فهرست مطالب

نشریه بهداری رزمی دفاع مقدس و مقاومت
سال دوم شماره 2 (پیاپی 4، پاییز و زمستان 1398)

  • تاریخ انتشار: 1398/07/01
  • تعداد عناوین: 10
|
  • سید یحیی صفوی*، محمدعلی محققی صفحات 65-74
    زمینه و هدف

    حذف غذای ناسالم و سوءتغذیه از ملزومات زندگی سالم و ایمن برای تمام انسان ها و در همه شرایط است. پایدارسازی امنیت غذایی و ریشه کنی گرسنگی که از هدف های مهم توسعه هزاره سوم است، در جمهوری اسلامی ایران در دستور کار مسیولان قرار دارد.

    روش ها

    این بررسی یک مطالعه مروری است. راهبردها و مصادیق تضمین کننده امنیت غذایی در جامعه، ارتباط آن با امنیت ملی و رویکردهای هم افزایی بین آن ها، با بهره گیری از فرهنگ و تعالیم حیات بخش اسلامی و دستاوردهای نظام مقدس جمهوری اسلامی، مبتنی بر روش کتابخانه ای و مصاحبه نیمه ساختارمند با صاحب نظران منتخب، جمع آوری و ارایه شده است.

    یافته ها

    برای هر سه مولفه "موجودی غذا" ، "دسترسی به غذا" و "استفاده از غذا" تهدید ها و فرصت هایی وجود دارد. همواره درصدی از مردم با کمبود غذا روبرو هستند. تغییرات اقلیمی تاثیر گذار بر منابع غذایی، کم آبی و خشکسالی، ارتباط مثبت و معنی داری با توسعه انسانی و امنیت غذایی دارد.  

    نتیجه گیری

    امنیت غذایی از مهم ترین اولویت های امنیت پایدار ملی است. کاهش منابع آب، کمبود مواد غذایی و لزوم تامین آن برای کشور، تهدیدات ناامن کننده غذایی،  از جمله مسایلی هستند که ظرفیت بالقوه تبدیل به بحران های امنیتی را دارا هستند. پایه اول اقتدار و خوداتکایی، خودکفایی در امور تغذیه مردم است. راهبرد موثر در تامین نیازهای پایه ای و اساسی غذا از منظر پدافند غیرعامل، اتخاذ رویکرد اقتصاد مقاومتی است.

    کلیدواژگان: غذا، تغذیه، امنیت غذایی، امنیت ملی
  • علی مهرابی توانا* صفحات 75-83
    زمینه و هدف

    مالاریا یکی از بیماری های انگلی شایع در مناطق گرمسیری و نیمه گرمسیری جهان است که در ایران بومی استان های هرمزگان، خوزستان، سیستان و بلوچستان و برخی از نواحی جنوب غربی به شمار می رود. این بیماری در مناطق جنوب شرقی عراق شامل استان های بصره و ناصریه نیز آندمیک می باشد. هدف از این مطالعه بررسی ویژگی های اپیدمیولوژیک و چگونگی کنترل مالاریا در دوران دفاع مقدس است.

    روش ها

    مطالعه حاضر به شیوه کتابخانه ای و نیز تلفیق یافته ها با تجارب و مشاهدات نویسنده در دوران دفاع مقدس انجام گرفته است.

    یافته ها

    علیرغم شیوع بیماری در مناطق اصلی جنگ تحمیلی، با تمهیدات پیشگیرانه و آموزش عمومی رزمندگان و اقدامات بهداشتی، همه گیری مالاریا در دوران دفاع مقدس بروز ننمود. به صورت موردی با بیماریابی فعال 92 مورد مالاریا در رزمندگان طی دوره 8 ساله دفاع مقدس کشف و مداوا شد.

    نتیجه گیری

    نظام مراقبت، کنترل و درمان موثر مالاریا در دوران دفاع مقدس به شکل فعال تداوم داشته و به نحو موثری از گسترش بیماری پیشگیری کرده است.

    کلیدواژگان: مالاریا، کنترل و مراقبت مالاریا، دفاع مقدس
  • سید مسعود خاتمی، صادق رجایی، علی اصغر ملا، احمد اخوان مهدوی* صفحات 84-92
    زمینه و هدف

    عملیات فتح المبین که بامداد دوشنبه دوم فروردین 1361 آغاز شد، نقطه عطف بهداری رزمی محسوب می شود. بعد از تجربه بیمارستان کانکسی در فتح بستان، اولین سامانه بیمارستان های صحرایی، که ترکیبی از چندکانکس و چادر بودند در این عملیات مورد استفاده قرار گرفت و به خدمات پزشکی، امدادی و بهداشتی وسعت قابل ملاحظه ای بخشید.

    روش ها

    این مقاله یک مطالعه مروری بوده و در تدوین آن علاوه بر مصاحبه تاریخ شفاهی از منابع معتبر موجود استفاده شده است.

    یافته ها

    در این عملیات، برای نخستین بار در جریان جنگ تحمیلی، بیمارستان صحرایی مجهز به اطاق عمل به کار گرفته شد. سامانه های بیمارستان صحرایی پیشگفت در 3 منطقه از عملیات فتح المبین برپا گردید: "منطقه عمومی دشت عباس توسط نیروهای جهاد سازندگی، برای درمان مجروحین قرارگاه های فتح و فجر"، " منطقه دالپری توسط تیپ امام حسین(ع) که فقط به صورت کانکس بود" و منطقه بلتا، توسط تیپ محمد رسول الله(ص)که ترکیبی از کانکس و سنگر بود و سقف آن را با الوار و خاک پوشانده شده بود". در این عملیات بیش از 15 اورژانس صحرایی خطوط مقدم نبرد را پوشش می دادند. این مراکز در شروع عملیات و قبل از عقب نشینی دشمن، زیر آتشباری شدید قرار داشتند. بیش از 200 نفر پزشک و افزون بر 1000 نفر پرستار و بهیار و نیز 2000 نفر امدادگر، ایثارگرانه در این عملیات خدمت نمودند. عموم پرسنل بهداری استان و سازمان منطقه ای و تیم های اضطراری اعزامی از سراسر کشور، در این عملیات بهداری رزمی را همراهی می نمودند. کلیه امکانات سازمانی و پرسنلی ارتش جمهوری اسلامی در منطقه نیز با همه امکانات در اختیار، در طول عملیات مشارکت مستقیم و فعال داشته اند. برای انتقال مجروحین در سطوح مختلف از وسایل نقلیه کوچک (آمبولانس و خودروهای امدادی سبک)، مینی بوس، اتوبوس (که با تغییراتی امکان حمل مجروح پیدا می نمودند)، و همچنین امداد هوایی (بالگردهای هوانیروز و هواپیماهای ارتش) و دریایی استفاده گسترده انجام می شد.

    نتیجه گیری

    آرایش طب رزمی عملیات فتح المبین از خط مقدم با حضور امدادگران آغاز و زنجیره امداد و انتقال از آنجا شروع می شد و مجروحین و مصدومین بعد از مداوای اولیه که نوعا حیاتی و زیر آتش دشمن انجام می گردید، به اورژانس های خط منتقل می شدند. مجروحین پس از دریافت خدمات فوری در این اورژانس ها، بسته به شرایط جغرافیایی اورژانس به یکی از سه بیمارستان صحرایی فوق و یا یکی از بیمارستان های شهرهای شوش، اندیمشک، دزفول، اهواز یا آبادان منتفل می شدند. عملیات عظیم بهداری رزمی در فتح المبین یک تجربه عظیم در تاریخ سلامت کشور و یک نقطه عطف بزرگ در تاریخ بهداری رزمی است. تجارب حاصله در عملیات بعدی و در طول دفاع مقدس مورد استفاده قرار گرفت و دایما روند تکاملی خود را حفظ می نمود.

    کلیدواژگان: امداد و درمان، فتح المبین، بهداری رزمی، دفاع مقدس، مقاومت، طب رزمی
  • محمدحسین کلانترمعتمدی، هادی خوش محبت*، داود بی زری صفحات 93-98
    زمینه و هدف

    جراحات سر، صورت و گردن عامل مهم مرگ ومیر در آسیب های جنگی و درگیری های شهری است. بر اساس اینکه عامل آسیب، کدام یک باشد، الگوهای ترومایی و آسیب در بین افراد نظامی و غیرنظامی متفاوت است. بنابراین، هدف از این مطالعه، مروری بر ارزیابی جنبه های مختلف جراحی های فک و صورت در کارکنان نظامی است.

    روش ها

    این مطالعه با استفاده از پژوهش های منتشرشده قبل از ژانویه 2019 در زمینه آسیب های فک و صورت در درگیری های شهری و نظامی تهیه شده است. جمع آوری داده ها با جستجو در پایگاه داده های مبتنی بر وب از جمله ISI Web of Knowledge، Medline،Embase ،PubMed ، Wiley و Scopus انجام شد. اصطلاحاتی که برای جستجوی مقالات استفاده شد شامل تروماهای فک و صورت، آسیب های فک و صورت در درگیری های نظامی، جراحی فک و صورت، و تروما بود. عناوین و چکیده های کلیه مقالات موجود به طور جداگانه توسط دو نویسنده بررسی و مورد ارزیابی قرار گرفت و سپس طبقه بندی شدند.

    یافته ها

    نتایج این بررسی نشان داد که آسیب های فک و صورت مربوط به عملیات نظامی در حال افزایش است. علاوه بر این، تعداد آسیب های فک و صورت در طی چندسال گذشته بیشتر شده است. شیوع بالایی در صدمات راه های هوایی در آسیب های فک و صورت دیده شده است. سی تی اسکن سه بعدی در تشخیص بالینی آسیب های فک و صورت در عملیات نظامی می تواند کمک کننده باشد. مکانیسم های درمانی آسیب ها با توجه به نوع ماده آسیب زا شامل مواد انفجاری، اصابت گلوله و... متفاوت است.

    نتیجه گیری

    الگوهای شکستگی فک و صورت در بین افراد غیرنظامی و نظامی متفاوت است. بنابراین، بررسی و ارزیابی جنبه های مختلف جراحی فک و صورت در نیروهای نظامی بسیار مهم به نظر می رسد.

    کلیدواژگان: جراحی فک و صورت، آسیب، نظامی، شهری
  • بی بی فاطمه نوبخت مطلق قوچانی، حسین آقاملایی، شهرام پروین، حجت برنا، مصطفی قانعی* صفحات 99-108
    زمینه و هدف

    طی 8 سال جنگ تحمیلی عراق علیه جمهوری اسلامی ایران، سلاح های شیمیایی متفاوتی توسط ارتش بعثی عراق بر علیه رزمندگان و مناطق مسکونی مورد استفاده قرار گرفت. این جنایات جنگی تلفات و آسیب های فراوانی را به انسان ها و محیط زیست وارد ساخت. هدف از این مقاله بررسی ابعاد این حملات شیمیایی و نیز تداوم این جنایات علیه رزمندگان و سکنه محور جبهه مقاومت در زمان حاضر و راهبردهای پیشگیری در آینده است.

    روش ها

    این مطالعه مروری است و از منابع معتبر داخلی و بین المللی قابل دسترس از طریق پایگاه های رایانه ای استفاده شده است.

    یافته ها

    در طول دوران دفاع مقدس و نبردهای سال های اخیر محور مقاومت به طور عمده از گازهای تاول زا (خردل) و گازهای اعصاب (تابون و سارین) استفاده شده است. بیشترین ماده شیمیایی جنگی مورد استفاده سولفور موستارد یا خردل بوده ااست. پس از گذشت بیش از 30 سال از اتمام جنگ تحمیلی، هنوز جانبازان شیمیایی از اثرات زیان بار آن رنج می برند. گاز خردل یک عامل آلکیله کننده قوی است. اثرات زیان بار این گاز بر بافت های متفاوتی گزارش شده و بیشترین اثرات آن بر ریه، چشم و پوست مورد مطالعه قرار گرفته است. در این مقاله، مهم ترین بیماری های حاد و مزمن ایجاد شده توسط گاز خردل در دستگاه تنفسی، چشم ها و پوست مورد مطالعه قرار گرفته است. همچنین اشاره مختصری به گازهای اعصاب شده است. در نهایت گاز دیگری که احتمالا در نبردهای محور مقاومت (گاز کلر) استفاده شده است، ذکر گردید.

    نتیجه گیری

    انواع عوارض دیررس ریوی، چشمی، پوستی و... ترکیبات مورد استفاده در سلاح های مرگ بار شیمیایی با گذشت سال ها از پایان دفاع مقدس همچنان موجب رنجش مصدومین می شود. هنوز مکانیسم دقیق بروز بیماری های دیررس در این افراد و نیز بیومارکرهای شناسایی آنان، به طور دقیق مشخص نشده است. ضرورت تمرکز مطالعات آینده روی با هدف شناسایی روش یا روش های غیرتهاجمی جهت تشخیص مصدومیت و بیماری و نیز انجام مطالعاتی با روش های نوین سیستم بیولوژی (ترانسکریپتومیک، پروتیومیک و متابولومیک) که قادر به تعیین مکانیسم مشکلات دیررس بیماری بوده و روش های درمانی موثرتری به منظور جلوگیری از پیشرفت بیماری ارایه می دهند، کماکان به شدت احساس می شود.

    کلیدواژگان: عامل تاول زا، گاز اعصاب، بیماری های حاد، بیماری های مزمن
  • امیرمهدی طالب، محسن نظام الدین، رکن الدین سلطانی نژاد* صفحات 109-117
    زمینه و هدف

    از این دوره به عنوان قرون وسطای پزشکی در ایالات متحده آمریکا یاد می شود. تصورات غلط زیادی در مورد کیفیت مراقبت در طول دوران این جنگ وجود دارد. جراحان و مراقبین دیگر با انبوه مجروحین مواجه بودند و ساعت های متوالی (اغلب بین 48 تا 72 ساعت) و بدون فرصت خوابیدن کار می کردند.

    روش ها

    این نوشته یک مقاله مروری است که با استفاده از متون و مکتوبات منتشر شده در منابع اطلاعاتی موجود از جمله در پایگاه های علمی قابل دسترس در فضای مجازی تدوین گردیده است.

    یافته ها

    بسیاری از تلفات و قربانیان جنگ داخلی آمریکا به علت بیماری های غیررزمی اتفاق افتاد. در مقابل هر 3 سربازی که در جنگ کشته می شد، 5 نفر دیگر به علت بیماری ها جان خود را از دست می دادند. این جنگ از خونین ترین جنگ های تاریخ آمریکا و در 10000 نقطه مختلف واقع شد و طی آن حداقل 2% جمعیت وقت آمریکا (620000 نفر) کشته و تعداد بی شمار دیگری معلول شدند. در ابتدا مراکز بیمارستانی موقتدر نزدیکی میادین نبرد، قبل از شروع جنگ احداث می شد. تا سال 1862 از آمبولانس برای حمل و نقل مجروحان استفاده نمی شد. تکنیک های استریل و گندزدایی هنوز شناخته نشده بود و ابزار جراحی و بیهوشی موثر ناچیزی در اختیار پزشکان بود. در اواخر جنگ مجروحان با قطار یا کشتی به بیمارستان های بزرگ شهری منتقل می شدند. این بیمارستان ها قبلا وجود نداشتند و از سال 1862 ساخت آنها شروع شد. در پایان جنگ حدود 400 بیمارستان با 400000 تخت ساخته شده بود. از سربازان برای حمل و نقل مجروحان استفاده می شد. پذیرش مجروح در این بیمارستان ها به دو میلیون نفر بالغ گردید و میزان مرگ ومیر کلی نیز 8% بود. 3 مورد از هر 4 مورد عمل جراحی در این جنگ قطع عضو بود. مرگ ومیر در اعمال خشن قطع عضو 3/26 درصد بود. علیرغم شرایط دهشتناک شروع و میانه جنگ بعضی از پیشرفت های مهم پزشکی نظیر استفاده از کینین برای پیشگیری از مالاریا، استفاده ازBromine  و ایزولاسیون برای درمان قانقاریا، ایجاد سیستم حمل و نقل مجروحین با آمبولانس، قطار و قایق، استفاده از آنتی سپتیک ها، تکنیک لیگاتور عروق و ساخت بیمارستان های عمومی بزرگ شهری، از دستاوردهای طب نظامی در این جنگ بوده است (4-3).

    نتیجه گیری

    از مجموع اطلاعات منتشر شده در خصوص جنگ داخلی آمریکا چنین برمی آید که فرایند امدادرسانی و درمان مجروحین در عرصه های میدان نبرد، با توجه به امکانات فنی و تجهیزات پزشکی آن دوران کمبودها و کاستی های عمده ای داشته است که گرچه با افزایش تجارب پزشکان و ارتقاء روش های علمی به تدریج روند بهبود در آنها مشهود می گردد، ولی آمار میزان شیوع بیماری های گوناگون و نیز مرگ ومیر بعد از اعمال جراحی مجروحین همچنان در حد قابل ملاحظه ای بالا بوده است.

    کلیدواژگان: جنگ، جنگ داخلی آمریکا، مراقبت از مجروحین جنگی، برده داری، امداد رسانی، آمریکا
  • ابوالقاسم اباسهل، محمدعلی محققی* صفحات 118-124
    زمینه و هدف

    سرعت گلوله های جنگی بعد از شلیک و خروج از اسلحه، بیشتر از 600 تا 700 متر در ثانیه است. آثار تخریبی این پرتابه های جنگی به میزان انرژی منتقله توسط آنها به بافت های بدن بستگی دارد. این موضوع به نوبه خود تحت تاثیر مشخصات فیزیکی گلوله (شکل- اندازه و جرم گلوله) و سرعت آن در زمان اصابت به بدن مرتبط است.

    روش ها

    برای تهیه این مقاله از روش کتابخانه ای و مطالعه مروری اطلاعات قابل دسترس در پایگاه رایانه  داخلی و بین المللی استفاده گردید.

    یافته ها

    انتقال انرژی زیاد و ناگهانی در اثر گلوله های پرشتاب جنگی، با ایجاد پدیده دینامیک کاویتاسیون موقت (Temporary cavitation) در بافت های بدن ، آثار تخریبی بسیار گسترده ای ایجاد می کند. تعامل بین پرتابه و بافت می تواند موجب تغییر شکل و احتمالا قطعه قطعه شدن گلوله شود. مشخصات کاویته موقت، و شکل و اندازه زخم های ورودی و خروجی، بر شدت ضایعات ناشی از گلوله های پرشتاب جنگی تاثیر دارد (1).

    نتیجه گیری

    اغلب گلوله های جنگی از نوع پرشتاب هستند و میزان تخریب آن ها در بدن انسان بسیار زیاد است.

    کلیدواژگان: بالیستیک زخم، ترومای نافذ، زخم گلوله، گلوله پرشتاب، تفنگ هجومی
  • حمیدرضا جوادزاده، محمدجواد بهزادنیا* صفحات 125-129
    مقدمه

    علیرغم همه آسیب های زیرساختی و نیروی انسانی فراوان در جنگ های محور مقاومت، دستاوردهای پربار نظامی و نیز طب رزمی این سال ها بر کسی پوشیده نیست. بنابر این لازم است این تجارب به نسل های جوان شاغل در حوزه بهداشت و درمان نیروهای مسلح  منتقل گردد. در این مطالعه به تشریح یکی از این تجارب در قالب معرفی یک بیمار خواهیم پرداخت.

    معرفی بیمار: 

    مصدوم 35 ساله، در حال گشت زنی هدف خمپاره و آسیب شدید به بازوی سمت چپ و خون ریزی فراوان شده بوده بود. همرزمان، وی را بلافاصله و بدون کنترل خونریزی به بیمارستان انتقال داده بودند. بیمار در وضعیت شوک ناشی از خون ریزی و با علایم حیاتی ناپایدار آورده می شود. بلافاصله سرم نرمال سالین و به دنبال آن خون و فراورده های خونی (Packed cell , Platelet ,FFP) شروع شد. پس از لوله گذاری راه هوایی (انتوباسیون)، بیمار به اتاق عمل جراحی منتقل گردید و اندام فوقانی چپ به علت آسیب شدید عروق و اعصاب و له شدگی استخوان و عضلات قطع (آمپوته) گردید. پایش دقیق مصدوم در مراحل خروج از شوک موجب جلوگیری از پیشرفت علایم به سمت نارسایی حاد کلیوی و نجات جان بیمار گردید.

    بحث: 

    در ترومای جنگی و خونریزی شدید و تهدید کننده حیات ناشی از آن در اولین مرحله پس از کنترل دقیق و صحیح خون ریزی در صورت دسترسی فوری به خون و فرآورده های خونی شروع تزریق آنها بر تزریق سرم ارجحیت دارد. بهترین وسیله کنترل خونریزی در ترومای جنگی تورنیکه است. البته محل بستن و طرز استفاده صحیح از آن بسیار مهم است. در مصدومین ناشی از آسیب های جنگی (Crush injury) به علت آزاد شدن سیتوکین ها به داخل خون و کم آبی (دهیدراتاسیون) شدید ناشی از خون ریزی ، احتمال نارسایی شدید کلیوی وجود دارد.

    کلیدواژگان: خون ریزی، جنگ، تروما، اندام، تهدید کننده حیات
|
  • Pages 62-64
  • Seyyed Yahya Safavi *, MohammadAli Mohagheghi Pages 65-74
    Background and Aim

    Eliminating unhealthy food and malnutrition is prerequisite of healthy and safe life for all human beings, in all circumstances. Stabilized food security and hunger eradication, one of the important goals of the third millennium development, is on the agenda of the officials in the Islamic Republic of Iran.

    Methods

    This paper is a review article. Strategies toward food security in the society, and relations with national security have been reviewed.

    Results

    There are threats and opportunities for all components of food security: "food supply", "food access" and "food utilization". A percentage of people are always faced with food shortage. Climate changes affecting food resources, water scarcity and famine, all have significant association with human development and food security.

    Conclusion

    Food security relates directly to nutrition and health and considers of the most important priorities for sustainable national security. The resilience economy approach is considered an effective strategy in meeting the basic needs of community’s food and ensuring national security.

    Keywords: food, nutrition, Food Security, National Security
  • Ali Mehrabi Tavana * Pages 75-83
    Background and Aim

    Malaria is a common parasitic disease in tropical and subtropical regions of the world and during the years of imposed war, it was considered as endemic to the provinces of Hormozgan, Khuzestan, Kermanshah, Ilam and Sistan and Baluchestan and some other southwestern regions of Iran. The disease has also been endemic in the southeastern regions of Iraq, including the provinces of Basra and Nasiriyah.

    Methods

    The present study is a library and a combination of findings with the author's experiences and observations during the time of the Holy Defense.

    Results

    Despite the outbreak of the disease in the main areas of the imposed war, with preventive measures and general training of fighters and health measures, the malaria epidemic did not occur during the holy defense. On a case-by-case basis, 92 cases of malaria were actively detected and treated in combatants during an 8-year period of sacred defense.

    Conclusion

    Malaria's effective care, control, and treatment system continued during the time of the Holy Defense and effectively prevented the spread of the disease.

    Keywords: Malaria, Control, Surveillance, Holy Defense
  • Seyed Masoud Khatami, Sadegh Rajaei, Ali Asghar Molla, Ahmad Akhavan Mahdavi * Pages 84-92
    Background and Aim

    The Fatah al-Mobin battle, which began on the morning of Monday, April 2, 1982 (2 Farvardin 1362 ASH) is considered a turning point in the combat medicine. Following the experience of Connex Hospital in Fatah- Bostan, the first field hospital system was used in this operation and gave considerable medical, relief and health services. This field hospital was a combination of several boxes and tents,

    Methods

    This article is a review study and in addition to the oral history interview, valid sources have been used in compiling it.

    Results

    In this battle, for the first time during the imposed war, a field hospital equipped with an operating room was used. Nearly 200 operating beds, with necessary equipment and supplies were used. The general capacity of the region's hospitals was also used. More than 200 physicians 1,000 nurses, and 2,000 paramedics of volunteered health personnel participated in rescue and treatment of causalities. Small vehicles (ambulances and light cars), minibuses, buses), as well as air relief (airborne helicopters and military aircraft), were widely used to transport the wounded at various levels.

    Conclusion

    The combat medicine arrangement of Fatah al-Mobin, started from the front line with the presence of rescuers, and the relief and transfer chain started from there. The causalities and wounded were taken to line emergency centers, after initial treatment and vital resuscitation under enemy fire. After necessary treatment and stabilization, there were evacuated to the hospital centers in the region. The massive combat medical operation in Fath al-Mobin is a great experience in the history of the country's health, as well as, in the history of combat medicine. The experiences gained, were used during the Holy Defense and constantly maintained their evolutionary process.

    Keywords: Combat Medicine, Holy Defense, Fatah al-Mobin, Military Medicine, Relief, Treatment, Resistance
  • MohammadHosein Kalantar Motamedi, Hadi Khoshmohabat *, Davood Bizari Pages 93-98
    Background and Aim

    Head, face, and neck injuries are an important source of combat mortality and morbidity. Depending on which one is the cause of the injury, and the traumatic fracture patterns are different between both of the civilian population and military personnel. Accordingly, the aim of this study is a review of the evaluation of various medical aspects of maxillofacial surgery in military personnel.

    Methods

    This study was prepared by the published researches containing the survey in the surgery of combat and military-associated maxillofacial injuries before January 2019. We investigated in online databases including ISI Web of Knowledge, MEDLINE, EMBASE, PubMed, Wiley, and Scopus. The words used to identify these papers in web-based and online investigate contained maxillofacial trauma, maxillofacial surgery, trauma, military-associated maxillofacial injuries. Headings and summaries of all articles found by the investigating method were separately appraised by two reviewers and then incorporated them relevantly.

    Results

    The outcomes of this study demonstrated maxillofacial hurts were increasing in trauma related to the military. In addition, the number of maxillofacial trauma has rising more within the last many years. There is a high incidence of airway hurt in maxillofacial trauma. CT scan with 3D reformatting can prompt clinical recognitions of maxillofacial trauma in military operations. The main causes of maxillofacial injury were explosive systems, gunshot sores, and aircraft events.

    Conclusion

    The maxillofacial fracture templates are different among both the civilian society and military personnel. Thus, the valuation of different sides of maxillofacial surgery seems in military personnel crucial.

    Keywords: maxillofacial surgery, Injury, Military, Civilian
  • B. Fatemeh Nobakht M. Gh, Hossein Aghamollaei, Shahram Parvin, Hojat Borna, Mostafa Ghanei * Pages 99-108
    Background and Aim

    During the eight years of the imposed war against Iran, various chemical weapons were used by Iraq's Baathist army, including blister (mustard) and nerve gas (Tabun and Sarin).

    Methods

    This study is a review and uses reliable domestic and international sources available through computer databases.

    Results

    Mustard was the most widely used gas, and more than 30 years after the end of the war, chemical warfare victims still suffer from its harmful effects. Mustard gas is a powerful alkylating agent. The detrimental effects of this gas on different tissues have been reported and its greatest effects on the lungs, eyes and skin have been studied. In this paper, the most important acute and chronic diseases caused by mustard gas in the respiratory system, eyes and skin have been studied. Also, a brief reference was made to nerve gases. Finally, another gas probably used on the battles of the axis of resistance (chlorine gas) was mentioned.

    Conclusion

    Several types of late lung, eyes, skin, and other complications occurred due to compounds used in deadly chemical weapons, over the years since the end of the Holy Defense and continue to offend the injured. The exact mechanism is unknown.

    Keywords: Blister agent, Nerve gas, acute diseases, chronic diseases
  • AmirMahdi Taleb, Mohsen Nezamuddin, Roknoddin Soltaninejhad * Pages 109-117
    Background and Aim

    This period is referred to as medieval medicine in the United States. Surgeons and other caregivers faced large numbers of causalities and worked consecutive hours (often between 48 and 72 hours) without the opportunity to sleep.

    Methods

    The paper is a review article, which has been compiled, using resources published in existing literature, including in scientific databases available in cyberspace.

    Results

    Many casualties and deaths in the American Civil War were caused by non-combat diseases. For every three soldiers killed in battle, five more died of disease. The reported statistics of this terrible war, do not include the psychological disorders. At the time, post-traumatic stress disorders (PTSD), were not known and were not classified as war complications. Military medicine was very primitive and backward, AND intellectual skilled infrastructure of the rescuers and therapists and other experiences of military medicine, were very weak and rudimentary. For this reason, many war wounds and diseases were catastrophically and unnecessarily deadly. It was one of the bloodiest wars in American history and took place in 10,000 different locations, during which at least 2% of the American population of the time (620,000 people) were killed and countless others were mutilated. Initially, temporary field hospital centers were built near the battlefields, before the start of the war. Until 1862, ambulances were not used to transport the wounded. Towards the end of war, wounded were transported by train or ship to large urban hospitals. These hospitals were not existed before, and their construction began at 1862. By the end of war, about 400 hospitals, with 400,000 beds, had been built. Soldiers were used to transport the wounded. The number of injured in these hospitals reached two million, and the overall death rate was 8%.  3 out of 4 operations in this war, were amputations. Mortality in violent acts of amputation was 26.3%. Despite the terrible conditions of beginning and middle of the war, some important medical advances such as quinine prescribing to prevent malaria, bromine using and isolation to treat gangrene, development of ambulance, train and boat transportation system, use of antiseptics, vascular ligation technique and construction of large urban public hospitals are some of the achievements of the military medicine in this war.

    Conclusion

    From all the information published about the American Civil War, it appears that the process of rescuing and treating the wounded in the battlefield, due to shortage of the technical facilities and medical equipments of that time, had major shortcomings and deficiencies. However, the prevalence of various diseases and deaths after surgery of injured is considered still significantly high.

    Keywords: America, American Civil War, Care of the Wounded, relief, Slavery, war
  • Abolghasem Abasahl, MohammadAli Mohagheghi * Pages 118-124
    Background and Aim

    The velocity of war bullets, after firing and leaving the gun, is more than 600 to 700 meters per second. Their destructive effects are dependent on the amount of energy transferred to the tissues of the body. This in turn is related to the physical characteristics of the bullet (shape-size and mass of the bullet) and its velocity at the time of hitting.

    Methods

    To prepare the article, the library method and review study of information available in the domestic and international databases were used.

    Results

    The sudden and high energy transfer due to high-velocity missiles, creates a very wide destructive effect by creating the dynamic phenomenon of temporary cavitation in the tissues of the body. Interaction between the projectile and the tissues can cause the bullet to deform and possibly fragmented. The characteristics of the temporal cavity, and the shape and size of the incoming and outgoing wounds, affect the severity of the damage caused by the ammunition.

    Conclusion

    Most war bullets are of the high velocity, high energy type and their destruction in the human body is very high.

    Keywords: Gunshot Wounds, Bullet Wounds, Wound Ballistics, Ballistic Trauma, Penetrating Trauma, Assault Rifle
  • Hamidreza Javadzade, MohammadJavad Behzadnia * Pages 125-129
    Introduction

    Despite all the infrastructure damage and manpower in the wars of the Axis of Resistance, the fruitful achievements of the military medicine have not been hidden from anyone for years. Therefore, these experiences need to be passed on to the younger generations working in the field of armed forces’ health and treatment. Here, we will describe one of these experiences.

    Case Presentation

    A 35 years old soldier who was injured by a mortar shell. He suffered a severe left arm injury and heavy bleeding. His comrades rushed him to the field hospital immediately without controlling the bleeding. The patient is brought in a state of hemorrhagic shock and unstable vital signs. Immediately, normal saline serum followed by blood products (Packed cell, Platelet, FFP) was started. After intubation, the patient was transferred to the operating room and the upper left limb was amputated due to severe vascular and nerve damage. Thereafter, closed monitoring of the casualty prevented a potential acute renal failure and he rescued.

    Discussion

    In war trauma, the best means of bleeding control is a tourniquet. Of course, finding the location and its proper use is very important. Furthermore, severe life-threatening bleeding needs immediate access to blood and blood products, rather than to fluid therapy. In Crush injuries, due to the blood cytokine release and severe dehydration caused by bleeding, there is a possibility of severe renal failure.

    Keywords: hemorrhage, Combat, Trauma, Limb, Life-Threatening