فهرست مطالب

سبک شناسی نظم و نثر فارسی (بهار ادب) - پیاپی 92 (دی 1402)

مجله سبک شناسی نظم و نثر فارسی (بهار ادب)
پیاپی 92 (دی 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/10/06
  • تعداد عناوین: 15
|
  • محمدحسن ارجمندی فر *، بیژن ظهیری ناو صفحات 1-22
    زمینه و هدف

    یکی از عاشقانه های نیک بنیان شاهنامه فردوسی، داستان زال و رودابه است؛ اثری که حماسه و عشق را به زیبایی در هم آمیخته و به زبان شعر روایت کرده است. مشابه این داستان در ادبیات عامیانه اروپا، داستانی به نام راپونزل است که شباهتهای چشمگیری با داستان زال و رودابه دارد. هدف از این پژوهش بررسی تطبیقی دو داستان و واکاوی این موضوع است که آیا داستان راپونزل از داستان زال و رودابه اقتباس شده است یا نه.

    روش مطالعه

    این پژوهش بر اساس نظریه روایت شناسی به مقایسه تطبیقی داستان راپونزل و داستان زال و رودابه میپردازد. پس از دیرینه شناسی داستانها مشخص شد که داستان راپونزل یک قرن پیش از معرفی و ورود شاهنامه به اروپا، در ایتالیا چاپ شده و در ادبیات عامیانه مردمان ساحل دانوب وجود داشته است؛ بنابراین فرضیه مقتبس بودن راپونزل از شاهنامه رد میشود.

    یافته ها

    در همانندسنجی گفتمانی این داستانها، عناصر و نمادهای مشترکی همچون اصالت عشق، برج و بلندی و کوه، گیسو و گیسوافشاندن و فرزند یافت شد که بر کهن الگوها و دیدگاه های مشترک فرهنگی خاستگاه های هردو داستان اشاره دارد.

    نتیجه گیری

    در هر دو داستان، عشق راه رسیدن به تعالی معرفی شده و رونده ای است که راه خود را به سوی وصال باز میکند و در نهایت، پیروزی با عشق است. از سوی دیگر، خرد و عشق بالهای پریدن و تعالی معرفی میشوند که خرد بی عشق و عشق بی خرد معنا ندارد. «بلندی» نیز که در هر دو داستان در شمایل برج خودنمایی میکند، نشانگر میل درونی انسان به فرارفتن است و آنچه میتواند زمینه این تعالی را فراهم سازد، گیسوی فروهشته یار است و بالاخره اینکه فرزندآوری به تداوم منش عاشقانه و جاودانگی اشاره دارد که در داستان زال و سیمرغ به زاده شدن رستم و در داستان راپونزل به تولد دوقلوها می‎انجامد. در مجموع اگرچه این داستانها سیر روایی مشابهی ندارند، به لحاظ گفتمانی و پیام اثر، وجوه مشترک زیادی را میتوان در آنها برشمرد که نشان میدهد این همانندی اتفاقی نیست.

    کلیدواژگان: زال و رودابه، راپونزل، سیمرغ، فردوسی، شاهنامه
  • سولماز پورتقی میاندوآب، تورج عقدایی *، حیدر حسنلو، مهری تلخابی صفحات 23-41
    زمینه و هدف

    زنان در طول دوره های مختلف ادبیات داستانی جایگاه برجسته ای در آثار نویسندگان داشته و قبل از ورود نویسندگان زن به این نوع ادبی، مسایل و عواطف زنانه با دیدگاه مردانه در داستانها مجال بروز مییافت؛ اما از دهه چهل به بعد زنان با ورود به حوزه داستان نویسی، جریت پرداختن به موضوع زن را یافتند و شناساندن جایگاه اجتماعی زن به یکی از مفاهیم اصلی ادبیات داستانی زنانه مبدل شد. شهرنوش پارسی پور، منیرو روانی پور، غزاله علیزاده و گلی ترقی از جمله نویسندگان ادبیات داستانی زنانه محسوب میشوند که هر یک از منظری خاص به زن و جایگاه اجتماعی او در جامعه پرداخته اند. در آثار نویسندگان مزبور، زن نقشهای گوناگونی در جامعه میپذیرد. گاهی حالت منفعلانه در پیش گرفته و در برابر جبر مشکلات سر خم میکند و گاهی در صدد دستیابی به تعالی و کمال، از موانع و مشکلات جامعه عبور میکند.

    روش مطالعه

    روش گردآوری اطلاعات مقاله حاضر، مطالعه کتابخانه ای و استفاده از ابزار فیش برداری بوده و شیوه نگارش و پرداختن اطلاعات توصیفی-تحلیلی است. جامعه آماری شامل رمان اهل غرق اثر منیرو روانی پور، رمان طوبا و معنای شب، و زنان بدون مردان نوشته شهرنوش پارسی پور، خانه ادریسیها نوشته غزاله علیزاده و رمانهای اتفاق و آخرین روز نوشته گلی ترقی میباشد.

    یافته ها

    از مضامین مهم در رابطه با زن و نقش اجتماعی او در داستانها، مسایلی چون مردسالاری، روزمرگی، عشق و احساسات زنانه، و تلاش برای هویت یابی است. هر یک از این مسایل آبشخور و عوامل شکلگیری و چگونگی جریان زندگی زنان است.

    نتیجه گیری

    دیدگاه نویسندگان زن معاصر در رابطه با نقش و جایگاه زنان در جامعه بیانگر آن است که با وجود تفاوتهای آشکار، اشتراکات عمده ای در نوع نگرش آنها به این موضوع وجود دارد. این امر علاوه بر جنسیت آنها، از عواملی مانند شرایط محیطی و جغرافیایی، سطح دانش، سنتها و باورها، و نظام حاکم بر جامعه نشیت گرفته و تاثیر بسزایی در خلق شخصیتهای زن توسط نویسندگان داشته است.

    کلیدواژگان: رمان نویسان زن معاصر، ادبیات داستانی، ادبیات زنانه، جایگاه اجتماعی زنان
  • الهام پهلوان صباغ، مهرداد چترایی عزیزآبادی*، محبوبه خراسانی صفحات 43-65
    زمینه و هدف

    مباحث مربوط به ادبیات تعلیمی و اندیشه سیاسی در ایران، با تمرکز بر دوره اسلامی، محقق را مستقیما به مجموعه ای از آثار ارجاع میدهد که ذیل عنوان سیاستنامه در دوره های مختلف تاریخ به نگارش درآمده اند. سیاستنامه نویسی در این دوران حاصل انباشت دوگانگی فکری فرهنگی است که از سویی بازتابی از اندیشه سیاسی در دوران ایران باستان و از دیگر سو با رگه هایی از اندیشه سیاسی اسلامی درهم آمیخته است. سیاستنامه، قابوسنامه، نصیحهالملوک، و دستورالملوک که همگی در قرن پنجم هجری تالیف شده اند، پندنامه هایی شامل دستورات عملی برای هدایت و راهنمایی درباریان در امور سیاسی از عالیترین درجه یعنی پادشاه تا فروترین درجه یعنی عمال و کارگزاران است. در این تحقیق به بررسی مشابهتهای زبانی میان دستورالملوک، سیاستنامه، قابوسنامه و نصیحهالملوک غزالی پرداخته شده است.

    روش مطالعه

    این مقاله با شیوه توصیفی و تحلیلی سعی دارد با رویکردی مقایسه ای، مشابهتهای زبانی این چهار متن را در دو زمینه آموزه های مربوط به سیاست و کشورداری، و اخلاق فردی بررسی کرده و به این پرسش پاسخ دهد که آیا بین این آموزه ها در چهار متن یادشده تفاوتی هست یا نه؟

    یافته ها

    متون چهار اثر مذکور، از نظر حکایت محوری، اطناب، صورتهای نشانه دار، تقسیم و ایضاح، صورتهای تاکیدی، تکرار، ترادف، تضاد/ پارادوکس، سیاقهالاعداد و عدم استفاده از موازنه و سجع مشابهتهای زیادی دارند.

    نتیجه گیری

    ویژگیهایی چون سادگی و روانی، استشهاد به آیات و احادیث، حکایت محوری، تکرار و ترادف، ساختهای متناقض، استفاده از وجه های خاص فعلی و آرایه های ادبی چون ارسال المثل و تقسیم و ایضاح پس از ابهام بعنوان شاخصه های زبانی مشترک به خصوصیاتی قابل تعمیم در این پندنامه ها بدل شده است.

    کلیدواژگان: مشابهتهای زبانی، دستورالملوک، سیاستنامه، قابوسنامه، نصیحهالملوک غزالی
  • فرشته جوادی، حجت الله غ منیری *، حمیده بهجت، ناهید عزیزی صفحات 67-83
    زمینه و هدف

    تطبیق آرا و اندیشه های مولانا با آرا و اندیشه های سخنوران و اندیشمندان سده های بعد، با هر زبان و از هر جامعه ای همواره کاری معمول و پسندیده بوده است که توسط پژوهشگران حوزه ادبیات تطبیقی انجام پذیرفته است. در این میان مقایسه اندیشه های آنه ماری شیمل شرقشناس و مولاناپژوهش آلمانی بویژه در بحث «وحدت وجود» مغفول مانده بود که نویسندگان این جستار بر آن شدند موضوع یادشده را با مقابله منظومه «نغمه نی» اثر شیمل با آثار منظوم و منثور مولوی به سرانجام برسانند.

    روش مطالعه

    از آنجا که پژوهش حاضر بر اساس مطالعه نظری بنا نهاده شده، شیوه جستجو در آن فیشبرداری از روی منابع کتابخانه ای و دیگر منابع معتبر علمی صورت پذیرفته است و روش انجام تحقیق توصیفی – تحلیلی است.

    یافته ها

    آنه ماری شیمل سوای اینکه در انجام تحقیقات شرقشناسانه خود بسیار متاثر از فرهنگ فلسفی-عرفانی اندیشمندان و شاعران ایرانی، بویژه مولانا، بوده است، در انشای منظومه «نغمه نی»، که مجموعه ای از غزلیات متنوع اوست، مباحث عرفانی و شهودی را نیز به تصویر درآورده است. این اثرپذیری تا جایی است که شیمل بسیاری از نمادها و نشانه های آثار مولانا را نیز در این راستا، در تصاویر ادبی خویش به استخدام درآورده و سخن را با آنان آذین بسته است.

    نتیجه گیری

    نغمه نی همچون آیینه ای شفاف، مباحث ذوقی و معرفتی عارفان ایرانی -بویژه مولانا- را از خود ظهور و بروز میدهد. مرکز توجهات شیمل در این دفتر، مسیله وحدت وجود و متعلقات این بحث یعنی «وحدت در کثرت» و «کثرت در وحدت» است. شیمل حتی در تبیینهای شاعرانه مولانا از این موضوع (وحدت وجود) از نماد و تمثیلهای متنوع وی در «مثنوی»، «غزلیات شمس» و «فیه مافیه» فراوان بهره برده است.

    کلیدواژگان: بازتاب، وحدت وجود، آثار مولانا، نغمه نی، آنه ماری شیمل
  • زهره حاج آخوندی، علی عین علیلو *، پرنوش پژوهش صفحات 85-100
    زمینه و هدف

    گفتمانهای ادبی سند روشنی از واقعیتهایی است که با تحلیل آن میتوان تصویری از بحرانهای فردی و اجتماعی را در حیات مادی و معنوی ارایه کرد. داستان نویسی در دهه بیست و سی هجری شمسی، با جهت گیریهای تازه خود، بمثابه جنبشی ایدیولوژیک و اصلاح طلبانه، برای مطالبه عدالت اجتماعی و به تبع آن نیل به کرامت انسانی شکل گرفت. مسیله پژوهش حاضر، نگاه چوبک به رنج تنهایی و طردشدگی و تبعات عاطفی و اجتماعی آن است که مانع از سیر کمالی میشود.

    روش مطالعه

    این نوشته، پژوهشی نظری به روش توصیفی-تحلیلی است که اطلاعات آن به شیوه کتابخانه ای گردآوری شده است. محدوده و جامعه آماری مورد مطالعه، تمامی داستانهای کوتاه و بلند چوبک است.

    یافته ها

    رهاشدگی از اجتماع، خانواده و روابط بینافردی، سبب به مخاطره افتادن جایگاه انسان در رسیدن به حرمت نفس، برابری در مقابل قانون و توزیع عادلانه ثروت میشود. هرچند که در یافته های روانشناسی رنج یکی از شاخصه های نیل به معنای زندگی و کمال آدمی معرفی شده است، اما داده های تحقیق نشان میدهد در داستانهای چوبک انسانها بر اثر رنج طردشدگی و تنهایی، سلامت و اعتلال روانی خود را از دست داده و از نیل به کمال بازمیمانند.

    نتیجه گیری

    چوبک با بیان عریان خود، نشان میدهد همه انسانها قادر نیستند رنجهای زندگی را تبدیل به فرصتهایی برای تعالی خود کنند، بر این اساس میخواهد به افراد جامعه و نهادهای اجتماعی گوشزد کند که به آنان یاری دهند.

    کلیدواژگان: صادق چوبک، معنای زندگی، رنج، طردشدگی
  • زهرا دلپذیر *، محمد بهنامفر صفحات 101-128
    زمینه و هدف

    زبان یکی از مهمترین عناصر حماسه و ظرف بیان محتوا، اندیشه و تخیل است؛ از این رو برای تحلیل سبکی متون حماسی باید به بررسی زبان این آثار پرداخت. بهمن نامه یکی از منظومه های مهم پهلوانی به زبان فارسی است که در اواخر قرن پنجم یا اوایل قرن ششم هجری به دست ایرانشان بن ابی الخیر و به سبک شاهنامه فردوسی سروده شده است. این کتاب به سرگذشت بهمن، پادشاه کیانی، ماجراجوییها و ستیزهای او با خاندان رستم میپردازد. این پژوهش بر آن است که ویژگیهای زبان حماسی بهمن نامه و میزان مطابقت آن با زبان حماسی معیار را بررسی نماید.

    روش مطالعه

    شیوه تحقیق در این مقاله توصیفی - تحلیلی است. نگارندگان با توجه به الگوهای نقد زبان شعر و معیارهای سبک شناسی، با ملاک قرار دادن تمام یا بخشی از ابیات این منظومه بعنوان حجم نمونه و سنجش آماری آن، شاخصه ها و لایه های گوناگون زبان حماسی در بهمن نامه را نقد و تحلیل نموده اند.

    یافته ها

    زبان حماسی در بهمن نامه از جنبه آوایی، بلاغی، لغوی، نحوی و محتوایی قدرتمند است؛ در اکثر ابیات، طنین واجهای انفجاری و انسدادی به گوش میرسد. اغلب سجعها، قافیه ها و ردیفها به هجای کشیده ختم میشوند. تخفیف واژه ها بسامد زیادی دارد. همه این موارد بر لحن و طنین حماسی این کتاب افزوده است. کاربرد اغراق، تشبیه، توصیف و دیگر آرایه های ادبی، بسیار هنرمندانه و بیانگر قدرت بالای شاعر در تصویرآفرینی است. گاهی نیز نوآوریهایی در تصاویر این کتاب مشهود است. از جنبه محتوایی، شاعر بخوبی توانسته با برقراری پیوند بین لفظ و معنا، عظمت و علو مضامین حماسی را در سخنش جلوه گر سازد.

    نتیجه گیری

    زبان حماسی در بهمن نامه با ویژگیهای زبان حماسی معیار (شاهنامه فردوسی) کاملا همخوانی دارد. در مجموع بهمن نامه نمونه ای موفق از منظومه های حماسی پس از شاهنامه فردوسی است.

    کلیدواژگان: زبان حماسی، سبک شناسی، منظومه پهلوانی، ایرانشان بن ابی الخیر، بهمن نامه
  • زهرا دوستی، آرش مشفقی *، محمدعلی مجلل صفحات 129-145
    زمینه و هدف

    مکانیسمهای دفاعی روانی یکی از راهکارهای روانی انسان برای تقلیل اضطراب است که بر روان انسان وارد شده و آن را در آستانه فروپاشی قرار میدهد. این مکانیسم نتیجه مطالعات فروید و همکارانش بویژه دخترش آنا فروید است. به اعتقاد فروید، بسیاری از واکنشهای انسان، نشیت گرفته از کنشهایی است که روان آدمی در مواجهه با شرایط ناگوار از خود نشان میدهد. این نوشتار سعی دارد از این دیدگاه، رفتار شخصیتهای آثار سیمین دانشور را مورد تحلیل و بررسی قرار دهد.

    روش مطالعه

    گردآوری اطلاعات به روش کتابخانه ای بوده و شیوه بررسی از نوع مطالعات کیفی و تحلیل محتواست. جامعه آماری شامل کل کتابهای سووشون (1371)، ساربان سرگردان (1380) و جزیره سرگردانی (1381) از انتشارات خوارزمی میباشد.

    یافته ها

    اشخاص داستانی این رمانها گاهی واکنشهایی از خود نشان میدهند که محصول ساز و کار دفاعی روان آنهاست. این ساز و کارها در برخی موارد رشدیافته هستند که موجب بروز رفتارهای مقبول در جامعه میشوند و گاهی نیز در زمره رفتارهای رشدنایافته قرار میگیرند که سبب ناسازگاری فرد با افراد پیرامونش میشوند.

    نتیجه گیری

    با بررسی رفتار و کنشهای شخصیتهای داستانی سه رمان سیمین دانشور از منظر مکانیسمهای دفاعی روانی، نتایج نشان میدهد عمده اعمال و کنشهای افراد داستانی و بطور کلی شخصیت پردازی در این آثار مبتنی بر انگیزه های روانی صورت پذیرفته است؛ بگونه ای که برخی فعالیتهای سیاسی اشخاص نیز ریشه در مسایل روانی آنان دارد.

    کلیدواژگان: مکانیسمهای دفاعی روانی، سیمین دانشور، سووشون، جزیره سرگردانی، ساربان سرگردان
  • آسیه ذبیح نیا عمران * صفحات 147-165
    زمینه و هدف

    نل نادینگز، فیلسوف تعلیم و تربیت امریکایی، محور تربیت اخلاقی را انسان میداند و اعتقاد دارد که شخص در غمخواری در حالتی از رنج و اضطراب قرار میگیرد؛ این حالت او را بیدار میسازد تا از خود فراتر برود؛ بر اثر همین بیداری است که نیازهای دیگران را مانند نیازهای خود میداند و در جهت رفع آن کوشش میکند تا جایی که نیاز دیگری را بر خود فرض میداند. شاعران منظومه های غنایی، سخنان حکمت آمیز خود را به شکل اندرز به فرزند، که غالبا کوتاه و موجز ولی دارای مفاهیم اخلاقی والایی بودند، در متن منظومه های عاشقانه ارایه میکردند. اصلیترین علت و انگیزه سرودن فرزندنامه اندرزی در منظومه عاشقانه، نتیجه گیری از داستانها و تنبه و عبرت است. هم از دید نل نادینگز و هم در فرزندنامه ها بر روابط انسانی تاکید شده است؛ زیرا اخلاق در ارتباط بادیگران ساخته میشود و معنا پیدا میکند. هدف این پژوهش تحلیل فرزندنامه سرایی بر اساس نظریه اخلاق غمخواری نل نادینگز است.

    روش مطالعه

    مقاله حاضر به روش توصیفی و مبتنی بر تحلیل محتوا و روش گردآوری اطلاعات و اسناد کتابخانه ای انجام شده است. ابزار گردآوری داده ها فیشبرداری است که به سنجش فیشبرداری میپردازد.

    یافته ها

    برخی ابیات فرزندنامه های منظومه های غنایی با مصادیق و مبانی نظری و مفاهیم اخلاق مراقبت و غمخواری و نظریه های تربیتی از دیدگاه نظریه غمخواری نادینگز مطابقت دارد. فرزندنامه ها، نامه های خصوصی در بطن متن منظومه های غنایی هستند که در عین پیوستگی با متن، معنای مستقلی دارند. این فرزندنامه ها جای خاصی در متن منظومه غنایی ندارند، گاهی در بخش آغازین و گاهی در ختام اشعار آمده اند.

    نتیجه گیری

    دلمشغولی عاطفی برای دیگران و غمخواری برای عامه مردم در فرزندنامه ها نمود گسترده ای دارد. توجه به ارزشهای انسانی از اهم رویکرد شاعران در اخلاق ارتباطی است.

    کلیدواژگان: فرزندنامه سرایی، نل نادینگز، تعلیم و تربیت، مراقبت، غمخواری
  • مهناز رحیمی مند، مرتضی محسنی * صفحات 167-185
    زمینه و هدف

    مقاله پیش رو میزان بازتاب اضطراب اساسی طبق نظریه نقد روانشناسی کارن هورنای در داستانهای کودک و نوجوان را مورد بررسی قرار داده است تا به آسیب شناسی محتوای داستانهای طنز بپردازد. کارن هورنای ریشه بسیاری از رفتارهای پرخاشگرانه، تدافعی، انزوا و گاه مهرطلبانه افراد را در کودکی آنان و ناشی از وجود اضطراب در محیط خانواده و جامعه میداند. نویسندگان پژوهش حاضر بر آنند تا دو مجموعه داستانی طنز کودک و نوجوان «من نوکر بابا نیستم» اثر احمد اکبرپور و «عشق خامه ای» اثر شهرام شفیعی را از دیدگاه روانشناسی کارن هورنای و موضوع اضطراب اساسی بررسی کنند تا مشخص شود فضای کدامیک از داستانهای ذکرشده سبب ایجاد اضطراب و تنش روحی در مخاطب کودک و نوجوان شده است.

    روش مطالعه

    این پژوهش به شیوه توصیفی-تحلیلی بر مبنای مطالعات کتابخانه ای صورت گرفته است.

    یافته ها

    در داستان من نوکر بابا نیستم شدت تحقیر، ترس، اضطراب و انزوای شخصیت اصلی داستان بسیار زیاد است؛ تا جایی که شخصیت مضطرب و ازهم گسیخته داوود به دلیل استبداد پدر، دچار کابوسهای شبانه میگردد و به انزواطلبی بعنوان یکی از سازوکارهای دفاعی از نظر کارن هورنای متوسل میشود. در مقابلش در داستان عشق خامه ای انسجام و عشق میان اعضای خانواده با زبانی طنز به تصویر کشیده شده است و به لحاظ مکانیسمهای اضطرابی، شاهد میزان کمتری از پریشانی و احساس حقارت هستیم.

    نتیجه گیری

    داستان عشق خامه ای اثر شفیعی در ترسیم شخصیتهای داستانی که از سلامت و صحت روحی و روانی بیشتری برخوردارند، نسبت به داستان من نوکر بابا نیستم اثر اکبرپور، از موفقیت بیشتری برخوردار است و از این زاویه که وظیفه نویسنده کودک و نوجوان، بویژه در عرصه طنز، القای آرامش، امنیت و احساس کرامت است، به نظر میرسد موفقیت شهرام شفیعی در داستان عشق خامه ای بسیار بیشتر از داستان من نوکر بابا نیستم از اکبرپور میباشد.

    کلیدواژگان: نقد روانشناسی، کارن هورنای، ادبیات کودک و نوجوان، طنز، عشق خامه ای، من نوکر بابا نیستم
  • زهره سرمد * صفحات 187-208
    زمینه و هدف

    فرمالیسم یکی از مکتبهای نقد ادبی است که به صورت و فرم اثر ادبی توجه دارد و در پیدایی نظریه ساختارگرایی، نقش عمده ای داشته است. بهترین حوزه جهت نظریه های فرمالیستی و ساختارگرایی، قصه های عامیانه، فولکوریک و بومی است. بنا بر دیدگاه فرمالیستی همه این قصه ها ضمن داشتن پرسوناژهای متغیر، خویشکاری، کارکرد و کنشهای محدود و مشخصی دارند. منظومه ویس و رامین نیز ژانر عاشقانه ای با پرسوناژهای متغیر و کنشهای مشخص است. در این مقاله سعی بر این است که نقشمایه های داستان ویس و رامین، بر اساس الگوی ساختاری ولادیمیر پراپ مورد بررسی قرار گیرد تا از این رهگذر به همسانی کنشهای شخصیتهای داستانهای عاشقانه، در صورتهای مختلف داستان پی برد.

    روش مطالعه

    روش تحقیق در این مقاله توصیفی – تحلیلی بوده و گردآوری اطلاعات به طریق مطالعه، فیشبرداری و نمونه برداری از اسناد و مدارک کتابخانه ای و بانکهای اطلاعاتی است.

    یافته ها

    منظومه ویس و رامین ده تعلیق، سه نقطه اوج و هفده کارکرد دارد. شخصیتها به دو دسته اصلی و فرعی تقسیم میشوند که ویس و رامین در زمره شخصیتهای اصلی و موبد، شیرو، دایه، ویرو، زرد و گل جزو شخصیتهای فرعی به شمار میروند. از زاویه تقسیم بندی پراپ، هفت نقشمایه در این منظومه وجود دارد که در دو گروه شخصیتهای کنشگر و کنش پذیر، تقسیم میشوند. ویس و رامین، در زمره کنشگران فاعلی، و موبد و گل جزو کنشگران مفعولی، قربانی و بهره ور به شمار میروند.

    نتیجه گیری

    بر اساس الگوی ساختارگرایی ولادیمیر پراپ، میتوان به این نتیجه رسید که در داستانهای غنایی هم با وجود صورتهای مختلف و تعدد شخصیتها، خویشکاری، کارکرد و کنشها محدود و مشخص هستند.

    کلیدواژگان: ویس و رامین، ولادیمیر پراپ، ساختار گرایی، ریخت شناسی
  • توران صفرپور، شهرزاد نیازی *، عطامحمد رادمنش صفحات 209-232
    زمینه و هدف

    نظیره، بعنوان یکی از فنون شاعری و انواع ادبی، به معنای همانندسازی در محتوا و شکل یک اثر ادبی با متن از پیش تعیین شده است. در نظیره پردازی به همانندسازی در برابر متن الگو پرداخته میشود؛ بنابراین هیچ متنی مستقل از دیگر متون نیست و از این طریق هر اثر هنری با تاثیرپذیری از اثر دیگر به کمال میرسد. عدم وجود یک شیوه و روش خاص برای نظیره گویی در قانون نظیره پردازی سبب شده است خلاقیت شاعران نظیره گو مورد غفلت قرار گیرد. در پژوهشهای مختلف ارتباط برون متنی و درون متنی نظیره ها با یکدیگر و از طرفی با متن الگو نادیده گرفته شده است. از این رو در این پژوهش کوشش شده است ارتباطات درون متنی و برون متنی مخزن الاسرار نظامی و نظیره پردازان آن بررسی و میزان نوآوری و خلاقیت نظیره سازان تحلیل و تبیین گردد.

    روش مطالعه

    این پژوهش با روش تطبیقی-توصیفی و تحلیلی انجام شده است.

    یافته ها

    ارتباط مخزن الاسرار نظامی و نظیره های آن، ماهیتی تقلیدی دارد؛ بطوری که اثر پسین، بازسرایی و بازآفرینی معنایی از پیش گفته شده در شکل و بافتی تقلیدی از شعر مخزن الاسرار است و این تقلید چیزی از ویژگیهای فردی مقلد را در خود ندارد که سبب تفاوت وی از اثر الگو شود. این ارتباط، زمینه های تقلید، تداعی، تلفیق و وابستگی را شامل میشود.

    نتیجه گیری

    بین متون نظیره رابطه مستقیم یا غیرمستقیم وجود دارد و نظیره نویسی با شبکه ای آشکار از روابط درون متنی و برون متنی مواجه است که در جهت اثبات توانایی شاعر به کار گرفته شده است.

    کلیدواژگان: نظیره پردازی، مخزن الاسرار، نظامی گنجوی، برون متنی، درون متنی، خلاقیت
  • فاطمه مدرسی *، هادی طیطه صفحات 233-243
    زمینه و هدف

    سهراب سپهری از جمله شاعرانی است که شعر او با روشی مورد مطالعه قرار گرفته است که فرمالیستها از آن با عنوان «عنصر مسلط» یاد میکنند. عنصر مسلط منجر میشود که شعر به اندیشه خاصی تقلیل پیدا کند و جوانب دیگر رفتار شعری شاعر دیده نشود. در این پژوهش به آن بخش از شعر سهراب سپهری پرداخته میشود که نگارندگان از آن با عنوان «نگاه آفاقی» یاد میکنند و در تحلیل شعر سهراب سپهری مورد غفلت واقع شده است.

    روش مطالعه

    این پژوهش بر اساس مطالعات کتابخانه ای و با استفاده از روش توصیفی- تحلیلی انجام شده است.

    یافته ها

    توجه سپهری به جامعه و صدای اعتراض او متفاوت با دیگر شاعران و بگونه ای پوشیده در دو حالت نمود پیدا کرده است؛ نخست آنکه شاعر با به کارگیری تصاویر شعری اعم از نماد، اسطوره، استعاره، تشبیه، حس آمیزی، و تداعی به بیان و توصیف فضای خفقان آمیز زمانه خود میپردازد که از آن با عنوان «بلاغت اعتراض» یاد شده است؛ دیگر آنکه سهراب با بهره گیری از اندوه اجتماعی و تسری دادن تنهایی و ناامیدی خود به پدیده های طبیعت، بخشی از فرامتن موجود در جامعه را بعنوان عامل موثر در این اندوه و تنهایی بازتاب میدهد.

    نتیجه گیری

    یکی از انواع تصاویر رایج در شعر سهراب سپهری نماد است. در این راستا تصویر شب یکی از پرتکرارترین تصاویر شعری است که سپهری آن را در توصیف خفقان و ظلمت جامعه خود به کار گرفته است. از سویی دیگر توصیف مکرر شاعر از تنهایی، انزوا و اندوه در نسبت با فرامتن قابل بررسی است؛ به عبارتی خفقان موجود در جامعه در شعر سپهری به شکل تنهایی، انزوا و اندوه نمود پیدا کرده است.

    کلیدواژگان: سهراب سپهری، هشت کتاب، نگاه آفاقی، اعتراض
  • ایران فردی انور، مریم سلحشور *، حمیدرضا فرضی صفحات 245-263
    زمینه و هدف

    گلدمن، ناقد معروف فرانسوی، از جمله جامعه شناسانی است که به تاثیر متقابل صورت و محتوای ادبی میپردازد. وی با تکیه بر مباحث ساختارگرایی تکوینی خود نظیر کلیت، جهان نگری، آگاهی کنونی، آگاهی ممکن، شخصیت پروبلماتیک و شیءوارگی به رمزگشایی از جامعه خلق شده در آثار ادبی پرداخته است و تاکید میکند اثر ادبی در درون خود، جامعه ای زیباتر از جامعه عالم واقعی را می آفریند تا بواسطه خلق تحولاتی در درون آن، مواضع و دیدگاه های اصلاحی خود را به خوانندگان و در واقع جامعه حقیقی خود منتقل نماید و آگاهی جمعی را ارتقا بخشد. در این پژوهش رمان تبریز مه آلود از جنبه ساختارگرایی تکوینی بر مبنای نظریه های لوسین گلدمن، بررسی و تحلیل میشود. این جستار کوشیده است ساختارهای اجتماعی، سیاسی حاکم بر فضای ذهنی نویسنده و جامعه را تحلیل کند.

    روش مطالعه

    روش پژوهش پیش رو توصیفی-تحلیلی بر مبنای مطالعات کتابخانه ای و شیوه سندکاوی است که در آن نمونه های مورد بررسی بصورت هدفمند از رمان تبریز مه آلود، اثر اردوبادی میباشد.

    یافته ها

    رمان تبریز مه آلود درباره نوع زندگی اجتماعی مردم زمانه و سلطه بیگانگان بر کشور و تقابل سنت و مدرنیسم و فقر اقتصادی و فرهنگی و ظلم و تبعیض میان مردان و زنان است که البته بیبهره از توصیف احساسات، خیال انگیزی و لحظات عاشقانه نیست.

    نتیجه گیری

    بر اساس نظریه «ساختگرایی تکوینی لوسین گلدمن» مفاهیم و موضوعات مربوط به پدیده های اجتماعی و تاثیر وقایع و اوضاع سیاسی، اجتماعی و اقتصادی جامعه، همچنین جایگاه زن و نقش او در جامعه انقلابی در این اثر ادبی نمود پیدا کرده است.

    کلیدواژگان: جامعه شناسی ادبیات، لوسین گلدمن، ساختارگرایی تکوینی، تبریز مه آلود
  • زهرا کریمی، سپیده سپهری *، آرزو شمالی اسکویی، الهه حاجیها صفحات 265-285
    زمینه و هدف

    نقد روانشناسانه از جمله عرصه های نوین در حیطه پژوهشهای نقد ادبی معاصر است. یکی از نظریات تاثیرگذار در این حوزه بمنظور شناخت دقیق شخصیت، اندیشه ها و جهان بینی فرد، نظریه روانشناسی آلفرد آدلر است. آلفرد آدلر روانشناس برجسته اتریشی میباشد که برخلاف استادش فروید، ریشه رفتارهای انسان را نه در سایقه های مشکلات و فیزیولوژیکی مادرزاد، بلکه حاصل و برآیند عوامل محیطی و اجتماعی میداند. آدلر با مطرح نمودن نظریه فردنگر، به نقش موثر جامعه و محیط پیرامون بر رفتار آدمی تاکید ورزید. هدف پژوهش پیش رو تحلیل و واکاوی اشعار سیمین بهبهانی، شاعر برجسته معاصر، بر مبنای نظریه روانشناسی اجتماعی آلفرد آدلر میباشد.

    روش مطالعه

    روش مطالعه در پژوهش پیش رو توصیفی-تحلیلی، بر مبنای مطالعات کتابخانه ای و شیوه سندکاوی است. جامعه آماری در این مقاله، مجموعه اشعار سیمین بهبهانی است. نمونه های تحلیلی و شواهد و مصادیق بصورت گزینشی و سامانمند انتخاب شده است و برای رسیدن به اهداف مقاله و به دست آوردن اطلاعات مورد نیاز، اشعاری را که از جهت مضمونی با محتوای پژوهش منطبق است، در حد گنجایش این جستار، مطرح نموده ایم.

    یافته ها

    اشعار سیمین بهبهانی به میزان بسیار زیادی از مولفه ها و گزاره های اجتماعی جهت خوانش نقد روانکاوانه از منظر آلفرد آدلر برخوردار است. سیمین شاعری است که کمال مطلوب او دست یافتن به دنیایی است که در آن همنوعانش بویژه زنان جامعه در امنیت و آرامش باشند.

    نتایج

    بر اساس نظریه علاقه اجتماعی در روانشناسی فردگرای آدلر، توجه به علاقه اجتماعی در اشعار سیمین بهبهانی در مورد هم‍نوعان خویش خصوصا زنان، بسیار پررنگ است. سهیم شدن در امور اجتماعی، توجه به نوع دوستی، همدلی و همدردی با زنان جامعه در اشعار سیمین باعث میشود که بتوان او را تیپ شخصیتی مثبت قلمداد نمود. بطور کلی میتوان گفت علاقه اجتماعی در شعر سیمین در تلاش برای ایجاد شرایطی بهتر برای همنوعان خویش بویژه زنان خلاصه میشود.

    کلیدواژگان: آلفرد آدلر، سیمین بهبهانی، شعر معاصر، علاقه اجتماعی، نقد روانکاوی
  • حمیده مقدس * صفحات 287-315
    زمینه و هدف

    نگارش شاهنامه در دوره ایلخانی یکی از روش هایی بود که ایلخانان با هدف مشروعیت بخشی به حکومت خود از طریق ارتباط دادن میان ایلخانان و شاهان اساطیری انجام میدادند و از شاهنامه نویسان و شاعران حمایت میکردند تا راهی برای کسب مشروعیت و پذیرش هویت ایرانی برای خود به وجود آوردند. محتوای منظومه های تاریخی-حماسی این دوره عمدتا تاریخ ایران بعد از اسلام را در بر میگرفت. احمد تبریزی در دوره استیلای مغول و در دربار ایلخانان به نظم حماسه تاریخی خود پرداخته است. تبریزی منظومه شهنشاه نامه را به تقلید از شاهنامه فردوسی سروده است. بررسی سبک شناسانه این اثر میتواند ابعاد تازه ای از تاریخ ادبی این دوره را روشن کند. مقاله حاضر به بررسی سه سطح زبانی، ادبی و فکری نیمی از این منظومه (هشت هزار بیت) پرداخته است.

    روش مطالعه

    پژوهش فعلی با توجه به ماهیت نظری آن بر مبنای مطالعات کتابخانه ای و به سبک توصیفی-تحلیلی صورت پذیرفته است و جامعه مورد مطالعه شهنشاه نامه به کوشش مهشید گوهری کاخکی و جواد راشکی علی آبادی، از نشر بنیاد موقوفات دکتر محمود افشار است.

    یافته ها

    شاعر تا حد زیادی از آوردن واژه های بیگانه پرهیز کرده است و تعداد لغات عربی، ترکی و مغولی بسیار انگشت شمار و ناچیز است. در بدیع لفظی، صنایع جناس و تکرار نمود بیشتری دارند. تشبیه و استعاره نیز در میان صنایع بیانی بسامد زیادی دارند. مدح و جنگاوری نیز از مضامین مسلط بر شهنشاه نامه است.

    نتیجه گیری

    احمد تبریزی با استفاده از ابزارهای زبانی و بلاغی به توصیف جنگاوریها و دلاوریهای چنگیزخان و جانشینانش پرداخته و بصورتی زیرکانه و پنهانی خونریزیها و ستمگریهای آنها را بیان کرده و در هر فرصتی که پیش آمده پهلوانان ایران و شاهان اساطیری را ستوده است؛ از جمله جلال الدین خوارزمشاه که او را دارای فر و فرهنگ دانسته و تصویری سوزناک از مرگ او ترسیم کرده است.

    کلیدواژگان: سبک شناسی، شهنشاه نامه، احمد تبریزی، شاهنامه سرایی، دوره مغول
|
  • M.H. Arjamandifar*, B. Zahiri Nav Pages 1-22
    BACKGROUND AND OBJECTIVES

    One of the well-founded romances of Ferdowsi's Shahnameh is the story of Zal and Rudabeh. A work that has beautifully mixed epic and love and narrated it in the language of poetry. Similar to this story in European folk literature, there is a story called Rapunzel, which has significant similarities with the story of Zal and Rudabeh. The purpose of this research is to compare the two stories and examine whether the story of Rapunzel is adapted from the story of Zal and Rudabeh or not.

    METHODOLOGY

    Based on the theory of narratology, this research compares the story of Rapunzel and the story of Zal and Rudabeh. After the paleontology of the stories, it was found that the story of Rapunzel was printed in Italy a century before the introduction and arrival of the Shahnameh to Europe and existed in the folk literature of the people of the Danube coast; Therefore, the hypothesis that Rapunzel is adapted from the Shahnameh is rejected.

    FINDINGS

    In the discourse analysis of these stories, common elements and symbols were found such as the originality of love, tower and height, mountain, hair and hair, and child, which points to the archetypes and common cultural views of the origins of both stories.

    CONCLUSION

    In both stories, love is introduced as the path to excellence and is a process that opens its way to union and finally, victory is with love. On the other hand, wisdom and love are introduced as the wings of flying and excellence, that wisdom without love and love without wisdom have no meaning. "Highness" which appears in the image of the tower in both stories, indicates the inner desire of man to move forward and what can provide the ground for this exaltation is the hair of Faroheshta Yar, and finally, having children refers to the continuation of romantic nature and immortality, which in The story of Zal and Simorgh leads to the birth of Rastam, and the story of Rapunzel leads to the birth of twins. In general, although these stories do not have the same narrative process, in terms of discourse and the message of the work, many common aspects can be counted in them, which shows that this similarity is not accidental.

    Keywords: Zal, Rudabeh, Rapunzel, Simorgh, Ferdowsi, Shahnameh
  • S. Portaghi Miandoab, T. Aghdaei*, H. Hasanlou, M. Talkhabi Pages 23-41
    BACKGROUND AND OBJECTIVES

    Women have had a prominent place in the works of writers during different periods of fiction literature, and before the entry of female writers into this type of literature, women's issues and emotions with a male point of view appeared in stories; But from the 1940s onwards, women found the courage to address women's issues by entering the field of fiction writing, and introducing women's social position became one of the main concepts of women's fiction. Shehrnoush Parsipour, Moniro Ravanipour, Ghazaleh Alizadeh, and Goli Taraghi are among the writers of women's fiction literature, each of whom has addressed women and their social position in society from a specific perspective. In the works of the mentioned authors, women accept various roles in the society. Sometimes he takes a passive state and bows down to the determinism of problems, and sometimes he overcomes the obstacles and problems of society in order to achieve excellence and perfection.

    METHODOLOGY

    The method of collecting information for this article is library study and the use of scanning tools, and the method of writing and dealing with descriptive-analytical information. The statistical community includes the novel "Ahl Gharq" by Moniro Ravanipour, the novel "Touba and the meaning of the night", "Women Without Men" written by Shahrnoush Parsipour, "Khane Idrisiha" written by Ghazaleh Alizadeh, and the novels "Happening" and "The Last Day" written by Goli Taraghi.

    FINDINGS

    One of the important themes related to the woman and her social role in the stories are issues such as patriarchy, daily life, love and female feelings, and trying to find identity. Each of these issues is a source of water and factors in the formation and flow of women's lives.

    CONCLUSION

    The point of view of contemporary women writers regarding the role and position of women in society shows that despite the obvious differences, there are major commonalities in their attitude towards this issue. In addition to their gender, this originates from factors such as environmental and geographical conditions, the level of knowledge, traditions and beliefs, and the ruling system of the society, and has had a significant impact on the creation of female characters by writers.

    Keywords: contemporary female novelists, fiction, women's literature, women's social position
  • E. Pahlevan Sabbagh, M. Chatraei Azizabadi*, M. Khorasani Pages 43-65
    BACKGROUND AND OBJECTIVES

    The purpose of writing educational works is to educate and teach moral issues and points to improve the morals of the audience, I am a researcher related to educational literature and political thought in Iran, focusing on the Islamic period, it directly refers the researcher to a collection of works that They have been written under the title of policy in different periods of history. Writing political letters in this era is the result of the accumulation of a cultural intellectual duality, which on the one hand is a reflection of the political thought in ancient Iran and on the other hand is mixed with traces of Islamic political thought. The Siastname, Qaboosnameh, Nasihat al-Moluk and Dastur al-Moluk, all of which were written in the fifth century of Hijri, are guidelines containing practical instructions for the guidance and guidance of courtiers in political affairs from the highest level, i.e. the king, to the lowest level, i.e. officials and agents. In this research, the linguistic similarities between Dastar al-Moluk, Siasatnameh, Qaboosnameh, and Nasihat al-Moluk of Ghazali are discussed.

    METHODOLOGY

    This article, using a descriptive and analytical method, tries to examine the linguistic similarities of these four texts in the two fields of teachings related to politics and statecraft and individual ethics, and to answer the question whether there is a difference between these teachings. Is there a difference in the four mentioned texts?

    FINDINGS

    The findings indicate that the texts of the four mentioned works, in terms of the central narrative, adverbs, marked forms, division and explanation, emphatic forms, repetition, synonyms, contrast/paradox, simile of numbers and non-use of Balance and Saj’ have many similarities.

    CONCLUSION

    The results show that features such as simplicity and fluency, reference to verses and hadiths, central story, repetition and synonymy, contradictory constructions, comparison, use of superlative adjectives, use of special present tenses and literary arrays such as Allegory, division and explanation after ambiguity in them as common linguistic features have become generalizable features in these conventions.

    Keywords: linguistic similes, Dastar al-Moluk, Siasatnameh, Qaboosnameh, Nasihat al-Moluk of Ghazali
  • F. Javadi, H. Gh Moniri*, H. Behjat, M.S. Tafazoli, N. Azizi Pages 67-83
    BACKGROUND AND OBJECTIVES

    Comparing the opinions and thoughts of Rumi with the opinions and thoughts of the orators and thinkers of the following centuries, with any language and from any society, has always been a common and popular task that has been done by researchers in the field of comparative literature. In the meantime, the comparison of the thoughts of Anne Marie Schimmel - the German Orientalist and Maulana scholar - was neglected, especially in the discussion of "unity of existence", which the authors of this essay decided to discuss the mentioned topic by comparing the system of Schimmel's "Naghme Ney" with the poetry and prose works of Molavi.

    METHODOLOGY

    Since the current research is based on a theoretical study, the search method is phishing from library sources and other reliable scientific sources, and the research method is descriptive-analytical.

    FINDINGS

    Anne-Marie Schimel, apart from being very influenced by the philosophical-mystical culture of Iranian thinkers and poets, especially Rumi, in the composition of "Naghme Ney", which is a collection of her various lyrical poems, discusses mystical and intuitive topics in her Orientalist research. is also depicted. This effectiveness is to the extent that Shimel employed many symbols and signs of Rumi's works in this direction in his literary images and embellished the speech with them.

    CONCLUSION

    The Naghme Ney, like a transparent mirror, reveals the taste and knowledge topics of Iranian mystics - especially Rumi. The center of Schimel's attention in this book is the issue of the unity of existence and the implications of this discussion, namely "unity in plurality" and "plurality in unity". Even in the poetic explanations of Rumilan, Shimel has made use of his various symbols and similes in his "Masnavi", "Ghazaliat Shams" and "Fih Mafih" in his poetic explanations.

    Keywords: Reflection, unity of existence, works of Rumi, Naghme Ney, Anne Marie Schimmel
  • Z. Haj Akhondi, A. Eyn Alilou*, P. Pazhohesh Pages 85-100
    BACKGROUND AND OBJECTIVES

    Literary discourses are a clear document of the realities that can be analyzed to present a picture of individual and social crises in material and spiritual life. Story writing in the 20th decade of Hijri, with its new orientations, was formed as an ideological and reformist movement to demand social justice and, as a result, achieve human dignity. The problem of the present research is Chubak's view of the suffering of loneliness and rejection and its emotional and social consequences, which hinders the path of perfection.

    METHODOLOGY

    This article is a theoretical research using a descriptive-analytical method, the information of which is collected in a library manner. The scope and statistical population of the study is all Chubak short and long stories.

    FINDINGS

    Being freed from society, family and interpersonal relationships endangers the human position in achieving self-respect, equality before the law and fair distribution of wealth. Although in the findings of psychology, suffering has been introduced as one of the indicators of the meaning of life and human perfection, but the research data shows that in Chubak's stories, people lose their health and mental illness due to the suffering of rejection and loneliness. They are given and they are left behind.

    CONCLUSION

    By expressing himself naked, Chubak shows that not all people are able to turn life's sufferings into opportunities for self-improvement, on this basis, he wants to warn the people of society and social institutions to help them.

    Keywords: Sadegh Chubak, meaning of life, suffering, rejection
  • Z. Delpazir*, M. Behnamfar Pages 101-128
    BACKGROUND AND OBJECTIVES

    language is one of the most important elements of epics and a container for expressing content, thought and imagination; Therefore, to analyze the style of epic texts, we must examine the language of these works. Bahmannameh is one of the important Pahlavi poems in Persian language, which was written in the late 5th or early 6th century by Iranshan ibn Abi al-Khair in the style of Ferdowsi's Shahnameh. This book deals with the story of Bahman, the King of Kiani, his adventures and conflicts with the Rostam family. This research aims to investigate the features of the epic language of Bahmannameh and its compatibility with the standard epic language.

    METHODOLOGY

    The research method in this article is descriptive-analytical. According to the patterns of poetry language criticism and stylistic criteria, with the criterion of placing all or part of the verses of this system as a sample volume and its statistical evaluation, the authors criticize the various indicators and layers of the epic language in Bahmannameh.

    FINDINGS

    The epic language in Bahmannameh is powerful in phonetic, rhetorical, lexical, syntactic and content aspects; In most of the verses, the resonance of explosive and obstructive phonemes can be heard. Most stanzas, rhymes and lines end with a long syllable. Discounting words has a high frequency. All these things have added to the tone and epic resonance of this book. The use of exaggeration, simile, description and other literary arrays is very artistic and shows the high power of the poet in image creation. Sometimes there are innovations in the pictures of this book. From the content point of view, the poet has been able to express the greatness and elevation of epic themes in his speech by establishing a link between words and meaning.

    CONCLUSION

    The epic language in Bahmannameh is completely compatible with the characteristics of standard epic language (Shahnameh of Ferdowsi). In general, Bahmannameh is a successful example of epic poems after Ferdowsi's Shahnameh.

    Keywords: epic language, stylistics, Pahlevani poem, Iranshan ibnAbi al-Khair, Bahmannameh
  • Z. Doosti, A. Moshfeghi*, M.A. Mojallal Pages 129-145
    BACKGROUND AND OBJECTIVES

    Psychological defense mechanisms are one of the psychological strategies of humans to reduce the anxiety that affects the human psyche and puts it on the verge of collapse. This mechanism is the result of the studies of Freud and his colleagues, especially his daughter Anna Freud. According to Freud, many human reactions originate from the actions that the human psyche shows when faced with adverse circumstances. From this point of view, this article tries to analyze the behavior of Simin Daneshvar's characters.

    METHODOLOGY

    The collection of information is by library method and the research method is qualitative studies and content analysis. The statistical community includes all the books of Sovashon (1992), Sarban Sargardan (2001) and Jazire Sargardani (2002) from Kharazmi Publication.

    FINDINGS

    The fictional characters of these novels sometimes show reactions that are the product of their psychological defense mechanism. In some cases, these mechanisms are developed, which cause acceptable behaviors in the society, and sometimes they fall under the category of undeveloped behaviors, which cause a person's incompatibility with the people around him.

    CONCLUSION

    By examining the behavior and actions of fictional characters in Simin Daneshvar's three novels from the point of view of psychological defense mechanisms, the results show that most of the actions and actions of fictional characters and in general characterization in these works are based on psychological motives; In the same way that some people's political activities are also rooted in their psychological problems.

    Keywords: psychological defense mechanisms, Simin Daneshvar, Suvashun, JazireSargardani, Sarban sargardan
  • A. Zabihnia Omran * Pages 147-165
    BACKGROUND AND OBJECTIVES

    Nell Noddings an American philosopher of education, considers the human being to be the center of moral education and believes that a person who feels compassionate, will be in state of discomfort and anxiety. This state awakens him/her to go beyond self. It is due to this awakening that the person considers the needs of others as his/her own needs and tries to satisfy them in sofar as he/she considers himself as responsible for others’ needs. The poets of lyric poems presented their wise words in the form of teaching children, which were often short but with high moral concepts, in the text of romantic poems. The main reason and motivation for writing educational children's letters in the romantic system is to draw conclusions from stories, awakening and lessons. Both from Nell Noddings' point of view and in the children's letters, emphasis is placed on human relationships, because morals are made in relation to others and gain meaning.

    METHODOLOGY

    The present study is descriptive-analytical, using data collection and library documents through note-taking and evaluating the notes.

    FINDINGS

    The findings show that some verses of the letters to children in the lyrical poems are consistent with examples and theoretical bases and concepts of the ethics of care and compassion and educational theories from the point of view of Noddings' theory of care ethics. Letters to children are private letters in the heart of the text of lyrical poems, which have independent meanings while being connected to the text. These letters do not have a specific place in the text of the lyric poem; sometimes they appear in the beginning and sometimes at the end of the poem.

    CONCLUSION

    Emotional preoccupation with others and compassion for the general public have a wide expression in letters to children. Paying attention to human values is one of the most important approaches of poets in communication ethics.

    Keywords: Letters to children, Nel Noddings, Education, Care, Compassion
  • M. Rahimimand, M. Mohseni* Pages 167-185
    BACKGROUND AND OBJECTIVES

    The current study aims at investigating the extent of the reflection of basic anxiety according to Karen Horney's theory of psychological criticism in children's and adolescent stories to discuss the pathology of the content of comic stories. According to Karen Horney, most of the aggressive, defensive and affection-seeking behaviors and isolation are rooted in childhood anxiety caused by family and society. The authors of the present study analyze the two collections of juvenile humor stories, “I am not Baba’s servant” by Ahmad Akbarpour and “Cream Love” by Shahram Shafie based on Karen Horney’s psychology and the theory of basic anxiety to identify which aforementioned story has caused anxiety and mental tension in children and adolescent readers.

    METHODOLOGY

    This study, which has been conducted based on descriptive-analytical method and desk research.

    FINDINGS

    There is a considerable extent of humiliation, fear, anxiety and isolation in the protagonist of the “I am not Baba’s servant” story, as far as David’s anxious and disjointed personality suffers from nightmare because of his father dictatorship and turns to reclusiveness as a defense mechanism of Karen Horneys’s theory. In contrast, the story of “Cream love” narrates the sense of solidarity and love between the members of family in a humorous language and in terms of anxiety mechanism, less feeling of humiliation and distress was observed.

    CONCLUSION

    This study, which has been conducted based on descriptive-analytical method and desk research, shows that Shafie has been more successful than Akbarpour in delineating the characters who have more mental health in comparison with the characters of the story of “I am not Baba’s servant”.

    Keywords: psychology criticism, Karen Horne, children's, adolescentliterature, humor, creamy love, I am not daddy's servant
  • Z. Sarmad * Pages 187-208
    BACKGROUND AND OBJECTIVES

    Formalism is one of the schools of literary criticism that pays attention to the form of the literary work and played a major role in the creation of the theory of structuralism. The best field for formalist theories and structuralism is folk, folkloric and indigenous stories. According to the formalist point of view, all of these stories, while having variable characters, have specific and specific functions and actions. Weiss and Ramin's poem is also a romantic genre with variable characters and specific actions. In this article, an attempt is made to examine the motifs of Weiss and Ramin's story, based on Vladimir Propp's structural model, in order to understand the similarity of the actions of the characters of romantic stories in different forms of the story.

    METHODOLOGY

    The research method in this article is descriptive-analytical and gathering information through studying, scanning and sampling library documents and databases.

    FINDINGS

    Weiss and Ramin's system has ten suspensions, three climaxes and seventeen functions. The characters are divided into main and secondary categories, where Weiss and Ramin are among the main characters and Mobed, Shiro, Daye, Viro, Zard and Gol are among the secondary characters. From the perspective of prop division, there are seven roles in this system, which are divided into two groups of active and passive characters. Weiss and Ramin are among active actors, and Mobed and Gol are among passive, victim and productive actors.

    CONCLUSION

    Based on Vladimir Propp's model of structuralism, it can be concluded that in lyrical stories, even with the existence of different forms and multiplicity of characters, self-work, function and actions are limited and specific.

    Keywords: Weiss, Ramin, Vladimir Propp, structuralism, morphology
  • T. Safarpour, S. Niazi*, A. M. Radmanesh Pages 209-232
    BACKGROUND AND OBJECTIVES

    As one of the poetic techniques and literary types, simile means simulating the content and form of a literary work with a predetermined text. In exemplification, imitation is done against the text of the model; Therefore, no text is independent from other texts, and in this way, every work of art is influenced by other works and becomes perfect. The lack of a specific way and method for allegory in the law of allegory has caused the creativity of allegory poets to be neglected. In various researches, the extra-textual and intra-textual relationship of similes with each other and on the other hand with the model text has been ignored. Therefore, in this research, an attempt has been made to examine the intra-textual and extra-textual connections of the Makhzan al-asrar of Nezami and its exemplars, and to analyze and explain the level of innovation and creativity of the exemplars.

    METHODOLOGY

    This research was conducted with a comparative-descriptive and analytical method.

    FINDINGS

    The relationship between the Makhzan al-asrar of Nezami and its examples has a mimetic nature; So that the later work is a reconstruction and re-creation of the previously mentioned meaning in the form and texture of an imitation of the poem of the Repository of Secrets, and this imitation does not contain any of the individual characteristics of the imitator that makes him different from the original work. This relationship includes the fields of imitation, association, integration and dependence.

    CONCLUSION

    There is a direct or indirect relationship between exemplification texts, and exemplification writing faces an obvious network of intratextual and extratextual relationships, which are used to prove the poet's ability.

    Keywords: exemplification, Makhzan al-asrar, out of context, in to context, innovation
  • F. Modarrasi*, H. Tite Pages 233-243
    BACKGROUND AND OBJECTIVES

    Sohrab Sepehri is one of the poets whose poetry has been studied with a method that formalists refer to as the dominant element. The dominant element leads the poem to be reduced to a specific thought and other aspects of the poet's poetic behavior are not seen. In this research, that part of Sohrab Sepehri's poetry is discussed, which the authors refer to as the horizon view, and it has been neglected in the analysis of Sohrab Sepehri's poetry.

    METHODOLOGY

    This research is based on library studies and using descriptive-analytical method.

    FINDINGS

    Sepehri's attention to the society and his voice of protest is different from other poets and has been manifested in two ways. Mixing, association, etc., expresses and describes the suffocating atmosphere of his time, which is referred to as the rhetoric of protest, another is that Sohrab, by taking advantage of social sadness and extending his loneliness and despair to the phenomena of nature, it reflects a part of the hypertext in the society as an effective factor in this sadness and loneliness.

    CONCLUSION

    One of the common images in Sohrab Sepehri's poetry is symbol, in this regard, the image of the night is one of the most frequent poetic images that Sepehri used to describe the suffocation and darkness of his society. On the other hand, the poet's frequent description of loneliness, isolation and sadness can be examined in relation to the hypertext, in other words, the suffocation in the society is expressed in the form of loneliness, isolation and sadness in Sepehri's poetry.

    Keywords: Sohrab Sepehri, eight books, horizon view, protest
  • I. Fardi Anvar, M. Salahshoor*, H.R. Farzi Pages 245-263
    BACKGROUND AND OBJECTIVES

    Goldman, a famous French critic, is one of the sociologists who deals with the mutual influence of literary form and content. Relying on the topics of his developmental structuralism such as totality, worldview, current consciousness, possible consciousness, problematic character and objectification, he has deciphered the created society in literary works and emphasizes that the literary work is a more beautiful society than the society of the real world. by creating changes within it, to convey his reform positions and views to the readers and in fact to his real society and to promote collective consciousness. In this research, the novel Tabriz Meh-alod is analyzed from the perspective of developmental structuralism based on Lucien Goldman's theories. This essay has tried to analyze the social and political structures governing the author's and society's mental space.

    METHODOLOGY

    The method of the present research is descriptive-analytical based on library studies and the sandbox method, in which the samples studied in a targeted manner are from the novel Tabriz Meh-alod, by Urdubadi.

    FINDINGS

    The novel Tabriz Meh-alod is about the type of social life of contemporary people and the dominance of foreigners over the country and the contrast between tradition and modernism, economic and cultural poverty, oppression and discrimination between men and women, which of course is not devoid of describing emotions, fantasy and romantic moments.

    CONCLUSION

    Based on the theory of "Lucien Goldman's developmental constructivism", the concepts and topics related to social phenomena and the impact of political, social and economic events and situations of the society, as well as the position of women and her role in the revolutionary society have been expressed in this literary work.

    Keywords: sociology of literature, LucienGoldman, developmentalstructuralism, Tabriz Meh-alod
  • Z. Karimi, S. Sepehri *, A. Shomali Oskoui, E. Hajiha Pages 265-285
    BACKGROUND AND OBJECTIVES

    Psychological criticism is one of the new fields in the field of contemporary literary criticism. One of the most influential theories in this field is Alfred Adler's theory of psychology in order to accurately understand a person's personality, thoughts and worldview. Alfred Adler is a prominent Austrian psychologist who, unlike his teacher Freud, sees the root of human behavior not in congenital physiological problems, but as a result of environmental and social factors. Adler emphasized the effective role of society and the surrounding environment on human behavior by putting forward the individualistic theory. The purpose of the present research is to analyze the poems of Simin Behbahani, a prominent contemporary poet, based on Alfred Adler's theory of social psychology.

    METHODOLOGY

    The study method in the present research is descriptive-analytical, based on library studies and the method of document analysis. The statistical community in this article is Simin Behbahani's collection of poems. Analytical samples, evidences and examples have been selected in a selective and systematic way, and in order to achieve the goals of the article and obtain the required information, we have presented the poems that match the content of the research in terms of theme, as far as possible in this essay.

    FINDINGS

    Simin Behbahani's poems have a large amount of social components and propositions for reading psychoanalytic criticism from the perspective of Alfred Adler. Simin is a poet whose desired perfection is to achieve a world where his fellow men, especially the women of the society, are in safety and peace.

    CONCLUSION

    Based on the theory of social interest in Adler's individualistic psychology, attention to social interest in Simin Behbahani's poems about his own kind, especially women, is very prominent. Participating in social affairs, paying attention to altruism, empathy and sympathy with the women of the society in Simin's poems makes it possible to consider him as a positive personality type. In general, it can be said that the social interest in Simin's poetry is summed up in trying to create better conditions for his fellow men, especially women.

    Keywords: Alfred Adler, Simin Behbahani.modern poetry, Social interest, Criticism of psychoanalysis
  • H. Moghadas * Pages 287-315
    BACKGROUND AND OBJECTIVES

    Writing the Shahnameh during the Ilkhanian period was one of the ways that the Ilkhanian used to legitimize their government by communicating between the Ilkhanian and mythological kings, and they supported Shahnameh writers and poets as a way to gain legitimacy and accept the Iranian identity for themselves. created The content of historical-epic poems of this period mainly included the history of Iran after Islam. Ahmad Tabrizi worked on the order of his historical epic during the Mongol conquest and in the court of Ilkhanian. Tabrizi wrote the poem Shahshahnameh in imitation of Ferdowsi's Shahnameh. The stylistic analysis of this work can clarify new dimensions of the literary history of this period. The present article examines the three linguistic, literary and intellectual levels of half of this system (eight thousand verses).

    METHODOLOGY

    Considering its theoretical nature, the current research is based on library studies and in a descriptive-analytical style, and the community under study is Shahshahnameh, by Mahshid Gohari Kakhki and Javad Rashki Aliabadi, published by Dr. Mahmoud Afshar Endowment Foundation.

    FINDINGS

    The poet has largely avoided using foreign words and the number of Arabic, Turkish and Mongolian words is very few and insignificant. In the original word, industries have more puns and repetitions. Similes and metaphors also have a high frequency among expressive industries. Praise and war are also dominant themes in the Shahshahnameh.

    CONCLUSION

    Using linguistic and rhetorical tools, Ahmad Tabrizi has described the battles and bravery of Changiz Khan and his successors, and has cleverly and secretly expressed their bloodsheds and tyranny, and has praised Iranian warriors and mythological kings at every opportunity. Among them, Jalaluddin Khwarazmshah, who considered him to be rich and cultured and painted a painful picture of his death.

    Keywords: Stylistics, Shahnameh, Ahmad Tabrizi, Moghol period