فهرست مطالب

نشریه بهداری رزمی دفاع مقدس و مقاومت
سال پنجم شماره 2 (پیاپی 10، پاییز و زمستان 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/09/01
  • تعداد عناوین: 8
|
  • سید مسعود خاتمی، حسن عراقی زاده، نصرالله فتحیان، محمدعلی محققی* صفحات 192-199
    زمینه و هدف

    مهارت ها و ساختارها و بعضا اهداف مشترک، همکاری غیرنظامی-نظامی، را به عنوان یکی از قابل اعتمادترین مشارکت ها در حوادث غیرمترقبه و بلایا و مدیریت فوریت های بهداشت عمومی، در دوره معاصر مطرح نموده است. این همکاری رسیدگی به تمام عناصر ضروری مدیریت بحران یعنی اصول، اهداف، استانداردها و دستورالعمل ها، کارکنان، ساختار (فضا)، سیستم ها، لجستیک، عملیات بالینی و غیر بالینی (تریاژ و درمان)، آموزش متقابل، و درک عملیاتی هر سازمان را شامل می شود. تسری این همکاری با رویکرد اصل اسلامی تعاون، ضمانت اجرایی و دستاوردها را تضمین می نماید.

    روش ها

    مطالعه به روش کتابخانه ای و با بررسی در اسناد و منابع معتبر علمی و اسلامی، و نیز ثبت نظرات جمعی از صاحب نظران به روش مصاحبه نیمه ساختارمند انجام شد.

    یافته ها

    مشارکت طب نظامی و غیرنظامی در حوادث مهم و بلایا، ضروری، حیاتی و اجتناب ناپذیر است. موثرترین و زیباترین راهبرد این تعامل حیات بخش ملی، در قالب فرهنگ اسلامی تعاون، به عینیت تبدیل می گردد. در بسیاری از حوادث غیرمترقبه، مقامات غیرنظامی سلامت، برای کنترل بحران در شرایط اضطراری ملی و بلایای طبیعی درخواست همکاری و مشارکت نظامی، می کنند. این تعامل در شرایط جنگی و حوادث مهم دفاع ملی، از طرف مقامات طب نظامی درخواست می شود. در این بخش از مطالعه، ضرورت، اصول و اهداف این تعامل مرور شده است.

    نتیجه گیری

    مشارکت هماهنگ طب نظامی و غیرنظامی، بر اساس اصل اسلامی تعاون، در حوادث غیرمترقبه و بلایا، موجبات حفظ جان طیف وسیعی از جمعیت آسیب دیده و کاهش حداکثری آسیب های ناشی از این حوادث را فراهم می سازد

    کلیدواژگان: همکاری نظامی- غیرنظامی، بهداری رزمی، طب نظامی، نظام سلامت، حوادث غیرمترقبه، تعاون، همکاری چندسازمانی
  • علی مهرابی توانا* صفحات 200-205

    پشه خاکی ها نیز همانند پشه آنوفل ماده عامل انتقال بیماری هایی از جمله لیشمانیوز (سالک) و تب پشه خاکی می باشند. درصورتی که بتوانند از فرد خون خواری نمایند، قادر خواهند بود بیماری های یاد شده فوق را در وی به وجود آورند. دفاع مقدس در مناطق گسترده سرزمینی جمهوری اسلامی ایران بویژه در مناطق جنوب غربی و شمال غرب رخ داده که مناطق کانون گسترده فعالیت و زاد و ولد پشه خاکی ها بوده است. این مقاله به موضوع پشه خاکی ها و کنترل آن ها در طی دوران دفاع مقدس می پردازد.

    کلیدواژگان: دفاع مقدس، مبارزه با ناقلین، پشه خاکی ها، کنترل
  • محمد خداشناس رودسری* صفحات 206-210
    زمینه و هدف

    طب ایرانی، مکتب طبی است که بر حفظ سلامت و پیشگیری از بیماری ها با روش های بر گرفته از تعالیم اسلام و معصومین علیهم السلام تاکید دارد. احیا و کاربردی سازی این توصیه ها می تواند باعث کاهش چشمگیر بیماری ها و ارتقای سلامت گردد.

    روش ها

    با مراجعه به منابع معتبر از جمله دانشنامه احادیث پزشکی، حلیه المتقین و رساله طب الرضا علیه السلام، سرفصل های اصلی حفظ سلامت و چند مثال از هر حیطه جمع آوری گردیده است.

    یافته ها

    بر اساس تعالیم اسلام شفا در حرام نیست. تاکید بر پیشگیری است و توجه به درمان، در مرحله بعدی قرار گردد. توجه به مزاج، اساس حفظ و بازگرداندن سلامت بوده و رژیم غذایی و پرهیز مناسب، نقش محوری دارد. غذاها و داروها، آداب و رفتارها و عوامل معنوی از ابزارهای آن هستند.

    نتیجه گیری

    طب ایرانی یک مکتب جامع طبی است. طیف گسترده توصیه های مادی و معنوی، حتی در کوچکترین جنبه های زندگی فردی و اجتماعی، که گاه در نگاه اول بی اهمیت جلوه می کنند، نشانه دید همه جانبه نگر این مکتب است. توصیه می شود تحقیقات عمیق و ریشه ای درباره اجزای مختلف این طب انجام شود، تا زمینه برای احیا و استفاده در نظام سلامت فراهم گردد.

    کلیدواژگان: طب ایرانی، عوامل سلامت، سبک زندگی
  • محمدابراهیم مینایی* صفحات 211-224
    زمینه و هدف

    با توجه به رویکردهای استکبار جهانی و برخی از دشمنان در استفاده از عوامل بیولوژیک و تجربه شیوع اپیدمی ها و پاندمی های گذشته، در این تحقیق تلاش شد تا یک برنامه دفاعی منسجم به همراه ارایه راه کارهای مقابله با عوامل بیولوژیک و کاهش پیامدهای آن بر اساس نتایج مطالعات و گزارشات موجود در منابع دردسترس ارایه گردد.

    روش ها

    این تحقیق، از جهت هدف، کاربردی و از نظر روش توصیفی-تحلیلی است. این مطالعه بر اساس استخراج منابع و اطلاعات موجود طراحی و جهت ادغام اطلاعات از روش مرور مفهومی استفاده شده است. برای جستجوی مطالب و جمع آوری داده های مرتبط با تهدیدات بیولوژیک، توسط روش کتابخانه ای، سایت های معتبر و مقالات بررسی گردید. در ادامه، به غربالگری مطالعات منتخب پرداخته شد و در نهایت بر اساس داده های مورد نیاز، اطلاعات استخراج گردید.

    یافته ها

    با توجه به نظر متخصصین و صاحبنظران و بررسی فهرست های عوامل بیولوژیک، هشت بیماری مهم شامل سیاه زخم، طاعون، بوتولیسم، آبله، تولارمی، وبا، تب خونریزی دهنده و بروسلوز انتخاب و راه کارهای مقابله با آن ها در متون، دستورالعمل ها و گزارش های موجود مورد مطالعه قرار گرفت. بر اساس نتایج به دست آمده در این تحقیق، یک برنامه دفاع بیولوژیک به همراه راه کارهای مقابله با این تهدیدات ارایه شد.

    نتیجه گیری

    انجام مدیریت دفاع بیولوژیک قبل از وقوع بحران و در قالب اقدامات پیش بینانه، پیشگیرانه و پیش کنشگرانه شروع می شود و تا زمان حین و بعد از بحران شامل اقدامات مقابله ای و عکس العملی ادامه می یابد. این اقدامات اگر به صورت یک برنامه دفاع بیولوژیک و با طراحی در توسعه کشور (توسعه پایدار) نهادینه شود، موجب کاهش آسیب پذیری و ایجاد ایمنی در برابر تهدیدات و مخاطرات بیولوژیک خواهد شد.

    کلیدواژگان: دفاع بیولوژیک، راه کارهای مقابله، کاهش پیامدها، تهدیدات بیولوژیک
  • سید یحیی صفوی*، محمدمهدی گویا صفحات 225-229

    امنیت سلامت، فعالیت ها و اقداماتی در سراسر مرزهای حاکمیتی است که حوادث بهداشت عمومی را کاهش می دهد تا سلامت جامعه را تضمین نماید. امنیت سلامت از ارکان امنیت انسانی و پیش نیازهای توسعه پایدار است. بیماری های واگیر یکی از اصلی ترین مخاطرات امنیت سلامت انسان است. مشارکت همه جانبه جامعه، سرمایه گذاری اساسی در اجزای حیاتی نظام سلامت، تقویت نظام مراقبت و شبکه آزمایشگاهی، و در راس آن ها ارتقای مراقبت های بهداشتی اولیه برای امنیت سلامت ضروری و سرنوشت ساز خواهند بود. همکاری و تعامل در سطوح منطقه ای و بین المللی نیز از الزامات اجتناب ناپذیر امنیت سلامت به شمار می رود. امنیت سلامت فقط وقتی ایجاد می شود که یک نظام سلامت تاب آور (مقاوم) وجود داشته و مشکلات و موانع تعیین کننده های اقتصادی، تجاری و زیست محیطی سلامت به خوبی پاسخ داده شده باشد. مشارکت دایمی و نقش آفرینی شبکه بهداشتی درمانی کشور، از بالاترین درجه اهمیت برای تامین و نگهداشت امنیت سلامت، برخوردار است.

    کلیدواژگان: امنیت، امنیت سلامت، امنیت ملی، تاب آوری، سلامت
  • صدیقه اعتماد سعید، جلیل عرب خردمند، حسام الدین ریاحی، اکرم بنی اسدی* صفحات 230-234
    زمینه و هدف
    در طی جنگ تحمیلی، کشور ایران چندین بار مورد حملات شیمیایی از جانب کشور عراق قرار گرفت. مواجهه و مدیریت این بحران در آن زمان همراه با تجارب و آموخته های ارزشمندی است که کمتر مورد بحث و تبادل نظر قرار گرفته است.
    روش ها
    مرکز تحقیقات سلامت دفاعی با همکاری رادیو سلامت با هدف انتقال درس آموخته های حاصل از جنگ تحمیلی و مدیریت سوانح شیمیایی که کمتر در مجامع دانشگاهی مورد بررسی و بحث قرار گرفته اند، با توجه به شرایط همه گیری کرونا در کشور و عدم امکان برگزاری همایش و گردهمایی در آن دوره، برای اولین بار در کشور به برگزاری رادیو وبینار در کشور اقدام نمودند.
    یافته ها
    این اقدام نوین در سطح دنیا نیز کم نظیر است. این وبینار علاوه بر مسیرهای اعلام شده در فضای تحت وب که روال معمول برگزاری وبینارهای مجازی می باشد، از طریق موج FM، ردیف 102 مگاهرتز، از طریق رادیو سلامت برای همگان به سهولت و به رایگان قابل دسترسی و بهره برداری بود.
    نتیجه گیری
    استفاده از ظرفیت های رسانه ملی می تواند در هم افزایی دانشگاهی وبیناری و گسترش طیف استفاده کنندگان از مباحث دانشگاهی موثر باشد.
    کلیدواژگان: رسانه ملی، وبینار، دانشگاه، سلاح شیمیایی، جنگ
  • جلیل عرب خردمند*، محسن قسامی، مهسا عاشقان، پریسا رشید زاده، سید سهراب هاشمی فشارکی، محمدتقی حلی ساز، مینا عرب بنی اسد، سقراط فقیه زاده، رشید زرگری مرندی صفحات 235-245
    زمینه و هدف

    هدف از انجام پژوهش حاضر ارزیابی مزایای بالقوه آموزش حرکتی در بیماران مبتلا به ضایعه کامل نخاعی توراکولومبار بود.

    روش ها

    در یک کلینیک سرپایی طب فیزیکی و توانبخشی در تهران یک کارآزمایی بالینی اولیه روی یک نمونه در دسترس انجام گردید. 25 بیمار مبتلا به ضایعه کامل نخاعی به این مطالعه وارد شدند. همه بیماران پاراپلژیک بوده و با روش های پاراکلینیکی، ضایعه کامل نخاعی برای آن ها اثبات شده بود. همه بیماران در یک برنامه کامل آموزشی توانبخشی که شخصی سازی شده بود شرکت کردند. این برنامه  شامل ترکیبی از توپ سوییسی و کاربرد ارتز مچ پا و نیز ارتز ساق بلند مچ پا و زانو و استفاده از میله پارالل بود.

    یافته ها

    از کل شرکت کنندگان 14 نفر مرد و 11 زن بودند. سن شرکت کنندگان بین 19 تا 52 سال با میانگین 31/54 سال بود. اطلاعات راه رفتن، پاسخ پتانسیل برانگیخته حسی-تنی و پتانسیل برانگیخته مغناطیسی حرکتی از همه آن ها ثبت شد. این مطالعه نشان داد که برنامه تمرین فردی، بیماران مبتلا به ضایعه کامل نخاعی را قادر می سازد تا حرکت کنند. بیماران پس از دریافت مداخله حرکتی توانایی راه رفتن را احراز و ادامه دادند.

    نتیجه گیری

    تمرین حرکتی می تواند تولید پاسخ را در ضایعه کامل نخاعی تحریک کند. در عین حال، تمرین حرکتی باعث بهبود نقایص عصبی بیماران مبتلا به ضایعه کامل نخاعی نمی شود.

    کلیدواژگان: ضایعه نخاعی، توراکولومبار، تمرین حرکتی
|
  • Seyed Masoud Khatami, Hassan Araghizadeh, Nasrullah Fathian, MohammadAli Mohagheghi * Pages 192-199
    Background and Aim

    The skills, structures, and some common goals, have raised the Civilian-Military Collaboration, as one of the most reliable partnerships, in disasters and public health emergency management. This collaboration addresses all essential elements of disaster management, namely principles, objectives, standards and guidelines, staffing, structures, systems, logistics, clinical and non-clinical issues (triage and treatment), training, and management. The Islamic principle of cooperation (Taavon), guarantees the implementation and achievements.

    Methods

    The study was done by the library method and by reviewing authentic scientific and Islamic documents, as well as recording expert opinions through semi-structured interviews.

    Results

    The participation of military and civilian medicine is necessary, vital, and unavoidable in important incidents and disasters. The most effective and beautiful strategy of this life-saving National collaboration becomes objectivity in the form of the Islamic culture of Taavon. The necessity, guidelines, principles, and goals of civil-military cooperation were reviewed in this article.

    Conclusion

    The coordinated participation of military and civilian medicine, based on the Islamic principle of “Taavon”, will save the lives of a wide range of affected populations and provides the maximum reduction of damages caused by these incidents.

    Keywords: Civilian-Military Collaboration, Combat Medicine, Military Medicine, health system, Disasters, cooperation, Multiagency Collaboration
  • Ali Mehrabi Tavana * Pages 200-205

    Sandflies, like Anopheles mosquitoes, transmit diseases such as leishmaniasis and sandfly fever. If they can eat blood from a person, they can cause the above diseases. The holy defense has occurred in large areas of the Islamic Republic of Iran, especially in the southwest and northwest of Iran, and those areas have been the center of activity and reproduction of sandflies. This article is about sandflies and their control during the Holy Defense pays.

    Keywords: Holy Defense, Vector control, Sandflies, Control
  • Mohammad Khodashenas-Roudsari * Pages 206-210
    Background and Aim

    Iranian medicine is a school of medicine that emphasizes health maintenance and disease prevention using material and spiritual techniques inspired by the teachings of Islam and Ahl al-Bayt or household members of Prophet Muhammad (PBUT). In this paper, the prominent health factors in Iranian Islamic medicine are enumerated and reviewed. Reviving and applying these recommendations can significantly decrease diseases and promote health worldwide.

    Methods

    With reference to authoritative sources of Islamic medicine including the encyclopedia of medical hadiths (traditions), Helyatol motaghin, and Imam Reza’s (PBUH) treatise, the major topics or themes related to health are collected and stated along with multiple examples from each field.

    Results

    Based on Islamic teachings, treatment is not in doing sinful acts, prohibited in the religion; the emphasis is on prevention and treatment is the next step. The basis of health and recovery is temperament (four humors) and proper diet and abstinence have a central role. Foods, medicines, mores, conduct, and spiritual factors are tools for prevention and cure. In other words, health maintenance requires multi-faceted control of body and soul (including air and climate measures, motion and rest, sleep and wake, foods and drinks, evacuation and retention, and spiritual interactions).

    Conclusion

    Iranian medicine is a comprehensive school of medicine. A broad range of material and spiritual recommendations even in the least important aspects of individual and social life which might seem trivial at first glance is indicative of the holistic view of this medical school and scarcity of research on these recommendations. It is recommended that fundamental research be carried out on various components of this medicine so that it could provide background for the practical revival and wide application of these axioms, taken from the certain knowledge of the Ahl al-Bayt (PBUT), in the health care and lifestyle system of Iran and the world.

    Keywords: Iranian Medicine, Health Factors, Lifestyle
  • MohammadEbrihim Minaei * Pages 211-224
    Background and Aim

    According to the approaches of global arrogance and some enemies in using biological agents and the outbreak experience of epidemics and pandemics in the past, this study was attempted based on the results of studies and reports present in available sources to develop a coherent defense program along with providing coping strategies against biological agents and reducing their consequences.

    Methods

    This study was practical in terms of purpose and descriptive-analytical in terms of method. This study was designed based on the extraction of available sources and information, and scoping review method was used to integrate the information. In order to search for materials and collect data related to biological threats, reliable websites, and articles were reviewed by the library method. In the following, selected studies were screened and finally, information was extracted based on the required data.

    Results

    With the opinion of specialists and experts and the review of the lists of biological agents, eight important diseases were selected including anthrax, plague, botulism, smallpox, tularemia, cholera, hemorrhagic fever, and brucellosis and coping strategies were studied in the available texts, guidelines and reports. Based on the results obtained in this research, a biological defense program was presented along with coping strategies against these threats.

    Conclusion

    The management of biological defense starts before the occurrence of a crisis in the form of predictive, preventive, and proactive measures and continues until the time and after the crisis, including countermeasures and reactions. If these measures are institutionalized in the form of a biological defense program and designed for the country's development (sustainable development), it will reduce vulnerability and create security against biological threats and hazards.

    Keywords: Biological Defense, coping strategies, Reduction of Consequences, Biological Threats
  • Seyyed Yahya Safavi *, MohammadMehdi Guya Pages 225-229

    Health security is the activities and actions across government boundaries that reduce public health incidents to ensure community health. Health security is one of the pillars of human security and prerequisites for sustainable development. Communicable diseases are one of the main threats to human health. All-round community participation, fundamental investment in the vital components of the health system, strengthening the care system and laboratory network, and most importantly, the promotion of primary health care will be essential and crucial for health security. Cooperation and interaction at the regional and international levels are also considered inevitable requirements of health security. Health security is created only when there is a resilient health system and the problems and obstacles of the economic, commercial, and environmental determinants of health have been answered well. The permanent participation and role-playing of the country's healthcare network is of the highest importance for providing and maintaining health security.

    Keywords: Security, health security, National Security, Resilience, Health
  • Sedigheh Etemad Saeed, Jalil Arab Kheradmand, Hesameddin Riyahi, Akram Baniasadi * Pages 230-234
    Background and Aim
    During the imposed war, Iran was subjected to several chemical attacks by Iraq. Facing and managing this crisis than are accompanied by valuable experiences and rarely discussed learnings.
    Methods
    Defense Health Research Center in cooperation with Salamat Radio with the aim of transferring the lessons learned from the imposed war and the management of chemical accidents that are rarely studied and discussed in academic forums, considering the conditions of the Corona epidemic in the country and the impossibility holding a conference and gathering in that period, organized a radio webinar for the first time in the country.
    Results
    This new measure is unique in the world. In addition to the routes announced on the web, which is the usual routine for holding webinars, this webinar was accessible and usable for everyone easily and free of charge through FM wave, 102 MHz band, through Radio Salamat.
    Conclusion
    Using the capacities of national media can be effective in the synergy of academic webinars and expanding the range of users of academic topics.
    Keywords: national media, Webinar, university, Chemical weapons, war
  • Jalil Arabkheradmand *, Mohsen Ghassami, Mahsa Asheghan, Parisa Rashidzadeh, Sohrab Hashemi Fesharaki, MohammadTaghi Holisaz, Mina Arab Baniasad, Soghrat Faghihzadeh, Rashid Zargari Marandi Pages 235-245
    Background and Aim

    The purpose of this study was to evaluate the potential benefits of motor training in patients with complete thoracolumbar spinal cord injury.

    Methods

    In an outpatient physical medicine and rehabilitation clinic in Tehran, a preliminary clinical trial was conducted on an available sample. Twenty-five patients with complete spinal cord injury were included in this study. All patients were paraplegic and complete spinal cord injury was proven for them by para clinical methods. All patients participated in a comprehensive rehabilitation training program that was personalized. This program included a combination of the Swiss ball and the use of ankle orthosis, as well as ankle and knee long leg orthosis and the use of a parallel bar.

    Results

    Fourteen of the participants were men and 11 were women. The age of the participants was between 19 and 52 years with an average of 31.54 years. Gait information, somatosensory evoked potential response and magnet motor evoked potential were recorded from all of them. Our study showed that individualized exercise program enables patients with complete spinal cord injury to move. After receiving movement intervention, the patients were able to walk and continued.

    Conclusion

    Movement training can stimulate the production of response in complete spinal cord injury. At the same time, motor training does not improve neurological deficits in patients with complete spinal cord injury.

    Keywords: Spinal cord injury, thoracolumbar, Movement Training