فهرست مطالب

نشریه مهندسی بهداشت محیط
سال دهم شماره 2 (پیاپی 39، زمستان 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/12/10
  • تعداد عناوین: 8
|
  • بهاره لرستانی*، مهرداد چراغی، سهیل سبحان اردکانی صفحات 100-113
    زمینه و هدف

    امروزه عناصر کمیاب به عنوان شاخص های مفید ارزیابی آلودگی محیط و به ویژه اثرات ناگوار ناشی از ترافیک شهری محسوب می شوند. از این رو، این تحقیق با هدف بررسی اثر ترافیک شهری و فاصله از حاشیه خیایان بر محتوی عناصر سرب، کادمیم و مس در خاک و پوشش گیاهی حاشیه خیابان های شهر همدان انجام یافت.

    مواد و روش ها

    در این پژوهش توصیفی، پس از انتخاب چهار منطقه با حجم ترافیکی مختلف در سطح شهر همدان، 24 نمونه مرکب خاک و 24 نمونه مرکب گیاه از هر منطقه برداشت شد. پس از آماده سازی و هضم اسیدی نمونه های خاک و گیاه، محتوی عناصر در آن ها به روش طیف‏سنجی نوری پلاسمای جفت شده القایی (Inductively Coupled Plasma-Optical Emission Spectrometry: ICP-OES) خوانده شد. پردازش آماری داده ها نیز توسط نسخه 19 نرم افزار SPSS انجام یافت.

    یافته ها

    نتایج نشان داد تجمع فلزات در خاک و پوشش گیاهی مناطقی با حجم ترافیک بالا (بلوار بسیج) بیش تر از سایر مناطق بود. همچنین، فاصله از حاشیه جاده نیز با تجمع فلزات در نمونه ها رابطه معکوس داشت. به طوری که  بیشینه غلظت تجمع یافته عناصر مربوط به نمونه های برداشت شده از فاصله پنج متری حاشیه خیابان بود.

    نتیجه گیری

    رابطه معکوس بین غلظت تجمع یافته عناصر با فاصله از جاده را می توان با انتشار آلاینده ها از وسایل نقیله مرتبط دانست. به علاوه، نتایج این تحقیق می تواند مورد استفاده مدیران و برنامه ریزان حوزه های معماری و طراحی شهری، برنامه ریزی کاربری اراضی شهری و مدیریت حمل و نقل و کنترل ترافیک شهری واقع شود.

    کلیدواژگان: فلز سنگین، ترافیک شهری، پوشش گیاهی، حاشیه خیابان، همدان
  • الهه تقیان*، داریوش نباتی احمدی، محمد رعایایی اردکانی صفحات 114-129
    زمینه و هدف

    حذف فلز سنگین منگنز از پساب های صنعتی، برای کارشناسان محیط زیست همواره از موضوعات چالش برانگیز بوده است. مشخص شده است که در تصفیه پساب صنعتی جهت حذف فلزات سنگین می توان از گونه های مختلف ریزجلبک از جمله اسپیرولینا پلاتنسیس بهره گرفت. هدف اصلی این پژوهش کاهش و یا حذف فلز سنگین منگنز از پساب صنعتی کارخانه ها توسط ریزجلبک اسپیرولینا پلاتنسیس می باشد.

    مواد و روش ها

    در این تحقیق 8 نوع پساب صنعتی از کارخانجات مختلف جمع آوری شد و بعد از رسیدن جلبک به فاز لگارتیمی مجاورسازی با پساب های صنعتی صورت گرفت. سپس غلظت فلز منگنز، میزان جذب فلز و درصد کارایی پاکسازی ریزجلبک به وسیله سنجش جذب اتمی انجام شد. همچنین، برای توالی یابی نوکلیوتیدی ژن زیراحد آلفافیکوسیانین از ریزجلبک اسپیرولینا، آنزیم های برشی طراحی شد. سپس برای تایید آغازگرها از نرم افزار Clonewin استفاده شد و قطعه مورد نظر به صورت مجازی درون ناقل بیانی قرار گرفت.

    یافته ها

    نتایج ارزیابی جذب اتمی نشان داد که پس از مجاورسازی اسپیرولینا با پساب های صنعتی به مدت یک ساعت، کاهش معناداری در حجم فلز سنگین منگنز اتفاق افتاد که با افزایش مدت زمان مجاورسازی به میزان 3 ساعت، جذب زیستی بیشتری توسط اسپیرولینا از پساب های صنعتی صورت گرفت. همچنین نتیجه توالی ژن زیرواحد آلفافیکوسیانین، 100٪ همولوژی با توالی ژن زیرواحد آلفافیکوسیانین موجود در بانک ژن را نشان داد.

    نتیجه گیری

    بنابراین، اسپیرولینا پلاتنسیس توانایی جذب فلز منگنز در پساب صنعتی حاصل از کارخانجات را دارد و جهت همسانه سازی و بیان ژن های زیرواحدآلفا می توان از ناقل های بیانی متفاوت استفاده کرد.

    کلیدواژگان: اسپیرولینا پلاتنسیس، زیست پالایی، فلز منگنز، پساب
  • مهدی رضایی*، مجید هاشمی صفحات 130-145
    زمینه و هدف

    ضایعات ساخت وساز و تخریب، از جمله پرحجم ترین ضایعات شهری بوده که غالبا از جنس بتن هستند. با توجه به حجم بالای این ضایعات، ضروریست تا از استراتژی بازیافت برای مدیریت ضایعات ساختمانی استفاده کرد. بازیافت، سه مزیت عمده؛ از جمله کاهش تقاضای منابع طبیعی، کاهش هزینه تولید انرژی و افزایش ظرفیت محل دفن را دارا می باشد که میتواند تا حد زیادی مدیریت ضایعات بتنی را راحت تر کند. بر این اساس، هدف از مطالعه حاضر، مروری بر روش های بازیافت ضایعات بتنی می باشد.

    مواد و روش ها

    در جستجوی اولیه مقالات، جمعا 74 مقاله از سال 2005 تا 2022 میلادی یافت شد که پس از حذف موارد تکراری، این تعداد به 50 رسید. سپس در مرحله غربالگری، عنوان و چکیده مقالات بررسی شد و در انتها، تعداد 28 مقاله باقی ماند. سپس برای دستیابی به مقالات مرتبط، متن کامل مقالات غربال شده مورد بررسی قرار گرفت و در نهایت، 22 مقاله باقی ماند که در مطالعه حاضر، استفاده شد.

    یافته ها

    سنگدانه های بازیافت شده، معمولا کاربرد محدودی در صنعت ساخت وساز دارند؛ اما تکنولوژی های مورد بحث در این مطالعه، می توانند باعث افزایش کیفیت سنگدانه های بازیافت شده شوند و بنابراین می توان از این سنگدانه ها، در مصارف بهتر و بیشتری استفاده کرد.

    نتیجه گیری

    برای پیشرفت امر بازیافت ضایعات ساختمانی، پیشنهادهایی؛ از جمله تخریب اصولی ساختمان ها، بازنگری در روش های ساخت وساز و تشویق به طراحی سازه ها در جهت پتانسیل های معماری بومی مطرح است. ابزار های اصلی برای رسیدن به این اهداف نیز؛ شامل حمایت دولت، افزایش آگاهی عمومی، تاسیس سیستم اداری برای مواد بازیافت شده، تصویب قوانین مربوطه و ابداع روش های ساخت وساز در جهت قابلیت های محلی می باشد.

    کلیدواژگان: بازیافت ضایعات بتنی، ضایعات ساختمانی، اثرات محیطی
  • هادی امجدیان، سهیل سبحان اردکانی* صفحات 146-162
    زمینه و هدف

    ارزیابی کیفی منابع آب زیر زمینی به ویژه در نواحی خشک و نیمه خشک جهان از جمله ایران که به طور تقریبی %90 آب مورد نیاز آن ها برای مصارف گوناگون از منابع آب زیر زمینی تامین می شود، از اهمیتی بسزا برخوردار است. لذا، این پژوهش با هدف ارزیابی آلودگی منابع آب زیرزمینی شهر سنقر به عناصر آرسنیک، سرب، کادمیم و مس با استفاده از شاخص های کیفی MI وPoS  در طی فصول تابستان و پاییز سال 1401 انجام شد.

    مواد و روش ها

    به منظور ارزیابی کیفی منابع آب زیر زمینی، در اواسط فصول تابستان و پاییز از 12 حلقه چاه تامین کننده آب شرب شهر سنقر در مجموع 36 نمونه مرکب آب زیرزمینی برداشت و مقادیر پارامترهای pH، EC، TDS و دما در محل اندازه گیری شدند. پس از آن و با انجام مراحل آماده سازی آزمایشگاهی، غلظت عناصر در نمونه ها به روش طیف‏سنجی نوری پلاسمای جفت شده القایی خوانده شدند. کیفیت آب با استفاده از شاخص های MI وPoS ارزیابی شده و داده ها نیز با استفاده از نرم افزار آماری SPSS مورد پردازش قرار گرفتند.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که میانگین غلظت عناصر آرسنیک، سرب، کادمیم و مس در نمونه های آب فصل تابستان به ترتیب برابر با 22/4، 125/0، 387/0 و 598/0 میکروگرم در لیتر و در نمونه های آب فصل پاییز (میکروگرم در لیتر) نیز به ترتیب برابر با 98/2، 137/0، 213/0 و 610/0 و در هر دو فصل کوچک تر از بیشینه رواداری WHO، EPA و سازمان حفاظت محیط زیست ایران بوده است. به علاوه، میانگین مقادیر شاخص های MI و PoS در فصل تابستان با 00/1 و 203 به ترتیب بیان گر سطوح کیفی "تحت تاثیر اندک" و "آلودگی اندک" و در فصل پاییز نیز با 830/0 و 144 به ترتیب بیان گر سطوح کیفی "پاک" و "پاک-آلودگی حداقل" بود.

    نتیجه گیری

    با استناد به یافته ها، گرچه در زمان اجرای مطالعه منابع آب زیرزمینی شهر سنقر در معرض آلودگی بیش تر از حد مجاز به عناصر بالقوه سمی نبوده است، ولی با استفاده بی رویه از نهاده های کشاورزی و به ویژه کودهای شیمیایی فسفاته و ازته و سموم شیمیایی با پایه فلزی توسط کشاورزان، امکان افزایش غلظت انواع فلزات سنگین در خاک و نفوذ آن ها به سفره های آب زیرزمینی در اثر روان شویی ناشی از آبیاری و  نزولات جوی در میان مدت دور از انتظار نخواهد بود. از این رو، برای حفظ سلامت مصرف کنندگان، نسبت به پایش و ارزیابی کیفی دوره ای و منظم منابع آب زیرزمینی منطقه مورد مطالعه توصیه می شود.

    کلیدواژگان: آلودگی آب، ارزیابی کیفی، بیشینه رواداری، عناصر بالقوه سمی، سنقر
  • محمدامین کرمی، بهرام کمره یی، مهدیه فرهادیان، فرامرز عظیمی* صفحات 163-172
    زمینه و هدف

    ورمی کمپوست یک فن آوری امید بخش، مقرون به صرفه و دوستدار محیط زیست در مدیریت پسماندهای آلی می باشد. دراین مطالعه  تولید ورمی کمپوست با استفاده از کرم خاکی ایزنیافویتیدا از پسماندهای کشاورزی و کود گوسفندی بررسی شده است.

    مواد و روش ها

    در این مطالعه از پسماندهای کود گوسفندی، کاه و برگ انگور در نسبت های مختلف جهت تولید ورمی کمپوست استفاده گردید. از جعبه های پلاستیکی منفذ دار جهت حمایت از رشد کرم های خاکی استفاده شد. بعد از تنظیم نسبت های مختلف از این پسماندها، رطوبت آنها تنظیم شده و به هر جعبه تعدادی کرم خاکی گونه ایزینیا فتیدا معرفی گردید. پارامترهای pH و EC به صورت دو هفته یکبار و نسبت C/N  سه دفعه در طول مدت آزمایش اندازه گیری شد. مدت آزمایش 120 روز بود.  از آزمون های آنالیز واریانس جهت  مقایسه میانگین داده ها و از پس آزمون های توکی  و کروسکال والیس جهت شناسایی منبع اختلاف در متغیرهای نامبرده استفاده شد.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که pH در طول فرایند روند افزایشی داشته و در انتهای فرایند مجددا تمایل به اسیدی شدن داشت. بیشترین میزان کاهش C/N  و بیشترین میزان افزایش EC در بستر 100 درصد کود گوسفندی (b1) و کمترین میزان کاهش C/N در بستر 100 درصد کاه (b6) مشاهده شد.

    نتیجه گیری

    استفاده از ورمی کمپوست در مدیریت پسماندها موثر است. استفاده از کود گوسفندی در ترکیب با سایر پسماندها جهت تولید کود با کیفیت و افزایش سرعت تولید ورمی کمپوست توصیه می شود.

    کلیدواژگان: پسماند، کرم خاکی، هدایت الکتریکی، ورمی کمپوست
  • میترا شریف پور، مهرداد چراغی*، سهیل سبحان اردکانی، بهار لرستانی صفحات 173-188
    زمینه و هدف

    امروزه ورود فلزات سنگین به عنوان آلوده کننده های معدنی به آب های کشاورزی از عمده ترین نگرانی های جهانی بشمار می رود. در چندین سال اخیر جذب این فلزات توسط دسته بندی های مختلفی از بیوجاذب ها به روش های مختلف از جمله جذب سطحی و شیمیایی انجام گرفته است. در این پژوهش، از کلاله ذرت به عنوان بیوجاذب کارآمد در جذب یون های سرب به روش جذب سطحی استفاده گردیده است.

    مواد و روش ها

    ابتدا کلاله ذرت را از مزارع اطراف کرمانشاه تهیه کرده و سپس آن ها را با آب مقطر شتسشو داده شده و به مدت 24 ساعت در آون حرارت داده می شود تا خشک و ساییده شوند. نمونه آماده شده برای جذب فلز سرب مورد مطالعه قرار گرفت.

    یافته ها

    در غلظت های بالا از جاذب، ظرفیت جذب یون ها به شدت کاهش می یابد. همچنین مقدار pH بهینه برای فرآیند جذب مقدار 5 بدست آمد. داده های سینتیکی نشان میدهد فرآیند جذب فلز توسط جاذب مورد بررسی از سینتیک شبه مرتبه دوم تبعیت می کند. بعلاوه مطالعات ترمودینامیکی نشان می دهد فرآیند جذب فلز به صورت خودبخودی بوده و جذب بصورت فیزیکی صورت گرفته است.

    نتیجه گیری

    نتایج نشان دادند که جاذب کلاله ذرت در مقایسه با گزارش های پیشین می تواند یک جاذب بسیار موثر در جذب یون های سرب از محلول های آبی به شمار رود. می توان نتیجه گرفت که کارایی جاذب به وجود گروهای عاملی با قدرت جذب بالا نظیر هیدروکسیل برمیگردد. علاوه بر آن، سرعت جذب آلاینده ها توسط کلاله ذرت چشمگیر بوده بطوریکه پس از 30 دقیقه فرآیند جذب سطحی به تعادل می رسد.

    کلیدواژگان: بیو جاذب طبیعی، زه آب کشاورزی، فلزات سنگین، کلاله ذرت، جذب سطحی
  • فریبا جلالی*، بابک پهلوان صفحات 189-206
    زمینه و هدف

    بررسی و پیاده سازی الگوی فرهنگ ایمنی، بهداشت و محیط زیست همواره به عنوان یکی از دغدغه های پر اهمیت در مدیریت پسماند مطرح بوده است. اخیرا تمرکز بر نقش موثر مدیریت در علل حوادث، سبب توجه زیادی به مفهوم فرهنگ ایمنی شده است. هدف از این مطالعه بررسی تاثیر فرهنگ ایمنی، بهداشت و محیط زیست بر مدیریت پسماند می باشد.

    مواد و روش ها

    این پژوهش، از نوع توصیفی- پیمایشی از شاخه مطالعات میدانی بوده است. متغیرهای اصلی تحقیق، فرهنگ ایمنی، بهداشت و محیط زیست بوده اند. جامعه آماری تحقیق 260 نفر ازکارکنان سازمان مدیریت پسماند کرج بودند، که براساس جدول مورگان تعداد نمونه 152نفر تعیین گردید. پرسشنامه 18 سوالی بین آنان تقسیم و پایایی وروایی پرسشنامه مورد مطالعه قرار گرفت.

    یافته ها

    پایایی پرسشنامه بر اساس ضریب آلفای کرونباخ برابر 86/0 برآورد گردیده است. برای تجزیه و تحلیل یافته ها از روش مدل ساختاری و از نرم افزار328 SmartPLS و23 SPSS استفاده شد. تمامی فرضیه ها با استفاده ازبررسی برازش مدل ساختاری و برازش مدل کلی تایید گردید.

    نتیجه گیری

    درنتیجه با توجه به تایید شدن تاثیرگذاری هر 3 متغیر فرهنگ ایمنی، بهداشت و محیط زیست بر مدیریت پسماند، می توان اینگونه بیان کرد که فرهنگ ایمنی، بهداشت و محیط زیست بر مدیریت پسماند تاثیر مثبت و معناداری دارد.

    کلیدواژگان: ایمنی، بهداشت و محیط زیست، فرهنگ HSE، مدیریت پسماند کرج
  • طاهره وزیری نژاد، محمدحسین ساقی، محمدرضا جلیل نواز نوین، مهدی سالاری، احمدالله آبادی* صفحات 207-220
    زمینه و هدف

    ظهور صنایع شیمیایی جدید باعث رها شدن مقدار زیادی ترکیبات آلی شامل محصولات جانبی صنعتی، حشره کش ها و سایر مواد شیمیایی در طبیعت شده است. ترکیبات مختل کننده ی غدد درون ریز یک گروه از آلاینده های خطرناک و پیچیده ی شناخته شده در فاضلاب و منابع آبی در سراسر جهان هستند که به طور طبیعی یا در نتیجه ی فعالیت های انسانی تولید می شوند. در این مطالعه سعی بر آن است که دی اتیل فتالات توسط فرآیند اکسیداسیون پیشرفته ازن زنی در حضور کربن فعال تولید شده از درخت اسکنبیل از محیط های آبی حذف گردد.

    مواد و روش ها

    این مطالعه آزمایشگاهی در یک راکتور با حجم نمونه 100  میلی لیتر انجام گردید. در هر آزمایش محلول دی اتیل فتالات در غلظت مورد نظر به درون پایلوت ریخته شد و ازن با غلظت 8/0 میلی گرم در دقیقه به محلول آزمایش تزریق می شد. متغیرهای مورد مطالعه شامل pH  (2-8)، زمان تماس (2 تا 30 دقیقه)، غلظت آلاینده (5-25 میلی گرم در لیتر) و دوز کاتالیست (025/0-1/0 گرم) بودند. در انتهای هر آزمایش از پایلوت نمونه گیری شد و جهت تعیین دی اتیل فتالات باقیمانده توسط دستگاه HPLC آنالیز گردید.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که در شرایط بهینه pH معادل 8/6 و دوز ازن 8/0 میلی گرم در دقیقه و زمان تماس 30 دقیقه، ازن زنی تنها توانست 60 درصد دی اتیل فتالات را حذف نماید  ودر همین شرایط ازن زنی کاتالیستی با میزان 075/0 گرم در لیتر کربن حاصل از درخت اسکنبیل توانست 94 درصد دی اتیل فتالات حذف نماید.

    نتیجه گیری

    نتایج این پژوهش نشان داد که ازن زنی کاتالیستی با کربن حاصل از ضایعات چوب درخت اسکنبیل می تواند به عنوان یک روش تصفیه پیشرفته مورد استفاده قرار گیرد.

    کلیدواژگان: ازن زنی کاتالیستی، دی اتیل فتالات، اکسیداسیون پیشرفته، کربن فعال
|
  • Bahareh Lorestani*, Mehrdad Cheraghi, Sobhan Ardakani Soheil Pages 100-113
    Background & Objective

    Nowadays, trace elements are known as useful indicators for monitoring of environmental pollution caused from traffic emmissions. Therefore, this study was conducted to assess the effect of urban traffic and distance from the street side on heavy metals (Pb, Cd and Cu) concentration in surface soil and plant species of roadsides environment of city of Hamedan, west of Iran.

    Methods

    In this descriptive study, a total of 48 surface soil and plant samples were collected from four areas of city of Hamedan with different traffic density. After samples preparation, the concentrations of the analyzed elements in the soil and plant samples were determined using ICP-OES. Also, all statistical analyses of the obtained data were performed using SPSS software version 19.0.

    Results

    Based on the results obtained, metals accumulation in soils and plants of the area with heavy traffic volume especially Basij Boulevard were higher than the other sampling areas. Also, distance from street side had been inverse relation with metals accumulation in soil and plant samples. So as the most accumulation of elements was recorded for samples collected at a distance of 5.0 m from street side.

    Conclusion

    Generally, inverse relation of metals accumulation in soil and plant samples with distance from street side might be related to vehicular emissions. Moreover, the results of this study also could be useful for managers and planners in the fields of architecture and urban design, urban land use planning, and urban traffic control managers.

    Keywords: Heavy metals, Urban traffic, Vegetation cover, Roadside, Hamedan
  • Elaheh Taghiyan*, ‪Dariush Nabati Ahmadi, Mohammad Roayaei Ardakani‬ Pages 114-129
    Background & purpose

    The remediation of heavy metal manganese from industrial wastewaters has always been a challenging issue for environmental experts. It has been found that different species of microalgae, including Spirulina platensis, can be used in industrial wastewater treatment to remove heavy metals. The main goal of this research is to reduce or remove the heavy metal manganese from the industrial wastewaters of factories by microalgae Spirulina platensis.

    Materials & Methods

    In this research, 8 types of industrial wastewaters were collected from different factories and after the algae reached the logarithmic phase, they were mixed with industrial wastewaters. Then, the concentration of manganese metal, the amount of metal absorption and the percentage of microalgae cleaning efficiency were determined by atomic absorption measurement. Also, cutting enzymes were designed for nucleotide sequencing of α-phycocyanin subunit gene from Spirulina microalgae. Then Clonewin software was used to confirm the primers and the target fragment was placed in the expression vector.

    Findings

    The results of atomic absorption evaluation showed that after exposure of spirulina to industrial wastewater for one hour, a significant decrease in the volume of the heavy metal manganese occurred. Also, the result of the α-phycocyanin subunit gene sequence showed 100% homology with the α-phycocyanin subunit gene sequence in the gene bank.

    Conclusion

    Therefore, Spirulina platensis has the ability to absorb manganese metal in industrial wastewaters from factories, and different expression vectors can be used for homogenization and expression of alpha subunit genes.

    Keywords: Spirulina plantesis, wastewater, manganese, biodegradation
  • Mahdi Rezaei*, Majid Hashemi Pages 130-145
    Background

    Construction and demolition wastes (CDW) are among the bulkiest municipal wastes which are often made of concrete. According to the high volume of these wastes, it is essential to use the recycling strategy to manage C&D wastes. Recycling has three major advantages to make CDW management more efficient, including; reducing the demand for natural resources, reducing the cost of energy production, and increasing the capacity of the landfills. According to this, the aim of current study is to review concrete waste recycling methods.

    Methods

    In the initial search of articles, a total of 74 articles from 2005 to 2022 were found which was reduced to 50 after removing duplicates. Then, in the screening stage, the title and abstract of the articles were reviewed and at the end, 28 articles remained. Then, to obtain related articles, the full text of the screened articles was studied and finally, 22 articles remained which were used in the present study..

    Results

    Recycled aggregates usually have limited use in the construction industry; but the technologies discussed in this study can increase the quality of recycled aggregates and therefore these aggregates can be used in better and more applications.

    Conclusion

    There are advantageous suggestions for the improvement of construction waste recycling including; the proper destruction of buildings, revision of construction methods, and encouragement to design structures based on native architectural potentials. The main ways to achieve these goals include; government support, raising public awareness, establishing an administrative system for recycled materials, approving relevant laws, and devising construction methods based on local capabilities.

    Keywords: Concrete waste recycling, Construction waste, Environmental effects
  • Hadi Amjadian, Soheil Sobhan Ardakani* Pages 146-162
    Background & Objective

    In the dry and semi dry regions of the world, due to almost 90% of their required water is provided from groundwater resources, these resources are vital. Therefore, this study was conducted to assessment of potentially toxic elements (As, Pb, Cd and Cu) pollution in groundwater resources of city of Sonqor, Kermansah Province, west of Iran in 2022 using MI and PoS indices.

    Materials & Methods

    In this descriptive cross-sectional study, a total of 36 groundwater samples were collected randomly from 12 sampling sites during summer and autumn seasons. The value of some qualitative parameters including T, pH, EC and TDS were determined insitu. After samples preparation, the contents of As, Pb, Cd and Cu were determined using ICP-OES. Also, the metal (MI) and the PoS indices were computed for qualitative assessment of groundwater resources. Moreover, all statistical analyses were done using SPSS version 19.0

    Results

    Based on the results obtained, the mean contents of the analyzed elements (µg/l) in groundwater samples collected in the summer season were found to be 4.22 for As, 0.125 for Pb, 0.387 for Cd and 0.598 for Cu, while the mean levels of As, Pb, Cd and Cu in groundwater samples of the autumn season were 2.98, 0.137, 0.213 and 0.610, respectively. Also, in comparison, the mean concentrations of the analyzed elements in the groundwater samples of both seasons were lower than the maximum permissible concentrations (MPCs) established by WHO, EPA and Iran DOE. Besides, the MI and PoS indices of the summer season with mean values of 1.00 and 203, respectively, showed that the quality of groundwater resources of the study area was classified as 'slightly affected' and 'low quality degradation level'. Whereas, in the autumn season the mean values of MI with 0.830 and PoS with 144, showed that the quality of groundwater resources of the study area was classified as 'pure' and 'none–low quality degradation level', respectively.

    Conclusion

    Although based on the findings, the quality of the groundwater resources of the study area was desirable during the implementation of this research, the overuse of agricultural inputs particularly phosphorus and urea fertilizers and also heavy metal-based pesticides (e.g. arsenical pesticides/herbicides), could be pose to decrease of the quality of groundwater resources, and cause irreversible damages in this area. Therefore, regular and periodic monitoring of groundwater quality for environmental and human health maintenance is recommended.

    Keywords: Water pollution, Qualitative assessment, Maximum permissible concentrations, Potentially toxic elements, Sonqor
  • MohammadAmin Karami, Bahram Kamarehie, Mahdieh Farhadian, Faramarz Azimi* Pages 163-172
    Background & Objective

    Vermicomposting is a promising, cost-effective, and environmentally friendly technology in organic waste management. In this study, the production of vermicompost by Eisenia Foetida earthworm from agricultural residues and sheep manure has been discussed.

    Materials and methods

    In this study, sheep manure, straw and grape leaves wastes were used in different proportions to produce vermicompost. Perforated plastic boxes were used to support the growth of earthworms. After adjusted different proportions of these residues, their humidity was controlled and a number of earthworms of Eisenia Foetida species were introduced to each box. The pH and EC parameters were measured every two weeks and C/N ratio three times during the experiment. The duration of experiment was 120 days. The ANOVA test was used to compare the averages and Tukey and Kruskal-Wallis post-tests were also used to identify the source of differences in the mentioned variables.

    Findings

    The results showed that the pH increased during vermicomposting process and was acidic again at the end of the process. The highest C/N decrease ratio and the highest EC increase were observed in the 100% sheep manure bed (b1) and the lowest C/N decrease was observed in the 100% straw bed (b6).

    Conclusion

    Using vermicomposting is effective in waste management. It is recommended to use sheep manure in combination with other wastes to produce high quality fertilizer as well as increase the rate of vermicomposting process.

    Keywords: Waste, Earthworm, Electrical conductivity, Vermicompost
  • Mitra Sharifpour, Mehrdad Cheraghi*, Soheil Sobhanardakani, Bahareh Lorestani Pages 173-188
    Introduction and purpose

    Nowadays, the entrance of heavy metals as inorganic pollutants into agricultural waters is one of the major concerns in all over the world. In the past few years, the adsorption of heavy metals by various categories of bio-adsorbents has been investigated via different process, including surface and chemical adsorption. In this research, corn silk has been used as an efficient bio-adsorbent for adsorption of lead ions from agricultural effluents.

    Materials and methods

    Firstly, corn silk prepared from the fields around Kermanshah, afterward washed with distilled water and heated in an oven for 24 hours until it dried and rubbed. The prepared sample used for the adsorption of lead metal experiments.

    Findings

    In higher concentration of the adsorbent, the absorption capacity of ions decreases drastically. Also, the optimal pH value for the absorption process obtained around 5. The kinetic data exhibited that the metal adsorption process followed pseudo-second-order kinetics. Furthermore, thermodynamic data revealed that the process of metal absorption is spontaneous and the absorption happened physically.

    Conclusion

    The results clearly showed that the corn silk as a biosorbent can be effective for the removal of lead ions from aquatic solutions compared to previous reports. We can conclude that, the efficiency of biosorbent refers to the functional groups with high absorption power such as hydroxyl. In addition, the rate of adsorption of pollutants by the corn silk is significant, so that after 30 minutes the surface adsorption process reaches equilibrium stage.

    Keywords: Biosorbent, Agricultural effluent, Heavy metals, Corn silk, Adsorption
  • Fariba Jalali*, Babak Pahlavan Pages 189-206
    Introduction and purpose

    Reviewing and implementing the model of safety, health and environment culture has always been considered as one of the most important concerns in waste management. Recently, focusing on the effective role of management in the causes of accidents has caused a lot of attention to the concept of safety culture. The purpose of this study is to investigate the impact of safety, health and environment culture on waste management.

    methods

    This research was a descriptive-survey type of field studies. The main variables of the research were safety culture, health and environment. The statistical population of the research was 260 employees of Karaj Waste Management Organization, based on the Morgan table, the number of samples was determined to be 152. The 18-question questionnaire was divided among them and the reliability and validity of the questionnaire was studied.

    Results

    The reliability of the questionnaire is estimated to be 0.86 based on Cronbach's alpha coefficient. Structural model method and SmartPLS 328 and SPSS 23 software were used to analyze the findings. All hypotheses were confirmed by checking structural model fit and overall model fit.

    Conclusion

    As a result, according to the confirmation of the influence of all three variables of safety, health and environment culture on waste management, it can be said that the culture of safety, health and environment has a positive and significant impact on waste management.

    Keywords: Safety, Health, Environment, HSE culture, Karaj waste management
  • Tahere Vaziri Nejad, Mohammad Hossein Saghi, MohammadReza Jalilnavaz Novin, Mehdi Salari, Ahmad Alah Abadi* Pages 207-220
    Background

    The emergence of new chemical industries has caused the release of a large amount of organic compounds including industrial by-products, insecticides and other chemicals in nature. Endocrine disrupting compounds are a known group of hazardous and complex pollutants that occurs in wastewater and water sources worldwide, either naturally or as a result of human activities. In this study, an attempt is made to remove diethyl phthalate from water environments by the advanced oxidation process of ozonation in the presence of activated carbon produced from the Skanbil tree.

    methods and Materials:

     This experimental study was done in a reactor with a volume of 100 mL. In each experiment, diethyl phthalate solution was poured into the pilot in the desired concentration and ozone with 0.8 mg/min dose was injected into the reaction solution. Process parameters included pH (2-8), reaction times (2 to 30 min), pollutant concentration (5-25 mg/L) and catalyst dose (0.025-0.1 gram). In the end of each experiment, the sample was withdrawn from the pilot and analyzed using HPLC to determine the residual diethyl phthalate.

    Results

    The results showed that under optimal conditions of pH = 6.8, ozone dose = 0.8 mg/min and contact time = 30 minutes, ozonation could only remove 60% of diethyl phthalate, and under the same conditions, catalytic ozonation with 0.075 g of carbon obtained from the skanbil tree could remove 94% of diethyl phthalate.

    Conclusion

    The results of this research showed that catalytic ozonation with carbon obtained from the wood waste of shanbil tree can be used as an advanced treatment method.

    Keywords: catalytic ozonation, diethyl phthalate, advanced oxidation, activated carbon