فهرست مطالب

فصلنامه فرایند مدیریت و توسعه
سال سی و ششم شماره 1 (پیاپی 123، بهار 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/02/11
  • تعداد عناوین: 6
|
  • فاطمه زائرثابت، محمد دوستار*، غلامرضا معمارزاده، محمود البرزی صفحات 3-30
    هدف

    این تحقیق با هدف ارایه مدل پویای عوامل موثر بر اجرای اثربخش قانون خدمات کشوری در زمینه اقدامات منابع انسانی انجام شد.

    طرح پژوهش: 

    رویکرد تحقیق از لحاظ روش، ترکیبی است؛ در بخش کیفی،  با روش نمونه گیری نظری،  46  سند علمی در زمینه قانون خدمات کشوری و اجرای خط مشی عمومی، تحلیل محتوا شد و عوامل موثر در اجرای قانون خدمات کشوری در قالب سه بعد اصلی، 29 مولفه و 108 شاخص پس از غربال طی دو راند دلفی فازی با مشارکت 11 خبره تبیین شد. در بخش کمی جهت غربال شاخص های تحقیق در تکنیک دلفی و تحلیل روند متغیرهای تاثیرگذار در طراحی مدل پویای اجرای اثربخش قانون خدمات کشوری در حوزه منابع انسانی، جامعه مشارکت کنندگان شامل خبرگان اجرایی و آکادمیک مسلط به قانون خدمات کشوری می باشد که 11 نفر یه روش نمونه گیری هدفمند انتخاب شدند.

    یافته های پژوهش: 

    تحلیل پویای متغیرها با بکارگیری نرم افزار ونزیم نشان داد که متغیرهای انباشت شامل زیرساخت ها، دولت، جامعه، ساختار سازمانی و منابع انسانی هستند. متغیرهای جریان نیز شامل ظرفیت های انسانی و مالی، استراتژی سازمانی، عوامل سیاسی، عوامل قانونی، فرهنگی و اجتماعی، قانونی، جذب و استخدام، جبران خدمات و بهسازی نیروی انسانی است و با استخراج نمودار جریان و شبیه سازی داده ها در  طی 5 سال، چهار فرضیه پویا جهت اجرای اثربخش قانون خدمات کشوری ارایه گردید.

    اصالت پژوهش:

     از نظر مفهوم شناسی، برای اولین بار با رویکردی کیفی و جامع، عوامل موثر بر اجرای قانون خدمات کشوری در حوزه مدیریت منابع انسانی تبیین شده و از نظر روش شناسی، مدلسازی با استفاده از روش پویایی سیستم در این زمینه، از دیگر جنبه های نو در این پژوهش است. از نظر ارزش کاربردی، این پژوهش، با شناسایی چرخه های بازخورد مهم عوامل مداخله کننده در اجرای قانون، با ارایه سناریو، زمینه توجه به تقویت حلقه های مثبت و برنامه ریزی جهت شکستن حلقه های تقویت کننده منفی در اجرای اثربخش قانون را فراهم آورده است.

    کلیدواژگان: اجرای اثربخش خطی مشی، قانون خدمات کشوری، مدیریت منابع انسانی، خطی مشی گذاری، سیستم های پویا
  • محمدحسین روزبه، مرتضی موسی خانی*، حامد رحمانی صفحات 31-57
    هدف

    شناسایی و توسعه شایستگی های کارکنان از مهم ترین اقدامات برای پیشبرد اهداف مدیریت منابع انسانی است. این پژوهش با هدف شناسایی شایستگی های ابزار بازی گونه سازی برای انتخاب و ارتقای مدیران حرفه ای در کانون های ارزیابی به دنبال بررسی روشی نوین به منظور شناسایی شایستگی ها انجام شده است.

    طرح پژوهش/ روش‏ شناسی/ رویکرد:

     این پژوهش از لحاظ هدف کاربردی و از نوع تحقیقات کیفی است که در آن به میزان تطبیق پذیری شایستگی های دستورالعمل اجرایی نحوه انتخاب و انتصاب مدیران حرفه ای سازمان امور استخدامی مصوبه 1657363 پرداخته است و جامعه آماری آن شامل 5 نفر از خبرگان و ارزیابان و 10 نفر از مدیران کانون های ارزیابی است. روش گردآوری داده پیمایش بوده و از مصاحبه و پرسشنامه دلفی استفاده شده است.

    یافته ها

    یافته‎ها نشان دادند که بازی گونه سازی می تواند به عنوان ابزار مناسبی برای شناسایی شایستگی هایی همچون تفکر تحلیلی و حل مسیله در میان کانون های ارزیابی موجود مورد استفاده قرار گیرد.

    کلیدواژگان: مدیریت منابع انسانی، کانون ارزیابی، شایستگی، بازی گونه سازی، عملکرد
  • فرج الله رهنورد*، سمیه معصومی، بهمن حاجی پور صفحات 59-90
    هدف

    پژوهش حاضر به دنبال بررسی تاثیر ارتباطات (داخلی و خارجی) سازمانی بر مشروعیت سازمانی با نقش میانجی‏ گری مسیولیت اجتماعی در سازمان های دولتی ایران است.

    طرح پژوهش/ روش شناسی/ رویکرد: 

    این پژوهش از نظر هدف کاربردی است و به صورت توصیفی-پیمایشی اجرا می شود. جامعه آماری شامل سازمان های دولتی است، که از میان آن ها 152 سازمان به عنوان نمونه انتخاب شده و 393 پرسشنامه نیز مورد تحلیل قرار گرفته است. برای انتخاب نمونه از نمونه گیری تصادفی ساده استفاده شده است.

    یافته ها

    تحلیل مسیر داده ها نشان می دهد که ارتباطات داخلی و خارجی سازمان بر مشروعیت سازمانی اثر مثبت و معناداری دارد. در ضمن، نتایج نشانگر آن است ارتباطات داخلی و خارجی سازمان بر مشروعیت سازمانی به طور غیرمستقیم از طریق مسیولیت اجتماعی تاثیر مثبت و معناداری دارد.

    ارزش/ اصالت پژوهش: 

    مدل بومی به‏ دست‏ آمده در این پژوهش، از رابطه میان ارتباطات داخلی و خارجی سازمان با مشروعیت سازمانی و نقش میانجی‏گری مسیولیت اجتماعی در سازمان های دولتی ایران است که تاکنون در پژوهش های پیشین، بدین شکل مورد بررسی قرار نگرفته بود و فاقد سابقه نظری در ادبیات پیشین است. یافته های پژوهش حاضر باعث افزایش شناخت و آگاهی در این حوزه می‏شود و می تواند زمینه ساز اقدامات کاربردی و اثربخش باشد.

    کلیدواژگان: مشروعیت سازمانی، ارتباطات خارجی سازمانی، ارتباطات داخلی سازمان، مسئولیت اجتماعی، سازمان های دولتی
  • یوسف وکیلی*، اکبر حسن پور، سعید جعفری نیا، عبدالصمد عزیزپور لیندی صفحات 91-117
    زمینه و هدف

    آموزگردی راهبردی است که می تواند به سازمان ها در زمینه تفاوت های نسلی کمک کند. از این رو، هدف این پژوهش، طراحی مدل آموزگردی در سازمان های دولتی است.

    طرح پژوهش/ روش‏ شناسی/ رویکرد:

     روش انجام این پژوهش کیفی و با استفاده از رویکرد گلیزری نظریه داده بنیاد انجام شده است. برای گردآوری داده ها از ابزار مصاحبه نیمه ساختارمند استفاده شد و بعد از مصاحبه با 19 نفر از خبرگان، اشباع نظری حاصل شد. داده ها با استفاده از کدگذاری واقعی (کدگذاری باز و انتخابی) و کدگذاری نظری تحلیل شدند.

    یافته ها

    یافته ها نشان داد که آموزگردی به عنوان مقوله محوری، سیستم مدیریتی حمایتی، مدیریت منابع انسانی توانمندساز، ساختار سازمانی پویا، فرهنگ یادگیرنده، ویژگی های فردی و شخصیت مناسب آموزگردی، مهارت بین فردی، فرهنگ حمایتی جامعه به عنوان زمینه و شکل گیری نگرش مثبت به سازمان، توسعه توان حرفه ای و رهبری، بهبود عملکرد شغلی، شکل گیری جو مشارکتی و بهبود عملکرد سازمانی به عنوان پیامد شناسایی شدند.

    ارزش/ اصالت پژوهش: 

    پژوهش حاضر توانسته است با بررسی ویژگی نسل های متفاوت کاری و همچنین مفاهیم مربی گری و مرشدی، مدلی جامع برای پیاده سازی آموزگردی در سازمان های دولتی ارایه نماید.

    پیشنهادهای اجرایی/ پژوهشی:

     بر اساس مدل ارایه شده به مدیران توصیه می شود با فاصله گرفتن از ساختارهای سلسله مراتبی و همچنین استفاده از افراد مناسب و آموزش آنها، زمینه تحقق آموزگردی را جهت کاهش شکاف نسلی در سازمان های دولتی فراهم نمایند.

    کلیدواژگان: تفاوت نسلی، مربی گری، مرشدی، آموزگردی، سازمان های دولتی، نظریه داده بنیاد کلاسیک
  • مهدیه ویشلقی، علیرضا مقدم*، رضا سپهوند، عادل آذر صفحات 119-144
    هدف

    دگرگونی سازمان ها و صنایع مستلزم نوسازی راهبردی است و با توجه به نااطمینانی موجود در محیط های رقابتی، مدیران با شناسایی و رتبه بندی پیشران های نوسازی راهبردی، می توانند زمینه نوسازی و تحول را در سازمان ها فراهم نمایند. بر اساس این، هدف از انجام پژوهش حاضر، شناسایی و سطح بندی پیشران های نوسازی راهبردی در سازمان های توسعه ای ایران است.

    طرح پژوهش/ روش‏ شناسی/ رویکرد: 

    شناسایی پیشران های نوسازی راهبردی از طریق مصاحبه های نیمه ساختار یافته بر پایه تکنیک اشباع نظری با 22 نفر از استادان و مدیران اسبق و فعلی ایدرو انجام گرفت. به منظور سطح بندی پیشران های شناسایی شده از نظرات 58 نفر از مدیران میانی و ارشد شرکت های دولتی تابع ایدرو با روش نمونه گیری هدفمند و با کمک پرسشنامه استفاده شد.

    یافته ها

    کدگذاری مصاحبه ها با استفاده از نرم افزار مکس ‏کیودا به شناسایی 15 پیشران در شکل گیری نوسازی راهبردی منجر شد. پیشران های شناسایی شده با روش ساختاری تفسیری به تشکیل شش سطح منجر شد که قابلیت های سازمان و قدرت انطباق پذیری اثرگذارترین و صلاحیت های کارکنان و تحلیل صحیح از بازار اثرپذیرترین عوامل بودند.

    ارزش/ اصالت پژوهش:

     مدلسازی پیشران های نوسازی راهبردی می تواند به کاهش شکاف نظری پژوهش منجر شود. سهم پژوهش حاضر آن است که مدیران و تصمیم گیرندگان کلیدی شرکت های دولتی تابع ایدرو، پیشران های نوسازی راهبردی را شناسایی کنند و با سرمایه گذاری در اثربخش ترین عوامل، زمینه نوسازی و تحول شرکت ها را فراهم سازند.

    کلیدواژگان: نوسازی استراتژیک، مدیران حرفه ای، توسعه سازمانی، ایدرو، ساختاری تفسیری
  • اسماعیل مزروعی نصرابادی* صفحات 145-170
    هدف

    فناوری های نسل  4.0 با کاربردها و مزایای گسترده ای که دارند در حوزه های مختلف به کار گرفته شده اند. این توسعه در بخش بهداشت و درمان نیز رخ داده است. توسعه بهداشت و درمان  4.0 نیازمند وجود شایستگی های برجسته در مدیران است که تاکنون مورد بررسی قرار نگرفته است. این پژوهش به منظور شناسایی شایستگی های مدیران و مدلسازی آن ها انجام شده است.

    طرح پژوهش/ روش‏ شناسی/ رویکرد:

     این پژوهش در دو مرحله کیفی و کمی انجام شده است. جامعه آماری خبرگان دانشگاهی و بخش بهداشت و درمان هستند. شیوه نمونه گیری به صورت قضاوتی و گلوله برفی و حجم آن در مرحله اول 18 نفر و در مرحله دوم 10 نفر است. ابزار گردآوری داده ها به ‏ترتیب مصاحبه های نیمه‏ ساختاریافته و پرسشنامه محقق‏ ساخته و شیوه تجزیه وتحلیل داده ها به‏ ترتیب تحلیل تماتیک و مدلسازی ساختاری تفسیری فراگیر فازی است.

    یافته ها

    نتایج مرحله اول بیانگر 36 شایستگی است که در قالب 10 شایستگی اصلی دسته بندی شدند. نتایج مرحله دوم نشان داد که شایستگی های «مهارت فناورانه»، «دانش عمومی به روز»، «ویژگی های شخصیتی» و «مهارت فنی» بنیادی ترین شایستگی ها هستند.

    ارزش/ اصالت پژوهش: 

    در این پژوهش برای اولین بار شایستگی های مدیران بهداشت و درمان  4.0 بررسی گردید. از میان 36 شایستگی شناسایی‏ شده 15 مورد برای اولین بار ارایه شده است. همچنین، مدل ساختاری تفسیری شایستگی های مدیران بهداشت و درمان  4.0 نیز برای اولین بار ارایه گردید.

    پیشنهادهای اجرایی/ پژوهشی: 

    به منظور ارتقای شایستگی های مدیران وجود آموزش های ضمن خدمت، وجود سیستم مدیریت دانش به منظور جذب و نشر دانش، برگزاری بازدیدهای علمی از بیمارستان های برتر دنیا، برگزاری دوره های حل مسیله و تصمیم گیری برای مدیران و ارتقای سیستم مدیریت منابع انسانی به منظور بهبود فرایندهای جذب، و جانشین ‏پروری توصیه می گردد.

    کلیدواژگان: شایستگی، بهداشت و درمان 4، 0، صنعت 4، مهارت، فناوری اطلاعات
|
  • Fatemeh Zaersabet, Mohammad Doostar*, Gholamreza Memarzadeh, Mahmood Alborzi Pages 3-30
    Purpose

    This research was done with the aim of providing a dynamic model of factors affecting the effective implementation of the civil service law in the field of human resources measures.

    Methodology

    The research approach in terms of method is mix method.  In the qualitative part, with the theoretical sampling method, 46 scientific documents in the field of civil service law and implementation of public policy were content analyzed and effective factors in the implementation of civil service law in the form of three main dimensions, 29 components and 108 indicators after screening. Two rounds of fuzzy Delphi were explained with the participation of 11 experts. The statistical population of the quantitative part includes executive and academic experts who are proficient in the civil service law, which are 11 informed and knowledgeable experts in the field of non-probability (targeted) sampling in the form of a snowball. Civil Service Law were selected and their opinions and views were used in order to screen the research indicators in Delphi technique and analyze the trend of influential variables in the design of the dynamic model of effective implementation of the Civil Service Law in the field of human resources in the Venzym software environment.

    Findings

    The dynamic analysis of the variables showed that the accumulation variables include infrastructure, government, society, organizational structure and human resources. Flow variables also include human and financial capacities, organizational strategy, political factors, legal, cultural and social factors, recruitment and employment, service compensation and improvement of human resources, and by extracting the flow chart and simulating data over 5 years, Four dynamic hypotheses were presented for the effective implementation of the civil service law.

    Originality:

     In terms of concept, for the first time with a qualitative and comprehensive approach, the factors affecting the implementation of the civil service law in the field of human resources management are explained, and in terms of methodology, modeling using the system dynamics method in this field is another new aspect. in this research. In terms of practical value, this research, by identifying the important feedback cycles of intervening factors in law enforcement, by presenting a scenario, has provided the context to pay attention to strengthening positive circles and planning to break negative reinforcing circles in effective law enforcement.

    Keywords: Effective policy implementation, civil service law, human resource management, policy making, dynamic systems
  • MohammadHossein Roozbeh, Morteza Mousakhani*, Hamed Rahmani Pages 31-57
    Purpose

    Identifying and developing employees' competencies is one of the most important measures to advance human resources management goals. Therefore, the current research was conducted to identify the advantages of the gamification tool for selecting and promoting professional managers in evaluation centers with the intention of investigating a new method to determine the competencies of managers.

    Methodology

    In terms of the purpose, this research was applied and regarding type, it was qualitative. It intended to investigate the degree of compatibility of the competencies indicated in the Executive Directives No. 1657363 on the selection and appointment of professional managers enacted by the State Employment and Administration Organization. The statistical population includes 5 experts and evaluators and 10 managers of Evaluation Centers. A survey including interviews and a Delphi questionnaire was used to collect data.

    Findings

    The findings of the research show that gamification can be used as a suitable tool to identify competencies such as analytical thinking and problem-solving among the existing Assessment Centers.

    Keywords: Key Competencies for Selection, Promotion of Professional Managers in the Assessment Centers, Based on Gamification Tools
  • Farajollah Rahnavard*, Somaye Masoumi, Bahman Hajipour Pages 59-90
    Purpose

    The research intended to investigate the effects of organizational communication (both internal and external) on organizational legitimacy with the mediating role of corporate social responsibility in public sector organizations.

    Methodology

    The research method was applied in terms of purpose, and it was conducted in a descriptive-survey manner. The statistical population included public organizations; the sample size was composed of 152 subjects. After checking the validity and reliability of the researcher-made questionnaires, 393 were distributed among the participants and then analyzed; meanwhile, simple random sampling technique was applied to select the sample.

    Findings

    Path analysis method was used, and it shows that the organizations’ external and internal communications have a positive and significant effect on organizational legitimacy. In addition, results indicate that external and internal communications of organizations affect organizational legitimacy indirectly through corporate social responsibility.

    Originality:

     The native model obtained in this research displays the relationship between internal and external organizational communications with organizational legitimacy as well as the mediating role of social responsibility in Iran's governmental organizations, which no other researcher has studied previously. The findings of the current research will enhance knowledge and awareness in this field and can be a basis for applied and efficient practice.

    Keywords: Organizational Legitimacy, External Organizational Communication, Internal Organizational Communication, Corporate Social Responsibility, Public Sector Organizations
  • Yousef Vakili*, Akbar Hassanpoor, Saeed Jafarinia, Abdossamad Azizpour Lindi Pages 91-117
    Purpose

    Mentern is a strategy that can help organizations in the field of generational differences. Therefore, for this purpose, the end of this study is to design a model of Mentern in public organizations.

    Methodology

    This research was conducted using the Glacerian Grounded theory. Semi-structured interview was used to collect data, and after interviewing 19 experts, theoretical saturation was obtained. The data using actual coding (open and selective coding) and theoretical coding were analyzed.

    Finding

    The findings showed that mentoring as a core category, supportive management system, empowering human resource management, dynamic organizational structure, learning culture, suitable individual characteristics and personality of mentoring, interpersonal skills, supportive culture of society as a context and the formation of a positive attitude towards the organization, development of professional and leadership abilities, improvement of job performance, formation of cooperative climate and improvement of organizational performance were identified as outcomes.

    Originality/ Value: 

    The present research has been able to provide a comprehensive model for the implementation of the mentern in public organizations by examining the characteristics of different working generations and the concepts of coaching and mentoring.

    Recommendations:

     According to the proposed model, managers are advised to distance themselves from hierarchical structures, and to use suitable people and train them to provide opportunities for the implementation of mentern in order to reduce the generation gap in public organizations.

    Keywords: Generational Differences, Coaching, Mentoring, Mentern, Public Organizations, Classic Grounded Theory
  • Mahdieh Vishlaghi, Alireza Moghaddam*, Reza Sepahvand, Adel Azar Pages 119-144
    Purpose

    Transformation of organizations and industries requires strategic renewal, and due to the uncertainty in competitive environments, managers can provide the basis for renewal in organizations by identifying and ranking the drivers of renewal and transformation. Accordingly, the purpose of this study was to identify and categorize the drivers of strategic renewal drivers in Iranian development organizations.

    Methodology

    The drivers of strategic renewal were identified through semi-structured interviews with 22 former and current IDRO professors and managers based on theoretical saturation technique. To categorize the identified propellants, the opinions of 58 senior and middle managers of state-owned companies affiliated to IDRO were gathered. Purposive sampling method and questionnaires were used.

    Findings

    MAXQDA software was used, and the coding of the interviews led to the identification of 15 drivers in the formation of strategic renewal. The drivers identified by the interpretive structural method led to the formation of six levels, of which the capabilities of the organization and the power of adaptability were the most effective. Besides, the competencies of the employees and the correct analysis of the market were the most affected ones.

    Originality:

     Modeling the drivers of strategic renewal can narrow the theoretical gap in the research in this area. Moreover, the contribution of the current research for the managers and key decision makers of public companies affiliated to IDRO is that it helps them to identify the drivers of strategic renewal and to provide the basis for the renewal and transformation of their companies by investing in the most effective factors.

    Keywords: Strategic Renewal, Professional Managers, Organizational Development, IDRO, Interpretive Structural Modeling
  • Esmaeil Mazroui Nasrabadi* Pages 145-170
    Purpose

    Fourth-generation technologies with their wide range of applications and benefits have been employed in various fields. This development has also occurred in the field of healthcare. The development of 4th generation healthcare requires prominent competencies in managers of the field, which has not yet been investigated. The present study tried to identify these competencies and provide a model in this regard.

    Methodology

    The research was conducted in both qualitative and quantitative stages. The statistical population of the research was comprised of academicians and healthcare sector experts. The sampling method was judgmental and snowball, and the sample size was 18 in the first stage and 10 in the second. The data collection tools were semi-structured interviews and researcher-made questionnaires. Thematic analysis and fuzzy total interpretive structural modelling were applied to analyse the data.

    Findings

    The results of the first stage included 36 competencies among which 10 were main competencies. However, the results of the second stage show that ‘technological skills’, ‘updated general knowledge’, ‘personality traits’, and ‘technical skills’ are the most fundamental competencies.

    Originality: 

    The competencies of healthcare 4.0 managers were investigated for the first time in this research. From among 36 competencies, 15 were identified and were presented for the first time. Also, it is the first time the interpretive structural model of the competencies has been applied for healthcare 4.0 managers.

    Implications: 

    To enhance managerial competencies, in-service training, knowledge management system to acquire and disseminate knowledge, field trips and visiting top hospitals in the world, problem-solving and decision-making courses for managers, and upgrading the human resources management system to improve recruitment and coaching processes are recommended for healthcare managers.

    Keywords: Competencies, Healthcare 4.0, Industry 4.0, Skills, Information Technology (IT)