فهرست مطالب

مجله جنگل ایران
سال پانزدهم شماره 2 (تابستان 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/06/01
  • تعداد عناوین: 8
|
  • حسین داجلری، قوام الدین زاهدی امیری، احسان عبدی*، محسن جوانمیری، محمد عسگری صفحات 141-154

    بوم سازگان های جنگلی از بزرگ ترین منابع ذخیره کربن هستند. به منظور برآورد ظرفیت ترسیب کربن زی توده زیرزمینی، خاک و ریشه در توده راش و ممرز در جنگل لیره سر در تنکابن، 30 نمونه از هر یک از دو گونه راش و ممرز ریشه کن شده از زیر تنه و به طور تصادفی انتخاب شد. نمونه برداری خاک در سه عمق 10-0، 30-10، 50-30 سانتی متری و نمونه برداری ریشه در شش طبقه قطری کمتر از یک، 5-1، 10-5، 20-10، 50-20 و بالاتر از 50 میلی متری از قسمت های مختلف ریشه انجام شد. نمونه های خاک از الک 2 میلی متری عبور داده شد و نمونه های ریشه خشک و با دستگاه آسیاب کن پودر شدند. مقدار ذخیره کربن در ریشه های گونه راش 8404 کیلوگرم در هکتار و در ریشه ممرز 6235 کیلوگرم در هکتار و مقدار کلی کربن ترسیب شده در لایه های معدنی خاک از عمق 10-0 تا عمق 50-30 سانتی متر مربوط به راش 121 و ممرز 161 تن در هکتار محاسبه شدند. نتایج حاصل از ترسیب کربن خاک در دو گونه راش و ممرز نشان داد که مقدار ترسیب کربن خاک در گونه ممرز در همه لایه ها به ترتیب 3/62، 5/72 و 9/56 و در گونه راش به ترتیب 42، 6/43 و 7/35 تن در هکتار است. نتایج آزمون تی مستقل نیز نشان داد که بین کربن ذخیره شده در قطرهای مختلف ریشه راش اختلاف معنی داری با ممرز وجود ندارد. مقدار ترسیب کربن خاک در گونه ممرز در همه لایه ها بیشتر از راش است که تاثیر تنوع گونه ای بر مقدار ترسیب کربن خاک را نشان می دهد. با توجه به تاثیر آمیختگی گونه ها بر ذخیره و ترسیب کربن در مقایسه با گونه خالص راش، انتظار می رود که در جنگلکاری در مناطق مستعد، از ترکیب گونه های مختلف درختی استفاده شود. همچنین با توجه به پراکنش گسترده راش و ممرز در جنگل های هیرکانی، به نظر می رسد که گونه ممرز تعدیل کننده در تجزیه عناصر و ترسیب کربن در خاک باشد.

    کلیدواژگان: بوم سازگان های جنگل، ترسیب کربن، ذخیره کربن، زی توده زیرزمینی
  • الهه علی بابایی عمران، وحید اعتماد*، خسرو ثاقب طالبی، منوچهر نمیرانیان صفحات 155-165

    شناخت ساختار جنگل برای تشخیص پویایی توده، تشریح پایداری اکوسیستم، طراحی طرح های مدیریتی مناسب و اقدامات حفاظتی و احیایی مفید است. پژوهش حاضر با هدف اصلی بررسی الگوی مکانی و مشخصه های ساختاری جنگل های راش (Fagus Orientalis Lipsky) در مرحله تحولی بلوغ با استفاده از قطعات نمونه با مساحت متغیر به انجام رسید. به این منظور با جنگل گردشی در پارسل 327 بخش گرازبن جنگل خیرود، یازده قطعه با مساحت و شکل هندسی متغیر که دارای ویژگی های مرحله تحولی بلوغ بودند، انتخاب و موقعیت مکانی، قطر و ارتفاع همه درختان بزرگ تر از 5/7 سانتی متر در هر قطعه اندازه گیری شد. نتایج نشان داد که بیشترین سهم درختان در میان قطعات بررسی شده مربوط به طبقات قطری میان قطر و قطور بود. همچنین نتایج حاصل از شاخص کلارک و ایوانز و زاویه یکنواخت نشان دهنده پراکنش منظم درختان در همه قطعات بررسی شده بود. شاخص آمیختگی نیز به طور متوسط در همه قطعات 19/0 به دست آمد که نشان دهنده آمیختگی کم و تمایل اندک درختان راش به قرار گرفتن در کنار گونه های دیگر بود. میانگین شاخص تمایز قطری و ارتفاعی به ترتیب 31/0 و 30/0 محاسبه شد که بیانگر اختلاف متوسط درختان همسایه نسبت به یکدیگر بود. به طور کلی، استفاده از شاخص های مبتنی بر نزدیک ترین همسایه با قطعاتی با مساحت و شکل هندسی متغیر نشان داد که این شاخص ها از توانایی زیادی در کمی کردن مشخصه های ساختاری توده های جنگل در مرحله تحولی بلوغ برخوردارند. در نتیجه پیشنهاد می شود که تحقیقات مشابهی در دیگر مراحل تحولی صورت پذیرد.

    کلیدواژگان: پویایی، شاخص زاویه یکنواخت، شاخص کلارک و ایوانز، کمی کردن
  • مرتضی مریدی*، اصغر فلاح، محمدرضا پورمجیدیان، کیومرث سفیدی صفحات 167-178

    الگوی مکانی گونه های درختی می تواند اطلاعات زیادی در مورد فرایندهای پویایی جنگل و فعل و انفعالات بین و درون گونه ای، از جمله استقرار جنگل، رشد درختان، رقابت گونه ها و مرگ ومیر گیاهان ارایه دهد. این پژوهش با هدف اصلی بررسی الگوی مکانی و ارتباط متقابل درختان راش (Fagus orientalis Lipsky) در مرحله تحولی انباشت حجم، در روند تحول جنگل های راش هیرکانی در مرحله نهایی توالی انجام گرفت. به این منظور سه قطعه نمونه یک هکتاری انتخاب شد و آماربرداری صد درصد از مشخصه های درختان از جمله نوع گونه و قطر برابرسینه انجام گرفت و موقعیت مکانی تمام درختان ثبت شد. نتایج حاصل از شاخص زاویه یکنواخت نشان دهنده الگوی منظم درختان همسایه بود. شاخص آمیختگی به طور متوسط 08/0 به دست آمد که نشان دهنده رقابت شدید درون گونه ای و تمایل کم درختان راش به قرار گرفتن در کنار گونه های دیگر بود. میانگین شاخص تمایز قطری و ارتفاعی به ترتیب 36/0 و 28/0 محاسبه شد که بیانگر اختلاف متوسط درختان همسایه نسبت به هم بود. براساس نتایج تابع تک متغیره L11، در قطعات 1، 2 و 4 به ترتیب درختان تا فاصله بین درختی 7، 4 و 6 متر، درختان الگوی منظم داشتند و در بقیه فواصل در داخل محدوده مونت کارلو قرار گرفتند. براساس نتایج تابع دومتغیره L12، در هر سه قطعه نمونه درختان کم قطر با درختان میان قطر و قطور حداقل تا فاصله 5 متر، اثر متقابل منفی داشتند. هر گونه دخالت براساس برنامه های پرورش جنگل مستلزم توجه کافی به حفظ ویژگی های ساختاری توده در این مرحله از تحول توده های راش است.

    کلیدواژگان: تابع تک متغیره L11، شاخص آمیختگی، شاخص زاویه یکنواخت، محدوده مونت کارلو
  • نگین آرمند، انوشیروان شیروانی*، محمد متینی زاده، مریم تیموری صفحات 179-194

    بنه (Pistacia atlantica var. mutica Rech. f.) یکی از گونه های درختی مهم در جنگل های ایران محسوب می شود که در سال های اخیر با چالش های زیادی برای احیای طبیعی خود مواجه شده است. در این پژوهش اثر متقابل قارچ Funneliformis mosseae، کود زیستی مایکوروت و باکتری Pseudomonas fluorescens روی نهال بنه در دو تیمار رطوبتی 100 درصد ظرفیت زراعی به عنوان تیمار بدون تنش و 50 درصد ظرفیت زراعی به عنوان تیمار تنش خشکی بررسی شد. براساس نتایج، کاهش رطوبت خاک موجب کاهش رشد (قطر، وزن تر و خشک اندام هوایی و وزن تر ریشه) نهال بنه شد. برهمکنش قارچ های میکوریزی و باکتری حل کننده فسفات روی رشد نهال و همچنین محتوای کلروفیل، کاروتنویید و پرولین برگ در سطح 5 درصد معنی دار بود. بیشترین ارتفاع ساقه به تیمار ترکیبی Funneliformis mosseae و Pseudomonas fluorescens (54/24 سانتی متر) در تیمار بدون تنش و کمترین ارتفاع به تیمار شاهد (8/8 سانتی متر) در شرایط تنش خشکی تعلق داشت. محتوای پرولین در نهال های تلقیح شده با قارچ Funneliformis mosseae در حضور باکتری بیشتر از تیمارهای دیگر بود (87/8 میکرومول بر گرم) و این تیمار در کاهش علایم تنش خشکی نسبت به تیمارهای دیگر موثرتر واقع شد. در شرایط بدون تنش، حضور باکتری Pseudomonas fluorescens به تنهایی موجب بهبود رشد نهال ها نشد؛ اما در تعامل با قارچ میکوریزی و همچنین در زمان کاهش رطوبت خاک اثرهای مثبت آن بر رشد نمایان شد. در این پژوهش مشاهده شد که نهال های میکوریزی و باکتریایی نسبت به نهال های شاهد از رشد بهتری برخوردار بودند و میکروارگانیسم ها اثری مشابه آبیاری بر برخی مشخصه های رویشی داشتند، اما به منظور تایید نتایج حاضر، آزمایش های تکمیلی مشابه در نهالستان و رویشگاه طبیعی روی نهال بنه با اعمال سطوح آبیاری مختلف ضروری به نظر می رسد.

    کلیدواژگان: باکتری حل کننده فسفات، تنش خشکی، قارچ میکوریز آربسکولار، نهال بنه
  • فاطمه احمدلو*، روشنک دهقان، آزاده صالحی، سعیده اسکندری صفحات 195-210

    به منظور برنامه ریزی و بهبود تصمیم گیری های مدیریتی برای توسعه زراعت چوب در استان گیلان، مشخصه های سطح، پراکنش و متغیرهای زیست سنجی درختان صنوبر این استان به تفکیک هر شهرستان اندازه گیری شد. برای اجرای این تحقیق، ابتدا از طریق عملیات میدانی، عرصه صنوبرکاری ها با استفاده از سیستم موقعیت یاب جهانی (GPS) به صورت صددرصد برداشت شد. سپس در هر قطعه صنوبرکاری به ازای هر مساحت 2000 متر مربعی، نه پایه درخت میانی برای متغیرهای زیست سنجی اندازه گیری شد. نمودار همبستگی مشخصه های سطح و رویش درختان با شاخص های اقلیمی و خاک نیز تعیین شد. براساس یافته های پژوهش، سطح کل صنوبرکاری های استان گیلان 12179 هکتار در سال 1398 و بیشترین آن مربوط به شهرستان صومعه سرا با 6944 هکتار است که شامل 8/11 درصد سطح شهرستان می شود. این شهرستان با بیشترین تعداد و حجم در رتبه اول کشت درختان صنوبر قرار دارد. سه شهرستان آستارا، املش و فومن کمترین سطح صنوبرکاری را در استان دارند. بیشترین میانگین سنی درختان در شهرستان های رودبار و طوالش و کمترین میانگین سنی و تعداد درختان در شهرستان فومن به دست آمد. مشخصه های تعداد کل درختان، حجم و سطح صنوبرکاری بیشترین ضریب همبستگی را با شاخص های اقلیمی و متغیر نیتروژن کل نشان دادند. یافته های این پژوهش می تواند اطلاعات مبنایی باارزشی برای استفاده در پایش سطح صنوبرکاری ها، برنامه ریزی ها و تصمیم گیری های مدیریتی و شناخت مناطق مستعد صنوبرکاری در زمینه زراعت چوب در استان گیلان و کشور باشد.

    کلیدواژگان: زراعت چوب، شاخص های اقلیمی، عملیات میدانی، متغیرهای زیست سنجی
  • یونس رستمی کیا*، احمد رحمانی، مریم تیموری صفحات 211-225

    کندی رشد نهال های فندق به ویژه در سال های نخست جنگلکاری، اجرای برنامه های احیا و توسعه جنگل فندقلو را با تاخیر مواجه می کند. در این زمینه، کاربرد کودهای زیستی به ویژه باکتری های افزاینده رشد گیاه می تواند راهبرد موثری در بهبود صفات رویشی و فیزیولوژیک نهال فندق محسوب شود. بدین منظور در اوایل اردیبهشت 1396 در نهالستان فندقلوی اردبیل، خاک اطراف ریشه نونهال های گلدانی فندق، تولیدشده از دو مبدا فندقلو (جنگل فندقلوی اردبیل) و مکش (جنگل آق اولر گیلان)، با باکتری های DSM291 Pseudomonas putida،FzB24  Bacillus subtilis و E1 Enterobacter cloacae به صورت مجزا و ترکیبی مایه زنی شدند. سپس در آبان 1397، نهال های یکساله فندق به اراضی زراعی حاشیه جنگل فندقلو منتقل شده و با توجه به دو فاکتور یادشده (مایه زنی، مبدا بذر) در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار دوازده تایی در شرایط دیم کشت شدند. نتایج پس از چهار سال نشان داد که نهال های تلقیح شده هر دو مبدا، از لحاظ همه صفات بررسی شده اندازه بزرگ تری از نهال های تلقیح نشده داشتند. بزرگ ترین اندازه متغیرهای بررسی شده به نهال های مبدا فندقلو با مایه زنی ترکیبی سه باکتری اختصاص داشت، به طوری که در این نهال ها زنده مانی 7/49، رویش قطر یقه 1/51، رویش ارتفاع 4/60، زی توده خشک ریشه، ساقه و برگ به ترتیب 6/85، 1/75 و 2/68، فتوسنتز 9/49، هدایت روزنه ای 04/58، کارایی مصرف آب 7/121 و محتوای کلروفیل 8/46 درصد نسبت به نهال های مایه زنی نشده مبدا فندقلو افزایش داشت. در کل نظر به اثر باکتری های محرک رشد تحت بررسی (به ویژه تیمار ترکیبی) در بهبود صفات رشد و فیزیولوژی پروونانس های فندق، تلقیح با باکتری نهال های فندق در نهالستان اقدامی مفید برای توفیق نهالکاری های آن در عرصه خواهد بود.

    کلیدواژگان: باکتری سودوموناس، زنده مانی، فندق، قطر یقه، هدایت روزنه ای
  • علی خداکریمی مغانجوقی، محمدرضا زرگران*، حسین لطفعلی زاده، جواد اسحاقی راد صفحات 227-242

    زنبورهای گال زای بلوط در خانواده Cynipidae از مهم ترین حشرات وابسته به درختان بلوط هستند. به منظور جمع آوری و شناسایی جوامع پارازیتوییدهای زنبورهای گال زا روی بلوط دارمازو Quercus infectoria Oliv. نمونه برداری از گال ها با توجه به جمع آوری نسل غیرجنسی زنبورهای گال زای بلوط در مهر 1396 و در دو دامنه ارتفاعی (1500-1300 و 1700 -1500 متر از سطح دریا) در مناطق پردانان و میرآباد انجام گرفت. حشرات خارج شده از گال ها شناسایی و سپس شاخص های تنوع و غنای گونه ای آنها با استفاده از نرم افزار Ecological Methodology 3/0 محاسبه شد. میانگین تیمارهای اندازه گیری شده بین دامنه های ارتفاعی با آزمون تی استیودنت مستقل در نرم افزار SPSS 21 مقایسه شد. براساس نتایج از دو منطقه تحت بررسی بیست گونه زنبور گال زای بلوط و ده گونه زنبور پارازیتویید متعلق به پنج خانواده از راسته بال غشاییان شناسایی شد. از بیست گونه زنبور گال زای بلوط جمع آوری شده، فقط پانزده گونه دارای پارازیتویید بودند. دو گونه زنبور گال زای Andricus coriarius Hartig وAndricus coriariformis Melika et al.  دارای بیشترین تعداد زنبور پارازیتویید بودند. در بین زنبورهای پارازیتویید شناسایی شده نیز بیشترین فراوانی مربوط به گونه Aulogymnus gallarum Linnaeus بود که دست کم در ده گونه زنبور گال زای بلوط اصلی ترین پارازیتویید بود و با فراوانی زیاد مشاهده شد. مقادیر میانگین شاخص های تنوع و یکنواختی گونه ای پارازیتوییدهای زنبورهای گال زای بلوط دارمازو در مناطق و همچنین در دامنه های ارتفاعی متفاوت، از اختلاف معنی داری برخوردار نبودند.

    کلیدواژگان: آذربایجان غربی، بلوط دارمازو، تغییرات جمعیتی، دشمن طبیعی، گال
  • مکرم روان بخش*، بابک باباخانی، محمود قاسم نژاد صفحات 243-258

    مطابق پیش بینی ها، خشکی در دهه های آینده احتمالا به شدت افزایش خواهد یافت، بنابراین درک پاسخ های سازشی گونه های درختی که با این شرایط روبه رو می شوند اهمیت ویژه ای دارد. در این تحقیق تاثیر تنش خشکی بر پارامترهای ریخت شناسی، فیزیولوژی و بیوشیمیایی گونه جنگلی ون(Fraxinus excelsior L.)  از گونه های بومی هیرکانی ارزیابی شده است. آزمایش در قالب طرح کاملا تصادفی روی نهال های یکساله و چهار سطح تنش خشکی 25 درصد (تنش شدید)، 50 درصد (تنش متوسط)، 75 درصد (تنش خفیف) و 100 درصد ظرفیت زراعی (بدون تنش) انجام گرفت. نتایج نشان داد که خشکی، رشد و زی توده نهال ها را کاهش داد. میزان افت در تیمار تنش شدید نسبت به تیمار شاهد در صفت ارتفاع نهال ها، زی توده کل، سطح برگ و شاخص سطح ویژه برگ به ترتیب 6/47، 2/43، 1/77 و 1/38 درصد بود، ولی نسبت ریشه به اندام هوایی 8/44 درصد افزایش نشان داد. با افزایش شدت تنش میزان کلروفیل کل، کلروفیل a، کلروفیل b و میزان کاروتنویید کاهش جزیی و غیرمعنی داری نشان داد. محتوای نسبی آب نهال ها، افت 20/34 و 18/23 درصدی در تنش شدید و متوسط نسبت به تیمار شاهد داشتند. افزایش پرولین و مالون دی آلدیید در تیمار تنش شدید نسبت به تیمار شاهد به ترتیب 8/93 و 06/165 درصد بود. در تیمار تنش خفیف و متوسط افزایش فعالیت آنزیم سوپراکسید دیسموتاز 5 درصد و فعالیت آنزیم پراکسیداز به ترتیب 273 و 240 درصد مشاهده شد. داده های این تحقیق نشان می دهد که نهال های ون به کمک راهبرد اجتناب و تحمل خشکی مانند کاهش رشد و زی توده، افزایش نسبت ریشه به اندام هوایی، حفظ رنگیزه های فتوسنتزی و افزایش فعالیت های آنزیمی تا سطح تیمار 50 درصد ظرفیت زراعی توانایی سازش با شرایط کمبود آب را دارند و استفاده از این گونه برای جنگلکاری و احیای جنگل ها در مناطق در معرض خشکی توصیه می شود.

    کلیدواژگان: آنزیم های آنتی اکسیدانی، شاخص سطح ویژه برگ، ظرفیت زراعی، کم آبی، ون
|
  • H .Dajleri, G.H. Zahedi Amiri, E .Abdi *, M .Javanmiri Pour, M .Asgari Pages 141-154

    Forest ecosystems are one of the principal sources of carbon storage. The Lirehsar forest in Tonekabon was studied to assess the carbon sequestration capacity of underground biomass, soil, and roots of beech and hornbeam mixed stands. Thirty samples of uprooted beech and hornbeam trees were unintentionally selected. Soil sampling was carried out at three depths (0-10, 10-30, 30-50 cm), and root diameter sampling was conducted in six classes (50 mm) from distinct parts of the root. Soil samples were passed through a 2 mm sieve, and root samples were dried and pulverized with a grinder. The carbon storage value in beech and hornbeam roots was 8404 kg.ha-1 and 6235 kg.ha-1, respectively. The total amount of carbon deposited in soil mineral layers from 0-10 cm to 30-50 cm depth on beech and hornbeam was calculated 121 and 161 t.ha, respectively. Furthermore, the study results on soil carbon sequestration in beech and hornbeam revealed that the amount of soil carbon sequestration in all layers was 56.9, 72.5, and 62.3 t.ha for hornbeam, while its value for beech in all layers was 42, 43.6, and 35.7 t.ha. The independent t-test results showed no significant difference between carbon stored in diverse root diameters in beech and hornbeam. Findings showed that the amount of soil carbon sequestration on hornbeam was higher than on beech in all layers, revealing the influence of species diversity on soil carbon sequestration. It is expected that a variety of different tree species can be employed for reforestation in suitable areas as a result of the species diversity effect on carbon storage and carbon sequestration compared to pure beech species. It is supposed that hornbeam is a mitigated species for decomposition of soil elements and carbon sequestration in forest soil due to the developed distribution of the studied species in Hyrcanian forests.

    Keywords: Forest Ecosystems, Carbon sequestration, carbon storage, Underground biomass
  • El Alibabaei Omran, V .Etemad *, Kh .Saghebtalebi, M .Namiranian Pages 155-165

    Understanding the structure of a forest is crucial for detecting forest dynamics, describing ecosystem stability, and designing effective management plans and protection and restoration measures. This study primarily aims to investigate the spatial pattern and structural characteristics of beech forests in the optimal developmental stage using variable area sample plots. In compartment 327 of the Grozban district of Kheyrood forest, eleven variable area sample plots with geometric shapes, exhibiting characteristics of the optimal developmental stage, were selected. The location, diameter, and height of all trees larger than 7.5 cm were measured in each sample plot. The results revealed that the largest contribution of trees among the investigated sample plots was related to mid-diameter and low-diameter classes. The Clark and Evans index and uniform angle results indicated a regular distribution of trees in all studied sample plots. The mingling index averaged 0.19 across all sample plots, suggesting low mixing and a minimal tendency of beech trees to blend with other species. The average diameter and height differentiation index were calculated as 0.31 and 0.30, respectively, indicating an average difference between neighboring trees. Overall, the use of indices based on the nearest neighbor with variable area sample plots and geometric shapes demonstrated that these indices effectively quantify the structural characteristics of forest stands in the optimal developmental stage. Consequently, it is recommended to conduct similar research in other developmental stages.

    Keywords: Dynamics, Uniform angle index, Clarke, Evans index, quantifying
  • M .Moridi *, A .Fallah, M.R. Pourmajidian, K. Sefidi Pages 167-178

    Spatial patterns of tree species can provide valuable insights into forest dynamics, including processes such as forest establishment, tree growth, species competition, and mortality. This study aimed to investigate the structure, spatial pattern, and interactions of beech trees during the volume accumulation stage of forest evolution in the climax stage of succession. Three one-hectare sample plots with characteristics representative of this stage were selected, and tree characteristics, including species type, DBH, and location, were measured and recorded for all living trees. The results of the uniform angle index indicated a regular pattern among neighboring trees. The average mingling index was 0.08, suggesting intense intra-species competition and a low tendency for beech trees to be located near other species. The mean diameter and height differentiation indices were 0.36 and 0.28, respectively, indicating an average difference between neighboring trees. According to the results of the univariate L11 function, in sample plots one, two, and three, trees exhibited a regular pattern up to distances of 7, 4, and 6 meters between trees, respectively. At greater distances, trees were located within the Monte Carlo range. Based on the results of the L12 bivariate function, in all three sample plots, small diameter trees had a negative interaction with medium and large diameter trees up to a distance of at least 5 meters. Any intervention based on silvicultural programs should take into account the preservation of the structural features of stands at this stage of beech evolution.

    Keywords: Univariate L11 function, Mingling index, Uniform angle index, Monte Carlo range
  • N .Armand, A .Shirvany *, M. Matinizadeh, M. Teimouri Pages 179-194

    Wild Pistachio (Pistacia atlantica var. mutica Rech. f.) is an important tree species in the forests of Iran that has faced many challenges in its natural restoration. This study investigated the interaction effects of Funneliformis mosseae, MycoRoot biofertilizer, and Pseudomonas fluorescens on Pistacia atlantica seedlings under two water treatments: 100% field capacity as a non-stress treatment and 50% field capacity as a drought stress treatment. Decreased soil moisture reduced the growth (root collar diameter, shoot and root fresh weight, shoot dry weight) of Pistacia atlantica seedlings. The interaction of mycorrhizal fungi and phosphate-solubilizing bacteria on seedling growth, as well as chlorophyll, carotenoid, and leaf proline content, was significant at the 5% level. The highest stem height was observed in the combined treatment of Funneliformis mosseae and Pseudomonas fluorescens (24.54 cm) under non-stress conditions, while the shortest belonged to the control treatment (8.8 cm) under drought stress conditions. Proline content in seedlings inoculated with Funneliformis mosseae in the presence of Pseudomonas fluorescens was higher (8.87 μmol/g) than other treatments, and this treatment was more effective in reducing drought stress symptoms than other treatments. Under non-stress conditions, the presence of Pseudomonas fluorescens alone did not play a significant role in improving seedling growth, but its positive effects on growth appeared when interacting with mycorrhizal fungi and during drought. Although this research observed that mycorrhizal and bacterial seedlings had better growth than control seedlings and that microorganisms had the same effect as irrigation on some growth characteristics, it is necessary to conduct similar additional experiments in nurseries and natural habitats on P. atlantica seedlings using different irrigation levels to confirm these results.

    Keywords: Phosphate-solubilizing bacteria, Drought stress, Arbuscular mycorrhizal fungi, wild Pistachio seedling
  • F .Ahmadloo *, R .Dehghan, A. Salehi, S. Eskandari Pages 195-210

    In order to plan and make managerial decisions for the development of wood farming in Guilan province, parameters such as area, distribution, and biometric variables of poplar trees were measured separately for each county. To conduct this research, the field of poplar plantations was located using the Global Positioning System (GPS) and measured with 100% inventory method. In each poplar plantation section, for every 2000 square meters, nine middle trees were measured for the biometric variables. The correlation between the characteristics of area and increment of trees with climatic indicators and soil was also plotted. According to the findings of this project, the total area of poplar plantations in Guilan province was 12,179 ha in 2018, with the highest belonging to Sowme`eh Sara county with 6,944 ha, comprising 11.8% of the county area. This county ranked first in poplar tree cultivation with the highest number and volume of trees. The area of poplar plantation was the lowest in Astara, Amlash, and Fouman counties. The highest mean age of trees was obtained in Rudbar and Tavalesh, while the lowest mean age and number of trees were obtained in Fouman county. The characteristics of the total number of trees, volume, and area of poplar plantation showed the highest correlation coefficient with climatic indicators and total nitrogen. The findings of this research can provide valuable basic information for monitoring the area of poplar plantations, planning and management decisions, and identifying areas suitable to poplar plantations for wood farming in Guilan province and the country.

    Keywords: Biometric variables, Climatic indicators, Field operation, Wood farming
  • Y. Rostamikia *, A .Rahmani, M .Teimouri Pages 211-225

    The slow growth of hazelnut seedlings, particularly during the initial years of afforestation, hampers the rehabilitation and development programs of hazelnut forests. In this context, biological fertilizers, especially plant growth-promoting bacteria, can be an effective strategy to enhance the growth and physiological traits of hazelnut seedlings. In May 2017, new hazelnut potted seedlings from two seed sources - Fandoglou (Ardabil Fandoglou forest) and Makesh (Aghvalar Guilan forest) - were propagated in an Ardabil hazelnut nursery. These seedlings were inoculated separately and in combination with Pseudomonas putida DSM291, Bacillus subtilis FzB24, and Enterobacter cloacae E1. In November 2017, the one-year-old hazelnut seedlings were transferred to agricultural lands bordering the Fandoglou forest. The seedlings were planted in rain-fed conditions following a randomized complete block design with three replications of 12 based on two factors: fertilization and seed origin. After four years, it was observed that inoculated seedlings from both origins outperformed non-inoculated ones in all investigated traits. The largest parameters of the studied variables were attributed to the Fandoglou-origin seedlings inoculated with a combination of three bacteria. These seedlings showed a survival rate of 49.7%, collar diameter growth of 51.1%, height growth of 60.4%, and dry mass increases in roots (85.6%), stems (75.1%), and leaves (68.2%). Additionally, photosynthesis increased by 49.9%, stomatal conductance by 58.04%, water consumption efficiency by 121.7%, and chlorophyll content by 46% compared to non-fertilized Fandoglou-origin seedlings. In conclusion, considering the role of the studied growth-promoting bacteria (especially the combined treatment) in enhancing the growth characteristics and physiology of hazelnut provenances, inoculating hazelnut seedlings with bacteria in nurseries can be a beneficial strategy for successful field transplantation.

    Keywords: collar diameter, Hazelnut, Growth promoting rhizobacteria, Stomatal conductance, survival
  • A .Khodakarimi Moghanjughy, M.R. Zargaran *, H .Lotfalizadeh, J .Eshaghi-Rad Pages 227-242

    Oak gallwasps (Family: Cynipidae) are among the most important insects associated with oak trees. To identify the parasitoid communities of gall wasps on Quercus infectoria Oliv., galls were sampled in October 2018 due to the collection of asexual generations of oak gall wasps. Sampling was carried out at two altitudes (1300-1500 and 1500-1700 m) in the Pidaranan and Mirabad areas in 2018. Parasitoid species were identified, and their abundance, species diversity, and richness indices were calculated using Ecological Methodology ver. 3.0 software. The means of the treatments were compared between altitude slopes using an independent student t-test with SPSS ver. 21 software. Results showed that 20 species of gall wasps and 10 species of parasitoid wasps belonging to five families of the order Hymenoptera were collected and identified. Of the 20 species of oak galls, 15 had parasitoids. The two species Andricus coriarius Hartig and Andricus coriariformis Melika et al. had the highest number of parasitoid wasps. Among the parasitoid wasps, the most frequent species was Aulogymnus gallarum L., which was introduced as the main parasitoid in at least 10 gall wasp species with high population density. The mean values of parasitoid species diversity and evenness indices for gall wasp species on Q. infectoria in different regions and altitude slopes were not significantly different from each other.

    Keywords: demographic change, gall, Natural Enemy, Quercus infectoria, West-Azarbaijan
  • M. Ravanbakhsh *, B. Babakhani, M. Ghasemnezhad Pages 243-258

    Drought is predicted to increase drastically in the coming decades, making it crucial to understand the adaptive responses of tree species to such conditions. This study evaluates the effect of drought stress on the morphological, physiological, and biochemical parameters of Fraxinus excelsior, a native species from the Hyrcanian forest. The experiment was conducted using a completely randomized design, where one-year-old seedlings were subjected to four water stress conditions: 25% (severe stress), 50% (moderate stress), 75% (mild stress), and 100% field capacity (no stress). Results showed that drought reduced the growth rate and biomass of seedlings. Compared to the control treatment, the rate of decline in seedling height, biomass, leaf area, and specific leaf area index was 47.6%, 43.2%, 77.1%, and 38.1%, respectively, in the severe stress treatment. The root-to-shoot ratio increased by 44.8%. As water stress increased, the content of chlorophyll, chlorophyll a, chlorophyll b, and carotenoids showed a slight and insignificant decrease. The relative water content of seedlings decreased by 34.20% and 23.18% in severe and moderate stress treatments compared to the control treatment. Proline and malondialdehyde increased by 93.8% and 165.06%, respectively, in the severe stress treatment. Superoxide dismutase enzyme activity increased by 5%, while peroxidase enzyme activity increased by 273% and 240% in mild and moderate stress treatments, respectively. The data from this study suggests that F. excelsior seedlings cope with drought through avoidance and tolerance strategies such as reducing growth and biomass, increasing root-to-shoot ratio, retaining photosynthetic pigments and osmotic potential, and increasing enzymatic activities up to 50% FC. This species is recommended for afforestation and reforestation in drought-prone areas.

    Keywords: antioxidant enzyme, Field capacity, Fraxinus excelsior L. Specific Leaf Area Index, Water Defici