فهرست مطالب

فیض - سال بیست و هفتم شماره 5 (پیاپی 133، آذر و دی 1402)

مجله فیض
سال بیست و هفتم شماره 5 (پیاپی 133، آذر و دی 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/09/10
  • تعداد عناوین: 12
|
  • حسین رضازاده مهریزی، نپتون سلطانی، نسرین مهرانفرد، مائده قاسمی* صفحات 473-480
    زمینه و هدف

    شواهد نشان می دهد گیرنده های گلوتاماتی در بروز آسیب های گوارشی ناشی از دیابت نقش دارند. از این رو، در این مطالعه به الگوی بیان پروتیین گیرنده گلوتاماتی N-متیل-D-آسپارتات (NMDA) و کانال pannexin-1 (Panx-1)، که ارتباط عملکردی مهمی با گیرنده های گلوتاماتی دارد، در معده موش های دیابتی نوع 2 پرداختیم. همچنین تاثیر درمان طولانی مدت با انسولین را بر تغییرات احتمالی پروتیین های مذکور بررسی کردیم.

    روش ها

    در این مطالعه تجربی 18 سر موش صحرایی نر ویستار با وزن تقریبی 90-80 گرم به طور تصادفی به 3 گروه (هر کدام 6 موش) تقسیم شدند: 1) کنترل با رژیم غذایی استاندارد، 2) دیابت نوع 2: تحت رژیم غذایی پرچرب به مدت 3 ماه + تک دوز استرپتوزوتوسین (35 میلی گرم بر کیلوگرم)، و 3) دیابت نوع 2 + درمان با انسولین. محتوای پروتیینی گیرنده NMDA و همچنین Panx-1 با استفاده از روش وسترن بلات شناسایی و بین گروه ها مقایسه شد.

    یافته ها

    در معده موش های دیابتی نوع 2 بیان پروتیین Panx-1 به طور معنی دار کاهش داشت (0/001<p)، در حالی که بیان گیرنده NMDA (0/001<p) افزایش معنی داری را نشان داد. درمان با انسولین سطح بیان پروتیین Panx-1 را در موش های دیابتی بهبود بخشید، علاوه بر این، درمان با انسولین باعث کاهش سطح بیان گیرنده NMDA در موش های دیابتی شد (0/05<p).

    نتیجه گیری

    نتایج حاضر حاکی از تغییرات مهم سطوح پروتیینی گیرنده NMDA و کانال Panx-1 و نقش احتمالی آنها در بروز آسیب های حسی-حرکتی و ترشحی مرتبط با دیابت است. اصلاح تغییرات فوق ممکن است در بهبود آسیب های عملکردی ناشی از دیابت مزمن نوع 2 نقش داشته باشد.

    کلیدواژگان: دیابت نوع 2، گیرنده NMDA، کانال Pannexin-1
  • علی اربطی، حسن متین همایی*، محمدعلی آذربایجانی، صالح رحمتی صفحات 481-492
    زمینه و هدف

    استفاده از تستوسترون انانتات در بین ورزشکاران، به ویژه رشته های مقاومتی رواج دارد. با توجه به عوارض جانبی استفاده از تستوسترون انانتات، یافتن روش های جایگزین ضروری به نظر می رسد. مطالعه حاضر به مقایسه اثرات مستقل و تعاملی تمرین مقاومتی، تستوسترون و عصاره گرده نخل بر بیان ژن های FNDC5 و IGF1 بافت چربی قهوه ای در موش های صحرایی نر پرداخته است.

    روش ها

    در این مطالعه تجربی 36 سر موش صحرایی نر به طور تصادفی به 6 گروه کنترل، تمرین مقاومتی، عصاره گرده نخل، تستوسترون انانتات، عصاره گرده نخل+تمرین مقاومتی و تستوسترون انانتات+تمرین مقاومتی تقسیم شدند. برنامه تمرین مقاومتی به مدت 4 هفته (5 روز در هفته) اجرا شد. در روزهای تمرین، گاواژ عصاره گرده نخل (100 میلی گرم/کیلوگرم) و تزریق تستوسترون (2 میلی گرم/کیلوگرم) در گروه های مربوطه انجام شد. 48 ساعت پس از آخرین مداخله، موش ها قربانی شدند، بافت چربی قهوه ای جمع آوری و به آزمایشگاه ارسال شد و بیان ژن های FNDC5 و IGF1 با Real-time PCR سنجش شد.

    یافته ها

    در رت ها تمرین مقاومتی موجب افزایش بیان ژن های FNDC5 و IGF1 بافت چربی قهوه ای شد (0/001=P). تستوسترون نیز موجب افزایش بیان ژن FNDC5 بافت چربی قهوه ای شد (0/013= P). اما عصاره گرده نخل تاثیر معنی داری بر بیان ژن های FNDC5 و IGF1 بافت چربی قهوه ای نداشت. همچنین اثر هم افزایی (سینرژیکی) معنی داری بین متغیرهای پژوهش یافت نشد (0/05>P).

    نتیجه گیری

    بر اساس نتایج حاضر، هر دو تمرین مقاومتی و تستوسترون به طور معنی داری باعث افزایش بیان ژن FNDC5 در بافت چربی قهوه ای در رتها شد اما بر IGF1 تاثیر معنی داری نداشت. عصاره گرده نخل نیز تاثیر معنی داری بر بیان ژن های FNDC5 و IGF1 بافت چربی قهوه ای در رت ها نداشت.

    کلیدواژگان: تمرین مقاومتی، بافت چربی قهوه ای، تستوسترون، عصاره گرده نخل، بیان ژن
  • زهرا هرسینی، سید محمد حسینی*، فرشته پورعبدالحسین صفحات 493-500
    زمینه و هدف

    قارچ کش تیوفانات متیل که برای کنترل شایع ترین بیماری های قارچی در محصولات کشاورزی استفاده می شود، از طریق تغییر در هموستاز فیزیولوژیکی، اثرات سیتوتوکسیک بالایی در سلول ها ایجاد می کند. مطالعه حاضر با هدف ارزیابی تغییرات هیستوپاتولوژیکی متعاقب مصرف قارچ کش تیوفانات متیل در بافت مغز موش صحرایی ویستار انجام شد.

    روش ها

    در این مطالعه تجربی 32 سر موش صحرایی نر نژاد ویستار به صورت تصادفی در 4 گروه 8 تایی، یک گروه کنترل و سه گروه دریافت کننده سم تیوفانات متیل حل شده در روغن ذرت با دوز های 1328 (گروه A)، 996 (گروه B) و 664 (گروه C) (میلی گرم بر کیلوگرم وزن بدن) تخصیص یافتند. در پایان برای ارزیابی آسیب های ایجادشده در بافت مغز، رنگ آمیزی نیسل و هماتوکسیلین-ایوزین انجام شد.

    یافته ها

    ارزیابی ها بر روی بافت مغز، طیفی از تغییرات پاتولوژیکی در ناحیه قشر مغز گروه A و نکروز نورون ها در تمامی گروه های دریافت کننده سم تیوفانات متیل و به دنبال آن کاهش تراکم نورونی هیپوکامپ و قشر مغز را نشان داد که میزان این کاهش در تمامی نواحی از جمله ناحیه CA2,3 دو گروه A (5/12±106/4) و B (10/22±126/5) نسبت به گروه C (30/79±161/6) بیشتر بود (0/05<p).

    نتیجه گیری

    قارچ کش تیوفانات متیل از طریق آسیب به سلول های قشر مغز و نواحی اصلی هیپوکامپ باعث کاهش تراکم نورون های این نواحی در سیستم عصبی مرکزی می گردد که پس از افزایش دوز این قارچ کش شدت آسیب ها نیز افزایش پیدا کرده است.

    کلیدواژگان: تیوفانات متیل، هیپوکامپ، هیستوپاتولوژی، نیسل
  • فاطمه ربیع پور، سید داوود حسینی نسب*، ارسلان سالاری صفحات 501-511
    زمینه و هدف

    پرفشاری خون یک عامل خطر مهم برای بسیاری از بیماری ها می باشد. پیشینه های پژوهش حاکی از فعالیت های شناختی و کارکردهای اجرایی متفاوت همچون حافظه کاری ضعیف تر در بیماران پرفشاری خون در مقایسه با افراد غیرمبتلا است. لذا مطالعه حاضر با هدف تعیین اثربخشی درمان مبتنی بر ذهن آگاهی بر شاخص های حافظه کاری بیماران مبتلا به پرفشاری خون انجام شد.

    روش ها

    پژوهش حاضر یک کارآزمایی بالینی تصادفی شده دوسو کور، براساس طرح پیش آزمون- پس آزمون و پیگیری دو ماهه با گروه کنترل بود. جامعه پژوهش شامل تمامی افراد مبتلا به فشار خون شهر رشت بود که در سال 1400 به بیمارستان تخصصی قلب حشمت شهر رشت مراجعه کرده بودند. از این جامعه، 34 نفر داوطلب واجد شرایط به روش نمونه گیری هدفمند انتخاب شدند و به روش تصادفی سازی تحت وب در دو گروه مداخله و کنترل تخصیص یافتند. ابزار مورد استفاده در این مطالعه، آزمون یک و دو بک (محرک پیشین) کرچنر (نسخه کامپیوتری نجاتی) بود و درمان ذهن آگاهی طی 8 جلسه 120 دقیقه ای به صورت هفته ای یک بار در مورد گروه مداخله اجرا شد.

    یافته ها

    قبل از مداخله در پیش آزمون، میانگین شاخص های حافظه کاری گروه مداخله و گروه کنترل اختلاف معنی داری نداشتند. در پایان مداخله در پس- آزمون، میانگین شاخص های حافظه کاری گروه مداخله (1-بک، پاسخ های درست=75/17، زمان واکنش=462/61؛ و 2-بک، پاسخ های درست=67، زمان واکنش=495/81) و گروه کنترل (1-بک، پاسخ های درست=69/35، زمان واکنش=617/75؛ و 2-بک، پاسخ های درست=59/71 ، زمان واکنش=663/56) به طور معنی داری متفاوت بودند (0/001<p). به عبارتی درمان مبتنی بر ذهن آگاهی بر بهبود شاخص های حافظه کاری بیماران مبتلا به پرفشاری خون، اثربخش بود. همچنین نتایج در مرحله پیگیری در هر دو گروه تغییری نداشت که نشان دهنده پایداری درمان در گروه مداخله است.

    نتیجه گیری

    درمان ذهن آگاهی بر شاخص های حافظه کاری بیماران مبتلا به پر فشاری خون موثر است. لذا پیشنهاد می گردد که در مراکز درمانی از مداخله مذکور در جهت بهبود فعالیت های شناختی بیماران مبتلا به فشارخون استفاده گردد، اگرچه انجام مطالعات بیشتر در این زمینه ضروری به نظر می رسد.

    کلیدواژگان: درمان مبتنی بر ذهن آگاهی، حافظه کاری، پرفشاری خون
  • مقداد راحتی، امیرحسین احسنی آرانی*، شایان رمضان پور، سعید امینی صفحات 512-520
    زمینه و هدف

    رینیت آلرژیک، شایع ترین اختلال آتوپیک و یک بیماری التهابی مزمن راه هوایی است که می تواند در درازمدت منجر به اختلال و کاهش میزان کیفیت زندگی بیمار شود. این مطالعه با هدف مقایسه اثر درمان ترکیبی دس لوراتادین و مونته لوکاست با درمان تک دارویی دس لوراتادین بر علایم بالینی و کیفیت زندگی بیماران مبتلا به رینیت آلرژیک پایدار انجام شد.

    روش ها

    این کارآزمایی بالینی کنترل شده دو سوکور در کلینیک گوش، حلق و بینی مرکز آموزشی درمانی متینی وابسته به دانشگاه علوم پزشکی کاشان، بر روی 56 بیمار مبتلا به رینیت آلرژیک پایدار انجام شد. بیماران به طور تصادفی در دو گروه برای دریافت درمان ترکیبی مونته لوکاست (mg10) و دس لوراتادین (روزانه mg5) یا درمان تک دارویی دس لوراتادین برای مدت 6 هفته تقسیم شدند. در ابتدا و انتهای مطالعه، کیفیت زندگی و شدت علایم بالینی از طریق تکمیل پرسشنامه miniRQLQ و nasal symptom score در هر دو گروه ارزیابی شد.

    یافته ها

    در گروه مداخله (درمان ترکیبی مونته لوکاست و دس لوراتادین) و گروه کنترل (درمان تک دارویی دس لوراتادین)، کیفیت زندگی پس از دریافت درمان نسبت به قبل به طور معناداری افزایش یافت (0/05>P)، البته در گروه مداخله میزان افزایش کیفیت زندگی بیشتر بود. همچنین شدت علایم بالینی پس از دریافت درمان نسبت به قبل به طور معناداری کاهش داشت (0/01>P)، البته در گروه مداخله میزان کاهش علایم بالینی بیشتر بود.

    نتیجه گیری

    می توان گفت در بیماران مبتلا به رینیت آلرژیک پایدار، درمان ترکیبی مونته لوکاست و دس لوراتادین و درمان تک دارویی دس لوراتادین، در بهبود کیفیت زندگی و کاهش شدت علایم بالینی موثر هستند.

    کلیدواژگان: رینیت آلرژیک پایدار، درمان ترکیبی، کیفیت زندگی، دس لوراتادین، مونته لوکاست
  • سید عادل میری، صادق عبدالهی، مونا عبدالحمید طهرانی*، الهام دهقان صفحات 521-528
    زمینه و هدف

    چاقی پدیده ای چند عاملی است که می تواند با ایجاد اختلالات متابولیکی، سلامتی افراد را به خطر بیاندازد. هدف مطالعه حاضر مقایسه اثر تمرین تناوبی با شدت زیاد و متوسط بر سطوح سرمی آیریزین و عامل نروتروفیک مشتق از مغز در دانشجویان پسر مبتلا به چاقی بود.

    روش ها

    در این مطالعه نیمه تجربی 30 نفر از دانشجویان پسر چاق با دامنه سنی 28 تا 38 سال و BMI بالاتر از 30، بطور تصادفی در 3 گروه 10 نفری شامل تمرین تناوبی شدید، تمرین تناوبی با شدت متوسط و کنترل قرار گرفتند. برنامه تمرینی به مدت 8 هفته و هر هفته 3 جلسه اجرا شد. شاخص های آیریزین و BDNF در حالت 12 ساعت ناشتا، 24 ساعت قبل و بعد از اجرای تحقیق اندازه گیری شدند.

    یافته ها

    سطوح آیریزین در گروه تمرین تناوبی شدید (0/0001>P، 0/34Es=) و گروه تمرین تناوبی شدت متوسط (0/0001>P، 0/37Es=) با افزایش معنی دار همراه بود. در مقایسه بین گروهی تفاوت معنی دار مشاهده نشد. همچنین سطوح BDNF در گروه تمرین تناوبی شدید (0/0001>P، 0/53Es=) و گروه تمرین تناوبی شدت متوسط (0/0001>P، 0/36Es=) افزایش معنی داری داشت. در مقایسه بین گروهی تفاوت معنی دار مشاهده نشد.

    نتیجه گیری

    احتمالا تمرین تناوبی با هر دو شدت زیاد و متوسط می تواند با اثرگذاری مطلوب بر شاخص های آیریزین و BDNF موجب بهبود وضعیت سلامتی افراد مبتلا به چاقی شود.

    کلیدواژگان: تمرین اینتروال، تمرین HIIT، آیریزین، BDNF، چاقی
  • زهرا سلیمانی، کمال اصالت منش، محمدجواد آزادچهر، محسن ابودردا، محمدجواد رزاقی، روزبه اصالت منش* صفحات 529-538
    زمینه و هدف

    آرتریت روماتویید یک بیماری التهابی مزمن با علت ناشناخته است که با پلی آرتریت و علایم خارج مفصلی مشخص می شود. ابتلای بیماران آرتریت روماتویید به عفونت کووید-19 در مطالعات متعددی بررسی شده است. مطالعه حاضر بر آن است تا نقش عفونت کووید-19 را در تشدید بیماری آرتریت روماتویید بررسی نماید.

    روش ها

    در این مطالعه همگروهی گذشته نگر، پرونده 104 بیمار آرتریت روماتویید که به کووید -19 مبتلا شده بودند، بررسی شدند. بیماران از لحاظ فعالیت بیماری آرتریت روماتویید در دو هفته اول ابتلا به کووید-19 بر اساس معیارهای DAS28 ارزیابی و با اندکس فعالیت بیماری ایشان قبل از ابتلا به کووید- 19 مقایسه شدند. برای افتراق فعالیت بیماری آرتریت روماتویید از علایم عفونت ویروسی از آزمایش Anti CCP استفاده شد.

    یافته ها

    میانگین سنی بیماران 13/6±53/3 سال و 84 نفر (80/8 ٪)، زن بودند. میانگین طول مدت بیماری آرتریت روماتویید در بیماران مورد پژوهش 84/04±95/09 ماه بود. شدت بیماری کووید-19 در 19/3 درصد از بیماران، شدید تا بحرانی بود. فعالیت بیماری 5/76 درصد بیماران، قبل و بعد از ابتلا به کووید-19 تفاوتی نکرد و تنها 14 نفر (13/5 درصد) فعالیت بیماریشان بعد از ابتلا به کووید-19 تشدید شده بود. همه بیماران با فعالیت بیماری تشدیدیافته، دارای Anti-CCP مثبت بودند که این میزان در دو گروه دیگر به طور معناداری کمتر بود. همچنین درصد مرگ و میر در بین بیمارانی که فعالیت بیماری شان تشدید یافته بود به طور معناداری بیشتر از دو گروه دیگر گزارش شد. از لحاظ پیامد، میانگین مدت بستری در بیماران 3/5±7/3 روز بود و در نهایت 10 بیمار (9/6 درصد) فوت کردند. 

    نتیجه گیری

    یافته های مطالعه حاضر نشان داد که ابتلا به کووید-19 تاثیر معناداری بر تشدید فعالیت بیماری آرتریت روماتویید ندارد، با این وجود انجام مطالعات بیشتر در این زمینه ضروری است.

    کلیدواژگان: کووید-19، آرتریت روماتوئید، فعالیت بیماری، پیامد
  • مریم صلواتی فر*، پریا احمدزاده ایراندوست، فرانک جمشیدیان صفحات 539-547
    زمینه و هدف

    ژن tomm40 کدکننده پروتیین Tomm40 است که یک ترانسلوکاز در غشای خارجی میتوکندری می باشد. تغییرات در ژن tomm40 می تواند منجر به اختلال عملکرد میتوکندری شود. در این مطالعه ارتباط پلی مورفیسم rs2075650 در ژن tomm40 و امکان ابتلا به دیابت نوع 2 بررسی گردید.  

    روش ها

    در مطالعه حاضر، از 101 فرد سالم و 119 فرد مبتلا به دیابت نوع 2 خونگیری انجام شد و DNA نمونه ها با روشSalting out استخراج گردید. پس از طراحی پرایمر طبق روش Tetra-Primer Arms، تست PCR انجام و نتایج پلی مورفیسم بر روی ژل اگارز مشاهده گردید.

    یافته ها

    فراوانی ژنوتیپ های AA، AG و GG به ترتیب در گروه بیمار 28/14%، 67/80% و 05/5% و در گروه کنترل 84/15%، 18/81% و 98/2% بودند. همچنین فراوانی آلل های A و G به ترتیب در گروه بیمار 54% و 46% و در گروه کنترل 56% و 44% محاسبه شدند. تحلیل آماری یافته ها نشان داد که پلی مورفیسم rs2075650 ژن tomm40، ارتباط معناداری با خطر ابتلا به دیابت نوع 2 در جمعیت مورد مطالعه ندارد (0/05<P).

    نتیجه گیری

    پلی مورفیسم rs2075650 ژن tomm40 با امکان ابتلا به دیابت نوع 2 در جمعیت مورد مطالعه ارتباطی نداشت. انجام مطالعات بیشتر در جمعیت های با حجم نمونه بالا برای تایید یافته ها پیشنهاد می گردد.

    کلیدواژگان: دیابت، پلی مورفیسم، تک نوکلئوتید، tomm40
  • ساناز بختی، سید عبدالحمید انگجی، بهناز بیک زاده، هنگامه علی بیک*، راحله رودی، بهزاد ناروئی صفحات 548-558
    زمینه و هدف

    سرطان پروستات در بین مردان دومین سرطان از لحاظ بروز استاندارد شده سنی (ASR=16.6) و سومین سرطان از لحاظ مرگ و میر در ایران است. هدف از مطالعه حاضر، بررسی همراهی پلی مورفیسم ژن rs11672691 PCAT19/CEACAM  و پلی مورفیسم ژن rs2987983 ESR2 با امکان ابتلا به ادنوکارسینومای پروستات در جمعیت ایران می باشد.

    روش ها

    در این مطالعه مورد شاهدی (176 نفر) 87 نفر مبتلا به آدنوکارسینومای پروستات به عنوان گروه مورد و 97 نفر هیپرپلازی خوش خیم پروستات (BPH) به عنوان گروه شاهد بررسی گردید که هر دو گروه به بیمارستان لبافی نژاد تهران مراجعه کرده بودند. از روش Tetra-primer ARMS-PCR برای تعیین ژنوتایپ هریک از افراد شرکت کننده برای پلی مورفیسم rs11672691 (NC_000019.10) و rs2987983 (NC_000014.9) استفاده شد.

    یافته ها

    باتوجه به آزمون دقیق فیشر بین توزیع ژنوتیپی دو پلی مورفیسم rs2987983 و rs11672691، بین دو گروه آدنوکارسینوما و BPH هیچ اختلاف معناداری وجود نداشت (0/05P<). اختلاف معناداری بین توزیع ژنوتیپ پلی مورفیسم rs11672691 و PSA> 10 مشاهده گردید (0/028P=) و در سایر موارد هیچ همراهی بین سطوح مختلف PSA با این دو پلی مورفیسم وجود نداشت. 

    نتیجه گیری

    نتایج این مطالعه مشخص کرد که دو  پلی مورفیسم rs11672691 و rs2987983 هیچ گونه همراهی با خطر سرطان پروستات در جمعیت ایران ندارند.

    کلیدواژگان: rs11672691، rs2987983، سرطان پروستات، هایپرپلازی خوش خیم پروستات
  • بختیار ترتیبیان*، لیلا فصیحی، رسول اسلامی، احمد فصیحی صفحات 559-565
    زمینه و هدف

    در بیماران پیوند کبد، بروز عوارض بعد از عمل، زمان بستری و مراقبت بیماران را طولانی تر و هزینه های درمان را افزایش می دهد. هدف از این مطالعه پیش بینی عارضه آنسفالوپاتی کبدی در بیماران پیوند کبد با استفاده از‎ الگوریتم ماشین بردار پشتیبان در زنان میانسال فعال بود.

    روش ها

    جامعه آماری شامل 652 بیمار بودند که از بین آنها، 165 زن میانسال فعال دارای علایم آنسفالوپاتی که طی سال های 1380-1401 پیوند کبد انجام داده بودند به صورت در دسترس وارد مطالعه شدند. از الگوریتم ماشین بردار پشتیبان برای پیش بینی عارضه آنسفالوپاتی کبدی در بیماران پیوند کبدی و از نرم افزار مطلب برای تجزیه و تحلیل داده ها استفاده شد.

    یافته ها

    با استفاده از 14 ویژگی مربوط به اطلاعات آزمایشگاهی، آنتروپومتری و سبک زندگی آزمودنی ها، الگوریتم‎ ماشین بردار پشتیبان، می تواند با دقت 81/2 درصد و صحت 74/6 درصد افراد با و بدون عارضه آنسفالوپاتی کبدی را پیش بینی کند.

    نتیجه گیری

    با توجه به دقت‎ الگوریتم ماشین بردار پشتیبان روی داده ‎ها‎ ، به نظر می‎ رسد این سیستم بتواند با دقت بالا و با صرف کمترین هزینه پزشکان را‎ در پیش بینی خطر عارضه آنسفالوپاتی کبدی بعد از پیوند، یاری نماید. سیستم‎ها‎ ی پشتیبانی تصمیم گیری مبتنی بر کامپیوتر می‎ توانند تصمیمات بالینی ضعیف را کاهش دهند و همچنین هزینه‎ ها‎ی مربوط به آزمایش‎ ها‎ی بالینی غیرضروری را به حداقل رسانند.

    کلیدواژگان: پیوند کبد، آنسفالوپاتی، ‎ الگوریتم ماشین بردار پشتیبان، زنان میانسال
  • سید علیرضا میرابوطالبی، محمود دهقانی اشکذری*، سید مرتضی سیفتی صفحات 566-578

    ضایعاتی که از بافت آندومتر در اندام های خارج رحمی مانند صفاق لگن، تخمدان ها و روده ها منشا می گیرد، اندومتریوز نامیده می شود. این شرایط که در ارتباط با ناباروری است، در بیشتر خانم ها با درد مزمن همراه است. اگرچه علت دقیق این عارضه هنوز بطور کامل مشخص نشده اما عوامل ایمونولوژیکی، هورمونی و نورولوژیکی در مکانیسم های ایجادکننده علایم آن دخیل هستند. روش استاندارد طلایی برای تشخیص این بیماری، لاپاروسکوپی است که به دلیل تهاجمی بودن آن، تشخیص این بیماری را به طور متوسط 11-7 سال به تاخیر می اندازد که ممکن است عواقب جبران ناپذیری را به دنبال داشته باشد. بنابراین، همواره نیاز به بیومارکرهای غیرتهاجمی برای تشخیص زودهنگام بیماری وجود دارد. در مطالعه مروری حاضر به ارزش تشخیصی miR ها در اندومتریوز پرداخته شد. بیان تعدادی از miR ها در بافت و سرم بیماران مبتلا به آندومتریوز به دلایل مختلفی افزایش می یابد، که بررسی سریع این بیومارکرها می تواند با جلوگیری از عوارض آسیب زا، به تشخیص زودهنگام و غیرتهاجمی این بیماری کمک کند. در مجموع، شناسایی ژن هایی که با بیماری اندومتریوز در ارتباط هستند اگرچه دشوار است اما می تواند در تشخیص و پیش آگهی و مدیریت درمان این بیماری بسیار کمک کننده باشد.در این مطالعه مروری روایتی، در ابتدا، طبقه بندی و بررسی علایم بالینی و همچنین فرضیه های موجود در مورد علت آندومتریوز بررسی می شود و در نهایت انواع بیومارکرهایی که دارای حساسیت و ویژگی های قابل قبولی برای تشخیص آندومتریوز هستند، معرفی می گردند.

    کلیدواژگان: آندومتریوز، بیومارکرها، ژنتیک، تخمدان، هورمون
  • لیلا عباسی، سارا ابوالاحراری شیرازی* صفحات 579-589
    زمینه و هدف

    بی اختیاری ادراری در بیماران مولتیپل اسکلرورزیس بسیار شایع است که بر جنبه های مختلف روابط و کیفیت زندگی افراد اثر می گذارد. هدف از این مطالعه مروری روایتی، جمع آوری روش های تایید شده موثر بر بهبود بی اختیاری ادراری در این بیماران است که تحت عنوان درمان های فیزیوتراپی برای بیماران ارایه می گردد.

    روش ها

    در این مطالعه، پژوهش های مختلفی که از سال 1997 تا 2023 درباره فیزیوتراپی بی اختیاری ادراری بیماران مبتلا به مولتیپل اسکلروزیس انجام شده، مرور گردید. جستجو در پایگاه های مختلف گوگل اسکالر، پابمد و ساینس دایرکت در بین مقالات انگلیسی با استفاده از کلیدواژه های بی اختیاری ادراری، توانبخشی، فیزیوتراپی، مولتیپل اسکلروزیس انجام شد. از مجموع 40 مقاله بازیابی شده، 23 مقاله که طراحی، ارزیابی نتایج و عوارض درمان و وجود گروه کنترل را به طور مناسب مدنظر قرار داده بودند مورد مرور قرار گرفتند.

    یافته ها

    بررسی مطالعات مختلف نشان داد که تقویت و تحریک الکتریکی عضلات کف لگن، استفاده از الکترومیوگرافی بیوفیدبک، تحریکات مغناطیسی ساکرال و تحریکات مغناطیسی ترنس کرانیال، تحریک پوستی عصب تیبیالیس خلفی از درمان های موثر و بدون عوارض جانبی برای بیماران مبتلا به مولتیپل اسکلروزیس است.

    نتیجه گیری

    فیزیوتراپی با روش های مختلف تمرینی و الکتروتراپی سبب بهبود بی اختیاری ادراری و کیفیت زندگی در بیماران مولتیپل اسکلروزیس می شود و ترکیب درمان ها تاثیر بیشتری دارد.

    کلیدواژگان: بی اختیاری ادراری، فیزیوتراپی، توانبخشی، مولتیپل اسکلروزیس
|
  • Hossein Rezazadeh Mehrizi, Nepton Soltani, Nasrin Mehranfard, Maedeh Ghasemi* Pages 473-480
    Background and Aim

    Evidence shows that glutamate receptors play a role in the occurrence of gastrointestinal damage caused by diabetes. Therefore, in this study, the protein expression pattern of glutamate receptor N-methyl-D-aspartate (NMDA) and pannexin-1 (Panx-1) channel, which has an important functional relationship with glutamate receptors, in the stomach of type 2 diabetic rats were investigated. We also assessed the effect of long-term treatment with insulin on the possible changes of the mentioned proteins.

    Methods

    In this experimental study, 18 male Wistar rats weighing approximately 80-90 grams were randomly assigned into 3 groups (6 rats each): 1) control with standard diet, 2) type 2 diabetes: high-fat diet for 3 months + single dose of streptozotocin (35 mg/kg), and 3) type 2 diabetes + insulin treatment. The protein content of NMDA receptor as well as Panx-1 was detected using western blot method and compared among groups.

    Results

    In the stomach of type 2 diabetic rats, the expression of Panx-1 protein was significantly decreased (P<0.001), while the expression of NMDA receptor (P<0.001) showed a significant increase. Insulin treatment improved the expression level of Panx-1 protein in diabetic rats, in addition, insulin treatment decreased the expression level of NMDA receptor in diabetic rats (P<0.05).

    Conclusion

    The present findings indicate important changes in protein levels of NMDA receptor and Panx-1 channel and their possible role in the occurrence of sensory-motor and secretory damage related to diabetes. The correction of the above changes may play a role in improving the functional damage caused by type 2 diabetes.

    Keywords: Type 2 diabetes, NMDA receptor, Pannexin-1 channel
  • Ali Arbati, Hasan Matinhomaee*, MohammadAli Azarbayjani, Saleh Rahmati Pages 481-492
    Background and Aim

    The use of testosterone enanthate is popular among athletes, especially resistance sports. Considering the side effects of using testosterone enanthate, it seems necessary to find alternative methods. The present study compares the independent and interactive effects of resistance training, testosterone and palm pollen extract on the expression of FNDC5 and IGF1 genes in brown adipose tissue in male rats.

    Methods

    In this experimental study, 36 male rats were randomly assigned into 6 groups: control, resistance training, palm pollen extract, testosterone enanthate, palm pollen extract + resistance training and testosterone enanthate + resistance training. The resistance training program was implemented for 4 weeks (5 days per week). On training days, palm pollen extract gavage (100 mg/kg) and testosterone injection (2 mg/kg) were performed. 48 hours after the last intervention, rats were sacrificed, brown adipose tissue was collected and sent to the laboratory, and the expression of FNDC5 and IGF1 genes was measured by real-time PCR.

    Results

    In rats, resistance training increased the expression of FNDC5 and IGF1 genes in brown adipose tissue (P=0.001). Testosterone also increased the expression of FNDC5 gene in brown adipose tissue (P=0.013). However, palm pollen extract had no significant effect on the expression of FNDC5 and IGF1 genes in brown adipose tissue. Also, no significant synergistic effect was found between research variables (P>0.05).

    Conclusion

    Based on the present findings, both resistance training and testosterone significantly increased the expression of FNDC5 gene in brown adipose tissue in rats, but had no significant effect on IGF1. Palm pollen extract had no significant effect on the expression of FNDC5 and IGF1 genes in brown adipose tissue in rats.

    Keywords: Resistance training, Brown adipose tissue, Testosterone, Palm pollen extract, Gene expression
  • Zahra Harsini, Seyed Mohammad Hosseini*, Fereshteh Purabdolhosein Pages 493-500
    Background and Aim

    Thiophanate methyl fungicide, which is used to control the most common fungal diseases in agricultural products, causes high cytotoxic effects in cells through changes in the physiological homeostasis. The present study was conducted to evaluate the histopathological changes following the use of thiophanate methyl fungicide in the brain tissue of Wistar rats.

    Methods

    In this experimental study, 32 male Wistar rats were randomly assigned into 4 groups of 8, one control group and three groups receiving thiophanate methyl poison dissolved in corn oil with doses of 1328 (group A), 996 (group B) and 664 (group C) (mg/kg body weight). At the end, Nissl and hematoxylin-eosin staining was done to evaluate the damage caused in the brain tissue.

    Results

    Evaluations on the brain tissue showed a range of pathological changes in the cerebral cortex of group A and necrosis of neurons in all groups receiving thiophanate methyl poison, followed by a decrease in the density of neurons in the hippocampus and cerebral cortex, and the amount of this decrease in all areas of the CA2,3 area in groups A (106.40±5.12) and B (126.10±5.22) was higher than group C (161.30±6.79) (P<0.05).

    Conclusion

    Thiophanate methyl fungicide causes a decrease in the density of neurons in these areas in the central nervous system through damage to the cells of the cerebral cortex and the main areas of the hippocampus, which increased the severity of this damage after increasing the dose of the fungicide.

    Keywords: Thiophanate methyl, Hippocampus, Histopathology, Nissl
  • Fatemeh Rabipour, Seyed Davood Hosseininasab*, Arsalan Salari Pages 501-511
    Background and Aim

    Hypertension are an important risk factor for many diseases. Literature indicates different cognitive activities and executive functions, such as weaker working memory in hypertension patients compared to healthy. Therefore, the present study was conducted to determin the effectiveness of mindfulness-based therapy on working memory indicators of patients with hypertension.

    Methods

    The present study was a double-blind randomized clinical trial, based on a pre- and post-test design and a two-month follow-up with a control group. The research population included all people with hypertension in Rasht city (north of Iran) who visited Heshmat Heart Hospital in 2021. From this population, 34 volunteers were selected by purposive sampling and randomly assigned to intervention and control groups. The tool used in this study was Kirchner's 1 and 2 BACK test (computerized version) and a mindfulness therapy was performed during 8 sessions of 120 minutes once a week for the intervention group.

    Results

    Before the intervention in the pre-test, the mean working memory indices of the intervention group and the control group were not significantly different. At the end of the intervention in the post-test, the mean working memory indices of the intervention group (1-back, correct answers = 75.17, reaction time = 462.61; and 2-back, correct answers = 67, reaction time = 495.81) and the control group (1-back, correct answers=69/35, reaction time=617/75; and 2-back, correct answers=59/71, reaction time=663/56) were significantly different (P<0.0001). In other words, the therapy based on mindfulness was effective in improving working memory indices of patients with hypertension. Also, the outcome did not change in the follow-up phase in both groups, which indicates the stability of the therapy in the intervention group.

    Conclusion

    Mindfulness therapy is effective on working memory indicators of patients with hypertension. Therefore, it is suggested that the mentioned intervention be used in medical centers to improve the cognitive activities of patients with hypertension, although it seems necessary to conduct more studies in this field.

    Keywords: Mindfulness-based therapy, Working memory, Hypertension
  • Meghdad Rahati, AmirHossein Ahsaniarani*, Shayan Ramezanpour, Saeed Amini Pages 512-520
    Background and Aim

    Allergic rhinitis is the most common atopic disorder and a chronic inflammatory disease of the airways, which can lead to disruption and decrease the patient's quality of life in the long term. This study was conducted to compare the effects of desloratadine and montelukast combined treatment with desloratadine monotherapy on clinical symptoms and quality of life of patients with persistent allergic rhinitis.

    Methods

    This double-blind controlled clinical trial was conducted in the Ear, Nose and Throat Clinic of Metini Medical Training Center affiliated to Kashan University of Medical Sciences, on 56 patients with persistent allergic rhinitis. Patients were randomly assigned into two groups to receive combined treatment of montelukast (10 mg) and desloratadine (5 mg daily) or single drug treatment of desloratadine for a period of 6 weeks. At the beginning and end of the study, the quality of life and severity of clinical symptoms were evaluated by completing the miniRQLQ questionnaire and nasal symptom score in both groups.

    Results

    In the intervention group (combined treatment of montelukast and desloratadine) and the control group (single drug treatment of desloratadine), the quality of life increased significantly after receiving the treatment compared to before (P<0.05), although in the intervention group, this increase was more than that in the control group. Moreover, the intensity of clinical symptoms decreased significantly after receiving the treatment compared to before (P<0.01), although this reduction was more in the intervention group.

    Conclusion

    It can be concluded that in patients with stable allergic rhinitis, the combined treatment of montelukast and desloratadine and the single drug treatment of desloratadine are effective in improving the quality of life and reducing the severity of clinical symptoms.

    Keywords: Persistent allergic rhinitis, Combined treatment, Quality of life, Montelukast, Desloratadine
  • Adel Miri, Sadegh Abdollahi, Mona Abdolhamid Tehrani*, Elham Dehghan Pages 521-528
    Background and Aim

    Obesity is a multifactorial phenomenon that can endanger people's health by causing metabolic disorders. The aim of the present study was to compare the effect of high and moderate intensity interval training on the serum levels of irisin and brain-derived neurotrophic factor (BDNF) in obese male students.

    Methods

    In this quasi-experimental study, 30 obese male students with an age range of 28 to 38 years and a BMI > 30 were randomly assigned into three groups of 10; including high intensity interval training, moderate intensity interval training and control. The training program was implemented for 8 weeks and 3 sessions per week. Irisin and BDNF indices were measured after 12 hours of fasting, 24 hours before and after the research.

    Results

    Irisin levels were significantly increased in the high intensity interval training group (P<0.0001, Es=0.34) and the moderate intensity interval training group (P<0.0001, Es=0.37). No significant difference was observed in the comparison between groups. Also, the levels of BDNF in the high intensity interval training group (P<0.0001, Es=0.53) and the moderate intensity interval training group (P<0.0001, Es=0.36) were significantly increased. No significant difference was observed in comparison between groups.

    Conclusion

    It is possible that interval training with both high and moderate intensity can improve the health status of obese people by having a favorable effect on irisin and BDNF indicators.

    Keywords: Interval training, High-intensity interval training (HIIT) training, Irisin, Brain Derived Neurotrophic Factor (BDNF), Obesity
  • Zahra Soleimani, Kamal Esalatmanesh, MohammadJavad Azadceher, Mohsen Aboodarda, MohammadJavad Razaghi, Roozbeh Esalatmanesh* Pages 529-538
    Background and Aim

    Rheumatoid arthritis is a chronic inflammatory disease of unknown cause characterized by polyarthritis and extra-articular symptoms. Rheumatoid arthritis has been investigated in patients suffering from COVID-19 infection in several studies. The aim of this study was to investigate the role of COVID-19 infection in the intensity of rheumatoid arthritis.

    Methods

    In this retrospective cohort study, the medical files of 104 rheumatoid arthritis patients with COVID-19 infection were reviewed. Patients were evaluated in terms of rheumatoid arthritis disease activity in the first two weeks of COVID-19 infection based on DAS28 criteria and compared with their disease activity index before COVID-19 infection. Anti-CCP test was used to differentiate the activity of rheumatoid arthritis from the symptoms of viral infection.

    Results

    The mean age of the patients was 53.3±13.6 years and 84 (80.8%) were women. The mean duration of rheumatoid arthritis in the patients was 95.09±84.05 months. The severity of the COVID-19 disease was severe-critical in 19.3% of patients. The disease activity of 76.5% of the patients did not differ before and after exposing to COVID-19, and only in 14 (13.5%) patients the disease activity intensified after contracting COVID-19. All patients with intensified disease activity had positive Anti-CCP, which was significantly lower in the other two groups. Also, the percentage of mortality in patients whose disease activity was intensified was significantly higher than the other two groups. In terms of outcome, the mean length of hospitalization in patients was 7.3±3.5 days and 10 patients (9.6%) died.

    Conclusion

    The findings of the present study show that infection with COVID-19 does not have a significant effect on the intensity of rheumatoid arthritis disease, however, it is necessary to conduct more studies in this field.

    Keywords: COVID-19, Rheumatoid arthritis, Disease activity, Outcome
  • Maryam Salavatifar*, Parya Ahmadzadeh Irandoust, Faranak Jamshidian Pages 539-547
    Background and Aim

    The tomm40 gene encodes the Tomm40 protein, which is a translocase in the mitochondrial outer membrane. Changes in the tomm40 gene can lead to mitochondrial dysfunction. In this study, the association between rs2075650 polymorphism of the tomm40 gene and the possibility of type 2 diabetes was investigated.

    Methods

    In this study, blood was collected from 101 healthy people and 119 people with type 2 diabetes, and the DNA of the samples was extracted by salting out method. After designing the primer according to Tetra-Primer Arms method, PCR test was performed and polymorphism results were observed on agarose gel.

    Results

    The frequencies of AA, AG and GG genotypes were 14.28%, 80.67% and 5.05% in the patient group and 15.84%, 81.18% and 2.98% in the control group, respectively. Also, the frequencies of A and G alleles were calculated as 54% and 46% in the patient group and 56% and 44% in the control group, respectively. The statistical analysis showed that the rs2075650 polymorphism of the tomm40 gene has no significant association with the risk of type 2 diabetes in the studied population (P<0.05).

    Conclusion

    The rs2075650 polymorphism of the tomm40 gene was not related to the possibility of type 2 diabetes in the studied population. It is suggested to conduct more studies in populations with a large sample size to confirm the findings.

    Keywords: Diabetes, Polymorphism, Single Nucleotide, tomm40
  • Sanaz Bakhti, Seyed Abdolhamid Angaji, Behnaz Beikzadeh, Hengameh Alibeik*, Raheleh Roudi, Behzad Narouie Pages 548-558
    Background and Aim

    Prostate cancer among men is the second most common cancer in terms of age-standardized incidence (ASR=16.6) and the third most common cancer in terms of mortality in Iran. The aim of this study was to investigate the association of rs11672691 PCAT19/CEACAM and rs2987983 ESR2 gene polymorphisms with the possibility of prostate adenocarcinoma in Iranian population.

    Methods

    In this case-control study (n=176), 87 men with prostate adenocarcinoma were examined as the case group and 97 men with benign prostatic hyperplasia (BPH) as the control group. Both groups had referred to Labafinejad Hospital in Tehran, Iran. Tetra-primer ARMS-PCR method was used to determine the genotype of each participant for rs11672691 (NC_000019.10) and rs2987983 (NC_000014.9) polymorphisms.

    Results

    According to Fisher's exact test between the genotypic distribution of the two polymorphisms rs2987983 and rs11672691, there was no significant difference between the two groups of adenocarcinoma and BPH (P<0.05). A significant difference was observed between the genotype distribution of rs11672691 polymorphism and PSA>10 (P=0.028) and in other cases there was no association between different levels of PSA with these two polymorphisms.

    Conclusion

    The findings of this study reveal that the two polymorphisms rs11672691 and rs2987983 have no association with the risk of prostate cancer in the Iranian population.

    Keywords: rs11672691, rs2987983, Prostate cancer, Benign prostatic hyperplasia
  • Bakhtyar Tartibian*, Leila Fasihi, Rasoul Eslami, Ahmad Fasihi Pages 559-565
    Background and Aim

    In liver transplant patients, the occurrence of postoperative complications increases the length of hospitalization, care of patients and the costs of treatment. The aim of this study was to predict the complications of hepatic encephalopathy in liver transplant patients using the support vector machine (SVM) algorithm in active middle-aged women.

    Methods

    The statistical population included 652 patients, among them, 165 active middle-aged women with encephalopathy symptoms who underwent liver transplantation during 2011-2022 were included. SVM algorithm was used to predict the complications of hepatic encephalopathy in liver transplant patients and MATLAB software was used for data analysis.

    Results

    Using 14 features related to laboratory, anthropometry and lifestyle data, the SVM algorithm can predict people with and without hepatic encephalopathy complications with 81.2% accuracy and 74.6% precision.

    Conclusion

    According to the accuracy of the SVM algorithm on the data, it seems that this system may help physicians predict the risk of hepatic encephalopathy complications after transplantation with high accuracy and the lowest cost. Computer-based decision support systems can reduce poor clinical decisions and also minimize costs associated with unnecessary clinical trials.

    Keywords: Liver transplantation, Encephalopathy, Support vector machine algorithm, Middle-aged wome
  • Seyed Alireza Miraboutalebi, Mahmood Dehghani Ashkezari*, Seyed Morteza Seifati Pages 566-578

    Lesions originating from endometrial tissue in extrauterine organs such as pelvic peritoneum, ovaries and intestines are called endometriosis. This condition, which is related to infertility, is associated with chronic pain in most women. Although the exact cause of this condition has not yet been fully determined, the immunological, hormonal and neurological factors are involved in the mechanisms that cause its symptoms. The gold standard method for diagnosing this disease is laparoscopy, which, due to its invasiveness nature, delays the diagnosis of this disease by 7-11 years, and may lead to irreversible consequences. Therefore, there is always a need for non-invasive biomarkers for early diagnosis of the disease. In this review, the diagnostic value of MicroRNAs (MiRs) in endometriosis was discussed. The expression of a number of MiRs in the tissue and serum of patients with endometriosis increases for various reasons, and the rapid investigation of these biomarkers can help in the early and non-invasive diagnosis of this disease by preventing harmful complications. In general, although it is difficult to identify genes that are related to endometriosis, it can be very helpful in the diagnosis, prognosis and treatment management of this disease.In this narrative review, at first, the classification and investigation of clinical symptoms as well as some hypotheses about the cause of endometriosis are examined, and finally, some biomarkers that have acceptable sensitivity and characteristics for the diagnosis and treatment of endometriosis are introduced.

    Keywords: Endometriosis, Biomarkers, Genetics, Ovaries, Hormone
  • Leila Abbasi, Sara Abolahari-Shirazi* Pages 579-589
    Background and Aim

    Urinary incontinence is very common in multiple sclerosis patients, which affects various aspects of relationships and quality of life. The aim of this narrative review is to collect approved methods of physiotherapy treatments which are effective in healing urinary incontinence in these patients.

    Methods

    In this study, investigations conducted from 1997 to 2023 regarding urinary incontinence physiotherapy for patients with multiple sclerosis were reviewed. A search was made in different databases of Google Scholar, PubMed and Science Direct for retrieving English articles using the keywords urinary incontinence, rehabilitation, physiotherapy, multiple sclerosis. Out of 40 retrieved articles, 23 articles were reviewed that properly considered the design, evaluation of the results and complications of the treatment and the existence of the control group.

    Results

    The review of various studies showed that the strengthening and electrical stimulation of the pelvic floor muscles, the use of biofeedback electromyography, sacral magnetic stimulation and transcranial magnetic stimulation, skin stimulation of the posterior tibial nerve are effective treatments without side effects for patients with multiple sclerosis.

    Conclusion

    Physiotherapy with different exercise methods and electrotherapy heal urinary incontinence and improve quality of life in multiple sclerosis patients, and the combination of treatments has a greater effect.

    Keywords: Urinary incontinence, Physical therapy, Rehabilitation, Multiple sclerosis