فهرست مطالب

نشریه سلامت و آموزش در اوان کودکی
سال چهارم شماره 3 (پیاپی 13، پاییز 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/09/23
  • تعداد عناوین: 10
|
  • سپیده یحیوی، علی زینالی عظیم*، میترا هنرجو صفحات 1-16
    زمینه و هدف

    بررسی تاثیر عناصر زیبایی شناسی در طراحی فضای آموزشی مراکز پیش از دبستان بر اساس دستورالعمل سازمان بهزیستی کشور و تطبیق فضاهای مهدکودک ایران  با استانداردهای موجود است.

    روش پژوهش: 

    روش تحقیق حاضر از نظر ماهیت توصیفی-تحلیلی و از نظر هدف کاربردی به روش کمی و کیفی است. برای جمع آوری اطلاعات منابع اسنادی و میدانی استفاده شد. برای روش کیفی دو مدرسه «مهد کودک 36 کلاسه جاده هانگژو گودون چین و مهد کودک سبرا ونسیلد، کولدینگ دانمارک» مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند و برای کمی از پرسشنامه استفاده شد که از 326 مهدکودک واقع در شهر تبریز، 20 مهدکودک به صورت تصادفی انتخاب شدند. داده ها با استفاده از آمار توصیفی  SPSS مورد تحلیل قرار گرفت.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که پست مدرنیسم در کشورهای توسعه یافته توانسته است بر ارتقاء کیفیت فضاهای مهدکودک موثر واقع شود. اما در کشورهای در حال توسعه مانند ایران هنوز سطح کیفیت فضاهای مهدکودک در سطح پایینی قرار دارد و پست مدرنیسم نتوانسته است تاثیرات لازم از نظر یادگیری و خلاقیت به لحاظ زیباشناسی برای کودکان به ارمغان بیاورد. همچنین یافته های کمی نشان دادند که مهدکودک های شهر تبریز از نظر استفاده از عناصر زیبایی شناسی در سطح پایینی قرار دارند و فضاهای آموزشی موجود با استانداردها فاصله زیادی دارند.

    نتیجه گیری

    ساختمانهای مهدکودک ها عموما برای این کاربری طراحی نشده اند. در هیچ یک از آن ها به کیفیت فضا توجهی نشده است. فضاها پاسخگویی روحیه کودکان نمی باشد. در کل فضایی با طراوت و زمینه ای برای تقویت حس زیبایی شناسی کودک  ندارند.

    کلیدواژگان: عناصر زیبایی شناسی، پست مدرنیسم. فضای آموزشی. مهدکودک
  • امیر قربان پور لفمجانی* صفحات 17-36
    زمینه و هدف

    رشد شناختی فرآیند کسب کارکردهای ذهنی است که افراد را قادر می سازد تا محیط خود را از بدو تولد درک کنند و با آن تعامل داشته باشند. پژوهش حاضر به منظور بررسی  تحول شناختی مفهوم انسان در دانش آموزان پسر دوره ابتدایی و تطبیق آن با مراحل رشد شناختی پیاژه انجام شد.

    روش پژوهش:

     روش تحقیق حاضر کیفی از نوع قیاسی - استقرایی است.  مشارکت کنندگان تحقیق 90 نفر از دانش آموزان کلاس های اول تا ششم ابتدایی مدارس شهر رشت در سال تحصیلی1398 بودند که از طریق نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند. به منظور جمع آوری اطلاعات از مصاحبه نیمه ساختاریافته استفاده شد که این مصاحبه تا سر حد اشباع نظری ادامه یافت. در مرحله اول تحقیق یعنی بخش استقرایی، مصاحبه با دانش آموزان انجام و سپس با استفاده از روش تحلیل مضمون  توصیه شده توسط سالدنا (2014) مورد کدگذاری و تحلیل قرار گرفت. در مرحله دوم یعنی بخش قیاسی، یافته ها با مراحل رشد شناختی پیاژه مورد تطبیق قرار گرفت.

    یافته ها

    مقوله های فرعی حول 5 مضمون اصلی ماهیت انسان، تمایز با حیوانات، هدف زندگی، آغاز و انجام انسان برساخته شد و  در مرحله بعدی این یافته ها با دیدگاه پیاژه مورد مقایسه قرار گرفت. در رابطه با مضمون ماهیت انسان، دانش آموزان کلاس اول تا سوم در مرحله تفکر عینی و دانش آموزان کلاس چهارم تا ششم در مرحله تفکر عینی انتزاعی قرار داشتند. در رابطه با مضمون تمایز با حیوانات، دانش آموزان تمامی مقاطع اول تا ششم در مرحله تفکر عینی قرار گرفتند. در رابطه با مضمون هدف زندگی، دانش آموزان کلاس اول تا سوم در مرحله تفکر عینی و دانش آموزان کلاس چهارم تا ششم در مرحله تفکر عینی انتزاعی قرار داشتند. در رابطه با مضمون آغاز زندگی، به جز دانش آموزان کلاس دوم که در مرحله تفکر انتزاعی بودند، سایر داتش آموزان در مرحله تفکرعینی انتزاعی  قرار داشتند. در رابطه با مضمون انجام زندگی نیز دانش آموزان تمامی مقاطع در مرحله تفکر عینی انتزاعی قرار داشتند. 

    نتیجه گیری

    یافته های پژوهش حاضر همسو با برخی از تحقیقات نشان داد که دانش آموزان در سنینی کمتر از آنچه پیاژه عنوان نموده بود می توانند به تفکر انتزاعی برسند که این نتیجه می تواند تابع عوامل فرهنگی، مذهبی و اجتماعی باشد.

    کلیدواژگان: شناخت، انسان شناسی، پیاژه، تحول شناختی، دانش آموزان پسر
  • رضا محمدبابایی، سعید معدنی*، حسین فکرآزاد صفحات 37-50
    زمینه و هدف

    خودپنداره کودک نویسنده موضوع بسیار مهمی در مطالعات موضوعی امروز کودکی است. در دوران مدرن، جامعه شناسی کودکی با ایجاد دگرگونی در تعریف کودکی و نوع نگاه بزرگسالان نسبت کودکان و با اتخاذ رویکرد نوین به دنبال برجسته سازی و اهمیت بخشیدن به کودک به عنوان سوژه کنونی است و نه بزرگسالان آینده. از آنجاییکه نوشتن یکی از ابزارهای اصلی کودکان برای اندیشیدن، است، در این پژهش تلاش شده تا تصویر کودکان نویسنده از خود از نگاه جامعه شناسی جدید کودکی مطالعه شود.

    روش پژوهش: 

    این پژوهش کیفی است و به شیوه پدیدارشناسی توصیفی و نمونه گیری هدفمند و اشباع نظری در تعیین حجم نمونه انجام شده است. برای جمع آوری داده ها از روش مصاحبه های عمیق نیمه ساختار یافته استفاده شده است و نمونه ها 35 نفر از میان کودکان نویسنده کانون پرورش فکری کودکان شهر تهران انتخاب شده اند. یافته ها به روش کلایزی و با استفاده از نرم افزار مکی کیودا 2020 تحلیل شد.

    یافته ها

    در این مقاله بیست کد باز حاصل از مصاحبه ها در قالب دو مقوله فرعی جداگانه با عنوان: تصویر کودکان نویسنده از خود از کد اصلی اندیشه ورزی در نویسندگی و حمایت های خانواده از کد اصلی زمینه های حمایتی به دست آمده است.

    نتیجه گیری

    روایت کودکان از تصویری که از خود به عنوان نویسنده دارند بسیار جالب توجه است. داستان نویسندگی از زبان خود کودکان، اساس این مقاله است. هر کودک نویسنده در فراینده رشد و تکامل خود، تصویری از نویسندگی خود به دست می آورد که در ادامه این مسیر و همچنین زندگی تاثیر گذار است.

    کلیدواژگان: کودک نویسنده، تصویر از خود، پدیدارشناسی، تجربه زیسته، آفرینش ادبی، اندیشه ورزی
  • منیره شهراد، سید داود حسینی نسب*، مرضیه علیوندی وفا صفحات 51-66
    زمینه و هدف

    پژوهش حاضر با هدف مقایسه اثربخشی بازی درمانی مبتنی بر رویکرد گشتالت وآموزش مدیریت رفتاری والدین بر تکانشگری کودکان با نشانه های نارسایی توجه- بیش فعالی انجام شد.

    روش پژوهش:

     این پژوهش ازنظر هدف از نوع تحقیقات کاربردی و ازنظر ماهیت داده ها از نوع تحقیق کمی و ازنظر اجرا، تحقیق نیمه تجربی با طرح پیش آزمون-پس آزمون و گروه کنترل بود. جامعه آماری را کلیه کودکان 7 الی 12 سال که به دلیل داشتن نشانه های نقص توجه/بیش فعالی در نیمه دوم سال 1400 و سه ماهه اول 1401 به مراکز مشاوره و روانشناسی و درمانگاه بیمارستان رازی شهر تبریز مراجعه کردند، تشکیل می دهد. برای انتخاب نمونه ی تحقیق، تعداد 16 نفر برای هر گروه به شکل نمونه گیری هدفمند انتخاب شده و به شکل گمارش تصادفی در دو گروه آزمایش و یک گروه کنترل (48نفر) قرار داده شدند. ابزارهای مورداستفاده پژوهش پرسشنامه تکانشگری به همراه پروتکل اجرایی مداخلات بازی درمانی مبتنی بر رویکرد گشتالت و آموزش مدیریت رفتاری والدین بود.

    یافته ها

    براساس نتایج تحلیل کوواریانس چند متغیره، تاثیر هر دو مداخله بازی درمانی مبتنی بر رویکرد گشتالت و آموزش مدیریت رفتاری والدین برتکانشگری تایید شد (05/0>p). بررسی مقادیر اندازه اثر نشان داد که بیشترین تاثیر را مداخله آموزش مدیریت رفتاری والدین با اندازه اثر 640/0 و بعد از آن مداخله بازی درمانی مبتنی بر رویکرد گشتالت با اندازه اثر 429/0 بر تکانشگری داشتند. مقایسه مداخله ها نشان داد که اثربخشی آموزش مدیریت رفتاری والدین  بر تکانشگری به طور معنی داری بیشتر از مداخله بازی درمانی مبتنی بر رویکرد گشتالت بود (05/0>p).

    نتیجه گیری

    در کل، چنین استنباط می شود که مداخلات بازی درمانی مبتنی بر رویکرد گشتالت و آموزش مدیریت رفتاری والدین پتانسیل اثربخشی در جهت کاهش تکانشگری را دارند و متخصصان آموزشی و درمانی می توانند جهت کنترل بیش فعالی کودکان، از این مداخلات استفاده نمایند

    کلیدواژگان: تکانشگری، بازی درمانی مبتنی بر رویکرد گشتالت، مدیریت رفتاری والدین، نارسایی توجه-بیش فعالی
  • مصطفی مصطفی پور، مظفر یکتایار*، مژگان خدامرادپور، میثم الله مرادی صفحات 67-76
    مقدمه

    هدف از این تحقیق بررسی اثربخشی انیمیشن پاندای کونگ فوکار در جذب کودکان به ورزش رزمی بود. انیمیشن بهعنوان یکی از ابزارهای آموزش چندرسانهای میتواند رویدادهای در حال تغییر در طول زمان مانند حرکت، فرایند و رویه ها را نشان دهد و این امر به جذب کودکان کمک میکند.

    روش پژوهش: 

    جامعه آماری این تحقیق کلیه دانشآموزان پسر مدارس پایه ششم تا هشتم شهر میاندوآب بودند جامعه آماری 14500 نفر که به شکل تصادفی-خوشهای 500 نفر انتخاب شدند. برای گردآوری داده ها از پرسشنامه محقق ساختهای استفاده شد که روایی صوری آن را استادان تایید کردند. همچنین روایی سازه و پایایی آن (87/0) نیز مناسب ارزیابی شد. بهمنظور انجام این تحقیق از آمار توصیفی و آزمونهای تحلیل عاملی تاییدی، آزمون کولموگروف اسمیرنوف، آزمون باینومینال و آزمون فریدمن استفاده شد. در انجام آزمونهای مذکور از نرم افزارهای آماری SPSS (22) و AMOS (18) استفاده شد.

    یافته ها

    یافته ها نشان داد که انیمیشن پاندای کونگ فوکار در توجه کودکان به ورزش رزمی، در علاقه کودکان به ورزش رزمی، در تمایل کودکان به ورزش رزمی و در نهایت در انجام ورزش رزمی توسط کودکان موثر بود.

    بحث و نتیجه گیری

    بنابراین میتوان گفت که انیمیشن پاندای کونگ فوکار در تغییر رفتار و ارتباطات ورزشی کودکان اثربخشی لازم را داشته است و یافته های این تحقیق منطبق بر مدل آیدا بود.

    کلیدواژگان: انیمیشن پاندای کونگ فو کار، تحلیل عاملی تاییدی، رسانه، کودکان، ورزش رزمی
  • صدیقه حیدری* صفحات 77-86
    زمینه و هدف

    هدف پژوهش حاضر طراحی ابزار سنجش "مشکلات درمان روانشناختی کودکان دارای اختلال عصبی-تکاملی در محیط مدرسه" با تکیه بر تجربه زیسته کاردرمانگران مراکز اوتیسم شهر شیراز بود.

    روش پژوهش: 

    روش پژوهش به صورت آمیخته اکتشافی از نوع توسعه ابزاری بوده و  نمونه گیری در بخش کیفی به شیوه اشباع نظری (اشباع در مصاحبه 21م) و در بخش کمی به شیوه هدفمند (تعداد 66 نفر دو برابر گویه های ابزار) انجام  شد که در نتیجه آن مشارکت کنندگان هر دو بخش پژوهش از 87 نفر از کاردرمانگران مراکز اوتیسم شهر شیراز تشکیل گردیدند. جهت جمع آوری داده ها در بخش کیفی از مصاحبه نیمه ساختارمند و در بخش کمی، ابزار تدوین شده ی دستاورد بخش کیفی، به عنوان زیربنای پژوهش قرار گرفت و اینگونه آمیختگی بخش کیفی با کمی صورت پذیرفت. داده های بخش کیفی بهار سال 1401 و داده های بخش کمی در پاییز 1401 جمع آوری شد. روش تحلیل داده ها تحلیل مضمون، محاسبهCVR ، CVI، IS، DP (در بخش کیفی) و IC (در بخش کمی) بود.

    یافته ها

    یافته های حاصل از بخش کیفی با بررسی متن مصاحبه ها تعداد 19 مولفه را نشان داد که براساس آن استخر اولیه با 40 گویه تهیه شد. پس از  قرار دادن استخر اولیه گویه ها در اختیار خبرگان، یافته های حاصل از بررسی CVI و CVR نشان داد تعداد 7 گویه از دید خبرگان از کیفیت لازم برخوردار نبوده و حذف شدند. در خصوص IS، DP  و IC نیز برای همه 33 گویه باقی مانده به ترتیب مقادیر بالاتر از 5/1، 1 و 7/0 حاصل شد

    نتیجه گیری

    به طور کلی می توان گفت ابزار 40 گویه ای تدوین شده در بخش کیفی؛ در بخش کمی به 33 گویه تبدیل شد و این فرم 33 گویه ای شرایط لازم جهت بررسی در سطح نمونه اصلی گروه هدف را داشته و می توان آن را در نمونه وسیعی از گروه هدف، جهت دستیابی به ساختار نهایی و نمرات هنجار به کار گرفت.

    کلیدواژگان: ابزار سنجش، تجربه زیسته، درمان روانشناختی، طراحی، کودکان دارای اختلال عصبی-تکاملی، مدرسه
  • مریم السادات میرحسینی، فریبرز درتاج*، مجید برزگر، عماد یوسفی صفحات 87-100
    زمینه و هدف

    پژوهش حاضر با هدف تعیین اثربخشی بسته «روایت درمانی مبتنی بر وب» بر کارکردهای اجرایی و تعاملات اجتماعی کودکان مبتلا به اختلال نقص توجه/بیش فعالی انجام شد.

    روش پژوهش: 

    با استفاده از یک طرح نیمه تجربی، 30 کودک (18 پسر، 12 دختر) 9 تا 11 ساله مبتلا به اختلال نقص توجه/بیش فعالی از مراکز مشاوره تحصیلی شیراز در سال تحصیلی 1401-1400 انتخاب شدند. آن ها در دو گروه آزمایش و کنترل قرار گرفتند. در حالی که هر دو گروه تحت درمان دارویی قرار گرفتند، گروه آزمایش تحت آموزش 12 جلسه ای «روایت درمانی مبتنی بر وب» قرار گرفتند و گروه کنترل این آموزش را دریافت نکردند. داده ها با استفاده از پرسشنامه های کانرز (2004)، علایم مختصر کودکان (2000) و مهارت های اجتماعی متسون (1983) جمع آوری شد. آمار توصیفی و تحلیل کوواریانس (ANCOVA) برای آزمون فرضیه های تحقیق و همچنین مقایسه های زوجی بین گروه ها با استفاده از آزمون های پیگیری لوین و بونفرونی انجام شد. داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS نسخه 22 تجزیه و تحلیل شد.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که آموزش «روایت درمانی مبتنی بر وب» در بهبود سازمان/برنامه ریزی و تعاملات اجتماعی موثر بوده است. اما تفاوت معنی داری در نمرات توجه بین گروه آزمایش و کنترل وجود نداشت.

    نتیجه گیری

    استفاده از فناوری های جدید مانند «روایت درمانی مبتنی بر وب» راهبرد امیدوارکننده ای را برای توانبخشی کودکان مبتلا به اختلال نقص توجه/بیش فعالی نشان می دهد.

    کلیدواژگان: قصه درمانی، دانش آموزان با اختلال نقص توجه، بیش فعال، توجه، برنامه ریزی، ساماندهی، تعاملات اجتماعی
  • مژگان وطنخواه، فریبا حافظی*، رضا جوهری فرد صفحات 101-110
    زمینه و هدف

    پژوهش حاضر به منظور اثربخشی روان نمایشگری بر مهارت اجتماعی، رفتار سازشی و همدلی دانش آموزان پسر کم توان ذهنی اجرا شد.

    روش پژوهش: 

    این پژوهش، یک مطالعه نیمهآزمایشی با طرح پیشآزمون -پسآزمون با گروه گواه می باشد. جامعه آماری مورد نظر 30 دانش آموز پسر کم توان ذهنی آموزش پذیر که از طریق نمونه گیری در دسترس از بین دانش آموزان کم توان ذهنی با دامنه سنی 9 تا 12سال که در آموزشگاه استثنایی امید در بازه زمانی 02-1401 واقع در شهر ساری آموزش می دیدند، انتخاب شده و  به صورت تصادفی در دو گروه آزمایش (15نفر) و کنترل (15 نفر) گمارش شدند. گروه آزمایش در 10 جلسه90 دقیقه ای هفته ای دو جلسه تحت آموزش روان نمایشگری قرار گرفتند، درحالی که به گروه گواه، آموزشی در آن بازه زمانی داده نشد. ابزارهای استفاده شده در این پژوهش پرسشنامه مهارت اجتماعی گرشام و الیوت، رفتارسازشی لیمبرت و همدلی آیونگ و همکاران می باشد. داده ها به شیوه تحلیل کوواریانس و ولچ  و با استفاده از نرم افزارspss-26  تحلیل شده است.

    یافته ها

    نتایج نشان داد بین مهارت های اجتماعی، رفتارسازشی گروه آزمایش و کنترل تفاوت معنی داری وجود دارد، ولی این معناداری برای همدلی وجود نداشت.

    نتیجه گیری

    آموزش روان نمایشگری روشی کاربردی و اثرگذار در جهت افزایش مهارت اجتماعی، رفتارسازشی است و برای کارایی بیش تر این رویکرد بر مهارت همدلی دانش آموزان کم توان ذهنی پسر بهتر است به تعداد جلسات آموزش اضافه شود.

    کلیدواژگان: کلیدواژه ها: روان نمایشگری، مهارت اجتماعی، رفتارسازشی، همدلی، دانش آموز کم توان ذهنی
  • اکبر جدیدی محمدآبادی* صفحات 111-122
    زمینه و هدف

    هدف از این پژوهش بررسی نقش باورهای هوشی بر خودکارآمدی تحصیلی و سرزندگی تحصیلی در دانش آموزان دوره اول ابتدایی شهر کرمان بود. جامعه مورد مطالعه در این پژوهش کلیه دانش آموزان پسر و دختر مدارس دوره اول ابتدایی شهر کرمان در سال تحصیلی 1401-1402 بودند.

    روش پژوهش:

     حجم نمونه به شیوه نمونه گیری طبقه ای- تصادفی انتخاب شد. در این روش جامعه به طبقات مختلف تقسیم شده و یک نمونه تصادفی به نسبت تعداد افراد جامعه انتخاب گردید. حجم جامعه 1783 نفر بود که تعداد 315 نفر از دانش آموزان به عنوان نمونه انتخاب شدند. برای تعیین حجم نمونه از جدول کرجسی و مورگان استفاده شده است. ابزارهای اندازه گیری شامل سه پرسشنامه باورهای هوشی بابایی (1377)، پرسشنامه خودکارآمدی تحصیلی دانش آموزان (SASEQ) و مقیاس سرزندگی تحصیلی حسین چاری و دهقانی زاده (1391) انتخاب شد. برای تجزیه و تحلیل داده ها از ضریب همبستگی پیرسون، رگرسیون همزمان و آزمون تی مستقل استفاده گردید..

    یافته ها

    یافته های پژوهش نشان داد که بین باور هوشی افزایشی با مولفه های کوشش و بافت خودکارآمدی تحصیلی رابطه مثبت و معنادار وجود دارد. باور هوشی ذاتی با مولفه استعداد خودکارآمدی تحصیلی رابطه مثبت و معنادار دارد. باور هوشی افزایشی با سرزندگی تحصیلی رابطه منفی و معنادار دارد. براساس تحلیل رگرسیون باور هوشی افزایشی می تواند خودکارآمدی تحصیلی و سرزندگی تحصیلی را پیش بینی کند. همچنین یافته های آزمون t مستقل نشان داد که باور هوشی دانش آموزان پسر از دانش آموزان دختر بیشتر است.

    نتیجه گیری

    زمانی که دانش آموزان به هوش به عنوان یک سازه انعطاف پذیر و قابل افزایش بنگرند، در صدد افزایش مهارت های تحصیلی و توسعه یادگیری برآمده و ارزش ذهنی فعالیت های تحصیلی و تلاش برای بهبود توانایی نزد آنها بالا رفته و بیشتر به سمت اهدافی که نیاز به تبحر بیشتری دارند می روند و منطبق با نتایج پژوهش از تکالیف و فعالیت های تحصیلی چالش برانگیز لذت برده و روح امید و موفقیت در آنها افزایش یافته و زمینه شکل گیری الگوهای پویا و فعال فراگیری نظیر یادگیری خودگردان فراهم می گردد.

    کلیدواژگان: باورهای هوشی، خودکارآمدی تحصیلی، سرزندگی تحصیلی
  • مرتضی رزم پوش* صفحات 123-138
    زمینه و هدف

    تصویر نسبت به جملاتی که کودکان سعی می کنند با کلمات بیان کنند، ابزار بیان و بازتاب قوی تری است. پژوهش حاضر با هدف بررسی ادراکات دانش آموزان پسر گروه سنی 10 تا 12 سال نسبت به درس تربیت بدنی، از طریق تصاویری که نقاشی می کشند انجام شد.

    روش پژوهش: 

    جامعه آماری در این مطالعه دانش آموزان دوره دوم ابتدایی که در پنج مدرسه شهر ساری از استان مازندران تحصیل می کردند بوده اند. آزمودنی های تحقیق شامل 345 دانش آموز پسر 10 تا 12 ساله است که با روش نمونه گیری هدفمند انتخاب شده اند. در این پژوهش از تکنیک تحلیل اسنادی که یکی از روش های تحقیق کیفی است، استفاده شد.

    یافته ها

    با توجه به یافته ها مشخص شد که نه موضوع در تصاویر نقاشی شده وجود دارد. داده های تحقیق با در نظر گرفتن فراوانی و درصد هر موضوع در تصاویر تجزیه و تحلیل و سپس جدول بندی شد. در نتیجه تحقیق درس تربیت بدنی دانش آموزان، تعداد کمی از رشته های ورزشی به طور مداوم تکرار شد.

    نتیجه گیری

    در نهایت، طراحی های تصویری کودکان دانش آموز به عنوان جلوه ای است که از طریق آن محققین و معلمان قادر خواهند بود روند درک مفهوم درس تربیت بدنی را در بین دانش آموزان پیگیری کنند. با توجه به پیامدهای آموزشی نتایج ارایه شده ممکن است راه را برای در نظر گرفتن نقاشی های کودکان به عنوان یک منبع مفید در ارزیابی رشد مفهومی آن ها هموار کند.

    کلیدواژگان: نگرش، درک، تربیت بدنی، دانش آموز، تصویر
|
  • Sepideh Yahyavi, Ali Zeinaly Azim*, Mitra Honarjoo Pages 1-16
    Background and Aim

    To investigate the effect of aesthetic elements in the design of the educational space of pre-primary centers based on the instructions of the country's welfare organization and the adaptation of Iranian kindergarten spaces to the existing standards.

    Methods

    The current research method is descriptive-analytical in terms of main purpose and quantitative and qualitative in terms of practical purpose. Documentary and field sources were used to collect information. For the qualitative method, two schools, "36-grade Kindergarten, Hangzhou Gudon Road, China and Sebra Kindergarten (Vensild, Kolding, Denmark)" were analyzed, and a questionnaire was used for quantitative analysis. Out of 326 kindergartens located in Tabriz city, 20 kindergartens were the data were analyzed using SPSS descriptive statistics.

    Results

    The results showed that postmodernism in developed countries has been able to improve the quality of kindergarten spaces. But in developing countries like Iran, the quality level of kindergarten spaces is still at a low level, and postmodernism has not been able to bring the necessary effects in terms of learning and creativity to children in terms of aesthetics. Also, few findings showed that kindergartens in Tabriz city are at low level in terms using aesthetic elements and the existing educational spaces are far from the standards.

    Conclusion

    Kindergarten buildings are generally not designed for this use. In none of them, attention has been paid to the quality of space. Spaces are not responsive to children's spirit. In general, they do not have refreshing atmosphere and background to strengthen the child's sense of aesthetics.

    Keywords: Elements of Aesthetics, Postmodernism. Educational Space. Kindergarten
  • Amir Qorbanpoor Lafmejani* Pages 17-36
    Background and Aim

    Cognitive development is the process of acquiring mental functions that enable people to understand and interact with their environment from birth. The present research was conducted in order to investigate the cognitive development of the concept of human in elementary school boys and its comparison with Piaget's theory of cognitive development.

    Method

    The current research method is qualitative, deductive-inductive. The research participants were 90 students from the first to sixth grades of Rasht city schools in the academic year of 2018, who were selected through available sampling. In order to collect information, a semi-structured interview was used, which continued until theoretical saturation. In the first stage of the research, That is, the inductive part, interviews were conducted with students and then coded and analyzed using the thematic analysis method recommended by Saldana (2014).  In the second stage, i.e. the analogical part, the findings were compared with Piaget's stages of cognitive development.  

    Results

    Sub-categories were created around the 5 main themes of human nature, differentiation from animals, purpose of life, beginning and termination, and in the next step, these findings were compared with Piaget's view. Regarding the theme of human nature, the first to third grade students were in the objective thinking stage and the fourth to sixth grade students were in the abstract objective thinking stage. In relation to the theme of differentiation with animals, all the students from the first to the sixth grade were in the objective thinking stage. Regarding the theme of life purpose, first to third grade students were in objective thinking stage and fourth to sixth grade students were in abstract objective thinking stage. Regarding the theme of the beginning of life, except for the second grade students who were in the abstract thinking stage, the other students were in the abstract objective thinking stage. In relation to the theme of the end of life, the students of all grades were in the stage of objective and abstract thinking. 

    Conclusion

    The findings of the research, in line with some researches, showed that students can reach abstract thinking at younger ages than what Piaget stated, and this result can be subject to cultural, religious and social factors.

    Keywords: Cognition, Humanology, Piaget, Cognitive Evolution, Boy Students
  • Reza Mohammad Babaei, Saeid Maadani*, Hosein Fekrazad Pages 37-50
    Background and Aim

    The self-concept of the child as author is a very important topic in today's studies of childhood. Through the lens of the sociology of childhood, a new definition of childhood has been created, shedding light on the interactions between adults and children in society. It emphasizes a new approach that recognizes the child as a being, not just a becoming. This study aims to investigate the phenomenon of children as authors from the modern sociology of children's perspective.

    Methods

    This is a qualitative research study in the descriptive phenomenology and the method of sampling is also qualitative method and based on the rule of theoretical saturation, in determining the sample size, in qualitative researches. Unstructured in-depth study was used and thirty-five samples were selected from among the children of the of Tehran institute of Intellectual Development Center. The research findings were analyzed using Colizzi's method and Max qda 2020 software.

    Results

    This article is based on twenty open codes from the interviews in the form of two separate sub-categories titled: self-concept of children as authors from the main code of thinking process in Authorship and family supports from the main code of contexts of support.

    Conclusion

    The narrative pertaining to the self-conception of children as authors, is very interesting. This article is primarily founded upon the accounts of children's authorship experiences. At every stage of a child's growth and development, a self-concept of their authorship is established, which effects their personal lives.

    Keywords: child as author, self-concept, phenomenology, lived experience, thinking process
  • Monireh Shahrad, Seyyed Davod Hosseininasab*, Marziyeh Alivandi Vafa Pages 51-66
    Background and Aim

    The present study was conducted with the aim of comparing the effectiveness of play therapy based on the Gestalt approach and parent behavior management training on the impulsivity of children with signs of attention deficit hyperactivity disorder.

    Methods

    This research was applied research in terms of purpose, quantitative research in terms of the nature of the data, and semi-experimental research with a pre-test-post-test design and a control group in terms of implementation. The statistical population consists of all children aged 7-to-12 who referred to counseling and psychology centers and clinics of Razi Hospital in Tabriz due to symptoms of attention deficit/hyperactivity disorder in 2022. The tools used in the research were impulsivity questionnaire along with the implementation protocol of play therapy interventions based on the Gestalt approach and parent behavior management training.

    Results

    Based on the results of multivariate covariance analysis, the effect of both play therapy interventions based on the Gestalt approach and behavioral management training for impulsive parents was confirmed(p<0.05). The comparison of interventions showed that the effectiveness of parental behavioral management training on impulsivity was significantly higher than the intervention of play therapy based on the Gestalt approach(p<0.05).

    Conclusion

    In general, it is concluded that play therapy interventions based on the Gestalt approach and parent behavior management training have the potential to be effective in reducing impulsivity, and educational and therapeutic specialists can use these interventions to control children's hyperactivity.

    Keywords: Impulsivity, Play Therapy based on Gestalt Approach, Behavioral Management of Parents, Attention Deficit-Hyperactivity Disorder
  • Mostafa Mostafapour, Mozafar Yektayar*, Mozhgan Khodamoradpour, Meisam Allahmoradi Pages 67-76
    Introduction

    The aim of this research was to investigate the effectiveness of Kung Fu Panda animation in attracting children to martial arts. As one of the multimedia teaching tools, animation can show events that change over time, such as movement, process, and procedures, and this helps to attract children.

    Research Method

    The statistical population of this research was all the male students of 6th to 8th grade schools in Miandoab city, the statistical population was 14500 people who were randomly selected in a cluster of 500 people. To collect the data, a research questionnaire was used, the face validity of which was confirmed by the professors. Also, construct validity and reliability (0.87) were also evaluated appropriately. In order to carry out this research, descriptive statistics and confirmatory factor analysis tests, Kolmogorov Smirnov test, binomial test and Friedman test were used. SPSS (22) and AMOS (18) statistical software were used to perform the mentioned tests

    Results

    The findings showed that Kung Fu Panda animation was effective in children's attention to martial arts, in children's interest in martial arts, in children's desire to martial arts, and finally in the performance of martial arts by children.

    Discussion

    so it can be said that Kung Fu Panda animation is effective in Yayir Children's sports behavior and communication has had the necessary impact and the findings of this research were in accordance with the IDA model.

    Keywords: Kung Fu Panda animation, confirmatory factor analysis, media, children, martial arts
  • Sedigheh Heydari* Pages 77-86
    Background and Aim

    The aim of the current research was to design a tool to measure "problems of psychological treatment of children with neurodevelopmental disorders in the school environment" based on the lived experience of occupational therapists in autism centers in Shiraz.

    Methods

    The research method is a mixed exploratory type of instrumental development and sampling was done in the qualitative part by the theoretical saturation method (saturation in the 21st interview) and in the quantitative part by a targeted method (the number of 66 people twice as many as the items of the tool), as a result of which the participants of each Two parts of the research were formed by 87 occupational therapists from autism centers in Shiraz. In order to collect data in the qualitative part of the semi-structured interview and in the quantitative part of the compiled tool, the achievement of the qualitative part was used as the basis of the research, and in this way, the qualitative part was mixed with the quantitative part. The data of the qualitative part were collected in the spring of 2022 and the data of the quantitative part were collected in the autumn of 2022. The method of data analysis was theme analysis, calculation of CVR, CVI, IS, DP (in qualitative part) and IC (in quantitative part).

    Results

    Findings from the qualitative part by examining the text of the interviews showed the number of 19 components, based on which the initial pool was prepared with 40 items. After providing the initial pool of items to the experts, the findings of the CVI and CVR review showed that 7 items were not of the required quality according to the experts and were removed. For IS, DP and IC, values higher than 1.5, 1 and 0.7 were obtained for all the remaining 33 items, respectively.

    Conclusion

    In general, it can be said that the 40-item tool compiled in the qualitative section; In the quantitative part, it was converted into 33-items and this 33-item form had the necessary conditions to be examined at the level of the main sample of the target group, and it can be used in a large sample of the target group to achieve the final structure and norm scores.

    Keywords: Assessment tool, Lived experience, Psychological treatment, Design, Children with neurodevelopmental disorder, School
  • Maryamosaadat Mirhosseini, Fariborz Dortaj*, Majid Barzegar, Emad Yosefi Pages 87-100
    Introduction

    Attention Deficit/Hyperactivity Disorder (ADHD) is one of the most common childhood disorders, requiring consistent adherence to treatment for successful outcomes. The present study aimed to determine the effectiveness of the " web-based Narrative therapy " package on the executive functions and social interactions of children with ADHD.

    Method

    Using a quasi-experimental design, 30 children (18 boys, 12 girls) aged 9 to 11 with ADHD were selected from educational counselling centers in Shiraz during the academic year 1400-1401. They were assigned to experimental and control groups after matching. While both groups received pharmacological treatment, the experimental group underwent a 12-session " web-based Narrative therapy " training over a period of one month and two weeks, while the control group did not receive this training. Data were collected using the use of Connors (2004), Brief Children's Symptoms (2000), and Mattson's Social Skills (1983) questionnaires to assess the variables of attention, organization/planning, and social interactions, respectively. Descriptive statistics including means, standard deviations, minimum and maximum values were calculated, followed by the use of covariance analysis (ANCOVA) to test the research hypotheses. The paired comparison between groups was conducted using the Levene and Bonferroni follow-up tests. The data were analyzed using SPSS version 22.

    Results

    The results indicated that the "web-based Narrative therapy" training was effective in improving organization/planning and social interactions. However, there was no significant difference in attention score between the experimental and control groups.

    Conclusion

    The utilization of new technologies such as "web-based Narrative therapy" demonstrates a promising strategy for rehabilitating children with ADHD. The outcomes of e-health interventions suggest that it is a potentially cost-effective and accessible intervention for children with ADHD.

    Keywords: Narrative therapy, students with attention deficit, hyperactivity disorder (ADHD), attention, Organization, Planning, social interactions
  • Mozhgan Vatankhah, Fariba Hafezi*, Reza Johari Fard Pages 101-110
    Background and Aim

    The present research has been carried out in order to influence psychodrama training on social skill, compromising behavior and empathy of mentally retarded male students.

    Methods

    This research is a semi-experimental study with a pre-test-post-test design with a control group. The target statistical population is 30 educable mentally retarded male students who were selected through available sampling among mentally retarded students with an age range of 9 to 12 years who studied at Omid Exceptional School in the period of 1401-02 located in the city of Sari and They were randomly assigned to two experimental (15 people) and control (15 people) groups. The experimental group received psychodrama training in 10 90-minute sessions twice a week, while the control group was not given any training in that period of time. The tools used in this research are Gresham and Elliott's social skill questionnaire, Limbert's adaptive behavior and Ayong et al.'s empathy. The data has been analyzed using covariance and Welch analysis using spss-26 software.

    Results

    The results showed that there is a significant difference between the social skills, behavior adjustment of the experimental and control groups, but there was no such significance for empathy.

    Conclusion

    psychodrama training is a practical and effective way to increase social skills, adaptive behavior, and for more efficiency of this approach on the empathy skills of mentally retarded male students, it is better to add it to the number of training sessions.

    Keywords: psychodrama, social skill, adaptive behavior, empathy, Mentally retarded student
  • Akbar Jadidi Mohammadabadi* Pages 111-122
    Background and Aim

    the purpose of this research is to the investigating the role intelligence beliefs on academic self-efficacy and academic vitality of students in kerman. The study population in this study were all male and female first year of elementary school students in kerman. In the school year. They were 2022-2023.

    Methods

    The sample size was selected using stratified random sampling. In this method, statistical population of the research divided into different classes and a random sample is selected according to the number of people in the population. The population was 1783 people and 315 students were selected as a sample. The Krejcie & Morgan table was used to determine the sample size. The measurement tools included three intelligence belief questionnaires, babaei (1998), Students' Academic Self-Efficacy Questionnaire and Hossein Chari and Dehghanizadeh's academic vitality scale (2012). Pearson correlation coefficient, regression and independent t-test were used to analyze the data.

    Results

    The findings showed that there is a positive and significant relationship between belief in incremental intelligence and effort components and the context of academic self-efficacy. Intrinsic intelligence has a positive and significant relationship with the component of academic self-efficacy talent. Increased intelligence has a negative and significant relationship with academic vitality. Based on regression analysis, increasing IQ can predict academic self-efficacy and academic vitality. There is also a difference between the intelligence beliefs of male and female students. As a result, when students look at intelligence as a flexible and scalable one, they seek to increase academic skills and develop learning and the mental value of activities.

    Conclusion

    When students see intelligence as a flexible and expandable construct, they aim to increase academic skills and develop learning And the mental value of academic activities and efforts to improve their ability has increased and they go more towards the goals that require more mastery And according to the results of the research, they enjoy challenging academic tasks and activities, and the spirit of hope and success increases in them, and the ground for the formation of dynamic and active learning patterns such as self-directed learning is provided.

    Keywords: Intelligence Beliefs, Academic Self-Efficacy, Academic Buoyancy
  • Morteza Razmpush* Pages 123-138
    Introduction

    The picture are a stronger tool of expression and reflection than the sentences that children try to express with words The present study was conducted with the aim of investigating the perceptions of male students in the age group of 10 to 12 years regarding physical education lessons through the pictures they draw.

    Research Method

    The statistical population in this study was the students of the second year of elementary school who studied in five schools of Sari city in Mazandaran province. The subjects of the research include 345 male students aged 10 to 12, who were selected by purposeful sampling. Document analysis technique, which is one of the qualitative research methods, was used in this research.

    Results

    According to the findings, it was found that there are nine subjects in the painted pictures. The research data were analyzed by considering the frequency and percentage of each subject in the images and then tabulated. As a result of the research of students' physical education lessons, a small number of sports disciplines are repeated continuously.

    Discussion

    Finally, the visual designs of students' children are a manifestation through which researchers and teachers will be able to follow the process of understanding the concept of physical education among students. Considering the educational implications, the presented results may pave the way for considering children's drawings as a useful resource in evaluating their conceptual development.

    Keywords: attitude, understanding, physical education, student, image