فهرست مطالب

نقد و نظریه ادبی - سال هفتم شماره 2 (پیاپی 14، پاییز و زمستان 1401)

نشریه نقد و نظریه ادبی
سال هفتم شماره 2 (پیاپی 14، پاییز و زمستان 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/11/01
  • تعداد عناوین: 12
|
  • امیرحسین زنجانبر* صفحات 5-40

    رویکرد بوم گرا پلی میان ادبیات و علوم زیست محیطی است. علت انتخاب درخت بخشنده اثر سیلورستاین و دنیا بدون درخت اثر دهریزی به عنوان موضوع پژوهش این است که هر دوی آنها کتاب های کودک، تصویری، دارای درون مایه ای تلویحا زیست محیطی و موتیف مشترک درخت اند. با توجه به اینکه درخت بخشنده از آثار کلاسیک ادبیات کودک جهان به شمار می آید؛ لذا متن مناسبی برای بررسی آثار مشابه در سایر ملل است. پژوهش حاضر به روش تحلیلی توصیفی، اشتراکات و افتراقات بازنمایی های عناصر زیست محیطی را در آثار مذکور با رویکرد «بوم شناسی ژرف» و «اکوفمینیسم» مورد مداقه قرار می دهد. بوم شناسی ژرف را آرن ناس، فیلسوف نروژی، در تقابل با «بوم شناسی سطحی» مطرح کرد. بوم شناسی ژرف، درک رابطه بین هویت و طبیعت را در گرو یکی انگاری خود با چرخه بزرگتری موسوم به «خود بوم شناختی» می داند. اکوفمینیسم با یکی انگاری جایگاه زن و طبیعت در نظام مردسالار، نظریه «خود بوم شناختی» را به بی توجهی به نقش جنسیت در شکل گیری بحران های زیست محیطی متهم می کند. این مقاله در پی پاسخ به چگونگی بازنمایی عناصر زیست محیطی و برهم کنش دوگانه انسان و طبیعت در داستان های فوق الذکر است. نتیجه پژوهش نشان می دهد، بازنمایی بوم شناختی غالب در دنیا بدون درخت همراستا با بوم گرایی ژرف و در تقابل با اکوفمینیسم است و  در درخت بخشنده، همراستا با اکوفمینیسم.

    کلیدواژگان: داستان کودک، کتاب تصویری، نقد بوم شناختی، بوم شناسی ژرف، اکوفمینیسم
  • ابراهیم کنعانی* صفحات 41-64

    نشانه شناسی در فرایندی تحولی، از نشانه شناسی ابژه محور به نشانه شناسی سوژه محور و سپس به نشانه شناسی پدیدارشناختی گرایش می یابد. حاصل چنین بینشی، شکل گیری رابطه ای مبتنی بر چالش یا تطبیق میان سوژه و ابژه و جهان هستی است. برپایه این، شاهد نوعی تاثیر و تاثر ابژه ها و سوژه ها هستیم. معنی نیز در اثر درهم آمیختگی سوژه و ابژه به طور سرایتی از یکی به دیگری منتقل می شود. ابژه ها نیز در نقشی بیناابژه ای در تعامل یا چالش با یکدیگر قرار می گیرند و این امر بر عملکرد و رفتار فرهنگی و اجتماعی سوژه های انسانی تاثیر می گذارد و نوع تبادلات آنها را تعیین می کند. درواقع، ابژه بر صدر می نشیند و با وجه مشروعیت بخش و اقتدارگرای خود می تواند به فروپاشی ساحت حضوری سوژه یا بازاستقرار آن منجر شود. مساله مقاله این است که این فرایند چگونه و مبتنی بر کدام ویژگی ها و گفتمان ها تحقق می یابد. برپایه این، در پژوهش حاضر به بررسی این دو پرسش مهم پرداخته می شود که ویژگی ها و بایسته های گذر از نظام نشانه ای به نظام ابژه ای و کارکردهای گفتمانی آن در شازده احتجاب گلشیری چگونه است؟ همچنین جایگاه فرایند معنایی ابژه و نقش آن در وضعیت حضوری سوژه چیست؟ درواقع هدف اصلی این مقاله بررسی سیر تحول از نظام نشانه ای به نظام ابژه ای و استقرار نظام ابژه ای و جایگاه های فرایند معنایی آن است. نتیجه نشان می دهد ابژه ها در فرایند گذر از نشانه تا ابژه شدگی، جایگاه اقتدارگری، پروتزی، مکانی، کنشی، نمودی، طنزگونگی، ارجاعی، فرهنگی، تاریخی و مشروعیت بخشی پیدا می کنند.

    کلیدواژگان: ابژه، پروتز، صندلی، عینک، شازده احتجاب، سوژه
  • محمدحسن حسن زاده نیری*، فاطمه حیات داوودی صفحات 65-89

    نقد بوم گرا به مطالعه رابطه بین ادبیات و محیط فیزیکی می پردازد و دغدغه های زیست محیطی را در زمینه های اجتماعی و سیاسی آن بررسی می کند. در این نقد ما با روش توصیفی- تحلیلی دغدغه های زیست محیطی شخصیت های رمان کلیدر دولت آبادی را در ارتباط با طبیعت بررسی و تحلیل خواهیم کرد تا تاثیر گفتمان قدرت را بر هویت اکولوژیکی شخصیت ها نشان دهیم؛ زیرا شخصیت های کلیدر هنگامی که در موقعیت های گفتمان استبدادی قدرت قرار می گیرند، رفتارهای خاصی در آنان شکل می گیرد و باعث سوژه شدگی شان می گردد که در هرکدام به نحوی نمود می یابد؛ در کلمیشی با تن دادن وی به یکجانشینی، ترس زیست محیطی و فاصله گرفتن از هویت بیابانی اش، در بلقیس با بحران روحی و هویت باختگی، در گل محمد با کفرگویی، ترس زیست محیطی، سازگار نبودن وی با خست اقلیمی که به آن کوچانده شده و کشتن امنیه ها، در بیگ محمد با ترس زیست محیطی و مهاجرت از آ نجا، در خان عمو با کفرگویی و راهزنی و در خان محمد با تامل در عناصر طبیعت و گفتگو با آن و توجه به بعد باشندگی خود. با تحلیل شخصیت ها در کلیدر در ارتباط با محیط زیست به تاثیرپذیری از گفتمان قدرت به این نتایج دست یافتیم که گفتمان استبدادی قدرت باعث شکل گیری حقیقتی برساخته در شخصیت های رمان و شیء شدگی آنان گردیده و آنها را از هویت اکولوژیکی و حقیقت درونی شان که در ارتباط با طبیعت ساخته شده، دور کرده و استقلال و عقلانیت فردمبنایانه را از آنان گرفته است. درواقع تغییر محیط زیستشان باعث تغییر خود آنان نیز گردیده و معرفتی ضدگفتمانی در آنان ایجاد کرده که هم زاده قدرت است و هم قدرت زا.

    کلیدواژگان: نقد بوم گرا، محمود دولت آبادی، کلیدر، هویت اکولوژیکی، گفتمان قدرت
  • بهزاد برکت* صفحات 91-114

    یوری لوتمان در بازاندیشی مفهوم «شعریت» رومن یاکوبسن، آن را برآیند نهایی گفتگویی نشانه شناختی میان مجموعه ای از عناصرزبانی و فرازبانی دانست که تقلیل پذیر به عناصری که یکسره در روساخت متن دیده می شوند و به آن نمایش شعری می دهند نیست، بلکه موجودیتی ژرف ساختی دارد و تجسم ظرفیت هایی است که شعر را از هویت مرسوم آن فرا می برد و به ساحاتی پیوند می زند که وظایف تازه ای را برای آن تعریف می کنند. این دیدگاه زمینه تحولی گسترده را پدید آورد که از نخستین نتایج آن آزاد کردن «شعریت» از انحصار شعر و تسری آن به عرصه نثر بود. از اینجاست که می توان از شعریت داستان سخن گفت که با به کار گرفتن ظرفیت های شعر در داستان، قابلیت های بسیار بدیعی برای آن فراهم می آورد، ضمن آنکه بازنمایی این بدایع، مرزهای شعر و نثر را برای همیشه جابه جا می کند. مقاله حاضر ضمن تاکید بر تقابل «شعریت» و «شاعرانگی»، به استناد داستان کوتاه شرق بنفشه نوشته شهریار مندنی پور، به کاوش در ظرفیت های «شعریت» می پردازد و جلوه هایی از این ظرفیت را در بازنمایی ویژگی های تاریخی و اجتماعی فرهنگ ایرانی سراغ می کند.

    کلیدواژگان: شعریت، شاعرانگی، خوانش فرهنگی، شرق بنفشه
  • معصومه غیوری*، محمدعلی خزانه دارلو صفحات 115-146

    نفثهالمصدور، نوشته شهاب الدین محمد نسوی خرندزی زیدری به دلیل سبک نگارش و محتوا عمدتا در دو حوزه ادبیات و تاریخ کلاسیک مورد توجه بوده است. با توجه به رویکردهای جدید روایت شناسی و مطالعات بین رشته ای این کتاب می تواند از حوزه مطالعات کلاسیک صرف در عرصه های تاریخ و ادبیات، وارد قلمروهای جدید مطالعات روایت شناسی و نقد معاصر شود. بررسی ژانری و روایت شناسانه نفثهالمصدور، تعبیه انواع ادبی متعددی را در این اثر نمایان می کند. اگرچه به نظر می رسد هریک از این انواع، شامل خودشرح حال نگاری، نامه نگاری و مقامه نویسی، در بافت و بستری از ارجاعات فرامتنی و بینامتنی تاریخی، به گونه ای با یکدیگر ترکیب شده اند که نمی توان به راحتی نفثهالمصدور را در نوع ادبی خاصی محدود کرد؛ اما بررسی ژانری اثر نشان می دهد که چنین نیست. همچنین خوانش از شیوه روایی خاصی که نسوی در بازگویی وقایع برگزیده است متاثر از سنت روایی نثر فنی و زیبایی شناسی قرن ششم این کتاب را در حد یک اثر ادبی صرف محدود کرده و قصدمندی اولیه نویسنده، در پرتو خوانش های فرهیختگان دانشگاهی، نادیده و مخدوش شده است. مقاله حاضر به بحث هایی پیرامون ساختار روایی در نفثهالمصدور و نقد ژانری آن می پردازد تا نشان دهد که این اثر درواقع، از نوع نامه های خصوصی موسوم به اخوانیات است که ذکر برخی اشخاص و وقایع مهم عصر مغول به آن جایگاه و ارزشی تاریخی بخشیده است اما نمی توان و نباید آن را اثری چندژانری محسوب کرد.

    کلیدواژگان: ژانر، خودشرح حال نویسی، روایت، اخوانیات، نسوی زیدری
  • نسترن شهبازی*، حسین بیات صفحات 147-171

    داستان هایی که به شیوه ما-روایت بیان می شوند، به اعتبار بهره گیری از ضمیر اول شخص جمع، از ویژگی های منحصربه فردی در ساخت برخوردارند. بافت این داستان ها حاوی مشخصه هایی است که تا پیش از این به صورت مجزا ذیل زاویه دیدهای اول شخص مفرد و سوم شخص قرار می گرفته است. درواقع به نظر می رسد روایتگر جمعی موقعیتی روایی برای تجمیع امکانات تکنیکی هر دو شکل از زوایه دیدهای یادشده است. درهمین راستا این پژوهش در نظر دارد نشان دهد هریک از ابعاد تعریف منطقی ضمیر «ما» در پدید آمدن ظرفیت های خارق العاده روایتگری چگونه عمل می کنند. برای دستیابی به این منظور متونی از داستان های معاصر فارسی گزینش و مرور شد ند. بررسی الگوهای موجود در این داستان ها نشان می دهد گسترش پیرنگ داستان در گرو سه ویژگی «ضمیربودگی» با فرآیند مرجع یابی، «اول شخص بودگی» با مقوله وجه روایی و «جمع بودگی» با افزودن قابلیت تکثر توام با انسجام در شخصیت پردازی است. هریک از موارد یادشده با امکاناتی که در اختیار روایت داستانی قرار می دهند، باعث شکل گیری و پیشروی طرح داستان می گردند. دیگر برآیند مطالعه مطابق روش مذکور، جدا از تشریح عملکرد این ضمیر در نقش راوی، نوعی طبقه بندی قراردادی از داستان هایی است که با این شیوه روایتگری خلق شده اند.

    کلیدواژگان: ما-روایت، زاویه دید، ضمیر اول شخص جمع، داستان معاصر فارسی
  • مهتاب کاظمی بلترک، بهزاد پورقریب*، علی عرب مفرد صفحات 173-188

    به اعتقاد جودیت باتلر، و متاثر از عقاید میشل فوکو، ساختار قدرت به شکل شبکه ای پیچیده در جامعه گسترده است و زنان در این ساختار، در پایین ترین سطح قرار دارند. در واقع ساختار پیدا و پنهان قدرت، زنان را از حقوق بدیهی خود محروم می کند. مقاله حاضر با رویکرد تحلیلی- انتقادی به نقد مجموعه داستان «دورنمای کاسل راک» اثر مونرو و «رازی در کوچه ها» از فریبا وفی می پردازد. نتایج این بررسی حاکی از این است که هر دو نویسنده چنین شبکه های پیچیده ای از قدرت را آشکار کرده، نشان می دهند چگونه زنان در جامعه پس رانده می شوند. مونرو با روایتی ساده، مصادیق و نشانه های گفتمان قدرت را در لایه های زیرین اجتماع بازنمایی می کند و از زنان می خواهد تا بر حقوق خود پافشاری کنند. وفی نیز از استیلای قدرت مردانه می گوید. ادبیات از نظر مونرو یکی از عرصه هایی است که این مبارزه پنهان اجتماعی و مدنی را عینیت می بخشد. وفی، این مسیله را با نشان دادن استعدادها، قابلیت ها و توانایی ایستادگی ذهنی و عملی زنان مطرح می کند. ذهنیت فمنیستی مونرو و وفی در این داستان ها از دستاوردهای معروف به سه موج فمینیسم بهره می برد ولی بیشتر وامدار تاملات فیلسوف پساساختارگرا، جودیت باتلر از موج سوم فمینیسم است.

    کلیدواژگان: رازی در کوچه ها، دورنمای کاسل راک، فمنیسم، گفتمان، مردسالاری، روایت شناسی
  • مجتبی شیدا، شمس الملوک مصطفوی*، شهلا اسلامی صفحات 189-211

    ژیل دلوز فیلسوف پساساختارگرای فرانسوی که فلسفه ای برمبنای هستی شناسی میل درون ماندگار پایه ریزی کرده، کتاب ها و تک نگاری های جداگانه ای نیز درباره هنر و ادبیات به نگارش در آورده است. این دو روند که در طی حیات فکری او به طور هم زمان به پیش رفته اند، مسیله نسبت میان درک تازه دلوز از میل و رخداد ادبیات را مطرح می سازد. دلوز با نقد فرایند ادیپی شدن ناخودآگاه در سنت روانکاوی فرویدی- لکانی، برساخته شدن میل را صرفا روندی به منظور پرکردن فقدان لکانی نمی داند بلکه میل در نظر او، برسازنده امر نو، ایجابی و روایت گر است. ازسوی دیگر برای دلوز کار ادبیات وفاداری به رخداد و توانی است که ایجادکننده یک نسبت تازه با وضعیت امور است. دلوز با خلق مفهوم خط گریز و ماشین ادبی رسالت شیزوفرنیک و کارکرد ادبیات را آفرینش تاثیرها و تک بودگی های ناب و مریی کردن نیروهای نامریی در هر وضعیت و به بیان خلاصه تر، بردن زندگی به وضعیت توان غیرشخصی می داند. این پژوهش به این مسیله می پردازد که درک تازه دلوز از میل به مثابه امری درون ماندگار چگونه می تواند در مرکز فلسفه ادبیات او جای گیرد و این امر چه پیامدهای رهایی بخشی در پی خواهد داشت؛ یعنی چگونه میل درون ماندگار به مثابه شرط امکان ادبیات می تواند زمینه استعلایی تازه ای برای اندیشیدن از مجرای فلسفه و ادبیات بگشاید.

    کلیدواژگان: میل، رخداد دلوزی، خط گریز، ماشین ادبی، شیزوکاوی
  • حامد توکلی دارستانی، قدرت قاسمی پور*، علیرضا نیکویی صفحات 213-242

    فلسفه قاره ای در تلازم، تعامل و دیالکتیک با نظریه های ادبی،  و در نسبت با ایدیالیسم و رمانتیسم آلمانی، و با ابتناء بر سوبژکتیویسم، نقادی، سنت مندی، تاریخ گرایی و اقتدارستیزی، با بسیاری از نظریه های ادبی تاثیر و تاثر داشته است. مقاله حاضر نشان می دهد که در نزاع میان رویکرد «قاره ای» و «تحلیلی»، هریک از این دو، بر نظریه های ادبی مختلفی تاثیرگذار بوده اند. دراین میان،  فلسفه قاره ای به واسطه بینش های «ادبی» و «ذوقی» و همچنین عدم قطعیت معنا، تکثر روش (حتی ضدیت با روش)، فاصله گیری از روش های علوم طبیعی (پوزیتویستی)، وجودگرایی و سوژه محوری، محمل و مجرای مناسبی برای گسترش و کاربرد نظریه های مبتنی بر خواننده بوده است. در مقاله حاضر ضمن برشمردن خصایص مشترک ادبیات و فلسفه قاره ای، نشان داده خواهد شد که نظریه های مبتنی بر پدیدارشناسی، هرمنوتیک و نظریه های خواننده محور، در تعامل با فلسفه قاره ای بوده و بر یکدیگر تاثیرات متقابل نهاده اند. همچنین نشان داده خواهد شد که علاوه بر خاستگاه های سیاسی و دانشگاهی، که در پیدایش مکاتبی چون کنستانس دخیل بودند؛ بحران های متعدد عصر روشنگری ازجمله شکست عقلانیت و تبعات ناخوشایند سرمایه داری و گسست از معنا و رنگ باختن کلان روایت های مسیحی، عمیقا بر شکل گیری نظریه های خواننده محور اثرگذار بوده اند و در این میان سوبژکتیویسم در یک ضرورت و صیرورت تاریخی و در یک موقعیت متناقض، هم مجرایی برای شکل گیری نیهیلیسم و هم پاسخی به آن بوده است..

    کلیدواژگان: نظریه ادبی، فلسفه قاره ای، فلسفه تحلیلی، هرمنوتیک، خواننده محوری، سوبژکتیویسم
  • مهدی خبازی کناری* صفحات 243-258

    فیلسوفان و اندیشمندان از دیرباز مفاهیم و روش های مرتبط با شناخت شناسی را در قالب رویکردهای مختلف مورد تامل قرار داده اند. کانون چالش های معطوف به این حوزه، پرسش از ماهیت ذهن و عین و همچنین نحوه ارتباط میان آنهاست. این مسایل منجر به دو جریان کلی و بسیار متنوع ایدیالیسم و ریالیسم شده است. رویکرد ساختارزدایی همچون سلف خود یعنی رویکرد ساختارگرایی در بنیاد، رویکردی معرفت شناختی است. ساختارگراها مفهوم ساختار را برای عبور از دوگانه ذهن و عین مطرح کردند. ساختارزدایی به وجهی سلبی و ایجابی، رابطه ای همه جانبه با ساختارگرایی برقرار کرد. در تفسیر ارایه شده از این رابطه در این مقاله، ساختار در ساختارگرایی، به متن در ساختارزدایی تبدیل می شود. با این تفاوت که متن صلبیت ساختارها را ندارد و به طریقی سیال به حیات خویش ادامه می دهد. متن به مثابه یک کل همواره در حال شدن، دوگانه ذهن و عین را مرتفع می کند.

    کلیدواژگان: ساختارگرایی، ساختارزدایی، دریدا، شناخت، متن
  • فرخ لطیف نژاد رودسری* صفحات 259-286

    نظریه جهان های متن، متن را در سه بعد جهان متن، جهان گفتمان و جهان های زیرشمول بررسی می کند. جهان زیرشمول امکان پرداختن به بعد معرفت شناختی متن را از طریق توجه به عبارات اشاری، گروه های اسمی و افعال و قیود به تحلیل گر می دهد. هدف این پژوهش که با روش توصیفی تحلیلی انجام شده، بررسی تاثیر جهان های اشاری و نظام استعاری در تشخیص جهان معرفتی علی باباچاهی در شعر «دوری و...» است. تحقیق حاضر در پی پاسخ به این سوالات است که چگونه می توان با توجه به سیر زمانی موجود در جهان اشاری شعر به جهان های نگرشی و معرفتی شاعر پی برد و دیگر اینکه شبکه نظام مند استعارات شناختی چگونه نظام معرفتی شاعر را آشکار می کند. نتایج نشان می دهد روایت شعری دغدغه ای از گذشته را بیان می کند که با آینده نگری شاعر و روی آوردن به سنت ها برطرف شده است.

    کلیدواژگان: جهان زیرشمول اشاری، جهان زیرشمول معرفتی، ورث، گادامر، باباچاهی
  • الهه مظاهری هدشی، مهدی نیک منش* صفحات 287-316

    رمان حاصل مدرن شدن جوامع است و به خوبی می تواند احوال جامعه را انعکاس دهد. در این پژوهش تلاش شده است تا با نقد جامعه شناسانه رمان های سووشون (1348)، جزیره سرگردانی (1372) و ساربان سرگردان (1380) از سیمین دانشور، به جایگاه اجتماعی زنان در جامعه قبل از انقلاب پرداخته شود. برای رسیدن به این مهم، از منظر نظریه انواع سرمایه پیر بوردیو، جامعه شناس، فیلسوف، مردم شناس و منتقد فرانسوی که سرمایه را نه فقط در حیطه اقتصادی، بلکه از زوایای دیگری چون سرمایه فرهنگی، اجتماعی و نمادین نیز می نگرد، به بررسی و تحلیل مولفه های انواع سرمایه ها در شخصیت های زن هر داستان، با رویکردی تطبیقی می پردازیم و با مقایسه چگونگی برخورداری زنان کنشگر داستان ها با هم، میزان تولید، بازتولید و تحول انواع سرمایه ها در شخصیت های زن در جامعه را می کاویم.براساس یافته های این پژوهش، زنان در برخورداری از انواع سرمایه توفیق چندانی نداشته اند، تنها «زری» و «هستی»، کنشگران اصلی داستان ها، نمونه های متمایزی، ازاین جهت محسوب می شوند. ضمن اینکه هردو معرف زنی آرمانی در جامعه خود به شمار می آیند؛ «هستی» که حدود سه دهه متاخر از «زری» است، سرمایه های فرهنگی و اجتماعی محسوس تری دارد و در کسب سرمایه اقتصادی نیز پویاتر ظاهر شده است.

    کلیدواژگان: رمان معاصر، نقد جامعه شناسی، سرمایه های شخصیت های زن، پی یر بوردیو، سیمین دانشور
|
  • AmirHossein Zanjanbar * Pages 5-40

    Ecocriticism is the bridge between the environmental sciences and literature. Silverstein’s The Giving Tree and Dehrizi’s The Treeless World are both picture books that possess implied environmental themes and share a ‘tree’ motif. The canonical position of The Giving Tree in classical children’s literature functions as a touchstone in comparing similar works, among other nations. This analytic-descriptive research compares and contrasts the representations of environmental elements in the aforementioned works in the light of deep ecology and ecofeminism. Arne Næss, the Norwegian philosopher, coined the term ‘Deep Ecology’ in opposition to Shallow Ecology. Deep ecology connects the understanding of the relation between identity and nature to identifying oneself to a larger eco-cycle known as the ‘Ecological Self.’ Through equating the place of women with nature in a patriarchal system, ecofeminism criticizes the Ecological Self Theory for neglecting the role of gender in the formation of environmental crises. The present article studies the representations of environmental elements and the reciprocal relation between man and nature in the aforementioned works. This research shows that in The Treeless World, the dominant ecological representation is in line with deep ecology and in opposition to ecofeminism; also, it reveals that in The Giving Tree, the dominant ecological representation is in line with ecofeminism.

    Keywords: Children’s Story, Picture book, Ecocriticism, Deep Ecology, and Ecofeminism
  • Ebrahim Kanani * Pages 41-64

    Semiotics, in a transformational process, moves from object-oriented semiotics to subject-oriented and then toward phenomenology, resulting in the formation of a relation in accordance with the challenge or adaptation among the subject, the object, and the world. In so doing, it influences objects and subjects. As a result of the object-subject entanglement, meaning is transferred from one to the other. Objects interact with or challenge each other in an inter-objective context, affecting the performance and cultural and social behavior of human subjects and determining the type of their interactions. In fact, with its legitimizing and authoritarian aspect, the object could reestablish or collapse the subject's presence. This article tries to understand how and through which features and discourses this process is completed. The present research investigates two central questions: what are the fundamental qualities and requirements in the transition from the sign system to the object system and its discourse functions in Golshiri's Shazde Ehtejab and what are the positions of the object’s semantic process and its role in the presence of the subject. The main goal of this article is to examine the transition from a sign system to an object system, its establishment, and its semantic processes. The result shows that in the transitional process from the sign system to the object system, the objects find an authoritarian, prosthetic, spatial, active, representational, ironic, referential, cultural, historical, and legitimizing position.

    Keywords: Object, Subject, chair, glasses, and Shazde Ehtejab
  • Mohammad Hasan Hassan Zadeh Niri *, Fatemeh Hayatdavoodi Pages 65-89

    Ecocriticism studies the relation between literature and the physical environment and analyzes ecological concerns in socio-political contexts. In order to represent the effects of the discourse of power on the ecological identity of the characters in Dowlatabadi’s Kelidar, this article employs the descriptive-analytical method to study the characters’ ecological concerns in relation to nature. Subjectification of each of Kelidar’s characters manifests through their reactions when they are in authoritative positions of the discourse of power. In Kalmiši’s surrender to sedentism, his ecologic fear, and his displacement of desert identity; in Belqays’s mental breakdown and loss of identity; in Gol-Mohammad’s blasphemy, ecologic fear, unadaptability to the harsh climate where he was banished, and guardslaughter; in Beg-Mohammad’s migration and ecologic fear; in Khan-Mohammad’s ruminations and dialogues with the elements of nature and reflections on his existence. Through character analysis in relation to the environment and the discourse of power, we concluded that the authoritative discourse of power leads to the characters’ fabrication of a persona, and their objectification, distancing them from their ecologic identity and inner truth built in relation to the nature and seizing their freedom and rationality. In other words, the change in their ecology changes their nature and creates a powerful anti-discourse.

    Keywords: Ecocriticism, Mahmoud Dowlatabadi, Kelidar, Ecologic Identity, discourse of power
  • Behzad Barekat * Pages 91-114

    In his critical reading of Roman Jakobson’s “poeticity”, Yuri Lotman, interpreted the term as the outcome of a semiological dialog between linguistic and extra-linguistic elements which are not reduced to the surface-structural elements. It is in fact a deep-structure component that is potent enough to establish unconventional functions for poetry and reject the traditional distinctions between poetry and prose. This reading of poeticity offers a venure for fictional prose to reflect new horizons. The present article, through differentiating between poeticity and poeticalness in Mandanipour’s "Shargh-e Banafsheh," looks into a number of salient socio-historical characteristics of Iranian culture as depicted in the short story.

    Keywords: poeticity, poeticalness, cultural reading, Shargh-e Banafsheh
  • Masoumeh Ghayoori *, MohammadAli Khazanehdarlou Pages 115-146

    For its style and content, Nafsat-al-Masdur, the work of Shahab al-Din Mohammad Nasavi Khorandezi Zeydari, has always been considered as a canonical text in classical history and literature. In line with the new approaches in narratology and interdisciplinary studies, this work moves beyond the traditional classical studies of history and literature and enters into new domains of narratology and contemporary criticism. Genre and narratological studies of Nafsat-al-Masdur present different genres embedded in the work. These genres, such as autobiography, epistolary, and nonfiction, are intertextually intermingled in a historical context and problematize simplistic literary categorizations of Nafsat-al-Masdur. Also, different academic readings, in line with the narration and aesthetics tradition of the sixth century (S. H.), have degraded Nasavi’s peculiar narration style in restating the events to an insignificant piece of literature and deformed his primary objectives. The present article studies the generic and narrative structure of Nafsat-al-Masdur in an attempt to categorize the work as Ekhvaniyat and claims that although it has earned historical recognition due to its treatment of important people and events in the Mongol era, it cannot and should not be regarded as a multi-genric work.

    Keywords: genre, Autobiography, narration, First Person Point of View, and Ekhvaniyat
  • Nastaran Shahbazi *, Hosein Bayat Pages 147-171

    ‘We’ narratives possess a unique structure which remarkably differs from narrative structures in stories told through the first-person singular or the third-person points of view. From this perspective, one may consider the plural narrator as the technical sum total of the aforementioned points of view. In line with this claim, this paper aims to discuss the different aspects of the ‘we’ pronoun as the narrator in creating diverse narrative potentials. To reach such a goal, we handpicked and reviewed a number of contemporary Persian stories narrated by ‘we’ pronoun. The analysis of the narrative pattern of these stories proves that the expansion of the plot is affected by the relation between the ‘pronoun’ and the referencing process, ‘singularity’ and the narrative mood concept, and ‘plurality’ and the addition as well cohesion in characterization. Each of these possibilities strengthens narrative organicism and forms and advances the structure of the story. In addition, apart from justifying the selection of ‘we’ pronoun by the narrator, the article offers a conventional categorisation of the stories narrated in such a structure.

    Keywords: ‘We’ Narrative, point of view, First-person Plural, Contemporary Persian Story
  • Mahtab Kazemi Baltork, Behzad Pourgharib *, Ali Arabmofrad Pages 173-188

    Inspired by Foucault, Judith Butler suggests that the structure of power is constructed and socially interconnected in a way that women are on its lowest layer. The overt and covert power systems distributed in the society deprive women of their rights. Adopting a descriptive-analytical approach, the present paper studies Alice Munro’s The View from Castle Rock and Fariba Vafi’s Razi dar Koucheh-ha (A Secret in the Allies). The findings of the article demonstrate that Munro and Vafi expose complicated dynamic networks, revealing how women are driven back through stereotypical women’s affairs. In a straightforward narration, Munro provides explanations and signs of power discourse in the lower strata of the society, inspiring women to focus on their rights. Vafi discusses the boundaries of male domination. According to Munro, literature is one of the areas which redefine hidden social and civil conflicts that have political, cultural, and even theological dimensions. In Vafi’s work, this is made possible by demonstrating the skills, strengths, and abilities of women, both mentally and socially. The feminist mindset of Munro and Vafi in these collections is compatible with what is known as the three waves of feminism, but owes much to the feminist reflections of the post-structuralist scholar Judith Butler who is associated with the third wave of feminism.

    Keywords: Razi dar Koucheh-ha, The View from Castle Rock, Feminism, Discourse, Patriarchy, Narratology
  • Mojtaba Sheida, Shamsolmolouk Mostafavi *, Shahla Eslami Pages 189-211

    The French poststructuralist philosopher Gilles Deleuze, who based his philosophy on an ontology of Immanent desire, also wrote separate books and monographs on arts, and especially on literature. These two orientations, which have developed simultaneously throughout his philosophical life, raise the question of the relation between the new understanding of desire and the function and purpose of literature in Deleuze's philosophy. Criticising the Oedipal process of the unconscious in the tradition of Freudian-Lacanian psychoanalysis, Deleuze does not see the construction of desire as merely a process of filling a Lacanian gap. In his view, desire is the creator of something new, positive, and narrative. In Deleuze's opinion, literature presupposes fidelity to Events and Puissance, which create a new relation with the state of affairs. By conceptualising the Line of Flight, Deleuze considers the schizophrenic vocation and function of Literary Machines to be the creation of Pure Affects and Singularities, the visualisation of invisible forces in any situation, and taking life to a state of Impersonal Puissance. This article discusses how Deleuze's new understanding of desire as Desiring-Machines can be central to his philosophy of literature, and what the positive consequences would be; in other words, it argues how Desire, as a condition for the possibility of literature, can open a new Transcendental foundation.

    Keywords: Desire, Deleuzian Event, Line of Flight, Literary-Machine, and Schizoanalysis
  • Hamed Tavakoli Darestani, Ghodrat Ghasemipour *, Alireza Nikouei Pages 213-242

    Continental Philosophy, through dialogues with German Idealism and Romanticism, and in accordance with Subjectivism, Criticism, Traditionalism, Historicism, and Anti-authoritarianism, has influenced many literary theories, especially phenomenology and hermeneutics. Although continental and analytical philosophies have influenced other literary theories, the present article contends that in the conflict between the ‘continental’ and ‘analytical’ approaches, continental philosophy is characterized by ‘taste’ and ‘literary’ insights as well as uncertainty, multiplicity of methods, and even antagonism. The method exhibits radical differences with natural sciences (Positivism), Existentialism, and subject orientation, and it can be regarded as a much more suitable medium for the development and application of reader-response theories. Therefore, in the present article, while enumerating the common features of continental literature and philosophy, we will show that the relation between philosophy and literary theory, often formed through continental approaches and reader-centered theories, are visibly compatible with this approach. We will also discuss that in addition to the political and academic origins that played a role in the emergence of schools such as Constance, numerous drawbacks in Enlightenment philosophy, including the failure of rationality, the undesirable consequences of Capitalism, the gradual disappearance of Christian values, have profoundly influenced the formation of reader-response theories.

    Keywords: Literary Theory, continental philosophy, hermeneutics, reader-response criticism, and Subjectivism
  • Mehdi Khabbazikenari * Pages 243-258

    For many years, philosophers have studied methods of epistemology through different approaches. The challenges in this area mainly focus on the question of the nature of the subject and object as well as their relation. These issues have led to two general but diverse movements: Idealism and Realism. Deconstruction, like its predecessor, Structuralism, is essentially epistemological. Structuralists conceptualised ‘structure’ in such a ways as to go beyond the subject and object duality. Deconstruction, positively and negatively, established deep bonds with structuralism. This study interprets this relation and argues that structure in structuralism is transformed into textuality in deconstruction. The difference is that the text is not as rigid as a "structure" and continues to exist as a flux. The constant evolution of the text as a whole eliminates the subject and object duality.  In this way, the concept of text acts as a bridge between linguistics and ontology. When Derrida discusses the text, he means any kind of being. This kind of being includes both concepts and objects. Derrida’s interpretation of language can be linked to the epistemological and ontological functions of language.

    Keywords: structuralism, deconstruction, Derrida, cognition, text
  • Farrokh Latifnejad Rudsari * Pages 259-286

    The conceptual levels analysed within Text World Theory are discourse-world, text-world, and sub-world. The sub-world enables the critic to analyse the epistemological aspects of the text by focusing on deictic phrases, nouns, and adverbs. This descriptive-analytical research discusses the impact of deictic worlds and the system  of metaphors in recognising the epistemic world in Ali Babachahi’s “Farness and …” The present article aims to answer these questions: Considering the chronological course of the poem’s deictic world, how we can unveil the poet’s epistemic world, and how does the systematic network of cognitive metaphors reveal the poet’s epistemological system? The results show that the poetic narrative expresses concern about the past which is relieved by the poet’s predictions and return to traditions.

    Keywords: Werth, Gadamer, Babachahi, Deictic Sub-world, Epistemic sub-world, historicity of understanding
  • Elahe Mazaheri Hedeshi, Mahdi Nikmanesh * Pages 287-316

    The Modernisation of societies resulted in the emergence of the novel which truthfully reflects the society. This article tries to analyse women’s social position in the society, before the Islamic revolution, through a sociological reading of Simin Daneshvar’s novels, including Suvashun (1969), Wander Island (Jazireh-e Sargardani) (1993), and Wandering Cameleer (Sarban-e Sargardan) (2001). Simin Daneshvar is among the most prominent contemporary novelists. Pierre Bourdieu, a French sociologist, philosopher, anthropologist, and critic views capital not only in term of economics but also from other perspectives such as culture, social life, and symbolism. In this comparative study, we have analysed the influence of capital in the lives of the female characters of each story and explored the degree to which they managed to increase it. The present article reveals that women are not very successful in acquiring all kinds of capital. Zari and Hasti, the main activists of the stories, are comparatively more prosperous than other women. They both represent ideal women in their societies; Hasti, who lives three decades after Zari, has more concrete cultural and social capital and is more dynamic in acquiring economic capital.

    Keywords: Pierre Bourdieu, Simin Daneshvar, Socio-criticism, Contemporary novels, and Women’s Capital