فهرست مطالب

نشریه بهداری رزمی دفاع مقدس و مقاومت
سال دوم شماره 1 (پیاپی 3، بهار و تابستان 1398)

  • تاریخ انتشار: 1398/01/01
  • تعداد عناوین: 10
|
  • محمدعلی محققی صفحه 1
  • سید یحیی صفوی*، محمدعلی محققی صفحات 4-12
    زمینه و هدف

    امنیت مانند سلامت، از نعمت های مجهول الهی و از دستاوردهای بی بدیل دفاع مقدس برای ملت شریف ایران است. این دو ودیعه الهی لازم و ملزوم یکدیگر و از ارکان توسعه پایدار ملی می باشند. هدف از این مطالعه بررسی رابطه متعامل و هم افزای سلامت و امنیت و ترسیم نقش آفرینی بی بدیل این الگوی متعالی در توسعه پایدار ملی بوده است.

    روش ها

    راهبردها و مصادیق تضمین کننده امنیت و سلامت در جامعه و رویکردهای هم افزایی بین آنها، با برگیری از فرهنگ و تعالیم حیات بخش اسلامی و دستاوردهای دفاع مقدس، به روش کتابخانه ای و مصاحبه تاریخ شفاهی شناسایی، تحلیل، راهیابی و معرفی شده است.

    یافته ها

    در معارف اسلامی، سلامت و امنیت از با ارزش ترین نعمت های الهی و از ضروریات اولیه زندگی بشر معرفی شده است. از بهترین راه های زندگی سالم و قابل قبول در جامعه ، برقراری و پایداری امنیت است ودر پرتو آن امور مادی، معنوی، فکری و فرهنگی تسری خواهند داشت. رابطه متقابل مولفه های «علم و فناوری»، « پیشرفت و مرجعیت علمی »، «سلامت همه جانبه (جسمی-روانی-اجتماعی و معنوی)» و «امنیت غذایی»، با «توسعه پایدار ملی» تحلیل و بررسی شده است. بر نقش های «پدافند غیر عامل»، و «سلامت و آمادگی دفاعی»، تاکید خاص شده است.  الگوی «نظام سلامت مقاومتی» برای تحقق پایداری در حوزه های سلامت و امنیت معرفی و پیشنهاد شده است.

    نتیجه گیری

    زیرساخت های تربیتی، معنوی، اخلاقی، و حتی اقتصادی جامعه بر پایه های امنیت و شالوده های سلامت استوار هستند. تهدید هرکدام از این دو نعمت بزرگ الهی در سطح جامعه، تمام پیشرفت های مثبت، دستاوردهای مادی و معنوی، و تحولات فرهنگی و اجتماعی را دستخوش تزلزل و تباهی خواهد ساخت.

    کلیدواژگان: سلامت، امنیت، امنیت ملی، توسعه پایدار، امنیت پایدار ملی، پدافند غیر عامل، دشمن شناسی، تهدید امنیت ملی، بصیرت، بصیرت دینی، سلطه، جنگ نرم
  • تهدیدات ناهمتراز و بیمارستان های صحرایی
    سلیمان حیدری* صفحات 13-18
    زمینه و هدف

    تغییر رویکرد جنگ از حالت کلاسیک به نامتقارن و ظهور تهدیدات ناهمتراز، سبب گردیده است که حوزه رزم و پشتیبانی رزم تحت تاثیر این تحولات قرار گرفته و متناسب با آن تاکتیک های خود را بازنگری نمایند. در عصر حاضر بخشی از ماموریت های امدادی و درمانی نیروهای نظامی در جنگ توسط بیمارستان های صحرایی تامین می گردد این مطالعه با هدف تبیین تهدیدات ناهمتراز و ویژگی های بیمارستان صحرایی، لزوم متناسب نمودن طراحی ساختار و کارکردهای بیمارستان های صحرایی با تهدیدات ناهمتراز را بررسی می نماید.

    روش ها

    این مطالعه از نوع پژوهش مروری می باشد که داده های آن از طریق بررسی مطالعات قبلی و مستندات جمع آوری گردیده است. اطلاعات و داده های جمع آوری شده نیز با استفاده از روش تحلیل محتوا و نرم افزار MAXQDA تحلیل شدند.

    یافته ها

    نتایج پژوهش حاکی از لزوم بازنگری در ساختار، کارکردها و شرایط بهره گیری از بیمارستان های صحرایی در شرایط تهدیدات ناهمتراز است. در غیر این صورت ممکن است این مراکز توان پشتیبانی درمانی و پاسخگویی کامل به نیازهای نیروهای آسیب دیده را نداشته باشند و حتی موجب افزایش میزان مرگ و میر و عوارض ناشی از مجروحیت های رزمندگان نیز گردند.

    نتیجه گیری

    بیمارستان های صحرایی در شرایط نبردهای امروزی و شرایط ناهمتراز نیاز به تغییر و تحولات اساسی دارند. برای نیل به این هدف پیشنهاد می شود بازنگری در الگوی بیمارستان های صحرایی متناسب با ویژگی های جنگ های نامتقارن، در دستور کار نیروهای نظامی قرار گیرد تا ماموریت های بهداری رزمی با کارآمدی بیش از پیش بتوانند به مرحله اجراء درآیند.

    کلیدواژگان: بیمارستان صحرایی، تهدیدات ناهمتراز، بهداری رزمی، جنگ نامتقارن
  • حمیدرضا جوادزاده، محمدجواد بهزادنیا* صفحات 19-23
    زمینه و هدف

    واپایش (کنترل) درد در مصدومین تروما در مرحله پیش بیمارستانی و بعد از انتقال به بیمارستان موضوع مهم و قابل تاملی است که در بسیاری مواقع در هیاهوی امدادرسانی در صحنه حادثه و میدان نبرد از ذهن امدادگران دور می ماند. بررسی این نیاز مبرم در ترومای جنگی هدف این نوشته علمی است.

    روش ها

    در شرایط میدانی دو گروه صد نفره از مصدومین جنگی نیازمند دریافت مسکن بر اساس شدت درد وارد مطالعه و به صورت تصادفی به دو گروه  تقسیم  شدند. در گروه  الف صرفا از داروی کتامین و در گروه ب از ترکیب کتامین به همراه دیازپام به صورت هم زمان استفاده شد.

    یافته ها

    قبل از تجویز مسکن، مصدومین به علت تحمل درد دچار تاکیکاردی و افزایش نسبی فشار خون می شدند. این شرایط به نوبه خود افزایش مصرف اکسیژن و کاتابولیسم را به دنبال خواهد داشت. همراهی خونریزی با این شرایط، مصدوم را به سمت شوک سوق خواهد دارد. کلیه مصدومان دریافت کننده کتامین در شرایط جنگی درجاتی از بی دردی را تجربه کردند. استفاده هم زمان از بنزودیازپین ها برای واپایش (کنترل) سایر علایم کمک کننده است. مصدومین گروه دوم که هم زمان با کتامین ، بنزودیازپین دریافت کرده بودند، به صورت واضحی با کاهش آژیتاسیون همراه بودند (p≤0.05).

    نتیجه گیری

    در ارزیابی نیاز مصدومین جنگی به مسکن، عواملی نظیر سلامت روانی، سلامت جسمانی و میزان تمرین، سابقه مصرف دارو، فرهنگ، آموزش، سابقه اعتیاد به داروهای مخدر و بسیاری موارد دیگر بستگی دارد. تجویز کتامین در مجروحین جنگی به درجات موجب کاهش درد و تجویز هم زمان بنزودیازپین ها موجب کاهش سایر علایم همراه می شود.

    کلیدواژگان: بی هوشی، درد، کتامین، ضد درد، مصدومین جنگی
  • علی غفوری، احمد اخوان مهدوی، علی اصغر مولاء* صفحات 24-29
    زمینه و هدف

    شهر بستان و 70 روستای اطراف آن در ابتدای جنگ تحمیلی به تصرف ارتش متجاوز بعثی عراق در آمد. در تاریخ 31/2/60 ارتفاعات الله اکبر پس از هفت ماه آزاد شد و نیروهای دشمن با تحمل تلفات و خسارات سنگین تا 12 کیلومتری بستان عقب نشینی کردند. سرانجام در تاریخ هشتم آذر 1360، شهر بستان و 70 روستای تابعه آن به تصرف رزمندگان اسلام درآمد. در ادامه تا تاریخ 22/9/60 درگیری ها ادامه و منطقه عملیاتی طریق القدس به طور کامل از لوث دشمن اشغالگر پاکسازی شد. عملیات طریق القدس از چنان اهمیتی برخوردار بود که امام خمینی (ره) در پیام تبریک خود آن را «فتح الفتوح» نامیدند. بهداری رزمی با برگیری از تجارب قبلی و ابتکارات جدید، پشتیبانی امدادی و درمانی عملیات را بطور کامل انجام داد.

    روش ها

    از بانک اطلاعات تاریخ شفاهی بهداری رزمی در موزه انقلاب اسلامی و دفاع مقدس، مصاحبه تاریخ شفاهی و مرور منابع علمی منتشر شده، این مقاله تنظیم شد.

    یافته ها

    گردان ها و گروهان های بهداری نیروهای ارتش جمهوری اسلامی شرکت کننده در عملیات و بهداری رزمی تازه تشکیل شده سپاه پاسداران انقلاب اسلامی، مسیولیت خطیر امداد و درمان در عملیات آزادسازی بستان را برعهده داشتند. از بیمارستان صحرایی کانکسی برای نخستین بار استفاده عملیاتی شد و تجارب و نتایج بسیار ارزنده ای حاصل شد (بر اساس سوابق موجود دو ماه بعد از شکستن حصر آبادان، در عملیات طریق القدس در 8 آذر 1360، اولین بیمارستان صحرایی در دفاع مقدس به صورت کانکس و چادر در منطقه سوسنگرد توسط بهداری رزمی سپاه پاسداران انقلاب اسلامی ساخته و به کارگیری شد.

    نتیجه گیری

    سازه های بیمارستانی صحرایی متحرک با ابتکاراتی بر حسب شرایط در جنگ و حوادث غیرمترقبه کاربرد زیادی دارند. ضعف استحکامات امنیتی، همچنان بزرگترین مشکل این سازه ها بشمار می رود.

    کلیدواژگان: بهداری رزمی، بیمارستان صحرائی، بیمارستان کانکسی، عملیات طریق القدس، بستان، تپه های الله اکبر
  • حسن عراقی زاده، محمد اسماعیل مطلق* صفحات 30-37
    زمینه و هدف
    ورود یک جبهه هوای طوفانی و پربار و ریزش سنگین باران، کشور جمهوری اسلامی ایران را از تاریخ 26 اسفند ماه 1397 تا نیمه فروردین ماه 1398 فرا گرفت. امداد رسانی به منظور واپایش (کنترل) این فاجعه عظیم طی یک بسیج جامع ملی با مشارکت مردم، سازمان های امداد و نجات و درمان، نیروهای بسیج مردمی و مجموعه نیروهای مسلح کشور صورت پذیرفت. نقش تعیین کننده، حیاتی و سرنوشت ساز نیروهای مسلح در این مطالعه به عنوان ضرورتی غیر قابل اغماض ترسیم و نهادینه سازی این نقش برای حوادث آینده کشور مد نظر قرار گرفته است.
    روش ها
    از مجموعه اطلاعات ستاد کل نیروهای مسلح و وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی برای تهیه این گزارش تحلیلی استفاده شد و با افزودن مطالعه کتابخانه ای مطالب تنظیم گردید.
    یافته ها
    21 استان، شامل 256 شهرستان تحت تاثیر بارش های سیل آسا قرار گرفت. 3444 شهر و روستا از این حادثه فراگیر طبیعی آسیب دید. 2193 نفر مصدوم شدند و 85 نفر نیز متاسفانه جان خود را از دست دادند. 42296129 نفر (بیش از نیمی از جمعیت کشور) تحت تاثیر این رخداد عظیم طبیعی قرار گرفتند، بیش از 355000 نفر بی خانمان شدند و بیش از 1600000 نفر به خدمات بهداشتی و درمانی نیاز پیدا کردند که این خدمات را دریافت نمودند. در هیچیک از مناطق طغیان، اپیدمی، بیماری های نوپدید و بازپدید مشاهده نشد. حضور گسترده نیروهای مسلح و بهره گیری از امکانات وسیع لجستیکی و مهندسی و طیف گسترده نیروهای انسانی، در کنار سازمان های مسیول و نیروهای مردمی و بسیج، به واپایش(کنترل)عظیم ترین سیل تاریخ معاصر کشور، تقلیل فاحش خسارات جانی و ویرانی های ناشی از سیل و ارایه خدمات حیاتی امدادی و درمانی به مردم حادثه دیده از این فاجعه بزرگ طبیعی کمک شایانی نمود.
    نتیجه گیری
    عموم مردم از نیروهای مسلح این انتظار را دارند که در بحران ها به کمک رسانی آنان بشتابند. همگام با حفظ وظیفه ذاتی تامین امنیت ملی و آرامش سراسری، نهادینه سازی حضور و مشارکت سازماندهی شده نیروهای مسلح در مدیریت بحران کشور، پشتوانه عظیمی برای مقابله با حوادث طبیعی و انسان ساخت در آینده خواهد بود.
    کلیدواژگان: بلایای طبیعی، سیل، مدیریت بحران، نیروهای مسلح
  • عبدالمجید چراغعلی، مهدی باقری، مجید شهرتی* صفحات 38-47
    دلاوری ها و رشادت بی نظیر رزمندگان ایران اسلامی در طی دوران هشت ساله دفاع مقدس، علاوه بر آنکه گنجینه ای سرشار از کمالات عالیه انسانی در تمامی شیونات فردی و اجتماعی برای نسل های آینده کشور برجای گذاشت، در ابعاد گوناگون علمی و به ویژه علوم پزشکی نیز دستاوردهای گرانباری را به منصه ظهور رساند. حضور ایثارگرانه دانش آموختگان علوم پزشکی کشور در جای جای عرصه های نبرد از خط مقدم، سنگرها و مقرهای امدادی تا بیمارستان های مجهز صحرایی و مراکز درمانی تخصصی و فوق تخصصی مستقر در مناطق عملیاتی دوران دفاع مقدس، افتخار بی بدیل و برگ زرینی برای جامعه پزشکی در فرهنگ و تمدن ایران اسلامی خواهد بود. در این میان حضور داروسازان، اساتید و دانشجویان داروسازی و دست اندرکاران امور اجرایی در سازمان ها و نهادهای مرتبط که برای ارایه خدمت در شرایط ویژه آن روز کشور که وامدار صنعت دارویی وابسته به بیگانگان، به عنوان میراث باقی مانده از حکومت طاغوت پهلوی بود، در کنار سایر اقشار جامعه از هر گونه بذل جان و مال و دانش خویش دریغ نکردند، مثال زدنی است. خدمات دارویی در دوران دفاع مقدس از طریق دو ساختار تخصصی موجود در ارتش و سپاه جمهوری اسلامی به رزمندگان ارایه می گردید. گرچه فعالیت ساختار واحد دارویی ارتش در تشکیلات بهداری نیروی زمینی ارتش جمهوری اسلامی ایران (نزاجا) از پیش از انقلاب مسبوق به سابقه بود که با حضور نیروهای رسمی نظامی به عنوان افسران داروساز زیر نظر معاونت پشتیبانی ارتش فعالیت می کرد ولی در مورد سپاه باید اذعان نمود که با راه انداری مرکز بهداری رزمی در سپاه طی سال های اوایل تشکیل آن، واحد خدمات دارویی آن هم به تدریج شکل گرفت و با شروع جنگ تحمیلی ارایه خدمات تخصصی خود را در حیطه های تامین، نگه داری و توزیع تمامی اقلام دارویی مورد نیاز رزمندگان در جبهه های نبرد به انجام رساند. نکته قابل توجه آن که با طولانی شدن جنگ علاوه بر ارتقاء ساختار تشکیلاتی و اداری، فعالیت های واحد خدمات دارویی نیز گام به گام هم از حیث تنوع و هم از نظر کمی توسعه چشمگیری پیدا نمود. در این میان باید از نقش اساتید متعهد داروساز در دانشکده های داروسازی یاد نمود که با فعالیت های مخلصانه خود با نوآوری و خلاقیت در جهت رفع کمبودهای داروهای تخصصی ناشی از تحریم های استکباری آن دوران حماسه آفرین شدند، تجلیل نمود. تمامی تجارب ارزشمند ارایه خدمات دارویی دوران دفاع مقدس و اندوخته های علمی حاصل از آن، راهگشای نظام سلامت کشور در سال های پیش رو خواهد بود.
    کلیدواژگان: دارو، جنگ، دفاع مقدس، تحریم
  • علی مهرابی توانا* صفحات 48-53
    زمینه و هدف

    شرایط جنگی بر پوشش واکسیناسیون در جامعه، خاصه مناطق جنگی تاثیرگذار است. واکسیناسیون ضروری رزمندگان نیز از موضوعات مهم بهداشتی در این شرایط به شمار می رود. غفلت از اقدامات پیشگیرانه بهداشتی، از جمله ایمونیزاسیون عمومی جامعه، پناه جویان جنگی و نظامیان، شرایط را برای طغیان «بیماری های قابل پیشگیری با واکسیناسیون» (Vaccine-preventable disease (VPD)) فراهم می سازد.

    روش ها

    این مطالعه با بررسی کلید واژه های منتخب در اسناد علمی و منابع تاریخ شفاهی دفاع مقدس و همچنین مرور مستندات معتبر علمی اخیر (به روش کتابخانه ای) انجام شده است.

    یافته ها

    در جنگ تحمیلی، با رعایت موازین بهداشتی و اقدامات پیشگیری از سلامت عموم مردم، خاصه اقشار آسیب پذیر صیانت شد. اقدامات عمومی نظام سلامت در اجرای برنامه های فراگیر واکسیناسیون عمومی مردم و برنامه های اختصاصی ایمونیزاسیون رزمندگان و نیز پناه جویان جنگی، موجب پیشگیری از طغیان بیماری های قابل پیشگیری با واکسیناسیون در دوره جنگ و بعد از آن شد. در طول جنگ عموم رزمندگان علیه کزاز، دیفتری،سالک و مننژیت ایمن شده بودند. هفته ای یک قرص پیشگیری از مالاریا به رزمندگان داده می شد.در تاریخ جنگ تحمیلی، هیچ موردی از ابتلای رزمندگان به بیماری های تیفوس، طاعون، آنفلوآنزا، کزاز و یا دیگر بیماری های همه گیر گزارش نشد.

    نتیجه گیری

    تجارب دفاع مقدس در زمینه واکسیناسیون عمومی با بهره گیری از مشارکت مردم، جهاد سازندگی و اقدامات فراگیر نظام سلامت و ایمونیزاسیون ویژه رزمندگان و پناهجویان جنگی، موفق ترین مدل موجود در تاریخ جنگ های معاصر است. این تجربه در سطح بین المللی برای شرایط جنگی و بلایای طبیعی و انسان ساخت کاربرد خواهد داشت و شایسته مدون سازی و ترویج است. در سطح جهانی وضع معاهدات بین المللی جهت الزام همه کشورها به انجام برنامه های استاندارد واکسیناسیون برای عموم مردم، عموم نظامیان، اقشار و جمعیت های آسیب پذیر و پناه جویان جنگی ضروری است. در این زمینه استفاده از تجارب موجود در ایمن سازی رزمندگان در برابر بیماری های مهمی نظیر کزاز، مننژیت و سالک، برای مسیر آینده تاریخ میهن اسلامی بسیار راهگشا خواهد بود.

    کلیدواژگان: ایمونیزاسیون، جنگ، پناه جویان، رزمندگان
  • علی خاجی* صفحات 54-60
    زمینه و هدف

    "کنوانسیون های چهارگانه ژنو 1949 و پروتکل های الحاقی 1977" در تعاملات بین المللی، مبنای ارزیابی رفتار دولت ها با اسراء جنگی می باشد. کنوانسیون سوم این مجموعه اختصاص به اسراء جنگی دارد. در این مقاله چگونگی و زمان اعلام به اسارات درآمدن سربازان ایرانی، شکنجه اسراء جنگی، مراقبت های بهداشتی- درمانی و چگونگی انتخاب نگهبانان و مراقبین عراقی اردوگاه های اسراء ایرانی، در طول جنگ تحمیلی مورد بررسی قرار گرفته است.

    روش ها

    چهار موضوع «اسارت غیر نظامیان»، «وضعیت بهداشت و درمان اسیران»، «شکنجه اسیران»، « چگونگی انتخاب سربازان اردوگاه ها» در مورد رفتار با اسیران ایرانی در جنگ تحمیلی انتخاب و در مقایسه با کنوانسیون سوم ژنو 1949 و پروتکل های الحاقی به آن، مبنای مطالعه حاضر قرار گرفت. در تحلیل و نتیجه گیری با مطالعه کتابخانه ای، به موازین اسلامی در مورد رفتار با اسیران جنگی نیز اشاره شده است.

    یافته ها

    در هر چهار موضوع مورد بررسی در این مطالعه نقض حقوق انسانی و موازین بین المللی به صورت آشکار و مکرر اتفاق افتاده است. رفتار زندان بانان و نظامیان عراقی با اسیران ایرانی، هیچگونه نسبتی با حقوق انسانی و موازین اسلامی نداشته است.

    نتیجه گیری

    رفتار رژیم بعثی عراق با اسیران جنگی ایرانی، غیر انسانی و بر خلاف موازین انسانی و اسلامی و کنوانسیون ها و قراردادهای بین المللی بوده است. بزرگ داشتن، اهانت نکردن، آزار نرساندن و خوش رفتاری با اسیران جنگی همه از سفارشات اخلاق اسلامی است که در این دوره از اسارت رزمندگان ایرانی به هیچ وجه در شان آنان رعایت نشده است.

    کلیدواژگان: اخلاق، اسیر جنگی، جنگ تحمیلی، کنوانسیون ژنو
|
  • MohammadAli Mohagheghi Page 1
  • Seyyed Yahya Safavi *, MohammadAli Mohagheghi Pages 4-12
    Background and Aim

    Security, like health, is one of the divine blessings of God. Security is one of the supreme achievements of the holy defense of the noble Iranian nation. These two heavenly duties are necessary to each other and are the pillars of national sustainable development. The purpose of this study was to explore the interactive and synergistic relationship between “the health and Security” and to draw the optimum paradigm in national sustainable development.

    Methods

    This study was conducted through library and oral history interviewing. Strategies and practices guaranteeing security and health in the community, and synergistic approaches between them, was studied.

    Results

    Health and security are the most valuable delightful blessings and essentials of human life. Establishing and maintain of security is cardinal to healthy and acceptable life in the society. In order to achieving sustainability in the areas of health and security, “the Resilience Health System model” has been introduced and proposed in this study.

    Conclusion

    Islamic culture and instructions and achievements the Holy defense has been introduced.

    Keywords: Health, Security, National Security, sustainable development, Sustainable National Security, Passive Defense, Identifying of enemy, National security Threat, Insight, Religious insight, Mastery, Soft power
  • Asymmetric Threats and Fields Hospitals
    Soleyman Heydari * Pages 13-18
    Background and Aim

    Changing the war approach from classic to asymmetric, and emergence of uneven threats, has been affected the combat support areas and revision their tactics accordingly. In military medicine, the substantial part of Relief and treatment is being done in field hospitals. Fitting the design, structure and function of field hospitals with asymmetric warfare threats is subject of this study.

    Methods

    Data were analyzed using content analysis method and MAXQDA software, too.

    Results

    Current structure, functions, and using conditions of field hospitals, under asymmetric warfare threats is incomplete and vulnerable.

    Conclusion

    Designing, Structure and functions of the field hospitals should be revised, based upon the asymmetric warfare condition.

    Keywords: field hospital, Asymmetric warfare threats, Combat Medicine
  • Hamidreza Javadzade, Mohammad Javad Behzadnia * Pages 19-23
    Background and Aim

    Pain management is an important key point to surmount multi-injured peoples in an overcrowding emergency setting. Its role would be more apparent when the physician encounters a mass casualty in a war zone or even a military prehospital. Proper pain management could prevent a hypercatabolic state and subsequent shock in an injured patient. Having sedative and analgesic properties, rapid onset and offset effects, maintaining the cardiovascular and respiratory contain are the main reason for the selection of ketamine as a good choice in the war zone.

    Methods

    In a prospective interventional study in a war zone, we have selected and followed two groups of casualties for pain management. All were men with an average age of 26.6+8 y/o and 27.5 +7 y/o at groups A and B respectively. Group A received only Ketamine and Group B, received ketamine and diazepam, too.

    Results

    This study showed that all of the injured patients who received ketamine have experienced some degrees of agitation and they may finally need benzodiazepines for sedation but at group B that received benzodiazepine before or concomitant with ketamine, the agitation significantly reduced. (P-Value 50.05)

    Conclusion

    Various factors may affect pain score and pain perception; patient's culture, mental health, previous drug usage, and addiction could alter the pain score in similar situations. It seems that the significant agitation is due to catecholamine release in the rough situation of the war zone that is exacerbated with the ketamine properties, nonetheless, as a good choice, ketamine is now recommended to use with benzodiazepines in the critical condition such as war zone for procedural sedation and analgesia.

    Keywords: analgesia, Ketamine, Pain, Sedation, War Zone
  • Ali Ghafouri, Ahmad Akhavan Mahdvi, AliAsghar Molla * Pages 24-29
    Background and Aim

    The city of Bostan, at Khuzestan province, and 70 surrounding villages, were captured by the Iraqi Ba'athist army at the beginning of the imposed war. On 8 December 1980, the city of Bostan and its 70 affiliated villages were liberated by the Iranian Islamic forces. Combined with previous experiences and new initiatives, the Behdari-e-razmi has fully operationalized the medical and emergency support of the conflict (Tarigh-al-Ghods).

    Methods

    This article was assembled from the “Oral History Martial Medicine Database” at the “Islamic Revolution and Holy Defense Museum”, “Oral History Interviews” and “Scientific available resources review”.

    Results

    “The Conexii Field Hospital” was operational for the first time in this conflict, and the experiences and results were very valuable.

    Conclusion

    “Movable desert hospital structures” are widely used in terms of war situations and disasters. Weak security and facilities, are still the biggest problems with these structures.

    Keywords: field hospital, Bostan, Trigh-al-Ghods operation, Combat casualty
  • Hasan Araghizade, Mohammad Esmaiel Motlagh * Pages 30-37
    Background and Aim
    The arrival of a stormy and fertile air front and heavy rainfall covered the Islamic Republic of Iran from March 17, 2019 to mid-April 2019. Relief work was carried out in order to monitor (control) this great tragedy during a comprehensive national mobilization with the participation of the people, rescue and treatment organizations, the people's mobilization forces and the country's armed forces. The decisive, vital and crucial role of the Armed Forces in this study has been considered as an inescapable necessity to draw and institutionalize this role for the future events of the country.
    Methods
    The data set of the General Staff of the Armed Forces and the Ministry of Health and Medical Education was used to prepare this analytical report and the content library was prepared by adding a study.
    Results
    21 provinces, including 256 cities were affected by torrential rains. 3444 towns and villages were damaged by this pervasive natural disaster. 2193 people were injured and 85 people unfortunately lost their lives. 42296129 people (more than half of the country's population) were affected by this great natural disaster, more than 355000 people became homeless and more than 1600000 people needed health services that received these services. Outbreaks, epidemics, emerging and re-emerging diseases were not observed in any of the areas. Extensive presence of the Armed Forces and utilization of extensive logistics and engineering facilities and a wide range of human resources, along with responsible organizations and the People's Forces and Basij, to monitor the greatest flood in the contemporary history of the country, drastically reduce casualties and The devastation caused by the floods and the provision of vital relief and medical services to the people affected by this great natural disaster helped greatly.
    Conclusion
    The general public expects the armed forces to rush to their aid in crises. Along with maintaining the inherent duty of national security and national peace, institutionalizing the presence and organized participation of the armed forces in crisis management will be a great support for dealing with natural and man-made disasters in the future.
    Keywords: natural disasters, Floods, crisis management, Armed forces
  • Abdolmajid Cheraghali, Mehdi Bagheri, Majid Shohrati * Pages 38-47
    The unparalleled heroism and bravery of the warriors of Islamic Iran during the eight years of holy defense, in addition to leaving a treasure full of great human perfection in all individual and social aspects for future generations of the country, in various scientific and In particular, medical sciences brought valuable achievements to the fore. Sacrificing presence of medical graduates of the country in battlefields from the front line, trenches and relief camps to well-equipped field hospitals and specialized and sub-specialized medical centers located in the operational areas of the holy defense era, unparalleled honor and golden leaf for the medical community will be in the culture and civilization of Islamic Iran. In the meantime, the presence of pharmacists, professors and students of pharmacy and those involved in executive affairs in related organizations and institutions to provide services in the special circumstances of the country that owed the foreign-affiliated pharmaceutical industry as a legacy of the Pahlavi dictatorship. It is exemplary, along with other sections of society that they did not hesitate to spend their lives, property and knowledge. During the holy defense, medical services were provided to the combatants through two specialized structures in the army and the corps of the Islamic Republic. Although the activity of the Army Pharmaceutical Unit in the Medical Organization of the Army of the Islamic Republic of Iran (NAZAJA) was unprecedented before the Revolution, with the presence of official military forces as pharmacists under the supervision of the Army Support Deputy, in the case of the IRGC He acknowledged that with the establishment of the Combat Medical Center in the IRGC during the early years of its formation, its pharmaceutical services unit was gradually formed and with the start of the imposed war to provide specialized services in the field of supply, maintenance and distribution of all Carried out the medicinal items needed by the warriors on the battlefields. It is noteworthy that with the prolongation of the war, in addition to improving the organizational and administrative structure, the activities of the pharmaceutical services unit also developed step by step, both in terms of diversity and quantitatively. Among these, we should mention the role of committed professors of pharmacy in the schools of pharmacy, who with their sincere activities were created with innovation and creativity to eliminate the shortages of specialized drugs caused by the arrogant sanctions of that time. All the valuable experiences of providing pharmaceutical services during the holy defense era and the resulting scientific reserves will pave the way for the country's health system in the coming years.
    Keywords: Medicine, war, Holy Defense, Sanctions
  • Ali Mehrabi Tavana * Pages 48-53
    Background and Aim

    War conditions affect the coverage of vaccination in society, especially in war zones. Essential vaccination of combatants is also an important health issue in this situation. Neglect of preventive health measures, including general immunization of the community, war refugees and the military, paves the way for the outbreak of "Vaccine-preventable disease" (VPD).

    Methods

    This study was conducted by examining selected keywords in scientific documents and sources of oral history of sacred defense as well as reviewing recent valid scientific documents (by library method).

    Results

    In the imposed war, the vulnerable groups, especially the vulnerable, were protected by observing health standards and preventing measures. The general measures of the health system in the implementation of comprehensive programs of public vaccination of the people and special programs of immunization of combatants as well as war asylum seekers, prevented the outbreak of preventable diseases with vaccination during and after the war. During the general war, fighters were safe against tetanus, diphtheria, leishmaniasis and meningitis. One week malaria pills were given to the fighters. In the history of the imposed war, no cases of typhoid, plague, flu, tetanus or other epidemics were reported.

    Conclusion

    The experiences of the Holy Defense in the field of public vaccination, using the participation of the people, constructive jihad and comprehensive measures of the health system and special immunization for war veterans and asylum seekers, is the most successful model in the history of contemporary wars. This experience will be used internationally for war and natural and man-made disasters and deserves to be codified and promoted. At the global level, international treaties are necessary to oblige all countries to carry out standard vaccination programs for the general public, the general military, vulnerable groups and populations, and war refugees. In this regard, the use of existing experiences in immunizing warriors against important diseases such as tetanus, meningitis and leishmaniasis, will be very helpful for the future course of the history of the Islamic homeland.

    Keywords: Immunization, conflict, Displaced Populations, Refugees
  • Ali Khaji * Pages 54-60
    Background and Aim

    The Four Geneva Conventions of 1949 and the Additional Protocols of 1977 are the basis for assessing the behavior of states with prisoners of war in international interactions. The third convention of this series is dedicated to prisoners of war. This article examines how and when Iranian soldiers were taken prisoner, tortured prisoners of war, provided with health care, and selected Iraqi guards and caretakers of Iranian concentration camps during the imposed war.

    Methods

    Four topics were selected: "Civilian Captivity", "Prisoners' Health Status", "Prisoner Torture", "How to Choose Camp Soldiers" on the Treatment of Iranian Prisoners in the Imposed War, and in Comparison with the Third Geneva Convention of 1949 and Additional protocols were the basis of this study. In the analysis and conclusion by studying the library, Islamic standards regarding the treatment of prisoners of war have also been mentioned.

    Results

    In all four subjects studied in this study, violations of human rights and international standards have occurred frequently and frequently. The treatment of Iranian prisoners by Iraqi guards and soldiers has nothing to do with human rights and Islamic norms.

    Conclusion

    The behavior of the Ba'athist regime in Iraq with the Iranian prisoners of war has been inhumane and contrary to human and Islamic standards and international conventions and agreements. Having greatness, not insulting, not harassing and treating prisoners of war are all orders of Islamic morality that in this period of captivity of Iranian warriors have not been observed in any way in their dignity.

    Keywords: morality, Prisoners of War, imposed war, Geneva Convention