فهرست مطالب

مهندسی ترافیک - پیاپی 94 (پاییز 1402)

نشریه مهندسی ترافیک
پیاپی 94 (پاییز 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/09/29
  • تعداد عناوین: 7
|
  • حمیدرضا تاجداری*، بهناز ادب دخت، حسن ذوقی صفحات 1-10

    در شهرهای کشور با توجه به عدم وجود منابع مالی برای توسعه نامحدود زیرساخت های سیستم حمل ونقل شهری، لازم است مدیریت عرضه به منظور استفاده بهینه از تسهیلات موجود در اولویت قرار گیرد. با توجه به رویکرد این مطالعات، روش مدیریت تعیین جهت شبکه معابر شهری به عنوان یکی از روش های مهم (و درعین حال با حساسیت و ریسک بالا) موردتوجه است. با توجه به مشکلات مشاهده شده و مصاحبه های صورت گرفته می توان گفت که بحث تراکم و تاخیر ترافیکی در معابر و بخصوص تقاطعات یکی از مهم ترین مشکلات موجود در سطح شبکه معابر شهر اصفهان و بخصوص در محدوده مرکزی این شهر است. بر اساس نتایج حاصله از گزارش های پیشین مبنی بر شناسایی وضع موجود، شبیه سازی و کالیبره نمودن شبکه معابر محدوده های موردمطالعه در وضع موجود، برآورد ماتریس تقاضا در افق طرح، تعریف سناریوها به منظور تغییر جهت معابر و با هدف افزایش کارایی شبکه و شبیه سازی این سناریوها و درنهایت تعیین روش شناسی ارزیابی سناریو، در فصل پایانی این مطالعات نتایج حاصل از ارزیابی سناریوها و انتخاب سناریو برتر در هر یک از محدوده های موردمطالعه ارایه شده است. بر این اساس و پس از انتخاب سناریو برتر، نیازهای اجرایی هر یک از آن ها ارایه و پیش بینی اثرات آن موردبررسی قرارگرفته است.

    کلیدواژگان: شبکه معابر، تغییر جهات حرکتی، حجم، سرعت، جریان ترافیک، حمل ونقل همگانی
  • پگاه جعفری حقیقت پور*، شهریار صنعتی رودپشتی، محمدحسین معدنچی ها صفحات 11-24

    وجود بار ترافیکی بسیار زیاد در کلان شهر تهران و نبود تناسب بین تعداد خودروهای موجود و ظرفیت راه های درون شهری، برنامه ریزی ها برای حل معضلات ترافیکی شهر تهران را بیشتر از گذشته به استفاده بهینه از ITS سوق می دهد. با ایجاد زیرساخت های مناسب و استفاده از فناوری نوین می توان به سرعت و با صرف هزینه ای بسیار پایین تر از آن مقداری است که برای روان سازی ترافیک نیاز است، مشکلات مختلف تهران را ازجمله ترافیک سنگین، آلودگی های زیست محیطی، به هدر رفتن انرژی، زمان و هزینه را برطرف کرد. برای رسیدن به این هدف در این پژوهش، پس از انجام مطالعات کتابخانه ای، داده های موردنیاز (حجم ترافیک عبوری، طول صف، میانگین سرعت مکانی، میانگین زمان تخلیه هر صف و میانگین سرفاصله زمانی) و روش جمع آوری آن ها مشخص گردید. ارتباط این داده ها با یکدیگر به وسیله نرم افزار SPSS و روش همبستگی ضریب پیرسون انجام شد. جهت شبیه سازی و بررسی سناریوهای موردنظر برای هر تقاطع (وضع موجود، بهبود زمان بندی چراغ ها و بهینه سازی) از نرم افزار AIMSUN استفاده گردید. نتایج حاصل از این تحقیق نشان داد که سرعت خودروهای عبوری به طور میانگین 1.25 تا 1.9 برابر سرعت وضع موجود می شود، درنتیجه این افزایش سرعت، زمان تاخیر و زمان سفر به ترتیب کاهش حداقلی 14% و 5% خواهند داشت و همچنین حداقل کاهش چگالی 6% خواهد بود. میزان آلایندگی و مصرف سوخت نیز به ترتیب کاهش حداقلی 6% و 5% خواهند داشت. سرفاصله زمانی نیز کاهش حداقلی 14% را تجربه نموده است.

    کلیدواژگان: ترافیک، بهینه یابی، حمل ونقل هوشمند، تقاطعات، جریان عبوری
  • صدیقه خوشه چین بهار*، مهدی نجفی، سید محمد حاجی مولانا صفحات 25-38

    با توجه به افزایش قابل توجه ازدحام ترافیک بر زمان سفر و وابستگی نجات جان مجروحان ناشی از زلزله به سرعت امداد رسانی و انتقال به بیمارستان ها جهت کاهش تلفات انسانی، در این مقاله به بررسی مسیله مسیریابی وسایل نقلیه اضطراری (VRP) در فاز پاسخ به زلزله با در نظر گرفتن تاثیر ترافیک در زمان سفر از طریق تابع توسعه یافته BPR با هدف انتقال سریع مصدومان با اولویت های امدادرسانی مختلف، از مناطق زلزله زده به بیمارستان ها پرداخته شده است. مدل برنامه ریزی غیر خطی عدد صحیح مختلط(MINLP)  چند هدفه، چند حالته و چند دوره ای پیشنهادی مبتنی بر شبکه، به صورت بهینه سازی قطعی فرموله شده و جهت خطی سازی روابط ریاضی، از برنامه ریزی عدد صحیح و برنامه ریزی تفکیک پذیر و تکنیک تابع قطعه قطعه خطی استفاده می گردد. مدل چند هدفه دارای اهداف بشردوستانه، هزینه ای و زمان است که به روش ترکیبی سلسله مراتبی لکزیکوگرافیک و مجموع وزنی حل می شود. عملکرد مدل با یک مسیله فرضی موردبررسی قرار می گیرد که پس از کد نمودن با نرم افزار GAMS و حل آن از طریق CPLEX، نتایج به دست آمده، حاکی از عملکرد مناسب مدل در حل مسیله مسیریابی وسایل نقلیه امدادی و انتقال مصدومان به بیمارستان ها در کوتاه ترین مسیر ازنظر فاصله زمانی است.

    کلیدواژگان: حمل و نقل مصدومان، برنامه ریزی وسایل نقلیه، ازدحام ترافیک، تابع BPR، تابع قطعه قطعه خطی
  • سید عبدالهادی دانشپور، مصطفی بهزادفر، سید سعید سادات موسوی، بابک اکبری* صفحات 39-54

    پیامدهای استفاده از خودرو شخصی همواره در کانون توجه پژوهشگران و فعالان حوزه توسعه پایدار شهری بوده است. رویکرد حمل ونقل خرد مقیاس (میکروموبیلیتی) که با بهره گیری از فناوری های نوین در سالیان اخیر فراگیرشده، به عنوان راه حلی مناسب جهت کاهش اتکای بیش ازحد شهروندان به خودروی شخصی و ارتقا ظرفیت و بهره وری حمل ونقل همگانی مطرح می شود، می تواند اثرات مثبتی را بر پایداری محیط زیستی برجای گذارد. بااین وجود، میزان تاثیر این شیوه حمل ونقلی با مختصات منحصربه فردی که از آن برخوردار است، بر ابعاد سه گانه پایداری (محیط زیستی، اجتماعی و اقتصادی) نیازمند بررسی بیشتراست، علاوه بر این در هر موضع مشخص یک بررسی مجزا را می طلبد. در این جستار با بررسی ویژگی های حمل ونقل پایدار و ابعاد حمل ونقل خردمقیاس، بر اساس مرور ادبیات نظری، بررسی تجارب اجرایی و مصاحبه با نخبگان یک چارچوب نظری جهت بررسی تاثیر حمل ونقل خردمقیاس بر هرکدام از ابعاد سه گانه پایداری آماده خواهد شد. در ادامه این معیارها نیز توسط مصاحبه شوندگان در بستر شهر تهران مورد ارزشیابی قرار خواهند گرفت. این بررسی نشان خواهد داد که موفقیت این شیوه حمل ونقل در تهران به لحاظ بعد اقتصادی و اجتماعی پایداری آسیب پذیر بوده و بنابراین پیشاپیش فرهنگ سازی اجتماعی، حضور شرکت های نوآور برای ایجاد یک مدل عملیاتی کارآمد، ایجاد زیرساخت های فیزیکی مناسب و حمایت مالی و قانون گذاری از جانب نهادهای مدیریت شهری لازم است تا حمل ونقل خردمقیاس بتواند در میان مدت و بلندمدت در تقویت پایداری تهران موثر باشد.

    کلیدواژگان: پایداری، ابعاد پایداری، حمل ونقل پایدار، حمل ونقل خردمقیاس، شهر تهران
  • یحیی صادقی جهانی، کامران رحیمی*، آرش عباسی، محمد بیدادیان صفحات 55-69

    مسایل حمل ونقل به ویژه در کلان شهر تهران در زمره مهم ترین مسایل شهری است که ازجمله آن ها پارکینگ، یکی از پردامنه ترین موضوعات است. مسیله پارکینگ در حمل ونقل شهری چه از دید استفاده کنندگان از سیستم حمل ونقل و چه از دید نهادهای مدیریت شهری ازجمله مهم ترین مسایل شهری بوده و علاوه بر آنکه به صورت غیرمستقیم بر ترافیک شهر تاثیرات زیادی را بر جای می گذارد در زمینه های اجتماعی و همچنین اقتصادی نیز مشکلات و عوارض متعددی را ایجاد نموده است و ازاین رو طی سال های گذشته از سوی مدیران و مسیولان شهری بارها راهکارها و سیاست هایی در راستای بهینه کردن فرآیند مدیریت پارکینگ در شهر تهران در دست اقدام قرارگرفته که البته چندان نتایج قابل توجهی نیز به همراه نداشته است. تجربیات پیشین و مطالعات انجام شده در سایر کشورها نیز نشان داده است که اگر احداث پارکینگ اگر با رویکرد پاسخ به نیاز برای فضای پارک ادامه یابد هیچ انتهایی ندارد و بدون رسیدن به نتیجه ای پایدار باید همچنان به این روند ادامه داد. لذا استفاده از ابزارها و استراتژی های مدیریت پارکینگ امری اجتناب ناپذیر در برخورد با مقوله پارکینگ است. مدیریت پارکینگ درصورتی که به خوبی با سایر ابزارهای مدیریت تقاضا همراه گردد می تواند روشی مطمین جهت دستیابی به پاسخی هوشمند در رابطه با برنامه ریزی انواع پارکینگ باشد. در این راستا این مقاله درصدد برآمد در گام اول ضمن معرفی و شناسایی انواع پارکینگ های موجود، اقدامات و تجربیاتی که در سایر شهرها و همچنین شهر تهران در خصوص مدیریت و ارتقای روند استفاده از این پارکینگ ها انجام شده است را مورد شناسایی قرار داده و ضمن آسیب شناسی این سیاست ها و اقدامات گزارش با توجه به مباحث ارایه شده در قسمت های قبلی و در نظر گرفتن شرایط شهر تهران، راهکارهایی جهت برون رفت از معضلات جدی مربوط به پارکینگ معرفی شده است.

    کلیدواژگان: راهبرد، پارکینگ، تقاضا، آسیب شناسی
  • یاسر تقی زاده*، علی اصغر نیشابوری، مرتضی چایچی مطلق، سروش صدرائی صفحات 71-83

    مهم ترین مسیله ای که باید هم زمان با توسعه شهرها در نظر گرفته شود، طراحی و اصلاح شبکه خطوط حمل ونقل همگانی است که مهم ترین بخش آن، طراحی شبکه خطوط اتوبوس رانی است. در شهر مشهد، ایجاد خطوط مترو و BRT در شبکه شهری و همچنین رشد جمعیت، باعث تغییرات اساسی در الگوی سفرهای شهری شده است و لذا اصلاح شبکه خطوط اتوبوس رانی امری ضروری است. روش هایی که تا به امروز برای طراحی شبکه اتوبوس رانی ارایه شده اند، کمتر به جنبه اجرایی توجه نموده اند و پیاده سازی آن ها در شبکه های واقعی و بزرگ مقیاس بسیار زمان بر است. هدف اصلی این مطالعه، ارایه روشی اجرایی و کاربردی برای طراحی شبکه اتوبوس رانی شهری است. روش این مطالعه ترکیبی از روش های ابتکاری و فرا ابتکاری بوده و مبتنی بر الگوریتم ژنتیک است. به منظور به کارگیری این روش حل و امکان پیاده سازی آن برای شهر مشهد، از برنامه نویسی در محیط C++ بهره گرفته شد که امکان طراحی سریع شبکه اتوبوس رانی را برای اهداف و محدودیت های مختلف فراهم می آورد. خروجی و نتایج این روش برای شهر مشهد استخراج شد و شبکه بهینه اتوبوس رانی با شبکه موجود مقایسه گردید. نتایج نشان داد که پوشش تقاضا و سایر شاخص های عملکردی در شبکه اتوبوس رانی پیشنهادی، بهبود قابل توجهی نسبت به شبکه وضع موجود دارد.

    کلیدواژگان: طراحی شبکه اتوبوس رانی، الگوریتم ژنتیک، شبکه بهینه، پوشش تقاضا
  • علی رحمانی، امین میرزا بروجردیان*، امیرحسین صیامی، محمد سارنگ صفحات 85-94

    در آزادراه ها علاوه بر بررسی موضوع عملکرد ترافیکی در مقطع ورودی رمپ به آزاد راه و تاثیر آن بر تاخیرات وسایل نقلیه، گاهی بنا بر نیاز، مقطع آزادراهی به طور موقت دچار تغییر عملکردی نسبت به حالت عادی می شود. این تغییر در عملکرد، بسته شدن موقتی یک یا چند خط عبوری در آزادراه در طول خاصی از آزادراه می تواند باشد که بنا به دلایل مختلفی ازجمله تعمیر و نگهداری آزادراه است. بسته شدن یک یا چند خطوط عبوری آزادراه هنگامی که جریان عبوری وسایل نقلیه آزادراه در مقطعی با وسایل نقلیه ورودی از رمپ، همگرایی دارند را نیازمند مطالعه و بررسی ویژه کرده است. در کتاب راهنمای ظرفیت راه ها موضوع بررسی تاخیرات ناشی از ناحیه کارگاهی در محل ورودی رمپ به آزادراه دیده نشده بود که در این مطالعه با استفاده از نرم افزار شبیه ساز ایمسان، به آن پرداخته شده است. در این مطالعه تلاش گردید تا اثر تداخلات ناشی از وجود ناحیه کارگاهی و تعداد خطوط عبوری آزادراه، خطوط مسدود شده آزادراه، خطوط ورودی از رمپ و طول خط افزایش سرعت را بر زمان سفر بسنجد و آن را با راهنمای ظرفیت راه ها به طور جزیی تر مقایسه کند. با توجه به پیکر بندی ملاک عمل در راهنمای ظرفیت راه ها دیده شد که در حالت همگرایی 2 خط به 1 خط اثر متغیرهای حجم جریان ورودی اصلی و حجم جریان ورودی رمپ دارای بیشترین اثر بر تعداد تداخلات و همچنین افزایش زمان سفر بوده است. این در صورتی است که متغیر طول خط افزایش سرعت در این حالت اثر کاهشی بیشتری بر تعداد تداخلات و زمان سفر به نسبت سایر حالت ها داشته است.

    کلیدواژگان: زمان سفر، خط افزایش سرعت، ناحیه کارگاهی، رمپ ورودی، شبیه سازی
|
  • Hamid Reza Tajdari *, Behnaz Adabdokht, Hasan Zoghi Pages 1-10

    In the cities of the country, due to the lack of financial resources for the unlimited development of urban transportation system infrastructure, it is necessary to prioritize supply management in order to optimally use the existing facilities. According to the approach of these studies, the management method of determining the direction of the urban road network is considered as one of the important methods (and at the same time with high sensitivity and risk). According to the problems observed and the interviews conducted, it can be said that the issue of congestion and traffic delay in roads and especially intersections is one of the most important problems in the road network of Isfahan city, especially in the central area of this city. Based on the results obtained from previous reports on identifying the current situation, simulating and calibrating the road network of the studied areas in the current situation, estimating the demand matrix in the planning horizon, defining scenarios in order to change the direction of the roads and with the aim of increasing the efficiency of the network and simulation These scenarios and finally determining the methodology of scenario evaluation, in the final chapter of these studies, the results of evaluating the scenarios and selecting the best scenario in each of the studied areas are presented. Based on this and after choosing the best scenario, the implementation needs of each of them have been presented and its effects predicted.

    Keywords: Road network, change of movement directions, volume, speed, traffic flow, public transportation
  • Pegah Jafari Haghighatpour *, Shahriar Sanati Rudpashti, Mohammad Hossein Madanchiha Pages 11-24

    The presence of heavy traffic in Tehran metropolis and the lack of proportionality between the number of existing cars and the capacity of inner-city roads lead the plans to solve the traffic problems of Tehran city to the optimal use of ITS more than in the past. By creating suitable infrastructures and using new technology, it is possible to quickly and by spending much lower costs than the amount needed for smoothing the traffic, to solve the various problems of Tehran, including heavy traffic, environmental pollution. Energy, time and cost. To achieve this goal in this research, after conducting library studies, the required data (passing traffic volume, queue length, average spatial speed, average emptying time of each queue and average time interval) and the method of their collection was specified. The correlation of these data with each other was done by SPSS software and Pearson coefficient correlation method. AIMSUN software was used to simulate and check the desired scenarios for each intersection (current situation, improvement of timing of lights and optimization). The results of this research showed that the average speed of passing vehicles will be 1.25 to 1.9 times the existing speed, as a result of this increase in speed, delay time and travel time will decrease by 14% and 5%, respectively, and also decrease the density by 6% will be. The amount of pollution and fuel consumption will also have a minimum reduction of 6% and 5%, respectively. It has experienced a minimum decrease of 14% over time.

    Keywords: traffic, optimization, intelligent transportation, intersections, passing flow
  • Sedigheh Khoushehchin Bahar *, Mehdi Najafi, Seyyed Mohammad Hadji Molana Pages 25-38

    Traffic congestion during the earthquake response phase could significantly affect relief emergency logistics planning and endangers injured people’s lives. Given this significant impact, this study develops a mathematical formulation to employ the BPR function and capture the traffic congestion impact on emergency vehicle planning for casualty transportation. The problem under investigation is formulated as a mixed integer non-linear programming (MINLP) that comprises multi-objective functions and considers different modes of transportation for casualties. The developed formulation is then linearized through a piecewise linear function technique. Subsequently, we employ the lexicographic and weighted sum techniques to develop a hybrid solution algorithm for solving the proposed linear formulation. Finally, the developed formulation and solution algorithm are applied in a numerical case to investigate the impact of traffic congestion. The result reveals the significant effects of traffic congestion on vehicle delays, choosing emergency vehicle routing, allocating emergency vehicles to the routes and hospitals, and assigning injured people to the emergency vehicles and the hospitals. This analysis also exhibits that applying the developed mechanism improves casualty transportation in the earthquake response.

    Keywords: Casualty Transportation, Vehicle Planning, Traffic Congestion, The BPR function, The Piecewise Linear function
  • Seyed Abdolhadi Daneshpour, Mostafa Behzadfar, Seyed Saeed Sadat Mousavi, Babak Akbari * Pages 39-54

    The negative consequences of the use of private cars have been the focus of attention of researchers and activists in the field of sustainable urban development. The approach of small-scale transportation (micromobility), which has become widespread with the use of new technologies in recent years, is proposed as a suitable solution to reduce the excessive reliance of citizens on private cars and to improve the capacity and efficiency of public transportation. which can leave positive effects on environmental sustainability. Nevertheless, the impact of this mode of transportation, with its unique coordinates, on the three dimensions of sustainability (environmental, social and economic) still needs further investigation and, in addition, requires a separate investigation. In this research, by examining the characteristics of sustainable urban transportation and the dimensions of micro-scale transportation, based on the review of theoretical literature, review of executive experiences and interviews with the elites of the academy, the profession, and the police force, a theoretical framework was created to investigate the impact of micro-scale transportation on Each of the three dimensions of sustainability will be prepared. In the following, these criteria will also be evaluated by the interviewees in the city of Tehran. This study will show that the success of this method of transportation in Tehran is vulnerable in terms of economic and social aspects, and therefore it is necessary to create social culture, the presence of innovative companies to create an efficient operating model, create appropriate physical infrastructure and financial support and specific legislation. On the part of urban management institutions, it is necessary for small-scale transportation to be effective in strengthening the sustainability of Tehran city in the medium and long term.

    Keywords: sustainability, dimensions of sustainability, sustainable transportation, micromobility, Tehran
  • Yahya Sadeghi Jahani, Kamran Rahimi *, Arash Abasi, Mohammad Bidadian Pages 55-69

    Transportation, especially in Tehran metropolis, is one of the most important urban issues, in that way parking is one of the most important topics from the point view of the users of the transportation system and urban management institutions. Parking management In addition to indirectly affecting the traffic of the city, it has caused many problems and complications in the social and economic fields as well. Over the past years, many solutions and policies have been implemented by city managers to optimize the parking management process in Tehran, which of course did not bring significant results. Studies conducted in other countries have also shown that parking construction has no end if it continues with the approach of responding to the need for parking space and this strategy will not have any positive result. So use of parking management tools and strategies is inevitable in dealing with the Parking management, if it is well combined with other demand management tools, can be a reliable way to achieve an intelligent answer regarding the planning of parking types. In this article in the first step different types of parkings has identified and studies and experiences in Iran and other countries was introduced. After that Pathology of these policies and measures of the report according to the topics presented in the previous parts and taking into account the conditions of Tehran city, solutions have been introduced to solve the serious problems related to parking.

    Keywords: strategy, demand, parking management, Pathology
  • Yaser Taghizade *, Aliasghar Neyshabouri, Morteza Chaichi Motlagh, Soroush Sadraei Pages 71-83

    The most important issue that must be considered at the same time as the development of cities is the design and modification of the public transportation network, and the most important part of which is the design of the bus network. In the city of Mashhad, the creation of metro and BRT lines in the urban network, as well as population growth, have caused fundamental changes in the pattern of urban travel, and therefore it is necessary to modify the network of bus lines. The methods that have been presented to design the bus network have paid less attention to the implementation aspect, and their implementation in real and large-scale networks is very time-consuming. The main goal of this study is to provide an effective and practical method for designing the urban bus network. The method of this study is a combination of heuristic and meta-heuristic methods and is based on genetic algorithm. In order to apply this solution method and the possibility of its implementation for the city of Mashhad, programming in C++ environment was used, which provides the possibility of fast design of the bus network for different purposes and limitations. The output and results of this method were extracted for the city of Mashhad and the optimal bus network was compared with the existing network. The results showed that the demand coverage and other performance indicators in the proposed bus network have a significant improvement compared to the existing network.

    Keywords: Bus network design, Genetic algorithm, Optimized network, Demand coverage
  • Ali Rahmani, Amin Mirza Boroujerdian *, Amir Hossein Siami, Mohammad Sarang Pages 85-94

    In freeways, in addition to assessing the traffic performance at the entrance ramp section to the freeway and its impact on vehicle delays, temporary functional changes may be necessary in certain freeway sections. Such changes could involve the temporary closure of one or several lanes along a specific stretch of the freeway for various reasons, including maintenance and repairs. The closure of one or several freeway lanes, when the flow of freeway traffic converges with the traffic from the entrance ramp, requires specific study and examination for various considerations. The Guide to Road Capacity did not previously address the examination of delays caused by the work zone area at the entrance ramp to the freeway. This study addresses this gap using the simulation software Aimsun. The study aims to measure the effects of interferences caused by the presence of the Work Zone area, the number of freeway lanes, the blocked freeway lanes, the entrance ramp lanes, and the length of the acceleration lane on travel time, comparing it with the Guide to Road Capacity in more detail. Considering the criteria in the Guide to Road Capacity, it was observed that in the convergence of 2 lanes to 1 lane, the main input flow volume and the entrance ramp flow volume had the most significant impact on the number of interferences and travel time. The variable of the acceleration lane length in this case had a more significant reduction effect on the number of interferences and travel time compared to other scenarios.

    Keywords: Travel time, acceleration lane, Work Zone area, entrance ramp, simulation