فهرست مطالب

نشریه پژوهش های کارآفرینی و نوآوری
سال دوم شماره 2 (پیاپی 3، تابستان 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/06/31
  • تعداد عناوین: 7
|
  • روزبه حبیبی، زین العابدین اسدی دارستانی*، فاطمه ملکی طالقانی صفحات 1-19
    هدف

    تحقیق حاضر با هدف بررسی تاثیر اشتیاق کارآفرینی بر رفتار کارآفرینانه از طریق نقش واسطه ای هوشیاری کارآفرینی، خودکارآمدی کارآفرینی و نیت کارآفرینی انجام گردید.

    روش

    تحقیق حاضر به لحاظ روش از نوع کمی-پیمایشی و به لحاظ هدف از نوع کاربردی می باشد. در این تحقیق گردآوری داده ها به وسیله پرسشنامه استاندارد انجام شده است. جامعه آماری تحقیق شامل کلیه دانشجویان کارشناسی ارشد دانشگاه پیام نور مرکز رشت در سال تحصیلی 1401-1402 می باشد که تعداد آنها در حدود 300 نفر است. حجم نمونه نیز مطابق با فرمول جامعه محدود کوکران برابر با 168 نفر محاسبه شد که نهایتا 180 پرسشنامه به صورت در دسترس توزیع گردید. همچنین در راستای تجزیه و تحلیل استنباطی داده ها و جهت آزمون فرضیه ها از روش مدلسازی معادلات ساختاری بر مبنای حداقل مربعات جزیی و نرم افزار SMART PLS 3.2.8  استفاده گردیده است.

    یافته ها

    نتایج حاصل از تحلیل مسیر نشان داد که اشتیاق کارآفرینی تاثیر معناداری بر رفتار کارآفرینانه دارد و در این میان هوشیاری کارآفرینی، قصد کارآفرینی و خودکارامدی کارآفرینی نیز نقش میانجی ایفا می نمایند.

    نتیجه گیری

    اشتیاق کارآفرینی یک تاثیر کلیدی بر خودکارآمدی کارآفرینی و قصد کارآفرینی دارد. لذا فردی با سطح بالایی از اشتیاق کارآفرینی به احتمال زیاد به یک کارآفرین تبدیل می شود.

    کلیدواژگان: اشتیاق کارآفرینی، خودکارآمدی کارآفرینی، رفتار کارآفرینانه، قصد کارآفرینی، هوشیاری کارآفرینی
  • حسین اکرمی آرانی*، رضا زعفریان، حمید پاداش صفحات 21-35
    هدف
    توسعه کسب و کارها و کارآفرینی روستایی یکی از راهکارهای پذیرفته شده توسعه روستایی است. با الهام از تیوری نهادگرایی جدید، کارآفرینی روستایی نیازمند پذیرش باورهای نهادی، توسعه نهادها و زیرساخت ها است. یکی از باورهای نهادی، امنیت خاطر و آرامش روستاییان و راه اندازی کسب وکار است که به طور معمول در دنیا با پوشش های بیمه  اجتماعی به دست می آید. میزان نفوذ بیمه اجتماعی در جامعه را می توان بیانگر میزان توسعه و پایداری کسب و کارها دانست. در ایران، بیمه روستاییان و عشایر، این وظیفه مهم را در روستاها برعهده دارد.
    روش
    از اینرو در قالب یک پژوهش اقدام پژوهی، با رویکرد بازنگری ساختار و مدل کسب و کار این صندوق ها برمبنای مدل های کسب و کار اجتماعی و مبتنی بر تیوری نهادگرایی با پذیرش قابلیت ها و نقش آفرینی جدید در محیط روستا باهدف توسعه کسب و کارها در راستای توسعه روستایی، به جمع آوری، تجزیه و تحلیل نظرات 20 نفر از صاحب نظران پرداخته ایم.
    یافته
    یافته های پژوهش نشان می دهد صندوق می تواند علاوه بر بیمه اجتماعی، در حل چالش های دسترسی بهتر روستاییان به منابع مالی، آموزشی، مشاوره های کسب و کار،  شناخت نیازهای بازار، آشنایی با تکنولوژی های نوین نقش موثری ایفا نماید. براین اساس الزامات، ظرفیت ها و موانع موجود برای تغییر، چالش های اجتماعی و خدمات قابل پاسخگویی، ارزش های پیشنهادی تبیین و شایستگی و مهارت های کارمندان  برای پذیرش نقش ها و ارایه خدمات جدید مشخص شده است.
    کلیدواژگان: صندوق بیمه اجتماعی کشاورزان، روستاییان و عشایر، کارآفرینی اجتماعی، کارآفرینی روستایی، مدل کسب و کار اجتماعی
  • زهرا شعبانپور، کریم کیا کجوری* صفحات 37-49
    هدف

    موفقیت در بخش گردشگری، نتیجه دیدگاه جدید نوآوری یعنی نوآوری باز می باشد؛ در این راستا، پژوهش حاضر به بررسی نقش سطح نوآوری، گشودگی خارجی و مدیریت نوآوری باز در عملکرد نوآورانه کسب و کارهای کوچک   و متوسط حوزه گردشگری استان گیلان پرداخته است.

    روش شناسی: 

    این پژوهش از لحاظ هدف، کاربردی و از نظر روش، توصیفی-پیمایشی می باشد. جامعه آماری پژوهش، 713 نفر مدیران کسب و کارهای کوچک  حوزه گردشگری در استان گیلان بودند. بر اساس فرمول کوکران، 250 نفر از آنها با استفاده از روش نمونه گیری غیرتصادفی هدفمند به عنوان نمونه انتخاب شدند. به منظور جمع آوری داده، پرسشنامه های استاندارد سطح نوآوری، گشودگی خارجی، مدیریت نوآوری باز و عملکرد نوآورانه ایگلسیاز-سانچز و همکاران (2019) استفاده شد. روایی سازه پرسشنامه ها با استفاده از روایی همگرا و واگرا و پایایی پرسشنامه ها با آلفای کرونباخ، پایایی ترکیبی و بارهای عاملی تایید شد. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از روش مدلسازی معادلات ساختاری انجام شد.

    یافته ها

    گشودگی خارجی و مدیریت نوآوری باز تقریبا به یک اندازه بر عملکرد نوآورانه به صورت مثبت و معناداری تاثیرگذار هستند و سطح نوآوری کمتر از دو متغیر مذکور بر عملکرد نوآورانه به صورت مثبت و معنادار تاثیرگذار می باشد.

    نتیجه گیری

    عملکرد نوآورانه کسب و کارهای حوزه گردشگری تحت تاثیر هر سه متغیر سطح نوآوری، گشودگی خارجی و مدیریت نوآوری باز می باشد؛ در واقع این متغیرها کمک می کنند تا محصولات و خدمات جدید و باکیفیت معرفی و عرضه.

    کلیدواژگان: عملکرد نوآورانه، سطح نوآوری، گشودگی خارجی، مدیریت نوآوری باز، صنعت گردشگری
  • سعید محمدی* صفحات 51-64
    هدف

    این مقاله رابطه بین سرمایه انسانی عمومی و سرمایه انسانی خاص و تاثیر آن بر عملکرد بین المللی را با نقش واسطه گری باورهای فرصت و همچنین هوش فرهنگی بررسی می نماید. این مطالعه با استفاده از این پیش فرض که باور به فرصت در سطح بین المللی عاملی مهم در پیشبرد کسب وکارهای مخاطره پذیر بین المللی است، مفاهیم مرتبط با ویژگی های کیفی کارکنان در قالب سرمایه انسانی به دو صورت سرمایه انسانی عمومی و سرمایه انسانی خاص و همچنین در نظر گرفتن میزان هوش فرهنگی کارکنان شرکتها را نیز مورد ارزیابی و تحلیل قرار داده است.

    روش شناسی: 

    بااستفاده از 144 نمونه از بین شرکتهای بین المللی و با استفاده از مدل سازی به روش حداقل مربعات جزیی (PLS-SEM) فرضیات پژوهش مورد بررسی قرار گرفتند.

    یافته ها

    روابط مثبتی که در سازه های این پژوهش بین سرمایه انسانی عمومی، سرمایه انسانی خاص و هوش فرهنگی وجود دارد، نشان می دهد که قابلیت ها و توانایی های کارکنان برای موفقیت آن ها در محیط های فرهنگی متنوع بسیار حیاتی است.

    نتیجه گیری

    برای اولین بار، این مطالعه بر روی رابطه بین سرمایه انسانی کلی، سرمایه انسانی خاص، هوش فرهنگی، باورهای فرصت و عملکرد بین المللی تمرکز دارد. نتایج نشان می دهد که مهارت ها، توانایی ها، نگرش ها و باورهای کارکنان عوامل کلیدی در موفقیت آنها در محیط های فرهنگی متنوع هستند. همبستگی مثبت بین سرمایه انسانی و باورهای فرصت، اهمیت سرمایه گذاری در مهارت ها و آموزش کارکنان را برای افزایش آمادگی آنها برای پیگیری فرصت های بازار جهانی تاکید می کند. علاوه بر این، رابطه بین هوش فرهنگی و باورهای فرصت نشان می دهد که هوش فرهنگی می تواند نقش تعاملی مهمی در آمادگی کارکنان برای پیگیری فرصت های جهانی ایفا کند. پژوهش های آینده باید این یافته ها را بیشتر مورد بررسی قرار داده و نقش واسطه های دیگر در حوزه های رفتاری را بررسی کنند.

    کلیدواژگان: باور به فرصت، سرمایه انسانی خاص، سرمایه انسانی عمومی، کسب وکار مخاطره پذیر بین المللی، هوش فرهنگی
  • حسین مقیمی اسفندآبادی، سید رضا معینی*، جهانگیر یداللهی فارسی صفحات 65-80
    هدف

    هدف اصلی پژوهش حاضر، واکاوی رفتارهای حل مساله اجتماعی در بین رهبران کارآفرین اجتماعی است. شناسایی مساله اجتماعی و حل مساله اجتماعی در بین رهبران از محورهای اصلی کارآفرین اجتماعی تلقی می شود. برای شکل گیری حل مساله اجتماعی از رفتارها در میدان اجتماعی استفاده می شود. ضرورت اصلی پژوهش نظری است و پژوهش های قبلی به رفتارهای حل مساله اجتماعی توجه اندکی کرده اند. ضرورت دیگر پژوهش توجه به شناسایی مساله اجتماعی و حل مساله جتماعی در کارآفرینی است. نظریه اصلی مورد استفاده، نظریه شناخت اجتماعی بندورا (1977) است.

    روش پژوهش: 

    برحسب ماهیت، اکتشافی، برحسب هدف، کاربردی و برحسب گردآوری اطلاعات کیفی - روایتی است. تعریف جامعه مورد مطالعه تمام رهبران کارآفرینان اجتماعی هستند که در طول فعالیت خودشان یک مساله اجتماعی را حل کرده باشند. واحد تحلیل فردی محسوب می شود که منظور رهبران اجتماعی هستند و برای حل مساله اجتماعی تلاش دارند و قلمرو زمانی گردآوری داده ها در سال 1399 است. و روش نمونه گیری گلوله برفی است که 10 مصاحبه در میان رهبران کارآفرین اجتماعی انجام شد که از مصاحبه هشتم به اشباع نظری دست یافته شد.

    یافته ها

    رفتارهای شناسایی مساله اجتماعی توسط کارآفرینان اجتماعی شامل مسوولیت پذیری اجتماعی و خود اجتماعی است و رفتارهای حل مساله اجتماعی شامل انگیزه اجتماعی و اعتقادات و باورها است. هسته رفتار شناسایی مساله توسط کارآفرینان اجتماعی خود اجتماعی است که برحسب آن شناسایی مساله اجتماعی (مسوولیت پذیری اجتماعی) صورت می گیرد و در ادامه منجر به ایجاد رفتارهای حل مساله اجتماعی شامل انگیزه اجتماعی و اعتقادات و باورها در بین رهبران کارآفرین اجتماعی می شود.

    کلیدواژگان: مساله اجتماعی، حل مساله اجتماعی، رفتارهای حل مساله اجتماعی، رهبران کارآفرین اجتماعی
  • سروش مودب*، بابک ضیا صفحات 81-95
    تقاضاهای بازار به سرعت در حال تغییر است و گسترش فرهنگ کارآفرینی نه تنها باعث افزایش شاخص های رشد اقتصادی و صنعتی شده، بلکه با افزایش اشتغال موثر کمک فراوانی به آسایش و ایمنی جامعه خواهد کرد. کارآفرینی و نوآوری ارتباطی مثبت با یکدیگر دارند و هر دو در کنار هم به رشد و توسعه سازمان ها و به طبع آن، جامعه کمک می کنند. در تحقیقات و عملکرد مدیریت نوآوری، درک قابل توجهی از این جایگاه وجود دارد، اما کمتر با چگونگی تعامل نوآوری و دانش باز (سرریز کننده ها) با اکوسیستم های کسب وکار شناخته شده است. شبکه سازی ها شرکا را قادر می سازد تا دانش خود را به اشتراک بگذارند. در این راستا ما به بررسی نوآوری باز و تاثیر آن بر توسعه اقتصادی می پردازیم زیرا، این فرصت را به سازمان می دهد تا با ایجاد شبکه وسیع از تکنولوژی و دانش گام های سریعتری برداشته شود و به تبع آن منجر به رشدکسب وکارها می گردد.
    کلیدواژگان: کسب و کار، کارآفرینی، نوآوری باز، رشد و توسعه
  • طیبه نیک رفتار*، سمن ناز گلچوبیان صفحات 99-106
    هدف

    امروزه صنعت گردشگری یکی از مهم ترین قطب های اقتصادی کشورهاست. توجه به این حوزه باعث افزایش درآمد، ایجاد شغل و ورود ارز به کشور می شود. یکی از مسایل مهم در این حوزه شناسایی نوآوری های خاص این صنعت است. هدف از پژوهش حاضر شناسایی انواع نوآوری های حوزه گردشگری در شهرک توریستی نمک آبرود در توابع استان مازندران براساس خدمات ارایه شده توسط کسب وکارهای این شهرک می باشد.

    روش

    روش پژوهش حاضر کیفی است که طی مصاحبه های عمیق و نیمه ساختار یافته با 13 نفر از کارآفرینان این شهرک  که به روش گلوله برفی انتخاب شدند و مشاهده به دست آمد. گزاره های پژوهش با استفاده از کدگذاری نظریه برخاسته از داده  کدگذاری و تجزیه و تحلیل گردید. نتایج پژوهش نمایانگر سه نوع نوآوری در صنعت گردشگری است: نوآوری تکاملی، حاشیه ای و بومی. نتایج این پژوهش کمک به ادبیات نظری در حوزه گردشگری می کند.

    یافته ها

    شناسایی سه نوع نواوری در حوزه گردشگری شامل نوآوری تکاملی، نوآوری حاشیه ای و نوآوری بومی.

    نتیجه گیری

    به طور کلی نتایج این پژوهش نشان می دهد که نظیر تحقیقات گذشته که اشاره می کند اکثر فعالیت های نوآورانه در حوزه گردشگری از نوع تدریجی (Burger, 2002:322) است سه نوع نوآوری به دست آمده تدریجی هستند و ماهیت انقلابی ندارند. لذا سایر کسب وکارها در صنعت گردشگری می توانند از این سه نوع نوآوری به فراخور نیاز برای دست یابی به ایده های جدید و ارایه خدمات با کیفیت مطلوب تر به مشتری استفاده نمایند. همچنین نتایج این پژوهش با تقسیم بندی نوآوری تدریجی در حوزه گردشگری به سه دسته ادبیات پژوهش درا ین زمینه را بهبود بخشیده است.

    کلیدواژگان: گردشگری، شهرک توریستی نمک آبرود، نوآوری
|
  • Roozbeh Habibi, Zeynol-Abedin Asadi Darestani *, Fatemeh Maleki Taleghani Pages 1-19
    Objective

    The present research was conducted with the aim of investigating the effect of entrepreneurial passion on entrepreneurial behavior through the mediating role of entrepreneurial awareness, entrepreneurial self-efficacy and entrepreneurial intention.

    Method

    The research used a quantitative-survey method to collect data through a standard questionnaire. The questionnaire consisted of five parts covering demographic information, entrepreneurial enthusiasm, awareness, intention, self-efficacy, and behavior. The study focused on master's students at Payam Noor University in Rasht, with a population of approximately 300. A sample size of 168 was determined using Cochran's formula, and 180 questionnaires were distributed. The data was analyzed using structural equation modeling with SMART PLS 3.2.8 software to test hypotheses and draw inferences.

    Findings

    The results of the path analysis showed that entrepreneurial passion has a significant effect on entrepreneurial behavior, and entrepreneurial awareness, entrepreneurial intention, and entrepreneurial self-efficacy also play a mediating

    Conclusion

    Entrepreneurial passion strongly influences entrepreneurial self-efficacy and intention, making individuals with high enthusiasm more likely to become entrepreneurs. This research is valuable for government education departments, NGOs, and institutions focused on developing students' entrepreneurial skills. The study demonstrates the positive impact of entrepreneurial enthusiasm and self-efficacy on entrepreneurial intention, improving goal attainment through increased confidence in effective business creation. Universities prioritize entrepreneurship education to foster intentions and successful entrepreneurial behavior, emphasizing the consideration of passion, awareness, and self-efficacy in program development. Encouraging students to initiate businesses and contribute to economic development is promoted, with entrepreneurship integrated into various educational streams. Academic institutions should facilitate student participation in entrepreneurship seminars, projects, and business plan development. Management should focus on nurturing entrepreneurial characteristics and fostering industry connections to enhance students' adoption of innovative technology in entrepreneurship studies.

    Keywords: entrepreneurial awareness, Entrepreneurial behavior, Entrepreneurial intention, entrepreneurial passion, Entrepreneurial Self-efficacy
  • Hossein Akrami Arani *, Reza Zaefarian, Hamid Padash Pages 21-35
    Objective
    The objective of this study is to investigate the role of insurance funds in promoting rural entrepreneurship and developing businesses in rural areas. The study draws inspiration from the theory of new institutionalism and emphasizes the importance of accepting institutional beliefs, developing institutions, and creating supportive infrastructures for rural entrepreneurship.
    Methodology
    This study adopts an action research approach to examine the structure and business model of insurance funds in rural areas. The research is guided by social business models and the theory of institutionalism. The primary focus is to explore the potential for expanding the role of insurance funds beyond traditional coverage and to align them with the institutional beliefs and needs of rural communities. The opinions of 20 experts are collected and analyzed to gain insights into the topic.
    Findings
    The research findings indicate that insurance funds, in addition to providing insurance coverage, can effectively address various challenges faced by rural communities. These challenges include limited access to financial resources, education, business consulting, market opportunities, and technology. By expanding their services and incorporating additional support functions, insurance funds have the potential to contribute significantly to the development, sustainability, and prosperity of rural businesses.The study identifies several key aspects that need to be considered for the transformation of insurance funds. These include requirements for change, existing capacities, barriers to change, social challenges, and responsive services. The research also highlights the importance of defining and promoting certain values, as well as developing the necessary competencies among employees to effectively implement the proposed changes.
    Conclusion
    Based on the findings, it can be concluded that restructuring insurance funds in rural areas is essential for fostering rural entrepreneurship and promoting business development. By aligning with institutional beliefs, addressing the diverse needs of rural communities, and expanding their services beyond insurance coverage, insurance funds can become instrumental in supporting rural businesses. The proposed changes, including the identified requirements, capacities, responsive services, values, and competencies, can serve as a roadmap for enhancing the effectiveness and impact of insurance funds in rural areas.
    Keywords: Social insurance fund for farmers, villagers, nomads, Social entrepreneurship, Rural Entrepreneurship, social business model
  • Zahra Shabanpour, Karim Kia Kojouri * Pages 37-49
    Background & Purpose

    Success in the tourism industry is the result of a new vision of innovation, called open innovation. In this regard, the present study investigates the role of innovation level, external openness, and open innovation management in the innovative performance of small and medium-sized tourism businesses in Guilan province.

    Methodology

    This research is an applied and a descriptive-survey study in terms of purpose and method, respectively. The statistical population of the study was 713 managers of small and medium-sized tourism businesses in Guilan province. According to Cochran's formula, 250 of them were selected by purposive non-random sampling. To collect data, questionnaire of Iglesias-Sánchez et al. (2019) were used. The construct validity of the questionnaire was confirmed by convergent and divergent validity and their reliability was confirmed by Cronbach's alpha, composite reliability, and factor loading. Data analysis was performed using structural equation modeling.

    Findings

    External openness and open innovation management have almost the same positive and significant effect on innovative performance and the innovation level affects innovation performance less than these two variables.

    Conclusion

    The innovative performance of tourism businesses is influenced by all three variables of innovation level, external openness and open innovation management; In fact, these variables help to introduce and offer new and high-quality products and services, increase customer satisfaction and loyalty, and finally, increase sales revenue from new products and services.

    Keywords: Innovative performance, Innovation Level, External Openness, Open Innovation Management, tourism industry
  • Saeed Mohammadi * Pages 51-64
    Purpose

    This article examines the relationship between general and specific human capital and their impacts on international performance, with the mediating role of opportunity beliefs and cultural intelligence. This study assumes that opportunity beliefs are an important factor in promoting international new ventures, and evaluates the concepts related to the qualitative characteristics of employees as human capital in the form of general and specific human capital, as well as considering the level of cultural intelligence of employees in firms.

    Method

    Using 144 samples from international firms and Partial Least Squares Structural Equation Modeling (PLS-SEM), the research hypotheses were investigated.

    Findings

    It was found that the mediating relationship of cultural intelligence as well as opportunity beliefs between human capital and international performance were confirmed. Therefore, international firms should focus on their human capital and clarify and enhance the cultural intelligence of employees. This is because this study showed that human capital has a positive effect on cultural intelligence, and investigating other mechanisms that measure the role of cultural intelligence can be considered in future research.

    Conclusion

    For the first time, this study focuses on the relationship between general human capital, specific human capital, cultural intelligence, opportunity beliefs, and international performance. The results indicate that the skills, abilities, attitudes, and beliefs of employees are critical factors in their success in diverse cultural environments. The positive correlation between human capital and opportunity beliefs emphasizes the importance of investing in employee skills and training to increase their readiness to pursue global market opportunities. Additionally, the relationship between cultural intelligence and opportunity beliefs shows that cultural intelligence can play a significant interactive role in employees' preparedness to pursue global opportunities. Future research should further investigate these findings and examine the role of other intermediaries in behavioral domains.

    Keywords: cultural intelligence, General Human Capital, International Performance, Opportunity Beliefs, Specific Human Capital
  • Hossein Moghimi Esfandabadi, Seyed Reza Moini *, Jahangir Yadollahi Farsi Pages 65-80
    Objective

    The primary objective of the current study is to examine how social entrepreneur leaders approach solving social problems. One of the social entrepreneur's basic tenets is identifying and solving social problems. The main necessity is theoretical research and previous researches have paid little attention to social problem solving behaviors. Another necessity of the research is to pay attention to identifying the social problem and solving the social problem in entrepreneurship. Field behaviors shape social problem-solving. Bandura's social cognitive theory (1977) is the leading theory used.

    Methods

    The method is exploratory, applied in terms of purpose, and gathering data is qualitative-narrative. The studied community comprises all social entrepreneur leaders who have solved a social problem through their activities. The time for data collection is 2019, and the unit of analysis is a person who aspires to be a social leader and solve social problems. By snowball sampling, ten interviews were done, and theoretical saturation was reached after the eighth interview.

    Findings

    The findings indicate that social entrepreneurs' problem-solving behaviors include views and beliefs, social responsibility, social incentive, and social self. The society, according to which the social problem is diagnosed, and then responsibility and social incentives are developed, is the most critical problem-solving behavior used by social entrepreneurs.

    Keywords: Social problem, social problem solving, Social problem-solving behaviors, Social entrepreneur leaders
  • Soroush Moaddab *, Babak Ziya Pages 81-95
    Objective
    The objective of this paper is to examine the role of open innovation in economic development and its impact on business growth. It aims to explore the relationship between innovation, open knowledge, and business ecosystems, and understand how open innovation contributes to the growth of organizations and society.
    Method
    The paper utilizes a case study approach, reviewing recent articles that provide insights into open innovation and its implications. The research employs theoretical frameworks and various methodologies to analyze the concept of open innovation and its relevance to economic development. The study also considers the transfer of knowledge and the formation of networks in open innovation processes.
    Findings
    The findings highlight the positive relationship between entrepreneurship, innovation, and economic development. Open innovation, with its emphasis on knowledge sharing and collaboration, enables organizations to take advantage of a wide network of technology and expertise. This leads to faster progress, growth, and development of businesses within a dynamic market environment.
    Conclusion
    The paper concludes that open innovation plays a crucial role in fostering economic development. By promoting knowledge transfer and collaboration, open innovation facilitates the growth of organizations and contributes to societal well-being. Understanding the significance of open innovation and its impact on business ecosystems is essential for leveraging innovation for sustainable economic growth.
    Keywords: Business, Entrepreneurship, Open Innovation, Growth, Development
  • Tayebeh Nikraftar *, Samannaz Golchubian Pages 99-106
    Objective

    The objective of this study is to identify various types of innovation in the tourism industry in the tourist town of Namak Abrud, located in the Mazandaran province, based on the services provided by businesses in this town.

    Method

    The research method employed in this study is qualitative, utilizing in-depth and semi-structured interviews with 13 entrepreneurs selected through snowball sampling, along with observation. The research propositions were analyzed through theoretical coding of the data.

    Findings

    The results of the study revealed three types of innovation in the tourism industry: evolutionary innovation, incremental innovation, and indigenous innovation. These findings contribute to the theoretical literature in the field of tourism.

    Conclusion

    In summary, the findings of this study indicate that, similar to previous research suggesting that most innovative activities in the tourism industry are gradual in nature (Burger, 2002:322), the three types of innovation identified in this study are also gradual and do not have a revolutionary nature. Therefore, other businesses in the tourism industry can utilize these three types of innovation according to their needs to generate new ideas and provide higher-quality services to customers. Additionally, the results of this study have improved the categorization of gradual innovation in the field of tourism, enhancing the existing research literature in this area.

    Keywords: Tourism, Namak Abroud tourist town, Innovation