فهرست مطالب

نشریه مهندسی بهداشت محیط
سال دهم شماره 3 (پیاپی 40، بهار 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/02/11
  • تعداد عناوین: 8
|
  • محسن نادری اشکفتکی، رسول میرعباسی نجف آبادی*، محمدعلی نصر اصفهانی، روح الله فتاحی نافچی صفحات 221-240
    زمینه و هدف

    امروزه با توجه به محدود بودن منابع آب زیرزمینی و افزایش روزافزون جمعیت و رشد کشاورزی و صنایع، بهره برداری بهینه از آبهای زیرزمینی نیازمند توجه بیشتری است. در این پژوهش به بررسی تغییرات زمانی و مکانی کیفیت منابع آب زیرزمینی دشت فرادنبه واقع در استان چهارمحال و بختیاری و قابلیت آن برای استفاده در مصارف کشاورزی پرداخته شده است.

    مواد و روش ها

    بدین منظور، از سری زمانی متغیرهای کیفی برداشت شده از 7 ایستگاه نمونه برداری (شامل 6 چاه و یک چشمه) در سطح دشت فرادنبه در طی دوره آماری 29 ساله (1398-1370) استفاده شد. روند تغییرات متغیرهای کیفی آب زیرزمینی این دشت با استفاده از آزمون ناپارامتری مان-کندال اصلاح شده (پس از حذف کامل اثر خودهمبستگی) مورد بررسی قرار گرفت. همچنین برای هر سری زمانی، شیب خط روند با استفاده از تخمین گر شیب Sen محاسبه شد. به منظور ترسیم نقشه های پهنه بندی متغیرهای کیفی از روش Kriging در محیط نرم افزار Arc GIS استفاده شد. در نهایت، قابلیت استفاده آب زیرزمینی دشت فرادنبه برای مصارف کشاورزی با استفاده از دیاگرام USSL مورد بررسی قرار گرفت.

    یافته ها

    مقایسه نقشه های پهنه بندی متغیرهای کیفی نشان داد که کیفیت آب زیرزمینی این دشت طی سال های اخیر به خصوص در بخش های مرکزی دشت کاهش یافته است. همچنین نتایج حاصل از دیاگرام USSL حاکی از کاهش کیفیت آب زیرزمینی برای مصارف کشاورزی می باشد.

    نتیجه گیری

    با توجه به گسترش اراضی کشاورزی در این دشت، استفاده بی رویه از منابع آب زیرزمینی، کودها و سموم شیمیایی می تواند منابع آبی موجود در منطقه را از نظر کمی و کیفی در معرض تهدیدی جدی قرار دهد. همچنین استفاده از پساب های صنعتی و شهری برای آبیاری به دلیل ایجاد تغییرات نامطلوب بر خاک و احتمال نشت این آلاینده ها به آب زیرزمینی، بخصوص در مناطق مرکزی دشت، می تواند در درازمدت اثرات نامطلوبی را بر چرخه حیات این منطقه داشته باشد.

    کلیدواژگان: کیفیت منابع آب زیرزمینی، روند، مان-کندال، Kriging، دیاگرام USSL
  • سجاد آستانی، بهاره لرستانی*، مهرداد چراغی، مریم کیانی صدر صفحات 241-258
    زمینه و هدف

    صنایع شیمیایی که جزو صنایع فرآیندی و دارای مخاطرات متعددی هستند که می توانند پیامدهای فاجعه بار و جبران ناپذیری را به دنبال داشته باشند. پژوهش کنونی با هدف تجزیه و تحلیل ریسک بهداشتی مواد شیمیایی در یک شرکت تامین مواد شیمیایی دکل های حفاری با استفاده از روش های WASPAS و SQRA  و در سال 2022 صورت گرفت.

    روش بررسی

    جمع آوری اطلاعات اولیه مواد مورد استفاده بر اساس روش های شهودی، بررسی مستندات، MSDS مواد شیمیایی، فرآیندها، کارکنان و میزان مواجهه آنها با مواد شیمیایی صورت گرفت. در ارزیابی ریسک به شیوه SQRA، فاکتورهای نرخ خطر (HR) و نرخ مواجهه (ER) بر اساس اطلاعات مربوط به سمیت حاد، LD50 و LC50 محاسبه گردید. به منظور اولویت بندی ریسک بهداشتی مواد شیمیایی،  از  نسخه توسعه یافته  WASPAS-IVIFاستفاده شده است. از 10 نفر کارشناس ایمنی فرآیند به منظور نمره دهی بهره گیری شد. محاسبات ارزیابی ریسک در محیط نرم افزار Excel2016 و فرآیند فازی سازی داده ها در تولزباکس فازی در محیط نرم افزار Matbal2019a انجام شده است.

    یافته ها

    نتایج حاصل از ارزیابی ریسک بهداشتی مواد شیمیایی به روش SQRA،  از  45 ماده شیمیایی، 34 ماده فاقد پتانسیل ریسک بهداشتی ارزیابی شدند.  سطح ریسک بهداشتی برای ، برای Acetone، Calcium Chloride،  CITRIC ACID، Fuel Oil و  Naphthalene در سطح پایین، برای Biocide، n-Butyl ، AMMONIUM NITRATE و Xylenes  در سطح متوسط، برای تولوین در سطح زیاد و برای بنزن در سطح بسیار زیاد بوده است. نتایج ارزیابی به روش  WASPAS-IVIF نیز نشان می دهد که بنزن با ضریب نزدیکی 0.828 مهم ترین عامل بروز ریسک در انبار شیمیایی سیالات حفاری می باشد.

    نتیجه گیری

      نتایج این تحقیق نشان داد که اثرات بهداشتی ناشی از مواجهه با مواد شیمیایی مورد استفاده در صنایع حفاری در سطح نگران کننده ای قرار دارد.

    کلیدواژگان: ریسک بهداشتی، صنایع شیمیایی، SQRA، WASPAS، صنایع حفاری
  • ثمر مرتضوی، گلنار مخفی*، اکرم کریمی، سیاوش رضازاده، محمد پارسی مهر صفحات 259-275
    زمینه و هدف

    آلاینده های فلزات سنگین در رودخانه ها یکی از نگرانی های جدی محیط زیستی در اکوسیستم های آبی است و رسوبات به عنوان یک شناساگر محیطی، توانایی قابل قبولی در بیان میزان آلودگی محیط به فلزات سنگین دارند. بنابراین با هدف ارزیابی سلامت اکوسیستم آبی به بررسی آلودگی، با استفاده از شاخص های رسوب پرداختیم.

    مواد و روش ها

    در این پژوهش از رسوبات رودخانه ی زاینده رود در 17 ایستگاه نمونه برداری شد و فلزات سرب، روی، آهن، کادمیوم، کبالت، نیکل، مس و کروم به روش هضم اسیدی و اندازه گیری با دستگاه جذب اتمی مورد بررسی قرار گرفت. همچنین شاخص های زمین انباشتگی، شاخص آلودگی نمرو و پتانسیل خطر اکولوژیکی محاسبه گردید.

    یافته ها

    میانگین غلظت فلزات در رسوبات به ترتیب آهن92/1762، نیکل52/201، روی 07/44، کبالت 36/23، مس 67/28،  سرب51/11، کروم 109/10 و کادمیوم87/0 برحسب mg/kg بدست آمد. براساس شاخصIgeo، میانگین غلظت عناصر کروم، آهن، مس، روی و سرب در تمام ایستگاه ها از میانگین پوسته زمین پایین تر و غلظت نیکل و کادمیوم در تمام ایستگاه ها بالاتر از مقدار پس زمینه، شناسایی شدند. در همه ایستگاه ها نیز شاخص پتانسیل خطر اکولوژیکی کادمیوم نسبت به سایر عناصر، بیشتر است.

    نتیجه گیری

    با توجه به وضعیت رسوبات رودخانه به لحاظ آلودگی به کادمیوم و خطر اکولوژیکی بسیار بالای آن و همچنین میزان نیکل، لازم است پایش رودخانه و موجودات زنده آن به منظور ارزیابی خطر سلامتی و اکولوژیکی آن، به صورت جامع و با رویکرد بررسی روند تغییرات مکانی و زمانی آلودگی فلزات سنگین در آب و رسوبات رودخانه مورد توجه قرار گیرد.

    کلیدواژگان: آلودگی رسوبات، شاخص زمین انباشتگی، شاخص آلودگی نمرو، پتانسیل خطر اکولوژیکی
  • دانش لطفی نرانی، محمد درویش متولی، سجاد مظلومی* صفحات 276-286
    زمینه و هدف

    نان، اصلی ترین منبع تغذیه و تامین کننده قسمت عمده انرژی روزانه مردم است. برای داشتن نان بهداشتی و مناسب، توجه به شاخص های بهداشت محیط در نانوایی ها الزامی است. پژوهش حاضر با هدف تعیین وضعیت بهداشت محیط نانوایی های شهر سنندج در سال 1402 انجام شد.

    مواد و روش ها

    در این بررسی توصیفی - مقطعی، 30 واحد نانوایی شهر سنندج از طریق چک لیست بازرسی بهداشتی از نانوایی مصوب وزارت بهداشت و درمان و آموزش پزشکی مورد بررسی قرار گرفتند. این چک لیست دارای 4 قسمت بهداشت فردی، مواد غذایی، ابزار و تجهیزات و ساختمان می باشد. داده های جمع آوری شده با نرم افزار اکسل مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند.

    یافته ها

    در مطالعه حاضر، بیشترین میزان تطابق با آیین نامه در بخش بهداشت ساختمان با فراوانی 73/96 درصد و کمترین میزان تطابق در بخش بهداشت فردی و بهداشت ابزار و تجهیزات با فراوانی 70/48 درصد گزارش شد.

    نتیجه گیری

    وضعیت بهداشت محیط در نانوایی های شهر سنندج کاملا مطابق با آیین نامه بهداشت نانوایی نمی باشد و به منظور بهبود شرایط لازم است، بازرسان بهداشت محیط در بخش شاخص های بهداشت فردی و بهداشت ابزار و تجهیزات دقت و جدیت بیشتری داشته باشند. پیشنهاد می گردد مسیولین بهداشتی بسترهای لازم جهت اجرای فرآیند خود کنترلی و خود اظهاری بهداشتی را به منظور نظارت بیشتر بر واحد های مورد مطالعه فراهم نمایند.

    کلیدواژگان: نانوایی، بهداشت محیط، شهر سنندج
  • الهه تقیان*، داریوش نباتی احمدی، محمد رعایایی اردکانی، حمید رجبی معماری صفحات 287-308
    زمینه و هدف

    استفاده از ریزجلبک اسپیرولینا پلاتنسیس در زمینه های مختلف گسترش یافته است. هدف اصلی این پژوهش بهینه سازی شرایط رشد این ریزجلبک به منظور کاهش هزینه ها و افزایش مزایای تولید انبوه آن در آب دریا می باشد. همچنین با کشف شرایط رشدی بهینه اسپیرولینا از طریق غنی سازی آب خلیج فارس، می توان با تولید بیشتر آن آلودگی های محیط زیستی کاهش داد.

    مواد و روش ها

    ابتدا شرایط رشدی ریزجلبک اسپیرولینا پلاتنسیس بر مبنای سه عامل دما، نور و PH بهینه سازی شد. عامل دما شامل چهار تیمار، فاکتور نور شامل چهار تیمار و عامل PH شامل پنج تیمار بود. همچنین ریزجلبک اسپیرولینا پلاتنسیس در شرایط بهینه رشدی، در آب خلیج فارس، آب دریای غنی شده با 5% زاروک، با 10% زاروک، با اوره و محیط کشت خالص زاروک کشت شد.

    یافته ها

    بهترین بازه دمایی برای رشد اسپیرولینا پلاتنسیس، 27 الی 32 درجه سانتی گراد بود. همچنین بهترین رشد در 16 ساعت روشنایی و هشت ساعت تاریکی بدست آمد؛ و برای فاکتور PH، مناسب ترین مقدار بازه 10.72 الی 11.47 تعیین گردید. همچنین، در کشت اسپیرولینا پلاتنسیس به ترتیب، در محیط کشت زاروک، اوره، 10% زاروک، 5% زاروک و در انتها آب دریا، شرایط مساعدی برای رشد ریزجلبک اسپیرولینا به دست آمد.

    نتیجه گیری

    بنابراین، رشدریزجلبک اسپیرولینا پلاتنسیس در آب خلیج فارس به کندی و با عملکرد کمی صورت می گیرد و با غنی سازی این آب با سایر موارد مذکور، ریزجلبک سریع تر وارد فاز لگاریتمی شده و عملکرد بهتری از خود نشان می دهد.

    کلیدواژگان: اسپیرولینا پلاتنسیس، آب دریا، زاروک، محیط زیست، زیست پالایی
  • محمد پیرباوه پور، بهاره لرستانی، مریم کیانی صدر*، مهرداد چراغی، عاطفه چمنی صفحات 309-324
    زمینه و هدف

    فراوانی مواد هیومیک درطبیعت و ورود آنان به داخل منابع آبی موجب ایجاد تغیرات رنگ، مزه، طعم و بو در آب می شوند. که حجم عظیمی از آب  موجود در دنیا را بلااستفاده می کند، اخیرا روش های مختلفی برای حذف مواد آلی طبیعی از آب ارایه شده است. اما جذب سطحی در مقایسه با سایر روش ها دارای ظرفیت حذف بالایی می باشد. در این تحقیق با بررسی عملکرد پوست هندوانه اصلاح شده برای جذب اسید هیومیک از محلول های آبی در مقیاس آزمایشگاهی و بصورت ناپیوسته بررسی شد.

    مواد و روش ها

    در این مطالعه اثر پارامترهای مختلف از قبیل زمان تماس، دمای فعالسازی، pH، دوز جاذب، غلظت اولیه و قدرت یونی و ترمودینامیک بر کارایی حذف اسید هیومیک مورد بررسی قرار گرفت. با استفاده از طیف(میکروسکوپ الکترونی روبشی)  SEM خصوصیات ظاهری جاذب صورت گرفت. غلظت اسید هیومیک با استفاده از اسپکتروفتومتر در طول موج 254 نانومتر تعیین شد.

    یافته ها

    نتایج نشان داد بیشترین مقدار حذف در محیط اسیدی رخ می دهد با افزایش زمان و دوز جاذب و کاهش غلظت اولیه، کارایی حذف اسید هیومیک بالا رفته و در زمان45 دقیقه و 4pH=  میزان جاذب برابر 1/0گرم بر لیتر با غلظت 50 میلی گرم در لیتر حداکثر حذف اسید هیومیک به 98/90 درصد رسید و ترمودینامیک جذب اسید هیومیک با این روش یک فرآیند گرماگیر می باشد.

    نتیجه گیری

    کربن فعال تولیدی از پوست هندوانه به عنوان یک جاذب جدید حاصل از دورریزهای کشاورزی بدلایلی همچون فراوانی، ارزان و با قابلیت جذب بالا در جذب اسید هیومیک بسیار موثر می باشد.

    کلیدواژگان: محلول آبی، جذب سطحی، هندوانه، اسید هیومیک، کارایی
  • مهرداد چراغی*، سهیل سبحان اردکانی، بهاره لرستانی، فاطمه جعفری نوبخت، لیما طیبی صفحات 325-339
    زمینه و هدف

    : رشد فزاینده جمعیت و نیاز روزافزون بشر به مواد غذایی و از طرفی، محدود بودن ذخایر طبیعی آب زیان، لزوم توجه به آبزی پروری پایدار را نمایان می سازد. بنابراین، با مکان یابی مناطق مستعد برای احداث کارگاه های تکثیر و پرورش ماهی و ارزیابی توان بوم شناختی آن عرصه ها می توان از تداخل کاربری های مختلف، به حداقل رساندن اثرات محیط زیستی آبزی پروری و جلوگیری از بروز اختلال در امر توسعه جلوگیری کرد. لذا، این پژوهش با هدف ارزیابی توان بوم شناختی استان همدان برای استقرار کارگاه های تکثیر و پرورش ماهی قزل آلای رنگین کمان (Onchorynchus mykiss) انجام شد. 

    مواد و روش ها

    مکان یابی و ارزیابی توان بوم شناختی منطقه  با تاکید بر نیازهای زیستی ماهیان سردآبی و عوامل اقتصادی- اجتماعی در راستای دستیابی به آبزی پروری پایدار و با استفاده از نقشه های 1:50000 چشمه ها، دبی آب، دمای آب، pH آب، شیب، مناطق حفاظت شده و آثار باستانی بر اساس مدل آبزی پروری مخدوم با استفاده از ویرایش 9/3 نرم افزار ArcGIS انجام یافت.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که به طور تقریب 1420 هکتار از عرصه های شهرستان نهاوند، 571 هکتار از عرصه های شهرستان رزن، 472 هکتار از عرصه های شهرستان بهار، 311 هکتار از عرصه های شهرستان همدان، 263 هکتار از عرصه های شهرستان ملایر، 145 هکتار از عرصه های شهرستان تویسرکان، 121 هکتار از عرصه های شهرستان اسدآباد و 84 هکتار از عرصه های شهرستان کبودرآهنگ از توان بوم شناختی برای تکثیر و پرورش ماهی قزل آلای رنگین کمان برخوردار بودند.

    نتیجه گیری

    با مکان یابی و ارزیابی توان بوم شناختی عرصه های مستعد برای استقرار کارگاه های تکثیر و پرورش ماهیان سردآبی می توان ضمن رفع نیازهای فزاینده غذایی جامعه، با لحاظ کردن توان سرزمین، ضمن نیل به توسعه پایدار و درخور در به حداقل رساندن آثار سوء محیط زیستی صنعت آبزی پروری گام برداشت.

    کلیدواژگان: تنش محیطی، ارزیابی توان بوم شناختی، مکان یابی، سامانه اطلاعات جغرافیایی، آبزی پروری
  • کیمیا میرزائی، محمد درویش متولی، سجاد مظلومی* صفحات 340-351
    زمینه و هدف

    مدارس ابتدایی نهادی اجتماعی هستند که دوران مهمی از زندگی کودکان در آن سپری می شود. رعایت بهداشت محیط مدارس، نوعی سرمایه گذاری اجتماعی است که در بهبود برنامه های سلامت محور برای نسل های آینده کمک می کند. مطالعه حاضر، با هدف تعیین وضعیت بهداشت محیط و ایمنی مدارس ابتدایی شهر دره شهر در سال 1402 انجام گرفت.

    مواد و روش ها

    پژوهش حاضر بصورت یک مطالعه توصیفی – مقطعی بوده که در آن تمامی مدارس ابتدایی موجود در سطح شهر دره شهر (تعداد 28 واحد) به روش سرشماری مورد بررسی قرار گرفت. داده های مورد نیاز با استفاده از چک لیست بازرسی بهداشتی از مدارس با کد فرم 140/920318 جمع آوری شد. در نهایت داده ها با استفاده از نرم افزار Excel مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.

    یافته ها

    در این پژوهش، درصد مطابقت بهداشتی با آیین نامه در بخش شاخص های بهداشت فردی، بهداشت ابزار و تجهیزات، بهداشت ساختمان و نیز ایمنی ساختمان در مدارس ابتدایی شهر دره شهر در سال 1402، به ترتیب برابر با 64/73، 83/52، 75 و 64/29 درصد گزارش شد. در مجموع درصد مطابقت بهداشتی با آیین نامه در مدارس مورد مطالعه، برابر با 71/89 درصد محاسبه شد.

    نتیجه گیری

    به منظور بهبود وضعیت بهداشت محیط مدارس ابتدایی شهر دره شهر، ضرورت دارد تغییرات اساسی در فاکتور های بهداشت محیط و ایمنی مدارس سطح شهر دره شهر، به ویژه در زمینه نواقص مشاهده شده در بخش بهداشت فردی و ایمنی ساختمان مدارس مورد مطالعه، در دستور کار قرار گیرد.

    کلیدواژگان: مدارس، بهداشت محیط، ایمنی، شهر دره شهر، ایلام
|
  • Mohsen Naderi Eshkaftaki, Rasoul Mirabbasi*, Mohammad Ali Nasr Esfahani, Rouhallah Fatahi Nafchi Pages 221-240
    Background

    Nowadays, due to the limited groundwater resources and increasing population, and growth of agriculture and industries, optimum operation of groundwater needs more attention. In this research, temporal and spatial changes in the quality of groundwater resources in Faradonbeh Plain located in Chaharmahal and Bakhtiari province have been investigated.

    Methods

    For this purpose, the time series of qualitative variables collected from 7 sampling stations (including 6 wells and one spring) in the Faradonbeh plain during a 29-year period (1991-2019) was used. The trend of changes in groundwater quality variables of this plain was investigated using the modified Mann-Kendall test (after completely removing the autocorrelation effect). Also, for each time series, the trend line slope was calculated using the Sen slope estimator. In order to draw the delineation maps of qualitative variables, Kriging method was used in the Arc GIS software. Finally, the usability of groundwater for agricultural use in Faradonbeh plain was investigated using USSL diagram.

    Results

    Comparison of delineation maps of qualitative variables showed that the groundwater quality of this plain has decreased in recent years, especially in the central parts of the plain. Also, the results of he USSL diagram indicate a decrease in the quality of groundwater for agricultural uses.

    Conclusion

    Due to the expansion of agriculture lands in this plain, the overexploitation of groundwater resources and indiscriminate of fertilizers and chemical pesticides can pose a serious threat to the water resources in the region in terms of quantity and quality. Also, the use of industrial and municipal effluents for irrigation in the long-term can have adverse effects on the life cycle of this region due to undesirable changes in soil and the possibility of leakage of these pollutants into groundwater, especially in the central part of this plain.

    Keywords: Groundwater Quality, Trend, Mann-Kendall, Kriging, USSL Diagram
  • Sajad Astani, Bahareh Lorestani*, Mehrdad Cheraghi, Maryam Kiani Sadr Pages 241-258
    Background

    Chemical industries are among the process industries and have many risks that can lead to catastrophic and irreparable consequences. The current research analyzed the health risk of chemicals in a company supplying chemicals to drilling rigs using WASPAS and SQRA methods in 2022.

    Methods

    The basic information of the materials used was collected based on intuitive methods, document review, MSDS of chemicals, processes, efficiency, and exposure to chemicals. In the SQRA risk assessment, hazard rate (HR) and exposure rate (ER) factors were calculated based on information related to acute toxicity, LD50, and LC50. The developed version of WASPAS-IVIF has been used to prioritize the health risk of chemicals. 10 process safety experts were used for scoring. Risk assessment calculations were done in the Excel2016 software environment, and the data fuzzification process was in Fuzzy Toolbox in the Matbal2019a software environment.

    Findings

    The results of the health risk assessment of chemicals using the SQRA method, out of 45 chemicals, 34 were evaluated as having no health risk potential. The health risk level for Acetone, Calcium Chloride, CITRIC ACID, Fuel Oil, and Naphthalene is low. For biocide, n-Butyl, ammonium nitrate, and xylenes are at medium level, toluene at a high level, and Benzene at a very high level. The results of the WASPAS-IVIF evaluation also show that Benzene is the most critical risk factor in the chemical storage of drilling fluids, with a coefficient of 0.828.

    Conclusion

    This research showed that the health effects caused by exposure to chemicals used in the drilling industry are worrying.

    Keywords: Health risk, chemical industry, SQRA, WASPAS, drilling industry
  • Samar Mortazavi, Golnar Makhfi*, Akram Karimi, Siavash Rezazadeh, Mohamad Parsi Mehr Pages 259-275
    Background

     Heavy metal pollutants in rivers are one of the serious environmental concerns in aquatic ecosystems. Sediments, as an environmental indicator, have an acceptable ability to express the degree of environmental pollution with heavy metals. Therefore, with the aim of evaluating the health of the water ecosystem of Zayandeh Rood, we investigated pollution using sediment indicators.

    Methods

    In this study, the sediments of Zayandeh Rood River were sampled at 17 stations. Metals lead, zinc, iron, cadmium, cobalt, nickel, copper and chromium were measured by acid digestion method with atomic absorption device. Also, land accumulation indices, Nemerow pollution index and ecological risk potential were calculated.

    Results

    The average concentration of metals in sediments is 1762.92 iron, 201.52 nickel, 44.07 zinc, 23.36 cobalt, 28.67 copper, 11.51 lead, 10.09 chromium, and 0.87 cadmium mg/kg. According to the Igeo index, the average concentration of chromium, iron, copper, zinc and lead elements in all stations was lower than the average of the earth's crust, and the concentration of nickel and cadmium in all stations was higher than the background value. In all stations, the ecological risk potential index of cadmium was higher than other elements.

    Conclusion

    Considering the condition of river sediments in terms of cadmium and nickel pollution and their very high ecological risk, it is necessary to comprehensively monitor the river and its living organisms. Also, in order to evaluate its health and ecological risk with the approach of examining the trend of spatial and temporal changes, heavy metal pollution in water and river sediments should be taken into consideration.

    Keywords: Sediments Contamination, Geoaccumulation Index, Nemerow Pollution Index, Potential Ecological Risk Index
  • Danesh Lotfi Narani, Mohammad Darvish Motevalli, Sajad Mazloomi* Pages 276-286
    Background

    Bread is the main source of nutrition and provides most of the daily energy of people. In order to have healthy and suitable bread, it is necessary to pay attention to the environmental health indicators in bakeries. The current research was conducted with the aim of determining the environmental health status of bakeries in Sanandaj City in 2023.

    Methods

    In this cross-sectional descriptive survey, 30 bakery units in Sanandaj city were investigated through a health inspection checklist of bakery that is approved by the Ministry of Health and Education. This checklist has four sections which include personal health, food, tools and equipment, and building hygiene. The collected data were analyzed by Excel software.

    Results

    In the present study, the highest level of desirability was reported in the health sector of the building with a frequency of 73.96% and the lowest degree of desirability was reported in the section of personal health and hygiene of tools and equipment with a frequency of 70.48%.

    Conclusion

    The state of the environmental health in the bakeries of Sanandaj city is not completely in accordance with the bakery health regulations, and in order to improve the conditions, it is necessary for the environmental health inspectors to be more careful and serious in terms of personal health indicators and the hygiene of tools and equipment. It is suggested that the health officials provide the necessary platforms to implement the process of self-control and self-declaration of health in order to further monitor the studied bakeries.

    Keywords: Bakery, Environmental Health, Sanandaj City
  • Elaheh Taghiyan*, Daryoosh Nabati Ahmadi, Mohammad Mohammad Roayaei Ardakani, Hamid Rajabi Memari Pages 287-308
    Background

    The use of Spirulina platensis has been expanded in various fields. The main goal of this research is to optimize the growth conditions of this microalgae to reduce costs and increase the benefits of its mass production in seawater. It is also feasible to lessen environmental pollution by producing more spirulina by discovering the best growing conditions for it through the enrichment of Persian Gulf water.

    Methods

    First, the growth conditions of Spirulina platensis were optimized based on three factors: temperature, light, and pH. The temperature factor included four treatments, the light factor included four treatments, and the PH factor included five treatments. Also, Spirulina platensis microalgae were cultured in optimal growth conditions in Persian Gulf water, seawater enriched with 5% Zarrouk, 10% Zarrouk, with urea, and pure Zarrouk culture medium.

    Findings

    The best temperature range for the growth of Spirulina platensis was 27–32 degrees Celsius. Also, the best growth was achieved in 16 hours of light and 8 hours of darkness; for the PH factor, the most appropriate value was determined between 10.72 and 11.47. Also, in the cultivation of Spirulina platensis, optimal conditions for the growth of Spirulina microalgae were obtained in the medium of Zarrouk, urea, 10% Zarrouk, 5% Zarrouk, and seawater, respectively.

    Conclusion

    Therefore, the growth of Spirulina platensis in Persian Gulf water is slow and shows little performance, and by enriching this water with the mentioned factors, the microalgae enter the logarithmic phase faster and show better performance.

    Keywords: Spirulina platensis, Seawater, Culture media, environment, biodegradation
  • Mohammad Pirbavehpour, Bahareh Lorestani, Maryam Kiany Sadr*, Mehrdad Cheraghi, Atefeh Chamani Pages 309-324
    Background

    The abundance of humic substances in nature and their entry into water resources cause changes in color, taste and smell in water. which makes a huge amount of water in the world useless, Recently various methods have been presented to remove natural organic substances from water. But surface adsorption has a high removal capacity compared to the other methods. In this research the performance of modified watermelon skin in adsorption of humic acid from aqueous solutions on a continuous scale have been investigated.

    Methods

    In this study, the effect of different parameters such as contact time, activation temperature,pH, adsorbent dose, initial concentration and ionic strength and thermodynamics on humic acid removal efficiency were investigated.Using SEM spectrum (scanning electron microscope) the appearance characteristics of the adsorbent were done. Humic acid concentration was determined using spectrophotometer in 254 nm wavelength.

    findings

    Results of the research showed that the highest amount of removal occurs in acidic environment, By increasing time and adsorbent dose and decreasing the initial concentration, the removal efficiency of humic acid increased for example:in time(45 minutes) and PH=4 and amount of adsorbent(0.1 g.L-1) with concentration removal is (50 mg.L-1) and the maximum removal of humic acid reached (90.98%) and the humic acid adsorption thermodynamically is an endothermic process.

    Conclusion

    Activated carbon produced from watermelon skin as a new adsorbent from agricultural wastes is very effective in removing humic organic substances due to its abundance, low price and high efficiency.

    Keywords: Aqueous solution, surface adsorption, watermelon, humic acid, efficiency
  • Mehrdad Cheraghi*, Soheil Sobhan Ardakani, Bahareh Lorestani, Fatemeh Jafari Nobakht, Lima Tayebi Pages 325-339
    Background

    Nowadays, the growing population has increased the demand for food especially for protein triggering the aquaculture industry's expansion. However, unplanned and unregulated farm will caused be at the subsequent yield failure and cost of environmental stress in the aquaculture farm. Accordingly, ecological potential evaluation and site selection of suitable areas for establishment of aquaculture farms can be prevent the interference of different land uses, minimize the environmental impact of aquaculture development and prevent disruptions in development. Therefore, the currentstudy was conducted to ecological potential evaluation of rainbow trout (Onchorynchus mykiss (culture as coldwater fish species in Hamedan province, west of Iran.

    Methods

    In the current study, biological requisites of rainbow trout, socioeconomic factors, springs information, water flow, water temperature, pH, slope, protected areas and antiquities were used for ecological potential evaluation and site selection of suitable sites for rainbow trout culture. In so doing, 'Makhdoum Aquaculture Model' and ArcGIS 10.3 were used.

    Results

    Based on the results obtained, 1420 ha of Nahavand county, 571 ha of Razan county, 472 ha of Bahar county, 311 ha of Hamedan county, 263 ha of Malayer county, 145 ha of Toyserkan county, 121 ha of Asadabad county and 84.0 ha of Kabudarahang county were identified as the suitable areas for establishment of rainbow trout culture farms.

    Conclusion

    Ecological potential evaluation and site selection for aquaculture by considering the land suitability could be taking to sustainable development and reduce of environmental stress of the aquaculture farm.

    Keywords: Environmental stress, Ecological potential evaluation, Site selection, Geographic information system, Aquaculture
  • Kimia Mirzaei, Mohammad Darvish Motevalli, Sajad Mazloomi* Pages 340-351
    Background

    Primary schools are a social institution where an important period of children's lives is spent. Observing the environmental health of the school is a kind of social investment that helps improve health-oriented programs for the next generations. the present study was also conducted with the aim of investigating environmental health and safety status of DarehShahr primary schools in 2023.

    Methods

    The current research is a cross-sectional descriptive study in which all the primary schools in the city (28) were investigated by census method. The required data was obtained using the school health inspection checklist with form code 140/920318. Finally, the data were analyzed with excel software.

    Results

    In this research, the percentage of health compliance with the regulations in the subject of personal health indicators, tools and equipment hygiene, building hygiene and building safety in Darrehshahr primary schools in 2023 were equal to 64.73, 83.52، 75, 64.29%, respectively. In total, the percentage of health compliance with regulations in the studied schools was 71.89 percent.

    Conclusion

    In order to improve the environmental health status of DarehShahr elementary schools, it is necessary to put fundamental changes in the factors of environmental health and school safety, especially in the field of deficiencies observed in the personal health and safety of school buildings.

    Keywords: Schools, Environmental Health, Safety, DarehShahr City, Ilam