فهرست مطالب

نامه هنرهای نمایشی و موسیقی - پیاپی 33 (تابستان 1402)

نشریه نامه هنرهای نمایشی و موسیقی
پیاپی 33 (تابستان 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/06/01
  • تعداد عناوین: 7
|
  • رضا سربخش*، رئوف سربخش صفحات 5-21

    فراداستان یکی از شگردهای ادبیات پسامدرن است که از دهه ی 1960 میلادی، وارد داستان نویسی غرب شد و اولین نشانه های آن در رمان تریسترام شندی اثر استرن در قرن هجدهم مشاهده شده است. موفقیت گونه های ادبی پسامدرن همچون فراداستان منجر به ورودشان به حوزه ی سینما شد و فیلم نامه نویسان و کارگردانان زیادی از این تکنیک ها استفاده کردند. سینمای ایران نیز در سال های اخیر به سمت تولید آثار بیشتری با رویکرد پسامدرن متمایل شده است. باتوجه به اهمیت مطالعه پسامدرن در حوزه ی سینما و گرایش هنرمندان به تکنیک های جدید، این پژوهش تلاش دارد تا رویکردهای پسامدرن به ویژه در حوزه ی فراداستان با نظریه لیندا هاچن را در دهه نود سینمای ایران در دو فیلم «اژدها وارد می شود!» ساخته ی مانی حقیقی و«مسخره باز» اثر همایون غنی زاده موردبررسی قرار دهد. پژوهش توصیفی- تحلیلی است و از روش تحلیل محتوای فیلم براساس نظریات به دست آمده از مطالعات کتابخانه ای استفاده می شود. اصلی ترین ویژگی آثار فراداستان تناقض موجود در روایت آن ها است. این پارادوکس بدین معنی است که نویسنده ی داستان باید مدام به مخاطب القا کند که در حال مطالعه و یا دیدن یک اثر داستانی (خیالی) است و ازطرفی باید کاری کند که مخاطب این اثر را باور کند. اتصال کوتاه ویژگی دیگر این داستان ها است که نویسنده به خود اجازه می دهد در داستان وارد شده و در کنار مخاطبان و شخصیت هایش قرار بگیرد. بینامتنیت نیز ازجمله مواردی است که در تمام ادبیات پسامدرن ازجمله فراداستان قابلیت ردیابی دارد. حقیقی در فیلم «اژدها وارد می شود!» تلاش زیادی می کند تا موقعیت های واقعی و خیالی را براساس فراداستان تاریخ نگارانه لیندا هاچن برای مخاطبانش رقم زده و با ورود خودش به عنوان نویسنده در داستان، روند روایت را از حقیقت مستندگونه به سمت یک فیلم خیالی پلیسی تغییر می دهد. غنی زاده نیز تلاش کرده باتوجه به روایت های پسامدرن در تیاتر و ادبیات از ویژگی های فراداستان در فیلم «مسخره باز» استفاده کند. شخصیت های فیلم مدام در بینامتن های مختلف در رفت وبرگشت بوده و مرز بین واقعیت و خیال در صحنه آرایشگاه شکسته می شود. هنر پسامدرن یکی از مهم ترین رویکردهای شکل گرفته در هنر معاصر است و مطالعه و شناخت کافی عناصر آن ها به نویسندگان و کارگردانان کمک فراوانی می کند تا بتوانند روایت های بهتری را خلق کنند.

    کلیدواژگان: فراداستان، سینما، لیندا هاچن، پسامدرن، مانی حقیقی، همایون غنی زاده
  • امید وحدانی فر*، مریم رحمانی صفحات 23-38
    توره به عنوان یکی از جلوه های فرهنگ عامه ی اقوام خراسان شمالی بوده که امروزه به دست فراموشی سپرده شده است. این جلوه ی فرهنگی در اصل در شمار آیین های نمایشی عامیانه ی طنز و انتقادی مردمان آن خطه بوده است. پژوهش حاضر کیفی بوده و با هدف توصیف توره و فهم علل افول آن بر پارادایم تفسیرگرایی استوار است که از توصیف برای فهم توره و از روش تحلیل لایه ای علت ها برای کشف علل از رونق افتادن آن در طی سالیان اخیر بهره برده است. نتایج پژوهش در فهم توره بر پایه ی فهم چهارگانه ی تولیدکننده، مخاطب، متن و بافت نشان می دهد که توره نوعی کمدی آداب و منش ها است که در بافت طبقه ی اجتماعی - اقتصادی پایین جامعه تولید می شده و مخاطبانی در همان طبقه داشته است. توره بازارن به دلیل داشتن ویژگی هایی نظیر انتقاد از حاکمان، شادسازی و سرگرمی سازی، بدیهه سرایی، انتقال میراث ادبی، نوازندگی و خوانندگی بیشتر به گوسان ها نزدیک اند تا کولی ها و نیرنگ بازها. متن توره، متنی سیال، وابسته به مکان و زمان است که در طی سالیان در هر چهار حوزه شاهد تغییراتی بوده است. همچنین نتایج پژوهش در فهم علل افول توره، تجملاتی شدن مراسم و تنوع در شیوه های برگزاری مراسم (سطح لیتانی)، تغییر زمینه های اجرای توره و تغییر منش عادتی و تغییر ذایقه فراغت (سطح نظام های اجتماعی)، تمایل به ایجاد تمایز طبقاتی مخاطبان با اجراکنندگان توره و نفوذ فرهنگ عامه پسند (سطح گفتمان ها)، جهانی شدن با تاکید بر افول فراروایت های سنتی یا هر آنچه مدرن است از سنت به دور است (سطح اسطوره ها و استعاره ها) را خاطرنشان می سازد.
    کلیدواژگان: فرهنگ عامه، نمایش محلی، توره، تحلیل لایه ای علت ها، خراسان شمالی
  • مجید تحریری*، حامد چنگایی صفحات 39-78

    نت نویسی در موسیقی یک مساله همیشگی و همواره در حال تکامل بوده است، چراکه در بسیاری از موارد نت یک اثر، نسخه برداری نسبتا ناقص از وجوه بی شمار آن اثر است. در قرن گذشته با پیشرفت تحقیقات و نوآوری های موسیقی، سامانه های نت نگاری جدید نیز افزایش می یافت و استانداردهایی هرچند نسبی برای این مهم گردآوری می شد. در کشاکش این تحولات گسترده، در نت نگاری مسیله ای بسیار مهم وجود داشت و آن اینکه، چه میزان از این تغییرات ضرورت داشته اند و نت نگاری مرسوم کلاسیک در چه بخش هایی در برآورده کردن ایده های آهنگسازان معاصر عاجز بوده است. در این پژوهش به عنوان نمونه شش اثر به سبب تفاوت های ساختاری در نت نگاری، انتخاب و از منظر نت نگاری و علایم نوشتاری بررسی شد و در ادامه تشابهات و تفاوت های نت نگاری این آثار با هم مقایسه گردید. همچنین دلایل انتخاب نت نگاری نوین در هر کدام از شش اثر و محدودیت های استفاده از نت نگاری مرسوم کلاسیک در نوشتن هر کدام از آن ها مورد مطالعه قرار گرفت. روش کلی این مقاله به صورت تحلیلی است. گردآوری اطلاعات بر اساس مطالعات کتابخانه ای و با استفاده از آثار آهنگسازان، کتاب ها و مقالات زبان اصلی، مصاحبه ها و منابع اینترنتی می باشد. با توجه به بررسی های صورت گرفته در این پژوهش به نظر می رسد که نت نویسی به شیوه ی مرسوم کلاسیک در ارایه کلیات قطعات مورد استفاده بوده است، اما در ارایه ی جزییاتی که برآمده از خلاقیت آهنگسازان است دارای محدودیت هایی می باشد. آنجا که کاول و کرامب راه به درون جعبه ی پیانو می برند، اشتوکهاوزن اصوات الکترونیکی را روی کاغذ ترسیم می کند یا یک بانگوی برعکس که داخل آن تعدادی لوبیاست را به کار می برد، کیج جای آرشه در شروع و پایان مارتلاتو یا مسیر سرخوردن روی یک نواک را مشخص می کند، تاکمیتسو سیگنال هایی را برای هماهنگی نوازنده ها در نظر می گیرد و پندرسکی صدای پشت خرک را فرا می خواند. این ها همه و همه جزییاتی است که در نت نگاری مرسوم کلاسیک برای آن تدبیری اندیشیده نشده است و این همان محدودیت های این نوع نوشتار موسیقی است. بدلیل وجود همین محدودیت ها نمی توان این آثار را کاملا به شیوه ی مرسوم کلاسیک نت نگاری کرد و آهنگسازان ناگزیر به استفاده از ایده های نوآورانه در نوشتار این قطعات بوده اند.

    کلیدواژگان: نت نگاری، نت نویسی گرافیکی، آهنگسازان معاصر، موسیقی مدرن، موسیقی نو
  • محمد عادل فر* صفحات 79-93
    آثار و هنر موسیقی در زمان جنگ جهانی دوم برای ملت های درگیر در جنگ، عاملی موثر و انگیزه بخش توصیف شده است. آثار شاخص موسیقی بروز پیدا کرد و یا مورداستفاده قرار گرفت که با هدف استراتژیک آن ها در جنگ هم سو بود و عامل تعیین کننده ای برای نیروهای درگیر در نبرد محسوب می شد. ازآنجاکه این آثار موسیقی مستقیم در ارتباط با پدیده ی جنگ، در زمان ها و جغرافیای مشخص دلالت های معنایی خاصی به خود می گیرند، می توان بررسی و تحلیل این آثار موسیقی را به عنوان عاملی موثر در جنگ، از طریق مفهوم «عامل های اخلاقی» نظریه ی جنگ کلاوزویتس به شکل بدیلی صورت بندی کرد. «عامل های اخلاقی» جنگ منسوب به هنر موسیقی مجموعه ی عناصری است که یک اثر شاخص موسیقی از خلال آن ها همچون ابزاری برای ترسیم «امری مشترک» به قصد مبارزه با طرف دیگر جنگ به عرصه حضور در جامعه می رسد. این مفهوم در مقاله به کار گرفته شده تا نشان دهد چگونه آثار موسیقی همچون نیروهای مسلح در جنگ جهانی دوم با هدف مشترک معینی حضور پیدا کرده اند تا نقشه های استراتژیکی را به سرانجام برسانند. چیزی که تمام فضای موسیقیایی موجود را تحت تسلط خود درآورده بود. نقطه نظر این مقاله محدود به آلمان در زمان جنگ جهانی دوم شده است، موقعیتی که اپراهای واگنر به آثار شاخص موسیقیایی هیتلر و حزب نازیسم تبدیل شدند، چیزی که به هیچ وجه اتفاقی نبود. آن ها از لحظه ی تاسیس حزب خود فرآیند «نازی سازی» را در موسیقی پیش گرفتند و از این زمان جریانات موسیقیایی که با دستورالعمل های آن ها سازگار نبود، در این مسیر حذف شد و «بی ارزش» یا «مطرود» نام گرفت. با شروع جنگ جهانی دوم، طرفداران حزب نازیسم درراستای جنگی که فرمانده هایشان با هدف فتح جهان، نبرد عظیمی را آغاز کرده بودند تا نژاد آریایی بر فراز نژادهای دیگر بایستد، باید هویت موسیقیایی خود را با ایجاد اهدافی مشترک برای مردمان و سربازان خود سمت وسو می دادند. دراین میان اپراهای واگنر توانست همچون «عامل های اخلاقی» عمل کرده و دلالت های معنایی هم سو با این اهداف مسلط پیدا کند تا نوید آرمان های مشترک نازیسم را برای مردمان آلمان به صدا درآورد.
    کلیدواژگان: واگنر، آهنگ ساز، کلاوزویتس، عامل های اخلاقی، جنگ جهانی دوم
  • پیام زین العابدینی*، اکبر آبادیان صفحات 95-115

    قاب بندی و ترکیب بندی از مباحثی به شمار می آید که در زیبایی شناسی تصویر دارای اهمیت فراوانی است. قاب سینمایی ارزش بسیار چشمگیری دارد چراکه تصویر را برای ما تعریف می کند. در سینما و هنرهای تجسمی، تصویر از اساسی‎ترین عوامل محسوب شده و در شکل دهی به کیفیت ساختاری یک اثر هنری نقش بارز توجه ای را داراست. آنچه بر پرده سینما مشاهده می شود مجموعه ای از تصاویر است، بدین سان در آغاز باید به ماهیت تصویر و ابعاد آن بپردازیم. سینما برای شکل گیری تصویر به عناصر بصری نیاز دارد و زیبایی هر تصویر به طور مستقیم به استفاده مناسب و آگاهانه از اجزای تشکیل دهنده آن وابسته است. عناصر بصری مانند خط، شکل، بافت و غیره می توانند زیبایی دیداری و ساختار بصری فیلم را تحت تاثیر قرار دهند. فیلم سازان آگاهانه از ویژگی های عینی این عناصر که ساختاری به هم پیوسته دارند، برای خلق معنا، پیشبرد داستان و انتقال احساسات استفاده می کنند. کاربرد این عناصر تجسمی در قاب بندی و ترکیب بندی به دلایل خاصی تاثیر بیشتری بر مخاطب گذاشته و او را برای مدت طولانی تری درگیر فیلم می کند و از طریق آن ها در فیلم می توان معنای عمیق تری را بدون نیاز به گفتن آنچه در جریان است به مخاطب منتقل کرد. ازسوی دیگر، نمای یک فیلم در یک مفهوم مثل بوم نقاش است و می بایست طوری پر شود که بیننده را به دیدن چیزهای خاصی و ندیدن چیزهای دیگر وا دارد. پژوهش حاضر با درک چنین پنداشتی انجام شده است. روش پژوهش کیفی با رویکردی تحلیلی توصیفی، با هدفی بنیادین و براساس مطالعات و جمع آوری اطلاعات از منابع کتابخانه ای و آرشیوهای صوتی و تصویری است. مساله اصلی آن واکاوی عناصری است که در زیباشناسی ترکیب بندی و قاب بندی موثر هستند. ازاین رو در این پژوهش، ابتدا به عناصر بصری تصویر می پردازیم، و سپس جهت آشکارسازی مساله ی پژوهش، فیلم «هتل بزرگ بوداپست» به عنوان مورد مطالعاتی انتخاب شده و براساس مبانی نظری ارایه شده، مداقه و تحلیل شده است.

    کلیدواژگان: ترکیب بندی، قاب بندی، تصویر، زیباشناسی تصویر، میزانسن
  • یاسمن کریم پور*، محمود محمدیان، زهره دهدشتی شاهرخ، حمیدرضا افشار صفحات 117-135

    هدف از این پژوهش ارایه ی مدل تجربه ی مصرف مخاطبان (تماشاگران) تیاتر است. این پژوهش به صورت کیفی و با روش مردم نگاری انجام شده و از نظر هدف در دسته ی تحقیقات کاربردی قرار می گیرد. جامعه هدف این پژوهش تمام تماشاگران تیاتر در تهران بوده و نمونه گیری با روش قضاوتی و گلوله برفی انجام شده است. بدین منظور ابتدا ادبیات و پیشینه ی تحقیق مطالعه و سپس از میان تماشاگران دو مجموعه تیاتری تیاتر شهر و تماشاخانه ایرانشهر 20 نفر که در طول سال دست کم پنج بار به تیاتر می روند، انتخاب شدند و 9 تیاتر را در بازه ی زمانی تحقیق تماشا کردند. بر اساس روش مردم نگاری محقق، انتخاب تیاترها را به مشارکت کنندگان سپرده و خود به عنوان تماشاگر در کنار آن ها و فرآیند تحقیق حضور داشته است. داده ها با روش های تحلیل روایت، مشاهده مشارکتی و مصاحبه ی نیمه ساختاریافته در سه مرحله ی قبل، حین و بعد از تماشای تیاتر گردآوری و از طریق روش تحلیل مضمون با نرم افزار NVivo.12 تحلیل شدند. در حین کدگذاری باز 131 کد نهایی به دست آمد که در مرحله ی کدگذاری متمرکز در سه دسته «عواطف»، «افکار و باروها» و «رفتارها» جای گرفتند. در سطح بالاتر انتزاع این کدها رفتار مصرف کننده تیاتر را در خصوص انگیزه های رفتن به تیاتر، معیارهای انتخاب، تجربه های مصرف قبل، حین و پس از تماشای تیاتر و تجربه ی مصرف مخاطب به صورت یک کل تشکیل دادند. نتایج تحقیق حاکی از این است که دریافت معنا از تیاتر، مهم ترین انگیزه برای تماشاگر محسوب می شود. مخاطب، تیاتر را نه وسیله ی سرگرمی، که ابزاری برای پرداختن به دغدغه های اجتماعی و روزمره ی خود می داند. تاثیرگذارترین معیارها برای انتخاب تیاتر، مکان اجرای آن و توصیه دوستان است. مدل نهایی تحقیق نشان می دهد که تیاتر برای تماشاگر به مثابه یک آیین است. آیینی که مخاطب آداب ورسوم تماشای آن را در هر سه مرحله ی قبل، حین و بعد از تماشا رعایت کرده و در این مراحل احساسات، افکار و رفتارهای متفاوتی را تجربه می کند. انگیزه ها و معیارها نیز همچون چتری مراحل تجربه ی مصرف مخاطب را تحت تاثیر قرار می دهند. این مدل، بینش عمیقی در ارتباط با رفتار مصرف کننده تیاتر به دست می دهد و به سازمان های تیاتری و متخصصان بازاریابی کمک می کند برای بهینه کردن تجربه ی مصرف مخاطب استراتژی های موثرتری اتخاذ کنند.

    کلیدواژگان: تئاتر، تجربه ی مصرف، انگیزه های رفتن به تئاتر، تئاتر به مثابه آیین، مردم نگاری
  • حامد عباسی، محمد مرادی* صفحات 137-152
    بوطیقای «ارسطو» مشحون از اطلاعات ارزشمندی است که به دلیل ساختار طرح وار کتاب، محتاج تفسیر است. یکی از این بخش ها، قضاوت ارسطو از ابتکارات تراژدی سرایان است. در این میان، بررسی قضاوت ارسطو از «آیسخولوس»، به دلیل قدمت آثار او، ضرورتی مضاعف دارد. ارسطو چهار ابتکار به آیسخولوس نسبت می دهد که عبارت اند از: افزایش بازیگران و نقشوران نمایش ها، کاهش اهمیت خنیاگران، توجه به گفت وگوی شخصیت ها، و به گزینی «موتوس». قضاوت هایی درباره ی ابتکارات آیسخولوس که بسیاری از پژوهش گران بوطیقا و ادبیات نمایشی، به تبع ارسطو آن ها را مولفه های ثابت آثار آیسخولوس در نظر گرفته اند. از این میان، اگرچه سه مورد اول این مولفه ها، تاحدی به یکدیگر نزدیک است؛ باتوجه به زاویه ی متفاوت نگاه، ارسطو آن ها را از یکدیگر جدا کرده است. باتوجه به اهمیت الگوی ارسطو در نقد و بررسی نمایش نامه های آیسخولوس و دیگر شاعران شاخص یونان باستان، هدف اصلی این پژوهش، بررسی میزان سازگاری الگوی ارسطو با هفت نمایش نامه ی آیسخولوس و واکاوی خلاهای این چارچوب و خطاهای ارسطو، در بررسی آثار این نمایش نامه نویس بوده است. روش پژوهش نیز به ترتیب چنین است: مطالعه ی تمام آثار آیسخولوس و بوطیقای ارسطو برای دستیابی و شناسایی نوعی تحلیل های مستقیم ارسطو از آیسخولوس و شناسایی مولفه های ارسطویی و مقابله ی آن ها با تمام آثار باقی مانده از او و همچنین تحلیل معیارهای مزبور و بررسی تطور آن ها در آثار آیسخولوس به ترتیب قدمت سرایش. یافته های این پژوهش نشان می دهد، از مولفه های چهارگانه ی یادشده، قضاوت ارسطو از موتوس با آثار آیسخولوس عمدتا همخوانی دارد؛ اما در مولفه های افزایش بازیگران و کاهش اهمیت خنیاگران، مثال های نقض متعددی در تطبیق هفت نمایش نامه ی آیسخولوس و بوطیقای ارسطو می توان دید. به نظر می رسد، یکی از علل اصلی این تناقض و خلا در چارچوب، بررسی نکردن تمام آثار آیسخولوس و تکیه بر دیگر شاعران برتر یونان در تدوین بوطیقا بوده است.
    کلیدواژگان: آیسخولوس، ارسطو، بوطیقا، تراژدی، نمایش نامه
|
  • Reza Sarbakhsh *, Raouf Sarbakhsh Pages 5-21

    Metafiction is one of the methods of postmodern literature that entered Western fiction writing in the 1960s, and its first signs were seen in Tristram Shandy 's novel by Laurence Sterne in the 18th century. The success of postmodern literary genres such as metafiction led to their entry into the field of cinema, and many screenwriters and directors were inclined to use these techniques. In recent years, Iranian cinema has also tended to produce more works with a postmodern approach. Considering the importance of studying postmodern art in the field of cinema and the tendency of artists towards new techniques, this research tries to explore postmodern approaches, especially in the field of metafiction with the theory of Linda Hutcheon, in the 1390s of Iranian cinema on the two films “A Dragon Arrives!” Directed by Mani Haghighi and “A Hairy Tale” by Homayoun Ghanizadeh. The research is descriptive-analytical and the film content analysis method is used based on library sources. The main feature of metafictional works is the contradiction in their narration. This paradox means that the author of the story must constantly convince the audience that they are reading or seeing a work of fiction (imaginary) and on the other hand, he must make the audience believe this work of fiction. Short circuit is another feature of these stories that the writers allow themselves to enter into the narrative and be with the audience and its characters. Intertextuality is also one of the things that can be traced in all postmodern literature, including metafiction. Mani Haghighi in the movie “A Dragon Arrives!” tries hard to create a real and imaginary situation for his audience based on Linda Hutcheon 's historiographic metafiction and by entering the story as a writer himself, he changes the process of narration from documentary- like truth to a fantasy police movie. In his first cinematic experience, Homayoun Ghanizadeh also tried to use the characteristics of metafiction in the movie “A Hairy Tale”, taking into account postmodern narratives in theater and literature. The characters of the film are constantly going back and forth in different intertexts, and the border between reality and fantasy is blurred in the barber shop scenes. Postmodern art is one of the most important approaches in contemporary art, and studying and knowing their elements will help writers and directors to create better narratives.

    Keywords: Metafiction, Iranian Cinema, Linda Hutcheon, Postmodern
  • Omid Vahdanifar *, Maryam Rahmani Pages 23-38
    Tura was one of the manifestations of the folk culture of the North Khorasan peoples, which has been forgotten today. This cultural effect was originally one of the satirical and critical theatrical rituals of the people of that region. The current research is qualitative and with the aim of describing Tura and understanding the causes of its decline, it is based on the paradigm of interpretivism, which has used description to understand Tura and the method of casual layer analysis (CLA) to discover the causes of its decline in recent years. The results of the research on the understanding of Tura based on the fourfold understanding of producer, audience, text and context show that Tura is a kind of comedy of manners and etiquette that was produced in the texture of the lower socio-economic class of society and had an audience in the same class. Due to having characteristics such as criticizing the rulers, making people happy and entertaining, improvising, transferring literary heritage, playing music and singing, they are closer to Gosans than gypsies and tricksters. The Tura text is a fluid text, dependent on place and time, which has witnessed changes in all four areas over the years. Also, the results of the research in understanding the reasons for the decline of Tura, the luxury of the ceremony and diversity in the ways of holding ceremonies (litany level), changing the contexts of Tura performance and changing the habitual nature and the changing taste of leisure (level of systematic causes), the tendency to create a class distinction between the audience and the performers of Tura and the influence of popular culture (level of worldview), globalization emphasizing the decline of traditional metanarratives or everything that is modern is far from tradition (The level of metaphors and myths) remembers.
    Keywords: Folk Culture, Local Drama, Tura, Casual Layer Analysis (CLA), North Khorasan
  • Madjid Tahriri *, Hamed Changaei Pages 39-78

    Notation in music has always been an evolving issue. In the last century, as music research and innovation continued, new notation systems increased and certain standards, however relative, were set. There were two very important questions in the conflict of these extensive developments in notation: Whether all these changes have been necessary? And in what areas has conventional classical notation failed to express the ideas of contemporary composers? In this study, as an example, six works were selected due to structural differences in notation. First, each of the works was examined separately from the perspective of notation and written symbols, and in the next stage, the similarities and differences in notation of these works were compared. At the end,  the reasons for choosing modern notation in each of the six studied works and the limitations of using conventional classical notation in the scores of these pieces were examined. In addition, the question was considered whether it is possible to rewrite each work with the conventional classical notation method or not. The method of this research is analytical. Gathering information is based on literature studies and using the works of composers, books and articles in the original language, interviews and internet sources. According to this study, it seems that notation in the conventional classical way has been applied and used in presenting the generalities of the studied parts, but it has some limitations in presenting the details that arise from the composer’s creativity. Cowell and Crumb use some extended techniques into the inside of the piano, Stockhausen tries to find a way to sketch electronic sounds in the score or uses an upside-down bango with a bunch of beans inside, Cage marks the bow position at the beginning and end of a martelato or the direction of a glissando on a certain pitch, Takemitsu takes cues to coordinate the musicians and Penderecki uses the sound behind the bridge on strings. Due to the limitations of classical notation, these works can not be written completely in the usual classical way and the composers have been forced to use innovative ideas in the writing of these pieces.

    Keywords: Notation, Graphic Notation, Contemporary Composers, Modern Composition, New Music
  • Mohamad Adelfar * Pages 79-93
    Musical works and music art during World War II have been described as an effective and motivational factor for the nations involved in the war. For these nations, the leading musical works appeared and were used to be in line with their strategic aim in the war, and it was a decisive factor for the forces involved in the battle. Since these works of music are directly related to the phenomenon of war, carrying particular implications at a specific time and geography, they can be analyzed alternatively as an influential factor in the war through the concept of the "Moral Factors" of the Clausewitz War Theory. The "Moral Factors" of the War relevant to Music works are a series of elements through which musical works, like a tool, draw a "commonplace" to reach the society for fighting in the scene of the war. This concept is used here to show the way that prominent musical works in a specific country at the time of World War II had appeared as an armed force with a determined common goal for accomplishing the strategic plan which, at this particular time, dominated the whole musical milieu that existed. The focus of this article has been limited to Germany during World War II, the situation where Wagner's operas became leading Musical Works by Hitler and the Nazi Party, which was by no means accidental.  From the moment they founded their party, they advanced “Nazification” in music, and from that point, the musical currents incompatible with their instructions were eliminated and dismissed as "worthless" or “Degenerated.” With the beginning of the Second World War, the supporters of the Nazi Party, along with the war that their commanders started with the aim of conquering the world so that the Aryan race would stand above other races, had to direct their own musical identity by creating common goals for their people and soldiers. And in the meantime, Wagner's operas were able to act as "Moral Factors" and found implications aligned with these dominant goals to announce the promise of Nazim's common ideals to the German people.
    Keywords: Wagner, Composer, Clausewitz, Moral Factor, World War II
  • Payam Zinalabedini *, Akbar Abadiyan Pages 95-115

    Framing and composition are topics that are very important in image aesthetics. Cinematic frame is very important because it practically defines the image for us. In cinema and visual arts, the image is one of the most fundamental factors in shaping the structural quality of an artwork, what is seen on the cinema screen is a set of images, so we must first look at the nature of the image and its dimensions. Visual elements such as line, shape, texture, etc., can affect the visual aesthetics and visual structure of the film. Aware of the visual features of these elements, which have an interconnected structure, filmmakers use them to create meaning, advance the story, and convey emotion. Cinema needs image elements to form an image, and the beauty of each image is directly dependent on the proper and conscious use of its constituent elements. On the other hand, for certain reasons, knowing how to frame the film has a greater impact on the audience and engages them in the film for a longer period of time, and through composition in the film, a deeper meaning can be conveyed to the audience without the need to tell them what is going on. On the other hand, the view of a film is like a painter's canvas in a sense: it must be filled and filled in such a way that it makes the viewer see certain things and (not see other things). Therefore, the images must be framed in such a way that they can be linked to the next image, and from this point of view, the director must not only obtain the proportion and balance in his combination of each shot, but must make this combination in such a way that he can create the appropriate sequence. Therefore, at the beginning of this research, we will first deal with the visual elements of the image, and then, based on a case study and with a descriptive-analytical approach, we will examine and analyze selected scenes and sequences of The Grand Budapest Hotel.

    Keywords: Composition, Framing, Image, Image Aesthetics, Mise-en-scène
  • Yasaman Karimpour *, Mahmoud Mohammadian, Zohreh Dehdashti Shahrokh, Hamidreza Afshar Pages 117-135

    The goal of this research is to provide a model for theater audience consumption experience through a qualitative and practical approach with ethnographic methodology. The target community of this research includes all theater audiences in Tehran and sampling has been done with judgmental and snowball sampling methods. After carefully investigating literature and background of research 20 theater audiences were chosen who go to theater at least 5 times in a year. “The City Theater” and “Iranshahr Theater” complexes were selected as the research field because of their reputation and rich history. Participants watched nine performances during the time of research. Data has been gathered by Ethnographic data gathering methods including Narrative Inquiry, Participatory Observation and Deep Semi-structured Interviews. Consumption experience was analyzed in 3 stages: pre-consumption, core- consumption and post-consumption experiences and the whole experience as a conclusion. The analysis has been done with thematic analysis by NVivo.12 software. In coding phase, first 256 open codes were found. After code refinement 131 codes were left which were converted into three main abstract headings: affections, cognitions and behaviors. At a higher level of abstraction, these codes constituted the behavior of theater consumer regarding motivations for going to theater, factors affecting theater selection and pre, core and post experiences. The results show that “perceiving meaning” is the most influential motivation for going to theater, followed by theater’s closeness to daily life and a sense of belonging to theater audience’s community. The most important factor for selecting a performance is it’s the theater hall followed by friend’s recommendation. The model shows that going to theater is like a ritual which audiences respect in their theater consumotion journey. In each step, pre, core and post consumption experience, audience sees him/herself in a ceremonial event which has its own rules like wearing artistic clothes, selecting friends, going to café, etc. before the theater. At the core consumption stage, the ritual demands that audiances respect the performance by maintaining silence, interacting with other audiences and artists and in post-consumption stage the ritual continues by talking to others, and collecting brochures and photos to remember the event later on. Meantime, motivations and selection factors affect the theater consumption experience entirely. This model provides deep understanding of theater consumer behavior and helps theater organizations and marketing experts in optimizing theater consumption experiences.

    Keywords: Theater, Consumption Experience, Theatergoing Motivations, Theater as a Ritual, ethnography
  • Hamed Abbasi, Mohammad Moradi * Pages 137-152
    Aristotle’s Poetics has valuable information in various sections which needs to be interpreted owing to its particular structure. One of these sections is Aristotle’s judgment on the tragedians’ innovations. Thus, the interpretation of Aeschylus’ plays is particularly significant because he is the earliest of the three great tragic poets. Aristotle has attributed four innovations to Aeschylus: increasing the number of actors, decreasing the importance of chorus, attention to dialogue, and best-selecting the mythos. Although except the latter, the other are approximately close to each other, Aristotle has separated them into sections based on different perspectives. The main purpose of this research is to analyze to what extent Aeschylus’ plays are in line with Aristotle’s Poetics and to identify the flaws of the Aristotelian model. The method which is used in this article consists of perusing all Aeschylus’ survived works and Aristotle’s Poetics for identifying Aristotle’s direct analyses of him and analyzing the elements which have been mentioned above and reviewing their development based on the date of their composition. The results of the research show that among all four mentioned elements, Aristotle`s judgment on the mythos applies to the plays; but as for the other two elements, namely increasing the number of actors and decreasing the importance of chorus, there are several instances that refute the Aristotle’s arguments in Poetics regarding these plays. It seems one of the most eminent reasons for this contradiction is that in compiling Poetics all Aeschylus’ plays have not been analyzed and other great Greek poets have been taken into consideration.
    Keywords: Aeschylus, Aristotle, play, Poetics, tragedy