهی، سازه های مدل اعتقاد بهداشتی و قصد دریافت واکسن کووید-19 جمع آوری شد و با روش های آمار توصیفی و استنباطی در نرم افزار SPSS نسخه16 مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند.

    یافته ها

    مدل اعتقاد بهداشتی توانست 67% از واریانس قصد واکسیناسیون کووید-19 را تبیین کند و در بین مولفه های مدل، خودکارآمدی درک شده افراد (0/001 = P، 0/505β =)، قوی ترین پیش بینی کننده قصد انجام واکسیناسیون کووید-19 بود. بقیه مولفه ها از جمله حساسیت درک شده (0/001 = P، 0/158= β) و موانع درک شده (0/001 = P، 0/109= -β) از دیگر عوامل موثر بر قصد افراد برای انجام واکسیناسیون بودند.

    نتیجه گیری

    با توجه به پیش بینی قوی قصد واکسیناسیون کووید-19 بر اساس مدل اعتقاد بهداشتی، می توان از این مدل در برنامه ها و مداخلات آموزشی و رفتاری با تاکید بر سازه های تاثیرگذار به ویژه خودکارآمدی جهت افزایش انجام واکسیناسیون توسط شهروندان استفاده کرد

    کلیدواژگان: مدل اعتقاد بهداشتی، واکسیناسیون، کووید-19
  • تینا فلاح، آمنه الیکایی، رکسانا منصور قناعی*، عبدالله کریمی، ایرج صدیقی، مرجان تاری وردی، آرزو امیرعلی، طیبه نظری، نگین نهان مقدم، علیرضا ناطقیان، سید حمیدرضا منوری، سید محسن زهرائی، سوسن محمودی، مسعود آل بویه صفحات 73-87
    مقدمه و اهداف

    شناسایی ژنوتیپ های روتاویروس در کودکان از نظر بالینی مهم است.  هدف از مطالعه حاضر تعیین تنوع ژنوتیپ های روتاویروس و ارتباط آنها با یافته های دموگرافیک و علایم بالینی کودکان بستری در بیمارستان است.

    روش کار

    برای مشخص کردن ژنوتیپ های روتاویروس، نمونه های مدفوع روتاویروس-مثبت کودکان علامت دار در آذر 1399 الی اسفند 1400 وارد مطالعه شدند. استخراج RNA از نمونه ها و سنتز cDNA برای ژن های VP7 و VP4 طبق پروتکل استاندارد انجام شد. تعیین ژنوتیپ ها با استفاده از پرایمرهای اختصاصی انجام شد. توالی یابی و تجزیه و تحلیل بیوانفورماتیک برای تایید نتایج انجام شد. داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS نسخه 20 و Graphpad نسخه 9.5.0 تجزیه و تحلیل شد.

    یافته ها

    از میان نمونه های بیماران مبتلا، سه ژنوتیپ به عنوان ژنوتیپ غالب در جامعه تحت بررسی تعیین شد. این نتایج رابطه معنی داری را میان فراوانی یک ژنوتیپ و تغییرات فصول (0/0077= p-value) و بین نوع ژنوتیپ ها، مدت بستری و شدت اسهال نشان دادند. در حالی که به طور معنادار با افزایش سن، انواع بیشتری از روتاویروس گروه A تعیین گردید، ارتباطی میان ژنوتیپ های شناسایی شده با جنسیت مشاهده نگردید (0/473 = p-value)  همچنین، هیچ ارتباطی بین نوع ژنوتیپ، شدت کم آبی و حضور یا عدم حضور تب وجود نداشت.

    نتیجه گیری

    به طور کلی، نتایج این مطالعه تنوع نسبتا بالایی از ژنوتیپ های روتاویروس ها را در کودکان نشان داد. جهت تایید همبستگی های یافت شده بین برخی از ژنوتیپ ها و گروه های سنی، فصول، علایم بالینی و اثربخشی واکسن های موجود، مطالعات بیشتری مورد نیاز است.

    کلیدواژگان: روتاویروس، ژنوتیپ، گاستروانتریت، ایران، کودکان
|
  • Sahar Najafizadeh, Seyed Vahid Ahmadi Tabatabaei, Fatemeh Dehnavieh Tijang, Somayeh Noori Hekmat* Pages 1-14
    Background and Objectives

    Human resources play a crucial role in delivering optimal healthcare services to the population. Expanding primary healthcare coverage requires a heightened focus on the healthcare workforce due to their pivotal role in service delivery. This study aims to evaluate the current workload and staffing requirements for primary health workers and midwives in Kerman, Iran, employing the Workload Indicators of Staffing Need (WISN) methodology.

    Methods

    A descriptive cross-sectional study was conducted in four selected health centers in Kerman, Iran, to estimate staffing requirements across two categories. A total of 118 activities for primary health workers and 89 activities for midwives were identified through the collaboration of expert panels and a comprehensive review of the Iran’s integrated health system. Subsequently, all activities were meticulously timed in each of the four health centers using stopwatches, and WISN ratios and proportions were calculated using Microsoft Excel 2010.

    Results

    The WISN calculations revealed a surplus in the number of primary health workers in three of the centers: B, C, and D. However, in center A, the workforce in this category is deemed sufficient. Conversely, a deficiency of midwives was noted in two centers, A and B, with WISN ratios of 0.67 and 0.50, respectively, while center C demonstrated an excess of the workforce with a WISN ratio of 2.00. Notably, an average of 50% of the staff workload in both categories comprises supportive and additional activities.

    Conclusion

    Interestingly, despite 75% of the cases indicating an excess or sufficiency of employees, staff members continue to grapple with high work pressures. This anomaly appears to be linked to the substantial volume of support and additional activities. Furthermore, the intense workload during specific days and hours translates into a pervasive sense of pressure throughout the week. As a potential remedy, introducing a queuing system into the primary healthcare sector could alleviate this issue.

    Keywords: Manpower estimation, Healthcare worker, Workload indicators, Workload
  • Mohammad Sasanipour, Saeedeh Shahbazin* Pages 15-25
    Background and Objectives

    This research aims to investigate the components of Rowe and Kahn's successful aging model, encompassing the absence of disease and disability, high cognitive and physical performance, and active participation in life among the elderly population in Tehran in 2020, considering both genders.

    Methods

    This study utilized a survey approach, involving a sample of 637 individuals aged 60 years and above in Tehran. The sample was selected using a multi-stage cluster sampling method from 22 districts of Tehran, considering the elderly population in each district. Confirmatory structural equation modeling (SEM) was employed to assess whether Rowe and Kahn's model aligns with the collected data.

    Results

    The study's findings demonstrated that Rowe and Kahn's model exhibited a strong statistical fit (p<0.01). Factor loadings in the overall population model and among the two genders were statistically significant and varied. Across the three dimensions of successful aging (avoiding disease and disability, maintaining physical and cognitive functioning, and continuing engagement with life), avoiding disease and disability was the most strongly associated with successful aging, regardless of gender. However, in the other two dimensions, the significance and strength of participation in life and physical and cognitive function varied based on gender.

    Conclusion

    Programs to support the physical health of the elderly, especially in chronic diseases resulting from lifestyle choice should be developed, and increasing active participation should be a priority, which requires interventions in youth and middle age.

    Keywords: Successful aging, Participation in life, Physical health, Structural equation modeling
  • Elham Rahimi, Ebrahim Ghaderi, Ehsan Mostafavi, MohammadHossein Panahi, Manoochehr Karami* Pages 26-36
    Background and Objectives

    The publication of outbreak investigation reports is critical for disseminating lessons learned from outbreaks. While there are existing reporting guidelines for outbreak investigations, there is a gap in specific guidelines for reporting food-borne and water-borne outbreaks. This study aims to introduce a specific framework and reporting guideline for food and waterborne outbreak investigations in Iran.

    Methods

    The initial draft of the framework for reporting food and waterborne outbreaks was derived from existing general reporting guidelines for outbreak investigations. Additionally, a systematic review of studies reporting outbreaks of waterborne and foodborne diseases from 2010 to 2022 was conducted without language restrictions to extract relevant information. Expert opinions were then sought to finalize and adapt the reporting guideline.

    Results

    The reporting guideline framework for outbreaks of waterborne and foodborne diseases consists of eight parts: title, abstract (background, methods, results, conclusion), introduction, methods (study characteristics, study type, variables under investigation), results (participant information, statistical results, laboratory results, environmental investigation results), discussion, conclusion, and conflict of interest.

    Conclusion

    This specific reporting guideline for food and waterborne outbreak investigations can be utilized by outbreak investigation teams, rapid response teams, and researchers to effectively report the results of outbreak investigations in this domain.

    Keywords: Outbreak investigation, Outbreak report, Epidemiology, Food-borne, water-borne diseases
  • Fatemeh Rangraz Jeddi, Ehsan Nabovati, Afsaneh Vazin, Azar Houshmand, Reza Abbasi* Pages 37-46
    Background and Objectives

    Antibiotics are extensively utilized and constitute a significant portion of hospital drug expenses, posing challenges due to their overuse. Among hospital wards, the intensive care unit (ICU) is a major consumer of antibiotics. This study aimed to assess the antibiotic prescription rates within the ICU wards of Namazi Hospital in Shiraz. 

    Methods

    We retrieved and analyzed electronic prescriptions from all 16 ICU wards at Namazi Hospital in 2020. The data were collected using a checklist that included patient demographics, prescription date, and the number of prescribed antibiotics. The relationship between antibiotic groups and patient demographics was assessed using Chi-square test.

    Results

    Out of 381,003 electronic prescriptions, 67,002 (17.6%) included at least one antibiotic. Additionally, 5,056 patients (98.9%) received antibiotics. Analysis of the prescriptions revealed that most antibiotics were prescribed for male patients and those under 15 years old (P<0.05). Patients admitted during the winter also received the highest rate of antibiotics (P<0.05). The most commonly prescribed antibiotic groups were beta-lactam and chloramphenicols (32.89%), cephalosporins (19.28%), and glycopeptides (18%).

    Conclusion

    While less than one-fifth of prescriptions included antibiotics, nearly all patients received them. It is advisable for future studies to evaluate antibiotic prescribing based on prescriptions to provide hospital managers with more precise statistics, enabling appropriate actions for antibiotic stewardship.

    Keywords: Antibiotic, Drug prescriptions, Intensive care unit
  • Abdolahad Nabiolahi, Najmeh Khammari, Nasser Keikha* Pages 47-59
    Background and Objectives

    Mucormycosis is a severe fungal infection with high mortality, particularly affecting immunocompromised patients. COVID-19 patients, due to their compromised immunity, are also susceptible to mucormycosis. Given the rising prevalence of mucormycosis, this research aims to analyze highly cited articles focused on mucormycosis in COVID-19 patients.

    Methods

    This research employed a citation analysis approach using bibliometric analysis. The study's statistical population comprised articles related to mucormycosis and COVID-19 indexed in the Web of Science database between 1945 and 2023 that received a high number of citations. Histcite and VOS Viewer software were utilized to draw scientific and co-occurrence clusters of words.

    Results

    Analysis of highly cited articles revealed that among the 1,082 documents published, the top 100 works primarily focused on mucormycosis and COVID-19, histopathological findings, and fungal co-infections, garnering the highest citations. An article by Singh received the highest number of citations. The journal "Mycoses" was identified as an influential journal in the COVID-19 and mucormycosis domain, publishing 10 highly cited articles. Co-occurrence analysis of words highlighted four key thematic clusters related to COVID-19 and mucormycosis, as well as other types of fungal infections. Analysis of the top 100 articles indicated that mucormycosis and COVID-19 clusters had the highest frequency, focusing on histopathological areas and fungal coinfections.

    Conclusion

    The co-occurrence map of words and emerging topics in mucormycosis, COVID-19, and fungal infections can guide researchers in laboratory research, enhancing their understanding of the disease, related current issues and potential treatment methods. Moreover, it offers valuable insights for authors, journals, and researchers in selecting future research priorities.

    Keywords: COVID-19, Mucormycosis, Scientometrics
  • Alireza Didarloo*, Behrouz Fathi, Raana Hosseini, Habibollah Pirnejad, Sima Ghorbanzadeh, Kajal Yasamani Pages 60-72
    Background and Objectives

    Vaccination stands as a paramount achievement in global public health and a key strategy to control COVID-19. Vaccine acceptance is a pivotal determinant of the success or failure of vaccination programs. Leveraging health education models and theories to predict behavioral intention, this study aimed to investigate the determinants of the intention to receive the COVID-19 vaccine among the general population of Urmia using the Health Belief Model (HBM).

    Methods

    This descriptive-analytical study employed a cross-sectional approach among 575 individuals aged over 18 residing in Urmia. Sampling was conducted through the snowball and convenience sampling methods. Data was collected using a valid and reliable electronic researcher-made questionnaire comprising four sections: demographic characteristics, knowledge, HBM constructs, and intention to receive the COVID-19 vaccine. Data were analyzed using descriptive and inferential statistics in SPSS version 16.

    Results

    The HBM effectively explained 67% of the variance in the intention to vaccinate against COVID-19. Within the model's constructs, individuals' perceived self-efficacy (β = 0.505, P = 0.001) emerged as the strongest predictor of the intention to receive the COVID-19 vaccination. Other influencing factors included perceived susceptibility (β = 0.158, P = 0.001) and perceived barriers (β = -0.109, P = 0.001).

    Conclusion

    Given the robust predictive ability of the HBM for the intention to vaccinate against COVID-19, this model can be utilized in educational and behavioral programs and interventions. Special emphasis should be placed on effective constructs, particularly self-efficacy, to enhance citizens' willingness to receive the COVID-19 vaccine.

    Keywords: Health belief model, Vaccination, COVID-19
  • Tina Fallah, Ameneh Elikaei, Roxana Mansour Ghanaie*, Abdollah Karimi, Iraj Sedighi, Marjan Tariverdi, Arezu Amirali, Tayebe Nazari, Negin Nahanmoghadam, Alireza Nateghian, Seyed Hamidreza Monavari, Seyed Mohsen Zahraei, Sussan Mahmoudi, Masoud Alebouyeh Pages 73-87
    Background and Objectives

    Identification of rotavirus genotypes in children is clinically important. This study aimed to determine the spectrum of rotavirus genotypes and assess their correlation with demographic variables and clinical manifestations in hospitalized children.

    Methods

    To determine rotavirus genotypes, rotavirus positive stool samples of symptomatic children were included in the study between December 2019 and March 2020. RNA extraction and cDNA synthesis for VP7 and VP4 genes were performed following standard protocols. Genotypes were determined using specific primers. Validation of results was done through sequencing and bioinformatic analysis. Data were statistically analyzed using SPSS version 20 and GraphPad version 9.5.0.

    Results

    Among the infected patients, three genotypes emerged as dominant in the studied population. The study demonstrated a significant correlation between genotype frequency and seasonal variations (p-value=0.0077), as well as between genotypes, hospitalization, and severity of diarrhea. While significantly more types of rotavirus group A were identified with increasing age, no correlation was observed between the genotypes and gender (p-value=0.473). Furthermore, there was no significant association between genotype, dehydration rates, and the presence or absence of fever.

    Conclusion

    This study revealed a relatively high diversity of rotavirus genotypes in children. The findings suggest the need for further research to validate the identified correlations between certain genotypes and age groups, seasonal variations, clinical symptoms, and the efficacy of available vaccines.

    Keywords: Rotavirus, Genotype, Gastroenteritis, Iran, Children