فهرست مطالب

نشریه بهداری رزمی دفاع مقدس و مقاومت
سال سوم شماره 2 (پیاپی 6، پاییز و زمستان 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/09/01
  • تعداد عناوین: 11
|
  • علیرضا جلالی فراهانی، سید رضا حسینی آرا، هادی شیرزاد* صفحات 2-3
  • علی رمضانخانی، سید حسن امامی رضوی، نرگس تبریزچی* صفحات 4-12
    زمینه و هدف

    عدالت در معنای قدیمی آن، معادل دادن هر چیز به کسی است که استحقاق آن را دارد و در معنای امروزی تر، عدالت مبتنی است بر برابر شناختن افراد جامعه در برخی از حقوق خاص و این دیدگاه بیشتر با عدالت اجتماعی سازگار است. دغدغه اصلی نظام های سلامت، تامین سلامت جامعه است ولی این مهم تنها از طریق کنترل عوامل بیماری زا، بیماریابی و درمان آنها تامین نمی شود. بلکه عوامل اجتماعی، اقتصادی و محیطی مانند سطح تحصیلات، وضعیت اقتصادی، بیمه، شرایط زندگی و غیره سهم عمده ای در سلامت افراد دارند، و پرداختن به تعیین کننده های سلامت گامی در راه تحقق عدالت است. به عبارت دیگر، آحاد جامعه، صرف نظر از جنس، نژاد، اعتقادات، موقعیت اجتماعی و اقتصادی، در سلامت و تعیین کننده های آن تفاوت ساختارمند نداشته باشند و از مراقبت مورد نیاز در زمان و مکان مناسب بهره مند شوند.

    روش ها

    این مطالعه با رویکرد تحلیل محتوای کیفی و تجمیع نظر نخبگان انجام شده است.

    یافته ها

    اساس عدالت، تحقق عدالت اجتماعی است و عدالت در سلامت، فرعی و بخشی از عدالت اجتماعی است. در حوزه عدالت در سلامت "عوامل اجتماعی سلامت" و نیز "تعیین کننده های اجتماعی سلامت"، بیشترین نقش را در بر دارد. فقر و نابرابری های سلامت، مهمترین عامل مرگ و میر و معلولیت ها در جامعه است. همبستگی عدالت و سلامت اجتماعی و نیز تعیین کننده های اجتماعی سلامت ثابت شده است و وظایفی برای دولت ها در این زمینه، تعریف شده است.

    نتیجه گیری

    لازمه تحقق عدالت در سلامت؛ تعهد سیاسی مسیولین، عزم و اراده ملی، استفاده از همه ظرفیت های کشور، بازشناسی شرایط ایجاد کننده، تلاش برای کاهش نابرابری های سلامت، بهبود مولفه های سرمایه اجتماعی، ارتقای شاخص های مربوط به تعیین کننده اجتماعی سلامت، کاهش نابسامانی ها و آسیب های اجتماعی است.

    کلیدواژگان: عدالت، سلامت، عدالت در سلامت، تعیین کننده های اجتماعی سلامت
  • علی مهرابی توانا* صفحات 13-17
    زمینه و هدف

    دفع بهداشتی مواد زاید جامد (زباله) و مایع (فاضلاب) در شرایط عادی سخت و هزینه بر می باشد و بدیهی است که در شرایط ویژه مناطق جنگی، دفع بهداشتی زباله و فاضلاب بسیار سخت تر است. دفع بهداشتی پسماند تحت هر شرایطی برای جلوگیری از گسترش عفونت و همچنین ممانعت از ایجاد منبعی برای رشد و نمو حشرات و جوندگان امری ضروری و اجتناب ناپذیر است. در دوران جنگ تحمیلی که شرایط حضور جمعیت متراکم رزمندگان در جبهه های جنگ فراهم و زندگی آنان در شرایط صحرایی و رزمی مقرر شده بود، ایجاد پسماند اعم از زباله های معمولی و فاضلاب امری اجتناب ناپذیر و ضرورت کنترل پسماندها و دفع بهداشتی آنها نیز محسوس و حیاتی بود. بنابراین با توجه به اهمیت موضوع از نظر معیارها و موازین بهداشتی و همچنین مبانی اساسی کنترل و پیشگیری از بیماری ها به ویژه در شرایط خاص جبهه های نبرد، مطالعه حاضر به بررسی اقدامات انجام شده و تبیین تجارب حاصل در این امر مهم می پردازد.

    روش ها

    برای انجام این پژوهش، در کنار مطالعه کتابخانه ای و جستجوی پایگاه های علمی داخل و خارج از کشور، از انجام مصاحبه شفاهی با دست اندرکاران و مسیولین امور بهداشتی دوران دفاع مقدس بهره گیری شده است.

    یافته ها

    از 4 روش شناخته شده و متداول برای دفع بهداشتی پسماندها صرف نظر از نوع پسماند تولید شده، روش دفن بهداشتی به عنوان تنها روش قابل کاربرد در شرایط ویژه جنگی طی دوران دفاع مقدس مورد استفاده قرار گرفته است.

    نتیجه گیری

    تدابیر به کار رفته در شرایط دوران هشت ساله دفاع مقدس از جمله آموزش مسایل بهداشتی و موضوع مهم روش های دفع بهداشتی انواع پسماندهای جامد و مایع در خطوط گوناگون جبهه های نبرد، نقش مهمی در جلوگیری از شیوع و بروز بیماری های واگیر داشته است. علاوه بر این کاربرد گسترده سلاح های شیمیایی توسط دشمن، پسماندهای آلوده ای بر جای می گذاشت که تجربه آن برای اولین بار در دوران جنگ تحمیلی حاصل شد و از این نقطه نظر نیز تجربه ارزشمندی برای تمامی سازمان های ذی ربط و دست اندرکاران امور بهداشتی آینده کشور فراهم گردید.

    کلیدواژگان: دفع پسماند، دفع بهداشتی، بهداشت، دفاع مقدس، جنگ تحمیلی
  • علی خاجی* صفحات 18-24
    زمینه و هدف

    ثبت به هنگام اطلاعات مربوط به بیماران ترومایی (رجیستری) از جمله اقدامات ضروری برای پیشگیری و کاهش تروما و تلفات ناشی از آن است.

    روش ها

    مقاله حاضر حاصل یک مطالعه توصیفی- تحلیلی است که با جستجوی جامع پایگاه های علمی دانشگاهی برای کلمات کلیدی مرتبط (تروما، رجیستری، جنگ، غیر نظامی) صورت گرفته است.

    یافته ها

    برقراری سیستم ثبت به هنگام تروما (رجیستری) نقش موثر و غیر قابل انکاری در کاهش تروما و همچنین خسارات انسانی ناشی از آن داشته است. اصول اولیه رجیستری برای تروماهای شهری و نظامی مشابه هم می باشد اما در تروماهای نظامی به دلیل تغییر استراتژی های نظامی و همچنین نوع مهمات و سلاحی که در درگیری های نظامی به کار گرفته می شود، انجام برخی تغییرات در ثبت اطلاعات مصدومین و بیماران ضروری می باشد. کاربردها و دلایل متعددی برای استفاده از رجیستری های تروما ذکر شده است همچون: 1- ارتقاء کیفیت خدمات درمانی به مصدومین 2- ارزیابی مداخلات پزشکی 3- پیشگیری از تروما 4- بهبود مراقبت پیش بیمارستانی، 5- بهبود مراقبت بعد از ترخیص 6- کمک به مدیران حوزه سلامت در تخصیص منابع.

    نتیجه گیری

    جهت کارآمدی و موفقیت رجیستری تروما توجه به چند موضوع از اهمیت بالایی برخوردار است که بدون لحاظ کردن آنها با وجود صرف هزینه، وقت و نیروی فراوان به نتیجه مطلوب نخواهیم رسید همانند آنچه که در دو دهه گذشته در کشورمان شاهد آن هستیم، این اصول عبارتند از: 1- تعریف و تعیین دقیق اهداف راه اندازی آن، 2-طراحی مناسب و مشخص نمودن نوع اطلاعات لازم برای جمع آوری با توجه به اهداف تعریف شده، 3-توجه و به‎کارگیری واحد کنترل کیفی جهت اطمینان از درستی کمیت و کیفیت اطلاعات جمع آوری شده 4- رعایت اصول اخلاقی همچون رازداری و حریم خصوصی افراد.

    کلیدواژگان: رجیستری، تروما، غیرنظامی، جنگ
  • هادی خوش محبت* صفحات 25-29

    انقلاب اسلامی ایران، که با خیزش جمعی مردم عزیزمان در مقابل ظلم و وابستگی شروع و به پیروزی رسید، از همان ابتدا مخالفان و دشمنانی داشت که لحظه ای استقلال و عزت ما را نپذیرفتند و با تشکیل جبهه ای متحد، تلاشی شبانه روزی در جهت نابودی نظام و بازگشت کشور به دوران خفت بار گذشته داشته و دارند. در این راستا تحمیل جنگ گسترده نظامی و عملیات تروریستی در کشور، یکی از این راه ها برای به زانو درآوردن مردم ما بوده است. گرچه این روند به لطف خدا، همت و جانفشانی مردم و تدابیر دو رهبر حکیم انقلاب، رو به کاهش و زوال بوده است؛ اما هنوز کم و بیش و با روش های جدید ادامه دارد. لزوم آشنایی مردم و کادر بهداشت و درمان کشور با الگوی آسیب های ترومای انفجاری و تروریستی و چگونگی کاهش اثرات آن بر آسیب دیدگان، امری مهم و حیاتی است.

    کلیدواژگان: انفجار، ترور، تروما، نظام سلامت
  • عبدالله مریدی کیا* صفحات 30-37

    بیماری انسداد ریوی مزمن (COPD) سومین بیماری کشنده در دنیا محسوب می شود که در کشورهای پیشرفته در حال گسترش می باشد در سال 2011 تعداد بیماران مبتلا در کشور آمریکا حدود 15 میلیون نفر تخمین زده شده است که پیش بینی می شود جمعیت مبتلا به این بیماری در حال گسترش باشد. بیماری COPD معمولا با افزایش گونه های فعال اکسیژن (ROS) و ابتلا به آمفیزم در سلول های ریوی همراه است که این افزایش نیز به دلیل اختلال در تقسیم و همجوشی میتوکندری، اختلال در میتوفاژی، از بین رفتن تعادل میان آنزیم های اکسیدان/آنتی اکسیدان، پروتیولیتیک/آنتی پروتیولیتیک و تغییرات اپی ژنتیک می باشد که در نهایت منجر به پیری زود رس سلول های ریوی می شود. تعادل میان آنزیم های اکسیدان/آنتی اکسیدان از جمله عواملی است که آزاد سازی ROS را کنترل می کند، افزایش بیان TGF-β این تعادل را به هم می زند. یکی از عوامل ابتلا به COPD دود سیگار می باشد که با اختلال در فرایند میتوفاژی منجر به پیری سلولی می شود. از عوامل اپی ژنتیک این بیماری سمیت هیستون های این افراد می باشد که منجر به سمیت میتوکندری می شود. نقطه مشترک تمام این مسیرها اختلال در عملکرد میتوکندری می باشد. میتوکندری ارگانلی پویا و داینامیک با همجوشی و تقسیم درون سلولی می باشد. تقسیم میتوکندری با آپوپتوز و میتوفاژی (تخریب انتخابی میتوکندری آسیب دیده) ارتباط دارد درحالی که همجوشی میتوکندری نقش مخالف دارد. به نظر می رسد که پژوهش در مورد ارگانل میتوکندری می تواند منجر به افزایش دانش ما در مورد بیماری COPD شود و می تواند جهت شناسایی مسیر سلولی و مولکولی این بیماری کمک شایانی نماید.

    کلیدواژگان: میتوکندری، بیماری انسداد ریوی مزمن، گونه های فعال اکسیژن، آمفیزم
  • غلامرضا پورحیدری، عبدالمجید چراغعلی* صفحات 38-47

    متعاقب شروع جنگ تحمیلی از سوی عراق علیه ایران، کشور و به خصوص استان ها و شهر های مرزی که مستقیما با جنگ درگیر بودند با مشکلات درمانی بسیار زیادی روبرو شدند. اگرچه در شهرهایی مانند آبادان و در بیمارستان طالقانی کادر پزشکان و پرستاران به صورت شبانه روزی به کار درمانی می پرداختند، اما در مجموع واحد های بیمارستانی در استان خوزستان با کمبود کادر پزشکی مواجه شدند. اما در مدت کوتاهی بهداری رزم در نیروهای نظامی تاسیس و فعال شد که در مناطق عملیاتی هم، وظیفه تاسیس اورژانس و پست امداد را به عهده داشت. بسیجیان داوطلب، پرستاران، تکنسین های پزشکی و کادر درمانی مستقر در شهرها در همین بهداری ها سازمان دهی می شدند. مراکز خدمت رسانی بهداری چند بخش بودند، نخست بهداری های پشت خطوط دفاعی که همان بیمارستان های شهرها بودند. در خط مقدم بیمارستان های صحرایی وجود داشتند و سپس اورژانس های مادر یا اورژانس های خط و در نزدیک ترین فاصله به خط، پست های امداد قرار داشتند. در این مقاله به شرح مختصر مسیولیت ها و فعالیت های بهداری رزمی در دوران دفاع مقدس پرداخته شده است.

    کلیدواژگان: دفاع مقدس، بهداری رزمی، بهداشت و درمان
  • سید یحیی صفوی*، محمدعلی محققی صفحات 48-56
    زمینه و هدف

    در معارف اسلامی، امنیت تاثیر بسزایی بر محیط طبیعی و محیط اجتماعی دارد. تهدیدات امنیت زیست محیطی، نتیجه غیرعمدی فعالیت های اجتماعی و اقتصادی است و در مقایسه با تهدیدات نظامی روند آهسته تری دارد، و افق های زمانی برای برنامه ریزی سیاسی لازم به منظور مقابله با آن، گستردگی شگرفی دارد. هدف مطالعه حاضر تبیین جایگاه امنیت زیست محیطی با رویکرد امنیت ملی و تبیین نسبت آن با سلامت می باشد.

    روش ها

    مطالعه کتابخانه ای با بررسی اسناد و مدارک علمی در کلیدواژه های مطالعه انجام شد.

    یافته ها

    ژیوپلیتیک؛ شیوه ای از تحلیل است که به تنوع و گوناگونی در محتوا و مقیاس زمینه های جغرافیایی، برای اعمال قدرت سیاسی و شناسایی چارچوب های فضایی که قدرت در آن جریان دارد، می پردازد. از دیدگاه ژیوپلیتیک، مناسبات قدرت و سازمایه های زیست کره به شدت به هم در آمیخته اند. امنیت محیط زیست انسان در دو دهه اخیر، تحت تاثیر پیامدهای تغییر اقلیم قرار گرفته است. یکی از پیامدهای تغییرات اقلیمی بر امنیت بهداشت و سلامت انسان ها، ایجاد و شیوع بیماری های واگیر است. در صورت عدم پیشگیری از این بیماری ها، جامعه جهانی در آینده نزدیک، شاهد گستردگی و شیوع بیشتر آنها خواهد بود. حمایت از افرادی که برای رهایی از این تهدیدها مجبور به ترک سرزمین و پناهندگی زیست محیطی می شوند، موضوع چند سند بین المللی قرار گرفته است که همگی بر مبنای حقوق بنیادین بشری شکل گرفته اند. مخاطرات امنیت سلامت انسان که متاثر از تغییرات اقلیمی هستند عبارتند از: آسیب پذیری در مقابله با بیماریهای مهلک عفونی؛ غذای ناسالم؛ سوء تغذیه؛ عدم دسترسی به مراقبت های بهداشت و سلامت اولیه.

    نتیجه گیری

    امنیت محیط زیست، بخش جدایی ناپذیر از امنیت ملی است. توجه به مسایل امنیت ملی در حوزه محیط زیست باید سلامت محور، آینده نگرانه، ارزش محور، متکی بر مطالعات متقن علمی و برنامه ریزی های جامع و راهبردی باشد.

    کلیدواژگان: امنیت، امنیت زیست محیطی، سلامت، محیط زیست
  • فاطمه رنجبر، حسن عراقی زاده، محمدحسین نیکنام، علی خاجی* صفحات 57-62
    زمینه و هدف

    در فرهنگ اسلام، ایثار و شهادت دو مرتبه از مراتب کمال وجودی انسانی هستند. ایثار به معنی بذل کردن؛ دیگری را بر خود برتری دادن؛ سود دیگری را بر سود خود مقدم داشتن؛ و به معنی قوت لازم و مایحتاج خود را بر دیگری بخشیدن است. ایثار همطراز با دیگر فرایض دینی است که از آن رهگذر انسان می تواند به مراتب عالی انسانی برسد و مورد مدح و تعظیم خداوند واقع گردد. شهادت عبارت است از "فدا کردن جان به طور آگاهانه و انتخاب گرایانه در راه آرمانی مقدس و پاک «فی سبیل الله به تعبیر قرآن»، که خشنودی خداوند را در بر داشته باشد"، و کسی که به چنین مقامی دست می یابد، «شهید» است.

    روش ها

    روش مطالعه توصیفی، میدانی و پیمایشی و کاربردی است. این بخش از مطالعه با بحث متمرکز گروهی با نخبگان و صاحبنظران و نیز به صورت کتابخانه ای و با مراجعه به منابع معتبر داخلی انجام شده است.

    یافته ها

    در این بخش مفاهیم "ارزش اسلامی"، "ارزش انسانی"، "هدف و هدفمندی"، "شهید و شهادت"، "ایثار و ایثارگری"، "آزاده و آزادگی"؛ در سطح مفهوم شناسی لغوی، و "مقام شهود و حضور الهی"؛ و "حیات طیبه"؛"ایثار و شهادت در قرآن مجید و روایات اسلامی"؛ و "ابعاد ایثار"؛ در سطح مفهوم شناسی تحلیلی ارایه شده است. همه این مفاهیم عمومی در مصادیق سلامت نیز دارای موضوعیت هستند.

    نتیجه گیری

    «شهادت» اوج هرم ارزش های انسانی است. در جهان بینی الهی، مرگ و شهادت در راه خدا، از همه دنیا و جمع کردنی های آن بهتر است.

    کلیدواژگان: ایثار، شهادت، ارزش، هدفمندی، سلامت اجتماعی، سلامت معنوی
  • مهناز جیلانچی*، محمود برجعلی، حمیدرضا وطن خواه، مریم مشایخ صفحات 63-75
    زمینه و هدف
    جنگ به عنوان یک عامل رویداد آسیب زا، می تواند منجر به آسیب های روانی همسران جانبازان شود. هدف پژوهش حاضر شناسایی الگوی بهداشت روانی وابسته به فرهنگ ایرانی برای همسران جانبازان جنگ تحمیلی با روش تحلیل مضمون می باشد.
    روش ها
    در فرآیند انجام این پژوهش از روش کیفی و تحلیل مضمون و شبکه مضامین استفاده شده است. جامعه آماری پژوهش شامل نظریه ها و مکاتب و تعدادی از صاحب نظران و اساتید حوزه بهداشت روانی می باشد که با استفاده از نمونه گیری هدفمند انتخاب شدند. حجم نمونه پژوهش و بر حسب اشباع نظری، انجام مصاحبه با 30 نفر در نظر گرفته شد. ابزار تحقیق، مصاحبه نیمه ساختاریافته می باشد که اعتبار آن از طریق اعتبار درونی بر پایه گزینش نمونه های مناسب و قابلیت اعتماد ابزار، از طریق هدایت دقیق جریان مصاحبه برای گردآوری اطلاعات مورد نیاز تضمین شد.
    یافته ها
    با توجه به نتایج، 90 مضمون پایه، 23 مضمون سازمان دهنده و در نهایت 3 مضمون فراگیر تعادل در شخصیت، تلاش برای ارضای نیازها و خلق محیط مثبت شناسایی و استخراج شد.
    نتیجه گیری
    الگوی تدوین یافته حاوی شاخص های سلامت جسمی، روانی، اجتماعی و معنوی است که اجرای برنامه های پیش گیرانه و درمان برای همسران جانبازان، می تواند تعادل در شخصیت، تلاش برای ارضای نیازها و خلق محیط مثبت را فراهم کند.
    کلیدواژگان: الگوی بهداشت روانی، تحلیل مضمون، فرهنگ ایرانی، همسران جانبازان جنگ تحمیلی
|
  • Alireza Jalali Farahani, Reza Hosseiniara, Hadi Shirzad * Pages 2-3
  • Ali Ramadankhani, Hassan Emami Razavi, Narges Tabrizchi * Pages 4-12
    Background and Aim

    Justice in its ancient meaning is the equivalent of giving everything to someone who deserves it, and in the more modern sense, justice is based on equal recognition of members of society in certain rights, and this view is more compatible with social justice. The main concern of health systems is to ensure the health of society, but this is not only achieved through the control of pathogens, diagnosis and treatment. Rather, social, economic, and environmental factors such as education, economic status, insurance, living conditions, etc play a major role in people's health, and addressing health determinants is a step towards achieving justice. In other words, individuals in society, regardless of gender, race, beliefs, social and economic status, do not have a structural difference in health and its determinants and enjoy the care needed at the right time and place.

    Methods

    This study was conducted with the approach of “qualitative content analysis” and “elite opinion”.

    Results

    The basis of justice is the realization of social justice and justice in health is a subset of social justice. In the field of health justice, "social factors of health" and "social determinants of health" have the greatest role. Poverty and health inequalities are the most important causes of death and disability in society. The correlation between justice and social health, as well as the social determinants of health, has been proven, and responsibilities have been defined for governments in this area.

    Conclusion

    For achieving justice in health; the political commitment of the officials, the national determination and will, using all the capacities of the country, recognizing the creating conditions, trying to reduce health inequalities, improving the components of social capital, improving the indicators related to the social determinant of health, reducing social disorders and harms is needed.

    Keywords: Justice, Health, Justice in Health, Social Determinants of Health
  • Ali Mehrabi Tavana * Pages 13-17
    Background and Aim

    Sanitary disposal of solid waste (trash) and liquid (sewage) is difficult and costly under normal conditions and it is obvious that in special conditions of war zones, sanitary disposal of waste and sewage is much more difficult. Sanitary disposal of waste under any circumstances is necessary and unavoidable to prevent the spread of infection as well as preventing the creation of a source for the growth and development of insects and rodents. During the imposed war, when the conditions for the presence of a large population of warriors on the battlefields were provided and their lives were determined in desert and combat conditions, the creation of waste, including ordinary waste and sewage, was inevitable and the need to control waste and dispose of it hygienically was vital. Therefore, considering the importance of the issue in terms of health criteria and standards, as well as the basic principles of disease control and prevention, especially in special conditions on the battlefield, the present study examines the measures taken and explains the experiences gained in this important matter.

    Methods

    In order to conduct this research, in addition to a literature review and searching scientific databases inside and outside the country, oral interviews were conducted with the staff and health officials of the holy defense era.

    Results

    Of the four known and common methods for sanitary disposal of waste, regardless of the type of waste, the method of the sanitary landfill has been used as the only method applicable in critical war conditions during the holy defense.

    Conclusion

    The measures used in the eight-year period of the Holy Defense, including health training and sanitary disposal of solid and liquid wastes in various lines of the battlefield, have played an important role in preventing the spread of infectious diseases. In addition, the widespread use of chemical weapons by the enemy had left contaminated waste that was first experienced during the imposed war, and from this point of view provided valuable experience for all relevant organizations and future health professionals in the country.

    Keywords: Waste disposal, Sanitary disposal Health, Holy Defense, imposed war
  • Ali Khaji * Pages 18-24
    Background and Aim

    Trauma registry is one of the measures that are necessary to prevent and reduce trauma and its related casualties.

    Methods

    This is a descriptive-analytical study with a comprehensive search of academic scientific databases for related keywords (trauma, registry, war, civilian).

    Results

    Establishing a trauma registries has played an effective and undeniable role in reducing trauma as well as its related causalities. The basic principles of the registry are similar for civilian and military trauma, but in military section, due to changes in military strategies, as well as the type of ammunition and weapons used in military conflicts, it is necessary to make some changes in recording the information of injured people. Numerous applications and reasons for using trauma registers have been mentioned, such as 1- Improving the quality of medical services for the injured 2- Evaluating medical interventions 3- Trauma prevention 4- Improving pre-hospital care, 5- Improving post-discharge care 6- Assisting health managers in resource allocation.

    Conclusion

    For the efficiency and success of the trauma registry, it is very important to pay attention to several issues that without considering them, despite spending a lot of time, budget and human source, we will not achieve the desired result, as we have seen in Iran in the last two decades. These principles are 1- Definition and precise determination of its launch objectives, 2- Appropriate design and specification of the type of information necessary to collect according to the defined objectives, 3- Attention and use of quality control unit to ensure the accuracy of quantity and quality of data 4- Observance of ethical principles such as confidentiality and privacy of individuals.

    Keywords: Registry, Trauma, civil, war
  • Hadi Khoshmohabat * Pages 25-29

    The Islamic Revolution of Iran, which began and came to fruition with the collective uprising of our dear people against oppression and dependence, had opponents and enemies from the very beginning who did not accept our independence and dignity for a moment, and by forming a united front with round-the-clock effort intend to collapse the regime as well as trying to return the country to the humiliating past. In this regard, the imposition of a large-scale military war and terrorist operations in the country has been one of the ways to defeat our people. However, thanks to God, the efforts of the people and the measures of the two wise leaders of the Islamic revolution, this trend has been declining; but it still more or less continues with new methods. The need to familiarize the people and the health staff of the country with the pattern of explosive and terrorist trauma injuries and how to reduce its effects on the injured is an important and vital issue.

    Keywords: explosion, assassination, Trauma, health system
  • Abdullah Moridikia * Pages 30-37

    Chronic Obstructive Pulmonary Disease (COPD) is the third deadliest disease in the world and is spreading in developed countries. In 2011, the number of patients with COPD in the United States was estimated at 15 million, this population is expected to be increasing. COPD is usually associated with an increase in reactive oxygen species (ROS) and emphysema in lung cells that this rising is also due to impaired mitochondrial division and fusion, impaired mitophagia, loss of balance between oxidant / antioxidant enzymes, proteolytic / antiproteolytic, and epigenetic changes that ultimately leads to premature aging of lung cells. The balance between oxidant / antioxidant enzymes is one of the factors that control the release of ROS, increasing the expression of TGF-β disturbs this balance. One of the causes of COPD is cigarette smoke, which leads to cellular aging by disrupting the mitophage process. One of the epigenetic factors of this disease are the toxicity of histones in these people, which leads to mitochondrial toxicity. The common point of all these pathways is mitochondrial dysfunction. Mitochondria are dynamic organelle with fusion and intracellular division. Mitochondrial division is associated with apoptosis and mitophagy (selective destruction of damaged mitochondria), while mitochondrial fusion has the opposite role. It seems that research on mitochondrial organelles can increase our knowledge about COPD and can help identify the cellular and molecular pathways of the disease.

    Keywords: mitochondria, Chronic Obstructive Pulmonary Disease (COPD), Reactive oxygen species (ROS), emphysema
  • Gholamreza Pourheidari, Abdolmajid Cheraghali * Pages 38-47

    Following the start of the war imposed by Iraq against Iran, the country, especially the provinces and border cities that were directly involved in the war, faced many medical problems. Although in cities such as Abadan and in Taleghani Hospital, physicians and nurses worked around the clock, but in general, hospital units in Khuzestan province faced a shortage of medical staff. But in a short period of time, Combat Medicine Center was established and activated in the military forces, which was responsible for establishing emergency and relief posts in the operational areas. Volunteer Basijis, nurses, medical technicians, and medical staff in cities were organized in the same center. The medical services in Combat Medicine Centers were multi-ward, first the health centers behind the defense lines, which were the city hospitals. There were field hospitals on the front line, followed by central emergencies and there were relief posts closest to the line. This article gives a brief overview of the responsibilities and activities of combat medicine centers during the holy defense

    Keywords: Holy Defense, Combat Medicine, Health
  • Seyyed Yahya Safavi *, MohammadAli Mohageghi Pages 48-56
    Background and Aim

    In Islamic values, security has a significant impact on the natural and social environment. Environmental security threats are the unintended results of social and economic activities and are a slower process compared to military threats. The time horizons needed for political planning to deal with it are vast. The aim of the current study is to explain the status of environmental security with a national security approach, and its relationship with health.

    Methods

    It is a library study done by reviewing scientific documents using study keywords.

    Results

    At the level of international relations, geopolitics is a method of studying foreign policy to understand, explain and predict international political behavior through geographical variables. These include area studies, climate, topography, demography, natural resources, and applied science of the region being evaluated. From a geopolitical point of view, power relations and biosphere structures are highly intertwined. Environmental security has been affected by the consequences of climate change in the last two decades. One of the consequences of climate change on human health and safety is the emergence and spread of infectious diseases, if not prevented, will spread globally in the near future. Protecting people who are forced to flee their lands and seek environmental asylum has been the subject of several international instruments, all based on fundamental human rights. Risks to human health security that are affected by climate change include vulnerability to deadly infectious diseases; unhealthy food; malnutrition; lack of access to primary health care.

    Conclusion

    Environmental security is an integral part of national security. Attention to national security issues in the field of the environment should be health-oriented, forward-looking, value-oriented, based on sound scientific studies, and comprehensive and strategic planning.

    Keywords: Security, Environmental Security, Health, Environment
  • Fatemeh Ranjbar, Hassan Araghizadeh, MohammadHossein Niknam, Ali Khaji * Pages 57-62
    Background and Aim

    In Islamic culture, self-sacrifice and martyrdom are two the level of human perfection. Sacrifice is loss or something you give up, usually for the sake of a better cause or the offering of the life of a human being to a deity. Sacrifice is on a par with other religious duties through which man can reach the highest human level and be praised by God. Martyrdom is "consciously and selectively sacrificing one's life for the sake of a holy and pure ideal" for the sake of God in the words of the Qur'an ", which includes the pleasure of God", and one who attains such a position is a "martyr".

    Methods

    The study method is descriptive, field, survey and applied. This part of the study has been done with a focused group discussion with elites and experts, as well as search in the library and reliable internal sources.

    Results

    In this section, the concepts of "Islamic value", "human value", "purpose and purposefulness", "martyr and martyrdom", "self-sacrifice and sacrifice", "freedom and liberty"; at the level of lexical semantics, and "the status of intuition and divine presence"; and "the good life (hayat tayyiba)"; "sacrifice and martyrdom in the Holy Quran and Islamic traditions"; and "dimensions of sacrifice"; at the level of analytical semantics is presented. All of these general concepts are also relevant in the fields of health.  

    Conclusion

    "Martyrdom" is the peak of the pyramid of human values. In the divine worldview, death and martyrdom for the sake of God are better than all the world and its accumulations.

    Keywords: Sacrifice, Martyrdom, Value, Purposefulness, Social Health, Spiritual Health
  • Mahnaz Jilanchi *, Mahmoud Borjali, Hamidreza Vatankhah, Maryam Mashayekh Pages 63-75
    Background and Aim
    War as a traumatic event can lead to the psychological trauma of veterans' spouses. The aim of this study is to identify the pattern of mental health-related to Iranian culture for the war veterans’ spouses by content analysis.
    Methods
    In the process of conducting this research, qualitative method and content analysis and network of themes have been used. The statistical population includes theories and schools and a number of experts and professors in the field of mental health who were selected using purposive sampling. The sample size of the study and in terms of theoretical saturation, interviews with 30 people were considered. The research tool is a semi-structured interview, the validity of which was approved through internal validity based on the selection of appropriate samples and the reliability of the tool, through the precise guidance of the interview flow to gather the required data.
    Results
    According to the results, 90 basic themes, 23 organizing themes, and finally 3 comprehensive themes of personality balance, trying to meet needs and creating a positive environment were identified and extracted.
    Conclusion
    The developed model contains indicators of physical, mental, social, and spiritual health that the implementation of prevention and treatment programs for veterans' spouses, can provide balance in personality, efforts to meet needs, and create a positive environment.
    Keywords: Mental Health Model, content analysis, Iranian Culture, Spouses of Imposed War Veterans