فهرست مطالب

پژوهشنامه عرفان
سال شانزدهم شماره 29 (پاییز و زمستان 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/07/09
  • تعداد عناوین: 12
|
  • احسان احمدی خاوه*، محمدعلی عباسیان چالشتری صفحات 1-25

    در هستی شناسی عرفانی ابن عربی، حقیقت وجود، منحصر به ذات الهی است. در این نگرش، عالم به مثابه سایه حق است؛ همچنانکه وجود سایه، اعتباری و وابسته به شخص است، عالم نیز در ذات خود چیزی جز نمودی از حقیقت متعالی وجود نیست. از سوی دیگر، مفهوم سایه در مکتب یونگ نیز مفهومی کلیدی و مهم است. یونگ تلاش می کند با تکیه بر اصل کهن الگوها در مکتب روان تحلیلگری خویش، نظام روانی انسان را توضیح دهد. گرچه در مکتب ابن عربی و یونگ، سایه یک عبارت واحد است لیکن مفهومی دوگانه دارد. در نظریه ابن عربی، سایه هیچ استقلال ذاتی از شخص (ذی ظل) ندارد، اما در روان تحلیلگری یونگ، سایه یکی از کهن الگوها است که برای نیل به یکپارچگی و تمامیت، باید آن را شناخت. به رسمیت شناختن سایه، فرد را قوی می کند و انسجام و یکپارچگی شخصیتی را به ارمغان می آورد. بر خلاف عرفان محی الدینی که در آن، عالم که سایه حق تعالی و صرفا «نمود» و ظهور حق است، سایه در مکتب یونگ، بخش پنهان و تاریک شخصیت و بخشی از «بود» است که اقتضای آن پوشیدگی، تاریکی و نهان وارگی است و در فرایند خودشناسی باید شناخته شود. این مقاله تلاش دارد تا به بررسی تطبیقی و تحلیلی مفهوم سایه را در این دو مکتب بررسی کرده و نسبت میان خودشناسی در منظر یونگ و جهان شناسی در منظر محیی الدینی را واکاود. و با توجه به یگانگی جهان و روان در مکتب یونگ، شناخت سایه، فرد را به توحید و یگانگی آنچنانکه در جهان شناسی عرفانی مد نظر است خواهد رساند یا خیر؟

    کلیدواژگان: سایه، یونگ، ابن عربی، روان تحلیلگری، توحید، تفرد
  • فهیمه اسدی*، هایده بنایی صفحات 27-47

    ازسویی منابع مختلف عرفانی - تاریخی، به بایزید اکبر و اصغر اشاره می کنند و ازسوی دیگر، تناقض های متعدد در حیات و وفات بایزید وجود دارد؛ دو عامل فوق سبب دشواری شناخت این عارف بزرگ می گردد؛ پژوهش پیش رو، کوششی برای رفع دشواری ها و تناقضات فوق است و ازآنجاکه این موارد چالشی جدی برایمطالعات بایزیدشناسی است، پرداختن به آن ضروری است.  پژوهش حاضر، به شیوه توصیفی _ تحلیلی انجام شده است. گروهی او را مجرد و عده ای متاهل می دانند، برخی او را سقای امام جعفر صادق (ع) و گروهی این تواتر تاریخی را غیرمحتمل می دانند و...؛ ازآنجایی که یک فرد همزمان نمی تواند حایز شرایط فوق باشد و برای حل مشکلات ناشی از این تناقض ها، توجه به منابع تاریخی - عرفانی ضروری است و احتمالا بایزید بسطامی درتاریخ عرفان بیش از یک نفر است. نظریه تجلی انوار در این باره می تواند روشنگر باشد. تاریخ وفات بایزید اکبر، حدود سال (180ق) و سال (261 ق) یا (234 ق) مربوط به وفات بایزید اصغر است. هر یک از محققان، بدون توجه به اشارات تاریخی، از یکی از این تاریخ ها دفاع کرده و بر اشکالات و ابهامات افزوده‎اند.

    کلیدواژگان: بایزید اصغر، بایزید اکبر، تاریخ های وفات بایزید
  • انیسه پارسایی، سید ابوالقاسم حسینی (ژرفا)* صفحات 49-71

    بیان مسئله: 

    مراسم گواتی، یکی از انواع مراسم موسیقی درمانی است که هم راه با خوانش اشعار مذهبی و نواختن ساز، بیمار به وجد می رسد و آن گاه خلیفه ی گواتی، باد هوا یا پری را به بدن بیماری تحت نفوذ آن فرا خوانده و با آن به گفتگو می نشیند و طی آن گواتی درمان می شود. آیین سماع نیز یکی از مراسم شناخته شده ی عرفانی است که با شعر و موسیقی هم راه است و حین آن، عارف واجد می شود. در این مقاله تلاش بر آن است تا اختصاصا بین وجد گواتی و سماعی مقایسه ای انجام و شباهت ها و تفاوت های احتمالی این دو وجد را مورد بررسی قرار دهیم. در ابتدا به تعریف گوات، گواتی، مراسم گواتی پرداخته، زآن پس به سماع و آداب اش می پردازیم. پس از آن تلاش می کنیم به این سوالات پاسخ دهیم: جنس وجدی که در گواتی حین مراسم ایجاد می شود با وجدی که عارف در سماع به آن می رسد یکی است؟ اگر خیر تفاوت ها و شباهت های آن در چیست؟

    هدف

    تطابق وجد در دو آیین گواتی و سماع و یافتن تشابهات و تفاوت های احتمالی آنان و بررسی نوع وجدآنها.

    روش پژوهش:

     در بخش مرتبط با گواتی به روش میدانی و کتابخانه ای و در بخش سماع منحصرا کتابخانه ای و با استفاده از منابع موجود از میان کتب مرجع کهن و نوین صورت پذیرفته و روش ارایه نیز تحلیلی و توصیفی است.

    یافته ها

    در پایان درخواهیم یافت این است علی رغم مشابهت های ظاهری در شیوه ی انجام این دو آیین چه در بخش موسیقی و شعر و چه نایل شدن به وجد، ماهیت وجد در این دو گونه آیین از بسیاری جهت بایک دیگر متفاوت است، بیش تر از آن جهت که وجد در سماع نیاز به معرفت دارد و اثر وجد رقص سماعی است اما گواتی نیازمند معرفت نیست و وجد در اثر رقص و موسیقی است.

    کلیدواژگان: گواتی، سماع، عرفان، وجد
  • حسین جماعتی* صفحات 73-103

    یکی از مسایل بنیادین معرفتی انسان امروزین، معناداری و ارزشمندی زندگی است که با تکامل معنوی و سعادت انسان مرتبط است. لذا هرگونه ارتباط و دلبستگی شایسته با پروردگار، منبع وجود و کمال برتر، ارزش زندگی است. یکی از راه های ارتباط با خدای تعالی و قدم نهادن در مسیر توحید حقیقی، عشق الهی است. نوشتار پیش رو، با هدف نشان دادن سرچشمه بودن خداوند به عنوان یگانه مبدا ارزشمندی زندگی، جایگاه عشق الهی در ارزشمندی زندگی را  با تاکید بر تبیین نگرش عین القضات همدانی به صورت توصیفی-تحلیلی بررسی کرد و به این نتیجه دست یافت که گستره و ساحت این مفهوم در بینش عرفانی عین القضات به گونه ای است که عشق مجازی عفیف که آلوده به خواهش های جسمانی نباشد تا عشق الهی را در بر می گیرد و سیر تکاملی دارد؛ در نتیجه، همواره سطح ارزش زندگی که مبدا و مقصد و بستر آن عشق الهی است، پرورش و بالندگی پیدا می کند و آثاری همچون حیات و لطافت روح، خدابینی بجای خودبینی، دوستی با دوستدار معشوق و تسلیم و اطاعت محض از معشوق ازلی را به دنبال دارد.

    کلیدواژگان: حیات، ارزشمندی زندگی، عشق، عشق الهی، عشق مجازی، عشق میانه، عین القضات همدانی
  • عبدالرضا مظاهری، محمدرضا حسینی* صفحات 105-126

    پژوهش حاضر به بیان دیدگاه های مشترک مولوی و ابن عربی در باب مراتب حضرت یوسف (ع) در حوزه  عرفان اسلامی می پردازد. ابن عربی و مولوی، دیدگاه ها و اندیشه های مشترک فراوانی در باب این پیامبر الهی دارند و دلیل این موضوع، بن مایه های فکری مشترک آن ها به خصوص قرآن مجید، به عنوان سرچشمه و منبع اصلی معرفت و سپس احادیث و معارف اسلامی و تقریرات و تعلیمات عرفای سلف بوده است. بنابراین هر دو عارف به تعاریفی جامع در رابطه با جایگاه یوسف در نظام آفرینش پرداخته اند. در این نوشتار با روشی توصیفی_تحلیلی به بیان مبانی اندیشه های مولوی و ابن عربی در باب مراتب و جایگاه وجودی یوسف، با تمثیلات همانندی از سوی ایشان با دو محور، الف: عالم مثال، رویا و ارتباط آن با یوسف، ب: نور، جمال و زیبایی یوسف (ع) ازنظر ابن عربی و مولوی، پرداخته ایم و پس از تشریح و تطبیق مفاهیم و مولفه های مشترک و متفاوت، به نتایج یکسانی دست یازیده ایم.

    کلیدواژگان: مولوی، ابن عربی، مراتب یوسف، بررسی تطبیقی، دیدگاه های مشترک
  • میثم حنیفی*، عادل مقدادیان صفحات 127-149

    طرب، سماع و موسیقی و ملازمات آنها از نمادها و استعاره های موجود در ادبیات عرفانی هستند که ظاهر آنها با احکام اسلامی (شریعت) در تضاد است. گزارشهای تاریخی حاکی از آن است که مراسم خانقاهی همراه با موسیقی و آوازخوانی در میان فرقی از صوفیان بوده است. اما عموم صوفیان، آنگاه که از موسیقی و طرب و ملازمات آن ها مثل سماع و آلات موسیقی سخن می گفتند، نگاهی نمادین و استعاره محور داشته اند. این مقاله با رویکرد ادبیات توصیفی و بر اساس منابع کتابخانه ای، با بررسی وجه نمادین موسیقی و لوازم آن در ادبیات عرفانی، معنای حقیقی مورد نظر صوفیان از استعاره-های متناقض نمای با شریعت در حوزه موسیقی را واکاوی می نماید و در صدد اثبات این فرضیه است که در اغلب این نمادها و استعاره ها، مطرب در معنای خدا است و پیر و مرشد و طرب در معنای فیض الهی و گاه به معنای هر دستوری است که سالک الی الله را به وجد برساند. همچنین سازهای موسیقی می-توانند نمادی از مراتب سالکان الی الله باشند. مثلا نی نماد تخلیه است و سازهایی مثل چنگ و رباب نماد حزن و در مقابل، دف و سرنا نماد مقام وجد و تواجد و سماع و سکر سالک به اقتضای وصل است.

    کلیدواژگان: عرفان، موسیقی، ساز
  • کوکب دارابی*، سید مرتضی حسینی شاهرودی صفحات 151-172

    توحید و معاد و نسبت میان آن ها از مباحثی است که ملاصدرا بسیار به آن ها توجه داشته است. شناخت توحید صدرایی بدون توجه به معاد ملاصدرا امر مشکلی است بی تردید  بر اساس مبانی ملاصدرا مانند اصالت وجود، وحدت شخصی وجود، تفسیر علیت به تجلی، بساطت وجود و مساوقت وجود با کمالات، توحید و نسبت آن با معاد تفاوت های اساسی با حکمت های پیشین خواهد داشت. ملاصدرا همان طور که هدف از آفرینش یعنی نزول از وحدت به کثرت را ظهور توحید می داند، هدف معاد یعنی صعود کثرت به وحدت را نیز، ظهور و تفصیل توحید بیان می کند. باید توجه داشت توحید اولی و توحید ثانوی وجود ندارد چرا که توحید امر ثابتی است و تنها علم و معرفت انسان در حال تغییر می باشد و موجودات در نهایت نیز موصوف به عدم فی ذاته خواهند شد چنان که در ابتدا چنین هستند، فقط در نهایت به این امر معرفت پیدا خواهند کرد که هویت حقیقی شان همان عین الربط و عین الفقر بودن است. همه موجودات از عقول تا اسفل السافلین چون فطرت دارند، معاد دارند و مبدا هر شیء بعینه غایت و معاد آن هست. به عبارت دیگر توحید از لوازم وجود موجودات بلکه عین وجود و عین فطرت آن هاست که نهایتا همه به همان فطرت توحیدی برمی گردند.

    کلیدواژگان: توحید، معاد، آفرینش، ظهور، تفصیل، ملاصدرا
  • بهاره رفاهی*، علی صفایی سنگری صفحات 173-196

    هدف اصلی در این پژوهش مقایسه عقیده إبن عربی و مولوی درباره مساله اختلاف ادیان باتوجه به فصل 66 کتاب فتوحات مکیه إبن عربی با عنوان «در معرفت سر شریعت، ظاهرا و باطنا، و در معرفت آن اسم الهی که شریعت را به وجود آورده است» و داستان «آن پادشاه جهود که نصرانیان را می کشت» براساس رویکرد بینامتنیت بوده است. بینامتنیت نه تنها در ساختار و پیرنگ داستان ها بلکه در اندیشه و محتوای متون نیز می تواند وجود داشته باشد. ادیان ابراهیمی (یهودیت، مسیحیت و اسلام) ریشه ای سامی دارند؛ در طول تاریخ نیز با یکدیگر امتزاج داشته اند. إبن عربی و مولوی نیز معاصر یکدیگرند و احتمال تاثیرپذیری مولوی از إبن عربی قابل تامل است، بنابراین وجود رابطه بینامتنیت در این متون، در سطح اندیشه و محتوا امکان پذیر است. برای نیل به این منظور روایت إبن عربی برای تبیین مساله اختلاف ادیان با روایت مولوی برای بیان همین مضمون مقایسه شد. براساس این پژوهش می توان گفت إبن عربی و مولوی در مساله اختلاف ادیان با هم، هم عقیده هستند. هر دو معتقدند ادیان در اصل و اساس یکی هستند و اختلافی ندارند و اگر اختلافی در ادیان به چشم می خورد تنها در صورت و ظاهر امر است. آن ها اختلاف ادیان و تفرقه افکنی در میان امت را نتیجه ظلم افراد منفعت طلب می دانند.

    کلیدواژگان: بینامتنیت، اختلاف ادیان، إبن عربی، مولوی، فتوحات مکیه، مثنوی
  • فاطمه طوبایی*، محمدیوسف نیری صفحات 197-226

    ابوعبدالله محمدبن خفیف یکی از مشایخ جریان ساز شهر شیراز در مسیر تحول تصوف است. اگرچه نام وی در کتب تراجم بسیار شنیده شده، اما نگرش عرفانی او به درستی بررسی و شناخته نشده است و همین امر سبب شده تا جهان بینی وی را انعکاسی از مکتب عراق و به خصوص جنید تصور کنند و او را سفیری برای انتقال اندیشه های عرفانی عراق به فارس بدانند. در این پژوهش با تفحص و غور در آراء شیخ کبیر روشن گردید که هرچند ردپای تعالیم مشایخ عراق در جهان اندیشگانی وی دیده می شود اما تعاریف، نظرات و تصمیماتی ناهماهنگ با نگرش عرفانی مکتب بغداد هستند که خط مشی حقیقی او را مشخص می کنند. این نقاط انفکاک عبارتند از: پذیرش جهان بینی حلاج و رویم، مباح دانستن سماع، ترجیج دادن فقر بر غنا و کسب بر توکل و سوال، رد مشاهده ی خداوند و گستاخی با او و در نهایت پذیرش عشق الهی. اگر بپذیریم که جهان بینی ابن خفیف زیرمجموعه ی مکتب عرفان بغداد قرار نمی گیرد، «اعتدال در نگرش و منش»، «تمهیدگری برای ورود عشق » و «وسعت میدان تاویل»، کلید واژه هایی در نگرش شیخ کبیر هستند که آغاز مکتب عرفان شیراز را نوید می دهند. در واقع اهمیت شیخ کبیر در پیوندی است که میان صوفیان دوره ی کلاسیک عرفان بغداد و صوفیان متاخر مکتب عرفان شیراز برقرار می کند. ابن خفیف را می توان حلقه ی اتصال مکتب عرفان عراق به مکتب عرفان شیراز دانست.

    کلیدواژگان: ابوعبدالله محمدبن خفیف، جنید بغدادی، حلقه ی اتصال، مکتب عرفان بغداد، مکتب عرفان شیراز
  • محمد عباسی* صفحات 227-245

    انسان به علم حضوری، اراده و اختیار را در خود می یابد. اما اگر بخواهد تحلیل فلسفی از اراده اریه دهد و شبهات پیرامون آن را پاسخگو باشد، با چالش های مهمی مواجه می شود. یکی از این چالش ها «غیر ارادی بودن اراده است». در این مقاله تلاش شده است تا با اشاره به مبانی عرفانی مورد پذیرش ملاصدرا، تقریری جدیدی از پاسخ ملاصدرا به عویصه مذکور ارایه گردد. بر اساس این رویکرد، اراده ذاتی انسان از لوازم و اقتضایات انسانی انسان به حساب می آید. به تعبیر عرفانی، اراده یکی از استعدادهای عین ثابت انسانی است و از آن جایی که استعدادات اعیان ثابته، تابع اعیان ثابته غیر مجعول هستند، بنابراین اراده نیز به عنوان یکی از استعدادات عین ثابت انسان، امری غیر مجعول است. این همان مطلبی است که ملاصدرا با تعبیر « مضطر فی اختیاره مجبور فی إرادته » از آن یاد کرده است. مقصود آن است که اراده امری مکون و از ذاتیات انسان به شمار می رود، لذا سوال از منشا این اراده، از اساس سوالی رهزن است، چرا که لوازم ذات غیر مجعول و تابع تحقق خود ذات هستند و مرکب بودن مجعول  نباید ما را از بسیط بودن جعل غافل کند.

    کلیدواژگان: اعیان ثابته، جبر، حکمت متعالیه، اراده
  • امیر غنوی* صفحات 247-274

    ابن عربی را باید در زمره اندیشمندانی به شمار آورد که قرن های حوزه ای از تحقیق را تحت تاثیر تاملات خویش قرار داده اند و به این جهت شیخ اکبر عرفان لقبی برازنده برای او است. این نوشتار در پی ترسیم مسیری است که عرفان محی الدینی برای تعالی معنوی ضرور می شمارد؛ مسیری که از زندگانی طبیعی آغاز شده و با عبور از منازلی به غایتی عارفانه واصل می شود؛ مسیری که محور اصلی عرفان عملی است و میوه ی عرفان نظری ابن عربی. ترسیم مسیر سلوک هدف محوری این مقاله است که برای وصول به آن باید به تحلیل سطوح و مراتبی پرداخت که در عبور از آن گریزی نیست؛ سطح های سه گانه ی توفیق عنایت، علم هدایت و عمل ولایت که با وجود مراتب سه گانه اسلام، ایمان و احسان در هر سطح، مراحل سلوک را به نه منزل می رساند. منازل نه گانه حاصل قرار گرفتن مبانی عرفان محی الدینی است در قالب روایت پرسش های جبرییل از رسول اکرم (ص). این تحقیق ناچار از اتخاذ روشی ویژه در جستجوهای خویش داشته است؛ زیرا داده های ابن عربی در نوشته هایی مانند مواقع النجوم ناقص و غامض اند و برای تکمیل و توضیح آن باید در گستره ی وسیع نوشته های او کاوش کرد، از نوشته های شاگردانش بهره گرفت و با فراهم آوردن این همه به نقشه ی راهی رسید که او در برابر سالکان قرار داده است. این بحث کوشیده است تا در حد بضاعت خویش، ضعف وقوت های طرح ابن عربی را نشان دهد؛ طرحی که روایتی تکیه دارد که به درستی تحلیل نشده و دلالتی بر مدعا مولف ندارد. گزاره های متعددی از طرح فاقد هر گونه پایه ی تحلیلی است. مفاهیم اسلام، ایمان و احسان بر پایه منابع معتبری تعریف نشده و به ترسیم ساختاری غیر قابل دفاع منتج گردیده اند.

    کلیدواژگان: احسان، مراحل سلوک، مواقع النجوم، مسیر تعالی، ابن عربی
  • آیلار ملکی* صفحات 275-297

    تجدید حیات در آرای مولوی و یونگ اشاره به سیری درونی دارد که از وجه نازل انسان آغاز شده و به پرورش روحی او می انجامد. غایت این سیر در افق های ناشناخته ای رقم می خورد که در عرفان مولوی فنای در توحید است و در آرای یونگ نیل به «تمامیت شخصیت» و «فردیت یافتن». سفر سالک با ستیزی درونی توام است تا زایشی نو را رقم بزند. در این سفر، فرد از خود ظلمانی اش می میرد تا در ساحتی برتر ولادت یابد. در عرفان مولوی سخن از مرگ اختیاری است و در آرای یونگ نیز قهرمان درون، در ستیزی انتخابی، کشته می شود و سپس هر دو تجدید حیات می یابند. در اندیشه مولوی این مسیر با عشق، ریاضت، عبادت و کشش های آن سری پیموده می شود. یونگ نیز معتقد به کشش ذاتی و درونی برای نیل به چنین تحولی است اما کشش ها از اعماق ناخودآگاه فرد نشات می گیرند و البته قدسیت دارند. هدف پژوهش حاضر این است که با تطبیق دو اندیشه از دو نحله متفاوت، اهمیت تجدید حیات روحی را برجسته سازد لذا به شیوه توصیفی- تحلیلی در صدد نیل به این هدف تالیف شده و روشن گردید که نو زایی روحی، اگرچه دشوار اما مطلوب و مقصود انسان است.

    کلیدواژگان: تجدید حیات، سفر درونی، تکامل، مولوی، یونگ
|
  • Ehsan Ahmadi Khaveh, MohammadAli Abbasian Chaleshtari Pages 1-25

    In Ibn Arabichr('39')s mystical ontology, the truth of existence is unique to the divine essence. In this view, the universe is the shadow of truth; Just as the existence of a shadow is credible and dependent on the person, so the universe is in its essence nothing but a manifestation of the transcendent truth of existence. On the other hand, the concept of shadow in the Jungian school is also a key and important concept. Jung tries to explain the human psychological system by relying on the principle of archetypes in his school of psychoanalysis. Although in the school of Ibn Arabi and Jung, the shadow is a single phrase, but it has a double meaning. In Ibn Arabichr('39')s theory, the shadow has no inherent independence from the person, but in Jungian psychoanalysis, the shadow is one of the archetypes that must be known in order to achieve integrity and integrity. Recognition of the shadow strengthens the individual and brings personality cohesion and integrity. Unlike Mohi-ud-Din mysticism, in which the world, which is the shadow of the Almighty and merely the "manifestation" and appearance of truth, the shadow in the Jungian school is the hidden and dark part of the personality and the part of the "was" which requires concealment, darkness and secrecy. And in the process of self-knowledge must be known. This article tries to study the concept of shadow in these two schools comparatively and analytically and explores the relationship between self-knowledge in Jungchr('39')s perspective and cosmology in Mohi al-Dinichr('39')s perspective. And given the unity of the world and the psyche in the Jungian school, will knowing the shadow lead one to monotheism and oneness, as intended in mystical cosmology?

    Keywords: Shadow, Jung, Ibn Arabi, mysticism, psychoanalysis, monotheism, individuality
  • Fahime Asadi*, HYEDE BANAII Pages 27-47

    Bayazid , known and distinguished mystic whose whole life ambigiuous and hisbiography of such a great man has remained a mistery . there here  are contradictionsin old and contemporary refrences which have created a kind of confusion for researchers.Some researchers believe that he passed away 261 and other researcherssay that he was born in Omar-ibn-Abdolaziz`s caliphate  the beginng of the second century; and the other believe that he served Imam Sadegh by giving water to him which others strongly denied this following these contradicthions, the researcher added that some group of researchers give detailed explanation about his children and grand sons while others say that he asked God to remain single till his this.    Jonaid, Badavi,RItere paid attention to these contradictionsThise essay has tried to deal with thise contredictions and present reasons showing that two Bayazid in the history of mysticism and their biography has possibly been  mixed up wrongly.in awaythat has  led to considerable confusion about the existence  Zaryabkhoee,Sahlegi,Samani paid sporadic attention to the existence of two BAYAZID, by the name of (OLDER)BAYAZID and the (younger) BAYAZID.

    Keywords: Older bayazid . yunger Bayazid, time of his dieing
  • Aniseh Parsaei, Seyyed Abolghasem Hosseyni(Zharfa)* Pages 49-71

    The Guwati ceremoney is one of the types of music therapy rituals that the patient gets excited by reciting religious poems and playing an instrument, and then the Caliphate of Guati invites the wind or the fairy to the body of the patient under its influence. And he sits down to talk to her and Gwati is cured. The ritual of Sama'e is also one of the well-known mystical rituals that is accompanied by poetry and music, and during it, the mystic acquires. In this article, we try to compare the possible similarities and differences between the two ecstasies, specifically between Guati and Sama'e ecstasy. At First, we will define Guwat, Guwati, Guwati rituals, then we will study Sama'e and its manners. Then we'll try to answer these questions: Is the ecstasy type that is created in Guwati during the ceremony the same as the trance type that the mystic reaches in the Sama'e? If not, what are the differences and similarities?

    aim

    To match ecstasy in the two rituals of Guwati and Sama'e and to find their similarities and possible differences and to study the type of their ecstasy.

    Research Method

    it has been done in the field by interview with Kalifeh and some patients and library method  using the available sources from among the old and new reference books, and the presentation method is analytical and descriptive.

    Findings

    In the end, we will find that despite the apparent similarities in the way these two rituals are performed, both in the field of music and poetry, and in achieving ecstasy, the nature of ecstasy in these two types of rituals is in many ways The other is different, more because ecstasy in Sama'e requires cognition and the effect of ecstasy is dance, but Guwati does not require awareness and ecstasy is due to dance and music.

    Keywords: Guwati, Sama'e, Mysticism, Ecstasy
  • Hosain Jamaati Pages 73-103

    One of the fundamental epistemic problems for human beings is the meaningfulness and valuability of life, which relates to man’s spiritual perfection and happiness. Therefore, a proper connection and attachment with God, the source of existence and supreme perfection, is what gives value to life. One way to communicate with God and embark on the path of true Tawhid is through "Divine love." This article aims to demonstrate that God is the sole source of the valuability of life, discussing the position and influence Divine love has in the valuability of life. To answer this question, the article seeks guidance from the ideas of ‘Ain al-Qudat Hamadani. The data required for this research were collected from books and specialized sources available to the author and analyzed in a descriptive and explanatory manner. Therefore, this research is innovative in presenting the most important position and influence of "Divine love" in giving meaning to human life through the explanation of the principles posed by ‘Ain al-Qudat about love. The result indicates that in the mystical vision of ‘Ain al-Qadat, the scope of this concept is such that chaste virtual love, uncontaminated by physical desires, encompasses Divine love and follows an evolutionary course. As a result, the level of the value of life, rooted in Divine love, is continually nurtured and developed, leading to life and tenderness of the soul, godliness instead of selfishness, friendship with the one who loves the Beloved, and pure submission and obedience to the eternal Beloved.

    Keywords: life, valuability of life, love, Divine love, virtual love, intermediate love, Ain al-Qadat Hamdani
  • Abolreza Mazaheri, Mohammadreza Hoseini* Pages 105-126

    The present study expresses the common views of Rumi and Ibn Arabi on the levels of Prophet Yusuf (AS) in the field of Islamic mysticism. Ibn Arabi and Rumi have many common views and thoughts about this divine prophet, and the reason for this is their common intellectual foundations, especially the Holy Quran, as the main source and source of knowledge, and then Islamic hadiths and teachings and statements of previous mystics. Therefore, both mystics have provided comprehensive definitions regarding the position of Yusuf in the system of creation. In this article, with a descriptive-analytical method, expressing the basics of Rumi and Ibn Arabi's thoughts about the hierarchy and existence of Yusuf, with similar allegories by him with two axes: a: the world of example, dream and its relationship with Yusuf, b: light, beauty and We have studied the beauty of Yusuf (AS) according to Ibn Arabi and Rumi, and after explaining and applying common and different concepts and components, we have achieved the same results.

    Keywords: Rumi, Ibn Arabi, Yusuf levels, comparative study, common views
  • Meysam Hanifi, Adel Meghdadiyan Pages 127-149

    Cheerfulness (Tarb), Sama dance and music and their accessories are among the symbols and metaphors in mystical literature that their appearance is in contradiction with Islamic rules (Sharia). Historical accounts indicate that the monastic ceremony was accompanied by music and singing among a group of Sufis. But the general Sufis had a symbolic and metaphorical view when they spoke of music and their instruments and accessories such as hearing and musical instruments. With the approach of descriptive literature and based on library sources, this article examines the symbolic aspect of music and its accessories in mystical literature, and in It seeks to prove the hypothesis that in most of these symbols and metaphors, "mutarb" means God, and "pir", "murshid" and "tarb" mean "divine grace" and sometimes it means any order that makes the seeker to God ecstatic. Musical instruments can also be a symbol of the seekers of God. For example, the reed is a symbol of evacuation, and instruments such as the harp and the lute are a symbol of sorrow, and in contrast, the daf and serena are a symbol of the status of ecstasy, asceticism, and intoxication of the seeker.

    Keywords: Mysticism, music, instrument
  • Kokab Darabi, Seyyed Morteza Hosseini Shahroudi Pages 151-172

    Monotheism and resurrection and the relationship between them are among the topics that Mulla Sadra has paid much attention to. Understanding Sadrachr('39')s monotheism without considering Mulla Sadrachr('39')s resurrection is a difficult matter. It will have previous wisdoms. Just as Mulla Sadra states the purpose of creation, that is, the descent from unity to plurality, the emergence of monotheism, so the purpose of the resurrection, that is, the ascent of multiplicity to unity, states the emergence and elaboration of monotheism. It should be noted that there is no primary monotheism and no secondary monotheism, because monotheism is a fixed thing, and only human science and knowledge are changing, and beings will eventually be described as non-existent, as they are in the beginning, only Eventually they will come to realize that their true identity is the same as being the same as being the same as being poor. All beings, from the intellects to the lower worlds, because they have nature, have a resurrection, and the origin of every thing is its specific end and resurrection. In other words, monotheism is one of the necessities of the existence of beings, but also the very existence and the very nature of them, which ultimately all return to the same monotheistic nature.

    Keywords: Monotheism, resurrection, creation, emergence, elaboration, Mulla Sadra
  • Bahare Refahi*, Ali Safayi Pages 173-196

    The main purpose of this study is to compare the beliefs of Ibn Arabi and Rumi on the issue of religious differences according to Chapter 66 of the book of the conquests of Mecca by Ibn Arabi entitled " In the knowledge of the secret of the law, outwardly and inwardly, and in the knowledge of the divine name which created the law " and the story "The king of the Jews who killed the Christians is clear" was based on the intertextual approach. Intertextuality can exist not only in the structure and plot of stories but also in the thought and content of texts. The Abrahamic religions (Judaism, Christianity, and Islam) have Semitic roots; they have been mixed together throughout history. Ibn Arabi and Rumi are also contemporaries of each other and the possibility of Rumi being influenced by Ibn Arabi is worth considering, therefore, the existence of intertextuality in these texts is possible at the level of thought and content. In order to achieve this, the narration of Ibn Arabi to explain the issue of differences of religions was compared with the narration of Rumi to express the same theme. This research can be said that Ibn Arabi and Rumi are of the same opinion on the issue of religious differences. Both believe that religions are in principle and do not differ, and if one is seen in religions, it is only in form and appearance. They consider the differences of religions and divisions among the ummah as the result of the oppression of the utilitarians.

    Keywords: Intertextuality, Religious differences, Ibn Arabi, Rumi, Conquests of Mecca, Masnavi
  • Fatemeh Toobaie*, MohammadYusef Nayeri Pages 197-226

    Abu Abdullah Mohammad Ibn Khafif is one of the effective Sufis of Shiraz on the path of Sufism. Although his name is widely heard in biography books, but his mystical attitude has not been properly studied and recognized. This misunderstanding is caused his worldview as a reflection of the Iraqi school, especially Junaid and consider him an ambassador for the transmission of Iraqi mystical ideas to Fars. In this research, it was clarified that in Sheikh Kabir's thoughts could be seen traces of teachings of Iraqi Sufis but some of his definitions, opinions, and decisions were inconsistent with the mystical view of the Baghdad school that determined his true stand point. These points of separation from Baghdad school are: accepting the worldview of Hallaj and Rouim, accepting Sama, preferring poverty to riches and preferring working to begging, rejecting God's observation and arrogance with Him, and finally accepting divine love. If we accept that Ibn Khafif's worldview is not a reflection of the Baghdad school of mysticism, we would accept these keywords in his view as beginning of Shiraz school of mysticism: "Moderation in attitude and personality", "preparation for the entry of love" and "making text interpretable". In fact, the importance of Sheikh Kabir is making connection between the Sufis of the classical period of Baghdad and the late Sufis of the Shiraz school. Ibn Khafif can be considered as the link between the Iraqi school and the Shiraz school.

    Keywords: Abu Abdullah Muhammad Ibn Khafif, Junaid Baghdadi, The Connection Circle, Baghdad School of Sufism, Shiraz School of Sufism
  • Mohamad Abasi* Pages 227-245

    Man finds will and authority in present knowledge. But if it wants to offer a philosophical analysis of the will and answer the doubts about it, it faces important challenges. One of these challenges is the "involuntaryness of the will." In this article, an attempt has been made to provide a new account of Mulla Sadra's response to the above-mentioned's case, referring to the mystical principles accepted by Mulla Sadra. According to this approach, the innate will of man is one of the human supplies and requirements of man. In mystical terms, the will is one of the talents of the fixed human being, and since the talents of the fixed lords are subordinate to the fixed fixed objects, the will, as one of the fixed fixed talents of man, is also the unconscious thing. This is the same thing that Mulla Sadra has mentioned with the interpretation of "distressed in voluntary compulsion". The meaning is that the will is a hidden thing and is considered as human nature, so the question of the origin of this will is basically a mysterious question, because the necessities of the essence are non-intuitive and subject to the realization of the essence itself. Being unaware of forgery.

    Keywords: Fixed lords, algebra, transcendent wisdom, will
  • Amir Ghanavi* Pages 247-274

    Ibn Arabi should be counted among the thinkers who have influenced centuries of research with their reflections, and for this reason Sheikh Akbar Irfan is a fitting title for him. This article seeks to outline the path that Mohi-Aldini's mysticism considers necessary for spiritual excellence; A path that starts from a natural life and reaches a mystical end by passing through houses; The path that is the main focus of practical mysticism and the fruit of Ibn Arabi's theoretical mysticism. Delineating the path is the central goal of this article, and to achieve it, one must analyze the levels and levels that cannot be avoided; The three levels of the success of care, the knowledge of guidance and the practice of the province, which, despite the three levels of Islam, faith and charity at each level, lead to the nine stages of conduct. The nine houses are the result of placing the foundations of Muhyiddin's mysticism in the form of narration of Gabriel's questions to the Holy Prophet (PBUH). This research had to adopt a special method in its searches; Because Ibn Arabi's data in writings such as the times of the stars are incomplete and ambiguous, and to complete and explain it, one must explore the wide range of his writings, take advantage of the writings of his students, and by providing this Everyone reached the road map that he has placed in front of the seekers. This discussion has tried to show the weaknesses and strengths of Ibn Arabi's plan to the best of its ability. A project that relies on a narrative that has not been properly analyzed and does not imply the author's claim. Several propositions of the plan lack any analytical basis. The concepts of Islam, faith and charity have not been defined on the basis of reliable sources and have resulted in drawing an indefensible structure.

    Keywords: Kindness, the stages of conduct, the times of the stars, path of excellence, Ibn Arabi
  • Aylar Maleki* Pages 275-297

    Revival in the thought of Rumi and Jung refers to an inner journey Which starts from the lower dimensions of man and causes his spiritual development. The end of this journey takes place in unknown horizons, which in the mysticism of Rumi is perishing in monotheism And in Jung's views achieve "unity", "personality integrity" and "individuality". The inner journey of the seeker or hero is accompanied by an inner struggle to lead to a new birth. In this journey, the person dies of his (her(own oppression in order to be reborn in a transcendent and superior realm. In Rumi's mysticism, death is voluntary, and in Jung's views, the inner hero is killed in a battle of his (her(choice And then both are revived. According to Rumi, this divine path is followed by love, austerity, worship and also by pulls from God. Jung also believes in an inner desire to achieve such a transformation، But the tensions originate from the depths of the individual's own subconscious, and at the same time are sacred.

    Keywords: Analysis, comparison of the theory of, revival, in Rumi's mystical thought, Jung's analytical Psychology